REKLAMA

Raport "Mięso poza kontrolą"

Data emisji:
2019-02-15 15:40
Audycja:
Światopodgląd
Prowadzący:
Czas trwania:
13:34 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

, a świerk lub podgląd itp Agnieszka Lichnerowicz czy państwo gościem jest teraz Katarzyna Jagiełło z Greenpeace dzień dobrych filmów oraz AWF raporty NT organizacji raport Greenpeace mięso poza kontrolą w rozumiem, że zainspirowany czy taka koincydencja z wielką aferą skandalem ujawnionym przez Superwizjer TVN, że 1 z Mazowieckich ubojni zabijano chore krowy, by następnie ich mięso bez badania wprowadzać na rynek nie tylko Polski, ale i zagranicznym, zanim przejdziemy do Rozwiń » JST Groborz to one są mocne i że minister zdawał sobie sprawę z tego, że to się dzieje po pierwsze po drugie, że nie jest to incydentalne a w jakim sensie wpisane w ten system to zacząłem od informacji o dzisiejszego dnia zastępca głównego lekarza weterynarii został odwołany przez ministra to Jacek Kucharski odpowiada m. in. właśnie za bezpieczeństwo żywności pochodzenia zwierzęcego jak m. in. rannych podaje TVN to ma związek właśnie z ich reportażem w i z tą aferą no i teraz je jak pani się do godności to znaczy, że jednak minister, działając lekcje tańca rozumie jak trudno mi trudno nie widzi tę decyzję inaczej niż jak poszukiwanie kozła ofiarnego wiadomo że, gdy coś zarządzanie kryzysem, ale dokładnie tak może to określić w sytuacji, w której skandal został ujawniony w sytuacji, w której halę my pokazaliśmy dane wskazujące na to, że dno nie jest to zresztą dziennikarze Superwizjera testu podkreślali to nie jest przypadek tej 1 ubojni to jest przypadek, a on bardzo wielu sytuacji ściągające się przez wiele lat zresztą sam minister Ardanowski już 2007 roku publicznie odnosił się do podobnej sytuacji w przypadku innego prawa innych ubojni i także obiecywał wtedy głęboką sięgające zmiany regulacje i ukrócenie tego typu praktyk był wtedy wiceministrem rolnictwa także jedno miał narzędzia, żeby się z tym uporać innych, czyli to nie jest przypadek 1 ubojni to też nie jest przypada złych niedobrych inspektorów GM na barki Inspekcji weterynaryjnej położono ogromny ciężar ci ludzie praktycznie do obliczyliśmy pan, jakie mają zadania i gdy obliczyliśmy ilu jest inspektorów i też czytaliśmy list, który wystosowali właśnie przedstawiciele Inspekcji kilkanaście dni wygląda jak bardzo wzruszająca, który no pokazywał jak bardzo jest niedofinansowana instytucja mimo tego, że odpowiada za bezpieczeństwo 1 z elementów naszego łańcucha produkcji żywności i gdyby traktować trochę, jakby przy tej skali produkcji, jaką mamy w Polsce jest ona ogromna, gdyby traktować Joanna Sulej wszystkie obowiązki no to praktycznie nie ma, że nie mogliby sobie pozwolić na korzystanie z tego hale wychodzenie na wypicie kubka herbaty przebranie się czy Czech czy urlop no cóż to, cośmy właśnie skalę jak na podstawie waszego raportu skalę tego wyzwania, czyli przede wszystkim podkreślać w nim, że Polska jest on wielkim producentem żywności i rozważnym eksporterem w wołowiny w 1 z większych eksporterów w Europie wieprzowiny, ale przede wszystkim największym drobiu tak jesteśmy bardzo poważnym graczem na na rynku eksportu mięsa tylko na rynki ligniny i Han i światowe tą jest ciekawe pytanie czy to dobrze czy to źle, bo wiemy, że samo dno głównie 2 sposoby w jaki można zarabiać na produkcję albo na skali i taniości albo na jakości Polska stawia na skalę i jakość i właśnie no ten psiak miał taką jak w bardzo dużej mierze mimo tego, że struktura nasz idealny wsi jeszcze cały czas z wiekiem to jest w przeważającej ilości implanty są mali producenci to są niewielkie gospodarstwa jesteśmy wyjątkiem dno wraz z Rumunią może tylko na jeszcze państwami jesteśmy naprawdę wyjątkiem skalę Europejską a gdzie to w tej Europie zachodniej Anwil produkcja jest bardzo skoncentrowana, a Polska nie odpowiedziała sobie wg nas jeszcze dobrze napytanie w jakie chce wspierać tendencje na rynku trudno byłoby to już jest analiza wideo na żywo diagnoza rzeczywistości to jest ogromna skala i 2 tysiące kurczaków na tutaj czytam fragmenty z naszego raportu co minutę w Polsce zabija się ponad 2000 kurczaków co minutę zabija się 42 świnie i co minutę zabija się 3 krowy jak już się przyjęły przytoczę zalecenia to jest instrukcja głównego lekarza weterynarii, a ona oczywiście dotyczy minimalnych wymagań, więc my nie mówimy, że to jest obowiązująca zasada jednakowoż konsultacje z pracownikami Inspekcji wskazują, że to jest dno w, jeżeli jesteś można zrobić minimalną ilością czasu jest taki dofinansowany tak faktycznie się dzieje, czyli badanie 1 kurczaka może trwać się sekunda, czyli wyobraź sobie przebadanie tuszy Kuciaka jego narządów wewnętrznych jest 60 kurczaków na minutę wg minimalnych zaleceń dla inspektora weterynarii, który z 1 strony mamy duże w mundurze Moskala jest duża z drugiej strony MF mały schudnąć mało ludzi w systemie ochrony i rozumiem, że wy twierdzicie, że nawet, jeżeli w statystykach wychodzi nieźle się tych kontroli jest sporo i że wcale i te kontrole przechodzi w większości mięsa to wy uważacie, że to są pozory mówimy tak HGW pierwszego mamy ten proceder, który dotyczy także mięsa, które nie zostało przebadane, a wprowadzone na rynek tak to jest właśnie ten ten przypadek z ze wspomnianej ubojni, które tak ogromnie poruszyła wszystkich oglądających galę zresztą my dostajemy też sygnały o organizację, że ludzie dzwonią do nas mówią, że po obejrzeniu tego materiału Superwizjera przestał jeść mięso, a on w drugiej odsłonie naprawdę wstrząsające zdjęcia są wstrząsające zdjęcie młodemu artyście i jego 2 aspektach zdrowiu własnym tych, którzy jedzą mięso no i tego jak, w jakich warunkach w Jaworznie swoje zwierzęta zwierzęcą ubijany, a później nami są sceny z tego reportażu są naprawdę wstrząsające o naturę z drugiej właśnie przy, jakby ten poziom to jest ilość skala tego co faktycznie ci w lekarzu weterynarii, a inni pracownicy Inspekcji weterynaryjnej wydają Real i tutaj te liczby też są naprawdę wstrząsające, bo wg naszych wyliczeń, a są to wyliczenia oparte na danych Inspekcji weterynaryjnej Mann my praktycznie dopuszczamy niemalże wszystkie np. krowy, które w, których odkrywa się jakiegoś rodzaju problem i tutaj też te problemy mogą być różne to mogą być jakiegoś rodzaju wybroczyny to mogą być ropnie wg prawa do grobu nie strzała takiej krowy się po prostu wycinała, a reszta jest przeznaczona do konsumpcji tutaj jakby musimy założyć, że regulatorzy uznali, że stan zapalny, a ropień to jest stan zapalny może zostać po prostu miejscowo wycięty no Biff taki przykład zwierzęcej, jeżeli dobrze czytacie państwo w raporcie jest ogólnodostępny też jest mowa o braku koordynacji między instytucjami, które kontrolują Anną różne momenty tego łańcucha od uboju przez przetwórstwo apotem handel TM Mb duże już potem detaliczny Jona Ardyn współpraca między jest bardzo trudna i toteż ciekawe, bo zwracać uwagę na to, że próby reform zapowiadał też już poprzedni minister Ardanowski i tak cichnie znów się udaje to jest trudne czy to jednak jest w 4 lat szkolnych to zrobili maleńkie to znaczy to jest efekt jakiegoś lobbingu czy trzeba czymś jaja nie czuje się upoważniona do tak daleko nastawionych test z faktem jest, że takie połączenie różnego rodzaju instytucji Inspekcji, które zajmują się naszą żywnością byłoby sensownym rozwiązaniem, bo faktycznie system, który jest ba mamy teraz pozwala na ląd istnieją w nim dziury po prostu, a zresztą też takie piszemy w naszym raporcie często współpraca pomiędzy niektórymi instytucjami naprawdę może zawierać się takie problemy jak wielomiesięczne ustalenia ramowe poszczególnych pól działania, a i to jest problem ze względu na dobro konsumentów, ale także producentów, bo my teraz mamy ministra minister Ardanowski na pochód kujona dziennikarze mówi, kto za wami stało, że żeście taki proceder ujawnili plan cięć wuja, choć oczywiście o po co ja ja nie mniej, ale rzeczywiście najczęściej podkreślał wizerunek polskich produktów także ich wizerunek i części środowiska rolnicze, gdy zaczynałem zrozumiała, a właśnie o to w ciążę ludzi uważa współpracę, czyli w głowę, by dbać o organizacji z rolnikami i tak to jest bardzo ciekawa sytuacja w tej chwili część rolników jest bardzo oburzona i mówi rząd tak swojego gniazda nie Kalou, ale w innych krajach także się noszenie są kontroli uważają, że nie powinno się nagłaśniać takich sprawach mówią, że w innych krajach też są skandale tę sprawę Greenpeace w Niemczech ujawnią takie skandale drinki z Holandii ujawnią takie skandale, a część środowiska Rolniczego mówi wprost z innym nie służy wizerunkowi polskiej żywności na świecie, jeżeli takie skandale są ukrywane w taki sposób mamy np. popełniliśmy ogromny strategiczny błąd, albowiem przy Brzozie tak tutaj się aż zepchnęła, ale to nie mogę uwierzyć nas dopiero komisja Europejska zmusiła do tego, żebyśmy zgłosili problem, a tego nielegalnego uboju do takiego Europejskiego systemu powiadamiania o zagrożeniach bezpieczeństwa żywności jak w takim razie służby weterynaryjne z innych krajów mają spokojnie i inni konsumenci z innych krajów mają spokojnie podchodzi do naszego bezpieczeństwa naszego eksportu mięsnego, jeżeli my sami jak nie nie pomagamy w tym, żeby ścigać tych, którzy robią nielegalne rzeczy 11 lutego w Brukseli jak mówiła rzeczniczka komisji mają być w złym przedstawione wstępne ustalenia inspektorów tutaj audytorów komisji, którzy byli na początku lutego, żeby doczytać państwo to jest bardzo dużo szczegółów my tylko tak zarysowały się na ten raport jest pełen liczb, więc możecie nam tam znaleźć interesujący was no właśnie fakty, a Jobbiku chciał jeszcze podsumować, bo naturalnie próbach koordynacji oraz czy zamknięcie dziur w tym systemie to jest coś najbardziej oczywistego jako reakcja no ale jednak też apeluje do zmian w pewnych korekt w naszych nawyków konsumpcyjnych i producenckich i producenckie, ale i tak, ale konsumpcyjnych też tym sensie, że euro jednakże, aby więcej energii wsparcie szło na rolnictwo ekologiczne dla dużych wydarzeniach chociażby najprostszy byłby lepszy powód to to, że w rolnictwie ekologicznym te kontrole jakości są o wiele bardziej surowe i rzeźby jest droższy to w tej chwili tutaj, ponieważ do np. wrócimy oczy na naszych sąsiadów choćby Austrię, gdzie trudniej już kupić szkolnego konwencjonalne w sklepie niż ekologiczne i też ten dostęp do już pojawiają się nawet fast foody organiczne będzie to można sobie na szkodnikiem krawat albo parówkę kupić z chowu ekologicznego to jak tutaj staną też zyskałyby, gdy dyktuje skala jedno z jak wejdziemy do sklepów wręczam dziś ma oddzielną rozmowę z Libiąża to jest właśnie bardzo ciekawa, a jeszcze zwrócić też na to uwagę, że Polacy jedzą kilka razy więcej mięsa niż wynika z zaleceń Instytutu żywności, toteż warto podkreślić niestety i to nie służy naszemu zdrowiu więcej proporcje bardzo ciekawym pełnym punktów niż weszliby jeszcze tylko powiem o tym, raporcie, że przy szosie, bo my przyglądamy się i jak działamy w rolnictwie od kilku lat, więc ten raport to jest takie podsumowanie naszej analizy, ale byliśmy w stanie wydać go bardzo szybko, ponieważ te liczby są natomiast też sposób u mnie dawania danych jest bardzo proste rzeczy niezrozumiałych dla innych polskich instytucjach są fatalna podawane przez to są rzeczy przyjmują je po prostu zebraliśmy jedno zapraszamy do lektury mięso pod kontrolą poza obozami mięso poza kontrolą to jest tytuł raportu Greenpeace u Katarzyna Jagiełło oba państwa gościem bardzo dziękuję dziękuję Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: ŚWIATOPODGLĄD

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

Teraz 30% zniżki na Dostęp Premium! Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW", aby słuchać podcastów TOK FM na komputerze i w aplikacji mobilnej już dziś.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!