REKLAMA

Święta tradycyjnie i nowocześnie

Niedzielny obiad
Data emisji:
2018-12-23 13:20
Audycja:
Czas trwania:
16:35 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
121 Agnieszka Lipińska przybywa regionów z ostrzeżeniami przed ogrodzeniami alerty pierwszego najniższego stopnia dotyczą już 11 województw ratownicy wydobyli na powierzchni ciała 3 górników, którzy zginęli w kopalni w Karwinie po wybuchu metanu wcześniej rzecznik koncernu, do którego należy kopalnia przekazał, że na dole nieco poprawiły się warunki ratownicy mogli rozpocząć rekonesansu w śmiertelny wypadek słowackich Tatrach lawina porwała 39 letniego turystę dziś Rozwiń » słowaccy ratownicy odnaleźli jego ciało więcej informacji o czternastej radio TOK FM pierwsze radio informacyjne pani Małgorzata Minta dziennikarka kulinarna autorka strony Minta i nic co angielska jest moim państwa gościem dzień dobry dzień dobry wynik jest pani doskonała, by sobie tylko zażartował, że pani coś przyniesie do jedzenia, a pani nagle mówi tak mam i panisko szał w jest zakupowego wyjmuje co pani ma za sobą inne obiekty są prosto z ostatnich zakupów, chociaż bardziej towarzyskich niż inni, że faktycznie takich RM wydobywczych Real na Targu realną producenckim 1000 bywa raz w tygodniu zazwyczaj w Warszawie przyniosła rzeczy, które bardzo lubię, ale jeszcze na co dzień nie tylko od święta świetne pieczywo od Moniki Walecki, jeżeli piłkarki pasjonat kii i są zielone z mlecznej drogi jest takie małe gospodarstwa ekologiczne bank, który się jeszcze w okolicach Kazimierza umów z czego za chwilę z mleka krowiego teraz pani na podorędziu w torebce nie talerze sponsorowane przez kuchnię TOK FM, a o tej dobrze czas będzie promować za chwilkę natomiast taka jest tematem naszego spotkania na generalnym tematem przewodnim naszego magazynu są święta i teraz co zrobić, żeby te święta nie przebiegały nudno od strony kulinarnej, bo dochodowa i tradycji to jedno A2 no to nowoczesność, która wkrada się do każdej dziedziny naszego życia to co druga sprawa ma jakiś pomysł, żeby pogodzić ogień wodą GM wydaje mi się, że HR taka pierwsza rzecz, która miast, gdzie była w tym wychowywana i bardzo jestem za to wdzięczna mojej rodzinie że, gdy przekazał, że się do mają być faktycznie tak tymczasem świętowania celebracji Annie okresem, kiedy my będziemy się stresowali, żeby dopiąć Kolanko i 712 potra w z i wypełnia czytam od Peszko wyrwać się całą listę potra w tradycyjnych czy takie, które powinny się na tym stole znaleźć ci wydają się, że lepiej zrobić coś co się lubi zjeść i coś co się lubi też robić Rand i wydaje mi się, że też, że jeśli chodzi o to co w co pan powiedział, że to są takie przysmaki tradycyjne, które my znamy też ma trochę o to chodzi w tych świętach czasu są takie potrawy, które się raz w roku, za którym po tych 12 miesiącach już się nabiera się jakieś tęsknoty ale gdy z pomarańczy jeśli kiedyś z pomarańczami czy jak Hel co my ze szparagami niż tęsknili Haram i tak jesteś za uszkami czy za jakimiś ściślej udziałami, które ktoś robi w Degi kościelna rodzinnego przepisu i moim zdaniem w budowaniu tej tradycji, ale nie ma nic złego, o ile to nie prowadzi do naszej frustracji albo stresu, ale jeżeli test na bocznym torze chcesz zjeść np. te łóżka rano to powinien to być po prostu najlepsze uszka jak jesteśmy w stanie czymś mamy czas zrobić, ale to ma być cały czas dla nas przyjemne z wielopokoleniową sztyft taki temat przewodni każdy błąd, ale bożonarodzeniowych zwołać, zwłaszcza teraz właśnie jak pogodzić tych starszych, którzy zasiadają do stołu i są KON konserwatywne sami z tymi młodszymi, którzy być może nie wiem stałem się na mieście, poszukując nowych trendów będą chcieli coś przemycić co jest to był kompletnym Novum jeśli chodzi o tradycję wigilijną PAAN na szczęście tradycja wigilijnego stołu z psa na torze na nim jest mniej 1 potrawa, ale na szczelną 12 dodaje chodzi mi o to, jakie ryzyko możemy sobie pozwolić, by chciał nas nie dla mnie złowiła skóry, a ta spróbowała i powiedziano to wnosił o dobre, a moim zdaniem tak to pierwszy rajd do tak jak wrócę z 12 potraw także, iż nawet chodzimy sobie pół na pół nowoczesna tradycyjne to każdy będzie zadowolony i najedzone, a w liceum i też chyba nie ma co po prostu walczyć wydaje mi się, że fajnie jeśli oprócz tych dań, które doktryn właśnie tęsknimy tradycyjnych pojawiają się rzeczy, na które mamy ochotę nowe pean na zasadzie takiego urozmaicenia taktyk potrafił zawsze tak dużo, że nawet jeśli ta babcia już faktycznie bardzo nie będzie chciała spróbować np. czegoś co robi moja mama uważa, że to jest świetna smażone cienko krojone boczniaki mikołajkowe na kolizje, ale z rozmarynem albo z miękkim, które w ogóle nie są wigilijne są poza tym, że są grzybem z PRL-em, ale są przepyszne, ale im z DM sześc na wkład ich smak jest gdzieś tam na tyle się wpisuje rak te smaki wigilii nam jest dalej danie postne wegańskie, a wręcz, że my, że nie jest aż na tyle wymagające i Reed in natomiast w szkole nie ma szans na siłę nic mu to by zmuszać do niektórych dań na i wydaje mi się, że ten stół i tak zawsze tak różnorodny tak bogaty i tak kolorowe, że naprawdę na nim jest miejsce na wszystko pod warunkiem, że to nas będzie cieszyć ani martwić to jeszcze przy tym boczniaków pani poleciła, a on mógł gdzieś tam jest z domów tradycja takiej tradycyjnej polskiej wizji artysty klasycznym polskiej widowni wpisane są różnego rodzaju rebelia bądź zachęca do tego, żeby sięgać jak najwięcej do ryb słodkowodnych polskiego, o których czasem zapominamy, bo ciągle ten karp, ale przecież mamy i sandacza i szczupaki te są fenomenalne robi się uda nam się je kupić towar to zrobi taką podmianę kraje UE, bo to jest jednak już zawsze trochę inny smak i mini asceci kara, ale też, że bardzo czymś co ja bardzo lubię ani do końca jest może klasycznym polskim wigilijnym daniem są nimi ryby robiona tak jak się robi w Skandynawii brawa dla psa, czyli marynowanego na łososia, na które sąd jest cel smak bardzo fajny bardzo świeże Korzennej jeśli dodamy do tego korzennych przypraw, ale albo bardziej działowe, ale nie jest to bardzo ciężkie Daniele na pewno bardzo inna w charakterze, odsyłając naszych ligowców czy pierogów, ale dalej jest to ryba, ale gdzieś tam zahaczać mieści się w ramach Helmut tych danin w gminie szczyt nakazów są na związaną z narzuconych jadłospis wigilijny, a jednak jest to coś innego i Pyszniak wydaje się, że panią polubiłem nie tylko, dlatego że pani przyniosła znakomite sery zdaje się, że jest pani jedyną osobą, która nie zrozumie Otóż, sięgając na do Pańskiego pani strony natknąłem się na wpis o profilach oraz filtrów tak tak się akurat składa, że był miejscowością Otto von, która moim zdaniem jest jedyna tak jedyną taką na świecie, gdzie na każdym rogu pasje i truflami tak też się zgadza chodzą tymi uliczkami tak pięknego miasteczka, które jest jak wyjęta z pocztówki faktycznie czuć zapach trufli z każdego zaułka i te trufle które, których zapach to się roznosi tak przenikają przez zmysły rusztowanie będzie zapewne historię cóż przyjechałam stamtąd i 2 dni później sporo spokoju, a w kuchni nieopodal moja siostra przyrządza sałatkę polać sałatkę oliwę trufle w UE to wyczułem, u których uwrażliwia na tego typu zapach rozumie pani pewnie, a Heleny czy na trufle to jest moja wielka słabość z co roku staram się gdzieś w sezonie transferowym ruszać w kierunku miejsc, gdzie EEC trufle się znajduje na Chorwacja jest pewnie mniej znaną cyfrową destynacje niż n p . we włoskim Piemoncie, a czy Francja dolnej części rynku, którą kojarzymy trufle właśnie z tych krajów, a tu tymczasem na list można znaleźć białe i czarne i też można je pewnie gdzieś, by wpleść jakieś wigilijne dania do tego zmierza co pani powiedziano makaron jajeczny stosu uważam, że jest to atak rozpustne Danię, a nie żal i spokojnie nim można celebrować część takim wydarzeniem Boże Narodzenie zasmakuje wszystkim gościom no i jak może nie lubi makaron z truflami, a jak makaron może być Wizard proszę powiedzieć czy zmienia się i naszym kulinaria podlegają modzie to jest tak oczywiste, że mogą w mediolańską nie wiem paryską i t d . jak zmienia się na przesunięcie to też przebiega w jaki ty w cyklach jakiś koniunktury czyli, żeby wigilia w 2018 będzie miała swoje odbicie w w roku 2036 będzie wyglądała podobnie, bo wrócimy do pewnych zwyczajów obecnych po tym, jak przerobił już okres, jaki model w trudnym powiedziałem, że na pewno to co teraz gdzieś wracać nawet w kontekście właśnie takich świąt bardzo jedzenia, bo tak, bo Boże Narodzenie to jest takie święto będzie jednak inną dość duży element jego Long run, a obchodów stanowi jasno określone inne niż określone potrawy z dna, ale na pewno na fali tego, że generalnie jesteśmy bardziej zainteresowani realnym gotowaniem kulinariami robieniem różne rzeczy od podstaw faktorzy coraz więcej osób chorych zaczyna piec chleb w domu bawić się z kiszenia podejrzewam, że to może się przykład na to, że my więcej rzeczy, że tych widełek będziemy chcieli ich realne robić sami ani kupować gotowce z Eneą co jest fajne Anna boi się do tego podejdzie znowu na luzie co jest bardzo trudne, ale warto się postarać inni bez stresu UE podejście takie przygotowanie świątecznych peletu może być też po prostu świetną zabawą okazją do spotkania ze znajomymi nawet nie przy zbiorowym robieniu pierogów ciuszków uszek mniej chcemy spotkać się śledzik można się spotkać przy takiej aktywności kulinarna towarzyskiej, a on ich nie dajmy się, że też tak to, o czym mówisz on na samym początku, że to jedzenie wigilijne bożonarodzeniowej bardzo sentymentalne i nie wydaje mi się, żebyśmy bardzo chcieli też zmieniać na pewno są ranni to co można zobaczyć to może też docenieniem tradycyjnych niektórych dań wigilijnych z racji tego, że są postne i wegańskie to co nie nazwałbym modą bardziej trendem otworzymy chętni ME Tender rzeczy, które są bardziej roślinne nie zawierają mięsa, a na szczęście czy przypadkiem czy szczęśliwym zrządzeniem losu wiele tradycyjnych polskich dań, a wigilijnych jest z żagańskiej hali, a czasem można je fajnie podkręcić i o tym, chyba 2 kolejne kość, która na początku lat czy teraz chciałbym zapytać panią tak nie wiem, dlaczego ten jest do sztuki życia tak do pani Marty Dymek, który jest gościem Hanny Zielińskiej natomiast ja nie zapytam panią lub okres czas okres wigilijny jest tymczasem postanowień do postanowienia te dotyczą wręczenia wyrok na jaw najczęściej jest bardzo restrykcyjny i trwale czytelną w stanie zaleceń pytanie kim jesteśmy w kuchni i w jakim chcielibyśmy być zasadne pytanie w ogóle czy czy każdy ma swoją taką kulinarną tożsamość pani zdaniem traktujemy to jako sposób na przeżycie grzejemy Bob, bo jest trzeba, żeby żyć w kraju na pewno jest także w związku z tą wspomnianą modą czy o rosnącym zainteresowaniem kulinariami te mam wrażenie, że nikt nie jest w tego rodzaju presja społeczna na to, żeby być smakoszem dużo gotową walczyć i robić wszystko perfekcyjnie grają, ale znowu doprowadzi do tego, że to jedzenie czy gotowanie ten zamiast być hobbici pasją zaczyna być powodem do stresu czy frustracji tak powinno być moim zdaniem la, bo jedzenie przynajmniej dla mnie niezbyt przyjemną rzeczą, żeby się z nią wiązały jakieś inne nieprzyjemne Anna odczucia, ale zapewne jedzenie dla każdego, o czym myśli trumnami dla niektórych to może być pasem dla kogoś tą pasją może być Sierant wspinaczka Górska z zielonym i też chyba nie ma tu co nawet święta może, zwłaszcza w święta nikomu narzucać się takich ról jedzenia owych, ale nikt do czego innego zmierzam, bo on istotą, ale się zrobić górnolotnie istotą człowieczeństwa jest też dojście do do wniosku dotyczących poszczególnych segmentów życia tak nie w kwestii spojrzenia na świat w kwestii wiary jeśli ktoś uważa za stosowne, ale w kwestii kulinariów także czy dzieje się będę jadł to na co mam ochotę co trzeba zadać sobie pytanie turystów z takim takim fundamentalnym kim jestem, dokąd zmierza w dno ponoć jesteśmy tym co jemy także w la Lakers jest realnym wydaje mi się rzeczy, które są wolne na dobre i jakoś nasz słuch ubogaca ją gonić nas ubogaca ją na warstwie składników odżywczych oraz czy czystości produktowej czy tygodnik ten produkt jest dobrze zrobione z uwagą z ulgi zgodnie z jakimi zasadami rzemiosła, ale też, żeby nas ubogaca całą percepcję niani dostarczało klisz takich przyjemności zmysłowych albo otwierało oczy nad usunięciem nowe kierunki świata w nodze tradycje nowe techniki ran to też może robić jedzenia no dobrze pani Małgorzata Minta dziennikarka kulinarna autorka strony Inter i nic polecą, zwłaszcza styku trufla złotową była moim państwo gościmy teraz nie będziemy się dzielić opłatkiem tylko symbolicznie chlebem Misterem tort pokroić w Czechach Martin Koch pani, że wywoła kolejną rozmowę Marta Dymek twórczyni strony ergonomia i CSRG kulinarna będzie gościem Hanny Zielińskiej w kolejnej części rozmowy polecamy się usłyszymy o czternastej Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA