REKLAMA

Kamil Wyszkowski - dyrektor inicjatywy Sekretarza Generalnego ONZ - Global Compact

EKG - Ekonomia, Kapitał, Gospodarka
Data emisji:
2018-12-06 09:00
Prowadzący:
Czas trwania:
12:37 min.
Udostępnij:

Kamil Wyszkowski, dyrektor inicjatywy sekretarza generalnego ONZ Global Compact opowiada, dlaczego wielkie hodowle zwierząt mają negatywny wpływ na atmosferę.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Ekonomia, kapitał, gospodarka. Jest dziewiąta 5, to jest magazyn EKG, Maciej Głogowski, dzień dobry, a dziś naszym gościem jest pan Kamil Wyszkowski, dyrektor inicjatywy sekretarza generalnego ONZ Global Compact, dzień dobry, dzień dobry państwu, witam z Katowic. Jada pan mięso wołowe? Rozwiń »
Mięso wołowe nie jadam, dlaczego dlaczego bo gdyby poczytać raporty światowej organizacji ds. żywności, zaczynając od ostatniego, który stał wczoraj był reprezentowany tej reszcie klimatycznym przez kraj nad zwierzęciem TK specjalną komórkę w ramach FAO, która bada, jaki jest wpływ produkcji mięsa na skalę przemysłową ma w kontekście zmian klimatycznych to pan redaktor też, by przestał

Ale podobno jest zdrowe, nie czytał pan takich raportów?

Takich raportów czy jedzenie mięsa w umiarkowanym stopniu, czyli niejedzenia go co nic z niego codziennie tylko raz Góra 2 × w tygodniu jak najbardziej ma sens wtedy, jeżeli ktoś je mięso czerwone codziennie rano w południe wieczorem jest to bardzo zły pomysł PiS to znowuż potwierdza światowa organizacja zdrowia 

No dobrze to on tak nie popadajmy w skrajności w tylko gdyby zechciał pan wytłumaczyć, jaka jest ta transmisja od wołowego mięsa i spożywania mięsa wołowego do ocieplenia klimatu ocieplenia

To może zacznijmy od tego, żeby funkcjonowała produkcja przemysłowa miejsca na to potrzebujemy 2 rzeczy potrzebują pastwisk, na których zwierzęta na tytuł np. krowy i woły i tak mogą się paść wypasać potrzebujemy paszy dla tych zwierząt głównie soi, bo to jest ta to tata te tezy, bo królowa wśród naszych, które którymi są żywione między Koszykową i zwierzęta hodowlane, z których pozyskuje się mięso czerwone i wreszcie potrzebujemy ogromnych ilości wody, jeżeli się połączyć te 3 elementy plus taki drobny fakt zresztą też wczoraj nikt nie zyskam liczy Kreml bardzo bardzo ciekawie opisał, że zaledwie 3 % tego co krowa zjada przekształca się w mięso, czyli jest przyrost masy mięśniowej, czyli ta cała Soja, który zostanie spożycia tylko w 3 % się przekształcić miasto, które później zjadamy to pokazuje, jaka jest ogromna skala tej dysproporcji pomiędzy wysiłkiem związanym z wyprodukowaniem paszy, a efektem końcowym, jakim jest trzecią kompletne naszym na naszym talerzu czystek na naszym talerzu 

No dobrze panie dyrektorze panie nie myśli pan sobie, że na nie możemy też przesadzać z tym wszystkim w bo od jakiegoś czasu próbujemy przekonać się nawzajem, że klimat jest niezwykle istotne, że człowiek ma na niego absolutny wpływ i to wpły w negatywny, że powinniśmy ograniczać emisje gazów, a więc ograniczać się nie palenie węglem z dużym skrócie, mówiąc że powinniśmy uważać zwracać uwagę na jakość naszych samochodów kotłów w domu, że powinniśmy pilnować i eliminować z naszego życia plastik teraz państwo dorzuca mięso, żebyśmy nie przesadzili w drugą stronę ktoś mógłby pomyśleć

Nie przesadzamy no i kobiety znowu wracamy do danych nie jestem wielkim wielkim zwolennikiem rozmowy w oparciu o dane statystyczne o analizę też tego co mamy z podglądu satelita wracam do mojego ukochanego NASA w ramach Global Earth Observatory mi się z NASA, gdzie mamy ponad 200 zlote litr, obserwując co się dzieje na niby wiemy też udowodnione naukowo co potwierdza też panele tematyczne z 14 ,5 % emisji gazów cieplarnianych jest efekt produkcji mięsa do na skalę przemysłową jest to o tyle firmy w skali świata i świat w skali świata tak oczywiście 714 ,5 % emisji gazów cieplarnianych jest więcej niż cały sektor transportu i to nie jest mało, więc jeżeli mamy rozmawiać o poważnych czynnikach, które generują wzrost temperatury na ziemi to produkcja żywności w szczególności produkcja żywności, czyli roślin paszowych pod produkcję mięsa czerwonego na skalę przemysłową ma ogromny udział w problem niektóre zwane zmianami klimatycznymi i klapkach i można Niewiem bycie wegetarianinem weganinem bądź mięsożerców dom adres trzeba mieć świadomość, że to zjawisko w tle postępuje, gdybyśmy wszyscy przeszli na Europejski styl życia czy amerykański styl życia dziś bardzo dużo tego mięsa z miejsca i je to mielibyśmy 80 %o wy wzrost emisji gazów cieplarnianych do 2050 roku po prostu byśmy się ugotowali, więc trzeba temu przeciwdziałać zmianom, że jeśli ktoś się powiedziałby, że ograniczenie czy ograniczenie produkcji i spożycia mięsa mogłoby np. uratować Polski sektor górniczy to już pan się nie zgodził mam nadzieję, że notowany tym razem w HR no dobrze Chechło będzie powiem tak Polska i nie ma tak dramatycznej sytuacji jak kraje, które już całkowicie zostały wyniesione pod pastwiska bądź uprawę soi mamy takich jest długa lista w Polsce udział pastwisk lub rewersu z klasy jest na miarę rozsądnym poziomie, więc tutaj nie ma aż tak dramatycznego problemu, jaki jest gdzieś indziej, ale w Polsce mamy kryzys wodny, czyli patrząc na perspektywę stworzenia z Polski metki produkcji mięsa czerwonego no to ona jest bez szans patrząc na abi Polski bilans wodny to, że mamy te 1800 m ³ wody na mieszkańca, a tego rodzaju elementy trzeba analizować podobnie w Polsce nie ma przyszłości sektora browar Nicze, jeżeli nie zadbano woda do produkcji piwa też jest potrzebne są też potrzebne ogromne ilości wody jeśli dobrze pamiętam do produkcji 1 butelki piwa są potrzebne po 4 l wody, jeżeli nie ma zasobów wody wystarczającej ilości to żadna rozsądna firma nie zainwestuje tutaj produkcje tego złotego trunku tak ich to są tego typu też konsekwencje zmian klimatycznych Polska będzie dynamicznie Sklepowicz, czyli te zasoby wodne wnosi zwiększa zmniejszać, więc zarówno produkcja mięsa to jest bardzo wysoką wodą osłony na jaki piwa nie ma w Polsce perspekty w na dobrze zna tematu, którego rozpoczęliśmy, czyli mięso wołowe i wpływ na ocieplenie klimatu pannę mówiła o tym, że ja procentem odpowiada za ten wpły w czy to jest temat poruszany na spotkaniu w Katowicach jako 24 to jest najważniejszy temat dla co dla Rostowskiego Jandy, która zajmuje się żywnością rolnictwem i tutaj mieliśmy wczoraj przedwczoraj poważną rozmowę na ten temat, gdzie były reprezentant prezentowany właśnie wspomniany przeze mnie raport, który opracowała to tematy wierzę w ramach FAO jest wzmocniony analizami z Cambridge czy gdzie naukowcy z Cambridge właśnie dotacja z mięsnymi dane z NASA i dopracowali taki scenariusz nowy model, gdzie widać jak ta postępująca konsumpcja mięsa czerwonego doprowadzi do wylesienia ogromnych połaci głównie Amazonie, bo tam najwięcej się hartuje pod uprawę soi i innych w innych krajach, gdzie mamy to tzw. lasy tropikalne tam, gdzie ta Soja najlepiej rośnie, bo to jest kwestia oczywiście uwarunkowań klimatycznych znowuż, czyli wycinanie lasów deszczowych pod uprawę soi to jest 1 z poważniejszych problemów nie tylko dla Sao, ale też dla junaków i agendy środowiskowej, a znowuż spożywanie nadmiernej ilości mięsa jak wspomniałem codziennie jest bardzo złym pomysłem co znowuż potwierdzają badania prowadzone przez światową organizację zdrowia, a może pojutrze danych związanych z wpływem produkcji spożywania mięsa na nasz klimat powinniśmy także zostawiać to z informacjami n p . o tym ile tego mięsa marnujemy może to ona bardziej podziała na wyobraźnię Robertowi tu pan redaktor ma 100 % racji, bo to powiem o 1 rzeczy, jeżeli byśmy wybierali nawet, że ktoś lubi mięso chce jeść i ja nic nie twierdzę, że trzeba być każdy ma być w Getin czy weganinem nie to nie o to chodzi jej to po nich wybieraj mięso lokalnego dostawcy Nikola nie wędruje do nas z Argentyny został, więc taki potężny ślad węglowy przy okazji schodzi teraz ten transport tlenu, by nie było potrzeby tego transportu drogowego transportu dokładnie tak chodzi o łańcuchy logistyczne, jeżeli chcemy, żeby jeść też zdrowe mięso pozbawione swym składzie wody z osłonami, która jak wiadomo jest też powszechna praktyka, żeby je jedno dotyczy ono było cięższe tak mamy mięso drobiowe tego surowego nie wolno jeść, ponieważ wiadomo, że jest jedyną szkodliwe dla zdrowia Tatara z kurczaka, a nie zje też dlatego rząd jest tak nafaszerowany antybiotykami innymi substancjami, że generalnie co w ogóle odradzam jedzenie kurczaków natomiast idąc dalej mięso wołowe czy wieprzowe na to znowu mamy problem z całą długą listą od antybiotyków przez przez podobne substancje, które raczej nie sprawiają, że to miejsce nie należy nie należy, bo nie rażą go uznać za nadnaturalne i Eko no dobrze no ale gdyby pan panie dyrektorze tak poważny problem rozmawiamy w audycji ekonomicznej i wydaje mi się, że ta część dotycząca klimatu spraw społecznych i ekologii jestem niezwykle ważnej być może powinna być wiodąca w myśleniu o ekonomii i przyszłości gospodarczej, ale z drugiej strony mamy producentów i mięsa wołowego wieprzowego, którzy być może teraz nas słuchają wyobrażają sobie, że mając 2 na ludzi spotkało się właśnie próbują wywrócić ich biznesy, jakie niosą przesłanie do producentów mięsa, czyli bardzo uważnie czytali to co publikuje WHO FAO i inny agent ONZ-owskiej zastanawiał się nad tym czy nie lepiej zadbać o to, żeby ich biznes, który prowadzą go bardziej zrównoważone i bardziej przeprasza etyczny uczciwy względem konsumentów, bo jest podobna historia z olejem palmowym w bardzo długiej liście produktów żywnościowych wiadomo, że znakomicie lepsze zdrowsze i sprawdzonym olejem do produkcji żywności olej rzepakowy słonecznikowy ani Allen olej z palmy olejowej, gdzie nie wiemy czy on ma jaki ma wpływ na zdrowie, bo tak naprawdę żyli eksperymentuje naszym organizmie WHO znowuż zadaje otwarte pytanie czy olej palmowy, który przypomnę jest z rynku produkcja palmy olejowe jest skutkuje wymuszaniem ogromnych połaci lasu deszczowego w Tajlandii Indonezji Malezji my nie wiemy, kto jest tańszy olej rzeczywiście 3040 % od oleju rzepakowego czy słonecznikowego, ale eksperyment jemy na nas ludziach, ponieważ nie wiemy czy on nie jest szkodliwe to się dopiero wada ja ja zadaję pytanie otwarte czy my mamy prawo eksperymentować na swoich organizmach oto tylko, żeby z drugiej strony mieć maksymalizacji produkcji maksymalizację zysku uważam, że nie i to co powinno być z całą powagą podniesionej o tym, dyskutujemy dyskutujemy tutaj nasi klimatycznym to etyka w biznesie i takie zarządzanie łańcuchami dosta w i produkcją, żeby produkt końcowy w postaci mięsa czerwonego, które pan redaktor chce mieć na swoim talerzu w formie Tatara kotleta bicia kolegi innego był dla pana Rytra po prostu kotletem bezpiecznym dla zdrowia w dokładnie to o co tutaj także walczymy podczas tej rozmowy nie chce nic martwić pana lub chora tych, którzy nas słuchają, ale teraz na nie jest sporo publikacji w zachodniej prasie pojawia się na temat awokado, które lubimy, które są wycofywane z morza niewielu, ale kolejnych sieci np. serwujących kanapki z awokado właśnie, dlatego że trzeba wycinać lasy pod ich uprawę trzeba je transportować się to wszystko wpływa na nasz klimat scen tak rzeczywiście sporo dzieje się także w tej dziedzinie relacji żywności i przyzwyczajenia żywieniowe na klimat bardzo dziękuję za rozmowę pan Kamil Wyszkowski dyrektor inicjatywy sekretarza generalnego ONZ Global Compact pan dyrektor jest oczywiście na szczycie Kopy 24 w Katowicach to była pierwsza część magazynu EKG już teraz informacje po informacjach część druga i twarde dane m. in . o wzroście gospodarczym, ale także o perspektywach dla złotego na najbliższe dni oto one dotyczą naszych gości
Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: EKG - EKONOMIA, KAPITAŁ, GOSPODARKA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Z Dostępem Premium TOK FM odsłuchasz każdy podcast - bez reklam. Słuchaj wygodniej w naszej aplikacji mobilnej z pakietem "Aplikacja i WWW"

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA