REKLAMA

Kwiatkowki: W Polsce dopuszczonych jest 200 dodatków do żywności, ale sanepid jest w stanie kontrolować tylko 95. System nadzoru nad żywnością jest nieskuteczny

Pierwsze Śniadanie w TOK-u
Data emisji:
2019-01-04 06:20
Prowadzący:
Czas trwania:
13:58 min.
Udostępnij:

Krzysztof Kwiatkowski, prezes NIK, mówi o prowadzonych kontrolach w NBP, GetBacku, a także o raporcie dotyczącym nadzoru nad żywnością.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Pierwsze śniadanie w toku, 6 24 i 30 sekund. Prezes Najwyższej Izby Kontroli Krzysztof Kwiatkowski zajął - państwowego nie widzą - ale prawie cały stół w studio, rozkładając różnego rodzaju raporty, wyciągi, fiszki. Informacje o różnych "E", które są w polskiej żywności. A jakie są "E" w Narodowym Banku Polskim, bo od tego chciałbym zacząć, skoro Najwyższa Izba Kontroli decyduje się na kolejną kontrolę właśnie w Narodowym banku? Rozwiń »
Wszyscy oczywiście żyjemy informacjami o tym co się wydarzyło w komisji nadzoru finansowego i przy okazji mnie tej dyskusji o możliwych propozycji korupcyjnej między byłym już szefem komisji nadzoru finansowego Kalamaszek Kamil Glik tak 1 z prezesów prywatnej bankowości liście pojawiło się sporo informacji także Narodowym Banku Polskim 

Bo tam poszli panowie

Bo tam poszli panowie, bo tam później poszli mnie panowie obie instytucje funkcjonują nasze oko zmiany na rynku finansowym przy tej okazji oczywiście pojawił się także informacje o wynagrodzeniach niektórych pracowników, a w zasadzie powinien być dziś pracownicy w Narodowym Banku Polskim Najwyższa Izba Kontroli kontrolują oczywiście wydatkowanie środków publicznych tu muszę powiedzieć

I to będzie dziś sprawdzać?

Budżetowych, bo Narodowy Bank Polski są oczywiście instytucją niezależną to nie jest bank prywatny indyjscy bank Narodowy bank centralny i oczywiście, że rozpoczynamy właśnie dzisiaj tzw. kontrolę wykonania budżetu w ramach, której nie kontrolujemy całości wydatków we wszystkich instytucjach publicznych i będziemy także taką kontrolę przeprowadzać NBP ze szczególnym uwzględnieniem wynagrodzeń pracowników do domu oczywiście wszystkich pracowników

Także pracownicy?

Jeżeli chodzi o 2 pracownice pana prezesa NBP m. in . o których głośno było w mediach ostatnim, że my jesteśmy konstytucyjnym organem nadzoru, więc ja będę mówił tak wszystkich pracowników oczywiście tych 2 pracownic, które mnie opisywała prasa w kontekście, których istnieje wysokie domniemanie, że ich wynagrodzenia odbiegają od tych standardów i średniej, która obowiązuje w instytucjach publicznych 

Trwa i powoli kończy się kontrola z NBP dotyczące getbacku i co z niej wynika?

Tak, jak wszyscy wiemy nie mamy dużą grupę Polaków łącznie mówisz, że nawet ponad 2 miliardy mniej złotych to środki finansowe, które mnie, które nie mogą odzyskać ci, którzy zainwestowali w instrumenty finansowe emitowane przez spółkę GetBack mało, kto pamięta, że komisja nadzoru finansowego wśród swoich różnych obowiązków w sposób szczególny w ostatnich tygodniach pamiętamy o tym, nadzorze nad sektorem mniej w bankowym w szczególności tam dzieci i źle się dzieje w niektórych bankach, ale KNF ma również uprawnienia do tego, żeby kontrolować jak banki jak biura nie maklerskie przy bankach czy, sprzedając takie instrumenty finansowe, jakie sprzedawał właśnie GetBack dochowały odpowiedniej staranności czy klienci byli informowani czy to odbywało się zajmujemy się

Wiemy, co sprawdziliście

To było w zapowiedziach w związku z tym ton kontrole przeprowadziliśmy mogę powiedzieć, bo niezwykle mi na tym zależało wiemy, jakie są oczekiwania, żeby jak najszybciej przedstawić informacje z tej kontroli jest, że w pierwszym kwartale mam nadzieję, że dba o miesiąc warto to można o nim, że będzie to miesiąc luty raczej jego druga połowa chcielibyśmy przedstawić już informacje z wyników kontroli inna dzisiaj mogę powiedzieć, że to będzie taka informacja, która będzie wymagać głębokiej analizy ze strony wszystkich odpowiedzialnych za rynek finansowy, bo pokażemy, gdzie te instrumenty nadzoru zadziałały a gdzie nie zadziała, choć nie zadziałały dojść do takiej sytuacji, gdzie nie zadziałały, że zgodnie z procedurą kontrolną oczywiście z przyjemnością przyjmą od pana zaproszenie w momencie, kiedy ogłosimy wyniki kontroli będę mógł szczegółowo opowiedzieć o wszystkich ustaleniach drugiemu z zielonych w obszarze nadzoru o mnie oczywiście przy mogę tylko powiedzieć, że to jest tego typu kontrola, w której mamy naprawdę bardzo wiele ustaleń ona będzie wymagać wszechstronnego omówienia, żeby pokazać, gdzie nie popełniać błędów, które zostały 3 patelnie o sprawie getbacku popełnia niepokojących ustaleń panie doktorze, gdy nie ma niepokojących ustaleń to nie byłoby dziesiątki tysięcy poszkodowanych i 2 miliardy mnie z monotonią drze w które, których ludzie nie mogą odzyskać przyjmuje, że prezes Najwyższej Izby Kontroli na razie nie za bardzo chce opowiadać oczywiście od razu bardzo wiele, bo jestem bardzo możesz się nazywa lekka zima oczywiście, że będę bardzo chciało powiedzieć, bo uważam, że Polacy zasługują na tę informację, żeby wiedzieć jak do tej sytuacji, gdyż gotować, żeby pan panie prezesie wiedział, kiedy w tym pierwszym kwartale tak bowiem w ocenie może różnić się, że pod koniec lutego o będzie mi możliwość przedstawienia informacji wczoraj Gazeta wyborcza opisała inny raport wywołał prawdziwą lawinę komentarzy i to takich bardzo niepokojących Nate 2 kg przeciętnie każdy z nas zjada różnego rodzaju konserwantów przeciwutleniacze emulgatory wzmacniacze smaku co samo w sobie no tak tak jest żywność trzeba ją konserwować, żebyśmy mogli unieść, kiedy i wielkich obszarach pana i jak wynika z tego raportu najbardziej zaniepokoiły ilości tych substancji, które powinny być regulowane i kontrolowane nadzorowane panie doktorze część oczywiście tych mniej dodatków do żywności jest niezbędna szczególnie te, które rzeczywiście konserwują żywność, ale część absolutnie niezbędna nie jest, bo nie barwniki konserwanty wzmacniacze smaku w wielu wypadkach można, by tych substancji nie uniknąć musimy o tym, pamiętać, że dopuszczonych na Polski rynek jest około 200 tego typu substancji mamy kilka instytucji niektóre mają możliwość jego kontrolowania w sposób szczególny oczywiście my jako konsumenci patrzymy na sanepidu, bo oni kontrolują te substancje, które już są te produkty spożywcze, których są na sklepowych półkach trochę niepokoi, że są lepiej z tych 200 dopuszczonych substancji może w praktyce w swoich laboratoriach kontrolować je 65 trochę nie oznacza, że z tym nie jest w stanie kontrolować tych nie ma takiej możliwości i mniej i rzeczywiście jeszcze 13, której mnie też przepraszam to ze stron chemicy nie ma takiej możliwości sanepid nie ma możliwości skierowania od odpowiedzi zawartość substancji, które mają wpły w na organizm zdrowie ludzi, które są dodawane do żywności pani redaktor się nie, żeby przebadać substancje na okoliczność zawartości danego dodatku to oczywiście laboratorium musi mieć taką możliwość przeprasza mówiąc kolokwialnie odpowiednie odczynniki rzeczywiście sanepid bada te najczęściej używane nie 65 dodatków w naszej ocenie oczywiście to jest 1 z wniosków z tej kontroli, że musi być 1 silny wyspecjalizowany urząd dysponujący tak jak n p . jest w stanach Zjednoczonych pełną możliwość przebadania mnie wszystkich substancji to co w Polsce niepokoi to co sam pan powiedział o około 2 kg rocznie zjada statystyczny Polak musimy pamiętać, że średnio w każdym produkcie spożywczym przetworzony w Polsce jest około 5 dodatków to nie jest tak, że my nie możemy jeść produktów nieprzetworzonych społeczeństwach rozwiniętych takich jak w Polsce 70 % żywności to ta żywność przetworzona, ale oczywiście mamy żywność nieprzetworzoną miód herbata Annie jajka są masz takie produkty masło, ale jemy także żywność przetworzoną i ważne, żebyśmy to żywność, którą ominiemy mieli absolutne przekonanie, że nie szkodzi naszemu zdrowiu i znowu odwołam się do przykładu, który przemówi do naszej rady słuchaczy badaliśmy różne produkty badaliśmy 2 rodzaj kiełbasy Śląskiej jest w Polsce akurat kiełbasa bardziej luksusowa w 1 było 19 dodatków w drugiej nie było ani 1, bo rzeczywiście była tak technologicznie przygotowana co lubią także producenci to co szczególnie niepokoi są dopuszczalne limity dodatków, które można zastosować w danym produkcie, ale ktoś chce, żeby ten smak sztucznie przeważa zaś myślenie poprawić jeszcze mocniej i co robi używanie 1 wzmacniacz smaku 3 każdy nie przekracza normy, ale nie musi mieć świadomość, że w tym produkcie mamy do czynienia z 1 wzmacniaczem smaku oraz 3, a czy problem jest istotny najnowsze badania mówią wprost o wpływie wielu dodatków na nasze zdrowie i to odwołam się znowu do przykładu, który do nas przemówi en 300 kwas askorbinowy budowany jako regulator kwasowości nami nadzór chleb bułki chleba i sałatek oczywiście sam w sobie nie jest zły, ale musi czasami pomaga oczywiście, że tak, ale już w połączeniu z zastanym sodu, czyli 211 również bardzo popularnym zaraz Jarosław może tworzyć Benzemy, który już jest rakotwórczych poco to mówię nie ma przepisów, które by zabraniał połączenia tych dodatków zmierza pan do tego panie prezesie, że powinno się rozważyć głębsze dokładniejsze uregulowanie albo usprawnienie nadzoru nad po już wnosiłem z rodzinami konsumentom poruszanie się w tym świecie jak wyglądają etykiety w Polsce na czym się jej części etykiet mamy tą przysłowiową literka PL i oznaczenie mnie oznaczyli nas nie znają nie rozumie Anna części mamy ten sam produkt nazwą własną mu PiS mówimy ujednolici, ale to jeszcze 1 rewolucyjna zmiana wprowadźmy obowiązek nie tylko poinformowania, że producent użył danego dodatku, ale ile w tym produkcie jest tego dodatku w kontekście dopuszczalnej normy dziennej, bo co mówią przepisy dany dodatek w przeliczeniu do masy ciała może jest przy przepraszam za kolokwializm zjeść go tyle i tyle, ale przecież jajem ten dodatek wyjechała c rano, a później w Dęblinie, którą jemy wieczorem na kolacji, a może jeszcze w komplecie, którzy odgrzewają, bo kupując w sklepie dokładnie tak i my powinniśmy jako konsumenci mieć to więcej oczywiście to są przepisy ogólne europejskie, ale w ramach tych przepisów są różne kraje dania wywalczyła sobie, że ma te normy bardziej rygorystyczne czy można powiedzieć korzystne, że Legia z widzenia bardzo wysoko punktu widzenia konsumenta wymaga dobrze zostawmy Danię Norwegię skupmy się był tu bije serce Europy jak wiemy, więc tu skupmy się na Polsce my czytamy we wnioskach z raportu, że system nadzoru nie gwarantuje bezpieczeństwo żywności, dlaczego nie gwarantuje po pierwsze mamy kilka instytucji oprócz tego żałuję, że nie możemy badać wszystkich substancji sanepid nie jest znany z kraju wiemy, że zdaje badać wszystkich substancji po drugie, wnioskujemy o to, żeby nie doprowadzi do powołania 1 instytucji za to odpowiedzialnej dzisiaj niektóre z nich podlegają pod ministra zdrowia inne podlegają pod ministra mnie rolnictwa po drugie, mówimy, że chcemy ustalenia dla polskiego rynku odrębnych limitów substancji dodatkowych takich np. co się stało właśnie w tej daniny mówimy o zmianie zasad etykietowania mnie produktów mówimy o przeprowadzeniu reprezentatywnych badań żywności także w swej kontekście połączenie różnych dodatków ich niekorzystnego wpływu na zdrowie nie na zdrowie tych, którzy spożywają mówimy o edukacji o poinformowanie obywateli o tym jak różne dodatki mogą wchodzić w niepożądane interakcje np. z lekami, które osoby długotrwale mnie cholera mnie rażą zażyłe mówimy także o dialogu z producentami żywności w takim kontekście, żeby nie używali tych dodatków tam, gdzie jest to niepotrzebne ci poda wam ten przykład, że w 1 produkcie spożywczym mogą być 3 wzmacniacze smaku mówimy o konkretnym przykładzie także z naszych kontroli 3 przeciwutleniaczy 2 barwniki uważamy, że to jest oczywiście sytuacja mnie niekorzystny to co nas niepokoi porównaliśmy wyniki badań laboratoryjnych tych przeprowadzonych na zlecenie NIK -u przez certyfikowane laboratorium i tych przeprowadzonych przez sanepid co się okazało w naszych badaniach części zakwestionowaliśmy n p . to, że producent nie wskazał wszystkich dodatków, które służą, kiedy przebadaliśmy daną substancję to też pokazuje, że obecnie funkcjonujący system na stosowaniu dodatków żywności Karłowicz dziś nadzoru przepraszam dziś jest nieskuteczne nieszczelnej i trzeba go w plenerze i o co apelował Krzysztof Piątkowski prezes Najwyższej Izby Kontroli nie wiem czy pan prezes w pamięć, ale ja pamiętam jeszcze wisiał u mnie w szkole taki plakat, choć już był taki lekko zmurszałe cukier krzepi dziś już wiemy, że Daniele kozy są piękne hasło, które wymyślił z tego co pamiętam Melchior Wańkowicz ciasta drugiej Rzeczypospolitej, bo w czasach PRL-u dosyć długo jeszcze obowiązywało ono się piło Polski przemysł buraczany Polsat i rolnictwa i Polski cukrowy albo mleko w to był taki to już zupełnie z mojego pokolenia jest hasło pij mleko będziesz zdrowszy ne i uważaj co jesz zwracaj na to uwagę to chyba wspólny nasz, a ja powiem, więc jak najwięcej warzyw owoców jak najmniej przetworzonej żywności co w tych warzywach jest to temat na osobną dyskusję Krzysztof Rutkowski prezes NIK dziękuję bardzo dziękujemy państwu również dziękuję wydawcą programu był Bartek pogranicznych często wozi go realizował Piotr Maślak do państwa mówił i ponownie przemówił w poniedziałek kilka minut po piątej życzę państwu miłego
Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PIERWSZE ŚNIADANIE W TOK-U

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA