REKLAMA

Szampan, kawior i... musztarda - czyli jakie tajemnice kryje kuchnia rosyjska

Przy niedzielnym stole
Data emisji:
2019-01-06 13:20
Prowadzący:
Czas trwania:
16:28 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Godzina 13:22 to doskonała pora, by rozpocząć niedzielny obiad. Bądź też dyskusję o niedzielnym powiedzieć. Moim i państwa gościem jest pani Tamara Rochmińska, dzień dobry, dzień dobry państwu, właścicielka restauracji Skamiejka i teraz muszę panią zapytać, co oznacza skamiejka. Skamiejka to  ja tak wymyśliłam, żeby nazwać, bo skamiejka to jest taka ławeczka, która jest na promenadach, w parkach i skamiejka to jest taka ławka, która ma oparcie bardziej wykwintna, a zwykła ławka czy deska to już jest ławka. Skamiejka to bardziej wytworna.  Rozwiń »
Chciałbym, żebyśmy naszą rozmowę przenieśli na grunt rosyjskiej byśmy pomówił o kuchni tego kraju faktem jest to, że jesteśmy w okresie rosyjskich świąt prawosławnych dziś wigilia tak o tej tradycji, żebyśmy to tak także po mówili może być jak bardzo kuchnia rosyjska różni się od kuchni polskiej no przede wszystkim w kuchni rosyjskiej bardzo dużo mięsa ziemniaków makaronów również już bardziej taka współczesna, chociaż domowy makaron na obszar, którą robiła moja mama to ja pamiętam od małego, czyli istniały zawsze na nich lodami tak bardzo dużej różnicy nie ma, bo jak słowiańską kuchnię no jest podobne lubimy mięso nie lubimy kapustę dynię ziemniaki także zaraz zaraz za duże różnice nie widzę ale z czego to wynika Niewiem z klubem z klimatu, bo przecież kuchnia tym czynnikiem także zdeterminowana czy wynika także z nim z przebiegu historii i okresów i biedy i okresów koniunktury na banana na pewno na pewno ta kuchnia ziemniaczana no to wiadomo, że kiedyś się brakowało trochę linijkę ziemniaki zastępowały wiedzieli dlatego, ale jest dużo dużo o oddanie ziemniaków i nawet w takim filmie Jacka świata, gdzie główna chwilowo twórczynie właśnie opowiada i dietą można zrobić ziemniaków no i n p . w Polsce zupełnie nie są znane i ziemniaki smażone na patelni tak jak u nas w Rosji popularne albo ziemniaki smażone z grzybami, czego w Polsce w ogóle nikt nikomu nie całości wykorzystanie innych uczonych tak mnie nie to samo ziemniaki obrane pokrojone w plastry niektórzy kroją słomkę mu u nas w domu zawsze w plasterki smażone były na oleju na maśle to już to jak klub, ale wcześniej ugotowane w Żninie surowe ziemniaki smażone tak tak i takiej ziemniaki i ja np. uwielbiam z lekkim zimnem to takie połączenie dosyć dziwnych elitę, czyli dzieciństwo zostało i zwierząt, jakie no po prostu lubimy i chleb oczywiście chleb w Rosji do pierwszego do drugiego Danię, kiedy przyjechał do Polski moja teściowa przeżyły wielki szok, bo do pierwszego danie poprosiłam chleb w momencie jak pojawią się drugie danie no, więc pytanie Tamar, dlaczego ty nie jeśli moje ciche takie pytanie czy można jeszcze trochę chleba wywołały zdziwienie mali teraz po 38 latach już do drugiej GH nie w chwilę, by nie jadam odzwyczaił się, gdyby albo inaczej jeśli przyjeżdża do Polski obcokrajowiec i pyta o najbardziej tradycyjne polskie danie to co odpowiadamy rosyjskie danie pielmieni no właśnie w jej imieniu Polsce byłoby to schabowy z kapustą i Żarkami, a rosyjskie pielmieni i solanka to jak najbardziej taki znany dali do chrztu rozpoczniemy Sol Janki, czyli zupę dość charakterystycznej tłustej opartej na mięsie inaczej jak przygotować ją przyrządzić paellę solanka to wbre w pozorom dosyć proste zupa można robić z różnych mięs numer z kamienicy robimy wołowe wieprzową, czyli mięso wołowe wieprzowe do tego dodaje się o nich dodaje Doda się kapary dodaje się pomidory i nie ma absolutnie cebulę w tej zupy i ogórki kiszone bardzo cienko pokrojone i te ogórki kiszone dodają, że taki kwas owo się powołuje nas Solange, bo ma podwójny czasomierze zależy albo osolonej, czyli od tego ogórka, ale ta skłonność albo w Rosji kiedyś ta zupa się nazywała sielanka, czyli wiejska zupa sielanka się było, czyli wieś wiejska prosto zupa, bo wiadomo, że kapary pomidory i oliwki to już piąta pierwszy wprowadził tak do tego to była bardziej prosta zupa z dużą część składników to nie wymysł kuchni śledzi śródziemnomorskiej tylko on także w Rosji mieliśmy prekursorów kaparów i nową bielizną, bo Piotr pierwszy bardzo dużo podróżował dzięki niemu rzeczywiście w Rosji zaistniał wiele produktów, które teraz są bardzo bardzo popularne także solankę to jest taka zupa dosyć ciekawe fajne, a pani czuła pani mówić prostym przygotować jak woły trzeba usmażyć boczek surowy wędzony bytomskiego trochę dodać my dodajemy np. wydłużono mu gotówkę wysmażył ci dodajcie do tego jak propos cebuli powiedziano, że nie daje marki to pomyliłem się zupą do tej jak najbardziej cebulę również potem dodajemy przecier pomidorowy albo, jeżeli ktoś chce pomidory z puszki i nie jest przed tym nastawiamy się mięso, które się gotuje, a do tego międzynarodowy, ale dodajemy również żeberko wędzone, który potem dają fajny taki smak i potem ogórki cienko pokrojone tak jak wspominałam wcześniej ich jak to wszystko się razem ugotuje o tym z patelni właśnie to wszystko smażone dodajemy dodajemy pieprz sól oczywiście już raczej nie boi ta wędlina jest słonej ogórki są one tak, że to już trzeba trochę z wyczuciem oczywiście Leaf liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarenka również o to wszystko dodaje smaku my to wszystko razem się gotuje i potem Natalia Lesz trzeba oczywiście obowiązkowa Kleks śmietany nie chleb najlepiej razowej Żytniej i na ten chleb trzeba troszkę posmaruj, lecz rosyjskiej ostrej Gorczycy, czyli musztardy i jej wtedy też jesteśmy w domu jest powierzchnia to dopiero pierwsze danie Wisłę wychodzimy w inny poza zupę poza pierwsze i przechodzimy do drugiego, czyli pielenie to jest najbardziej znane można tłumaczyć się też nazwę na pielmieni to jakby dwuskładnikowe nazwa, ale czy jest Helen Mirren łóżko chleb nóżka bolało to się robi z limonki i pielmieni ma kształt uszka dlatego też bardzo podobne do polskich Musie tylko nieco większym ido pielmieni i u mnie w domu zawsze był mięso wieprzowe trzeba dodać czosnek sól trzeba dodać soli pieprzu oczywiście to też wszystko każdy ma swój smak zaś zależy to jak Lublin i tartaki i oczywiście proszę państwa do farszu trzeba koniecznie dodać odrobinę wody, żeby potem to mięso nie były bardzo suche wałkujemy ciasto wycinamy krążki kładziemy mięso wkładamy zwijamy to łóżko do osolonej wody, gdzie też wrzucamy liść laurowy ziele angielskie do smaku gotujemy po wypłynięciu około 6 minut i nad i podajemy na talerz pielmieni zwody często goście z kamienicy pytają się, dlaczego nie podajemy z Rosą to jest na życzenie u mnie w domu się jak o np. jako pierwsze danie właściwie te pędy minie rok co drugi wtedy było dać drugie są i inne rzeczy np. nasze ziemniaki mielone bardzo popularny w Rosji Tang Peng także pielgrzymi pielmieni oczywiście, gdy można je zjeść się ze śmietaną z odrobiną octu są bardzo często Polakow wprowadzone w zdumienie, ale jest odstęp wieprzowiny jest wyższa to dania, które opierają się na mniejsze czy w rosyjskiej prawosławnej tradycji dania wigilijne do dziś jest ten dzień są także postne 331, a rząd postny są postne moja babcia zawsze np. gotowała kaszę rusza na Polski na stole również robi się ryby w galarecie i oczywiście bliny postne, czyli już bez śmietanki bez miodu bez hali Niczyje konfitury, czyli postny postne danie i dopiero następnego dnia siódmego już na stół są podawane mięsne danie najbardziej popularne było ganić za czeka nas także tym rosyjska wigilia to także ten rytuał 12 potra w tak 12 apostołów tak no ale to, jakby współcześnie już tego nie bardzo przestrzegają, ale jednak jest nawrót do tradycji co mnie ogromnie cieszy jest nawrót do tradycyjnych to jeszcze znajduje się na wigilijnym rosyjskim stole, ale oczywiście podstawowe danie kutia Kuczera inaczej można powiedzieć coś stać się w gminie Krasocin wręczyli to ziarno i kutia robi się z pszenicy MAK orzechy włoskie miód rodzynki oczywiście każda gospodyni zawsze tam od siebie coś może dodać Alitalia był podstawę tej kuracje i kutia to jest obowiązkowe na każdym stole dziś z kamienicy u nas też będzie kutia ptasie zapraszamy czy państwo podajecie kompot z suszonych owoców za Kombud suszonych owoców również w Rosji jest popularny tak różnych nazwach nazwać co uznać przyznawali, że tylko takie są bardzo pokrewne właściwie nowa tradycja jest nowy rząd dusz taka różnorodne tak tak tak dlatego właśnie jak pan zapytać czy jest duże różnice to właściwie jak dla mnie nie ma nie wiem może ja po 38 latach bycia w Polsce trochę się się zatracił, ale wydaje mi się, że aż takiej różnicy nie ma to, że może zaskoczeniem będzie to co w rosyjskiej kuchni jest najlepszym deserem najlepszym deserem no również robią makowiec tak tak, że zrobiłem taki stan taki inny diakon się nazywają po polsku to sąd, ale pierniki tak świąteczne, gdyż w zasadzie też chyba aż tak dużych różnic nie ma tak jak dla mnie proszę będzie się to tradycja teraz odejdziemy na chwilkę od kulinariów wigilijna świąteczne też przewiduje prezenty cały ten rytuał związany z choinką mnie już nie jest świętym Mikołajem i dziadkiem mrozem dojdzie Moroz Jet rosyjskiemu córeczka, od której ruch tak 3 często zapominają mato jest taki tandem, który na pobyt w nierozłącznym, czyli Diduszko ma rosyjski Górecka, czyli jego wnuczka, któremu cały czas towarzyszy właśnie w trakcie tych spotkań noworocznych i rozdawaniu prezentów również sąd przecież teraz zyska miejski w pani restauracji w budzi największy zachwyt ze strony gości, czyli takie, jakie danie pani być o tych tradycyjnych do tych, które są charakterystyczne dla kuchni rosyjskiej takie sztandarowe, ale być może jest coś co Polacy sobie przychodzący do pani restauracji upodobali najbardziej chyba największe wrażenie robi tam musztardy, którą robimy sami i znana na pewno o tej musztardy zrobiły się dosyć głośno, bo nie 1 osobę nawet mężczyźni się popłakali, bo my zawsze uprzedzamy, że trzeba odrobinę KUL, więc nie bardzo słuchają, ale nie ma takiej ustawy, która mnie zaskoczyła no spróbujemy może zaskoczyć także Oleska na pewno Pol Czech w, czyli tak jak u nas szans no to jest mocniejszy chyba to jest mocniejszy czasami nazywamy Ruskiej ambasady USA po to, coś bardziej przemawia w chórze te odwracamy sytuację pani wiele mówią o kuchni rosyjskiej natomiast chciałbym zapytać panią pod 38 latach pobytu w Polsce co takiego, jaki nurt w kuchni polskiej jest dla pani najistotniejszy co pani przywiozła z Polski do Rosji, żeby pokazać czym charakteryzuje się kuchnia Polska no na pewno ja ogromnie lubię tradycyjną kuchnię polską i n p . biały barszcz, który pierwszy raz zagotował uzupełnienie tak jak potrzeba około 4 godzinnej dopiero jak mąż przyszedł z pracy to wyprowadzi mnie z błędu, bo trzeba najpierw ziemniaki ugotować, a potem dodawać się ten zakład CE zrobiono odwrotnie i mały biały barszcz do tej pory bardzo lubili nas na pewno chętnie bym ugotowała w Rosji poczęstowano wszystkich nowalijek pewnie tradycyjnie bigos były, bo to jest dosyć ciekawe połączenie no bo w Rosji bigos nigdy nie jadłam, bo o nich u nas nie ma takiej tradycyjnie, ale i bardzo mi smakuje, a produkty wszystkie na bigos są dostępne są różni się nowo kapusta śliwki i nic i zmiany są tak tak nie, choć miał 3 k kapusta kiszona 3 SA, która legitymuje się na konsoli podniesioną nawet ja sama 10 cykli siłami w domu cały proces ten znamy i w ogóle do tej kapusty kiszonej moja mama np. oddawały jatka my się na Jabłonki to jest pycha, ale realnie nie wiem czy w Polsce ktokolwiek robi takie jak oka, ale Buzek również do kapusty się wkładano do takiej ogromnej beczki i to arbuzy mi smakował absolutnie to nie moje wyroby słodkie, ale on w kapuście do kapusty, jaka rzuca się cieszę, bo w beczce i do tej kapusty do środka wpadało się arbuzy połówki i jatka notuje dość osobliwe połączenie muszę przyznać dobrze zapytam panie jeszcze takie, bo mówiliśmy o tradycji obiadów jest wciąż jesteśmy w porze obiadowej, ale tradycyjne rosyjskie śniadanie tak wygląda szampan z gry i krach Krasny właśnie o to nie zapytać, czyli kawior szampan żartuję oczywiście na najbardziej popularne w Rosji zupą mleczną tak jak mnie w domu jest złym doświadczeniem mówię no i oczywiście bliny, które mamy smażył przepyszne bliny można było je się na różny sposób ze śmietaną z miodem konfiturami deskami kieruje zapraszamy na zbawienie, czyli konfitury, które robię sama i podajemy do herbaty i ma się też goście to bardzo cenię to herbaty z konfiturą z wbitym w Boże Narodzenie po rosyjsku to 40 historia z dniem jeździectwa Christowa i uderzyła w zemście Asia i spychał Grabowscy z pasji bywam Bolszoj i wam to, że zioła chrześcijańskie z darowizn i wóz piechoty waszą akcją z pasji jeździectwo w Polsce jest to symbol pani Tamara Roch Mińska właścicielka restauracji z Chemika była moim państwa gościem niedzielnym obiedzie o 1340 po informacjach sztuka życia Hanna Zielińska i Zuzanna Radzik, bo po łup łup to
Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZY NIEDZIELNYM STOLE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA