REKLAMA

Kooperatywy spożywcze w Polsce

OFF Czarek
Data emisji:
2019-02-19 11:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
40:14 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
z studia goście dr Ruta Śpiewak dr Aleksandra Bilewicz z Instytutu rozwoju wsi rolnictwa Polskiej Akademii Nauk dzień dobry witam panie bardzo serdecznie się w dzień dobry w gdy dzisiaj będziemy rozmawiać o w czymś co po polsku z naszych Kooperatywa spożywczą my, a po angielsku oburza się jak oni mu, ale Ferenc, czyli oceny czy wschód nad morzem, czyli alternatywnego, więc system dystrybucji żywności chciwość wieczorowi, o czym rozmawiamy co to są te alternatywne Rozwiń » alternatywny do czego właściwie dr Aleksandra Bilewicz znaczek inni tak Kooperatywa można powiedzieć, że jest 1 z CEF w formę alternatywnej sieci dystrybucji żywności jest ich wiele jest ich można powiedzieć wiele najogólniej rzecz biorąc realna są to takie próby ominięcia głównego nurtu o dystrybucji żywności związanego przede wszystkim z dużymi sieciami supermarketów jak również innym w większości z wielką przemysłowymi intensywnym rolnictwem są to takie niewielkie zwykle oddolne formy w dystrybucji mogą to być kooperatywy czyli kiedy się na to mówią spółdzielnie mogą to być się powiedzmy nie mam targi rolników mogą to być też takie grupy rolnictwa wspieranego przez społeczność się inna czasami jakiś jakieś małe sklepiki ideałem także normy formy są różne jest to dość szerokie pojęcie realną, a co jest seks główną myśląc o 3, dlaczego są osoby, które chcą, aby tworzyć alternatywne sieci albo korzystać z alternatywnych sieci czy to jest kwestia nie wiem kwestie ekonomiczne cena kwestie jakościowe kwestie światopoglądowe filozoficzne myślę, że to są trwała już kilka z tych źródeł 1 to trochę wynika z niezgody na funkcjonujący dominujący system dystrybucji produkcji żywności w krajach europejskich czynem, a mowa w Ameryce tych zamożniejszych krajach czy domy się mówi globalnej północy drugi to jest Targ Milenium kurze produkty żywność którą, którą może dostać w masowym w sklepach wiele wstyd w wielkich sieciach nie zawsze jest bezpieczna terenówka myślano o tym, że w Ajaksie Jean-Paul znowu pojawiła dyskusja na temat tej wołowiny w tej tezy tej zatrutej tej zatrutej wołowinę, która wyszła świat nie radzą sobie, gdzie jest bardzo się ucieszyłam, że ja wiem, skąd pochodzi z wieży, skąd pochodzi mięso, które niektóre z reguły kupuje to też kwestia ekonomiczna, że osoby, które chcą kupować ekologiczną żywność czy też zdrowszą cokolwiek to wyznaczy w kooperację Wach kupują ją nieco taniej niż komercyjny sklepach ekologicznych czy należy do tych popularnych ekologicznych targowiskach one są one są tańsze to, jeżeli chodzi o kooperatywy, ale w ogóle tańsze niż ekologiczne, ale droższe niż jest niższy niż 6 lat jest, że to jest idea jednakowo dla ludzi dla klasy średniej w ciemno można powiedzieć, że na razie tak zarówno w Polsce, jaki w krajach Zachodu też się do określonego przede wszystkim ruch klasy średniej zdaniem mimo wszystko to żywność produkowana na bardziej pracochłonnym metodami mniej intensywnymi no po prostu wymaga więcej nakładów więcej środków więc, więc wciąż jest droższa na kwestia jest jakby rozwalili rozwoju skali tego tych alternatywnych sieci no one musiałyby przestanie być alternatywne w tak naprawdę żeby, żeby to była szeroko dostępna na razie wciąż to jest niszowe, a w szczególności w Polsce, gdzie dziś wolałabym coś jest wpisana w reż tony, bo rozmiarze, jeżeli alternatywnej sieci przestaną być niszowej staną się mainstreamowe to tym samym jak gdyby trochę zjadają się same oczy, jakby utraciłyby te cechy, dla których ludzie chcą w nim uczestniczyć w obydwu stronach no tak to trochę paradoksalne nóżka w Ameryce stany Zjednoczone teraz się toczy bardzo ciekawa dyskusja, że rolnictwo ekologiczne właśnie dokładnie w ten sposób się zjadło także, że żyje 1 z tych elementów też jadę na aktywność jest dobre traktowanie pracowników rolników był tym, którzy uczestniczą w tym procesie produkcji dystrybucji i w tej chwili dała rolnictwo ekologiczne na cele się rozwinęło, że stało się bardzo masowej w związku z tym ta elastyczność oddzieliła się od samego systemu produkcji, więc jest to dosyć tutaj jest jestem, jaki istnieje jakiś paradoks i oczywiście wszystkie osoby za czym oczywiście osoby zaangażowane w alternatywnej sieci żywności myślę, że dla wielu z nich jest ważne to, żeby rząd, żeby to jakoś się dociera na żebraków i jedzenie w wyższej jakości było dostępne dla dla dla szerokich plaż dla szerokiej grupy ziemniak nie nie wiązało się tak wysokim z wysokimi cenami w na razie jest o baraże z pracami nad na razie to proces tak rozumiem, że w wozie ze strony tych długów od tak jeśli dodać, że gdzieś tam pojawi się taka myśl, że uczeń chce w jednostkach tych alternatywnych dystrybucji dziś sieć dystrybucji czy może go kooperatywy ma być pełna nieformalny szczyt tańczy, by sformalizowanie to nie jest coś, czego osoby uczestniczące w tym chcą czy pragną znacznie koniecznie no rzeczywiście Polski ruch kooperaty w spożywczych w tym się odznacza i pewnie pewnie ciężko o pracę inspiruje się takimi anarchizm mającymi trendami też w zachodnich ruchach społecznych będzie się mówić dużo właśnie na nie hierarchiczności odrzuceniu jakichś formalnych struktur 33 czy takiej spontaniczności działania no natomiast wiele z tych sieci nam mniej sformalizowany ma całkiem formalne struktury na dużo się mówi też zakony literaturze właśnie takim inscenizację przejmowaniu pełnej właśnie oczyma czym Dorota wspominała silnych cech alternatywną ości przez przez konwencjonalne systemy dystrybucji także te Köln coraz więcej się mówi o tym, że te różnice się zacierają, że rzezie już nie matek z taką osobą ostrej opozycji pomiędzy tymi alternatywnymi sieciami, a Opowiedz o miejsce im na co w Polsce to nie jest jeszcze mniej widoczne na już siły powiedz mi się pojawiają takie można powiedzieć wycieczki w tym kierunku, że nawet supermarkety oferują, jakby żywność która, która ma taką aurę lokalności 33 miałem inną właśnie z jest kojarzona z małym z małymi rodzinnymi gospodarstwami, więc m. in . jaki z tego typu już się już mody powiedz mi się u nas pojawiają no no ale rzeczywiście Łyny jeśli chodzi o same kooperatywy to jest ruch raczej niesformalizowane dochodzi 1 skok raty taka największa na terenie Warszawy z Yale jest formalnie stowarzyszeniem założyła już 2 sklepy mówią kooperatywy dobrze realna natomiast jest raczej taki miękki czy wy też jesteście stowarzyszeniem było, bo Ruta działa też kooperatywy Grochowskiej, więc między raczej Staruch nieformalny na czym polega działalność kooperatywy dr Ruta Śpiewak w założeniu, że na produkcji czy na bardzo duże krajowe New Delhi zawisły już rozmawiamy o jedzeniu lodów bardzo przyjemne dużo się uczymy też nawzajem się nakręcamy na nie to co jemy i t d . ale z drugiej strony to też trzeba włożyć trochę pracy szukamy dostawców jest jakaś tam jakieś tam zadania, które rozdzielamy rozdzielamy między siebie barwa bardzo różne działania prosta poczynając od Raciborza tak samo ważną sprzątania sali, w której jesteśmy w końcu znak, że trzeba wstać z rolnikiem się skontaktować odebrać od niego produkcja i t d. ustali co zamawiamy więcej ta praca jest w myśl, że w miarę sprawiedliwie rozkładana przez wszystkich członków u uczestników również dostać się, gdyby nigdy ważna cecha tego ruchu alternatywnego, czyli kooperatyw spożywczych, że to jest odniesienie się trochę więcej niż powiedzielibyśmy kanały zdobywania żywności innej jakości czy innej ceny wykorzystać pewnego rodzaju taki ruch w, spalając obywateli coś mu niektórzy mówią, że to są takie też znajoma społeczeństwa obywatelskiego to właśnie, gdyby negocjowanie dogadywanie się między sobą, ale także z zewnętrznymi dostawcami jakaś próba wspólnego rozwiązywania problemów czy też wspólnego stawienia sobie różnych zadań potem egzekwowania rozdzielania dla mnie czesne tak naprawdę bardzo ważne w barwnym najważniejsze bardzo ważne aspekty po pierwsze, że wszyscy o pieniądze działamy na ufamy sobie, jakim jestem zaufaniu w UE uczymy się realne do współpracy raz to jest trudniejsze raz jest łatwiejsza, ale widzę, że to jest proces Lizzie uczymy jesteśmy w tym coraz lepiej niż siano itp w miarę staram się szanować swoje swoją opinię to jest wszystko jest płaską strukturę WP łaską strukturą właściwie u nas i jesteśmy też, że działamy w obrębie 1 dzielnicy to strasznie fajnie na spacer z psem jest zazwyczaj jest szansa, że spotkam głosi jej kogoś kooperatywy zrównoważenie Roman Reszka i dokąd wyjechała do odwołania albo o albo plotki, ale co, więc to wiadomo spożywcze czy spożywcza towarzyski z dniem w UE, ale tak też, że te spożywcze, że teraz marchewka podrożała w ogóle nie ma żalu, że nie da z tych mandatów to nic nie da zrobić, bo są uzgodniła idealne, ale co jest dla mnie dla mnie jest bardzo fajne, bo to takie spalają zwykła dla mnie to społeczeństwo obywatelskie w działaniu taka mała mała grupa grupa ludzi, która najpierw, z którą zjem powiązała kwestia żywności tak naprawdę jest to co jest w dół jest to już teraz dużo dużo dużo więcej studio dr Aleksandra Bilewicz dr Ruta Śpiewak z Instytutu rozwoju wsi i rolnictwa Polskiej Akademii Nauk rozmawiamy o alternatywnych źródłach pozyskiwania żywności o n p . Kooperatywa spożywczych w Polsce gminy czy można wyróżnić, bo tylko różne sposoby właśnie funkcjonowania operatorów czy tych alternatywnych sieci różnią się między sobą ze względu na miejscach, które licznie czy Polski seniorów od francuskich czy Europejski są inne od amerykańskich albo czy Niewiem środkowoeuropejskie są inne od zachodnioeuropejskich co znaczy można powiedzieć że, że idea jest podobna co znaczy powiedziałem, że z ziem polskich wyróżniono przede wszystkim skalą to znaczy, że leży jednak nie ma jakichś takich statystyk międzynarodowych tryby mówiła o tym, ile, gdzie jest kooperaty w, ale jednak znacząco mniejszy jest ruch w Polsce funkcjonuje około 30 mniej więcej szacujemy, że operaty w zaangażowanych jest to w 100 mniej lub bardziej aktywni około kilku tysięcy osób po pewnie w skali kraju więc, więc nie jest to duży ruch natomiast znała należy przypomnieć, że Polska ma też dużą tradycję Spółdzielczości Spożywców jeszcze z drugiej połowy dziewiętnastego wieku w okresie międzywojennym najbardziej rozwiniętą, więc jest, czego nawiązywać natomiast niewiele mniej niż powstała jak sprzedam kaszankę słoninę Rosja to w nim, że to ostatnie lata jest to jest 5 innych, które ma specyficzną okupacyjnych realiach okupacyjnych konteksty natomiast to tradycja tradycja sięga głębiej, ale można powiedzieć, że w tej chwili jest to ruch taki troszeczkę importowany z Zachodu znana jest jeśli mama mogła rozwinąć hamuje do tej bardziej bardziej krytyczny obraz tego wszystkiego co się dzieje no to w Polsce mamy taki troszeczkę mieszany system żywnościowy to znaczy z 1 strony mamy na ten dominujące już system masowej dystrybucji supermarketów dyskontów natomiast z drugiej strony mamy rozbudowaną tradycje też z żywnościowego samo zaopatrzenia i takich nieformalnych kanałów dystrybucji, który jeszcze no powiedzmy w czasach PRL -u się rozwinęły w COS to znaczna np. pozyskiwanie żywności od rodziny na wsi czy jakiś nieformalny kanał sprzedaży czy nawet dziś osoby, które niektóre sprzedają na bazarach w nieformalny sposób im troszkę może szkoda, że te systemy w jaki sposób się nie zazębiają co znaczy, że kooperatywy spożywcze są one są takim bardzo nowym środowiskiem odwołującym się do takich można powiedzieć ideałów 3 czy nawet języka czy sloganów zaczerpniętych właśnie z tych zachodnich ruchów natomiast inne ciekawe badania przeprowadził chociażby czeski badacz, że mnie po cichu Liczka, który pisał o tzw. na innym Kłaj Sustainability, czyli takiej winnicy inni gdzieś ekologiczny Cichy zrównoważeniu właśnie, który ma miejsce w krajach Europy środkowo-wschodniej, że my no w dużej mierze w MEN poprzez późne wprowadzenie modernizacji czy transformacji społeczno-ekonomicznej ma jeszcze mamy te zasoby których, których już na Zachodzie nie ma to znaczy akurat o tym nie pisał na, ale mamy mamy dość rozdrobnione rolnictwo do jeszcze wciąż dużą liczbę gospodarstw rodzinnych, które co się zmienia bardzo szybko ale, ale wydaje mi się, że to jesteś pewien zasób, którym można, by wykorzystać właśnie na rzecz jednak wspierania tej żywności wysokiej jakości na coś takiego się nie dzieje nas z drugiej strony właśnie są te kanały dystrybucji takie nieformalne, które często nie doceniamy właśnie mówimy, że te sanitarne natomiast Ano wystarczy się przejść na lokalne bazary gdzie, gdzie nowe można znaleźć rolników właśnie lokalnych którzy, którzy sprzedają żywność często produkowano dość tradycyjnymi metodami, chociaż nie mają zwykle certyfikatu ekologicznego nie jest autem właśnie oficjalne uznane za ten alternatywny kanał dystrybucji no, więc chciałam zwrócić uwagę na takie im takie też rozmycie tych kategorii i trochę potrzeby wyjścia poza poza tym te konwencjonalne ujęcia tej tej sprawy w rolę ma ona reklamy Lamara oczywiście racjom jest jeszcze ten teren czeski badacz wspominał Kuba o grze w Czechach w Polsce wyjątkowo silne ruchy działkowców, którzy też właściwie produkują żywność jakoś go oszacował to moim zdaniem przeszacował, ale ogromną liczbę talerzy wyprodukują naprawdę dużo dużo żywności w ten sposób produkuje pustaki typu c cała Europa Och, Och środkowo wschodnia, ale ona też o tym, wspomniała, że jako, że nasz lęk, że to bardzo szybko rozwija traci naznaczeniu także, gdy przestaliśmy, gdy przestało się w Polsce doceniać tych Drobin rannych drobnych rolników niby w języku politycznym bardzo dużo się o tym, mówi, ale za właściwe zatem nie idą żadne praktyczne i efektywne działania, żeby w, żeby wspierać tych drobnych LOK lokalnych rolników też wiedzę po prostu jak produkować żywność przy ograniczonym użyciu modułu chemii i t d. w i o linię nie uzyskają nie uzyskują wystarczającego wsparcia, gdy nasz zachwyt nad nad takim kolorowym ładnymi jedzeniem, które trochę YouTube w bojach rzeczywiście po przełomie się po osiemdziesiątego dziewiątego roku nadali spod 3 nie wiem czy jest ona na pewno nadal jest podtrzymywany przez lepsze przez supermarkety AJA myślę, że ludzie mają od odczuwają ból głupot, że coś złego dzieje z naszą znasz znasz żywnością jest miejsce i przestrzeń na to, żeby wspierać tych drobnych gra Odra drobnych rolników n p . przez lokalne samorządy nie tylko nie tylko odgórnie w talent w końcu to klienci głosują portfelami też na pewien model, który jest dla nich atrakcyjny tak czy w myśl, że wzrost cen za popularność dyskontów i różnego rodzaju wielkoformatowych sklepów bierze się m. in. stąd, że do ceny takich towarów pierwszej potrzeby spożywczych także są dużo niższe niż inne no myślę w takich właśnie sklepach ekologicznych atrakcyjne, więc pewnie mówiąc to Spółdzielczości w powiemy też po pewnym podziale klasowym, a klasa średnia kontra kolejnych klas w nogach dlatego też personel może nie mamy wyczytane francuskie sery Australian dań my nie możemy abstrahować od całego systemu ekonomicznego, który w, który tę sytuację podtrzymuje no no właśnie Lennon to na poziomie europejskim trwa intensywna debata w tej chwili na temat reformy wspólnej polityki rolnej, która nas w tej chwili działa w ten sposób, że wspiera jednak największe gospodarstwa talent i ich itd tt subsydia, które chce, które są ogromne sprawiają, że z 1 strony generują nadprodukcja ogromną żywności nas z drugiej strony utrzymują niskie ceny, więc miasto jest kwestia tego jak to rozwiązać na poziomie wspólnotowym i jakie mechanizmy mamy na poziomie właśnie w państwowym dostępne, którego tryb mogłyby regulować 1 z 1 z takich mechanizmów jest na pewno wspieranie bezpośredniej sprzedaży żywności z gospodarstw no coś co zostało częściowo rozwiązany ustawą wprowadzono na początku 2017 rok, o ile pamiętam na liście wciąż tam no właśnie aktywiści m. in. z operaty z 3 czy inne stowarzyszenia rolników Kolno ekologicznych walczą o to, żeby np. móc sprzedawać bezpośrednio z gospodarzy żywność do szpitali czy do Olczy do szkół czy przedszkoli, żeby było właśnie nowy większy chaos żywność wyjął mu wszystkie zdjęcia w powrocie z podwładnym w no no właśnie JST jest odrębna kwestia walki już związany z finansowaniem służby zdrowia ale, ale też takie mechanizmy no oczywiście miałoby też ograniczony zasięg, ale coś co by mogły zmienić także, że ma natomiast ciągle ciągle jednak te regulacje są są takie, że życie więksi producenci i zagraniczni producenci są dużo mówić no one wygrywają w starych ważny cel związany z pań punktu widzenia byłoby dotowanie drobnych producentów czy do mniejszych producentów po to, aby ta lepszej jakości żywności tak czy produkowana innymi metodami mogła być raczej nie mają się o gotowaniu londyńscy jest też bardzo skomplikowana i chęć dyskusyjna kwestia kawałek terenu w tej chwili raczej ten system dopłat tych, jakby utrzymuje stagnacji można powiedzieć cały cały ten sektor drobnego rolnictwa no właśnie, dlatego że jest ogromna nierówność na torze też międzynarodowa, ale też Krzysiek wewnątrz wewnątrz kraju między producentami reżimowi takich mechanizmach właśnie wspierających bezpośrednio sprzedaży by, żeby to było łatwiej robić w tej chwili można je sprzedawać żywność przetworzoną z gospodarstwa, czego nie można było wcześniej jest też system kontroli jakości żywności bardzo bardzo skomplikowany, który należałoby zreformować uprościć mają oczywiście jest jest kwestia twym tworzenia grup producenckich na wsi czy spółdzielni należałoby wspierać zapewne samoorganizacji rolników wujek samo organizacji konsumentów nie nie ma moim zdaniem jednak jakiś prostej metody i oczywiście bardzo dobrze, że ta alternatywna sieć się rozwijają dzięki temu np. rozłożenie na wybór w Kleczy prezesie nie ma wyboru, ale też szerzy się mówi o tym problemie np. w tej chwili o tym rozmawiamy właśnie pewnie dzięki temu, że ktoś założył kooperatywy taki w ogóle podniosę kwestię miejsc, więc ogromna wartość tkwi jej tkwił w tego typu inicjatywach natomiast one nie są systemowym rozwiązaniem oczywiście one powinny się rozwijać natomiast im trzeba spojrzeć na tę kwestię nieco szerzej my wiele lat w uważam, że to nie jest kwestia dotowania to kwestia zmiany filozofii też zwrócenia większej uwagi różnego rodzaju polityka, że żywność jest to co jemy w jest ważne zarówno na poziomie takim zdjęcia jest cała pojedynczego człowieka, jaki całego systemu się środowiskowego ONZ masowa produkcja żywności jest 1 z większych trucicieli środowiska gleby wody i t d. w takiej formie jak teraz szczególnie produkcja produkcja masowa produkcja produkcja mięsa, więc to nie jest nie chodzi o to, żeby grać jeszcze więcej pieniędzy do tego systemu produkcji żywności tylko inaczej postawić je postawić akcenty jest bardzo duża rola samorządu, który mógłby wspierać drobnych rolników np. takie się dzieje, bo na pewno Rzymian to na pewno nie jest jedyny przypadek, że stołówki szkolne muszą zamawiać jakiś procent żywności od lokalnych rolników wokół produkujący wokół Rzymu to niekoniecznie stołu i chyba jest dobrze pamiętam niekoniecznie są ekologiczni dochodzi też byli z nóg, ale lokalni, że ta żywność po pierwsze nie produkuje nie nie przetnie podróżuje daleko, ale też poniżyć rolnicy spełnia dziś jakieś, jakie wymogi Doda jest bardzo dużo duża rola w Wogezach w rozmowę też o tym co co jemy, jakie my i t d . jest też kwestia w ogromne kwestia edukacji, ale żadna nawet jakby inna od początku tak tego co się pojawia na talerzu niemowlaka i o tym czy się coś się w przedszkolu i t d. no to my to jest też kwestie były zmiany w ogóle w stosunku do wsi rolnictwa do producentów żywności oraz, że w Polsce, zwłaszcza po transformacji mieliśmy ten dyskurs zacofania i dyskursie modernizacyjnym, który też dominował na Zachodzie przez wiele lat właśnie trzeba zwiększać skalę produkcji nie tylko rolnictwo wielką przemysłową intensywne jest jest przyszłością natomiast na zachód teraz się cieszę z tego staro rozpaczliwie jakoś tam wycofywać z obozu Gross życiem jest sytuacja takie, że nie musi się aż tak bardzo rozpaczliwie czy może ładną masz inne państwa, ale moim zdaniem nowe normy moim zdaniem tracimy ten potencjał i tracimy w bardzo szybkim tempie co znaczy wiele innych po prostu realizują się kurczy tak dużą wiedzę waloryzacja rent w latach tamy w chyba między 90 MOSM 2008 rokiem 50 % rolników odpłynęło z rolnictwa minus różnice, jakie mamy dane żołnierze mają co rząd Polski słucha tych, którzy mają silniejszy głos tak niedawno rolnicy protestowali przeciwko niskim cenom skupu rozumie, że to jest też, gdyby pewien obraz tego, że jest ktoś, kto nie chce skupuje potem coś z tym, że Provident co trafia do nas, ale już po innej cenie niż dużo wyższe niż tak, za które zostały nabyte i tak oto z powrotem wraca temat, która podniosła do sal samoorganizacji się i rolników z tworzenia spółdzielni czy grup producenckich ale jaki oczywiście konsumentów od lat nic były były są pieniądze w ramach pro programu rozwoju obszarów wiejskich na tworzenie grup producenckich i szło idzie to on, ale szło no cóż przecież długo funkcjonujemy w ramach wspólnej polityki rolnej bardzo bardzo opornie zorganizowani rolnicy mają większość mogliby mieć większą siłę przetargową niż zagraniczne korporacje mogliby, ale do tej pory to się z wielu powodów na niej nie udaje do końca poznaje poza producentami jabłek nie wiem czy aż tak większa liczba spora zmiana na pewno większą myślę, że ten to protesty, które się teraz żyją są są właśnie jakąś formą samoorganizacji czy konsolidacji tych w ogóle w jakiś artykulacji też tych interesów czy problemów które, która z rozwiązaniem jest groźna, że w tym takim dużym systemie różne grupy artykułują swoje partykularne problemy jednakowoż w oderwaniu od innych to również po błędzie panie między nimi mówią o takim systemie, który tego wszystkie elementy byłyby zdrowe tak, że mamy w sensie funkcjonowania tak dziś mamy i świadomych konsumentów niektórzy świadomie dokonuję pewnych wyborów i teraz są producenci, którzy jak, gdyby zaś za zaspokajają popyt na maty świat nowe decyzje, a to rozumiem, że rolnicy, którzy protestują nie protestuje przeciwko całemu systemowi tylko przeciwko temu, żeby mogli po prostu ze swojej pracy otrzymywali lepsze wynagrodzenie nie da się myśląc, że to będzie, gdy przedmiotem świadomy transakcji czy nieświadomej Dodzie Kooperatywa czy to będzie protest przeciwko w zachodnim korporacjom pewnie tak trudno się dziwić, że protestują w obronie własnych interesów natomiast akurat na tych protestach rolniczych, które czynne od lipca zeszłego roku się odbywają w pojawił się wątek też występowania w imieniu konsumentów to było też dla mnie ciekawe, że rodzice mówili o tym, właśnie nie tylko o sobie, ale właśnie też całym systemie konsumpcji jej produkcji żywności to bardzo ciekawe proponuję byśmy tego wątku powróci po informacjach Radia TOK FM w studio dr Aleksandra Bilewicz dr Ruta Śpiewak z Instytutu rozwoju wsi rolnictwa Polskiej Akademii Nauk są także do nas słuchaczka pani Joanna Anny, która w wirze żywności i dyskontowa jest tania, bo słabszy jakoś ci ludzie nie szanują wyrzucają, bo się szybko psuje kosztów, by nie wszystkim się zgadza, bo zależy także prace nad żywnością modyfikowaną genetycznie polegają m. in. na to, żeby nie psuła się tak szybko w każdym razie pani Anna podkreśla, że warto edukować społeczeństwo na temat jakości żywności to jest ważne, bo potem się przekłada na nasze zdrowie rozumiem, że oprócz tego, że przekłada na zdrowie to się przy przekłada się, gdyby nam wiele innych systemów, które dzisiaj rozmawiamy Tomek, czyli ci właśnie zanieczyszczenie środowisko też jakiś powiedzmy inni nierówności płacowe w drugą w danym dziale gospodarki tak czy mamy historyczne rolnictwo 2 prędkości, ale w, a z drugiej strony wizytuje taki paradoks toczyły się alternatywne sieci kooperatywy, które działają w momencie, gdy są alternatywnej, kiedy są mniejsze w momencie, kiedy staje się większe mają pewnie pojawia się pułapka w padnięcia w skali w skali całych no i teraz wały w zakładach wesoło spełniającą się przepowiednia czy jest jakiś taki ktoś zbadał czy też jakoś, chociaż ideologicznie filozoficznie przyjrzeć się temu w taki sposób, że faktycznie można rozwiązać problemy nie tylko problemy z klasy średniej tylko większości społeczeństwa chociażby w Polsce czy w Europie środkowo-wschodniej w taki sposób, żeby jak, gdyby nie przełożyć wajchę w drugą stronę we włoszech to śpiewa we włosach z biedą żywność jest bardzo ważna im właściwie bardzo dobra tak stanowi też bardzo ważną wartość dla Włochów istnieje bardzo dużo ten gaz, czyli wasz gość brak jak kooperatywy i jest bardzo duża liczba on po prostu nie poszczególne inicjatywy nie rosną w skale przygodzie, jaką po powstają kolejne uzyskują nurkują, a jest to zasługa też no to oczywiście tego, że to w żywność ta jest wyjątkowo bardzo ważną wartością, ale też tego, że tam istnieją polityki i polityki wsparcia takich takich ludzi i inicjatyw i tam coś tam się dobrze rozwija to w dalszym ciągu oczywiście z zieleni niszowe nie niszowa to suma 23 tysiące 1000 takich inicjaty w na 2 przy tych 3000 powiedzmy, że każdy jest około 50 urodziny to może za policzył, że to już jest to jednak więcej dużo więcej niż inni w Polsce to też oczywiście kwestia zaufania umiejętności współpracy tego, o czym już wspominałam, że my w obrębie kooperatywy nieustannie się nieustannie się tego uczymy uczą się tego nasze dzieci, obserwując nas i AJA myślę, że w bardziej kwestia porządkowania niższy rozrasta się poszczególnych inicjaty w dlatego serdecznie zachęcam do tworzenia kooperatyw w dość łatwa sprawa nie wynajmiesz czy to da czasochłonna, ale bardzo wdzięczna tak naprawdę i tak n p . jest czasochłonne kwestia wypracowania głównych mechanizmów kwestia znalezienia miejsca, czyli właśnie, w jakich przestrzeni w obrębie w obrębie miasta, która to wszystko niekomercyjne tak nikt na nim uczestnicy tego na tym nie zarabiają mniej, więc trzeba znaleźć instytucje w mieście reliktu, która zechce się udostępnić swoją swoją przestrzeń znaleźć ludzi, którzy będą pracować na nas na dobra, że dla dla dobra wspólnego również operaty vana, ale BM bez pieniędzy znalezienia dostawców zaufania, że ci, że dostawcy przywiozą produkty, które się oczekuje dostawcy będą z kolei nam ufali, że zapłacimy np. 3 dni po terminie jest wszystko kwestia kwestia procesów wielu wielu wielu różnych rzeczy, które trzeba pozbierać razem to trwa a w jaki sposób się np. w myśl sankcji oznacza, że czasami się tekst coś dzieje nie tak jak dziś zapanowali jest jakiś błąd i trzeba teraz nie wiem ukarać albo coś to wymyśla sankcje sposób wykonywania napomnienia kary chłosty albo w Noble większy problem nie zaangażowaniem członków także są osoby, które w którym, które nic, które nie nie pracując tyle najazd umówiliśmy i one są usuwane, jeżeli dostawca z kolei jest nie in produkty, którym dostarcza sunie wystarczająco dobre po prostu tutaj też trochę działa on trwa wojna kapitalizm nie zamawia się u niego po prostu, jeżeli mamy wątpliwości, jeżeli nie chce np. poinformować dokładnie w jaki sposób jest produkowana żywność też coś, jakby w ten sposób się rozwiązuje współpracy a no ale był, ale bardzo Nowak to się Guja świetnie się nieustająco uczy uczy się tym jak wygląda system produkcji żywności oraz sezonowości biegnie linia prawdę naprawdę nieustająco się uczy też nieustająca kasie insp inne działania tam inspiracja dla wielu wielu przestrzeniach wnętrze jest bardzo sąd rodzinny może gromadzić się tak tak, spoglądając z góry bardziej na inna historia Spółdzielczości to trochę ma pan rację, że może inna historia pokazuje, że nieuchronne jest taki troszeczkę proces konsolidacji tych tych spółdzielni czynsz czy instytucjonalizacji badacze mówią o takiej farze w fundacyjnej, która jeszcze charakteryzuje właśnie w dużym zaangażowaniem ideowym zwykle istnieniem jakiś charyzmatycznych liderów, którzy gdzieś tam są wzorcowym wymóg wynika z naszych badań mimo tej formalnej nie mniejsze niż hierarchiczne struktury innym kooperatywy też bardzo dobrze się się rozwijają inne są w jakimś takim środowisku konfliktowym tak znaczy często np. my wśród grup jakiś mniejszościowych n p . Katalonii walczącej o niepodległość mamy mamy rozwinięta sieć kooperatyw to nie istnieje nie jest przypadkowe także, że to taka tożsamość, jakby Anną w jaki sposób poznać alternatywną wobec miejskiemu, jakby pomaga w rozwoju tej z tych kooperaty w najpóźniej następuje w nieuchronnie Kijaka formalizacja konsolidacja spółdzielczość się przedwojenna nowości się rozmyła w tym systemie w systemie masowej właśnie dystrybucji żywności już obecnie na Zachodzie te kooperatywy okrążeniach przedwojennych są po prostu wielkimi sieciami supermarketów natomiast najemy się tak nie martwiła tym mitem tym procesem czy to nie przekreśla, jakbym wagi samego ruchu i tego, że ten rozwój jest cykliczna to znaczy jeśli jeszcze się pojawi jakiś skostniały nie pojawi się instytucjonalizacja to bym to znowu się będziemy mieli do czynienia prawdopodobnie z rozwojem ruchów oddolnych, które będą kontestować ten zastany stan rzeczy i jedno też też w sumie po kilku latach w badaniu moście doszło do takiego wniosku, że to nawet nie chodzi o to, żeby z mamą, żeby nim zostały już z DM WDM troszeczkę tak ważne, żeby cały system nagle, żeby wszyscy znaleźli się tylko prace wachty, żeby kółko Pretty poddały ten system nie zmieniały jego logikę tak to znaczy pewnie gdzieś tam dążymy do tego, żeby zupą w sklepie na półce stała lokalna żywność wyprodukowana powiedzmy w miarę z poszanowaniem środowiska i lokalnej społeczności i to to być może kooperatywy łabędzie tym w tym radnym dzielnicy rury się na noc też oczywiście no, chociaż głównie mówimy tutaj w Polsce o gospodarstwach jednak rodzinnych tak nie używających nieraz w niewielkiej śmieje się pracy najemnej więc, więc o to chodzi, żeby go podgryzać ten system i pokazywać alternatywę ani, żeby w, żeby marzyć o tym, żeby każdy był członkiem nieformalnej kooperatywy spożywczej są oczywiście jest i jest bardzo miłą sprawą i ich też z ja też zachęcam do tworzenia kooperatyw, ale tak patrząc bardziej z góry ta wydaje mi się, że taka jest tak taka byłaby rola tego ruchu, ale koliste ci, których stać będą kupowali lepszą jakość żywności ci, których nie stać pozostaną przy tej, którą stać no chodzi o to, żeby jak największej grupy było stać na to, że na dobrej jakości chodzi o wypracowanie takiego mechanizmu co wolno dać nadzieję, że rzecz w tym kierunku zmierzamy też na poziomie wspólnoty Europejskiej, gdyż mordowanie polityków na poziomie lokalnym państwowym unijnym, żebym naprawdę przywiązywali wagę do tego w jaki sposób jest produkowana żywność ze względów środowiskowych ze względu na zdrowie, a zdrowie o obywateli mamy mam wrażenie mam nadzieję, że nasze go operacja wy jesteście już mówiliśmy to jest jakiś taki próba wniesienia do podniesienia tego typu poniesienia utrzymywania tej kwestii wciąż jest wciąż ważnej wizy wciąż wciąż nałożyła na uwadze także sposób w jaki sprowokowana żywność ma naprawdę znaczenie dla bardzo różnych aspektów naszego naszego życia w toledo zmierzył się, żeby domagali się, że uświadomienie nie wszyscy, bo są tego świadomie albo też są pewnie tacy, którzy są świadomi, ale są osoby się ekonomiczne, czyli jedno ze sklepu czy do osób kilku sklepów z wyboru wybieram najtańszy, bo po prostu Jemenu z matką rodziny może dużo tak rozdzielić, żeby wszystko się znalazł w lokale w Donbasie to się da się trochę to mam wrażenie, że coś ty trochę oczywiście dewizy powoli, ale to się z dość to się zmienia to to jest tak jak mówiłam bardzo duża rola szkół szkoda, że ta reforma tzw. drożdżówkę owa gdzieś tam przepadła w toku dziejów zauważyłem, że w niektórych polskich wsiach, czyli w takich miejscach, gdzie się naturalnie można było liczyć na poczęstunek domowe tzw. właśnie ze swojego chowu czy ze swojej pojawia się właśnie coraz więcej produktów z dyskontów w trwa także dlatego, że to film, ale przydomowa produkcja żywności chociażby na potrzeby nie wiem gościć rodziny, gdy jest czasochłonna i klubu zawsze czasochłonna tylko dużo łatwiej z pojazdu lokalnego dyskontu i kupić Niewiem chleb sery wędliny jaja niż hodować zwierzęta albo partycypować w jakim świnie biciu i to zadłużenie zostanie czasami zdarza, że da się na leczenie tańsze tak no trudno trudno znaleźć informacja, że tam, gdzie jest leży po prostu jeśli w sejmie istnieje system, który jest na dogodny cud, że w Azji tani to, że żal, że go wybierają tak, zwłaszcza że już większości mieszkańców wsi już nie pracuje w rolnictwie CEZ około 10 % tylko dziś dojeżdżają do pracy mają normalne czy normalne chcę złowiono po prostu nie są pracownikami naziemnymi, tak więc ze, więc też jej czas spędzony w gospodarstwie jej też można poświęcić znaną produkcję żywności jest jest mniejsze no tak to tak to wygląda oczywiście, w czym sprawa jest trudna złożona tak nie wydaje się, że wielu chrześcijan większe zmiany się w najbliższym czasie dokonały, ale tak jak tak jak panie mówiły tak chodzi o to żeby, gdyby zamienić się na system drugi system tylko raczej chodzi o to, żeby no właśnie stworzyć alternatywy tak, ale przez stworzenie alternaty w także zwiększać czy też nie zmieniać świadomość także, że można inaczej rzeczywiście czasami zmiana kanału zdobywania pożywienia łączy się z kosztami włączy się z utrudnieniami typu kwestionariuszy czasu wysiłkiem tak czy właśnie też użyję naukowego terminu z używaniem się o 0 z różnymi ludźmi, którzy mogą mieć różny poziom motywacji jak takie czasu, bo rozumiem, że cały czas mówimy o pewnej, ale na pewno wolontariacie to nie jest tak, że można kąpać obiecała, iż nie dotrzymały i to za karę w tym mieście zgniło ma znaczną kooperatywy wprowadzają różnego typu kary można powiedzieć swym nowym snajperem jest jak pan mówił Marek z realizacją no no po prostu no można zostać usuniętym z kooperatywy legendy również zostać na nim ziemie ja w tej chwili jestem członkinią, więc może już jakiś znaleźć, ale z West Ham jedno 300 dziś piętno, które w środowisku, że on kiedyś był 1 z nas, bo ani alejek znalazł mojego doświadczenia wynika, że zdecydowana większość ludzi, którzy pod wpływem chce się włączyć robi to bardzo świadomie wieszczy się to wiąże i jak był bardzo rzadko nawala, ale nam czas każdemu zdarzy tak w UE, ale są też osoby, które się dobrze komunikują mówią jest teraz nie mogę nic zrobić albo widzę to zły, więc tutaj jest też to tutaj ta grupa konsul osób, które działa w Kongo pracę w luksusowym bardzo świadoma co z tego że, że na czym polega wolontariat na czym polega jak i jakaś taka z ZUS forma społeczeństwa obywatelskiego takie dobro wspólne jakieś takie poczucie wzajemnej odpowiedzialności za siebie, więc fajnie byłoby też, żeby takie inicjatywy podziękował też z tego względu, że to jest bardzo dobra lekcja Obywatelska Obywatelska po prostu bardzo dobra jestem rad Aleksandra Bilewicz zapis, że środowisko pracy narusza się, że na znaczne jaśniejszym byłam członkinią przez kilka lat warszawski wyczerpanie spożywczej chemii sama się rzuciłam było właśnie się ma np. małe innym bardzo małe dziecko to ta nie jest taki typ tak łatwo mogły uczestniczyć w tych w tych działaniach Reno też akurat my jako Pretty one można powiedzieć, że się sama rozwiązała NATO był problem tej nieformalnej organizacji która, która właśnie miała zbyt luźne sankcje i nikogo tam nie karano inie ich nie stawiano w koń się w związku z tym no no to się też tak naprawdę rozmyło na te jest też problem tych nieformalnych inicjatyw może, że nie wszystkie nie wszystkie działają musi być prowadzona jednak okaże się, jaka struktura je konserwować kija i marchewki w dno w jakim sensie tak, chociaż mówimy oczywiście bardzo łagodnych metodach postępowania w Ludwigshafen od bardzo panie dziękuję dr Aleksandra Bilewicz dr Ruta Śpiewak z Instytutu rozwoju wsi rolnictwa polskie kryminały były państwem moimi gośćmi dziękuję serdecznie Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OFF CZAREK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA