studio prof. Piotrze Oleszczuk kierownik zakładu patologii diagnostyki weterynaryjnej kierownik zakładu chorób ptaków wydział medycyny weterynaryjnej SGGW dzień dobry witam serdecznie panie profesorze wystąpienie pana redaktora witam państwa serdecznie na razie jest także nasze myśli zostały jeśli chodzi o hodowlę zwierząt z przesuniętym w kierunku hodowli bydła no i oczywiście kury z tego powodu nie są zbyt zadowolone, bo także okularach sporo się piszecie o hodowli drobiu
Rozwiń »
w także w Polsce, chociaż mówią na razie wołowina jest takim tematem, który zaprząta naszej myśli umysły natomiast jej kilka tygodni temu w tygodniku The Economist ukazał się bardzo interesujący artykuł o hodowli drobiu także z gminy w Gazecie wyborczej do artykułu Tomasza Ulanowskiego, który pisze o artykule, który ukazał się w Royal Society i open science o tym, że żyjemy na planecie kur to kury są 1 z tych gatunków, które w no właściwie są w nr. 1 obecnie także te dane podaje ciekawym jest mamy około 523 miliardów kur do 30 to 30 Top tyle tyle jest kurs oczywiście wszyscy ci są z państwa to rzeczywiście drób jedzą marzą o takim pustym żołądku albo jakiś innej części ciała raczej taki Chudy kurczak to nie jest w tym co nas interesuje, a wszystko zaczęło się od 4000 lat temu gdzieś w Azji, kiedy to Kogut Cejlon niskiej kur banki one tzw. nędzy to był ten przodek tych dzisiejszych kur domowych oczywiście, kiedy Kuszczak zaczął zdobywać popularność jako danie MEN na to producenci oczywiście chcieli, żeby był coraz dłuższy ażeby w coraz dłuższe noce trzeba było zmieniać swoje sposoby produkcji dla takich w 22 liczby dla uzmysłowienia, o czym mówimy od roku 1990 konsumpcja drobiu wzrosła o 70 % natomiast w roku 1957 roku taki kurczak hodowlany w wieku około 2 miesięcy waży niecały kilogram w 2005 roku po już ponad 4 kg tak to prawda to prawda, ale słusznie pan redaktor podniósł, że skoro banki Iwan, który wysiadł w osobie tam, gdzie chce irlandzkiej dżungli swoich 15 jak i jego małżonka, a był potencjalnym materiałem na ptakach, które bez, którego 3 udomowić Egipcjanie się zachwycili nasłali akurat takim, który znosi jedno jajo dziennie co było fenomenem bardzo szybko opanowali starożytni też kupić sztuczne lęgi to była podstawa i myślę, że ta kariera niebywała drobiu, a w szczególności jeżeli chodzi o gatunek Gallus Gallus domesticus, czyli kurę wzięła się z kilku powodów, a tych powodów jest można powiedzieć i przede wszystkim dla mnie jako dla patologa jako dla lekarza weterynarii to przede wszystkim fizjologia Anatomia pan redaktor bardzo niepoprawnie proszę wybaczyć suszę Grad twoich nie chciał tłustych kursach dla 3 szału chudego mięsa i dekory miała być większe, ale bez tłuszczu to był właśnie ten argument, który powodował, że mięso, które ma swój naturalny naturalny smak jest tak chętnie przez człowieka zjadali soczyste właśnie uroczyste przyziemne należy chude, ale chude dietetyczne mięso Giedroyc zdrowe tobyśmy nałogi zdecydowanie powiedzieć, że tam moda na 0 mięsa to są lata sześćdziesiąte natomiast wracając do naszego kura on oczywiście przeszedł długą historię, ale ta Anatomia fizjologia powoduje to najprościej, że kury mogą przyrost przyrastać jeśli chodzi o ich masy ciała, a szczególnie masę tego co my w Europie zjadane co w stanach zjadamy mięśni piersiowych pojedziemy najchętniej w porównaniu z innymi rynkami dziennik el mas ziemnych są ciemne mięso i różnice cenowe są tutaj pan wie bardzo zdecydowane natomiast te preferencje i tomik ten mięsień piersiowy powiększa swoją masę dynamicznie szybko fizjologicznie bez treningu, żeby człowiekowi urosły jakiekolwiek mięśnie musi ciężko pracować inne zwierzęta też muszą mieć ruchu, gdy ruch natomiast mięśnie białe u ptaków są fizjologiczne przystosowane do wzrostu bez potrzeby ruchu to jest pierwsza sprawa fizjologii myślał, że podstawa szybkiego wzrostu i oczywiście te czynniki ekonomiczne socjalne spowodowały, że jeśli cofniemy się do historii no właśnie powiedzmy sobie tego co wymusza postęp, czyli wojen pierwsza wojna światowa spowodowała, że siła robocza, zwłaszcza męska odpłynęła ze Stanów zjednoczonych z kolei trzeba było wyżywić i żołnierzy i ludność związku z tym zaczęto się zastanowić, jaki tak będzie mógł być naj efektywniej wykorzystany w tym celu, żeby stworzyć białko zwierzęce nie znaleziono alternaty w, ale oczywiście wszystko jest w polityce w głowach polityków zatem to pierwszy prezydent, który obiecał każdy Amerykanin będzie miał kurczaka na niedzielny obiad powtórzę każdy Amerykanin po to, hasło Uwe raz w roku 1928 w brzmiało mniej więcej tak, że ten kurczak będzie będzie takiej wielkości, żeby Góra, żeby całą rodzinę, ale z rodziną rodzina się można było podzielić i to był, ale oczywiście Muller wygrał wybory 02009 . czy 90 lat temu zaczęła się historia amerykańskiego do wożenia przemysłu, ale tego terminu, który używany, czyli kurcząt brojlerów cóż są kurczęta brojlery nazwa w etymologii amerykańskiej to produkt przeznaczony dobro ile, czyli do opiekania do pieczenia i w związku z tym rozpoczęto można powiedzieć, że pierwsze próby intensyfikacji produkcji oczywiście tańce z KC, a produkcja, której pan redaktor wspomniał następowała, ale proszę pamiętać, że Jean żadnym etapie nie doszło tutaj do manipulacji genetycznych wykorzystano w następną bardzo ważną rzecz fizjologiczna anatomiczne mianowicie szybki rozwój płciowy szybki rozwój to jest mniej więcej 6 miesięcy i tak Góra jest gotowa do rozrodu, czyli przemiana pokoleń nowe rzeczy, które wprowadzamy zajmują nam 5 lat w przypadku innych gatunków zwierząt to są całe lata pracy genetycznej pracy hodowców natomiast w tym przypadku bardzo szybko udało się dostrzec, że jest bliska z skrzyżuje on za sobą tzw. nie ma też na ile nie ojcowskie to produkt, czyli Androida będzie miał cechy NT erozji znaczna zjawisko wykorzystywane naturalnie biologii od zawsze, w które polegało na tym, że jeżeli połączymy 2 oddzielne genetyczne linia to wtedy mieszańcy będą wykazywały pewne cechy, które nas interesują w tym przypadku szybki wzrost i dobre wykorzystanie paszy to można powiedzieć to ten kurczak jutra jak w stanach Zjednoczonych rozpoczęto wielką batalię, którą wygrał dzisiaj 1 z wiodących firm, która zajmuje się tak jakby przygotowaniem materiału genetycznego firma kopii bankom wygrał właśnie ten konkurs i rozpoczęła się kariera w latach sześćdziesiątych przemysłowego Drobiarstwa myślę, że moglibyśmy mówić o tym, bardzo wiele, ale dodatkowym elementem, pomijając te zagadnienia związane z można, by powiedzieć generalnie fizjologia, ale potrzeba rynku o koszty produkcji mięsa drobiowe to jest dla biednych ludzi natomiast jeszcze ważny element powiedzmy związane z naj ogólnie mówiąc z elementami pewnych zachowań, a konkretnie chodzi o przekonania religijne żadna z ligi światowej nie zabrania spożywania mięsa drobiowego z fiskusem to wszystko razem i jedno nie oszukujmy się mechanizm wegetarianizm jest hasłem w bardzo chętnie jak zaklęcie nie da Hannę Lis napisał WL odzie szermują hasłem powrotu do dat dożywiania się ziołami, ale to i tak i tak, bo na razie tego, że znają Marka Buczaka to jest porażek to pozostaje w kwestii deklaracje skoro właśnie wspomniał pan o wadze i o paszczy netto w 1985 roku, aby uzyskać kilogram kurczaka należało oszacować, że to, że rząd, że ten program uzyskamy przy mocy 2 ,5 kg paszy, a dzisiaj to jest prawie kilograma kilogram jest trochę powyżej kilograma kilogram mięsa, ale w warunkach laboratoryjnych to jest tak można, by powiedzieć w praktyce w Polsce, jeżeli to ma być udany cykl produkcyjny to mniej więcej 1 kg i może inaczej będzie prościej na 1 kg mięsa drobiowego powinniśmy służyć 1 , 4 to są wartości technologiczne, które dzisiaj uzyskujemy wrócimy do naszej kurczę raczej kurzej rozmowy po informacjach Radia TOK FM to porozmawiamy po informacjach może też o kwestiach etycznych, które mnie i jednakowoż wpływają na zmiany sposobu produkcji mięsa drobiowego, a także poinformuję państwa o zbliżający się konferencji, która może być ciekawa dla niektórych z naszych słuchaczy prof. Piotrze Oleszczuk kierownik zakładu patologii diagnostyki weterynaryjnej kierownik zakładu chorób ptaków wydziału medycyny weterynaryjnej SGGW jest państwo moim gościem informacje już za kilka minut o godzinie jedenastej 23 prof. Piotrze Oleszczuk kierownik zakładu patologii diagnostyki Werther weterynaryjnym kierownik zakładu chorób ptaków wydział medycyny weterynaryjnej SGGW jest państwo i moim gościem dzisiaj kurczaki i ich hodowla przed informacjami mówi pan inne o VAT w tym jak może być 3 Kuciak stał się Narodowym w narodową potrawą Amerykanów dzisiaj pewnie nie tylko w stanach Zjednoczonych, ale na całym świecie znajdziemy różnego rodzaju inne pieczone smażone grillowane kurczaki często amerykańską brzmiących restauracjach czy barach, a co z polską, kiedy w Polsce rozpoczęło się to ku górze szaleństwo no można powiedzieć Polskę z cudem Polska jest cudem jeśli chodzi o drugą, a kurczaki w szczególności i którego ja jako rozpoczynające karierę zawodową na początku lat osiemdziesiątych nie spodziewam się zupełnie, ale tak na poważnie mili państwo historię oczywiście rozwoju polskiej branży drobiarskiej to są lata dwudzieste, kiedy pojawiło się olbrzymie stada liczące nawet 100150 sztuk ptaków oczywiście wojenna zawierucha po wojnie odbudował, ale tak naprawdę mówimy, że 60 ósmy roku, a dokładniej jedenastego w dniach od jedenastego do 16 listopada przejdzie 100 sześćdziesiątego ósmego roku obiadowe obradował zjazd polskiej zjednoczonej partii Robotniczej, który podjął bardzo ważne ustalenia dotyczące tego, że będzie się rozwijać się również produkcję drobiu, ale co istotne w gospodarstwach indywidualnych w tym czasie to było pewnego rodzaju ewenementem co pozwoliło wykazać się polskim producentom inwencją i żyłką do prowadzenia dobrego intratnego interesu rok sześćdziesiąty ósmy decyzja była taka, że zlikwidujemy zlikwidujemy sezonową podaż jaj jaja będą dostępne cały rok będzie, a to już za sprawą nowej ekipy było ale gdy 2 lata później w zasadzie odbył się kolejny zjazd w czasie, którego ustalono, że zaczniemy w Polsce rozwijać w produkcji kurcząt rzeźnych, aby ten kraj nasz ruch w siłę, a ludzie żyli dostatniej i w związku z tym powstaje pierwsza, ale duże integrację na owe czasy duże, bo stada liczyły nawet 10001500 ptaków można powiedzieć, że ta potrzeba wyżywienia, ale potrzeba zmiany pewnego rodzaju o stylu powodowała, że za żart moich młodych latach spożycie wynosiło nie więcej niż 2 kg na głowę przeciętnego mieszkańca ciszę no przekracza 3 sięga 31 kg w związku z tym ten olbrzymi postęp był możliwy dzięki temu, że od samego początku Polski drobiazgów było domeną ludzi przedsiębiorczych Echo producentów, którzy potrafili wykorzystać potrzeby gospodarska i innych to, że polscy obywatele rzeczywiście siać zaczęli żyć dostatniej w tym czasie państwo przeznaczyło duże subwencje duże kredyty na ich budowę tzw . Kor kurników gierkowskich w związku z tym tam, gdzie ziemia była Ania nie nadawała się do przemysłu Rolniczego, bo następną zaletą produkcji drobiarskiej jest to, że możemy ją rozdzielić krowa potrzebuje pastwiska i inne zwierzęta trzoda chlewna dużego areału natomiast, jeżeli chodzi o produkcja drobiarska ogranicza jest tylko możliwość za gospodarowania pomiot natomiast w sześćdziesiątym ósmym roku rozpoczęło się w, a tak naprawdę od końca lat dziewięćdziesiątych zaczęliśmy co roku być liderem tylko króciutko panie redaktorze może powiedzieć, że przełomowym rokiem dla rozwoju polskiego radia SA było wstąpienie do Unii, ale przedtem polskie drobiazgowo wykonało gigantyczny wysiłek, żeby dostosować swoje warunki produkcji swoich możliwości technologiczne do wymagań wymagającego bardzo od odbiorcy Zachodniego i tak się stało od 2004 roku produkcja rośnie od kilku nawet kilkunastu procent rocznie, ale im jesteśmy już na takim pułapie, że znajdujemy się na drugim miejscu na świecie, jeżeli chodzi o produkcję mięsa drobiowego w przeliczeniu na 1 na 1 mieszkańca kraju wyprzedza nas tylko Brazylia oczywiście to jest, by pewnie powód do radości dla producentów drobiu w inny niekoniecznie dla mieszkańców miejscowości, w których ich biznesy zlokalizowany Nowotki w oczywiście no tak można chyba można powiedzieć tak, ale proszę pamiętać, że fermy drobiu są w porównaniu z innymi obiektami, które służą do przemysłowej produkcji zwierzęcej stosunkowo mniej szkodzących środowisku i je mieszkańcom oczywiście, że z realizmem to znaczy stosunkowo mniej to jest takie mało precyzyjna, ale poza tym oczywiście, że to można zawsze wszystko porównać do jakiegoś Super syfu i Super sporo do izb i kto będzie wypadało dobrze, ale można też to porównywać do tego, że n p . jest czysta woda świeci słońce jest ładny piękny zapach lasu w Rz w porównaniu do tego raczej wypada na niekorzyść z całą pewnością oczywiście zapachu lasu nie ma w Kórniku, ale też nie nie nie przesadzajmy natomiast moim zdaniem to negatywne bardzo proszę pamiętać, że farmy są zakładane dzisiaj z każda musi uzyskać tzw. zintegrowane pozwolenie środowiskowe oraz 1 z Alior bank jak te nasze biurokratyczne pozwolenia działają w praktyce mogliśmy obserwować na podstawie tego uboju, którym Granada aut z lat boju to jest tak, żeby Polska biurokracja w praktyce panie redaktorze zgadzam się oczywiście mamy doskonałe przepisy ruchu drogowym, ale wciąż jeszcze w oczy uważamy że, gdy lepiej byłoby, żeby ten ruch był bardziej bezpieczna my zwracamy do, gdzie powstał problem problem powstał w momencie, kiedy ludzie podeszli do ofert fermy ze swej natury winny być lokalizowane w miejscach, które są oddzielone ze względu na bezpieczeństwo od kwoty ich, że w związku z tym to człowiek, który sobie kupił działkę obok fermę zbudował pan dom dzisiaj podnosi najczęściej problem, że jest coś nie tak tak zbudowane są tacy ludzie, którzy mieszkali w miejscu, w którym ktoś sobie wybudował fermę Veno być może takie przypadki są natomiast wszystkie one duże obiekty są zlokalizowane w taki sposób, że muszą uzyskać zgodę i pozwolenie oczywiście oprócz oczywiście tak tego, o czym mówimy, czyli smrodu zanieczyszczeń i t d . tak dalej jest jeszcze 1 ważna kwestia, czyli no, jeżeli ten kurczak czy w wieku od 2 miesięcy miał 5060 zlotemu waży kilogram się waży 4 kilo co pan doskonale wie, że jego kostki nóżki nie mogą takiego ciężaru utrzymać oczywiście można powiedzieć też osoby nie zerwały cierpienia kurczaków, które w różnych państwach sprawia, że konsumenci odwracają się np. od od jaj z chowu klatkowego albo odwraca się też od drobiu pochodzącego właśnie z tego chowu, który dno jest niesłychanie w okrutny dla duetu oznacza, że inaczej podział procesu są panie redaktorze uważam to za bardzo, ale jako lekarz weterynarii jako miłośnik zwierząt uważam za 2 bardzo dobry trend czy kierunek rozwoju branży drobiarskiej, którą nazywamy alternatywne systemy produkcji, ale proszę bowiem pamiętać o tym, że cały świat chce jest niedożywiony i to co mamy róbmy z perspektywy bogatej sytej Europy nijak się ma do krajów Afryki czy Azji, gdzie rzeczywiście nie ma alternatywy dla białka drobiowego natomiast jestem głęboko przekonany, że Polski przemysł drobiarski będzie w stanie sprostać wymaganiom konsumentów którzy, jeżeli chodzi o jajach klatkowych ze na pewno są po najtańsze jaja natomiast w krajach zachodnich, które tutaj myślę, że pan przywołuje ten przykład oczywiście jest Wola płacenia więcej za produkty, które pochodzą z systemów alternatywnych to są systemy, które w często bardzo w pojęciu, ale człowieka, który nie zna mechanizmów behawioralnych ptaków zdrowsze i lepsze ja nie do końca bym się z tym zgadzam, ponieważ oczywiście proszę pamiętać jednak mała rzecz o takiej fermy ekologiczne są posadowione w jakimś środowisku jakim, gdzie pan redaktor posadowić fermę dzisiaj patrząc na mapę Polski pana zdaniem najzdrowsze środowisko, które na Żoliborzu na Żoliborzu bardzo fajna rzecz wybraną na gola ma takie miejsce wybrane na Żoliborzu za dobrze też strzeżone nad takim byłby tam bezpieczne ja rozumiem natomiast oczywiście tych taką mógłby pan nam zgromadzić 10 i wystarczyłoby dla pana redaktora na wielkie nadzieje, że święta natomiast wychodzi na to, że oczywiście, żartując te fermy działają jakieś określone środowisko mamy takie badania naukowe, które mówią, że te tzw. wiejskiej popularnie, czyli jaja od bandy są pełne wszystkiego co znajduje się w środowisku, na którym było widać, że to jest tak to właśnie takie oczywiste rzeczy bo, bo w czasie wielu konsumentów myśli bardzo stereotypowo tak, czyli z 1 strony, ale właśnie chcemy tego kurczaka, który miał szczęśliwe życie, ale z drugiej strony też chcemy, żeby to było bezpieczne mniej mięsa bez żadnych świństw, które Kuciak potencjalnie wygrzebie tak z 1 strony chcemy być ekologiczni i przedłużenie tego myślenia jest sięganie po te alternatywne kurczaki z drugiej strony alternatywne kurczaki nie są ekologiczne, dlatego że przybierają na wadze 2 × dłużej, tak więc skazana trzeba emisję do atmosfery podwójnej misji do atmosfery, więc grzecznie są oczywiste natomiast ciągle z naszego poprzedniego spotkania rozmawialiśmy o używaniu antybiotyków hodowli drobiu wydaje się n p . w Polsce, chyba że jest niemożliwe hodowla drobiu bez antybiotyków natura w stanach Zjednoczonych powstają już dość poważni producenci drobiu czy może to producenci, którzy powstali są i są znaczące na rynku, ale zmieniają sposób produkcji na ataki bez użycia antybiotyków to detal krótko mogę powiedzieć co Amerykanie są tym temacie 10 lat za polską uspokoi nie, licząc jak we wszystkich innych może 10 więcej lat do przodu natomiast Polska jest członkiem Unii i to, o czym mówimy sprawa z rozważnego stosowania antybiotyków to w Polsce proszę zwrócić uwagę, że myśmy w ciągu ostatnich 3 lat dokonali, bo takie dane są dostępne dokonali no może nie gwałtownej redukcji, ale czy hal cały czas mieszany i rzeczywiście ograniczamy produkcji drobiarskiej, bo na tym się z nami to mogę powiedzieć ograniczamy stosowanie antybiotyków w całości natomiast również tych antybiotyków krytycznych myślę, że w ten sposób, żeby państwo i słuchaczy mieli pełną świadomość oczywiście możemy powiedzieć, że regulacje prawne są tu tylko pewnego rodzaju ramą, a życie niesie swoje rozwiązania natomiast jest bardzo wiele powodów, które ma ją, jeżeli chodzi o produkcję drobiazg to na celu ograniczenie stosowania środków przeciw drugą ustrojowych i nie jest prawdą panie redaktorze tylko w stanach, ale w Polsce też może pan kupić ptaki, które mają deklaracje jak znam bardzo wiele takich par takich producentów, którzy produkują w drób mięso drobiowe w formie bez namiotu antybiotykowej rozpoczynamy również już nie chce używać konkretnych Marek, ale produkcja tzw. z logo rolni, czyli wolniej rosnących ptaków, jeżeli klient z jakichś powodów nie chce jeść standardowego najtańszego produktu, jakim jest mięso bera Millera kurzego to może mieć wybór pomiędzy zagrodowej wiejskim wolno rosnącym kukurydziane i t d. możliwości, ale ta będzie się zwiększać całą pewnością warunek jest 1 klient musi chcieć za to zapłaci dodatkowo to jest właśnie ta dodatkowa podkreśla, że koszty produkcji, gdybyśmy porównali reprodukcje jaja ekologicznego w cudzysłowie tona muszą być kilka razy większe kilka razy większe powtórzę niż w systemie najbardziej intensywne a dlaczego się udawało za PRL -u, gdy produkować jaja tak tanio ale dlaczego się udawało produkcję Babia Góra w kinie nie mówię ja nota Kulka to była siła działała znosiła jajo tak ładny róż no tak poraził popatrzeć ile za PRL-u panele remake może nie pamiętać, ale człowiek zjada przeciętnie jak jest pierwsze pytanie drugie pytanie proszę pamiętać, że jeżeli chodzi o produkcję tych czasach to są szczęśliwe czasy dla tych, którzy rozpoczynali drobiarski biznes jest dotacje do produkcji były mniej więcej taki, że niezależnie od tego jakie były nakłady produkcyjne dofinansowanie sięgało 100 %, czyli państwo dopłacało do tego, że produkt, który był na rynku już nie chce cytować konkretnych danych, bo to będą dziś nadany dla dzisiejszych młodych słuchaczy w 2 ,51000 km kosztował kilogram kurczaka i drugie 2 ,51000 na rynku, a produkcja kosztowała ponad 5000 TEU różnice płaciło państwo i to powoduje, że ten mit tej taniej żywności, jakby tutaj funkcjonował, bo rzeczywiście odbiorca płacił tylko pewną część kosztów produkcji wrócimy do naszej rozmowy po informacjach Radia TOK FM studio prof. Piotrze Oleszczuk kierownik zakładu patologii diagnostyki weterynaryjnej kierownik zakładu chorób ptaków wydział medycyny weterynaryjnej SGGW inne informacje już za kilka minut o godzinie 1140 we Flocie wrócił nasze rozmowy także powiemy o tej konferencji, która się zbliża, a przy okazji w wydaniu tygodnika The Economist 19 stycznia bardzo interesujący artykuł w inny właśnie o kurczakach, które wciąż jemy i dajemy bardzo chętnie zarówno w biednej jak i bogatych krajach pomimo tego, że co chwilę zaczynamy szerzej w tylko o węgiel, gdy coraz więcej różnych roślinnych wyrobów, ale Kuciak wciąż jest nr. 1 z informacji o 1142 formacja wraca prof . Piotr Oleszczuk kierownik zakładu patologii diagnostyki weterynaryjnej kierownik zakładu chorób ptaków wydział medycyny weterynaryjnej SGGW jest państwa i moim gościem rozmawiamy o globalnej produkcji drobiu my z 1 strony właśnie zarzeka się i to dobrze, że są takie ruchy, które z no i wymagają te, które zmieniają to praktyki produkcyjne nowo w domu producent jest zainteresowany zyskiem tym, żeby zespół jak największy etyka, bo jest bardzo Nisko albo na ostatnie miejsca, bo był poza podium można powiedzieć no, więc chodzi o to, żeby raczej realny zysk jak największy, a co za tym idzie takie złe elementy jak cierpienie ptaków czy innych zwierząt nie jest czymś coś co jest co spędza sen z oczu w no ale pojawiają się konsumenci, którzy mówią to jest w porządku oczywiście jest coś złego w tym, że hodujemy zwierzęta po to, żeby je ostatecznie zabić, ale dobre, chociaż jest smaczne, więc jeżeli nie możemy całkowicie zrezygnować z konsumpcji drobiu toczy się spra w my, aby życie kurczaków było w jak najbardziej znośne w tym co nam się wydaje, że jest znośne dla Kuciaka na ich cel tak jak byśmy przed informacjami coraz więcej coraz większa liczba producentów stawia na jaja i na kurczaki z wolnego wybiegu, ale co to oznacza wyższą cenę, bo jeszcze wyższe koszty produkcji, ale to oznacza, że kraje zamożne albo w krajach zamożnych zamożna część społeczeństwa może ich zasoby gminy na to pozwolić, a pewnie produkcja drobiu wciąż będzie rosła, bo jest zapotrzebowanie spore zapotrzebowanie w konferencja, o których wspomniałem jest to konferencja branżowa odbędzie się w połowie tego miesiąca natomiast pojawiają się ciekawe ciekawi zagraniczni goście, którzy mówią wykazują doświadczenia swoich państ w m. in . pojawia się wykład czy też referat lotny temat tego jak można stosować jak można ograniczyć dawka stosowania antybiotyków w belgijskiej produkcji drobiarskiej rozwiązania praktyczne tak tak prawda mamy tutaj 3 z naszych znakomitych gości jest wielu krajów świata od Stanów zjednoczonych poprzez kraje europejskie mamy i aromat Wulffa słynnego profesora, który stoi na na czele agendy, która zajmuje się rejestracją zużycia antybiotyków belgijskiej produkcji zwierzę zwierzęcej profesor jest osobą no no i wielkim potencjale badawczym naukowym formatu światowego specjalista i on będzie, jakby podtrzymywał na maśle podczas tejże konferencji jest to czwarta konferencja, która służy realizacji w Polsce, a produkcji drobiarskiej w szczególności koncepcji 1 zdrowia w środowisku lekarze weterynarii patologa zdrowiu ma świadomość jest przekonany co do tego, że my na nas również spoczywa odpowiedzialność za to, aby era po antybiotykowej nigdy nie nastąpiła dlatego prof. Deadpool podzieli się znacząco Millera po antybiotyk koła, a tys euro, w której będzie jak się oblicza umierało około 50 000 000 ludzi z powodu braku możliwości leczenia w wyniku nabycia przez ważne i groźne bakterie oporności na stosowane środki przeci w drobną ustrojowe jest to jak niektórzy przypuszczają moment, który się zbliża wielkimi krokami i jeżeli nic nie zrobimy, a światowa agendy dotyczące ochrony zdrowia ludzi zwierząt podjęły energiczne działania stąd narodził się koncepcja 1 zdrowia, gdzie każdy każdy z podmiotów realizuje tzw. zrównoważoną produkcję w przypadku Drobiarstwa to jest produkcja, która zachowuje elementy przede wszystkim etyki panie redaktorze proszę pamiętać, że formalnie o takie same haczyki jak konsumenci czytajmy etykiety takiej etyki, która powoduje, że n p . o to, o czym pan wspominał nie możemy zagęścić ptaków tak, żeby one się w tym źle poczuły w związku z tym jest określona norma obowiązująca w Polsce od 9 lat, która mówi, że dokładnie tyle tyle kilogramów masy żywej może znajdować się na jedno metrze kwadratowym i ani ani kilograma ani pół kilograma więcej to sprawdza oczywiście jak się o 0, ale w zasadzie można powiedzieć, że to jest do sprawdzenia, bo kurniki jest za każdym razem za każdym razem ten sam w związku z tym, gdzie często sprawdzają każdy cykl produkcyjny jest sprawdzany et podwójnie proszę sobie wyobrazić, że każda dostawa kurcząt brojlerów do ubojni ma nakładana podmiotów, które ubija dróg, jaką konkretną ocenę dobrostanu jak to robimy, ponieważ jak pan wie w taki przybywają na ściółce może dojść w wyniku wadliwej ściółki z różnych powodów nadmiernego zagęszczenia złej jakości Szczuki dot dochodzi do upadku, jeżeli upadki przekraczają określone bardzo ściśle poziom, jeżeli z dobrostan ocenia na podstawie struktury stopy jest niewłaściwe to lekarz weterynarii, który jest ubojni jest obowiązany skierować odpowiednie informacje do powiatowego lekarza weterynarii w miejscu produkcji, który jest zobowiązany do podjęcia działań naprawczych rozwiązań to działa, ale tak samo działa jak w przypadku tego materiału wyemitowanego w telewizji ja zajmuję działania lekarza weterynarii ze powiedziałbym w ten sposób ominęły nas afera jak synowa, która była ominęła nas afera solna omija ona polskie drobiazg, bo ma dokładnie świadomość oczywiście są nieodpowiedzialne jednostki byłbym no bardzo bardzo tutaj idealistą, gdybym twierdził, że wszystko odbywa się zgodnie z tym, ale proszę pamiętać chory ptak, który źle czuje on traci apetyt, a mniej, a nie rośnie i to jest takie proste przełożenie nie uda się zrobić tak, żeby chory brojlery dały korzyść ekonomiczną rzeź pod czyjeś plecy antybiotykami, żeby nie był chory jest wszyscy się wtedy, kiedy są chore, bo choroba jest rzeczą, która przychodzi jak mówili, że jest powietrza, ale to mówiąc na poważnie ranny leczenie chorych ptaków zgodnie z życia jest pod nadzorem Polska praktycznie to jest całkowicie pewne formalnie i ten zakaz jest mi może pan powie liczba kontroli jest nieduża no jest taka, jaka może być, która wynika z po nich liczę tutaj dyskutowaliśmy w czasie naszego ostatniego spotkania czy to wystarczy to czytanie wystarczy na szczęście odpukać Polski sektor drobiarski uchronił się przed poważnymi awariami i moim zdaniem ten system w całości działa ze względu na zrozumienie samych producentów ze względu NATO, że rynek żąda produktu określonej jakości ze względu na to, że moje rynek żąda taniego drobiu żąda również jakości, bo są konsumenci i są blogi odsyłam do 1 blok dobre mięso np. ci ludzie wymieniają się uwagami radzą sobie jest francuskie pieski, które stać na to czas zapłacić więcej zgadza się, ale większość ludzi też zabrać się do nich na czas euro dlatego od daty gada dywersji akacja produkcji drobiarskiej następuje następować będzie natomiast tak jak jeszcze raz powiedziałem polskie drogi chamstwo działa w ramach przepisów, które ma policja weterynaryjna i lekarza weterynarii taki nadzór prowadzą jest program 0 tory na tolerancji od kilku lat stosowane proszę pamiętać, że te przypadki, które się trafią to nie są przypadki praktyki hodowlanej proszę pamiętać o tym, że co to działania kryminalne wynikające ze czegoś co nazywamy tę głupią pazernością, a to się zawsze zdarzało i stwarzać będzie w panie profesorze w czasie tej konferencji, która odbędzie się w za 10 niebawem dokładnie 10 dni zaczynamy warsztatami piętnastego szesnastego oczywiście to jest w pełni profesjonalna i trzeba bić w zasadzie być producentem albo lekarza weterynarii specjalista w, a rok, dlaczego ludzie czekali kurczak kurczaki ustawiono znaki będą w roli głównej oczywiście jak najbardziej boję pojawiło się tak ustalenia stopy antybiotykami w produkcji drobiarskiej czy to oznacza, że w Polsce nie będą stosowane antybiotyki w produkcji drobiarskiej panie redaktorze w UE nie będą stosowane antybiotyki do momentu, kiedy etyka lekarska, a jako lekarz weterynarii składam przysięgę Hipokratesa nie będzie nie może być jest nieludzkie pozostawienie chorych ptaków bez opieki bez możliwości stosowania pomocy i tylko to jest ten wyjątek Unia stop antybiotyku ma na celu ujednolicenie, jakby naszych działań, które mają dać w zastępstwie czy głodować to, że będzie można powiedzieć wyboru między różnymi metodami prowadzącymi do 1 celu produkcja dobrostan rzeczy tzw. zrównoważonego drobiazg słabo nie powiedziałem powiedziałem tylko o sprawach etyki, ale proszę pamiętać, że zrównoważona produkcja to również ekologia jedno i w końcu ekonomia, ale tak jak sądzę, że w przypadku produkcji kurcząt rzeźnych od 2023 roku nie będzie możliwe i to tak do tego zmierzamy masowe podawanie antybiotyków głównie dobrze, ale podbiła już stosowne ustalenia nie będzie grupowego leczenia zwierząt meta filety, czego na tej zasadzie, że mogą zachorować nie czegoś takiego nie będzie to dobrzy, a czym się różnie to świat ludzkiego świata zwierząt, bo jeżeli chodzi o świat ludzki to eksperci alarmują, mówiąc że Polacy kochają antybiotyki idą do lekarza mówiła boli głowa, ale przepisywanych antybiotyków, więc może znacznie kurcząt jest podobnie nie może może nie idzie o rozwód w rodzinie realia myślę, że może lekarz aspirynę Canona kontra nowa może to jest na ból głowy Rose przeczytać temat konferencji Jerzy Panek, który był łaska w wyższe stopnie i nie będzie przeczytany przez pana i to być odpowiedź na to pytanie proszę pamiętać, że w przypadku, gdy dojdzie mamy coś takiego, że za antybiotyk płacimy jakąś część jego wartości wszyscy to tak jest tutaj producent hodowca płaci pełną ocali to są drogie rzeczy jest tym niema takiej potrzeby oczywiście są pewne bariery mentalne, które powodują, że ludzie chętniej sięgają po wydaje mi się, że będzie lepiej, ale dzisiaj to wszystko kwestia ekonomii my promujemy działania i one są wprowadzane, które są alternatywą dla antybiotyków i medycyna alternatywna dla kurczaków proszę pamiętać idzie pan do lekarza i lekarz lekarz mówi no ma pan grypę Japan dodam osłonę antybiotykową taki czy inne antybiotyki drobiarskie de facto, jeżeli sytuacja można powiedzieć jest to podstawą profesjonalizmu nim antybiotyk zostanie podany jest badanie, które ma określić jego wrażliwość czy o możliwość skutecznego działania i to jest rutynowe postępowanie w praktyce drobiarskiej jest gaz lub kurczaka się badać oddzielnie to z próbki reprezentatywne dla Donalda zamierza podać Kulczykowi jakiej, jaki jest nie jest w asortyment podawania i 10 w UE to znaczy ja nie są alternatywy, bo to pan zarządza bar mleczny może dobrze każdy czuje lekarzowi je Banco zalecają w nich pozostanie w domu się mięsem co wujek nóżki w górę pić także herbaty i róże rosołu to może nie jest dobrze, ale nie jest, ale kursach to z nim pan jako lekarze chyba opcje, a ja mam bardzo wiele, ale antybiotyk, ale my nie zakładali, że to 1 z kurczaka możliwe, że koledzy z wielkiej klatki dla szkół, ale to jest tzw. szkoda, ale krótko potem jako krajowy specjał krajowy kierownik specjalizacji lekarzy weterynarii patologów drobiu powiem krótko w ten sposób, że lekarz weterynarii ma szereg narzędzi, ale przede wszystkim stara się nie dopuścić do wystąpienia choroby, że się pan szczepi się nasze społeczeństwo na grypę np. czyli jako grypie przeciwko grypie tak słabo, że marzy się osobiście realna wierzytelności, ale dobrze pani Małgorzaty jest Polska jest liderem, jeżeli chodzi o stosowanie biopreparatów właśnie szczepionek w zasadzie każdy Kusiak jest przynajmniej dwu 3 czterokrotnie szczepione po to, żeby nie było czasu Walenty bijatyką stosujemy preparaty, które dzisiaj są na to, że jeżeli kurczaki zależy, jaką te najczęściej popularna najbardziej popularną metodą jest metoda do jaja owo czyni on się jeszcze wyklują jest taki system specjalnego robota dalej my stracimy w Polskiej vel Garniec w spreju podajemy szczepionkę w aerozolu one w sobie wdychają i tak się szczepią natomiast stosujemy preparaty zasiedlając zaczęli go co pan z tym mamy problem formalnie można powiedzieć do formalnego nowej generacji preparaty, które są stosowane w krajach zachodnich u nas nie mają swoich w określonej możliwości prawnej zaistnieje, bo nie są to dodatki paszowe, a nie są to leki natomiast w zasadzie dążymy do tego, żeby zastosować przede wszystkim preparaty, które zawierają żywe kultury mikroorganizmów tak korzystne w szczepionki i vito bijatyki, czyli substancje roślinne i odchodzą na rynkach też będzie na konferencji, ale teraz będzie obfita bijatyka będzie o wszelkich alternatywę w wagach np. falami proste wyobrazić, że flagi, czyli sagi o uwagę pozornymi innym razem panie prof. prof. Piotrze Poleszczuk z wydziału medycyny weterynaryjnej SGGW był państwa i Małgosi informację o godzinie dwunastej już za kilka minut po informacjach i choć jego
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: OFF CZAREK
-
-
-
-
38:31 W studio: dr hab. Marek Madej
-
24:10 W studio: dr Jan Wasiewicz
REKLAMA
POPULARNE
-
29.01.2018 11:00 OFF Czarek42:10 W studio: prof. Piotr Dyczek
-
-
-
30.01.2018 11:00 OFF Czarek42:01 W studio: prof. Magdalena Kamińska
-
12.10.2018 10:00 OFF Czarek38:27 W studio: prof. Paweł Strzelecki (matematyk)
-
-
02.02.2015 10:00 OFF Czarek42:33 W studio: prof. Krzysztof Meissner
-
22.02.2018 10:00 OFF Czarek35:23 W studio: prof. Ewa Kuryłowicz
-
22.01.2018 11:00 OFF Czarek40:09 W studio: dr hab. Stanisław Iwaniszewski
-
17.07.2017 11:00 OFF Czarek38:09 W studio: dr hab. Jan Rybicki
-
27.11.2020 10:00 OFF Czarek37:43 W studio: Diana Dąbrowska
-
19.01.2018 10:00 OFF Czarek35:08 W studio: prof. Bohdan Szklarski
-
20.02.2018 10:00 OFF Czarek35:45 W studio: prof. Stanisław Gawroński
-
26.01.2018 11:00 OFF Czarek43:00 W studio: Justyna Bajer
-
05.12.2017 11:00 OFF Czarek38:38 W studio: prof. Krzysztof Meissner
-
29.01.2018 10:00 OFF Czarek38:23 W studio: dr hab. Konrad Osajda
-
01.02.2018 11:00 OFF Czarek38:56 W studio: dr Piotr Podemski
-
-
31.05.2021 10:00 OFF Czarek39:19 W studio: Adam Twardoch , Mateusz Machalski
-
-
-
03.12.2020 11:00 OFF Czarek37:41 W studio: o. dr Paweł Krupa
-
-
25.06.2020 10:00 OFF Czarek37:10 W studio: prof. Bohdan Szklarski
-
28.06.2021 10:00 OFF Czarek35:36 W studio: dr hab. Grzegorz Pac
-
04.09.2017 10:00 OFF Czarek39:12 W studio: Kamila Łyczek
-
28.02.2018 10:00 OFF Czarek27:15 W studio: prof. Łukasz Niesiołowski-Spano
-
07.02.2022 10:00 OFF Czarek35:22 W studio: dr Łukasz Garbal
-
02.03.2018 11:00 OFF Czarek39:51 W studio: dr Tomasz Piekot
-
14.10.2020 11:00 OFF Czarek40:28 W studio: dr Jarosław Łachnik
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL