REKLAMA

Wileńskie smaki

Niedzielny obiad
Data emisji:
2019-02-17 12:20
Audycja:
Niedzielny obiad
Czas trwania:
14:58 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielne obiady 11221, a w naszym studiu, ponieważ WK Noska Kołodziej pisarka reporterka autorka książki Wilno rodzinna historia smaków dzień dobry dzień dobry pani była kiedyś naszym gościom, ponieważ nie wyczerpaliśmy tematu zaproszono panią po raz kolejny tak, by porozmawiać o smakach Litwy generalnie krajów nadbałtyckich, bo nie będziemy tego rozszerzać ich rodziców jest jedyna w swoim rodzaju jest charakterystyczna blisko polskiej kuchni i w ogóle powinna, choć Rozwiń » pewnie ciężka nowa ma być naszym celem wypraw kulinarnych zgodzi się pani Hall i choć ciężka robota tak łagodnie powiedziane bardzo się, że bardzo ciężka no dobrze to już z tą rekomendacją będzie nam trudniej przekonać naszych słuchaczy dosyć tych, którzy są na bycie fit, a ja nie jestem też spory albo na diecie wegańskiej wegetariańskiej z czego wynika to charakterystyka kuchni kuchni litewskiej z giełdy wynika wynika z biedy z tego, że tak naprawdę to co taką tradycyjną kuchnią litewską to jest takie jedzenie chłopa, który no to co proszę o posadził to miano daleka miał dużo ziemniaków od pewnego momentu oczywiście miało buraki kapustę tak od czasu do czasu miał jakąś świnię, którą się dało to właśnie zarżnąć przebieg niż przed jakimś weselem chrzcinami czy przed Wielkanocą i 2 × tyle, ponieważ trzeba pamiętać, że taka Kraków niewysoka mści się z nim Radziwiłłowie Tyzenhauz zowie nikt inny język szlacheckie rody no na Litwie w żyłę jadał zupełnie coś innego niż inni pieką sobie nie wiem też pyszne babki z migdałami z 60 jajek jest szafranem tak, ale jedno to była inteligencja, bo trochę inny świat tak już po drugiej wojny światowej na większość Polaków, a to głównie Polacy tak naprawdę wyjechali musieli wyjechać z Litwy, zabierając ze sobą coś, czego oczekuje taką dworską kuchnię taką wyższą no i nikt o swoją dość tożsamość czegoś odnalazła w tym co takiego się co go prosto z ubogiej chłopskiej co było tutejsze także tych wszystkich ziemniakach we wszystkich kwartach i interes np. Litwa mam wrażenie, że dopiero teraz tak czasami się jak słyszymy też o jego może fajnie byłoby mieć też coś do kuchni wyższej też trochę schudnąć tak, bo rzeczywiście na Litwie w każdej knajpie czy tom Williams czy wiecie tam jeszcze są te wszystkie pizzerie kebaby jest już i t d. z alejek jeździłam w tym roku przez miesiąc po nitce północnej tylko się zachodziły jakieś knajpy to wszędzie było to samo, bo też bliny żmudzkie takie takie uczył się z ziemniaków w środku mięso polane skwarkami albo albo śmietaną były kaukaskie szaszłyki, które są na przyszły na Litwę razem ze związkiem Radzieckim i jakieś takie właśnie takie koty chłodnik oczywiście litewski też bardzo dwuznaczny taniej tak naprawdę na tym się kończyło naucza, żebyśmy właśnie zatrzymali się jak kiedyś panią o tym, rozmawiamy, ale myślę, że to systematycznie wyczerpany ile chodnik w litewskim nasz przypomina chłodnik litewski w nie nie przypomina szumne nazwy Hitler młodych chętnych niż za przecież może, więc w ogóle nie chłodnik litewski w Polsce, gdyż dystrybuuje te stwierdza Boże drogi co to takiego AMG, które z lepszych nieśmiało zapytam jak cud, że litewscy lotnicy równie kosztownym dla litewskich chodzi przede wszystkim się robi się na kefirze bardzo im bardziej gęsty bardzo tłusty graffiti jest lepiej także dodać jeszcze śmietany, żeby jeszcze bardziej tłuste środka tabeli to, skąd taka typowa też 40 % np. stać w 382 najwięcej tak to tę noc to nie no, więc i w tym w tym są oczywiście buraki tak tym są buraki szczypiorek jest ogórek jest zawsze jajko koperek do tego, że zawsze podaje ziemniaki na talerzu obok są ziemniaki albo gotowane z masłem lub też mogą być słuchać prawda musi być kalorie trochę więcej albo są podsmażamy taki inny tekst w stylu gość dostaje widelec dostają Leszka no i waśni z łyżką operuje jedząc chodnik, a widelce noty ziemniaki skubiąc niektórzy składają te ciepłe ziemniaki do tego żadnego chodnika i być zastępcą jest standard od to nie jest tak jak u nas podziałem ze wschodniej i ogórkowym i buraczany butikowy obiekt tymczasem liczba to może tak bardzo rzadko mi się zdarzało na Litwie, gdzie znaleźć te samochody z Litwy, tak więc wiem, o czym wie, o czym mówię trochę z białych chodnik tak moje babcie wasze czasami robi, ale rynek jest bardzo bardzo rzadkie takim typowym chodnikiem, który z blatem sklepach można na litry kupować no bo wiadomo co szczebla tym mieście to jest taki bracia Anny chłodnik pianisty oczywiście bardzo tłuste i poszukać, gdzie się powinien zatrzymać się Polak, który wybiera się na Litwę, by posmakować tamtejszej kuchni przyznam, że przez Wisłę podróżowałem z Dorotą kilka miesięcy temu i tak nie bardzo wiedziałam przydrożne restauracje to raczej stacje benzynowe i formach hot dogów to auto było to co można było znaleźć szybciutko gminy były gminy nie sosu winegret karaimskie pierożki takie pierogi pieczone architekt taką drogę Ostrówek muszla danie karaimskie Karimov czy taka grupa etniczna pochodząca z Krymu, którzy na Litwie są takie litewskie fast foodem obok obok dogów zawsze są to nie do tego nie znalazłam próżno szukać takich niewinnych w Polsce wszędzie są góralskie chaty nowe nawet na Wybrzeżu prawda albo próżno szukać takich można byłoby wejść i zjeść coś tradycyjnym nie litewskiego czy trzeba po prostu zwyżkową dopóty będziemy szukać, bo czy dokonywane jest mniej dobrze pojęty, czyli stanu ma teraz pewnie już 2 ,51 000 000 mieszkańców w tym aż połowę pół 1 000 000 wyemigrowało niedawno, tak więc tak naprawdę knajp nie jest tak dużo Polacy Litwini zawsze zachwycają jadą przez Polskę, że wiadomo zajazd Kruszyna jeść dużo i konkretnie kawiarnia no to późne ciastko tak na Litwie to w nowych turystyczna kawiarnia jest bardzo tam też zawsze coś do jedzenia i w małych miasteczkach każde miasteczko powinna być jakaś taka mniej lub bardziej udana knajpka własnych wspomnień takim daniem litewskim i tak się wydaje chwilowe i mówił Tusk danio w powinien być dobry litewski bunt, a to zależy czy w knajpie czy u babci dowód w knajpie w gnie w czy w knajpie wiadomo musi być obiad o różnych grupach pierwsze danie zupa tak drugie danie, choć zupa goście szczególni podaj zupę z jakim takim takim jedzeniem i takim swojskim dla siebie tak naprawdę, ale kiepsko się uprze to zupa to drugie danie tak deser niekoniecznie pieszych tradycyjny deser, czyli faktycznie nie ma jest bardzo bardzo mało tak do tego jest kwas chlebowy albo fast gmin kołowy, a ktoś lubi alkohol to w to raczej piwo niż wódka też zależą od regionu, a statystyki obiad u babci no nie na faceta to musi trwać parę dobrych godzin zacząć się waszą przystawek ocala od tych, które same w sobie są bardzo trudno przed nim też związek radziecki przyniósł ze sobą w darze duże upodobanie do majonezu języki sałatki z majonezem daleki też kanapki i t d. później później, choć drugie danie wchodząc do Sereny i aby dbać, by trwał tak cztery-pięć godzin jak nic, a to drugie danie, które wchodzi to co może są np. cepeliny czy musimy coś co jest oczywiście mięso cepeliny są takie Polacy znają tylko w Karpaczu albo pyzy takie duże Niemka szare kluchy z mięsem środków z oczywiście z ziemniaków polane są śmietaną i w dodatku jeszcze ze skwarkami żadnej surówki się tego nie podaje nowo utworzona po co psuć smak ziemniaków w imię strachach z albo n p . aby np. Kiszka ziemniaczana tańczyli i ich to w jelito od ich interesie tak samo i to się nagrzewa innym ziemniakami też część rozkład Kani, ale jeszcze cebulą to się piecze w piekarniku w lipcu 2 tys, skąd te same składniki tego trochę innej formie chętnie pływa też potem tłuszczykiem herby śmietanę i takiego dotychczas paulinów podstawę liczbę pojedynczą można zjeść naraz czy Ełk 1 i nie to zależy od wielkości z aptek są małe SUV są większe, ale tak tak to standardowa port to są 2 takie standardowe dla kobiet tak mężczyźni tak to 4 zjadają najczęściej w każdym razie w mojej rodzinie, bywa że cepeliny się także na kolację w nasze danie raczej ich następnego dnia wieczorem stał w używaniu zjadł takiego co powinno naścienne temu umarł w euro z panem Bogiem było, gdyby dokonać nie był on musi być jak było jest bardzo praktyczne Wrzosek z emisją co ślina pot smażone groźna na patelni jeśli tak na nosie mają grać pod smażone z jajkiem np. jeszcze smażonym do tego, by cały dzień może pan pracować w polu siano przerzucać na kim siedzieć w radiu trochę gorzej z jeszcze w radiu od miasta tego dnia dopiero pan byłby blondynek czymś takim bardzo praktyczne, ale to wynika właśnie z charakterystyki i Litwę i z tego czym zajmowali się niegdyś mieszkańcy tego kraju takich najbardziej nowość tak jak mówiłem stołówką kuchnią biedną kuchnią chłopską dziś rano wyzywał o tyle na ziemie te siły na na ogarnięcie tego złego w pole gospodarstwa, a dobrze ten zapytał wobec tego podchwytliwe czy istnieje jakieś zdanie nie oparte na ziemniakach oczywiście, że ta młodzież szuka tanich źródeł zewnętrznych pierwotnie pierwsze skojarzenie aha bliny kartofle niedobre nieba kartoflana, choć już też rodzimych TFI gorset z olbrzymim taki chętny do herbaty mitem jest noszący jeszcze buraki Time jednocześnie pastor z ziemniaka z NFZ ani nie da się czas nie dotyczy to czy ważne tymi ciastami jest bardzo bardzo ubogo na Litwie takim słodyczy Emu, który nie wiem były wszystkie z tych starych książkach kucharskich litewskich zawsze jakoś tak wybija to jest zwykła babka drożdżowa tak jak chłopów jak było biednie to nawet bez cukru tak uznał ilością cukru tak jak było trochę bardziej bogato to się trochę rodzą się tego sypało i tylko coś co jest co i Litwini Polacy Rosjanie łyżkę soli w ten oto znają właśnie od od pokoleń teraz też będą teraz wszystko jest miło jeśli już Litwini do Polski są też 39 i słodyczy Polak nad przywożą litewski Stańka, który się różni od tego polskiego z bardziej kruchy grzybami rękoma zyski też takie takie takie jak ciasto wystrzelać się przed traktuje jak na każdym ser musi być sękacz ale, żeby zrozumieć się też upodobania kulinarne Litwinów zapytam panią są Litwini najbardziej lubią w Polskiej kuchni rozum, chociaż powiem, że co najbardziej szokuje na razie oczywiście wraz z ich szokują w oczy były flaki szokują za dużo mięsa w mięsie i na mnie Żurek flaki no tak wtedy takie dziwne tak czy są zdziwieni jak na przód proszą o coś się na kotlet schabowy niż spodziewali się kompletną w swoim kształcie mielonego dostają takiego właśnie takiego jak sznycel się tekstu są zdziwieni, że to się z tym kotletem stało np. w inną nie lubią młodszy z nie znają pierogów takich, jakie są w Polsce szczególnie się dziwią, dlaczego Polacy tak bardzo lubię pierogi ruskie i syna z trudnego w ogóle z Rosją, ale naprzód proszą w knajpie o pierogi z serem to się spodziewają się to będą pierogi z żółtym serem jest wrogiem pod nazwisko trochę jest trochę inne co jeszcze tak wymyślne chleba bardzo nie lubią siebie szczerze, że Polacy jedzą zupę bez chleba niż zwykle jak to możliwe tak to nic się wszystko sklep możne można je jeść, choć chętnych Ano oczywiście o VAT to jest bardzo Max następuje teraz zmiana kulturowa, odkąd taniec jest euro to ceny poszły w górę wszystko dużo droższe i Litwini nie przyjeżdżają na zakupy do Suwałk Augustowa Białegostoku i stamtąd z tych najwspanialszym Biedronek liderów, a kredyty w Chełmży sklepów ze sklepów wielkopowierzchniowych przywożą przywożone przed ciastek tylko Litwy nigdy nie było wcześnie przecież serniki wielkanocne albo babki wielkanocne, więc moim znajdzie się w nich bardzo się zmienia kuchnia litewska cukierki polskie też Przymorzu i który kiedyś no w kiedyś kiedyś nie było tak wygląda mi kolacja, gdybym jak czołg jesteśmy w okresie od 14 lutego nie obchodzę tego święta to co to podobno święto zakochanych na pewno i chcesz zaprosić drugą osobę nawet na kolację to, bo to też na cepeliny i nie nie jednak nie tuż tuż tuż za naprawdę taki odsetek za takim w Wilnie tak to już bardziej by się chciało czegoś takiego ekskluzywnego czy też kuchnie już jakaś taka trochę wina na pewno bardziej wykwintna tak, aby ten zalew służę też, choć na Litwę tak niskie łączenie ich dyscypliny TENIS w kolorze niebieskim to zabarwione niczym szlakiem zielonym Targ wtedy już już trochę już w tym trochę się nie wypada, iż taką kuchnię teraz jednak jakoś meksykańskie byśmy Consulting, a nie ma też wygoda, ale i tradycyjnej kolacji litewskiej, która byłaby ukoronowaniem wieczoru pary córka się od w tej kuchni dworskiej tak na pewno było tak, ale takiej tradycyjnej kuchni litewskiej chłopskiej nie ma czegoś takiego czy w ogóle w kuchni deskę to jest taka ich kuchnia stworzoną nie dla pary stworzoną dla wspólnoty KIG biesiadowanie dysków idealny do tego, aby wieczorem tak zaś ręcznie, więc 10 osób przy stole zostawić toastu piwem chlebem czarną smażonym z czosnkiem Kupis nie jest jeszcze zrobić z kim giną z ser pokroić i od dziś mówią od gminy w tym kasku dzieli te startujące w doliczonym już dobrze targi w takt i sobie gadać tak nie wiem, że dobrych parę godzin o północy i doraźnie, żeby się porządnie wychłostać takimi mioteł Ka misja jałowca z brzozy albo zdań, bo tak to do tego stworzona ta kuchnia dziękuję panie bardzo to opowieść, choć ciężko się tak zrobiłem w w 2 w te ziemniaki tytoń cepeliny, ale nie musimy kiedyś spróbować pani Ewa Klonowska Kołodziej pisarka reporterka autorka książki Wilno rodzinna historia smaku, bo to jest pani historia osobista tak jest opisana w książce państwo też nie polecam to o smakach dzieci znajdą państwo naprawdę wiele teraz zaproszono informacje po informacjach jak z dzieckiem kolejny stały punkt naszego programu osób w oko Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

40% rabatu w zimowej promocji TOK FM. Nie czekaj - zdobądź swój pakiet "Aplikacja i WWW" z solidną zniżką, aby słuchać wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!