REKLAMA

O jedzeniu na książkowych stronach. Swoje ulubione książki kucharskie prezentuje Basia Starecka

Niedzielny obiad
Data emisji:
2018-12-09 13:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
17:09 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
w 1321 niedzielny obiad to stała pozycja w naszym magazynie Przemysław Iwańczyk kłania się państwo ponownie chcą przywitać się jego goście z dniem Barbara stargardzka dziennikarka kulinarna wysokich obcasów dzień dobry dzień dobry to nie zaczniemy od wniosku gmina Resko zaproszeń mamy do państwa kilka wolnych w ręku 5 zaproszeń na film płomienie adaptacja opowiadania spalenie stodoły w końsko koreańską Południowa produkcja na środę na 19 grudnia na godzinę osiemnastą Rozwiń » też przedpremierowy pokaz proszę Piszcie do nas na adres na adres dla was ma po to, klub KSM dla was ma po to, krótka sam zaproszenia są do państwa ma teraz przechodzimy do kulinariów tematem naszego spotkania się nie będą przepisy nie będą restauracje, które serwują mej le wsiadania na świecie, ale będą najważniejsze książki kulinarne czy taki kanon, który należy mieć w swojej biblioteczce jeśli kuchnia nie jest nam potrzebna tylko do tego, żeby bezmyślnie zjesz i zapomnieć właśnie tak zagotować i zapomnieć ta reguła 3 × Zet przechodzi z tej studenckie na nasz kulinarny to też prawda niektórzy tak podchodzą do kulinariów zaczęli wątkiem kulinarnym koreańskimi żałuję, że w tym zestawieniu, które rządzi się ze sobą książek kucharskich niema nic do kuchni koreańskiej coraz mniej wyjątkowo bliska wielkie miał, ale rzeczywiście pojeździć tym większy diesel czy mnie nie zaznał nic ciekawego akuratnie nie jest jakoś specjalnie obsadzone natomiast mam dzisiaj ze sobą piątkę książek kucharskich, które były jakoś się wyjątkowo ważne w tym roku i towarzyszy mi w kuchni podobnie jak radio TOK FM, bo jest nastawionej grano stał w kuchni w zaczęłoby mody, jeżeli mówimy o takiej inwestycji na lata to zaczęłabym od Jimiego Olivera, który wrócił, gdy wrócił stary dobry dzień mniej, bo on przez ostatnie lata eksperymentował w kuchni i trochę odszedł od tego stylu, za którego oceniliśmy inne zaczęły się odchudzać się coraz mniej tego czasu spędzał w kuchni WPO wieści książki przepisy 30 minut później we przepisy w 15 minut mało było tej celebry teraz dzieje mi wracać Amy gotuje po włosku ty znasz Alicji słucha się przy tym na powrót troszeczkę się zaokrąglił niestety się starzeje trochę jak Robert Redford tak tekst jakoś bardziej babcie zaczyna przypominać, że jak w halach Lisa ale gdy jest formie i gotuje świetnie i to jest przepiękna książka, która może być też lekturą po prostu je z mam takie romantyczne wspomnienia z ziemi również sprzed wielu wielu lat to była 1 z jego pierwszych przetłumaczonych na polskiej książek elementów włoska wyprawa Jimiego ta jest taką klamrą od tamtej książki i pamiętam, że zabrania wykres długą podróż PKP Warszawa Wierchomla jechała właśnie koszt w takim świątecznym okresie na narty i czytamy w tym pociągu oczyściły spóźnienia jest śnieg sypał przez okno i t d. więc będą się go przeczytam w drogę z i z powrotem, więc jego poziom prozy tak czytać i w tej książce on składa hołd swym włoskim znajomymi wszystkim babciom i matką włoskimi jest zły sporo tych galeria też bardzo barwnych, ale takich soczystych postaci jej zdjęcia robiły jak zwykle Dawid loftów są, więc jest uczta dla oka na ich wreszcie znowu są te wszystkie makarony pierogi wszystko jest podkreślone i pociągniętym scenę Yukimi paliwo nie boimy się z seraju siedziby w tej kuchni gotuję, żeby taki wniosek z tego płynie, że to jest powód do tego typu kuchni to jest oznaka starzenia się może co takiego drogę do wygody bym powiedziała w ręce rzezie z rzeszy nie popadamy w kolejny jakiś paranoję dietetyczne wiemy, że warto się zdrowo odżywiać, ale od czasu do czasu możemy sobie zjeść makaron nic nie stanie złego myślę, że to o to chodzi bardziej na zawsze dotarliśmy do pozycji nr 2 opel GTS i nr 1, dlaczego 3 z nich hierarchia jest także, że w żaden sposób można je dostać się będzie trudne nigdy nie będzie ten dzień gmina nie będzie masełko zdejmij wraca na piątym miejscu niegdyś na pierwszym patrz odwrotnie zaczęliśmy się żoną stopniowe, a chcesz budować napięcie, a jej do rady już też z nowym losowaniem będzie w RFN od pozycji nr 5 teraz do wzięcia też jest jakaś trudność dla ciebie widzowi, że na już główkuje no niech będzie weekend to jest książka przywieziona z Londynu książka wydana przez restauracje puby, ale bardziej może bistro Cricket inspirowana kuchnią o hinduską i tu ciekawostka, bo one symptomatyczne wobec tego dla dla takiego zjawiska, które obserwuje się od paru lat w kulinariach w gastronomii światowej, czyli zwrot do kuchni azjatyckiej w wydaniu Wyszyńskiego nowoczesnego bistro to znaczy kuchnia, która np. w wielkiej Brytanii kuchnia indyjska, która była trochę traktowana przez Anglików jak przez nas kuchnia wietnamska KE jako jedzenie, które stanie szybkie sycące trzonu nazw kuchnia wietnamska funkcjonuje pod pod nazwą Chińczyk no tak no wiadomo taki typ kociaki częściej SOS Kisiela waty różową różowe taki fosfor rezydujący adres co podobno podobna historia to się też pomału zaczyna dziać również z kuchnią wietnamską wnuczka w Warszawie, ale też dygresje natomiast kuchnia indyjska rzeczywiście przeżywa jakąś taką rewolucję w w wielkiej Brytanii i wraca na nas tu pojawia się na salonach, ale w wydaniu też tego bistro, czyli nie jest fajna NIK jest biały obrus, ale jest taka namiastka weź się czegoś nowoczesnego, tyle że w mniejszej porcji właśnie w takim wydaniu Kaziu Love my się mówi nieszczęsne sformułowania takim wygodnym i krępujące swobodnym bezpretensjonalnym i ich w tej restauracji Piketty jest właśnie serwowana taka kuchnia indyjska inspirowaną może tymi typowymi przyprawami technikami z kim jest to jest mniej natomiast z takich śmieci i Twist jest dosyć nowoczesnej to co jest też typowe dla kuchni londyńskiej tych scen przy wijącej się szpik wołowy, który tutaj na szkle jest taki typowy podany jest z typowymi chrupkami indyjskimi tym właśnie nam czytam jakieś inne wieczerza Ka kucharz nazwa jest nawet przepis na alarm do KUL haczyki placek rustykalne właśnie z warstwą słoniny natomiast Noto toyoty jest bardzo coś bardzo ciekawego, że wreszcie właśnie jako stek spuszczamy powietrze jej, gdy w Majdanie i to wyśmiewano piany piany i Kurzei byłej pudry znikają z tych stołów i pojawia się prawdziwe jedzenie właśnie tych z takim gestem w kierunku Kozienic też żywota wszerz gastronomia londyńska to całe zaplecze to są emigranci, więc to też jest ładne życie dostrzega potencjał w tych jest też ich kuchniach z, więc tym tropem zwiedzają ostatnio Londyn i przywiozłam sobie właśnie z restauracji książka jest przepięknie wydana przez morze i poszukać w internecie i toteż ciekawe, że restauracje zaczynają wydawać swoje książki kucharskie w Polsce też spore wydała także co też jest jakiś trend warte obserwowania i pozycję nr 5 ma pozycję nr 1 pozostaje nam pozycję w razie 132 tak dobrana to mamy mniej to też jedno z pierwszych książek kucharskich trwał bez wykupionego dorosła kobieta w bies wydaje się to jest książka Kucharska bil zagra Endera Australijczyka, który ma jest potentatem restauracyjnym maty w restauracji bardzo duże m. in. też w Korei tak przepraszam nie może to jest książka, z której korzysta z najczęściej tak, bo marże zakładajmy, więc zakładać spośród wszystkich nowo się wody z CKE codzienna kuchnia wygodna w UE, która daje też możliwość przerabiania różnych takich bardzo podstawowych rzeczy typu krem z Gdyni na jesień, który katował wersje przestęp parę miesięcy daje możliwość do do uprawiania logistyki azjatycki świeży sposób i Biel jest świetny jest to przepisy są bardzo proste i i sprawiają, że na wkład oraz co tworzę teraz na 1 z wybranych przepisów taka zwykła grillowana kukurydza smakuje zupełnie inaczej, bo jest w niej dodane masło z pastą miejsca np. albo z kręcone kręcona taka glazura zysk Holendrom ty tak to mamy aż mi się przed nim w pszenny zdrowia stwarzane są wpisane także Jadwiga często zaglądam w czasie poszukiwania Kiss takich aktywistów, które pod kran z codzienną kuchnie pokoje nie pewna rzecz tak, bo przebrnęliśmy przez 3 opozycja nie ma ani 1 polskiej to jest problem wiesz co ma nie pojawił się parę ciekawych rzeczy na na rynku rzeczywiście wiesz co może może to moje wybory też odzwierciedla to co się dzieje w ogóle z nami Rzymianie nie doceniamy polskiej kuchni w grze jest coś takiego, że nas przybliżyć znamy wszyscy to historia 50 lat kotleta niekoniecznie dobrej jakości jakoś nas zniechęciła do tego, żeby sięgać po to, głowy potem przepisy kuchni polskiej z mężem i z zachwycał się za czas mamy jesteśmy etycznie nasycenie tę kuchnię zagraniczną i IT moje ewidentnie ten mój zbiór świadczy o tym, że cel to jest mamy w sobie jakiś taki deficyt ciekawości co tam za tymi granicami się gotuje co pokazuje też scena gastronomiczne w Warszawie czczą w Polsce rzece czescy kuchnie obce my się świetnie natomiast Polska wraca nie ma co ze sobą rzeczywiście takiego przykładu innych postaci książki, że wraca taka kuchnia Polska z z akcentem na dobry produkt po co się dzieje i to trzeba powiedzieć, że rzeczywiście kucharze z coraz mniej gwiazdą Zhou coraz mniej się popisują i zwraca się w kierunku takiego prawdziwego rzemiosła, czyli coś zrobić dobry chleb chcą zrobić dobrą własną wędlinę i ile to wszystko zaczynają już na etapie poszukiwań źródła tego produktu, czyli jeśli chce nie wiemy czy Włodarek Barańskiej teraz w restauracji warszawskiej serwuje własne wędliny, ale korzysta z produktów korzysta z mięsa, które zostały wyhodowane na jego zamówienie czy ten ten łańcuch się wydłużyły sięgała samego źródła, dlaczego kontrola tego co tak też tak przecież do następnej pozycji pozycji numer w czasie to będzie najbliżej naszej kuchni, bo to jest książka najnowsza książka Oli Herkules to okazji z UE i to są przepisy głównie z Gruzji Azerbejdżanu z polecenia tutaj nakładcy Marcina Mellera w i jest z oleju o ojczyznę dedykację zapomniał, że moja wina wsady edukacji Och, ach w jak miło tak rzeczywiście robią z bojowym świat wysokich obcasów spotkałyśmy się w taki śmiesznej restauracji na ulicy złotej u sióstr się nazywa skusił ukraińską z komisją zabiorę Oli, która była jakimś takim partnerem w trybie waszych spotkań autorskich, że zabierają na ukraińskie obiad zjedliśmy barszcz ukraiński i inwentarzy ten barszcz kiedyś razem do restauracji byłam z niej tuż po otwarcie tenorzy nieco bardziej ze zaskoczył, bo nasz barszcz ukraiński zupełnie inny od barszczu ukraińskiego oryginalnego i ten marsz w obronie było Burak czarny sen się tym Burak dziś była, ale nie puścił koloru i to, że to co mnie właśnie zastanowiło zachwyciło oleje widziano nie wierzę ktoś umie robić aż ukraińskiego tak taka jest właśnie zasada na Ukrainie, że potem się poznaje sprawność kucharki Żyd, że ten buraki nie opuszcza tego koloru tekstu możliwe wiesz co oni mają w inne braki w 2 do przekonania, że wbrew, więc okazji to jest zbiór smakowitych przepisów i też taka wędrówka Oli, która ruszyła śladem bodaj swojej ciotki, która została Anna urodziła się w PiS gdzieś w okolicach właśnie Baku i musiała tę noc wszystkie te ich cała historia w tym życiorysie odbija się też tego kawałka świata, że z w rezultacie mieszka na Ukrainie, a ja pochodzi z takiego malutkiego miasteczka Kokoszka w i ona ruszy z powrotem czymś takim właśnie przez Gruzję do Azerbejdżanu dociera do Baku szuka mieszkania swojej ciotki to wszystko przeplatane, zwłaszcza tymi przepisami kobiet, które spotyka po drodze, więc steka mocno Babska i też taka inspirująca książka o mnie wszystkie te historie tych kobiet są takie bardzo motywujące i z historiami kobiet stresuje świetnie poradził w tych w tej zawierusze historii z i wykarmić szelkami rodzin, a przeważnie ci panowie tam albo ginęli albo właśnie, że się borykali z dużymi problemami wracają z obozów pracy część są te historie w każdym razie tak na coś co jest dla mnie bardzo ciekawa książka i szczerze państwu polecam przyczynek do ostatniego została nam 1,5 minuty na no to ostatnia będzie o Sycylii to jest książka, którą widziałam na wakacje do Sycylii ogra propos podróżowania z książkami w kucharz nie odwrotnie nie kupować tam tylko wzięła ze sobą ta wizja, bo to jest prezent od mojej koleżanki, które w życiu Ziemkiewicz wyjechała i zwiedziła Sycylię i rzeczywiście ta książka, ale pozwoliła mi odkryć miejsca, do których bym nie trafiła pewnie, robiąc syryjscy w internecie, jaki seks z najbardziej znanych miejsc na Sycylii m. in. ma zarazem walor, który jest to jest 1 z większych portów w we włoszech główne taki główne źródło tuńczyka dla Włoch w UE, gdzie najwięcej zostało tych wpływów okupacji arabskiej to co czescy liderzy wejść wychodzą spod miasteczko się w razie zderzenia życie chodzi dziś uliczkami mnie w Tunezji jakiś taki jest klimat cały czas i ETS miasteczko, gdzie właśnie najwcześniejsze pojawia ta okupacja Rawska najdłużej trwała i tam cały czas można zjeść kuskus BRIC te wszystkie takie wsie leżące chrupiące ciasteczka także co to było bardzo ciekawe miejsce i Nysy razem z tą książkową wersję przyjechałam z Sycylii nie wylądowałam w na Wschodzie tam, gdzie właśnie jest najwięcej wpływów greckich z kolei idee, podążając przez południe dotarłam na zachód i gdy muszę powiedzieć, że oprócz tego, że ona była takim swoistym przewodnikiem turystycznym dla mnie ta książka to również gotowano z niej też miał możliwość zatrzymał się z bram takich mieszkań, które miały kuchnie i mogę robić zakupy na miejscowych targach i gotowe z książki często może grzywny takie korzystanie z książek kucharskich ma największy sens można życzyć z nich najwięcej wycisnąć uczciwości powinniśmy połączyć naszą audycję z kim to o podróżowaniu pan zrobić kulinarną podróż bardzo chętnie to wobec tego zapraszam ich czas, by opowiedział o swoje kulinarne podróże myślę, że to będzie ciekawe dla naszych słuchaczy Barbara strzelecka dziennikarka kulinarna wysokich obcasów, bo moi państwo goście dziękuję dziękuję warstwy państwa zapraszam teraz na informacje po informacjach sztuka życia prof. Aleksandra Leszczyńska Kania ponownie o godzinie czternastej pani prof. Honorata Jakubowska z Instytutu socjologii Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu opowie nam o dyskryminacji kobiet w sporcie na temat też będzie bardzo istotną częścią naszego niedzielnego magazynu przy niedzieli rozpocznie o godzinie siedemnastej pozostać państwo z nami Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA