REKLAMA

Jak zmiany klimatu mogą zmienić nasze obyczaje w kuchni? (powtórka)

Data emisji:
2019-01-01 11:40
Audycja:
To co najlepsze w Radiu TOK FM
Prowadzący:
Czas trwania:
14:34 min.
Udostępnij:

Gościem Przemysława Iwańczyka była Barbara Adamczewska, polonistka, dziennikarka, autorka książek kucharskich. Rozmawialiśmy o tym jak zmieniają się nasze obyczaje kulinarne wraz ze zmianami klimatycznymi i tym co oferuje nam współczesny świat.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Chciałbym przywitać mojego kolejnego gościa, jest nim pani Barbara Adamczewska polonistka, dziennikarka, autorka książek kucharskich, dzień dobry, dzień dobry panu, dzień dobry państwu. Tematem naszej rozmowy będzie to jak zmiany klimatu mogą zmienić nasze obyczaje kuchnia, a nie bez kozery wybraliśmy sobie taki temat naszej rozmowy, choćby ze względu na szczyt klimatyczny, które odbywa się w Katowicach, rozpoczyna się dziś. No właśnie, ale pewnie mało osób, wiąże szczyt klimatyczny i problemy świata w tej kwestii z kuchnią, kuchnią, kulinariami, tym co jemy na co dzień.  Rozwiń »
Myślę, że to się wiąże bardzo ściśle i np. takim wzorcowym rokiem był ostatni rok, kiedy np. ja zbierałam jeszcze tydzień temu ostatnia pomidory nel nie te duże wspaniały tylko te malutkie koktajlowe pomidory rosnące w gruncie, ponieważ wisiało misie i jedno, żeby Euco później i one tak sobie rosły dojrzewały myślę, że to jest taka przyszłość, jeżeli nam się klimat ociepli nawet te niecałe 2 trojga 2 stopnie jak zamierzamy to bardzo możliwe, że będziemy mogli zbierać np. plony 2 × do roku niektórych roślin, a same jabłka drzewa na te jabłka w tym roku są tak też na cenili mnie, że ktokolwiek chce jeść jabłka sprowadzane z Włoch przez innych krajów to pozwoli pani, że nie są na potrzeby naszej dyskusji, ale też sprowokować swojego rozmówcy trwaniu warto dobrze, że zmiany klimatyczne postępują, bo są pani powiedziała dwukrotnie możemy zbierać Nowodwory Wiśle myślę, że ludzie dali sobie doskonale z tym problemem rady zbierają teraz w roku plony w naszym klimacie i konserwujące wszystko co się dało konserwować przecież cel wynaleźli metodę konserwowania mięsa roślinne warzy w owoców wszystko się konserwował nie one jeszcze wyda początku dziewiętnastego wieku starali się ludzie ochronić przed zepsuciem nawet śliwki winogrona te miękkie owoce, które do Bożego Narodzenia, mimo że miał już kilka dobrych miesięcy za sobą leżakowania w spiżarni one były jeszcze smaczne soczyste i nie pomarszczone po prostu wszystko da się przechować jakiś czas oczywiście kapustę kiszoną ogórki kiszona mnóstwo warzyw konserwowano, odkąd pan Albert wynalazł konserwowanie słoikach na potrzeby zresztą armii napoleońskiej ludzie zamykali w słojach wszystko co się dało także dawali sobie z tym radę nie możemy 2 × do roku dobrze nie musimy to w takim razie co możemy na poziomie własnej kuchni są miejsca dla klimatu ich bardzo dużo jedzenie w końcu czymś co uprawiamy codziennie wielokrotnie po pierwsze, wydaje mi się, że dla klimatu jest bardzo korzystne, żebyśmy nie wyrzucali 0 z białej to jest podstawa tego co powinniśmy uda się tego powinniśmy przestrzegać w kuchni, jeżeli wyprodukuje się np. mięso z użyciem mnóstwo energii produkuje się jakąś wędlinę, której w, których potem nie mamy ochoty wiejskie wyrzucamy to już jest działanie przeciwko klimatowi, jeżeli wyrzuca się wyhodowane wspaniałe i przywiezione z drugiego końca Polski warzywa to też jest działanie przeciwko klimatowi, czyli wie pan właściwie wszystko to, że oddychamy szybko tech no SI być przeciwko klimatowi, bo ile dwutlenku węgla wydychany, ale oczywiście nie nie popadajmy w przesadę, bo obraz to w kuchni ja uważam, że w ogóle kuchnia zmieniła się nie do Poznania w porównaniu z tym co pamiętam z własnego odległego dzieciństwa używamy znacznie więcej właśnie wspaniałych coraz lepszych ważnych no i niestety jest 1 rzecz, która mnie troszkę boli mianowicie przywożenie warzy w z najdalszych zakątków, ponieważ przy tych trans port przy transporcie możemy używać jakichś innych źródeł energii prawda i warzywa wyhodowane we Francji tak jak właśnie dzisiaj patrzyłem w sklepie na ziemniaki francuskie patronami ziemniaki francuskie mamy świetny swojej dom pod dostatkiem prawda jest jakieś takie nadmierne używanie, ale zawsze jedzenie było oznaką statusu wobec tego ludzie marzyli o tym, żeby jeść coraz bardziej wykwintnie elegancko i nie w tych porach roku, kiedy ta szewską radzi, bo to oznaczało też wyższy status prozy wyobrazić, że na potrzeby 1 z cesarzy rzymskich na początku pierwszego Tysiąclecia nowe numery zbudowano szklarnie, w których były ogórki hodowane świeży pot, dlatego że cesarz uwielbiał świeże ogórki, a naprawdę chyba nie miał się na co skarżyć wyrwą w tym kraju prawda, bo była dosyć świeżych warzy w i owoców i estrady o każdej porze roku tak mi się składa, że w kulinaria kuchnia generalnie podlega jakimś okresom mody i Lombardii mogła nic bardziej niż suknie damskie tak to prawda, zwłaszcza kiedy mamy dostęp do rządu do wszystkich na molo możliwych składników, ale proszę powiedzieć jeśli dostrzega pani taki moment, kiedy zaczęliśmy zwracać uwagę na to, jakie konsekwencje dla klimatu niesie naszego testera jedzenia nie było modrzewia niesie, bo ta lista jak nasze jedzenie jest to bardzo od niedawna się datą jedno, dlatego że myśmy byli tak zafascynowani tą możliwością gigant najważniejsze w życiu jest móc, a myśmy zaczęli móc właśnie w ostatnich 25 latach dwudziestych 78 każda, kiedy ruszył handel ruszyły kontakty międzynarodowe i to co było dla nas kompletnie niedostępne ja pamiętam za okres pewnego okresu jak dziecko w e-sklepie zapytało mamę co to jest, widząc plastikowe pomarańczy na ladzie, ponieważ nigdy nie widziała to było w okresie chyba nie stanu wojennego i dziecko było kompletnie zdziwiony takim przedziwnym owocem, którego nie nie poznała nigdy w życiu w tej chwili najdalszym zakątku Polski mamy właściwie wszystko idzie dania obserwuję również jak zmieniła kuchnia jak się rozwinęła na, bo więcej Sia da żyć terminowych tych wszystkich produktów znak tych warzy w owoców i Derdowskiego jest multum w każdym sklepie nawet małym wiejskim sklepiku jest mnóstwo tego wobec tego, jaki jest znaczący ludzie mogą kupić, a jak mogą kupić to kupują i wiedzą o umorzenie w takim razie kwestia naszej świadomości tego oddziałują na klimat, jakie konsekwencje poniesie szkodę z kwestią przesytu, bo już na zleciliśmy się tym wszystkim co było dla nas nie myślę teraz możemy myśleć wie pan też zwykle taka akcja reakcja i teraz mamy okres reakcji na te akcje uważamy, że najlepsze jest to co rośnie niedaleko od nas tego nie trzeba transportować pan Jerzy ludzie przez całe Tysiąclecia jedni i komunikowali się tylko o azyl w tym co mieli fory w promieniu 10 km, czyli tam można było do nich dojść na piechotę oczywiście już nawet nie konno prawda w tej chwili dostajemy szparagi z Peru winogrona z Południowej Afryki też wyobrazić jak długo to musi wszystko jednak mimo transportu samolotowego to jednak musi jakiś czas być tych lukach bagażowych muszę być konserwowane i t d. na jej oczywiście zużywa się energię i się zostawia ten dwutlenek węgla, którego mamy za dużo m. in . od badań w swoich zwyczajach taki katalog postępowań, które nie są na przekór ekologii wie pan jak mamy sporą młodą rodzinę która, jeżeli np. ostatnio zdarzyło mi się kupić peruwiańskie szparagi z taką miałam wielką ochotę, aby takie doskonałe szparagi pieczone IT jest taki przysmak, który siedział z rodziną podzielić z rodzicami zwróciła uwagę, że to pochodzi jednak nie z naszego kontynentu nie jest ta pora roku ich po prostu nic, że to wszyscy, żebym trzymała się jakiejś dyscypliny i zgoda co pochodzi z niedalekiego obszaru ciasnym i nie pochodzi z jakiego się jednak nawet obcego kontynentu, bo to już jest grzech po prostu, ale nie uważam, że to ja nie uważam, że to jest taki grzech grzechem było, gdybyśmy zabronili czegoś takiego natomiast inna sprawa ze jest coraz więcej zwolenników jedzenia sezonowego i takiego Regionalnego, bo rozumiemy, że to jest po prostu bardziej ekologiczne nie wszyscy jednak inaczej jest znakomita mniejszość żyje w domach ma do dyspozycji ogródek, gdzie może sobie dłonie, ale litania już od dawna postuluje, żeby Sejm np. postawić w mieszkaniu na parapecie skrzyneczkę, który przez całą zimę można mieć sałatek taką Hydro paniczną sałaty wsadzić w taką skrzyneczkę ona będzie bardzo wdzięczna, że rośnie ziemianie w tych wszystkich tam hydrotechnicznych i zasilenie w dniach i wobec tego wyrywać tyle ile jest potrzebny wszystkie zioła, które hodujemy przestały rok w doniczce również skrzynek co prawda to są takie rzeczy oczywiście, że nie nie posadzimy tam kalafiorów czy buraczków no ale realizm znaczków, a ziemniaków też całkiem nie należy z ziemniaczkami nie ma ku opatrzone są cały rok doskonale odległych od 7 km absolutnie mogą być, a jak są przywiezione nawet w dalszej odległości te wcześniej nie ma nie ma takiego znaczenia Novotel mniej mniej ni są odległości w Polsce takich z sałaty i co jeszcze możemy na domowy sposób sobie wyhodować 1 szczypior cebulki młody absolutnie możemy, ale najbardziej sałata i Ziółka wszystkie Ziółka no wie pan też taka frajda jak się przyrządza jakikolwiek mięso wiem, że ta jest mile widziane, gdy słyszałam rozmowę przed chwilą, że mięso to jest właśnie fajnego też tak uważam, ale jeśli ten jeszcze nie dojrzałam do tego, że tego, żeby zostać wegetarianinem trzeba dojrzeć, ale właśnie przyprawione nawet warzywa korzeniowe, które są szalenie proste i ból w obsłudze, że tak powiem to są hodowane w ogrodach i na polach w całym kraju i nie ma problemu z ich zachowaniem przyprawiony ziołami to jest naprawdę wspaniałe jedzenie, które może konkurować z plastykiem tak półżartem pół serio rządom pani filozoficzne pytanie o dziełach polonistka z wykształceniem w tej kuchni jesteśmy, dokąd zmierzam jednak myślę, że niewątpliwie zmierzamy do tego, żeby nakarmić cały całą ludzkość zmierzamy wie pan, że już jest istnieje befsztyk dla 1200 USD ktoś taką cenę rzucił sztuczne mięso ja nie wiem czym chciała jeść sztuczne miejsca, ale może to jest konieczność Niewiem jak pan i wszyscy WTO rolady natykają napotykają na podstawową trudność, że mogą zamówić co chcą, ale oczywiste jest taki będzie troszkę bokiem, więc nie wiem zmierzamy na pewno do kuchni zdrowe, bo ta kuchnia jest coraz zdrowsza nasza coraz częściej nie smażymy na żadnych obrzydliwych malca tylko na alei albo żądajmy smażyć mądre no tak raczej się, jeżeli nawet smażymy to mamy te bez tłuszczu owe różne urządzenia prawda i to wtedy jest równie smaczne, ale też smażymy na maśle i innych klarowna bardzo dużo teraz widzę, że wszędzie można kupić masłem klarowanym, ale po prostu zmierzamy ku bardzo zdrowej kuchni, a przynajmniej zdrowsze niż ona była ogrzewana jest na początku dwudziestego wieku w książce kucharskiej pani Donata owej mamy porad, żeby wszystko oblewać rumiany masełkiem paryscy wyobraża jak kiedyś przestępstwo przeciwko zdrowiu rumiane masełko też sama trucizna wszystkie rakotwórcze złośliwe substancje tam są no ale uważano, że jest to smaczny ja jestem pamiętam, że ta jest smaczny, ale broń Boże tego nie zrobię teraz wiem, że nie wolno na czym babcia smażyła kotlety schabowe u nas na smalcu tak no i to jest lepszy, bo ma wysoką temperaturę tzw. dymienia wobec tego nie nie tworzą się tak liczne analizy Malec jest po prostu tłuszczem no tak niezdrowym zwierzęcym nasycony nowych czasem nie zawali zjeść nawet ja uważam, że w ogóle różnorodność snajper najlepsza najzdrowsze dziękuję panie bardzo za rozmowę musimy kończyć po porodzie Jaś dziękuje tak uzgodniliśmy prawda tak to prawda jedziemy nad pomidory zasadzą, które wyrosły różnie nazywane po raz drugi rok pani Barbara Adamczewska polonistka dziennikarka autorka książek kucharskich moim państwa gościem dziękuję państwu bez usług
Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: TO CO NAJLEPSZE W RADIU TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

Teraz 30% zniżki na Dostęp Premium! Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW", aby słuchać podcastów TOK FM na komputerze i w aplikacji mobilnej już dziś.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!