REKLAMA

Jak wyhodować sałatę w kosmosie?

Niedzielny obiad
Data emisji:
2019-01-20 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
18:09 min.
Udostępnij:

Przemysław Iwańczyk rozmawia z autorem książki „Nauka w kuchni”

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad Przemysław Iwańczyk kłania się państwu ponownie 1221 pozwolą państwo, że trasę poprzez Skype połączył się z Michałem k Koźmińskim test tygodnika powszechnego dzień dobry autorem książki nauka w kuchni, czyli przełomowych historię sztuki kulinarnej to jest kuchnia dla głodnych wiedzy jak czytam mamy dla państwa kilka egzemplarzy tej książki prosimy o maila na adres dla wezmą pod TOK TOK FM dla was ma ponad TOK trąbka FM, a teraz zwracam się do Rozwiń » mojego goście i autora zarazem czym powinniśmy aż tak głęboko i naukowo podchodzić do do kuchni do kulinariów czy to jest dobry sposób, by do kuchni wiedzieć więcej mnie się to wydaje przede wszystkim ogromnie ciekawy i fascynująca, bo tutaj nie mówimy o jakich nie wiadomo jak skomplikowany eksperyment to czy jakiś jakich robieniu doktoratu skutek to tylko mówimy o zwykłych codziennych procesach, których jesteśmy w swoich własnych kuchniach świadkami, kiedy nie wiem smażymy mięso, kiedy gotujemy zupę, kiedy my nastawiamy zakwas chleb jeśli ktoś bawi się w ten cudowny sport, jakim jest domowe pieczenie chleba wszystkiemu temu towarzyszą niezwykłe zjawiska, które z 1 strony są czekały same w sobie, a z drugiej strony on autentycznie wiedzą na ich temat autentycznie może nam trochę nerwów oszczędzić komuś w przygotowaniu własnego niedzielnego obiadu no tak właśnie się zastanawiam, bo mu, odkąd zacząłem tłumaczyć synowi na czym np. polega proces fermentacji to do spojrzał na mnie z takim grymasem na twarzy wolałby chyba nie widzi jechali na Synaju i wiedzieć no to jest oczywiście także, że to przekaz dostawcą takich ze stron być może sobie lekarz zdajemy sprawę my żyjemy w takich czasach, gdy wielu z nas się wydaje, że miasto bierze się z supermarketu Stocki niebieski np. prawda o, a kiszone ogórki groszek takiej fabryki szyny ogórków tymczasem to są niezwykłe procesy, które zachodzą przy nas dziś w naszym bezpośrednim otoczeniu od kiedy człowiek zaczął w ogóle przetwarzanie żywności z oczu od czasów niepamiętnych, który jakiś sposób, z którymi wyraził się rozwijaliśmy wołaliśmy jako ludzie z tych bakterii, które ma dookoła siebie i które sprawiają, że nasze kiszonki nabierają tego niesamowitego smaku i też właściwości naprawdę nie musimy się obawiać jeśli oczywiście stoimy swojej wielkiej ciszy swoją kiszoną domową kapusty czy ogórki czy zakwas na chleb zgodnie z regułami sztuki, które nie są takie trudne no dobrze, bo ja też, że będę posiłkował się tym w jaki sposób rekomendowane jest pana książka i też od razu zapytam Bonobo to pytanie mnie Bizon zaintrygowało dość mocno, dlaczego astronauci lubią pikantne jedzenie tak będę trochę zdradzał zniewoloną krąży nad ranem próbował wyciągnąć jak najwięcej dobrze, ale powiedzmy to państwo sprawa jest jak się okazuje dość prosto z ziemi okażą okazuje się mianowicie, że człowiek przynajmniej na początku pobytu w stanie mikro grawitacji w stanie nieważkości dorobić się doświadczą pewnych dosyć nieprzyjemnych poza oczywiście nudnościami no bo nasze ciało musi się przyzwyczaić do tego Doda kompletnie innego stąd niższe niż ten, kto mając na ziemi w doświadcza też innych dosyć nieprzyjemnych efektów mianowicie jakich dochodzi do takiego zjawiska wszystkie bilety zapłacimy zgromadzą się w głowie człowiek zaczyna się czuć, jakby był nie wiem przeziębiony zakatarzony miał zatkane zatoki zatkany nos i t d . no a jak wiemy i aromat odbieramy przy pomocy nosa ty właściwie smaki, które tylko poza podstawowymi składkami, których struktura odbieramy za pomocą receptorów w języku odbierane nosem przy pomocy z usług banku, który dla astronauci przynajmniej na początku wielu z nich, bo to oczywiście, że z osobniczym reakcja mają po prostu odcięty w związku z tym wszystko smakuje mydło tak nieciekawie, a zwłaszcza, że jest to żywność przetworzona jest żywność jest izolowana bardzo często pozbawiona wody, którą trzeba sobie dopiero udowodnić i t d. więc o jedzenie staje się w zasadzie dość smutne i przykre no ale jak wiadomością autom stresów dostarczać nie należy, bo już mają na, tyle że strój na zdjęciu astronauta weteran lotów kosmicznych i obecnie już w błoto od lat na emeryturze, z którym miałem przyjemność rozmawiać, przygotowując tę książkę jasności wynalazcą pewnej poprawny czy też odkrywcą tego jak pewna poprawa doskonale się na na orbicie sprawdzono oto mianowicie odnalazł w zapasach przygotowanych dla uczestników misji wahadłowców, który brał udział w m. in. koktajl z krewetek, które ma to do siebie, że jest dokładne dość ostrym sosem, który zawiera chilli zagra też chciał okazało się, że doskonale to jak działa na nas szanują tu na ziemi przy wielkanocnym stole sprawdza się również na orbicie mianowicie zawarty w nim związki takie toksyny które, które służą rośliny do obrony przed przed przed przybyłych chcącymi je zjeść zwierzętami tymczasem człowiekowi, w czym przed przed człowiekiem o Dakarze są to związki do sztuki unoszą się, kiedy ogrzewają się w naszych ustach unoszą się do nosa no i wywołują reakcję obronną organizmu, czyli to co wszyscy doskonale znamy czy gimnastyka zaczynamy kichać i zaczną z przeproszeniem jeśli ktoś akurat obie czeka dziś znów są im nosy Przytyka i nagle można znowu odczuwać smaki, więc stoi maszt i zaczął być pewnym czasie żywił się wyłącznie w tajnym strategia dopowiada, a wielu innych astronautów też sięga po to, i inne ostre dania jako taki rodzaj aperitif do właściwego kosmicznego obiadu, żeby sobie troszeczkę odetchnąć MOS i żeby troszeczkę też, by także emocjonalnie się łechtaczki, bo oprócz tego, że się, ale nam się tak powiem Przytyka drogi oddechowe i celne strzały czy kapsaicyna sól, czyli no to jeszcze takie ostre smaki działają też ekscytująco pobudzają, choć przyznam, że w kosmosie nigdy nie byłem, ale naprawdę zdołamy odkryć metodą prób błędów empirycznie a gdy w procentach oczywiście no dobra tylko trochę to dla dobra metoda naziemna katar, jeżeli ktoś z państwa Leon cierpi akurat to, iż jest prosty przygotować akt SK tak mam do pana pytanie czy 3 czy ci wszyscy pomysłodawcy prekursorzy diet w swoim mniej lub bardziej wziętych przez odbiorców nie chcą panu powiedzieć czegoś dosadnym dosadnego w związku z tym, że poprzez swoje odkrycia w książce nauka w kuchni być może obala pan pewne mity dotyczące choćby tej diety bezglutenowej, bo czytelnik dowiaduje się czym jest gluten no tak i test dowiaduje się jak to z tym brutalem było też jak to z tym plutonem jest oczywiście dieta o się mocno upowszechniła ja dawałam sobie nazwać modą niestety ma to więcej z modą niż, z jaką wspólnego, bo wokół glutenu w miejscu zamieszkania, który też kra, która też właściwie to niema nic wspólnego, bo okazuje się, że żywność bezglutenową, a często mylona z żywnością np. odchudzają szuka go dietą odchudzającą to ma w nic dorzeczy PL uważa że, gdy słowo u nas słowo dieta kojarzy się z procesu odchudzania nie sposób żywienia, a nie jest mądre odżywianie dokładnie to zasadnicza różnica troską ja rozmawiałem z autorką takich badań z 20112013 następnie roku, lecz z komisarz Kierski osuwisko badaczką polskiego pochodzenia od tej, która najpier w wraz z zespołem opublikowała takie badania, w których stwierdzili, że coś takiego jak w niecce jako nietolerancja glutenu może istnieć, ale napisali do mnie istnieją żadne wskaźniki odnalezione żadne mierzalne wskaźniki, które by ktoś, by to pozwalały stwierdzić na własne samopoczucie to to co im odpowiada nam się czy jesteśmy uczuleni 4 dniach samopoczucie, ale też pewne objawy, na które dziś uskarżają to znaczy takie objawy gastryczne nieprzyjemne znowu jesteśmy w porze obiadu, więc może nie oszczędza dość drastycznych opisów ale, ale my to wszystko co wiąże się z niestrawnością są ludzie zdają się z takimi z takim stanem ociężałość i t d . choć na, choć autorowi przypisuje się bardzo szeroki wachlarz obiad w każdy może badać zostali 2 lata później Otóż po powtórzyli swoje badania stwierdzi, że nie wierzę, że tutaj jest totalna losowość pomiędzy badanymi, którym podawano pogrom z glutenem o tym, który podawano placebo i kompletnie losowy rozstrzał tego czy, twierdząc że z żywicy z glutenem czy nie i goście wycofali się poprawili swoje wyniki stwierdzające, że coś takiego ruchu w i jeżeli istnieje to ekstremalnie rzadko idzie o coś innego musi chodzić w tę stronę poszły badań i okazuje się, że rzeczywiście poza tym efektem no, który pewnie wielu ludzi przechodzących na dietę bezglutenową odczuło to poprawą, ale być może wynikającą z tego, że po prostu w ogóle zaczęli zwracać uwagę na to co jedzą w i poprawili swoją dietę aborcyjnego prawda w Szamocin pikseli hot doga z dużą hojnością glutenu co innego, szukając żywności bezglutenowej zjeść pączka Niewiem też warzywa i idą wtedy się na pewno odczuje poprawę się poza tymi ludźmi, na których działa tzw. efekt moce łącznie wartość pracę czy takie dzięki efektywności psychosomatyczne, że jeżeli spodziewamy się, że coś nam zaszkodzić spora szansa, że mógł rzeczywiście zaszkodzić, bo to jednak jakiś sporej grupie ludzi rzeczywiście zaczął się poprawiać, bo rzeczywiście mieli jakieś dolegliwości okazuje się, że winne temu całemu zamieszaniu mogą być zupełnie inne związki z tą grupą związków określanych jako forma psy są takie krótkie 3 krótko łańcuchowy cukry i pochodne cukrów, które tak się składa występują bardzo często w doborze ostrzegł temu w tych składnikach żywności naszej, w której za jest również gluten odstawienie glutenu jest jakby w dobrą odpowiedzią na ogół diagnoza to nie oglądano chodzi o szczegóły na to tak naprawdę badania trwają, ale rzeczywiście w tę stronę teraz naukowo i idziemy od glutenu jest chyba w tym wszystkim nizinny oczywiście, jeżeli gum pomijamy tę grupę ludzi w populacji około 1 %, którzy w Czerwionce jak i SPD poważną sprawą oczywistą jest chorobą autoimmunologiczną, która rzeczywiście jest wysoce udowodnione, że gluten dla tych ludzi jest bardzo rzekomo dawać śmiertelnie niebezpieczne kulinaria generalnie kuchnia jest taką w 9 to nazwać nauką, ale dziedziną życia bardzo holistyczne, które skupia w sobie i biologię i chemię i fizykę i nie wiem czy malarz i matematyka też jest w tym Ależ oczywiście każdy kilogram wjazd ciężkiego grania na pewno też, bo przecież sięgamy do różnych zakątków świata po to, by zdobywać stamtąd przepisy kulinarne i język Polski też przecież opowiadamy o tym, najpierw coś co nieco gotujemy nie mam wobec tego pytanie bardzo precyzyjne i to w związku z fizyką zupa z kwarków to nie pomyłka BBN znam zupę ze skwarkami nie Square z walkami wszak to metafora to piękne bardzo urocza metafora pokazująca uniwersalną dla nas wszystkich kuchni 1 z bliska, bo przy pomocy kuchni możemy opisać aż tak ekstremalne zjawiska jak fizyk, jakie zachodzących w fizyce kwantowej i badane przez fizyków z celem jest na wielkim Zderzaczu Hadronów ja umiem to przyjemność poznać polskiego naukowca dla prowadzącego badania na 1 z eksperymentów na Lhotse prof. Marka Kowalskiego, który właśnie tego rodzaju metafory ukuł na eksperyment polegający na tworzeniu przyjaznych sarkofagu królowej, czyli uzyskiwanie takiego stanu materii, jaki istniał zaraz na samym samy samym początku naszego wszechświata przez ułamki frontu sekund w LO, który jest w dzisiejszym stanie wszechświata czym się 1 z najbardziej egzotycznych Stanów materii polega na tym trochę na czym polega gotowanie zupy oczywiście z fundamentalnymi różnicami jak n p . gdy ich ilość tych otrzymywanych zupy albo to, że nowa znaczny marchewkę Sojusz nie jest w stanie po ochłodzeniu wód przy czym wrócić z powrotem do dowodu takiego stanu jak przed gotowaniem natomiast dokładnie dzieje się z tą operową ludową zamienia się z powrotem znany nam znane nam stan materii, ale to pokazuje jak bardzo kuchnia jest uniwersalne również, gdy chodzi o takie opisywanie zjawisk, ale z drugiej strony jest prof. Markiem Kowalskim często rozmawiamy również o tym jak zjawiska kwantowe pojawiają się również naszej codziennej kuchni i to nie tylko z kuchni mikrofalowej, ale też po prostu w jak jak Płomień można jak i KUL niewiele mówi nam o tym, LO osób z o zjawiskach kwantowych Office, a po nim czy inaczej można podejść wobec tego nie do przepisów, bo jeszcze 1 rzecz zauważyłem, że plany jako autorytet tej książki nie tylko w sposób naukowy próbuje nam podać kulinaria, ale też, by w sposób bardzo pragmatyczne pruskim, stosując tutaj nie kilka przepisów zmodyfikowanych przepisów o 3 od daty nie są szczególnie zmodyfikowane to są przepisy, które wdały się fajnie pokazywać różne właśnie prosto zachodzące zjawia się z kuchni w codziennej kuchni zjawiska bądź też bądź też są Nisko urzędu już takie przepisy, które sięga się składniki, o których można coś ciekawego opowiedzieć nie tylko ze strony takich hord science z przeproszeniem za Anglicy, ale też ze strony właśnie kulturoznawcze ze strony historycznej tak dalej w środy zawsze marzył, żeby wydać książkę z przepisami, więc użyłem pretekstu żeby, żeby ciasto przepisy się tam znalazł, ale bardzo zależało, dlatego że dlatego, że to, gdzie można bardzo fajne rzeczy zobaczyć można zobaczyć jak jak niesamowita seria zjawisk biochemicznych zachodzi przy smażeniu z tego jak ci co się dzieje, że potrafi żyć potrawy wędzone takie takie potrawy, w których odczuwamy nut dymu działają na nas nostalgicznie, ale również i co właściwie powoduje, że ten dym zmienia smak włodarzom ludziom udaje nam, jaki smaki można się dowiedzieć np. jak to jest tak naprawdę z tym glutaminian sodu gotują zupę Miss, która jest wielkim właściwie daniem ku czci glutaminianu sodu i innych związków chemicznych, które wywołują u nas odczuwanie smaku i mam tego piątego smaku do niej też takiego bardzo ulotnego smaku dla człowieka Zachodu też bardzo cenny w naszej codziennej kuchni zachodnie obecnego chaosu i zatrzymali go zatrzymajmy się nad tym piątym smakiem ulg i spróbujmy powiedzieć o nim coś więcej z oskarżonych nie do końca zdefiniowany on jest jest on został zdefiniowany jest przez japońskiego badacza na początku dwudziestego wieku my natomiast dopiero w 2000 roku amerykańscy buduje naukowcy potwierdzili, że rzeczywiście mamy na języku, ale nie tylko mają z Kubą również wielu gmin w tym również bardzo zaskakujących miejscach naszego organizmu mamy receptory smaku umami ich kwitek z takiego smaku nie umarł, bo było to tak jak Nord w kuchni prawda tylko mam niemal umarł nie ma jak umami dokładnie to jest to jest to to jest smak, który sam w sobie dość trudno o zdefiniowanym wychwytywane, aczkolwiek proszę pomyśleć o stworzonym w sferze proszę pomyśleć o rosole od długu o gotowany miał się np. osób te smaki, które to atak kojarzymy z takim miastem sytym smakiem w to są to jest odwoływany przez rozpad Białek i po i powstające w efekcie tego procesu aminokwasy 1 z tych aminokwasów jest z butami do lektury sól, czyli glutaminian sodu znamy doskonale i bardzo często odsądzano od 3 i wiary dusz niepotrzebnie, dlatego że glutaminian sodu jest jak najbardziej naturalnym składnikiem produktów żywnościowych, które sięgamy jest dużo w pomidorach jest dużo na pewno będzie go mnóstwo właśnie stworzonych z wyroku z wędzonej rybie rybach w ogóle się w grzybach to wstyd tam są glutaminianu sodu jeszcze inne związki które, którym trudno to odczuwanie smaku umami zgubią, ale zacząłem to wszystko mówić o UE młodszy od osób z kuchni japońskiej i o tym, mówić o kuchni japońskiej i ich przepis na japońską zupę Misio podaje w swojej książce dlatego, że to właśnie kuchnia japońska wrzuty z smaku umami korzysta jako takiej zasady budowania od Mamicia zaczynał od dołu od przygotowania bulionu gasi zaczyna się przygotowanie bardzo wielu potra w Adaś i przyrządza się z glonów Compu, które spośród w ich wszystkich składników żywnościowych tego glutaminianu sodu zawierają najwięcej, ale z drugiej strony jest też taki jest też ważny element tej opowieści, że glutaminian sodu rzeczywiście służy do dokonywania oszust w w przemyśle w przemyśle gastronomicznym w przemyśle żywnościowym, ponieważ on wywołuje u nas poczucie sytości wywołują współczucie takiego Czyż nie mówiąc najprościej, jeżeli przygotowujemy zupę Misio, gdy gotujemy w wodzie w Kongu i spróbujemy tej wody to poczujemy, że to woda jak zmieniła w ogóle swoją to jak ją odczuwam nastaje pełno syta jakoś tak nie wiem mamy wrażenie, że bardziej od o ich 100 wrażenie niezwykłe proszę spróbować bardzo polecam trwa, ale dokładnie z tego efektu korzystają oszuści przemysłu żywnościowego od kiedy próbują nam opchnąć Base, który jest nie wiem 6070 % mięsa albo im mniej, ale stosowały jakiś białka sojowego stoi i wypełniacze rozmaite i woda trzeba temu jakoś nadać smak i dziś doskonale glutaminian sodu przy tak jako, że to pora obiadowa to czas na obiad po po takiej solidnej dawce teorii naukowej nauka w kuchni to książka autorstwa Michała Kuźmińskiego dla państwa kilka egzemplarzy prośmy maile na adres dla was ma Pato kropkę chemia dziękuję bardzo panu za tę rozmowę bardzo serdecznie dziękuję panie są zagrożone informacje po nich nasz cykl jak z dzieckiem bardzo ważna rozmowa na temat tego jak pracować z dziećmi przeci w nienawiści Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz 40% taniej. Wybierz pakiet z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA