REKLAMA

Mięso z in vitro lepsze niż wegetarianizm?

OFF Czarek
Data emisji:
2018-12-21 11:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
39:34 min.
Udostępnij:

O mięsie i mleku z in vitro pisze gość Cezarego Łasiczki, dr hab. Piotr Rzymski. Rozwiń »

Więcej:

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/nauka/1770070,1,kto-i-dlaczego-obawia-sie-miesa-in-vitro.read

https://dietetyczny.blog.polityka.pl/2017/08/15/bezmiesny-burger-z-hemem/

https://dietetyczny.blog.polityka.pl/2017/01/02/krowie-mleko-bez-krowy/

Posłuchaj także podcastu "Interluda" Cezarego Łasiczki: https://audycje.tokfm.pl/audycja/Interluda/267 Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Państwa i moim gościem w studio Radia TOK FM w Poznaniu dr hab. Piotr Rzymski, Uniwersytet medyczny imienia Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, dzień dobry panu, dzień dobry państwu. To jest ten sam lekarz, który był inicjatorem budowy hotelu Bazar w Poznaniu? Sprostuję: ani nie inicjator, ani też lekarz. Mikrobiolog, a za środowisko medyczne. No dobrze. Być może uda się panu pogodzić dwie frakcje, czyli frakcję mięsożerców i frakcję wegetarian, bo jedni mówią: o, mięsko jest pyszne, soczyste, świeżutkie i t d ., a wegetarianie mówią: nie, zabijania zwierząt jest złe, oprócz tego niszczymy środowisko, bo woda, bo pasza, i t d., wyrąb lasów. Rozwiń »
No oczywiście jedni uważają, że drudzy nie mają racji i vice versa, ale i co zrobić, jeżeli wegetarianin, jeżeli mięsożerców nie są przecież na wegetarianizm, a wciąż chcą jeść mięso myślę, że trzeba tworzyć jakąś taką płaszczyznę po prostu wspólną ma nie antagonizować wzajemnie, bo wegetarianie mają z pewnością rację, kiedy mówiono na kosztach środowiskowych produkcji mięsa oraz gigantyczne dzisiaj stoimy na zasadzie g różnych wyborów, które będziemy musieli podejmować jak ludzkość związanych z naszym wpływem na środowisko ma.

Niewątpliwie rolnictwo to jest 1 z najważniejszych takich naszych działalności, która degraduje środowisko, a w tym w rolnictwie to właśnie hodowla zwierząt jest ono ogromnym problemem w ogóle 13 powierzchni upraw jest nie tylko o to, żeby produkować pasze dla Rachel prezes paszy to produkowaliśmy swoje.

Ale różnica dla środowiska, a no właśnie taka, że produkujemy bardzo dużo paszy dla zwierząt, a Indie ten proces produkcji mięsa w tej chwili jest bardzo nieefektywność odbywa z mnóstwem mnóstwem różnych kosztów środowiskowych, jeżeli spojrzymy na tylko włącznie te rośliny uprawne to one są w nas potrzeby paszy to one są odpowiedzialne za 40 % całkowitego zużycia pestycydów w 2 000 000 ton pestycydów używanych rocznie, a i odpowiadają za 30% z globalną utratę różnorodności przyrodniczej jest wiele innych aspektów związanych z nosa mistrzom gazów cieplarnianych.

Także tutaj w zasadzie nie ma, a żadnego żadnych wątpliwości taki naukowej czy kontrowersji, że hodowla zwierząt jest bardzo obciążająca dla środowiska zresztą my nie produkujemy tylko mięso dla siebie z tej hodowli tylko produkujemy nauczka dla kotków piesków jak policzono to karma dla zwierząt tylko w stanach Zjednoczonych takich domowych są odpowiedzialne są za emisję 64  000 000 ton dwutlenku węgla jest im ekwiwalent ponad 14 ,51 000 000 samochodów na drogach w związku z tym to to, jeżeli zrezygnujemy z hodowli kotków i piesków na utrzymanie zrezygnujemy z tego tak tak samo jak wiele ludzi nie zrezygnuje z miasta i wiem jedno można być zagorzałym ana takim wegetarianami maszynę też jest wegetarianinem i przekonywać innych ludzi, żeby nie jedli mięsa stosują różne argumenty to jest bardzo mało jest bardzo nieefektywny sposób przekonywania kogokolwiek też na grę wchodzi nam na głowę mówi słuchaj nie jest z tego, bo to jest związane z mordowanie zwierząt mamy coś ja mam co w eks już tego typu emeryt retoryka, więc dzisiaj no właśnie można mnożyć, a poza tym należy wziąć gęsta takiego średnie bez ważnego steka, żeby zapomnieć o cierpieniu zwierząt noe są tacy, którzy nie zapomną są tacy, którzy po prostu nigdy nie będę szczery śmiech stanie, ale na ratunek nową technologię i teraz tak i teraz pojawiają się na bardzo ciekawe propozycje już mnie zresztą Mont od teraz od kilku lat związany z produkcją mięsa zupełnie inny sposób tzw. mięsa in vitro, czyli poza taką zwykłą hodowlą przemysłową, gdzie pozyskujemy komórki albo to są minuty tak, bo są komórki macierzyste, które później różnicujemy tak, aby hodować w warunkach in vitro komórki mięśniowe i uzyskiwać całe masy tkanki owe na takich trójwymiarowych różne, ponieważ to, ponieważ jesteśmy w Polsce myślę, że każdy z 1000 miejsc in vitro od razu myśli sobie czy kościół na to pozwala no my przede wszystkim musimy wiedzieć co znaczy słowo in vitro to znaczy poza ustrojem ani wspólnego w tym momencie z samym zatrudnieniem, które można wykonać in vitro jest tylko włącznie zabieg, który polega na na utrzymywaniu tej części organizmu poza, czyli to są to komórki poza my poza realnym poza ustrojem in vitro możemy hodować sobie limfocyty granulocytów cokolwiek tutaj jest od redaktora można pobrać komórki to, że utrzymywać i może wyhodować mięso i moja komórek w PRL -u chętnie moglibyśmy, ale w tym kierunku nie będziemy zmierzać raczej już zobaczyliśmy są byli samowystarczalni ci sami zjadamy siebie nie wiem czy byłoby to smacznej czy byłoby to zdrowe dobre zdrowe na pewno smaczne Niewiem, ale nie wiem czy zdrowe, ale myślę, że musimy dzisiaj dać jakąś propozycję ekwiwalentu tego miasta, który jest na rynku, czyli wieprzowina wołowina kaczki w ogóle dół Pm ryby i technologicznie da się zostawić tej ilości mięsa, które są potrzebne do wykarmienia tych, którzy z miasta nie chcą zrezygnować da się absolutnie nie podam tak piją czystą kalkulację którą, któremu wiemy, że rozwieszono rzeczywistość 10 wyizolowany komórek możemy w optymalnych warunkach w ciągu 2 miesięcy, a uzyskasz no KO 50  000 ton wieprzowiny i 50  000 ton wieprzowiny 2 miesiące to 10 komórek tak tak jest, a w warunkach optymalny co nie oznacza, że to jest tani proces ten proces jest na to początkowo był horrendalnie drogi dzisiaj niektórzy wciąż się na tym zatrzymać ćwierć 1 000 000 USD zaś za mnie, że pierwszy Burger znana ogółowi nowy 230   000 EUR euro 2013 roku tak w 2016 roku kilogram wołowiny 40001700 EUR no cóż mi technologii izraelskiej, a takim start -up to może wyprodukować kilogram wołowiny w tej cenie to coś panu mówię czasem przychodzę patrzę tak z ciekawości oczywiście co się dzieje tak ekskluzywnych Burgera w dniach w różnych miastach od jawi się z Burger po 304050 to myślę sobie nieźle co to musi tam już być to już naprawdę 50 zloty za Burgera i panów i 7 EUR no tak, ale zobaczmy to w pewnej nowości zmian 2013 rok 1 Bułgar 230  000 EUR dzisiaj kilogram wołowiny 700 EUR 5 lat tylko i wyłącznie i jednocześnie tak ogromne zainteresowanie różnych podmiotów gigantów tą technologią, że w jestem przekonany, że tak ostra zaczną maleć 2021 roku za darmo nie, ale w cenie, którą na pewno jaj, a zaakceptują to dobrze co na to jedno, a to ze smakiem to różnica no to da się pan testowi tak jak najbardziej, a czy wegetarianin może jeść mięso in vitro bardzo chętnie spróbuje to niższy jest kwestia jakichś własnych przekonań wewnętrznych czy dla nauki pan poświęcić absolutnie ja sądzę, że to jest realne rozwiązanie, które może mieć pozytywny wpły w na środowisko czy też minimalizować nasz wpły w na środowisko jednocześnie po prostu nie, zabierając ludziom czegoś tak tutaj ten pierwszy Burger z 2013 roku było dosyć suche, bo nie było w nim tłuszczu, ale dzisiaj udoskonalono to, że są problemy to służy temu, żeby po prostu coś uprawiać w niej, iż nie można, bo po prostu używać tłuszczu zwierzęcego można hodować komórki tłuszczowe także w tym celu tak, żeby ten produkt był po prostu porównywalnie smaczny nie był suchy co więcej miał standaryzowane dom zawartość tłuszczu tak, żeby nie był zbyt ostra ja po poszedłem dalej czy dałoby się i skoro już manipuluje ME komórki jej sprawić, żeby one smakowały tak jakby pokryte keczupem musztardą w RPA myślę, że to już trzeba zostawić, a w obrębie potrzeb konsumentów młodego zgłasza taką zaś można po 5 funkcjonariuszy Office należą przede wszystkim w kierunku, a po prostu skomercjalizowania tych produktów postoimy ubranko Marc realizowanych w stanach Zjednoczonych właśnie do niej science-fiction dystans faksem czy tworzyć prawo Góra regulowania tych produktów na rynku amerykańskim wyobrażam sobie ruchy i zakulisowej oficjalne logistyczne i inni nie logistyczne producentów żywności już są amerykańskie Towarzystwo hodowców bydła w stanach Zjednoczonych w lutym tego roku złożyło taki wniosek do departamentu rolnictwa w stanach Zjednoczonych, żeby za mięso uznać tylko to co jest k, a tkanką mięśniową pozyskaną ze zwierzęcia, które przyszło na świat zostało wyhodowane rosła potem został zabity przy pomocy takich technik poważniejszych to tylko po to, żeby mięso in vitro musiało mieć zupełnie osobne regulacje i być może, utrudniając wprowadzenie na rynek podobnie też jak niektóre rośliny genetycznie modyfikowane czy np. wymagałoby to na producentach, ale najpier w konieczności przeprowadzenia testów toksykologicznych testów alergicznych ości testów składu mam nadzieję, że i tak przeprowadza on oczyszczony dadzą radę chociażby udźwignąć finansowo, dlatego że technologię tę wspierają to co jak np. Bill Gates jego Fundacja jak cyrk i Braina współzałożyciel Google jak obliczać Bransona multimilionera założyciel Virgin Group jak koncern farmaceutyczny Merk potentat, który szedł chwali po prostu zwyczajnie szans na kontynencie europejskim stąd tę technologię zainwestował Ball futbolu to jest 1 z największych dystrybutorów mięsa to wrócimy do tego przemysłowego inny aspekt po informacjach Radia TOK FM informacje o godzinie 1120 już za kilka minut dr hab. Piotr ziemski z uniwersytetu medycznego w Poznaniu z państwem gościem informacje o państwa mają gości jest dr hab. Piotr ziemski z uniwersytetu medycznego w Poznaniu mięso in vitro, czyli mamy kilka czy kilkanaście komórek 10 komórek 50  000 ton mięsa na razie jest to operacja droga kilogram mięsa kosztuje około 7 EUR, ale w ciągu 5 lat cena spadła z 230  000 EUR do właśnie do siebie są, więc jest szansa na to, że w ciągu najbliższych lat będzie to wycenione podobnie jak mięso pochodzące od zwierząt hodowlanych i wtedy my właśnie w rozmiarze, żeby producenci żywności pomyśleli w ogóle o zmianie Noto musimy się opłacać oczywiście musi być komercyjnie opłacalne taką datą, która jest podawana przez Viola firm, które angażuje się w rozwój tej technologii to 2020 pierwsze roku, kiedy cena produktu przy komercjalizacji jednocześnie osiągnie cenę porównywalną z mięsem uzyskiwanym niekonwencjonalnie no dobrze to będzie tańsze w produkcji to łatwiejsze staje się tutaj musimy jak wasza woda oczywiście mamy ogromne koszty środowiskowe koszty, które po drodze ponosimy, jeżeli chodzi o takie koszta to ma zyski są niesamowite bo, gdybyśmy przeszli na pozyskiwanie mięsa in vitro to w porównaniu z konwencjonalnym produktem dzisiaj mamy redukcje tam powierzchni ziemi teraz potrzebna dla produkcji mięsa 95 proc ceny podobną produkcję w zakresie zużycia wody czy też emisji gazów cieplarnianych mamy 45 %ową redukcję zużycia energii także bardzo dużo zyskujemy to co tutaj dużo przed wyraża obecnie przy tej technologii to sąd odczynniki potrzebne w takich globalnych skalach w momencie do hodowli tych komórek w odpowiedni sposób na takich struktura trójwymiarowych, a poza tym zresztą to właśnie niekiedy te odczynniki tak nazwijmy budzą pewien sprzeci w, bo takim dodatkiem do medium hodowlanymi jest budowa w surowicy cielęcej, a więc lanie, które rodzice często w swoich myślach, a pies, który uzyskiwano żelazo z cebulką, ale to jest pozyskiwany surowiec oraz pozyskiwana Skierski uzyskiwanej nikt nie z serca płodu ma to niewątpliwie budzi sprzeciw środowisk, które mówią o o etyce z tym, że tak dzisiaj mamy 70 miliardów zwierząt hodowli, a więc musimy rozważyć nam na tym poziomie czy, jeżeli mamy pomysł w jaki sposób zredukować liczba tych zwierząt mowa w dramatyczny sposób maleje, ale mówiąc zredukować liczbę zwierząt oznacza parzona pójdą podnoszą nie to po prostu nie będzie potrzebne ich dalsze utrzymywanie w hodowli, bo będziemy mieć za co my chcemy je na wolność no tak to my corocznie od jamy 70 miliard zwierząt większość jest Fabiana tort, a więc ono siłą rzeczy nie możemy też oczekiwać, że takie produkty jak mięso in vitro nagle się pojawią i kompletnie wyłączam hodowle konwencjonalną czy będzie działo stopniowo na przestrzeni deklarują sposób na to patrzymy także nie odbędą nie będzie co działo nagle dramatycznie inna ale, ale jeszcze wracając może do tej sportowej w surowicy to, ponieważ stosuje się ją jako dodatek do kultury in vitro takich uprowadzonych Słowak medyczny raczej małych ilościach, ale akurat przemyt mięsa in vitro potrzebuje dziesiątek litrów, żeby wyprodukować taki kilogram mięsa tych najbardziej zainteresowane alternatywami w tej alternatywy inwestuj, jeżeli chcemy pozbyć się tego FPS, czyli feta bowiem celom w ogóle z rynku Miś autentyczną alternatywę to będziemy mieć właśnie dzięki działaniom w 2 dni przemysłu, które najbardziej chce się tego pozbyć, by zminimalizować koszty należy tego co pan mówi wynika, że nie będziemy hodować zwierząt na mięso, ale będziemy je hodować oto, żeby mieć to Ostrowice, czyli miasto będzie narodowe mówi trochę, a komórki no tak, ale albo będziemy zamknięci w świecie konkretów co czas będzie myśleć o zwierząt zwierzętach jako tako będzie myśleć o skali tego zjawiska w skali naszego wpływu mamy 70 miliardów zwierząt, więc jeżeli byśmy założyli, że nie jesteśmy w stanie zupełnie inna dziś wyeliminować z tej hodowli nadal jej potrzebujemy, ale redukujemy 90 % to myślę, że dla każdego, kto kieruje się względami etycznymi no to jest chyba argument za prawda tego typu technologie kit, że chodzi o hodowlę zwierząt i taki niehumanitarne działania, które występują to kolejne łączy się jeszcze 1 produktem, który uwielbiamy, czyli mleko no tak i tutaj pojawia się problem, bo w, jaki sposób z komórek in vitro uzyskiwać my lekką rączką mleko krowie szum mleko lubimy pić, ale też przetwarzać co nam o prawdę wszystko dzięki mleku Xaviemu alternatywą jest napój roślinne sojowy niektórzy lubią kawę z niemal cappuccino się z tego nie zrobiła to oczywiście żart, niemniej jednak pojawiają się też ciekawe propozycje one z tak jak mięso in vitro wciąż nie są skomercjalizowane czekają na komercjalizację i takim pomysłem jest mleko, które na początku nazwał się musli, czyli wolne od mu środkowy teraz nazywać Perfect dodaje ma się tak nazywać, że jest to on mleko, które jest mlekiem pozyskiwanym dzięki groźbom genetycznie zmodyfikowane na taki pomysł wpadli 2 hinduscy bio chemicy biolodzy molekularnymi zmodyfikowali drożdży, które bardzo dobrze się utrzymuje w taki przemysłowych w hodowlach o to, żeby produkowały białka krowie natomiast nie produkują one ani laktozy ani też nie produkują bardzo wielu czynników, które sąd alergeny takie mleko w ten czas wymaga dodatków mineralnych witaminowych no bo tego grozi nam nie zapewnią natomiast niewątpliwie to też nie jest wcale żadna Ujma na kierunek, bo zawsze będzie mieć pod ten sam skład mineralny witaminowe mało mleka krowiego może być zróżnicowany w zależności od warunków i przetrzymywany z krową mleczną rozumiem, że skoro już mamy wzrost jej mleko to można iść dalej w kierunku umysł w nie myślę, że to będzie się rozwijać bardzo ciekawych kierunkach także na brak jest dużo propozycji, które dziś powstają, a co ze smakiem zarówno mleka jak i tego mięsa in vitro miasto in vitro, żeby było przyjęte przez konsumentów musi smakować przynajmniej porównywanie dobrze jak mięso konwencjonalne wszyscy, którzy w to inwestują wiedzą, że muszą ten poziom osiągnął to są firmy bardzo specjalistyczne naukowe i tego typu aspektami one również zajmują mniej myślę, że to jest absolutnie do osiągnięcia skoro już wyprodukowano ich skomercjalizowana Burgera, który nie jest z miasta, który nie ma ani grama mięsa, które smakuje jak Burger wołowy także, jeżeli możemy zrobić to bez mięsa i dać ludziom perspektywę smaku mięsa, a to, dlaczego nie w przypadku miast oraz jutro nigdy nie rozumiałem wegetarian, którzy jednakowoż chcą jeść rzeczy, które smakuje jak mięso dlatego też, że niektórzy zrezygnowali z powodów np. etycznym, ale to nie zmienia faktu, że wciąż np. tęsknią za smakiem miasto niektórzy w drużynie tęsknią za smakiem miasto po prostu brzydzi ich fakt to i mogą jazgot ma zostać, które smakowały kukurydza w kontakty kurzy jak ona w zapasie gości bowiem Słuchajcie Ewa zrobię coś co smakuje mięso będzie to bułka z łubinu to ona tak bardzo nie smakuje jak mięso bułkę mięsny zieloni są zawiedzeni, tak więc tej pytanie, jaki ekwiwalent trzeba dać taki, który nie rozczaruje ta jest taki Burger impasu, bo Barker niemożliwe, bo Car dzisiaj w ponad 2000 restauracji we wszystkich Stanach Zjednoczonych sprzedają w Kanadzie, choć na chwilę zniknął od RM to wzruszać bawić muzyką jest spore zainteresowanie niemożliwym bokserem tak no dzisiaj jest trzeci łatkę czasu za niespełna 2 USD co remis z warzywami w bułce także jest bardzo tani, ale jest produkowany przy pomocy składników, które nie pochodzą od zwierząt firma impasu, bo Foods niemożliwe, a produkty żywnościowe nie można żywność złożą sobie za cel, żeby ten produkt nie rozczarował ludzi także na poziomie wręcz neuro biologiczne, tak więc aby spełniało oczekiwania naszego mózgu w kontekście smaku mięsa czy miały dać jest taki inny Moskwie czy jak mnie z 23 poza tym małe Monika Szewczyk panie są z buraka, który nie jak mogłoby narazić związek, który jest bardzo podobny do hemoglobiny pochodzenia roślinnego, a w zasadzie w grupach mowę tak samo wiążą żelazo także jest też dobrym źródłem żelaza przecież często wegetarian zaś do powtarzam jedz my burgery dla żelaza i w takie mówienie, więc niewątpliwie będzie on no dobrze, ale dobrze, żeby żelaznej prosto w co stoi teraz produkcja tych Burger oraz roślinne on sam roślinne natomiast retorycznie obok hodować żyje na nadmiar żelaza, ale Lech hemoglobina jest związkiem, która jest produkowana przez rośliny motylkowe np. swoje, a gorzej impasu, bo funkcją pozyskują ze zmodyfikowanej genetycznie drożdże, tak więc nie potrzebuje upraw soi w tym celu, żeby Lech hemoglobiny, a pozyskiwać i tutaj znowu będziemy mówić o bardzo dużej redukcji kosztów środowiskowych proszę zobaczyć z 1 strony myślę, że rząd to ta przestrzeń pomiędzy nie jedzenie mięsa jedzenie mięsa jest taką przestrzenią trochę trudno dla wielu osób no bo to ktoś powie no dobrze zostałem wegetarianinem ze z powodów etycznych, a teraz ości nie wiem czy mogę czy nie mogę, więc lepiej zostawię, ale są też tacy, którzy mówią no ale to jest nienaturalne boimy się wszystkiego co jest modyfikowane genetycznie, bo przecież tylko naturalne oczywiście jest to bzdura tak, bo dzisiaj jemy owoce warzywa, które też są w nienaturalnej są zmodyfikowane genetycznie lata temu niektóre powiększone i ciepłem dos macza one inne tak jak Gośka grejpfrut z totalnie skonstruowana krzyżówka cieków no tak zgadza się tylko my często nie mamy tej świadomości, że faktycznie to co jemy jest już modyfikowany przez nas od wielu wielu wielu lat różnymi technikami kiedyś się poprzez dobór sztuczne dzisiaj nikt też przy użyciu inżynierii genetycznej, ale my ów hodowaliśmy w kukurydzy, której Kolba ma 90 cm, trzymając 9000 lat temu z takiego małego Kłosa, który miał kilkanaście twardych smakując jak ziemniak ziarenek, tak więc my autentycznie potrafimy modyfikować rzeczywistość na nasze potrzeby na dzisiaj znowu stoimy u bram kolejnych modyfikacji szkoda, że 9 lat 5000 zlotemu nie rozpoczęliśmy z mięsem in vitro no to jeszcze było za wcześnie zaczynaliśmy co najwyżej próbować się zwierzętami także dziś mogę je później hodować właśnie Otóż to zwierzęta w hodowli też w tym znaczeniu naturalność nie są naturalne z medium psy tak psy pochodzące od od od Wilka postawmy sobie była druga Wilk doga niemieckiego obok siebie taki jest pomyślmy o kurczę no i one jedynie drugi pochodzi od wielka wielka dzisiaj nie znajdziemy bio technologa, który był w stanie z Wilka, o czym media Orka przy pomocy technik inżynierii genetycznej, więc ja myślę, że tak jak powiedział też 1 profesor w Polsce to pytanie nie znaczy modyfikować mąż genetycznie my spóźnione już od 1000 lat tylko dziś mamy nowe narzędzie tak mamy nowe możliwości, więc jeżeli wiemy, że rolnictwo ma tak ogromny wpły w środowiskowy to powinniśmy chwytać za głowę i myśleć Armagedon niektóre nas czeka tylko po prostu zacząć modyfikować te aspekty naszej działalności tak, aby właśnie w perspektywie dekad kolejnych 3 set lat postawić Homo sapiens przed perspektywą na przynajmniej zwiększyć szansę długotrwałego przetrwania naszego gatunku myślę w ten sposób kadencyjne politycznie i 11, a od lat, gdy kilka słabych punktów, a wiele słabych punktów jest taki, że w razie jakieś klęski ne kurcząt Tkaczyka książkę czy wycieraczka każdy sobie może sam wyhodować no ale nie każdy może przydomowe laboratorium stworzyć, który będzie produkował więc, jakby zdajemy się na łaskę i niełaskę producent żywności, a do tego wątku albo od innych wątków powrócimy po informacjach Radia TOK FM informację o godzinie 1140, że kilka minut dr hab. Piotr ziemski z uniwersytetu medycznego imienia Karola Marcinkowskiego w Poznaniu jest państwa i moim gościem informacje już kilka minut po państwa moim gościem studio Radia TOK FM w Poznaniu jest dr hab. Piotr ziemski z uniwersytetu medycznego imienia Karola Marcinkowskiego w Poznaniu burgery in vitro mięso in vitro krowie mleko nie od krowy o przyszłość być może zastanawia się przed informacjami co z oddaniem monopolu w ręce pod producentów żywności, czyli rozumiem, że można sobie wyobrazić klęski albo potrzeby wyhodować my warzy w, a kurczaczka działaczka 3 domu szczególnie zimowe Orzeł nie miejską rezydencję, ale trudniej otworzyć przydomowe laboratoriów i będziemy mogli sobie robić mięso z in vitro czy mleko z drożdży ciągle niejasne z tym, że większość z nas i tak nie pozyskuje żywność bezpośrednio kupuję w markecie, więc tak już oddaliśmy w ręce producentów żywności nasz los jest żadną nowością nie będzie to druga rzecz pamiętajmy o tym, że nikt nie przejdzie na produkcję mięsa in vitro zupełnie całkowicie w 100 %, redukując hodowlę zwierząt na będzie potrzebna chociażby jako rezerwa do pozyskiwania nowych komórek, z których można pozyskiwać później hodować uzyskiwać masy mięśniowe, więc nie jest także tej rezerwy nie będziemy mieć, ale w myśl, że nie powinniśmy raczej kierować się tutaj histerią tego, że oddajemy nasz los, jaki firmy biotechnologiczne tylko racjonalną kalkulacją my dzisiaj po prostu hodowla zwierząt stanowi zagrożenie dla środowiska, którego jesteśmy naturalnym elementem, a więc myślimy perspektywicznie modyfikujemy ją tak byśmy stoczył 205 lat mogli nadal tutaj być w warunkach podobnych jak dzisiaj czy mamy potencjalnych konsumentów, czyli są zakup zainteresowanym zakupem próbowanie czy też w ogóle rozważenie takiej wciąż jest mi powiedzieć jak to wygląda w przypadku Polaków, bo nie ma takich badań trzeba takie badania byłoby przeprowadzić, ale co rzuca hasło proszę pisać na adres czarek małpa to gra z szefem czy państwo spróbowali mięsa z probówki, a 13 Amerykanów twierdzi, że chciałaby jeść takie mięso regularnie 65 % Amerykanów twierdzi, że jest tak zaciekawiona, że część z nas chciałaby zjeść Amerykanie może będą bardziej otwarci niż Polacy, ale myślę, że wśród nas, zwłaszcza młodszych może być sporo osób to po prostu z ciekawości będzie chciała spróbować nawet znajdą się ludzie, którzy już zrezygnowali z mięsa, którzy z ciekawości będą chcieli z Pomorza, którzy tęsknią za smak mięsa będzie to dla nich perspektywa bardziej etycznie akceptowalny także myślę, że nie od razu, ale krok po kroku no i będziemy mogli przekonywać większą liczbą osób dostałem się nad tym czy słuchaczy Radia TOK FM, by spróbowali takiego mięsa z in vitro może sobie wyobrazić, że komórki my mięśniowe zostały wyhodowane po prostu ich rosną rosną rosną rosną, ale dodałem do nich komórek tłuszczowych komórek czek etapowych w 2 i potem z tego robimy mielonkę czy to mięso mielone i na grilla czy państwo, by coś takiego spróbowali proszę pisać na adres czarek małpa to krok KSM, czyli mleko i mięso, a co jeszcze, jakie kolejne kierunki to myślę, że to te najważniejsze dzisiaj, które stoją u bram komercjalizacji to nie tylko oczywiście w przypadku mięsa wołowina wieprzowina stąd też ryby także są takie ryby też takie są firma amerykańska, która już w zeszłym roku uruchomiła na niszczenie komercyjną produkcję mięsa karpia jest też trzecia awaria, ale bez kości przy tym znaleźć się bez ości i tak jest bezrobotny tak działać w 2150 funtów za za taki bilecik nadal dosyć sporo no ale ale to cały czas bez jakiejkolwiek komercjalizacji dodajmy dzisiaj niektórzy ważni gracze na rynku są bardzo zainteresowani wejściem na technologie na nie byliby, gdyby ten w styczniu płacą także myślę, że doczekamy kiedyś trudno powiedzieć zdajemy sobie perspektywę dekady 2, a spokojnie czy umawiamy się na rozmowę w 2035 roku życzmy sobie tego, że będziemy mogli wtedy też rozmawiać z rocznym wzrosła w formacie, mówi że w San Francisco takie mięso jadł bardzo dobry, że od wieku lub Super popieram słuchaczy jej spróbowała bym pisze pani Beata pan Dominik także na razie śledztwo na tak no fantastycznie także może to nagram wrzawa kilku klientów w prozie wszystkim myślę, że ludzie po prostu nie wiedząc jak ma działać, jakie zyski może przynosić po prostu będą one nie no cóż fajnie, że mogą tu przyszyto, o czym gadać proszek karmy bez kości to już mamy 2 w UE nie ma karty bez kości się naprawdę uwielbiam karpia i to w sumie co 2 rzeczy, które przeszkadzają po pierwsze, cierpienie czy ta siatkarka patrz na mnie mierzymy się wzrokiem przez dłuższą chwilę Aon wszystko wie i to on o smogu, zwłaszcza co nie mogę spać o mocach, czyli mamy potencjalną technologii, która zdejmie z pana redaktora nie tylko wyrzuty sumienia i mokrą robotę mokrą robotę taśmą to może umówmy się jak doniosły filet z karpia in vitro, a zadzwonię koniecznie to właśnie osiedli, bo ością rozumie, że właśnie kolejna rzecz, ale wie pan jest tekst pojawia się problem w Polsce to nie przyjmie łuska i musi być wózka jak inaczej jak inaczej dorobimy się wielkich pieniędzy, że nie będzie mi w portfelu nosili łuski karpia w no cóż ja nie nasza obraz wisi baner AAA AAA AAA, jaki sens odrobiła w PRL, że na razie wszyscy piszą, że bardzo chętnie, by spróbowali myślę, że dlatego, że argumenty są bardzo twarde dane są w liczbach one są małe w oszczędnościach środowiskowych one są redukcji wpływu naszego na środowisko, które jest gigantyczny także inne nawet nie zdajemy sobie często sprawia, że hodowla zwierząt n p . odpowiada za większą emisję gazów cieplarnianych i wszystkie źródła transportu razem wzięte to możemy poprawić mięsem in vitro mają też musimy całkowicie zmienić 1 technologię na sposób produkcji na drugą 100 % nie róbmy to chociażby po trochu nie zamykajmy się na tego typu propozycje rozważmy je do dobrze to takie, że od państwa kolejne pytanie skoro już państwo śpi przegryzają to mięso in vitro toczy się zbyt wcześnie, a dobrze rozkaz reż Todd chcieliby państwo, aby zakpić mlekiem z drożdży in vitro, ale no, ale tak pierwsze testy koszerne, a po drugie, mogą nie wiem też niektórzy uważają, że łączenie mleka to nie są pozostałości po kościele Castro to stać się wyrażać to taki zwrot, a niektórzy uważają, że picie mleka miesięcznie zdrowe, więc 3 to oddzielnie przy oddzielnych kas czyszczeniu państwo spróbować mleka, a zdrożeć, o które smakuje na konkurować czarek małpa Stokrotka w temacie miałby też sam piankę taką mam nadzieję, że tak, ponieważ tutaj producent założył, że musi mieć takie same właściwości jak mleko nadawać się też do przetwarzania produkcji nabiału jest 1 rzecz różnica Otóż mleko krowie takie dzisiejsze mama 10  000 składników większość mamy zupełnie niepotrzebna jest potrzebna małym, a Czeladź konnym dla nas alergenu na i mleko Perfect dalej nie ma tych składników mieć, tak więc ona ma być też może bez względu na mniejszy manewr ten nasz czas potencjalnie zdrowsza co, ale nie ma go jeszcze na rynku być może nowy rok przyniesie komercjalizację, ponieważ Hindusi, którzy na ten pomysł wpadli nie są wprowadzić niszowego produktu pomniejszoną Graś grubej rury wejść przez producentów dystrybutorów mleczarskich potentatów w tym zakresie w stanach Zjednoczonych, a co z lekami na no właśnie jajka test jest dziś chodzi mi pogłowie jako pewien problem, więc na ten moment nie mam pomysłu co alternatywy, ale to być może dobra wiadomość o niektórych, bo chociażby, jeżeli martwimy się, że nie będzie mieć w ogóle żadnych zwierząt hodowli na to jak i być może rzeźba jajek, bo będziemy mieć 3 biedne kurki zostaną w blasku ręcznie poprawienia poprawi się w zakresie produkcji drobiu mięsa, tak więc nie myśmy tak tylko włącznie gdzieś tam w bliskiej rzeczywistości mysz ma abstrakcyjny, a myśmy matematycznie nie zredukujemy 100 % cierpienia zwierząt, ale zredukujemy 70 % warto czy nie to jest pytanie moje posłuchać, a moje pytanie do pana jest takie co z kefirem w myśl, że naród bez dymu wyobrażam sobie życia myślę, że na to też znajdzie się metoda także myślę, że MAEA Iran, a rano mogłem, by rano mógł zrezygnować kefir w myśl, że też znajdziemy na to sposób my jak świat naukowy tak przywiezienie stoję na czele tutaj wielcy mięsa in vitro Pawlak, ale ostrożny na razie wydaje się, że jest wiele wielkie zainteresowanie słuchaczy wciąż słuchaczki aż piszą o o tym, że bardzo chętnie spróbują także my także mleko paczuszkę z wojażami lekko SW to zniewolenie Tomaka pewna czy ten problem się z Odrą, a nie są kijem tak dokładnie, tak więc stosunki te propozycje głównie adresowana do tych, którzy dziś nie chcemy rezygnować z mleka mięsa to dobrze ale jakie leki barierę stoją przed tym, żeby JŚ pomp do sklepu po mięso mleko in vitro kasta, gdy coś co co sprawia, że jeszcze to nic nie mamy do czynienia z komercjalizacją kosztu z jedno to jest wciąż wysoki koszt pomyślał obniżać, ale koszt wynika z tego, iż wynika z faktu, że to są cały czas techniki drogie w takiej skali przemysłowej o czynniki są drogie, ale na to właśnie takie firmy jak chociażby Marek przeznaczają pieniądze w te koszty obniżyć, żeby znaleźć alternatywę problem z negowania tych alternatywą jest ciekawe z punktu widzenia także rozwoju z samego sektora biometrycznego, bo być może dzięki temu będzie mieć jakieś alternatywy to nie mogli stosować zupełnie inny w innym zakresie drugie ograniczenie na dziś to jest akceptacja społeczna produktu, który wydaje się zupełnie syntetyczną 2 poziomy zrobimy sondę na ulicy to jest jakby ktoś mięso z laboratorium to ludzie mówią nie, bo to jest syntetyczny, testując nienaturalne, a więc musimy o tym, mówić czas zamknięta jest naturalna Noel bardzo wiele rzeczy z naturalnej my żyjemy w dokumencie błędnym, że to naturalne jest dobre jednocześnie proszę zauważyć, że często jest tak, że akceptujemy siebie jako składnik natury mówił, że jesteśmy zwierzęciem ludzie tak mówi 13 jako biolog popieram natomiast to natomiast jednocześnie wszystkie nasze wytwory mają być nienaturalne, czyli jak Mrówka mrówki tworzą swoje gniazdo to zupełnie naturalnym mrowisko, kiedy my budujemy bloki to nie jest naturalne, dlaczego nie na treść systemową również ze ściółki do autora, a na mokrej Ależ, skąd ten beton pochodzi on jest tak naprawdę wytworem naszych zdolności na normalny, który zintegrowali sny, działając wspólnie tak często w gruncie rzeczy jest przeja w naszej natury w pomorskim Apple wzrasta, a my w plastikowych torebkach nie ma znaczenia, bo to my odpowiadamy za to, że plastik jest mego stworzyliśmy, tak więc jest to nasz nasz nasza nasz przeja w działalności naturalne oczyszczenie zdejmuje z nas odpowiedzialności za za to procesy za skutki tych procesów wręcz naturalne staje się niewystępujące naturalnie w naturze ma dobrze w polskich lasach torebki foliowe są na drzewach przez rząd nie zdarza, ale my jesteśmy naturalnym składnikiem to tak jesteśmy Homo sapiens ami tak nazwaliśmy następca pies nie przesądzał wpły w na jego bieżnik o małżeńskiej Piasta złośliwie tak to niewątpliwie my sami tak nazwaliśmy, ale jesteśmy naturalnym składnikiem środowiska nasze wytwory są przejawem naszej natury także dziwacznie to wygląda, kiedy patrzymy na nasze zdobycze się, że to nie jest naturalne jest całkowicie naturalne to jest przeja w naszych zdolności innych banalnych motorycznych zintegrowany wspólnie, bo jesteśmy gatunkiem rzeczy społecznym także myślę, że tutaj jest pewna bariera tak to, że to jest zupełnie coś nowego na nowe niekoniecznie jesteśmy tak bardzo otwarci, ale jeśli będziemy o tym, mówić, że będziemy używać racjonalnych argumentów nie będziemy promować histerii w zakresie będziemy dawać ludziom możliwość wyboru nie będzie mieć do tego zmuszać nalepek podejmą sami na to trudno to myślę, że to bariera będą zmniejszać się bardzo podziękuje dr hab. Piotr ziemski z uniwersytetu medycznego imienia Karola Marcinkowskiego w Poznaniu był państwa moim gościem informacje już za kilka minut o godzinie dwunastej po informacjach Mikołaj Lizut czy już wspominałem o pierwszym odcinku podcastu Inter Ruda, że mają państwo aplikacje Radia TOK FM prostsze odnaleźć tam wody i będziemy całą mocą grzeszną stronę TOK FM Grodzka PL tam w audycjach od Krakowa i także można posłuchać premierowego odcinka nasłuchałem GKS jest zadowolony, ale ciekawie i stopnia w informacje już za kilka minut o godzinie dwunastej dzisiejszy program przygotował Paweł Zientara, a nawet jakością, a także komunikację poznańską ogólnoświatowej czuwał Kamil Wróblewski
Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OFF CZAREK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Z pakietem "Aplikacja i WWW" - niezbędna wiedza zawsze pod ręką!

KUP TERAZ do 40% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!