Niedzielny obiad, kłaniam się państwu, 11:22, tak to już czas jest i pora zdecydowanie objazdowa. Są z nami pani Kamila Liszczyna, dzień dobry, i pani Aldona Zawada, dzień dobry. Ja nie wiem, co ja dzisiaj mam. A jadł pan obiad? Nie. No właśnie, to na pewno dlatego po wynika zasada, żeby wszyscy goście, którzy Co najlepsze ja mam tu wszystko dobrze napisane tylko źle czytam. To prawdopodobnie z głodu. Po prostu jest pan pod wrażeniem. Pań na pewno, ale też tematu, o którym będziemy mówić, czyli kulinarne trendy 2019.
Rozwiń »
Ponieważ kulinaria odżywianie to taki temat przewodni całego naszego dzisiejszego magazynu na stos to zapytam czy trendy w kulinariach mają coś wspólnego z tym aspektem prozdrowotnym przez co absolutnie nie chodzi tylko wystroju formę i o to w jaki sposób i gdzie zdecydowanie mają do tego, że 1 z trendów, o których który został ujęty w naszym raporcie na przyszły rok jest taki trend, który ma wolne robocie sobie na złość Hello zdrowie czy też 3, obserwując to co się dzieje na świecie, ale też terminarz takiej Polski ogródek zauważamy, że przeszliśmy od tej fazy, gdzie np. kuchnia wegańska coraz bardziej popularna była uznawana za tę komodę no i chodziło tylko o to, że oni uważają go jedynie 14 trudno jest nie wchodzimy w szczegóły natomiast bardziej chodzi o to, że my jako społeczeństwo jesteśmy gotowi do wejścia na trochę wyższy poziom, czyli myślenia o jedzeniu w formę jakościowej, czyli jeśli przechodzi nad afgańską co nie znaczy, że odstawia mięsa i etat i to tylko o to jak beton to tylko żart tylko o to chodzi w tej diecie tylko zaczyna myśleć o tym w jaki sposób się suplementami, lecz dostarczać organizmowi wszelkich niezbędnych elementów potrzebnych do rozwoju tak, czyli myślę o tym w jaki sposób pozywania żelazo białko i takie rzeczy, które są niezbędne do S1 z trendu który, który zauważamy, żeby nie chodzi o to, że ludzie zaczęli myśleć o tym, to też wymusza pewien kryzys klimatyczny, który nas dotyka myślimy o tym, że chce mieć zgodnie z naturą spot z porami roku sezonowo, ale też ważny dla nas to w jakim wieku co to jest jedzenie, że myśli o jakość i tak są takie wrażenie, że jeśli połączymy to, o czym pani mówi się wyjmiemy te wszystkie wątki ci prozdrowotne zaczniemy zastanawiać, jakie trendy są najmodniejsze do tego jeszcze to opakowanie forma podanie to tomy przez całe życie nie będziemy nic zrobić tylko zastanawiać się nad tym w jaki sposób i co podać do talerzy trochę tak licznie na lewą stronę co myślisz, że my jesteśmy trochę mądrzejsi tak, bo ta edukacja żyjemy w świadomości ludzi na temat tego biegłym w parach temu bym chyba ważne było to, że to co jemy taka teraz mamy wrażenie, że wchodzimy do etapu, dlaczego coś jemy także docent co warto o tym, rozmawiać już jedynie instagram Movement to może pójść tą stronę, że w rzekach ważne jest jak jedzenie wygląda, ale mamy nadzieję, że nie jest już chyba najważniejsze należy zaczynać się dwutorowo poza poza tym, że coś modnie wyglądać chcemy tym podzielić z chętnymi do zależy nam na tym, żeby za tym szła historia i ich wartości Bośnia i żeby coś ze sobą łączyło nas w Elblągu trendy w kulinariach dotyczą nie tylko w niewielu sieci gastronomicznych wystawnych lokali nie wiemy o przyjęcie, na które zapraszani na swą gwiazdę, a przy okazji w ślad za nimi podążają fotografowie, którzy mówią o tym, to co się tam co tam podano BZ to dotyczy także takich gospodarstw domowych szeroko pojętych ta opinia o tym, przede wszystkim mówimy tak jakby zauważamy zmiany, które nie są takimi zmianami jak trochę nie lubi tego słowa, ale ale, ale nic fajniejszego my nie wchodź do głowy takimi Lifestyle owymi, czyli dotyczące monet naszego trybu życia weszli mamy 1 z 1 z trendów, o których które ujęliśmy w naszym raporcie za szkody, a my nazywamy stolik z Ełku, gdzie takie trochę przystępowanie trochę trwa tam się też zawiera taki trend z wieloma jest jeszcze w Polsce bardzo popularny, który gdzieś się dumać na krótko, by żyć bez gotowania z resztek tak, aby nie gotowanie z resztek, ale jest przede wszystkim czytanie etykiet myśleniem o tym w jaki sposób przechowywać żywność my im w Polsce produkujemy rocznie do ryzyka każda osoba 200 kg odpadów, czyli tych tego jedzenia, którego nie tyle jedzenia wyrzucamy marnujemy każdy każdy z nas są gigantyczne ilości naszym zdaniem przy trochę taki czas na refleksje, jakby w, jaki sposób żyjemy tak, bo to są ich Eko opakowania czy myślimy o tym czy rzeczywiście potrzebujemy użyć jednorazowej i w torebki czym rzecz czy możemy spakować ze sobą tylko bawełnianą, która zaczyna szukać używamy to szczerze mówiąc tak czy używane zwykłe szczoteczki do dołu plastikowe szczoteczki do mycia zębów czy używam bambusowe są bardzo duży takie zmiany, które zachodzą w naszym domach Tacho, który przede wszystkim właśnie w kontekście my w kuchni w domu czy ciel dno tego co się dzieje w domu żona z zamkniętymi drzwiami odrzucenie tego myślenia, że to co się dzieje i ten kryzys klimatyczny na świecie, że to mnie nie dotyczy to co ja zrobię nie będzie miało wpływu na całokształt i ich właśnie właśnie będzie miało i zaczynamy to wszyscy zrozumieć chcemy się tego uczyć i widzimy, że są ludzie, którzy przychodzą do nas, bo po, bo był właśnie zdają sobie sprawę, że to wcale nie jest także zabiera to większość czasu w ciągu dnia i że to jest po prostu coś co nam towarzyszyć i to zalała studnie w nurt też sam jako w sobie tylko coś co towarzyszy każdemu kierunkowi w kuchni czy też kuchnia francuska czy japońska tak to może ich twarze w ale też powinno być działanie nawykowe Omanie tarasu wzywani do zajmowania, ale mam do pani pytanie wobec tego czy Google Polska kuchnia jest otwarta na jakiekolwiek trendy światowe skoro Polska kuchnia nie należy do 1 z najbardziej hermetycznych na świecie opartej na tradycji jakimś wielkim dziedzictwie tego państwa przekazywanych z pokolenia na pokolenie proszę sobie wyobrazić, że teraz na podstawie tych trendów albo poprzez niektórzy rewolucjonizuje swój Niewiem stół wigilijny jednak wszystko zależy to w nich są wprowadzane zmiany do tego, że n p . jeszcze akurat, posługując się tym przykładem stołu wigilijnego to też nie jest także w każdym polskim domu ma się tego tradycyjnego karpia czy te 12 potraw, bo ludzie zaczynają myśleć o tym i to też widzimy, bo aż 5 też często przychodzą do nas na takie zajęcia, na których gotujemy całe jedzenie i oni nie chcą już gotować tych 12 potraw, bo wiedzą, że jeśli mam nauczkę czteroosobową rodzinę co nie są w stanie tego zjeść myślą bardziej o tym w jaki sposób gotować, żeby to np. nadawał się na drugi dzień, kiedy przyjdą do mnie przyjaciele czy znajomi i my trochę zaczynamy szukać takich RM takich patentów trików na to w jaki sposób to było bardziej użyteczna, a wracając do pytania o polską kuchnię nie do końca się zmienia, że nie zgodzę, dlatego że nasi polscy szefowie kuchni tacy powiedzmy z faktu, którzy walczą o trochę o przywrócenie staży w tradycji, bo starają się pokazywać zupełnie coś innego n p . w USA basen rolna, którym występował niedawno Carbon Black, który może albo nie było, a przy dwukrotnie naszym gościem, a w glinianych nogach był już podawał chłodnik tylko przypomnij mi się jeszcze 2 polskich chłodnik, który był podawany z kawiorem i był zwyczajnym chodnikiem takim żyjemy w zwyczajnych odbitka, ale ma wizję odchodzić dodaje 1 element on był taki, że po prostu po tym, pokazie wszyscy zamarli, że to jest nasza niby Polska zupa albo dane winny sposób Paka 2019 w każdy z zakładowej stołówce chłodnik z Korony na Jasną górę wzięła od tej fermentacji, który też mówimy w naszym raporcie i o Michale Kamińskim, który u nas też tej sztuki fermentacji uczy, bo to jest doskonały przykład jak ta tradycja łączy się też z tym jak zmienia się w ogóle wszystko na świecie to światowa scena, bo Glenn kiszonki u nas też już od pokoleń były tradycyjne, ale też tak samo mało ludzi o tym, wie, że kisić się tak naprawdę wdzięk na większości kontynentów tylko lokalne produkty danego kontynentu danej danego ekosystemu na danym kontynencie i Michał Kępiński 1 zasłynął z tego, że w całej Europie prowadzi kolacje z Itaki kolaboracji kulinarne z szefami kuchni danych regionów n p . Łotwy, gdzie wspólnie pokazują co z tych kiszonek można zrobić to tradycyjnie już 9 pań kiedykolwiek spoglądały jeśli w telewizjach radiu umowę z jakichś trendach pada fundamentalne pytanie to, czego możemy spodziewać w roku 2019 nasze ukochane wydarzeń muzycznych zwiedziłyśmy całą drogę niż w mieście łamać stereotypów i Niemcy proszę bardzo czego możemy spodziewać się w Polskiej kuchni w roku 2019 możemy nie mówimy tylko o Polsce wyznaczymy tylko w przewidujemy trendy trochę tak bardziej szeroko Europejskiego filmu łączy ze sobą tak, gdy w domach będzie może na przemian w opowiadać, ale też to, o czym wspomniał, że także pieszym trendem trend dna zrzuca bardzo ważne tak po pierwsze nie wrzucamy i to się elity czy w ogólnie tak takiego trendu, że myślimy o tym, że jak idziemy n p . do restauracji i nie zjemy takiego zdania to nie myśmy o tym, że szef kuchni się obrazi jeśli poprosimy o drogi bajki po prostu weźmiemy trochę ze sobą dobrze się różnią się o taką torebkę, ale w grę może i złe długi bać się nazywać gęsi kiedyś brano to w nowym Jorku ktoś to wymyśliła jest dla piesków, a teraz zbieramy te po prostu wieczorem na 40 kobiet jest dziś wiadomo, że dysydentom np. 200 na kolację albo na drugi dzień Galant w pracy tez Okaj tak polscy szefowie kuchni kiedyś tak nie bardzo się jeszcze tym razem oni kiedyś muszę przyznać, że trendy zachowanie było to, żeby nie zjeść wszystkiego do końca, żeby zostawić u nas, ale i tak, aby nie pokazać, że było się młodym, że zwrócił się uwalnia nas, że Airbus francuska szkoła wychowania była też także poziom kobiety też kamienny jest dla bezrobotnych odmówiły realizowania 60 wojaków nie mieliby inne zdanie na ten temat, ale tak my myślimy o tym, że ten pierwszy Bertrand ta aktywność nie wyrzucać MMS nam się na tym, że jednak myślimy o tym, całościowo także chcemy gotować zgodnie z list z tym, żeby szanować naturę to co się dzieje myśleć o tym, że produkujemy jakoś tam część odpadów to ma wpływ na to jak żyjemy i jaką planetę zostawimy naszych drogach przewożenia muszę to powiedzieć szkoda byłoby bardzo się tego też przygotowałam i uważam, że ci panowie Mann zrobi zrobili i tu są cały czas twórcami rewolucji nawiązują z tego co Kamila powiedziała chodzi mi o chińską restaurację Nolla, która ma udowadnia, że to jest pewien taki seks albo oni oni zbadali to nie dowiedzieli się, że w restauracji marnują go 701000 kg jedzenia rocznie i oni sami produkują kompost przyznał 28 kilo, które przekazują rolnikom, którzy z kolei później na bazie tego hodują tak mają swoje uprawy warzy w i dostarczają warzywa i produkty z powrotem do restauracji w wy hodowane na bazie kompostu, które tej restauracji dostali, więc dla mnie dla mnie to jest po prostu niebywałe i pokazuje właśnie skala tego, że tych drobnych zachowania tego, że kompost nawet sami w domu możemy sobie zrobić i szukam tej restauracji i tak jest w wywiadach telewizyjnych mimo pożarów, które także całkowicie koncepcji Reus od początku do końca decyzji szermować nawet tak do żony 1 , 5 minuty, więc nie tylko dajemy nowych unormowań nowości Williama, lecz rozbieżne, ale zdradza zdrowym jedzeniu wypowiedział się, więc też sobie po inne wytknięto też 33 trend jaki, jakiej herbata tak renesans herbaty to, że nadciąga nie do końca, bo my już przeżyliśmy miliony rewolucji 3 rewolucje kawy to wszyscy eksperci także rozmawiać o nim wiemy o tym, że już je jadąc nawet poza większe miasto może napić dobrego dobrej kawy natomiast herbata z takim produktem trochę mi traktowanym po macoszemu źle tylko do marketów marki gdzieś tam nawet w hotelach od renomowanych przebijają tonować my mamy nadzieję i też, obserwując co się dzieje na świecie, że wrócimy do picia ziół do picia naparu np. na bazie rolę bossa, ale chyba w tej to znamienne przykładem tego, że to się już dzieje, skąd uciekł, którą wszyscy we w Los Angeles Wągrowca California w już uznali za nami produkt tego roku i ta fermentowane herbata, która ma nie mówią, że wpis organizuję czasami fermentowane Barbara, którą o, którą biją się Tybetańczycy Japończycy chcą wymieść z takim grzybkiem fermentowane nazwanym tybetańskim bądź japońskim Nycz jest tak kiszonka tak do picia tak na nizinach nowych upomnienie maczają się na czym ma Tomasz SZ pal Hall wyglądacie wypiera i jest bardzo nosi też w taki się pojawiły market owe nabywcy marki produktowe które, która proponuje się w kondukcie 7 zł za zaborcy pozwalać im w walnym byli Rosjanie mają dużą tradycję, ale jedziemy dalej pewnie znowu jest pochłonięty kobieca rewolucja kobiet minut dla radnych kobiety wysuwający się na prowadzenie, bo się kończy kobiety szefowe kuchni kobiety zazwyczaj jednak jeszcze pozostawały w cieniu panów na mniej już od poprzedniego roku też w Londynie było to szczególnie widoczne ich działką o kolaborację i takie epokowe wydarzenia, czyli tym takie ulotne koncept tylko do kobiety zdecydowanie stoi kreatywnie wysunęły się na kilku wymiarów jajka przewidywałem, że to o marynarzu to nam się rozkręcają, do których trzeba już kończyć mogę poczytać dyktanda to szybciutko kuka PL w zakładce raporty mamy obszerny raport polecamy, zwłaszcza kuchnię peruwiańską, który nie zdarzy się powiedzieć coś pani Kamila liście do pani Aldona Zawada dziękuję bardzo dziękujemy nie popełnił żadnego nie udało się co ważne informacje dla wodnego w po dwunasty 40 jak dziecko, bo po łup w oko
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: PRZY NIEDZIELNYM STOLE
-
14:33 W studio: Krystian Świderek
-
13:12 W studio: Marysia Przybyszewska
-
13:27 W studio: Łukasz Ancypo
-
13:11 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
13:39 W studio: Anna Zyśk
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
04.06.2023 09:00 Świat się chwieje51:59 W studio: Dominika Sitnicka , Jacek Gądek
-
04.06.2023 08:40 Poranek Radia TOK FM - Weekend16:01 W studio: Agata Szczęśniak , Katarzyna Przyborowska
-
-
04.06.2023 08:20 Poranek Radia TOK FM - Weekend17:05 W studio: Rafał Grabiański
-
04.06.2023 08:00 Poranek Radia TOK FM - Weekend11:32 W studio: dr Konrad Zasztowt
-
04.06.2023 15:30 Program Specjalny10:07 W studio: dr hab. Anna Wojciuk , prof. Leszek Koczanowicz
-
04.06.2023 15:40 Program Specjalny17:54 W studio: prof. Andrzej Zybała , prof. Dorota Piontek
-
04.06.2023 11:00 Program Specjalny42:40 W studio: Grażyna Staniszewska , Jacek Michałowski , Szymon Gutkowski
-
04.06.2023 12:30 Program Specjalny23:27 W studio: prof. Krystyna Skarżyńska , Sonia Sokół
-
-
-
04.06.2023 16:00 Mikrofon Radia TOK FM01:06:09
-
04.06.2023 14:00 Program Specjalny01:00:28
-
04.06.2023 17:30 Program Specjalny
-
04.06.2023 13:00 Program Specjalny57:59
-
04.06.2023 17:20 Przy Niedzieli o Sporcie12:36 W studio: Cezary Kowalski
-
04.06.2023 15:40 Praca od podstaw16:42 W studio: Pamela Krzypkowska
-
04.06.2023 18:00 Przy Niedzieli o Sporcie26:20 W studio: Marcin Dorna
-
-
04.06.2023 17:00 Przy Niedzieli o Sporcie11:50 W studio: Adam Romer
-
04.06.2023 15:20 Praca od podstaw12:23 W studio: Joanna Sosnowska
-
04.06.2023 18:40 Przy Niedzieli o Sporcie16:32 W studio: Karol Borys
-
04.06.2023 17:40 Przy Niedzieli o Sporcie14:23 W studio: Ewelina Kobryn
-
04.06.2023 20:00 Wywiad Pogłębiony53:13 W studio: prof. Zbigniew Mikołejko
-
-
-
04.06.2023 23:00 SexAudycja52:25 W studio: prof. Krzysztof Nowosielski
-
-
-
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!
Dostęp PremiumSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL