REKLAMA

Wietnamski niedzielny obiad

Niedzielny obiad
Data emisji:
2019-02-10 12:20
Audycja:
W studio:
Czas trwania:
17:04 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
w ich marzenia nakłada ono odbędzie mówię dobrze tak to rozpoczął się nietypowo mój gość rozpoczął były audycje niedzielny obiad jest 131223 tak jesteśmy na antenie już w niedzielę w dzień dobry w Diabły chciałbym po pierwsze nie popełnił błędów pani nazwisko, więc pani w czasie przedstawić elit młyn i gmin mówi mój syn młyn młyn wodny uważa właścicielka restauracji wietnamska Koreanka to tofu etat i FOT Radek zna dobrze, bo to nie jest gościem, który Rozwiń » przede wszystkim zadbanie o to jak Heliosa w miejscu, w którym jestem ogólna czy, z którego pochodzą tylko pani robi wszystko, żeby miasto też ich nakarmić się to taki zwyczaj element kultury wietnamskiej tak, bo w ogóle Wietnamczycy uwielbiają niech się to jest sposób na integracji to sposób na poznanie kogoś tak, że wszystko się dzieje przy jedzeniu nawet sprawy biznesowe są załatwiane przy jedzeniu muszę przyznać, że wczoraj wracając z zagranicy na lotnisku oczekiwałem bagażu swojego NIP i było kilku kilkunastu pani rodaków oni oczekiwali, ale wcale nie na bagaże wykonawcy pudła, które tam po kilkadziesiąt lat nie spotykasz mnóstwo małych i podejrzewam, że były to w innych pudła z kulinariami, więc tym co można później przygotować się zwieść tak dokładnie bo, ponieważ jest to dozwolone w jakiś tam ilościach przez linie lotnicze, więc coraz to częściej ludzie przynoszą po prostu, dlatego że aby i dużo osób po prostu robi jakieś świństwo jest pasty np. pasy z krewetek czy tam pasty z nie wiem z soi i oni to były przywożą tutaj w ilościach trochę większy no i dzielą się pomiędzy, a rodzina jednostka jest dość duża to, bo n p . w Polsce często jest tak, że trzymamy się z najbliższych czy rodzice bracia szwagrów teściów, a u nas otrzyma jeszcze z kuzynami z jeszcze braku płynów itd, ale wiedzieli co niedzielę nowy to właściwie taka wigilia profesor no u nas niedzielny obiad w morzu potrafi nawet 20 osób dobrze ile mają wobec tego musi być dużo od tak jak się zbiera rodzina tak, choć 10 potra w przynajmniej jest używanie zapytać, bo reprezentuje panie i restauracje, które kojarzą się z kuchnią kraju, z którego pani pochodzi na ile złego zrobiły wam wasze reputacji naszej renomy to takie budki kojarzony bardzo często właśnie próbuje to zmienić próbuje walczymy z tym cały czas na 11 pozwala, żeby trochę zmienić światopogląd Polaków wobec kuchni wietnamskiej, bo to coś jest w budkach to jest takie skrzyżowanie kuchni wietnamskich chińską z przewagą chińskiego niż wietnamskiego tam wietnamski jest sajgonki ją i w ostatnich czasach zupy w 2 to są tylko elementy wietnamskiej kuchni, a resztę danie to są takie jak mało jest tam zwolnienie nie jest nasz kot kurczak po by skutecznie schadzki jak sama nazwa wskazuje, ale mechanizm wymiany poszedł teraz znają już odwrotu idziemy zjeść coś do restauracji, a co to będzie coś co wietnamskiego to huk i pewnie połowa zaprotestowała co nie prowadzi do budy, gdzie gołębie fruwają wokół niemą próbuje zmienić sposób próbuje to zmienić jednak kuchnia wietnamska może zaoferować więcej niż takie bardzo bardzo fas budowy tak, bo w tych Chińczyka to powiedzmy, że to są rzeczy naprawdę faz budowy dlatego na Szkotów przysługują przyniosą rzeczy, które można zrobić szybko, ale wtedy składnik musi być świeży to coś robi się długo i czasochłonne no to np. mięso się tak długo robi, ale takich rzeczy co się robi się kotu musi być świeże produkty, czyli warzywa tofu przyniosą właśnie 2 dania jedno wegetariańskie drugie mięsne dobrze, zanim zaczniemy kosztów zapach nie zawiodłem muszę państwu powiedzieć to dobra zapytam jak bardzo różni się to co w segmencie państwo w swoich restauracjach w Warszawie tego co można zjeść w restauracji w Wietnamie różni się jednak ze względu na dostępności produktów w PiS staramy się układać Menis z ms produktów, które tu jest przez lud nie to, że powszechnie dostępne ale, żeby w ogóle był nasz układ liście kasztanowca co jest bardzo fajnym produktem, który można jeść na świeżą ta zamiast dostać taki, by wasza sałata rzymska no ale tego nie jest tak często moje do nas przylatuje 2 × w tygodniu, więc ze snu staramy się Boni wszystkiego da się jak by zaimportować ze względu na sarny też no bo w próbujemy też przełamać ten TOK myślenia, że jednak kuchnia wietnamska nie jest najtańszym kuchnię ona np. słupy są kosztową ona może być droższe niż ramy, ale na zupę w fosie człowiek wyda 1516 zł ana mamy już wyda 30 zloty, a i to jest właśnie temu, by było 3 tys to cena cały czas szturmu państwo jako przedstawiciele kuchni wietnamskiej płacicie też za to obiegową opinię, że kuchnia wietnamska te raczej fani wahania kursu składnia próbujemy z tym walczyć no no bo n p . Sylwii udanie się robi bardzo długo w TV gotuje się 10 godzin duszone żeberka, które tu mam tu drogi się 5 godzin, tak więc toto to jest i czasochłonne zupa kremowa też w ogóle i czasochłonnej i czynnością chłonnych w 2 ile mówimy zupek tutaj też wyprowadzimy naszych słuchaczy ze stereotypu to zupa wietnamska kojarzy nam się, z czym taką galareta watą i zostałem w ogóle nie jest upadłym wietnamska to jest tak bardzo zabór zapożyczone kuchni zupa chińska, bo Chińczycy tak zagęszczają swoją grupą, a u nas zupa raczej jest klarowna jest w Wodniku, ale taki zbiór bulionem, ale nie jest zagęszczone oczywiście są takie, by jedno danie, które zawsze jest na weselu na start wesele w Warszawie firma otrzymała zupa zagęszczona, a tys taka umowa taka typowa wietnamska i dobrze też wobec tego jak odróżnić dobrą wietnamską restaurację od Fasolowej budki, która z kuchnią wietnamską ma niewiele wspólnego z patrzeć na składników danie jeśli składników Daniel właścicielka kucharz używa produkty rzadko dostępne to oznacza, że to jest kuchnia, która aspiruje kuchnia, która stara się robić autentycznej i dobre rzeczy a dlaczego wobec tego oprócz kuchni wietnamskiej restauracji Wietnam kompani i to są też rozumiem, że pochodzi to z ich u nas od amerykańskiego, ale Koreanka proszę zobaczyć jak też, że ja mam przyjaciółkę Koreanka, która żyje mieszka tutaj i ona tak naprawdę prowadzi kuchnię koreańską jak tylko jakby stoję z wysp w zapleczu już tak powiem, czyli zarządzaniem ludzkim sztampy miejscem i t d. z track TEC kuchnie to ona się zajmuje doszło w moich kuchnia to nie ja się zajmuje głównie wykonuje mama dobrze i rozumiem, że szefem kuchni musi być Wietnamczyk taki atak nie ma możliwości tak raczej jest to niemożliwe dość wchodzimy do wietnamskich tak do pani restauracji co musimy spróbować przekonać jak fantastyczne wasza kuchnia może na pewno jest naleśnik ryżowe to jest typowe danie z południa ona jest chrupiąca ma w sobie kiełki boczek krewetki SOS rybny zawija się właśnie ten naleśnik urywa się częściowo od dna składa się na napad na k kapusta Chrzanowa właśnie i moczy się w Stwosza i to jest zdania, które chyba tylko my serwujemy w Warszawie nie ma dlatego, że to ciasto bardzo trudno się robi wbrew pozorom ten naleśnik robi wszystko 15 minut to nie zdarzy się robi 3 minuty się naleśniki robię, bo ona jest z mąki ryżowej ono potrzebuje zupełnie inny czas i ogień dopracowywania ogień do ilości czasu też jest bardzo ważnym elementem mojej trzeba się po prostu nam ani i wtedy będziemy wiedzieli czy ta kuchnia jest dobra dobrze ten placek ryżowy nożu w Nantes taki naleśnik na chrupiącą, czyli rozumiem przez to przystawkę dla niektórych może być daniem głównym one dość dużą średnicę około 30 cm to naleśnik Asian robimy go nałogu takim 30 centymetrowym, więc sporo jest dość zupa zupa FOT ZUK państwo w nauce jest inna błędna ze względu na to, że tam podajemy razem ze szpikiem czy to jest takie manifest, że zupa słowo robi się na bazie kości szpikowych i kulkowe i my tam właśnie palimy te też bieg co dodaje bardzo specyficzny aromat i ten aromat jest tylko Wietnam to właśnie, bo w innych knajpach jeśli nie nie podajemy ten szpieg co to ból jest inny styl istotą jest Warta tak, bo tam jest w Wietnamie może pan spotkać się z istnieniem 10 rodzajów i wywarł tak naprawdę, bo 1 rodzina najwięcej cynamon druga rodzina daje więcej kardamonu trzecia rodzina daje, więc anyżu twardo najwięcej ziarna kolendry w piątej jeszcze daje, więc ryby także to jest SOS rybny szerszy ptasia, więc naprawdę każda rodzina ma swój, jaki przepis na zupy są z offu z wołowiną czy zupa w Polsce z kurczakiem zupa w wózku czakiem jest też jest trudne, bo tu chodzi o rozdaje kury w Polsce niestety to kury nie są tak jak u nas Wietnamie, więc odtwarzanie Super Four z kurczakiem w Polsce jest bardzo trudne natomiast Polska wołowina jest bardzo dobra i dlatego wodną korzystamy z tego, więc my praktycznie w każdym miejscu obserwujemy zupę SOS wołowiną nie będziemy starali się odtwarzać się zupy w wosku takie jeśli nie potrafimy z tych składników tutaj uzyskać także stuprocentową autentyczność tamtych obaw, że Wietnamczycy jedzą zupę w następnym jemy na śniadanie na obiad na kolację i znaną od tych co jemy w każdym obozie, ale to są Wietnam jest także jest stoisko, który sprzedaje FOT tylko rano jest stoisko, które sprzedaje są tylko od ich stoisko, które przez państwo tylko w bardzo zależy od rodzaju wykonywanej pracy jeśli ktoś pracuje fizycznie to powinien rano spożyć taką zupę, żeby trzymała go przez cały dzień nie właśnie ona nie trzyma ona jest lekka zupa swoje, z jaką zupą nie może ona jest jak po drugim daniem ona jest lekka szybko się trafi, więc ją ludzie zazwyczaj ze względu na aspekty zdrowotne nie chcą przeciążać organizmu tak dalej jedzą zupę swobodny delikatne łatwo zawsze zjada, bo jest i bulion i t d . no, więc tak to wygląda, że zupy w jeszcze cały dzień praktycznie modny jest dużo dużo fanów Super formie nawet sajgonki, któremu rozumiem w takim czasie, gdy ciasto ryżowe tak w cieście ryżowym to to są prawdziwe sajgonki u nas są serwowane w wersji wegetariańskiej nie jest tak to są takie prawdziwe już mi się wydarzy to z tego, które są odtwarzane nawet w tych budkach Hinc chińskich to też nie jest już mu w miarę zbliżona, bo w Wietnamie po prostu się zawija mniej tych ciasto, a w tych barach zawija się podwójnie albo 1,5 cały list taki papier pół tony papieru no i różnica jest taka, że u nas standardowo się daje dużo kiełków i kalarepa, a w Polsce ze względu na to, że to sajgonki zaczęły wejść do Polski rynek nie wiem w latach dziewięćdziesiątych osiemdziesiątych, kiedy kalarepa było bardzo trudno dostępna jest duże zamienili Tomaka ustąpię, ale teraz jak już jest kalarepa dostępna tułów w wielu miejscach można poprosić właśnie z tą wersją w i znów odwołuje się do tych fasadowych miejscem do każdego dania dostajemy taką surówkę z białej kapusty to nie angielski walc z tak to jest raczej Polski wymysł niż wietnamskim, bo wietnamskie, owszem jest Surówka z kapusty, ale on jest kiszona i z dodatkiem kolendry wietnamskiej, więc jeśli chodzi o bazy kapusty to tylko tak mamy nie mamy też słodzonych Kwaśny tak jak Surówka tzw. nowsze dania główne zostało nam 5 minut musimy coś złego wyjaśnia w bazie to należą do dań głównych i z czego się składem z ryżu w wydaniu tak ogólnie nie u nas nie ma takiego zwyczaju, że każdy ma swój talerz i mas to składniki w tym talerzu, czyli wzbiera zostało to dokładnie 12 tak też jest to bufet jemy w rodzinie każdy dostaje miskę ryżu, a na talerz główny zazwyczaj metalowy taki okrągły duży na środku jest miska bulionu klarownego i dookoła są za wzór musi być jakieś warzywa musi być jakiś mięso i bólem, tak więc zależy, kto go n p . to co można wyjeżdżać żeberka i tofu w sosie pomidorowym mrozu nie przyniosła podstawowe jak bym inne niż w tym powiedzmy o biedzie, ale pani przyniosła składników, tyle że można wykarmić pół 2 pułk wojska nie wasz takiemu stajemy się boimy, że gości są wychodzą od nas głodny, więc my zazwyczaj wolimy, żeby jedzenie zostało niż, żeby zabrakło, a potrafimy dużo rzeczy też później zrobić rzeczy, które zostało np. ryż, który zostanie dzisiaj jutro smażymy Borys, który jest dobry do smażenia potrzebuje od zdarzenia wysuszenie się, więc składniki na kotom miasto zostaje to zająć wszystko wrzucam ryż smażymy w i mamy na śniadanie, ale wszystko pod warunkiem, że nie zapas wchodzimy tego ryżu tylko krótko mówiąc każdy ma swój talerz i poproś Halina bieda tak już zawsze leży wyrobników każdy, kto je z dostają miskę ryżu musi skończyć, więc prosimy byś tyle na ile jesteśmy w stanie zjeść to nie jest tak, że bierzemy pełną miskę ryżu zjemy do połowy to jest bardzo brzydkie zachowanie jeśli idziemy do kogoś zjesz i zostawiamy ryż i swoje miejsce w kolejnej awarii wyczyszczą Kagawa Europejskiej kulturze w dobrym tonie zostawić coś na talerzu rzymskiego nie jest wizja ludu ostatniego pensa u nas nie został zostawia się na głównym talerzu, czyli do 1 czy naszym atutem mamy dużo także barku to nie wyjadali do końca, ale do swojej miski jak już nakładamy tenże także barek i ryżu to już musimy dokończyć w swoim misa miasta dobrze desery i Wietnamczycy mają słabość do deserów tajskich dlatego teraz niemalże wszystkie desery Wietnamczycy są pańskie oparty na meczu o czasowym kokosowym es-dur Janem z tą piątką takie nasze desery to są owoce Wietnamczycy na deser jedzą owoce wszystkie świeże owoce lądują na tym głównym miejscu pozabierali danie główne dobrze to teraz mamy minutę i pani musi powiedzieć o każdej pokaźną sztandarowym daniem w każdej restauracji, za którą pani stoi Hołek musi pani jest do jedno i Tomka z Malborka no na pewno ten naleśnik ryżowe z Koran wcale na pewno bimba pierwszy jest coraz mniej ma też taki zesta w ryż z różnymi warzywami i mięso wołowina nie jest to ostry ostre do dodawanego czy działań jest obok, że można zmieszać zmiksować z jakim wsadzono dobrze w toku to Otto von na pewno zestaw ryżowy są właśnie z tofu z pomidorem z orzeszkami surówką i z boczkiem w poruszonym w karmelu boczek w karmelu tak albo makrela z karmelu mamy takie 2 zestawy bardzo w Hiszpanii Danii w UFO Kwadrat na pewno zupy potrzeba tam spróbować tam jest bardzo fajny wywar nawet mamy forów wegetariańskie tylko kilka tez wybraliśmy taką drogę, że tempo wegetariańskie nie ma udawać swą mięsne konie z po prostu folk takich, które polskie miasto ma najlepsze restauracje wietnamskie niestety Warszawa wnuczka niestety no bo wszyscy są tu też Warszawy i najlepsi kucharze najlepsi restauratorzy są z Warszawą z innych miast tak to po prostu ze względu na to, że tam jest mało konkurencja, więc oni sobie pozwalają tak oni są, pozwalając trochę krzyżować to my nic podawać nie do końca autentyczne, a Warszawy jest konkurencja i tułów wygrywają najlepsi w dość dobrze powiedzieć jeszcze smacznego po wietnamsku cud, a MON dziękuję bardzo dziękuję będzie ECA moment to on kaman taki odsetek Lewandowskiego no troszkę tak z domów ani Berlin nie byłem tak dobrze powiedziałem właścicielka restauracji Tamka koronka to tofu i Fox od lat przybliżała nam tajniki kuchni wietnamskiej właśnie pękniętej pachnie ciekawe co na to następny nasz gość, a będzie nim pani Hanna Śleszyńska już teraz państwu polecam po informacjach o ile osób w oko Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA