REKLAMA

"Potrzebujemy kampanii dotyczącej dodatków do żywności"

Poranek Radia TOK FM - Weekend
Data emisji:
2019-01-06 07:40
Prowadzący:
Czas trwania:
18:11 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Niedzielny poranek Radia TOK FM, w naszym studio Paweł Walewski, dzień dobry, dzień dobry, dziennikarz "Polityki" zajmujący się sprawami medycznymi. Chciałbym, żebyśmy się przyjrzeli raportowi Najwyższej Izby Kontroli, raportowi o nadzorze nad stosowania dodatków do żywności, ponieważ wzbudził on siłą rzeczy ogromne, ogromne zainteresowanie, ale przyznaję, że budzi pewne moje wątpliwości. Może nieco do tych zasadniczych tez, a ta zasadnicza teza jest taka, że brak jest wystarczającej kontroli, co może trochę jeśli chodzi o formę podanie.  Rozwiń »
Złapali w przerażenie mnie właśnie mnie, ale chyba działa co się dzieje w internacie raczej wpadło w przerażenie widząc, że Najwyższa Izba Kontroli ilustruje swój swoją notatkę prasową dotyczącą tego raportu takim Shutterstock owym, czyli bezpłatnym zdjęcie, na którym są ich literki te na talerzu położony jest cytuje sam początek tej informacji prasowej, bo to zasadniczo to było na przedruk wyrwane przez kolejne portale ponad 2 kg tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju UE produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami przeciwutleniaczami mógł torami czy wzmacniaczem smaku tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem alarmuje NIK, a jest pan podchodzi do sprawy tego raportu czy ja podchodzę do tak raportu bez histerii te wszystkie dodatki no one były w żywności od bardzo dawna są i taty, o czym powinniśmy pamiętać to po prostu mieć świadomość, że decyduje o nic się na kupowanie na spożywanie produktów przetworzonych to również decydujemy się na spożywanie tych wszystkich dodatków to jest kwestia wyboru wyboru konsumenta czy ryzykuje spożywanie żywności bez konserwantów, ale która szczyci się psuje, bo narażona jest działaniem bakterii pleśni, a nawet tlenu z powietrza czy też faszeruje się właśnie chemikaliami, które na pewno nie są obojętne dla zdrowia, a to pojęcie właśnie faszeruje się chemia, więc moim zdaniem jest pojęcie mało naukowe to jest pojęcie, które ma wzbudzić u czytelnika właśnie stan przerażenia, o który panią pytałem na samym początku tej żywności, która nie jest faszerowana czy też uzupełniana może tak powinniśmy uspokajająco powiedzieć z tymi wszystkimi dodatkami jest bardzo niewiele w tej chwili na rynku zresztą Najwyższa Izba Kontroli wymienia tę krótką listę tę żywność nieprzetworzona też miód masło mleko naturalna woda mineralna i kawa i chyba że dla nich oraz liściasta herbata, więc tego jest naprawdę bardzo niewiele i musimy pogodzić się z tym że, chcąc kłaść na stół ładnie wyglądające wędliny, bo ładnie wyglądają z sałatki kupowane nie robione w domu właśnie z produktów naturalnych, ale kupowane, żeby było szybciej w sklepach, chcąc pić napoje, które mają bardzo ładny kolor i są odporne na działanie czynników środowiskowych to one coś w sobie muszą zawierać też kwestia świadomości, który niestety nad czym ubolewam od wielu lat w Polsce wciąż konsumenci wystarczającym stopniu mają może stąd ten alarmistyczne tony naczelny Izby co rusz Najwyższej Izby Kontroli nieustannie Tomek, ale chyba nie tylko ja nic jednak jak wrócą może do tych moich pretensji, ponieważ sygnał do autorów radiowych dla autorów raportu i do autorów notatki prasowej nie męczy to były te same osoby to co jest już w pierwszych zdaniach, czyli to hasło różnego rodzaju po później mamy też informacje o potencjalnej szkodliwości dodatku numery te 300300, czyli kwas askorbinowy to jest witamina c oczywiście ja rozumiem, że autorom chodziło o to, że witamina c w kontakcie z innym dodatkiem może powodować z wykładni, które potencjalnie rakotwórczy JATO rozumiem, że to było kluczowe, ale moim zdaniem nie napisanie wmawiać, że to jest witamina c imię nierobienia tego przepisu jest jednak pewnego rodzaju nieuczciwość na stronach głównego inspektora sanitarnego, który jak jest głównym adresatem wniosków płynących z remontu i pretensji ukazał się ukazała się już odpowiedź bardzo szeroka odpowiedź w stosunku do zastrzeżenia NIK w stosunku do autorów raportu bardzo podobnymi, które w tej chwili pani tutaj przedstawia ja myślę, że ten raport NIK -u on oczywiście został zaadresowany do szerokiego grona odbiorców do opinii publicznej, która właśnie rozumie takie z pojęcia jak nafaszerowany różne rodzaje różne rodzaje i t d. tak dalej to, że 2 kg mniej prawda dzieje w wyroku z żywiołem, którego darzy go w ale nie mniej niż wydaje, że on przede wszystkim powinien być zaadresowany do instytucji mających monitorować zawartość do dodał żywności instytucji, które w Polsce cały czas bronią się i GIS również to robił w co zrobić w swojej odpowiedzi bronią się, powołując się do naprawy europejskie, które nas zobowiązuje do takich ani innych kontroli inaczej nas, czyli instytucje co do tego powołane np. sanepid i Najwyższa Izba Kontroli, przygotowując jak widać ten raport no troszeczkę inne te kontrole wykonała, ponieważ kontrolerzy NIK -u mają jak gdyby inne uprawnienia niż kontrolerzy Inspekcji sanitarnej da się bronili takiego no i dziś pokazujemy nie możemy wykonywać takich kontroli, których brak zarzuca NIK w swoim raporcie, ponieważ to nas niestety wtedy niestety obligują pewne normy prawne ustalone na poziomie Unii Europejskiej, ale co ciekawe w tym raporcie i to jest bardzo cenne coś co sądzą, o co tutaj i nikt przekazał pokazuje przykład Danii kraju, który przecież również należy do Unii Europejskiej, a który w swoim w obrębie swojego prawa stworzył takie rozporządzenia i takie wydały, jakby nowe bardziej zaostrzone normy, które jednak to jak widać z tego raportu są na tyle restrykcyjne, że po prostu konsumenci mogą się czuć bezpieczniej niż w w takim kraju jak Polska, gdyby chciał być dobrze zrozumiana, bo cieszy się, że ten raport powstał cieszy się, że sprawa kontroli żywności została podjęta to, że inne informacje o tym, że powinniśmy zwracać uwagę co jest w żywności, która w, którą spożywamy, że powinniśmy powinniśmy się na tym skupić, niemniej mam pretensji do NIK -u o te sensacje za akcje firm, które nie wydaje mi się na miejscu w przypadku tak poważnej instytucji ostatnio pretensję, jaką mamy dotyczy tych 2 kg, które mamy zjadać przeciętnie nudne w ciągu roku, ale nie wiem czy to jest duża liczba zagra z danych dodatkowo naliczane są to jasny cel zarząd raport, gdy jest odnośnik obok tej informacji odnośnik odsyła do panelu ekspertów na temat stosowania dodatków w żywności tutaj niestety nie ma odnośnika do tego panelu nie mnie nie podważam bardzo możliwe bardzo prawdopodobne wręcz nie może na pewno da się pojawia ta informacja, choć chciałabym móc ją przeczytać w oryginale natomiast jest też odnośnik do winy strony której, którą mogą państwo znaleźć zdrowie com krótka PL dyskusję dość, że ten blok zajrzał to na kontakt zatem telefon do Filipin przepraszamy to jest niepoważne poważne źródło poważnych rodzinnych władz takie grzechy robić aferę mogą podważać cały co nie chcą wiedzieć, że pewna trudność, jaką w tej chwili mamy wszyscy, analizując pewne badania z zakresu medycyny czy żywienia to jest w bardzo duże rozczłonkowanie źródeł można sięgnąć do źródeł, które powiedzą na podstawie własnych badań, że jakiś dodatek do żywności jest niezwykle niebezpieczny wywołuje bardzo poważne konsekwencje schodzi z ryzykiem powstawania nowotworów włącznie i jednocześnie biorąc pod uwagę, analizując ten sam dodatek do żywności możemy znaleźć takie badania, które do Chin będą dużo bardziej uspokajające i sztuką jest wypośrodkować co tutaj jest prawdą, a co nie jest, ponieważ można zrobić we współczesnej medycynie takie badania, które właśnie będą bardzo alarmistyczne i ich wnioski nie będą pozostawały żadnych wątpliwości co do szkodliwości użycia danego produktu, ale można też zrobić zupełnie odwrotne badania nad tak to niestety we współczesnym świecie jest ma pani rację, że jeżeli mu Najwyższa Izba Kontroli przytacza jakiś dawnej powołuje się na jakich one aktywne, więc najczęściej powielany, więc te źródła powinny być powinny pochodzić z bardzo jakiś rzetelnych instytucji, na których na, których wzoruje się Unia Europejska, a przede wszystkim Europejski urząd ds. bezpieczeństwa żywności tempa, bo to ten Europejski urząd ds. bezpieczeństwa żywności dopuszcza dodatki i wszelkiego rodzaju dodatkowe substancje do żywności nie Polski i sanepid 30 polskich GIS, czyli główny inspektor sanitarny, ale właśnie Europejski urząd ds. bezpieczeństwa żywności, tym bardziej że pozostałe odnośniki są najbardziej w porządku rozporządzenie komisji ekspertyza, która została zlecona przez NIK el profesorowi zajmującemu się tymi sprawami tak dalej, więc zostawmy to inne już na boku tylko zastanów się może właśnie tymi dodatkami tak, bo to na co zwraca uwagę NIK wydają się, że to jest cenne doktorze z 1 strony mamy grupę dodatków do żywności, które są dozwolone, ale to co nie jest kontrolowany wystarczająco zdaniem NIK -u też wzajemne krzyżowe oddziaływanie to sprawa do zrobienia to prawda i myślę, że to jest zadanie, które stoi przed instytucjami kontrolującymi żywność i w w naszym kraju, ale też na poziomie europejskim, że mnie liczyć się tylko ustalenie normy dla danego składnika dodatkowego barwnika emulgatora jest w uzależnienie od 12 medali i t d. ich tylko on należałoby skumulować należałoby skumulować, uwzględniając nie wiem przeciętny nawyki żywieniowe występowanie tych poszczególnych UE, czyli tych dodatków w różnych produktach, bo np. ta jest przykład z Lechem np. ryż masło maślane przepraszam, ale nie podaje w swoim raporcie przykład produktu chyba chyba jakiś kiełbasy która, która pęcznieje od 1 w 4 dodatków takich samych 4 jej kwasowości tam jakiś emulgator w i regulatorów kwasowości Śląskiej kiełbasie się, by właśnie no właśnie prawda i tak jest nie pamiętam w tej chwili dokładnie, ale jeżeli ma pani to przed sobą nie 19 producentów tych 19 w jest poddawanych kilka mających taką samą funkcję ja rozumiem, że właśnie, że prąd wyglądał ładnie był smaczny, ponieważ tego wymaga współczesny konsument pytanie czy powinien wymagać, ale rozumiem, że kiełbasa jest naszym gubi się po prostu sprzedaje, ale pytanie czy rzeczywiście taka ilość taka liczba tych dodatków takich samych ze względu na funkcje jest potrzebna i to jest zadanie dla służb kontrolnych, żeby się temu przyjrzały się jak rozumiem do tej pory tego nie robiły też pytanie po czyjej stronie są odpowiedzialność po stronie konsumentów, którzy chcą kupować te piękne piękne produkty czy jednak po stronie producentów i państwa, że konsument wydaje mi się rynek powinien mieć prawo oczekiwać od produktu, który jest na półce sklepowej, że jest w pełni dla niego bezpiecznym, ale z drugiej strony samo picie napojów słodzonych dłuższej perspektywie już szkodliwą Otóż to właśnie bardzo ważną rzecz pani powiedziała i zajechali drogę z tak ważne jest my jesteśmy sobie winni po pierwsze dlatego czy czytamy etykiety to pytanie czy te etykiety są w ogóle do przeczytania, bo ten mały druk często odstrasza konsumentów od tego, żeby przy półce sklepowej chodzi z lupą do do sklepu i nie wgłębiać się w te psy stała w tę całą listę wymienionych składników, ale właśnie czy kiełbasa, która na etykiecie ma po prostu taką listę składników czy miał powinniśmy kupować, dlaczego ją konsumenci kupują jeśli ona być żyjemy w krajach, gdzie obowiązują zasady wolnego rynku i nikt nie każe konsumentom, a więc prowadzić właśnie takich jak taki ruch dlaczego, bo jest tańsza, jeżeli Ano właśnie i to jest pytanie teraz do myślenia n p . głównego inspektora sanitarnego czy nie należałoby uświadamiać i wprowadzić jakiś taki los kampanii edukacyjnej tak jak mieliśmy niedawno kampanii bardzo dobrze żona była w dotyczącą szczepień również dodatku do żywności ja przyniosłem tutaj do studia dacią książeczkę do spiżarni to akurat polityka, w której pracuje na co dzień wydała w 2004 roku co jest w jedzeniu rozszyfrowuje tajemnicze napisy na etykietach zwraca uwagę właśnie na ten bilans czworga 2004 roku to jest 14 lat temu czy przez 14 lat w jakikolwiek urząd państwowy wykonał podobne zadanie, które myśmy wtedy wykonali, a to była naprawdę mordercza praca, żeby we wszystkich produktach najczęściej spożywanych przedstawić naszym czytelnikom wszystkie po kolei rozszyfrować te wszystkie tajemnicze skróty UE i pokazać na co powinni zwracać uwagę, bo nie jest także one są niebezpieczne, ale są one stają się niebezpieczne wtedy, kiedy do Unii nasza dieta nie jest urozmaicona jak tutaj też mam pewien zarzut o tego nie tyle raportu co wniosków z tego raportu i przedstawionej jak pani zasugerowała na początku takiej skrótu prawda i podsumowanie tego na dobrych informacji prasowej po to, powinny się zda znaleźć na końcu takie nie wiem zdanie czy takie takie takie takie zalecenie, że co jeść, by sobie nie zaszkodzić odpowiedź jest tylko 1 wszystko z umiarem to znaczy, jeżeli ja już decyduje się na tę kiełbasę swymi dziewiętnastą ma różnymi taki z takimi samymi dodatkami to niech dają Kubie raz w miesiącu albo może nawet teraz na kwartał, a nie mniej codziennie jak i muszę zjeść sałatkę, której nie wykonał samemu w domu z takich produktów podstawowych tylko przygotowaną jakiś fabryce w jakiś firmie spożywczej i kupując taką sobie sałatkę na alarm, bo nie wiem nie mam czasu na nic innego i po prostu trzeba im zaspokoić głód to niech to będzie sałatka zjedzona raz 1 w miesiącu albo raz na 2 tygodnie, a nie jest codziennie i to nas uchroni wtedy przed tymi przed tą kumulacją niezdrowych niezdrowych dodatków do żywności to nam zapewni pełne bezpieczeństwo co ciekawe w inny NIK zwraca uwagę na to, że na wszystkie substancje dodatkowe dopuszczone do żywności, bo nawiasem mówiąc co jest żywności został dopuszczony do UE do żywności, ale przed 2009 rokiem są obecnie ponownie oceniane przez Europejski urząd ds. wysp bezpieczeństwa żywności pod kątem ich bezpieczeństwa dla ludzi i bardzo dobrze i bardzo mądre myślę, więc się zmienia również rozmawiajmy o tym czy dodatkach jedzmy zdrowo i t d. ale naprawdę drogi NIK -u może nie tonie sensacji we wsi nie stroni niech mnie nie w tonie sensacji z drugiej strony żyjemy w takich czasach że, gdyby ten wynik napisał swój swoje wnioski przedstawił ten raport w tonie takim właśnie bardziej naukowym jak przedstawia to często Instytut z naszej żywności żywienia czy Narodowy Instytut zdrowia PZH na to pytanie czy media, by się tym zainteresowały czy ten temat we współczesnym świecie właśnie, gdzie jesteśmy do dopiero wtedy należy się zaintrygowani jeśli wybucha jakaś mądrość jest modna myślę, że to przeszło panie Michale, ale rozumiem rozumiem co mogło nastać wieki mogłyby się teraz nadzieje marzenia i zdrowia jest, że Chiny i że ten raport nad będzie właściwie zrozumiany przez instytucje mające monitorować zawartość tych dodatków do żywności albo instytucje zajmujące się ustalanie norm i to będą ten rynek pod tym kątem analizowana analizować Anny nauczymy się jak mu jeść pewne rzeczy z umiarem świadomie tę niszę pod tym podpisuje Paweł Walewski dziennikarz polityki zajmujący się na co dzień sprawami medycznymi dziękuję serdecznie wdzięku
Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PORANEK RADIA TOK FM - WEEKEND

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA