REKLAMA

Sztuka życia Marty Dymek - święta po wegańsku

Sztuka Życia
Data emisji:
2018-12-23 13:40
Audycja:
Sztuka Życia
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
43:18 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielna sztuka życia przy mikrofonie Hanna Zielińska dzisiaj naszym gościem jest osoba, która pomoże nam przetrwać tę wyjątkową niedzielę, aby przed wigilijną przedświąteczną mam nadzieję, że słuchacze Radia TOK FM należą do ty Święty Jan c, którzy w tej chwili leżą brzuchem do góry i przygotowują się duchowo przede wszystkim do świąt i tak rozumiem te święta, że jest to przede wszystkim przyjemność duchowa, chociaż zmysłowa też obyśmy się za Rozwiń » bardzo w tym wszystkim nie zapracowali w tym ta rozmowa też być morzem lampy będzie mogła pomóc, a jest z nami dzisiaj Marta Dymek dzień dobry dzień dobry znana państwo doskonale kojarzona z hasłem i Jadłonomia autorka bloga autorka książek z afgańskimi przepisami właśnie serii i Jadłonomia no generalnie osoba wielce świadoma i uświadamiające nas społeczeństwo mnie z tematach społecznych etycznych ekologicznych żywieniowych inny właśnie w kontekście n p . czy weganizmu albo w ogóle takiego jedzenia kreatywnego innego i tak by kiedy inne panią przedstawia się właśnie autorka bloga autorka książek seria błoną miała to, gdybyśmy się spotkał w tym 100 dziennie może za 30 lat temu i nie żadna z nas nie znam takiego słowa influencer kat musiałbym pani przedstawić kucharka pytanie jak się pani myli jak się pani ustosunkowuje do takiego inne określenia osoba wykształcona studiująca na międzywydziałowych indywidualnych studiach humanistycznych na grze Anders Paradise kucharka Marta Dymek nam bardzo bym się cieszyła krótka i w ONZ wydaje mi się, że min COS takiego stało, że to gotowanie w pewnym momencie straciło prestiż w pewnym momencie stało się może nawet rzeczą, jaką wstydliwą i jeżeli już powróciło teraz na salony to raczej jako szef młodzież ze Lwowa o unijne, tym bardziej idea zawsze centrala podejrzliwa wobec tego jak najlepiej czuje się za okres nie po prostu takim jak kucharka jednak 1 zupełnie to by nie przeszkadza zupełnie inna ciekawa jestem na ile czuje pani powinowactwo duchowe Lucyna Ćwierczakiewiczowa niedawno wyszła jej biografię i co mnie zdumiało w tej książce ja byłam przekonana, że cała działalność się ćwierć takiej życiowej polegała na wzmacnianie stereotypowych ról kobiet w domu tymczasem jak dowiedział się do autorki książki właściwie Lucyna Ćwierczakiewiczowa zaprosiła z powrotem kobiety do kuchni, bo wówczas gotowała tylko służba kuchnia była zapełniona jakimiś wolnościami, w których nie wypadało pani domu przebywać i roznosić dalej tych wolności tymczasem Lis Lucyna Ćwierczakiewiczowa mówiła do nich tez Waśkowski most jest nasze laboratorium wy jesteście naukowcy dniami wejście zróbcie tutaj, by swoje dzieło popracuj cie wy pracujecie wasze przepisy wasze dzieła innych, a dbanie Odom dbaniu ożywienie dbanie o kuchnię jest elementem po prostu zdrowego dobrego stylu życia jest elementem sztuki życia i wręczona gloryfikował ciała kucharza nie po prostu i właściwie to z jej książki się dowiedziałam się ona przywróciła w jakimś sensie modę na osobiste gotowaniem właśnie, a nie takie gotowanie za pośrednictwem, czyli zarządzanie co dzisiaj służąca ma kupić ugotować no, więc jestem ciekawa, ponieważ dzisiaj pani i osoby, które ma podobną rolę pełnią co pani w przestrzeni publicznej czy internetowe, gdzie pani pełni rolę takiej France ser jak wówczas Lucyna Ćwierczakiewiczowa najwidoczniej ani dnia powinowactwo czy spadkobierczynią jest pani czuje po chce w ogóle bardzo się cieszę że, że ten temat tej pani wyjęła, bo Ennio wydają się, że Trzeciakiewicz owa była taką Magdą Gessler innej dzielą swoich czasów to znaczy, że ona zrobiła coś nieprawdopodobnego i daje im się, że faktycznie ona te kobiety zachęcała zachęcała do proc do kuchni poprzez takie hasła no właśnie tegoż tez ich taka siła spraw, ale na długo zwlekała też była, bo na świeżym wnętrzem wróciła ona chodziła na te targi dobra sama wybiera nie kupowała za dużo, żeby się nie co prawda w dół rok Wizna to dobra wydajność była oszczędna gospodarna natomiast mi się wydaje, że ona zrobiła coś między podwójnie wspaniałego, bo to, że zachęciła kobiety do gotowania są mętne jak argumentowała też poprawiała jakość żywienia domowego idą właśnie dawało jakąś taką energię można tylko 2 i 8 proc było, ale przede wszystkim o nasze przyczyniła się bardzo do emancypacji służących i myślę, że warto o tym, też w kontekście świąteczne wspomnieć, bo nic to, że te kobiety panie domu wróciła do kuchni to oni nie tylko ma taki romantyczny czy higieniczne, które się go wydźwięk ważny dbałość o rodzinę to było ogromny krok w emancypacji służących, które wtedy było w każdym domu i to one się tym zajmowały i ciężko było z tego zrezygnować, kiedy panie domu mówiąc panie domu nie chodzi mi tylko kobiety bardzo zamożne również kobiety naprawdę średnio zamożne czy wręcz z takiej klasy niższej średniej one też miał dochodzące z ciążącej na nim było ich stać na utrzymanie 1 stałej, więc myślę, że od ćwierć takie Wit owa rozpoczęła emancypacja służących, którą potem tak naprawdę rozwinęła kuchnia PRL-u, o czym też nie mówi, a my też jest bardzo istotna, bo przecież wcześniejsze książki dwudziestolecia one MD, gdybyśmy zajrzeli do ich oryginalnych wydań zobaczylibyśmy wielki rozdział o szkoleniu służbę o zatrudnianiu służby, gdzie w niewybrednych słowach komentuje, że umiejętności intelektualne służących pomstują na to, jakie Takashi czy Marysię bywają także z nich mówiła tak ograniczone i jak ciężko jest znaleźć te bardziej Byzdra MOPS mówi też o tym, dlaczego, bo teraz zdarzają się wznowienia książek z tego okresu można je porównać oryginały, że koszty ciekawi n p . na wspaniałą serwisie Polona, gdzie mamy oryginały i wtedy zobaczymy, że całe rozdziały zostały wycięte przez wydawców współcześni liderzy rozumiem, bo naruszyli z drugiej tury szykujemy Targ i to właśnie kuchnia PRL -u na dobre zaczęła rezygnować z tych rozdziałów zamiast porad od redaktorów o tym jak szkolić służące pojawił się porady jak robić zakupy jak przechowywać to miało nową tak wydaje mi się to ważne w okresie świątecznym, a jeżeli państwa to ciekawi, toteż teraz ukazała wspaniała książka słoń służących PARP rozmawialiśmy albo za służące do wszystkich dookoła nas też robotnica w dna doskonała książka się ukazała Justyna Frydrych wszak Mrówka i Anioł coś w tytule tak mrówki w fabryce ani w domu jakiś taki tytuł, więc rzeczywiście jest sporo teraz tym takiej przestrzeni do refleksji nad rolą kobiet w pracy i w domu no imamy 2001. bieg za 2 lata znowu mamy lata dwudzieste za jakie 2 lata nowy za rok z Kavalą byłem w 2 Rogatka walonki mama znowu lata dwudzieste i w jakim jestem jesteśmy momencie jeśli chodzi o taką ocenę genderowe mu inny w temacie żywienia logistyki kuchenne jak pani widzi jako ekspertka rozmawiając z różnymi osobami czytając obserwując, słuchając co ludzie pytają, kto pyta co jest kolejnym bardzo ciekawe pytanie, które gdzieś jest takim jest pomostem no właśnie, bo tak szybko to, wspinając to wiemy, że świat taki wycia położyła jakiś grunt kurkumy książki peerelowski poradniki rozwinęły co przy, uciekając kobiety radzą, wskazując na, a co po stało się potem potem stało się to może zaczęły pojawiać się ze sprzętem blender różne inne małe urządzenia kuchenne, które mogły nam pomóc w gotowaniu pojawił ważne jak siedzimy siedzimy w tej kuchni na zdrowie, a także i wydaje mi się, że to pokolenie moich na mojej mamy, czyli te pokolenia lat sześćdziesiątych to było pokolenie kobiet, które już miało dostęp do pewnych usprawniać właśnie mikser blenderów zmywarek i t d. lepszych garnków lepszych narzędzi lodówek Penn, a więc to gotowanie było prostsza szybsza, ale nie było jeszcze pasją na pewno nie to było gotowanie po to, żeby nakarmić rodzinę, żeby dzieci miały ciepły obiad, a potem stało się coś takiego, że to gotowanie zaczęło się przesuwać Carlos Vera w OBI hobby aktora z tych też mówi czasem Lifestyle o przekroczeniu pewnych po raz w albo też po prostu MO no nareszcie Hobbit jest termin z poprzedniej epoki prawda ciekawe co się stało z tym hobby żona plemiona łatwo wierzą, że razem ze służbowym zeszło ze sceny z no właśnie i i te lata dziewięćdziesiąte to był moment, kiedy nagle gotowanie mogło stać się przyjemnością to były czasy, kiedy po raz pierwszy padały frazy zadziwiający dla mojej mamy np. moje hobby gotują albo ważne moja mała Azja gotowanie w wolnym czasie co robię gotuje, więc wydaje mi się, że element ten przełom był bardzo istotne, bo dopiero w momencie, kiedy gotowanie weszło do takiego naszego czasu prywatnego jako przyjemność niejako obowiązek zaczęliśmy i zaczęłyśmy najczęściej jednak przyglądać temu co gotujemy jak gotujemy i pojawiła się taka przestrzeń na refleksję nad tym jedzeniem no to jesteśmy teraz w tym punkcie refleksji nad jedzeniem zaraz przejdziemy do różnych refleksji, ale jeszcze dokończyłam ten wątek genderowe czy widzi pani dzisiaj u progu kolejnego dwudziestolecia jakiekolwiek dysproporcje czy jakiś zagrożenia kulturowo genderowe dla kobiet w związku z gotowaniem tak masowo rzecz ujmując musi się upewnić tam fajne miasto jako zagrożenie dla konkurencji w taki kulturowy tak no niby są pewne wyliczenia są badania mówiące o tym ile godzinne dziennie tygodniowo średnio partnerka w związku spędza na tzw. pracach domowych, a ile godzin spędza mężczyznami to są cały czas bardzo duże różnice to jest praca nie nieodpłatna ona jest wyceniona dokładnie wiadomo ile jest praca kobiety za to nie otrzymują wynagrodzenie rośnie, więc kobieta, która przez lata np. wychowując dzieci potem zostają Zniczem zagra, że jest bardzo się do pytałam, ale niektórzy dają mi pytanie czy widz zagrożenie jako zagrożenie Inter nie definiują też to kobiety chcą wejść w kuchni, więc tam są pewni, że po jakimś punkcie rozmowy jesteśmy hutą no, więc w toi toi toi to raczej bym nazwała zagrożenie zdecydowanie emancypacyjne, ale też no po prostu to wrota się otwierają wchodzi coraz więcej mężczyzn do kuchni z przyjemnościami naprawdę nie mają ambicji, bo teraz być szefami kuchni robić karierę po prostu świetnie się spełniają no cóż punktami mógłbym całkiem serio po pozwoli nam zbędne jest w tej żarty wywrotowe, ale Mn wciąż jest także to kobiety pełnią rolę karmić lalki i osoby gotującej i wydaje mi się, że ktoś go to, że mężczyźni pojawią się w kuchni tylko wtedy, kiedy uwierzą w to, że to jest ich hobby pasje czas prywatny, jeżeli chory leży toż to się po można podpiąć pod Lifestyle tak, jeżeli go to pragnienie, jeżeli gotowanie jest postrzegany jako obowiązek to najczęściej delegowane wciąż ledwo dlatego też to przesunięcie gotowania do sfery czasu prywatnego zabawy pasji Lifestyle lub w MDM jest czymś co jest powiedziałabym intrygujące nowości na 2 sposoby, bo to zachęca do gotowania wszystkich kobiety, która tego nie lubiła, ale ty jesteś jedyna sytuacja, kiedy ci mężczyźni może niejedyna, ale w tej sytuacji, kiedy mężczyźni najczęściej do kuchni wkraczają w co ciekawe też ja wciąż bardzo często spotykam się z takimi pytaniami np. na warsztatach to obserwuje silnie, że bardzo wiele kobiet wciąż na serio pyta mnie mówiono to jak to jest to czy to to w takim razie ci mężczyźni gotują lepiej czy gorzej, bo mówiło się zawsze, że mężczyźni nie gotują, ale też gotują to lepiej albo ilu jest z szefów kuchni mięsne właśnie, ale tak to jest wciąż żywa to znaczy w wiele kobiet wciąż ma takie poczucie, że one gotują no tak właśnie tam jako tako, żeby wszystkich wykarmić im ich męża, ale mistrzami artystami dokładnych danych i to wydaje mi się najbardziej ten ten stereotyp wydają się najgroźniejsze myślę, że one RM niesie w sobie bardzo duża, iż rozmowa z rodzicami na warsztatach czy ze swymi Czytelniczka nie widzi pani to cały czas może funkcjonować to jest właśnie stereotyp funkcjonuje z całą pewnością w ciąż no tak no to mamy się czym zajmować się drodzy państwo nam się zajmujemy się rozmową, czego też państwu życzę mam nadzieję, że banicja upływa państwo mnie w spokoju dzisiaj w sztuce życia naszym gościem jest Marta Dymek kucharka tak może to zesta w tych zapraszamy na następną część rozmowy za godzinę sztuka życia przy mikrofonie Hanna Zielińska dzisiaj naszym gościem jest Marta Dymek kucharka autorka bloga banner autorka kultowych książek jest seria była ona miała propagatorka etycznego ekologicznego zdrowego wegańskie go stylu życia osoba, która ma bardzo głęboko przemyślane kwestie związane z żywieniem się z żywieniem na swoje jako gatunku, ale też właśnie jednostkowo no jesteśmy w takim momencie roku żadne inne jedzenie jest 1 z głównych tematów rozmów i jednocześnie 1 z głównych czynności na najbliższe dni jutro wigilia pierwszy dzień świąt drugi dzień świąt niezależnie od tego czy ktoś jest wierzący czy niewierzący my bardzo często spotykamy się w mam nadzieję, że w miłym i wybranym przez nas akceptowanym w gronie, a tam pojawię się rozmowy o jedzeniu, które wszyscy uwielbiamy no i teraz chciałem panią podpytać myślę, że bardzo nam to pomogło mi jak to wynika z pani doświadczenia na ile można spróbować ukłuć coś w rodzaju listy dobrych praktyk dyskusyjnych o jedzeniu przy jedzeniu wiedząc, że mamy reprezentantów różnych partii przy stole jest taki mikro parlament jedzeniowe wydaje mi się, że można byłoby spróbować ja bym to mikro liste zbudowała z 1 podpunktu i wydaje mi się, że po prostu byłaby to empatia mam takie poczucie, że jeżeli potrafimy dostrzec naszego rozmówcę jako osoby razem z jego przekonaniami jego jej odczuciami to o najem to jest taki akt empatii, czyli zrozumienia tego, że ta osoba ma to właśnie ma coś swojego i rozmowa ma być pewną Rzymianom i dostrzeżenie tej inności może być AM też jakimś walorem, więc nawet, jeżeli się nie zgadzamy z czymś tak bardzo bardzo bardzo się nie zgadzamy to, jeżeli nie potrafią wykazać empatią czyni dostrzec tę inność skorzystać z niej nawet w jaki sposób to możemy przekazać swój punkt widzenia i o tym, pozostać no dobrze aniżeli wchodzimy w jakiś delikatne kwestie no wyobraźmy sobie taką kwestię my taką kwestię cywilizacyjną powiedzmy teraz nie ekologiczną czy etyczną, ale zagrożeniem cywilizacyjnym masowym jest cukrzyca, która często zaczyna się, jakby oczami ten drugi typ zaczyna się kilkuletnią insulinooporność, a to wcześniej poprzedzone różnego rodzaju nawykami my mamy taką 1 siostra albo ciotka albo kuzyna i mniej widzimy, że dzieje się źle ich tematem chcemy właśnie tutaj tempo zachwalać tu mamy taką książeczkę Marty Dymek możemy się zainteresował słuchaj naprawdę braci szkło już tam nie chodzi o to przemysłową hodowlę zwierząt Ada to później o tym, porozmawiamy, ale no no jest zagrożone i w Polsce na problem zaczyna się naprawdę robić poważne jeśli chodzi o otyłości wśród dzieci to zaczynamy przodować w Europie bardzo szybko w przyspieszonym tempie dobijamy do modelu amerykańskiego, gdzie im jest niższy poziom ekonomiczny niższy status kulturowe edukacyjne w tym większe zagrożenie otyłością no bo właśnie brak wiedzy i brak samoświadomości co można jeszcze się bardzo dużo przetworzonej niezdrowej fast foodu owej żywność nad nim można zresztą żywnością no, więc one wyobraźmy sobie że, aby wierzyć, że chcemy o tym, porozmawiać osobiście mam taką 1 koleżankę córki i tak się z hali, bo muszę z nią właśnie o tym, porównać ona tak uwielbia jeść, a po prostu widzę, że to wszystko jest prowadzić do katastrofy dna i morze morze może coś wzniósł się czy zdrowotnych w kwestiach wypada można warto rozmawiać z korelacja kwestii zdrowotnych i ma żywieniowych no i znowu i będę matematyczna razem woła syna mówi i jedno punktowy kodeks rozmowy Marty Dymek czyni Mbank jam empatia, jeżeli nowo spójrzmy, jeżeli naprawdę zależy nam na poprawie stanu zdrowia tej osoby powoduje nami troska martwimy się, że właśnie czyjeś wyniki zdrowotne są nie najlepszy to osoba nie wie co z tym zrobić to, jeżeli tej osobie będziemy tę książkę podsuwać w nich grać przy stole albo nie daj Boże zerkać na talerzach no one wyłowione z Lechem to ktoś poczuje się też zaatakowane tak niekomfortowo, że od razu prawdopodobnie odpowie agresją najlepszym wypadku utnie temat, więc wydaje mi się, że wiezie ni MO chcemy właśnie pomóc tej osobie to znajdzie może inny no może za chwilę może po jedzeniu może bardzo na spokojnie może jest książka, jeżeli 1 Cieślak jedni nie zbawi tej osadzie wzajemnymi i zastanawiam się zawsze, kiedy tak próbujemy pomagać komuś się im no właśnie od razu przy stole z poradami przy innych też prawda co może być niekomfortowe i czy to na pewno jest empatia to jest nasz narcyzm brzmienie chcemy udowodnić sobie, że przecież my już trochę więcej obawiamy, że za nią już raz byłam widziałam swoje przeszłam, a teraz coś ze mnie przekładnią DSG, więc dać mu się wydaje, że zawsze zanim, kiedy rozpoczął rok przed rozpoczęciem jakiegoś tematu, który jest newralgiczna, żeby wziąć oddech i zastanowić czy naprawdę nam chodzi o pomoc komuś, że czemuś czy chodzi nam o nasze takie rozumowanie się utwierdzenie w naszym znam stwierdza na tak, czyli za poradę serdecznie dziękujemy to dotyczy właściwie wszelkich porad nie tylko kulinarnych no, a kolejne danie kulinarne, czyli kwestia z kolei właśnie takich szerokich horyzontów społeczno-ekonomiczna politycznych i jedzenie nie, licząc zawsze tak było, ale jakimś sensie na pewno pokazuje ten przykład wspaniała książka słabiutki też historycy okulary w gruncie rzeczy jest to historia kolonizacji generalnie wielkiej historii jedzenie jest procesem zjawiskiem mamy odbijającym dany moment cywilizacyjne dzisiejsze jedzenie, by niezwykle szkodliwie wpływa sposób żywienia człowieka sposób odżywiania się niezwykle szkodliwie wpływa na stan środowiska inny jest nieetyczne w stosunku do innych gatunków przede wszystkim do innych ssaków, które zjadamy no i czy to z kolei jeśli to zdanie na ten temat jako danie wjedzie na stół jak tutaj, posługując się tym 1 punktem listy dobrych praktyk dyskusyjnych empatią jak tutaj podejść do tematu, kiedy to jest naprawdę dla nas ważne, kiedy my naprawdę np. jesteśmy z organami czy wegetarian nami, bo jest to manifest naszych wartości czyli by nie po to, chronimy tych wartości, żeby robić to w myślach tylko ktoś nie zależy nam na stopniowe zmienianie świata to, jeżeli zależy nam na stopniowe zmienianie świata to miejsce, że taką praktyką najlepszą jest upieczenie zamiast 1 pasztetu z soczewicy 2 i zaprezentowania go wszystkim nie przekonanym przy stole wymieniający wania się ani razu na temat miasta, bo wydaje mi się, że nikt nie jest idealne, a jeżeli komuś wydaje się, że jest to prawdopodobnie szalony hymn i nie mamy moralnego prawa do napromieniania innych sposób przekraczających granicę, a jeżeli RM, jeżeli to robimy to mam pewność, że jednak w tym co robimy sami nie chodzi nam o poprawę świata nie chodzi nam ono mięso tylko znowu tylko chodzi nam jednak on nas na nasze świetne są po Tomasz ego znowu przemawia, bo przecież, jeżeli będziemy atakować osoby przy stole czy nawet napomina krzywo patrzeć zapłać przewracać oczami to jedyne co działamy w Zatorze testuj pomysł, że nienawidzi wegetarian wegan, że nie jest już w życiu humusu ani pasztetu z soczewicy i że będzie teraz 5 × dziennie kiełbasa na złość wszystkim wegetarianką, więc myślę że, że to jest ta praktyka właśnie EMP taktyką jest pewna pewne cierpliwe inspirowania praktyką dobrą praktyką jest empatia dobrą praktyką jest uszanowanie też tego jak emocjonalnym mamy związek z jedzeniem i jeżeli komuś z i zaczniemy mówić o tym, że jest leniem moralnie to też możemy wytworzyć takie poczucie Elano krzywdy i ograbienia kogoś, więc zamiast go ograbić krytykować to dajmy komuś ten pasztet tak boczniaki oleju lnianym i zostawmy te osoby też dając jej przestrzennej własne refleksje kolejna kwestia, która może pojawić się, jakoby problem dyskusyjny przestanę nim to z kolei jeśli im właśnie chcemy zachować dla siebie i za prywatną sprawą urzędów uważamy nasz styl żywienia na, ale to co się znajduje na naszym talerzu w jaki sposób inspiruje innych na różnego rodzaju uwag i komentarze no, a my po prostu chcemy powiedzieć nie i wydawałoby się, że to jest takie proste, ale jednak w sytuacjach około rodzinnych około świątecznych w kółko w kółko powracają te same sytuacje, że trzeba się tłumaczyć, dlaczego tego czy innego nie zjemy albo dlaczego tyle nam wystarczy, bo dla nas tyle jest to kraj są różne strategie np. pomagać talerz jedzeniem, że właśnie dostało 2 dane bardzo dużo albo trzymać na tym talerzu cały czas coś tam ich zmieniać położenie albo właśnie, by asertywna postawa, którą na pewno pani ma przećwiczone wyobraziłam sobie teraz cały Arsenał w strategię przykład 3 należy postawić koło się Barbara się jakaś brudna widelcem dodać, że w kieszeniach, jaki jest no AM garnek gogle na kolanach Annę to prawda lotu tu już sytuacja wydaje mi się inna, bo właśnie, kiedy po, kiedy pyta pani o to jak napomina innych to odpowiadam nie zapominać i to działa w drugą stronę czyli, jeżeli ktoś no uwielbiam mięso i strasznie złości, że my toniemy w ich również ci szkodzi tylko raz no tak, bo z NFZ MO no właśnie z nami nie wiem, że z no właśnie dotyka osoby, które chcą zachęcić do tego mięsa to też element im też polecamy tom jedno punktowy kodeks p t. empatia, czyli znowu no powiedzmy, że my uwielbiamy mięso ktoś nie chce go sobie nałożyć, więc myślę, że warto pompy KC przypomnieć, że przecież ta osoba 30 lat faktycznie od 15 letniej mięsa i faktycznie od 14 lat co rokuje, mówi że bez natomiast wie może w tym roku już przystrojone, więc i właśnie okazuje się że, gdyby obydwie strony, gdyby tak wszyscy przy stole pamiętali właśnie o tym, poszanowanie drugiej osoby dostrzeżenie jej z całym bogactwem i zwyczajów przekonań intensywność przywiązania i emocji i starali się być empatyczni to nagle prawdopodobnie przy stole nikt by się nie kłócił i nadal wożę oby tak część zwana siedzi Marta Dymek naprzeciwko siedzi mięsna ciotka Marta Dymek mówi, jaki typ ucznia ręki wyszły soczyste pyszne ten aromat oleju lnianego tak przeniknął te boczne ramki wspaniale ciotka z kolei mówi o oba o soczystym mięśnie i Marta kiwa głową tak wspaniale tak dwoje sympatyzujących z sobą prosty jesteś w ekstazie mięsny jest świetnie no właśnie pytanie czym jest empatia czy empatia to jest dla niej z czeskim Miss UE i przekaż Niemce temu miastu czy empatia to jest po prostu ucieszy nie z tego, że komuś smakuje inaczej się zatrzymania wydają się, że jeżeli jesteśmy dorośli i mamy rozumiemy, że mamy jakieś granice swój początek koniec również w swoich zwyczajach to możemy właśnie zatrzymać się na tym, że myjemy boczniaki zrobiliśmy ich też 2 × więcej, bo jesteśmy kulturalni, bo chcemy promować weganizm dlatego zrobiliśmy tak dużo poczęstuje my Team poczekamy rodzina i Krupka nie znaczy, że musimy zachwalać miasto, że musimy go próbować, że musimy przełączać się w jaki takich dziwacznych zachwytach przecież to jest tej cioci np. a to jest nasza ziemia tego nie wiemy to dla pań pewnie jest oczywista, ale z pewnością to nie jest takie proste łatwe w interiorze Before zmienia się trochę trochę wolniej niż wszelkiego rodzaju duże centra miejskie wielkomiejskie my w szczególności na nim trzymamy kciuki za to, żebyśmy wszyscy sobie poradzili tymczasem pojawiają się różne inne ciekawe pierwiosnki Jaskółki na horyzoncie kwestia koło żywienia chorych już zostawiający praktyki dyskusyjna przy stole dzieją się różne małe zjawiska dyskusyjne podział w przestrzeni publicznej już nie tylko tej właśnie prywatnej przy stole n p . do głosu, który dotychczas uważany był za głos z pakietu lewackich poglądów tych, w których w, którym ruch w 1 worku jest dniem feminizm ekologia tolerancja poszanowanie praw człowieka no to właśnie też weganizm cielęta wegetarianizm nagle doszło do pewnego ciekawego inne do pewnej fuzji ciekawej silny głos katolicki odezwał się proekologiczne promowy getta Ziemiański, a wręcz browar Gdański głos przeciwny przemysłowej hodowli zwierząt mam tu namyśli n p . ale to jest właściwie my odbicie pewnego zjawiska książka Szymona Hołowni boskie zwierzęta, które w całości poświęcona jest jego badaniom Melissa George owi i temu zjawisku życiowy dzielnie sobie zwierzęta na domowej hodowlane jedne kocha drugie zjada i 1 dopieszcza drugie wykorzystuje w niezwykle okrutnych warunkach i tam są i są rozdziały teologiczna i to wszystko jakoś jest w katolicyzmie osadzone oczy jesteś taka próba osadzenia tego w katolicyzmie i jednocześnie cały passus wyjęte, jakby z krytyki politycznej to jest czekała czekała z tym jak pani to widzi oceniają czy czy też jakiś znaczący nowy nurt, czyli czy jakiś pierwiosnki tutaj znaczące rzeczywiście kwitną skoro w wyłapaniu Szymona Hołowni jego najnowsza książka boskie zwierzętom to z pozwolę sobie skorzystać z tego im na antenie podziękować panu Szymonowi, bo wydaje mi się, że ta książka i tutaj mówi to z całą odpowiedzialnością jest chyba najważniejszą książką w Polsce, która staje za zwierzętami to znaczy wydają się, że jeżeli myślimy o prawach zwierząt w Polsce w ogóle on w oprawach, ale też o o naszemu o naszych o naszym stosunku do zwierząt, że to jest najpotrzebniejsze, a i najmądrzejsza i najważniejsza książka, która jestem pewna, że zrobi wiele wiele wiele dobrego na tym tutaj zawieszamy naszą rozmowę my zapraszamy państwa na informację Radia TOK FM zaraz po informacjach Przemek Iwańczyk i magazyny Radia TOK FM Komenda rozmowy z Martą Dymek wrócimy za godzinę trzecia odsłona magazynu sztuka życia przy mikrofonie Hanna Zielińska naszym gościem jest dzisiaj Marta Dymek kucharka influencer Kane Gdańska autorka książek serii jak ona miała osoba, która z wielką empatią się żywe organizmy z powodów i osobistych i ogólna systemowych jak rocznym tak można będzie protest cała paleta powodów do 2 rozmawiałyśmy w poprzedniej części powieką Niemcy o książce Szymona Hołowni boskie zwierzęta, która to książka w Polskim kontekście kulturowym ma szansę zrobić bardzo wiele dobrego na rzecz zwierząt ma szansę, by znieść ciągle wprowadzić myślenia o zniesieniu pal podział między zwierzęta domowe udomowione psy koty, a tzw. hodowlane świnie krowy, która wszystkie są ssakami też jesteśmy ssakami, a traktowane są absolutnie zupełnie inaczej pewnie za kilkaset lat najpóźniej może za stan może zawieść będziemy się bardzo bardzo dziwić temu momentowi w historii no ale też jesteśmy w przy okazji innego świtu historycznego ne są ludzie, którzy z wielkim wielkim trudem rezygnują z mięsa, dla których tęsknota za stekiem za Tatarem jest po prostu koszmarem sennym i mimo właśnie przejścia na wegetarianizm z powodów etycznych czy nawet zdrowotnych uwielbiają i kupujący poszukują jakiegoś różnego rodzaju produkty mięso podobne sojowe no oprócz tych produktów mamy też mięso laboratoryjne naj naj le teraz to jest dla nas temat i nadzieja i co to jest tzw. czyste mięso no właśnie z pozwolę sobie pokrótce wyjaśnić, żeby nie skołowani wszystkich słuchaczek i słuchacze czyste mięso Annę to mięso, które hoduje się w laboratoriach co to oznacza to oznacza, że po prostu hoduje się tkanki, które są, by rosną zmieniają się w mięso no właśnie bez potrzeby hodowania oraz zabijania zwierząt Emmę na pewno może brzmieć stąd bardzo zaskakująca na początku wojny mamy rozpracowane takie rzeczy jak od kotlet sojowy swojej barów kas Iowa są i tak już nic rozumiem swoje, udając mięsa, ale tak miasto, które powstało laboratorium i nie jest zwierzęcia wydaje się czymś takim Elena właśnie bardzo science-fiction wręcz niektóre natomiast jest to technologia, która już od kilkunastu lat element jest cały czas na nas opracowywana nie chce być zbadana, bo ktoś może kojarzyć z tym badana czy to jest bezpieczna wiemy, że ta technologia jest między najlepszą Homo utopienie najlepszą możliwą i dla ludzi i dla zwierząt i przede wszystkim też dla planety, więc myślę, że może to być taka technologia, która gdzieś RM połączy zarówno osoby inne przejęte własnym zdrowiem jak i wrażliwych co, w których przyjmuje no właśnie los zwierząt, jakie osoby zaangażowane środowiskowo jedyne nad czym teraz musimy muszą się napracować naukowcy to obniżenie kosztu wg wizji, bo na razie wciąż to mięso to jest bardzo drogie dla jak ze wszystkimi rewolucjami technologicznymi dokładnie natomiast RM wydają się, że to jest kwestia lat, bo pamiętamy, że kiedy pierwszy Burger został smażone zlotego czystego mięsa on kosztował kilkaset tysięcy dolarów i w ciągu Kuba 5 lat nic państwo wprawić w błąd może 6 cena spadła do kilkuset proszę zobaczyć to przełożenie z Gargano tu liczna byli, więc wystarczy kolejnych kilka lat jestem przekonana, że również sobie z tym poradzimy i wtedy będzie taka sytuacja, że będziemy mogli wejść do sklepu, jeżeli ktoś bardzo lubi mięso i chce jeszcze brakuje mu go ma wielką ochotę i nie jest w stanie z tego zrezygnować będzie mógł wybrać czy kupić mięso tradycyjnie hodowane z krowy, która żyje w jakimś miejscu i t d . tak dalej czy tańsza o lepszej jakości, a za tym idzie zdrowsza i też bardziej optymalne dla planety czyste mięso a gdyby Marta Dymek miała taki wybór mięso, które nie jest mięsem mięs soczysta zjadło wyczynie przepowiedział wszyscy mnie odpychają jest jakość namiętnością znacie już tak też prywatnie z moich znajomych przyjaciół nikt już nie robi mi tych numerów, że nie pyta mnie czy nie zje mięsa czy mi nie brakuje, ale rośnie teraz wszyscy dostali nową nową ZAK włoskiej właśnie zdarzy na każdej imprezy jest pytanie a, gdybyś miała wybór no, więc odpowiadam, że nic nie nie zjadła byłem, ale dlatego, że jak mięso po prostu nigdy nie lubiłam nic nie jest dla mnie atrakcją natomiast mimo tego, że ja bym tych produktów nie jadła to trzymam za nich kciuki jak nikt inny podejrzany o innym no właśnie ma pani swoją misję my działa pani nie tylko na rzecz własnego zdrowia i własnej diety Anna, ale właśnie jako autorka bloga Jadłonomia jako autorka programów kulinarnych, jakoby gościnne ekspertka w różnego rodzaju mediach się, że pani o różnego rodzaju smakowite herezje kulinarne, ale myślę, że nasi słuchacze czekają ich liczą, że jednak przyjdzie ten moment strop rozmawiamy o konkretnych potrawach może niech koniecznie od razu o przepisach ale by można Szkot powie nam pani zdradzi nam pani co najdziwniejsze go zje pani w poniedziałek wigilia, bo w pierwszy czy drugi dzień świąt najdziwniejsze grono to jest wyzwanie, bo pytanie co gra o halę dla co dla Marty jak widzimy na kredyt innym sny o nie wiem wydaje mi się, że chyba to moja wigilia jest taka iż, więc taki normatywne no i cyfrowe, bo jest u mnie sporo takich tradycyjnych potra w jak bigos g pierogi barszcz czasem myślę, że wciąż za takiego dziwoląga MON może uchodzić cesja bardzo lubię, czyli selery ba ta powraca już pomału wchodzi do kanonu ale, ale jeszcze własne tych wielkomiejskich stała w ramach Lifestyle dzisiaj kanonu KNF KNF i chyba tak jak to uwielbiam to danie z połączeniem taki, jaki jest absolutnego peerelowskiego retro te warzywa po grecku to jest jakaś potrawę ważne jest też są po prostu zjadł sita marchewki pietruszki z koncentratem pomidorowym, a na koniec jest słodko Kwaśny 3 jest przecież nam, a do tego po prostu rybą jest serwer atak zamiast ryby jest Sar, którego miał gotową je w puli działania z sosem sojowym SL Holendrom z czasem też jak nie ponieśli tam dorzucam np. do Rostowa kamer takie, które można gdzieś się czy takie, jakie są różne resztką bez słusznej sprawy czy pasty mini są, więc transfer ma taki bardzo morskie aromat i potem obsmażamy i układa między tymi warstwami pasz, a na słodką na słodko w tym roku przygotowuje rzeczy mniej, bo stwierdziłam, że jest to obłęd i ilości czasu CRM, że już, że nawet ja już po prostu musiałem stanąć tutaj w poprzek mojej własnej mamy powiedzieć Basta, więc w tym roku będzie on nie ma kobiet drożdżowe zawijane, gdyż kocha Mark i makowiec po japońsku no zna się znowu moja sympatia takim PRL-owskich Wymysłów Wilków makowiec po japońsku testy zawierają wąski chodnik tak to jest ciasto, które Emmę pierwszy raz opisanego przepisu wymyśloną nazwę w latach siedemdziesiątych przyjaciół ca no ale potem ona się rozmnożyły po innych poradnikach jak i śledziłam te nie jestem w stanie ustalić co za tym stoi ich wydania wyznał, że tak, że była to po prostu radosna twórczość redaktorki tak jest to makowiec samego maku, w którym miesza się z utartymi lub drobno posiekanymi jabłkami, więc test taki makowiec, które jest w samym Markiem, więc w końcu te wszystkie debaty czy jest wystarczająco ma się to za mało, a służą one są załatwione, więc z UE jest też bardzo prosta i takie, że mnie zawsze dochodzi nawet jak piecze się w piekarniku między pasztetem 10203. burakami autocasco i tak jest pyszne, a czy stosuje pani Anny farmakologia kulinarną Tajwanu powiedziała na ile Marta Dymek patrząc na swój talerz nie zastanawia się czy jest wystarczająco odpowiednich minerałów witamin no i harmonię składników, a raz na jakiś czas jeszcze sobie myśli o przyszła pora na post 3 dni głodować kina sokach albo tydzień albo 1 dzień różne są inne teorie, bo tutaj przecież do pakietu różnych motywacji osób, które rezygnują z mięsa rezygnują z wysoko przetworzonych potra w dochodzi też motywacja zdrowotna czy Marta Dymek jest taką farmaceutyku kulinarną menu mówiąc szczerze nigdy w życiu nie zastanawiam się nad tymi tego nie przeliczamy i po prostu wyznaję zasadę, że najprostszą nie jest jeszcze sezonowo różnorodnie i nie za dużo i w tym momencie te talerze same się bronią i można to sprawdzić bardzo prosto od powinny robić każda osoba niezależnie od tego czy miasto czy nie pójść sobie raz w roku na badania krwi i wtedy mamy taki przegląd siebie jakąś informację MEN co do OOM soków kuracji są COVEC to psujących oczyszczających przeliczania kalorii węglowodanów to my prosimy nie nie chciałabym nikogo urazić ucznia zrozumieć nieźle, ale zawsze staramy się mieć do tego duży dystans, bo MEN, żeby sprawa była jasna dla mnie i jedzenie wegetarianizm weganizm ograniczanie mięsa to jest sprawa, w której nie chodzi o mnie tu chodzi właśnie od drugą stronę tu chodzi o przyrodę środowisko o ekologię, a zwierzęta hodowlane wydaje mi się, że my się nad sobą wystarczająco nacja w rodzinie troskliwa mama i wszyscy się innym bardzo sobą zajmujemy na różne sposoby i weganizm wegetarianizm czy po prostu właśnie ograniczenie mięsa to może być 1 z tych nielicznych sytuacji, kiedy również ma w sobie coś dobrego alem po raz pierwszy lub z rzadka robimy też coś zmyślą o drugiej stronie, więc zawsze jestem bardzo ostrożna jeśli chodzi o wszystkie takie rzeczy, które jak roboczo nazywam takim wydzierżawiania naszym świrów wania wokół jedzenia, bo sądzę, że i tak już na co dzień wszyscy bardzo bardzo duże firmy nad sobą jeśli chodzi o małe wydziwiać nie o jakiej się nieracjonalne diety to stąd z kolei o krok do zaburzeń odżywiania i to jest kolejne rys naszej cywilizacji z 1 strony epidemia otyłości z drugiej strony zależnie od poziomu precyzyjności kultury zaburzenia odżywiania szczególnie młodych osób szczególnie kobiet u nastolatek młodych dorosłych kobiet zaburzenia odżywiania, które wydają się wyjątkowo auta agresywnym zaburzeniem jedzenia wydaje się oczywiście w takim potocznym skojarzeniom przyjemne proste gość co to jest obraza temat, żeby było jakiekolwiek odżywianie jakikolwiek problem ciekawa jestem czy odpryski informacje pytania czy wracają do pani te kwestie związane z tym, że np. ktoś pisze mam córkę, która nie jest, która się głodzić albo jest już dorosła i wróciła anoreksja czy weganizm w jakim sensie może być pomocny może być odpowiedzią czy bywa tak im na takim terapeutycznym pomostem przy wychodzeniu zaburzenia odżywiania niż chciałaby oferować takich Emir pochopnych i optymistycznych osądu, że atak jest natomiast wydaje mi się, że ranny w sytuacjach, które zaczniemy przyglądać temu co jemy i dojdziemy do wniosku, że np. jemy za dużo mięsa często jest pewnym bodźcem do tego, żeby w ogóle przyjrzeć się tu swoją talerzami i mieć trochę inną relację z jedzeniem może trochę bardziej świadomą i może trochę bardziej pogłębioną, więc wydaje mi się, że bardzo często EMC wegetarianizm jest łakomym to właśnie taką pomocą może być takim pomocą, gdyż taką sytuacją, w której elementy to jedzenie będzie trochę nowości będziemy lepiej rozumieć będziemy się trochę inaczej przyglądać, bo bardzo często wydaje mi się, że też im przypisujemy jedzeniu różne wartości, których tam, jakby nie tam nie muszą być jedynie nagradzamy jedzeniem przekażemy i t d . i t d. i właśnie dlatego ja tak powtarzam do znudzenia po prostu jakaś straszna Malkontent Ka i nudziarza w radiu, żeby tym jedzeniem zdjąć trochę z siebie swoje spojrzenie zaznacza, że właśnie, kiedy np. zainteresujemy się jak jedzenie wpływa na planeta na środowisko na zwierzęta to być może też przy okazji pomożemy sobie, żeby dostrzec, że jedzenie nie jest tylko n p . dla nas nagrodą czy Karola z narodową to właśnie, ale ma też wymiar poza nami się ono może być czymś więcej, jeżeli tylko zechcemy drodzy państwo doskonała puenta dzisiaj naszym gościem była Marta Dymek kucharka Zielona rewolucjonistka autorka bloga i książek seria była na mnie dziękuję bardzo dziękuję bardzo życzymy państwu wszystkiego zdrowego i smacznego, ale najpier w zapraszamy na informacje Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: SZTUKA ŻYCIA

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

40% rabatu w zimowej promocji TOK FM. Nie czekaj - zdobądź swój pakiet "Aplikacja i WWW" z solidną zniżką, aby słuchać wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!