REKLAMA

Jak zmiany klimatu mogą zmienić nasze obyczaje w kuchni?

Przy niedzielnym stole
Data emisji:
2018-12-02 13:20
Prowadzący:
Czas trwania:
15:04 min.
Udostępnij:

Gościem Przemysława Iwańczyka była Barbara Adamczewska, polonistka, dziennikarka, autorka książek kucharskich. Rozmawialiśmy o tym jak zmieniają się nasze obyczaje kulinarne wraz ze zmianami klimatycznymi i tym co oferuje nam współczesny świat.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
kończ państwo ponownie z 1321 chcą przywitać mojego kolejnego gościa z nim pani Barbara Adamczewska polonistka dziennikarka autorka książek kucharskich dzień dobry dzień dobry pan dzień dobry państwu tematem naszej rozmowy będzie tu jak zmiany klimatu mogą zmienić nasze obyczaje kuchnia nie bez kozery wybraliśmy sobie taki temat naszej rozmowy choćby ze względu na szczyt klimatyczny, który odbywa się w Katowicach rozpocznie się rozpoczyna się dziś nowość, ale pewnie Rozwiń » mało osób wiąże szczyt klimatyczny problemy świata w tej kwestii z kuchnią kuchnią kulinarnym jest co jemy na co dzień myślę, że to się wiąże bardzo ściśle i np. takim wzorcowym rokiem był ostatni rok, kiedy n p . ja zbierałam jeszcze tydzień temu ostatnia pomidory Nelly nie te duże wspaniały tylko te malutkie koktajlowe pomidory rosnące w gruncie, ponieważ wisiało jeszcze jedno źródełko później i one tak sobie rosły dojrzewały myślę, że to jest taka przyszłość, jeżeli nam się klimat ociepli nawet te niecałe 2 trojga 2 stopnie jak zamierzamy to bardzo możliwe, że będziemy mogli zbierać np. plony 2 × do roku niektórych roślin, a same jabłka drzewa na te jabłka w tym roku są tak też na zdziwienie, że ktokolwiek chce jeść jabłka sprowadzane z Włoch przez innych krajów to pozwoli pani, że nieco na potrzeby naszej dyskusji, ale też sprowokować swojego rozmówcy trwaniu warto dobrze, że zmiany klimatyczne postępują, bo są pani powiedziała dwukrotnie możemy zbierać owoc myślę myślę, że ludzie dali sobie doskonale z tym problemem rady zbierają teraz w roku plony w naszym klimacie i konserwujące wszystko co się dało konserwować przecież cel wynaleźli metodę konserwowania mięsa roślinne warzy w owoców wszystko się konserwował je pan jeszcze w na początku dziewiętnastego wieku starali się ludzie ochronić przed zepsuciem nawet śliwki winogrona te miękkie owoce, które do Bożego Narodzenia, mimo że miały już kilka dobrych miesięcy za sobą leżakowania spiżarni one były jeszcze smaczny soczysty i nie pomarszczone po prostu wszystko da się przechować jakiś czas oczywiście kapustę kiszoną ogórki kiszona mnóstwo warzy w konserwowano, odkąd pan Albert wynalazł konserwowanie słoikach na potrzeby zresztą armii napoleońskiej ludzie zamykali w słojach wszystko co się dało także dawali sobie z tym radę nie możemy 2 × do roku dobrze nie musimy to w takim razie co możemy na poziomie własnej kuchni zrobić dla dla klimatu dech w bardzo duża jedzenie jest w końcu czymś co uprawiamy codziennie wielokrotnie po pierwsze, wydaje mi się, że dla klimatu jest bardzo korzystne, żebyśmy nie wyrzucali 0 z białej listy to jest podstawa tego co powinniśmy w darze tego powinniśmy przestrzegać w kuchni, jeżeli wyprodukuje się np. mięso z użyciem mnóstwa energii wyprodukuje się jakąś wędlinę, której w, których potem nie mamy ochoty zjeść je wyrzucamy to już jest działanie przeciwko klimatowi, jeżeli wyrzuca się wyhodowane wspaniałe i przywiezione z drugiego końca Polski warzywa to też jest działanie przeciwko klimatowi, czyli pan właściwie wszystko to, że oddychamy szybko JSW może być przeciwko klimatowi, bo ile dwutlenku węgla wydychany, ale oczywiście nie nie popadajmy w przesadę i po prostu w kuchni ja uważam, że w ogóle kuchnia zmieniła się nie do Poznania w porównaniu z tym co pamiętam z własnego odległego dzieciństwa używamy znacznie więcej właśnie wspaniałych coraz lepszych warzyw no i niestety jest 1 rzecz, która mnie troszkę boli mianowicie przywożenie warzy w z najdalszych zakątków, ponieważ przy tych transport przy transporcie musimy używać jakichś innych źródeł energii prawda i warzywa wyhodowane we Francji tak jak właśnie dzisiaj patrzyłem w sklepie na ziemniaki francuskie patronami ziemniaki francuskie mamy świetne swojej i to pod dostatkiem prawda jest jakieś takie nadmierne używanie, ale zawsze jedzenie było oznaką statusu wobec czego ludzie marzyli o tym, żeby jeść coraz bardziej wykwintnie elegancko i nie w tych porach roku, kiedy uda się wszystko radzi, bo to oznaczało też wyższy status prozy wyobrazić, że na potrzeby 1 z cesarzy rzymskich na początku pierwszego Tysiąclecia nowej ery zbudowano szklarnie, w których były ogórki hodowane świeży pot, dlatego że cesarz uwielbiał świeże ogórki, a naprawdę chyba nie miał się na co skarżyć wyrwą w w tym kraju prawda, bo była dosyć świeżych warzyw owoców Bieszczady o każdej porze roku w tak mi się składa, że w kulinariach kuchnia generalnie podlega jakimś okresom mody to on bardzo nową bardzo bardziej niż suknie damskie tak to prawda, zwłaszcza kiedy mamy dostęp do rządu do wszystkich na molo możliwych składników, ale proszę powiedzieć jeśli dostrzega pani taki moment, kiedy zaczęliśmy zwracać uwagę na to, jakie konsekwencje dla klimatu niesie nasz sołtys marzy jedzenia tak nie było w odżywianiu się, bo ta lista na wasze jedzenie jest to bardzo od niedawna się datą jedno, dlatego że myśmy byli tak zafascynowani tą możliwością wie pan najważniejsze w życiu jest móc, a myśmy zaczęli móc właśnie w ostatnich 25 latach dwudziestych 78 prawda, kiedy ruszył handel ruszyły kontakty międzynarodowe i to co było dla nas kompletnie niedostępne ja pamiętam za okres pewnego okresu jak dziecko w e-sklepie zapytało mamę co to jest, widząc plastikowe pomarańczy na ladzie, ponieważ nigdy nie widziało to było w okresie chyba nie stanu wojennego i dziecko było kompletnie zdziwiony takim przedziwnym owocem, którego nie nie poznało nigdy w życiu w tej chwili najdalszym zakątku Polski mamy właściwie wszystko idzie dania obserwuję również jak się zmieniła kuchnia jak się rozwinęła, bo więcej się jada w terminowych tych wszystkich produktów znaczy warzy w owoców i Derdowskiego jest multum w każdym sklepie nawet małym wiejskim sklepiku jest mnóstwo tego wobec tego, jaki jest znaczący ludzie mogą kupić, a jak mogą kupić to kupują i jedzą to może nie jest w takim razie kwestia naszej świadomości tego jak oddziaływują na klimat, jakie konsekwencje poniesie szkodę z kwestią przesytu, bo już nasycili się tym wszystkim co było dla nas nie jesteś teraz możemy myśleć wie pan też zwykle taka akcja reakcja i teraz mamy okres reakcji na te akcje uważamy, że najlepsze jest to co rośnie niedaleko od nas tego nie trzeba transportować pan wierzy ludzie przez całe Tysiąclecia jedni i komunikowali się tylko o azyl w tym co mieli w promieniu 10 km, czyli tam, gdzie można było do nich dojść na piechotę oczywiście już nawet nie konna prawda w tej chwili dostajemy szparagi z Peru winogrona z Południowej Afryki prozy wyobrazić jak długo to musi wszystko jednak mimo transportu samolotowego to jednak musi jakiś czas być w tych luka bagażowych musi być konserwowane i t d. na jej oczywiście zużywać energię i się zostawia ten dwutlenek węgla, którego mamy za dużo m. in. od badań w swoich zwyczajach taki katalog postępowań, które nie są na przekór ekologii wie pan jak mamy sporą młodą rodzinę która, jeżeli n p . ostatnio zdarzyło mi się kupić peruwiańskie szparagi z taką miałam wielką ochotę robić takie doskonałe szparagi pieczone ITS taki przysmak, którym siedziała z rodziną podzielić ich rodzinami zwróciła uwagę, że to pochodzi jednak nie z naszego kontynentu nie jest ta pora roku ich po prostu rolnicy życzą wszyscy, żebym trzymała się jakiejś dyscypliny tylko to co pochodzi z niedalekiego obszaru tak zdolny i nie pochodzi z jakiego aż jedno nawet obcego kontynentu, bo to już jest grzech po prostu, ale nie uważam, że to ja nie uważam, że to jest taki grzech grzechem było, gdybyśmy zabronili czegoś takiego natomiast inna sprawa ze jest coraz więcej zwolenników jedzenia sezonowego takiego Regionalnego, bo rozumiemy, że to jest po prostu bardziej ekologiczne nie wszyscy jednak inaczej znakomita mniejszość żyje w domach ma do dyspozycji ogródek, gdzie może sobie no nie, ale wie pan ja już od dawna postuluje, żeby syn np. postawić w kąt w mieszkaniu na parapecie skrzyneczkę, który przez całą zimę można mieć sałaty taką Hydro paniczną sałaty wsadzić w taką skrzyneczkę ona będzie bardzo wdzięczna, że rośnie ziemianie w tych wszystkich tam hydrotechnicznych u zasilenie w dniach i wobec tego zrywać tyle ile jest potrzebny wszystkie zioła, które hodujemy przez cały rok w doniczce również skrzynek co prawda to są takie rzeczy oczywiście, że nie nie posadzimy tam kalafiorów czy buraczków no ale dla bardziej ziemniaków, a ziemniaków też całkiem nie należy z ziemniaczkami nie ma kłopotu one są cały rok doskonale odległość 60 km w absolutnie mogą być, a jak są przywiezione nawet w dalszej odległości te też mniej nie ma nie ma takiego znaczenia Novotel w nie mniej nie są odległości w Polsce taki, że z sałaty i co jeszcze możemy na domowy sposób sobie wyhodować je pan szczypior cebulki młody absolutnie możemy, ale najbardziej sałata Ziółka wszystkie Ziółka no wie pan też taka frajda jak się przyrządza jakikolwiek typ mięso wiem, że ta jest źle widziane słyszałam rozmowę przed chwilą, że mięso to jest właśnie fajnego też tak uważam, ale jeszcze jeszcze nie dojrzała do tego do tego, żeby zostać wegetarianinem trzeba dojrzeć, ale właśnie przyprawione nawet warzywa korzeniowe, które są szalenie proste i ból w obsłudze, że tak powiem, bo są hodowane w w ogrodach i na polach w całym kraju i nie ma problemu z ich przechowywaniem przyprawiony ziołami to jest naprawdę wspaniałe jedzenie, które może konkurować z plastykiem tak półżartem pół serio zadam pani filozoficzne pytanie o, gdzie moja polonistka z wykształceniem w tej kuchni jesteśmy, dokąd zmierzam jednak myślę, że niewątpliwie zmierzamy do tego, żeby nakarmić cały w całą ludzkość zmierzamy wie pan, że już jest istnieje befsztyk za 1200 USD ktoś taką cenę rzucił sztuczne mięso ja nie wiem czy bym chciała jeść sztuczne miejsca, ale może to jest konieczność Niewiem jak pan i wszyscy WTO Lady natykają napotykają na podstawową trudność, że mogą zamówić co chcą, a rzeczywistość taki, gdzie troszkę bokiem, więc nie wiem zmierzamy na pewno do kuchni zdrowe, bo ta kuchnia jest coraz zdrowsza nasza coraz częściej nie smażymy na żadnych obrzydliwych z malca tylko na kole albo zostajemy smażyć na mrozie no tak raczej się, jeżeli nawet smażymy to mamy te bez tłuszczu owe różne urządzenia prawda i to wtedy jest równie smaczne, ale też smażymy na maśle inny klarował mnie bardzo dużo teraz widzę, że wszędzie można kupić masłem klarowanym, ale po prostu zmierzamy ku bardzo zdrowej kuchni, a przynajmniej zdrowsze niż ona była ogrzewana jest na początku dwudziestego wieku w książce kucharskiej par nie ma na to owej mamy porady, żeby wszystko oblewać rumiany masełkiem pensy wyobraża, jakie to jest przestępstwo przeciwko zdrowiu rumiane masełko też sama trucizna wszystkie rakotwórcze złośliwe substancje tam są no ale uważano, że jest to smaczny i ja jestem pamiętam, że ta jest smaczny, ale broń Boże tego nie zrobię teraz wiem, że nie wolno nam na czym babcia smażyła kotlety schabowe u nas na smalcu tak no i to jest lepsze, bo ma wysoką temperaturę tzw. dymienia wobec tego nie nie tworzą się tak liczne analizy Malec jest po prostu tłuszcz ciemno tak niezdrowym zwierzęcym nasycony no w czasem nie zawali zjeść nawet ja uważam, że w ogóle różnorodność snajper najlepsza naj zdrowszy dziękuję pani bardzo za rozmowę musimy kończyć uodporniają leasinguje tak uzgodniliśmy prawda tak to prawda jedziemy nad pomidory zasadzą, które wyrosły różnej dzwonek po raz drugi w roku pani Barbara Adamczewska polonistka dziennikarka autorka książek kucharskich były moim państwo gościom dziękuję państwu bez usłyszenia państwa zapraszam teraz na sztukę życia kolejna odsłona rozmowy Hanny Zielińskiej z Szymonem Hołownią tam było mi się właśnie, że nie należy jednak po sztuce życia w rodzinie czternastej Elżbieta Ślązak, bo to bardzo istotne Stowarzyszenie mali bracia ubogich opowie nam powiedzieli 22 grudnia w jaki sposób może przyłączyć do tej akcji po czternasty 20 dzieckiem i t d. tak dalej pozostać Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZY NIEDZIELNYM STOLE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Black Weeks w TOK FM Premium to 60% zniżki na wszystkie pakiety. Podcasty i Radio TOK FM bez reklam w najniższej cenie w roku! Poznaj nowy pakiet "RAZEM" dla 3 osób.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA