REKLAMA

Kto marnuje najwięcej żywności i jak temu zapobiec?

Data emisji:
2019-01-02 09:00
Audycja:
Czas trwania:
13:26 min.
Udostępnij:

Sklepy wielkopowierzchniowe, hurtownie czy klienci detaliczni – kto marnuje najwięcej żywności – mówił w TOK FM prezes Federacji Polskich Banków Żywności. Marek Borowski tłumaczył w jaki sposób można ograniczyć marnotrawstwo jedzenia.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Ekonomia, kapitał, gospodarka. Dziewiąta 6 na zegarze, Aleksandra Dziadykiewicz, zapraszam państwa na pierwsze tegoroczne wydanie magazynu EKG. Ze mną w studiu pan Marek Borowski, prezes Polskiej federacji banków żywności, dzień dobry. Czyli kontynuujemy w magazynie EKG te rozważania, jak my, na naszym takim codziennym podwórku, jesteśmy w stanie wpływać na to żeby, jak to się ładnie mówi, świat był lepszy, więc chciałabym rozpocząć od pytania, czy rzeczywiście dużo żywności marnujemy co roku? Rozwiń »
Tak, dużo żywności marnujemy i tendencje marnowania żywności przesuwają się mu w Polsce też w lewo w stronę konsumentów, czyli w stronę NASK, który osób, które codziennie kupują spożywają w MO oczywiście naszych głowach bardzo często się broni my mówimy, że Tusk marnują producenci marnują nadal jednak badania wskazują jasno, że to konsumenci konsumenci marnują najwięcej, a tak naprawdę świecili skład marnują stosunkowo najmniej żywności w całym łańcuchu w całym procesie procentowo znowu to się rytualnie intuicyjne co pan właśnie 

Dokładnie tak, ale celowo, toteż podkreślamy, ponieważ jedyny taki jest w sklepach marnuje się około 50% całej żywności, która marnuje się w całym procesie łańcuchowa my konsumenci odpowiadamy za około 50% marnowany żywności, czyli nie warto uderzać, że to na pewno nie marnują go zawsze warto uderzyć się w pierś i sprawdzić co ja robię jak zagospodaruje żywnością 

Co mogą zrobić, żeby wyrzucać mniej nowych dotrzyma, by się tak będzie na razie tego właśnie wątku co mogę zrobić, żeby marnować mniej w co mogę zrobić, a nad jest bardzo dużo takich podstawowych zasad funkcjonowania po pierwsze, zakupy po drugie, przechowywanie żywności po trzecie przygotowanie jedzenia i planowanie tego jedzenia na błędy

W ogóle mówimy o planowaniu, ale czy nie, jeżeli mówimy o zakupach do warto zastanowić się, jakie posiłki ile osób co mamy czego nie mamy czego tak naprawdę potrzebujemy i wtedy udaje się do sklepu i zrobienia tych zakupów warto też zwracać uwagę na takie rzeczy jesteśmy w sklepie otrzewnej albo z promocją albo patrzymy, że coś na wpadło w oko tylko musimy się zastanowić, jeżeli coś chcemy zrobić innego no to już powinniśmy zrezygnować z jakich rzeczy, którą żeśmy sobie zaplanowali, bo nie jesteśmy w stanie tego zjeść tego prozaiczna zasada nie chodzimy na zakupy głodni, a tak to jest pomalujemy popularny, bo wydaje nam się wtedy jemy oczy ma ona tak naprawdę i nie jesteśmy w stanie tego skonsumować później już mówiłem o sam takim przechowywaniu i gospodarowaniem żywnością w domu i tutaj kłania się bardzo prosta zasada, że większość z nas nie zna zasad przechowywania żywności i tak naprawdę lodówka służy nam na nie powiem, że koszt, ale do lodówki wkładamy wszystko i owoce i warzywa i nabiału i mięso kroimy warzywa nawet takich, które tracą swoje właściwości, które powinny leżeć na zewnątrz wszystkie te warzywa, które non dojrzewają w naszych warunkach domowych tak w normalnych temperaturach nie powinno już na zewnątrz na przykładach odpady będzie miała nawet wyobrazić jabłka pomidory cytryny to są wszystko rzeczy, które powinny leżeć na zewnątrz jak już kupiliśmy w sklepie, jeżeli musimy tacy np. cytryny przechować dłużej wiemy, że musimy je przechować 2 tygodnie w zwartej włożyć do lodówki, ale tak ona powinna leżeć w Tatry na zewnątrz pomidory w ogóle powinno leżeć na zewnątrz natomiast my to większość owoców warzy w wkładamy do lodówki samego rzeczy zapakowanych w policji już w ligach norma została legendarna na razie pakowanie żywności jest też temat zupełnie szczelny, ale też przechowujemy żywność w odpowiednich temperaturach w lodówce są oznaczenia, w jakich temperaturach, które produkty mogłoby być przechowywane natomiast my w lodówce kompletnie na to nie zwracamy uwagi i te produkty wszystkie lądują na tych samych mieszkamy wymieszane poza tym, jeżeli lodówka jest zbyt pełna, czyli zbyt duże z produktów w lodówce, ale kompletnie nie wspomnieć nie spełnia swojej funkcji GTŻ to jest dużo takich błędów podstawowych, która panicznie się tego nauczyć się to powinna być rzeczywiście zorganizowane jak kupujemy lodówkę wystarczy przeczytać instrukcję instrukcje wszystko jest napisane tylko my niestety nie czytamy w instrukcji i w związku z tym, ale później robimy bardzo dużo podstawowych błędów, ale oczywiście wszystkie zasady są na stronie naszych banków żywności na stronie www nie marnuje pl i we wszystkich podstawowych takich poradni tak żywieniowych warto też pamiętać, że wiele produktów rzeczywiście można zamrozić i to jeszcze przed żadnym obróbkom przed gotowaniem, jaki pobił po ugotowaniu to też często rodzi się wydaje także ugotowany to, że to do zamrażalnika nie warto właśnie, że często warto poza pojedynczymi produktami, które rzeczywiście nie nie powinny się narazić zęby mleczne z dniem święta nowej tak dalej po to, większość właściwie swobodnie można zamrozić data jest kilka metod konserwa pasteryzacji mowa o pasterzu uznajemy mnożąc też zapowiadające, robiąc z tego, że z różnych potrafił nam zostało Vegi słoiki bigos mięsa i t d. wszystko ma wszystko wszystkim tym produktem mąż może przedłużyć termin przydatności do spożycia, ale ten trzeci etap jesteś niesamowicie bardzo ważne istotne, bo on trochę wynika z polskiej takiej mentalności my jako Polacy zawsze przygotowujemy staramy się, żeby tej żywności już w przygotowanej na konkretną potraw, bo więcej, żeby nie zabrakło zawsze mam przynajmniej 12 porcje więcej później proporcje niestety lądują w koszu warto wtedy pomyśleć o tym, żeby dokładnie przygotować tyle ile osób będzie jadła albo dania świąteczne wigilijne zwane były po 50 g nie postał g no tak dobrze pozostawmy to co my możemy zrobić zachęcam do tego, żeby rzeczywiście poczytać o tych produktach o przechowywaniu żywności oraz skupmy się ludzie na tej drugiej stronie ile żywności właściwie w ogóle nie trafia nawet do handlu z tego powodu, że dziś poda po drodze, by nim jest brzydka albo cokolwiek innego na wszystkie badania in dane statystyczne mówią o tym, że 30 % żywności w całej UE która na konto 30 % 13 minimum trafia do kosza, jeżeli spojrzeli myśmy się na warzywa owoce to tam nawet niektóre statystyki szacują, że wysoko 50 % to są wszystkie te produkty, które są za małe nieładne przeszły nie miałem wrażenie zebrane zostały też żywność jest bardzo dużo to też nie jest nam, że ta żywność, która nie została wybrana na to ona już jest taką wielką stratą no bo muszę też pamiętać o mgle bazie ziemia użyźniania i taką ziemię musimy nawozić ich i na przyrodzie różne rzeczy w tych procesach się uzupełniają w natomiast, jeżeli mówimy już w ogóle o marnowaniu żywności rzeczywiście 30 % żywności marnuje się, gdybyśmy tylko spojrzeli się na potrzebę, które są potrzeby społeczne i głód z na świecie w alei niedożywienia w Polsce nad tą tą żywnością, która się marnuje bylibyśmy w stanie na pewno wyżywić wszystkie osoby potrzebujące a dlaczego tego nie robimy, dlaczego tego nie robimy to jesteś i gospodarka i polityka tak, bo jesteśmy w krajach takich jak Polska, gdzie w Reno na pewno nie możemy mówić o głodzie, ale może mówić, że są środowiska, które są niedożywione i pierwsze pytanie należy sobie zadać, dlaczego Ano, dlatego że ekonomicznie i na to nie stać albo są w jakiś trudnych sytuacjach ze względu na choroby sytuacji swoje rodzinne, ale największą najczęściej jest to czynnik ekonomiczny w związku z tym zarabiamy jako osoby w gospodarstwach domowych zbyt mało to to dlaczego ludzie mają problemy to co jest jeszcze osobna sprawa, ale pytałam dlaczego, dlaczego my jako społeczeństwo jako państwo nie potrafimy zorganizować odpowiednie i pomocy w UE nie, jeżeli chodzi o samą żywność toczył się do tej nie są pewne rozwiązania, które są w trakcie realizacji 1 z takich rozwiązań jest zniesienie podatku VAT, który kilka lat temu jako Polska zrobiliśmy jej, w jaką banki żywności zabiegaliśmy o to kilka lat udało się to zmienić i jest to 1 z niewielu rozwiązanie, bo Unii Europejskiej na pewno było pierwsze natomiast w tej chwili też jest procedowana ustawa o marnowaniu żywności i zagospodarowaniu i żywności z sieci handlowych, bywa że do tej ustawy rozmawiamy od 2016 roku, a pewnie dłużej i duży bank nie dłużej, bo to trudno mówić o tym, że procedowanie tak naprawdę z mojej wiedzy, którą mamy do UE ustawa o la najbliższym posiedzeniu podkomisji wyjdzie z niej trafi do komisji w sejmie już w sejmie oczywiście mamy mało czasu, bo wszyscy wiemy, że w tym roku są wybory wybory parlamentarne, jeżeli w ciągu najbliższych 34 miesięcy ta ustawa nie zostanie uchwalona nowa niestety przejdzie na dalsze plany później jest nowa kadencja Sejmu i wszystkie działania powinny być podejmowane od nowa no Name Eco bankom żywności zależy, żeby ta ustawa też była zrealizowana, ponieważ żona pomoże nam, że ograniczenie marnowania żywności docieranie z żywnością do innych osób potrzebujących, ale też może, więc szeregu organizacjom pozarządowym, które borykają się z środkami finansowymi i żywienia to co w tej ustawie takiego jest co w ustawie jest to po pierwsze, ustawa obliguje wszystkie sklepy powyżej 250 m docelowo do współpracy z organizacjami pozarządowymi i przekazywaniem im nadwyżek żywności i można powiedzieć, że odstaje od tej kwoty lub zaczynamy my chcielibyśmy, żeby też te rozwiązania później zostały przełożone na kolejną grupą, czyli przetwórców producentów, żebyśmy jak najwięcej żywności od zyskami szczególnie tej żywności, która już została wyprodukowana na cele konsumpcyjne i jako banki żywności bardzo mocno zwracamy uwagę, że my mówimy o marnowaniu żywności w kontekście tego co zostało już wyprodukowane do konsumpcji uważamy, że wszystko co się marnuje no jest nie na miejscu nie powinno do tego dochodzić i inni chcielibyśmy, żeby jak najwięcej żywności dotarło do grup społecznych, które sobie nieraz czynił w takie duże sklepy, bo od nich zaczynamy w tej ustawie, gdyby ona weszła w tym kształcie w życie musiałyby podpisał z organizacją pozarządową jakąś umowę, a jeżeli tego nie zrobią i dalej będą marnować żywności rozumiem, jaki stan finansowy sankcji za to wchodziły tak tak normalnie na takie sankcje finansowe nie chcą nazwać tego też karaniem, ale w dobie sprawą o to, żeby ono było realizowane, jeżeli nie jest realizowane na to są za to sankcje tak natomiast oczywiście 1 rzecz to jest prawo, a druga rzecz to jest znakiem budowanie świadomości MEN też zwracamy na to uwagę, jaką banki żywności, że ustawa jest 1 z elementów, ale też czas budować całą sieć organizacji, które będą w stanie szybko przetwarzać żywność musimy pamiętać, że ta żywność raczej jest to żywność krótkimi terminami przydatności do spożycia i trzeba by postawić też taki ciężar rozwoju na całą ekonomię społeczną w obszarze kuchni, które żywiło osoby potrzebujące mogą pożegnać musimy szybko przetworzyć, a ta świadomość rośnie świadomość na pewno rośnie natomiast tutaj też Witnica kilka pomiędzy kilka zagrożeń 1 z takich zagrożeń na pewno są finanse, bo nie da się zrobić się tak dużego przedsięwzięcia bez środków finansowych w ustawie są pewne zapisy, które regulują mówią o tym, że te środki finansowe się pojawią, ale widzę ten czas Łotysze te środki mogą być małe środki jako banki żywności w tej chwili współpracujemy z około 1000 sklepów, odbierając codziennie żywność i też szacujemy sobie te koszty jak one wyglądają, więc bez dodatkowych środków finansowych na transport i zagospodarowanie żywności bez wsparcia ekonomii społecznej, żeby pożegnać można przetworzyć i dotrzeć z gotowym posiłkiem do osób potrzebujących no nie uda się zrealizować takiego celu, więc to jest taki element to trochę trwalszy i trwalsze i polityki, nad którą trzeba się zastanowić i zastanowić się, w którym kierunku iść no to takie nasze 2 postanowienia byłoby dobrze zrobić w związku z nowym rokiem po pierwsze, my jako konsumenci naprawdę starajmy się mniej żywności marnować i robić rozsądne zakupy żywnościowe po drugie, zachęcam do tego, żeby ta ustawa, która przynajmniej próbuje nazwać problemy i psami potężny, więc powiedzieć faktycznie wyszła z Sejmu i była przygotowanym projektem bardzo dziękuję za spotkanie Marek Borowski prezes polskiej federacji banków żywności był pierwszym gościem magazynu EKG dziękuję bardzo
Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: EKG - EKONOMIA, KAPITAŁ, GOSPODARKA

Więcej podcastów tej audycji

Patron

POPULARNE

Patron

DOSTĘP PREMIUM

Teraz 30% zniżki na Dostęp Premium! Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW", aby słuchać podcastów TOK FM na komputerze i w aplikacji mobilnej już dziś.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!