REKLAMA

Marnowanie żywności a zmiana klimatu

Data emisji:
2019-02-23 20:00
Audycja:
Weekend Radia TOK FM
Prowadzący:
Czas trwania:
52:16 min.
Udostępnij:

Szacuje się, że w Polsce rocznie marnowane jest 9 mln. ton żywności w Polsce. Do marnowania jedzenia przyznaje się 42% procent respondentów badanych przez Federację Polskich Banków Żywności. W Unii Europejskiej mówi się o marnowaniu 1 mld 300 mln ton żywności czyli 1/3 całej produkcji rolnej. Rozwiń »

Jak marnowanie jedzenia wpływa na kondycję naszej planety?
Gośćmi Ewy Podolskiej była Dorota Jezierska Wiceprezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności, oraz prof. Zbigniew Karaczun - prof. SGGW, ekspert Koalicji Klimatycznej Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

dzień dobry państwu Ewa Podolska dziś bez zawitał w drugiej godzinie programu zielono mi ten problem miał się odbyć już kilka miesięcy temu, ale wtedy z takich przyczynach technicznych nie doszło do skutku teraz to zmobilizował mnie męczy czy dany reportaż w dużym formacie z tygodnia, który się kończy estakadach historia jest reguła osób, które włamały się do składziku supermarketu stamtąd za nie pamiętam już kilkaset złotych, że się 200 zł wzięły wyrzucone Rozwiń » jedzenie, które tam było, ponieważ supermarket ten sposób pozbywał się na początku może to, że ten go w składzie bywał niezamknięty potem, ponieważ przepisy mówią, że nie powinny osoby z zewnątrz absolutnie grzebać tzw. śmieciami, bo taką określa się owo wyrzucone jedzenie, w które z punktu widzenia dat ważności nadawało się jeszcze do spożycia to potem zamknięto składzik osobiście włamały cała historia zarówno tych osób, ale ona dała asumpt do komina rozważania nad bardzo ważną kwestią in kwestia marnowania żywności jest tym tekście wypowiada się nasz obecny gość pani Dorota Jeziorska dzień dobry witam państwa witam panią redaktor panie z wiceprezesem zarządu federacji polskich banków żywności tak federacja polskich banków żywności to jest organizacja, która skupia 31 banków żywności działających na terenie całego kraju i zajmujących się właśnie ratowaniem żywności i przekazywanie mienia osobom potrzebującym, gdy mówimy o marnowaniu żywności to rzecz ma aspekt ekonomiczny sens ma aspekt społeczny socjalny, ale nie chce, ale dla nas takim oczywistym, że tak samo rzecz jest powiązana wprost sposób, a z klimatem z tym co się dzieje z klimatem stąd obecność i zaraz pewnie wyjaśnimy to pana prof. Zbigniewa karać na dzień dobry dzień dobry pani innym państwom EBA reprezentuje szkołę główną gospodarstwa wiejskiego, a także jest pan ekspertem koalicji klimatycznej ale zanim powiemy co marnowanie żywności do klimatu to powiedzmy sobie, jaka jest skala tego zjawiska, bo zwykłe wymysły marnowanie żywności marnowanie żywności tuje przeczytam niżby, które mają zupełnie poradziłem i 9  000 000 ton żywności marnowanej corocznie w Polsce to są badania Eurostatu z 2006 roku federacja polskich banków żywności corocznie pyta Polaków czy marnują żywność i on dobrowolnie przyznaje się do tego 42 % respondentów czy 9  000 000 to wynika z deklaracją 9  000 000 ton wynika z badań Eurostatu natomiast ani zażalenia aktualne są one są sprzed 12 lat w tej chwili federacja polskich banków żywności jest liderem projektu promu, który ma zbadać ten stan obecny i stworzyć mechanizmy, żebyśmy mogli to monitorować i tnt 9 EUR strony jest pewnym oszacowaniem strat podobnie tak jak Eurostat twierdzi, że w meczach Unii Europejskiej marnuje się około 88  000 000 ton żywności, a idąc dalej czy innych szacunków możemy powiedzieć, że w skali globu marnuje się ponad miliard 300  000 000 ton żywności też nie więcej 13 tak naprawdę produkcji rolnej, która jest wyrzucana na różnych etapach życia produktów, czyli zarówno przez producentów jak przez nas konsumentów czy cieczy czy przez sklepy tak jak powiedziała pani prezes to są szacunki, bo rzeczywiście nie były jeszcze takich kompleksowych badań w Polsce bardzo dobrze, że te badania podjęły federacja banków żywności, dlatego że bardzo potrzebujemy takich wiarygodnych danych na jakich etapach życia kluczowego produktu żywnościowego marnujemy najwięcej, bo dzięki temu będziemy wiedzieli jak temu zapobiegać ale gdy usłyszą państwo trzeba tu stanąć, gdzie 13 gdy, gdybyśmy mogli kosztu przybliży nas naszym słuchaczom w 9  000 000 ton, jaki to jest procent nie wiem tego co kupujemy czy tego co produkujemy piwo bilety 9  000 000 EUR wyobraźmy sobie taki obrazek tir, czyli duży samochód dostawczy wyładowany żywnością, bo do samego końca i ustawiono te tiry od Warszawy doby do Dubaju i one mają w sobie 9  000 000 ton żywności ta żywność corocznie marnuje się w Polsce takie są szacunki czy to też można tak chcemy bardziej bardziej rzeczywiście wyobrazić to znaczy, jeżeli 9  000 000 ton w skali kraju to jest więcej 240 kg na osobę, czyli każdy z nas wyrzuca codziennie niemal kilogram żywności, a w różnych różnej postaci naszych produktów żywnościowych to jest ta skala wielkości czy najprostsza odpowiedź byłaby wyrzuca aż tyle, ponieważ za dużo kupuje i inaczej ja przepraszam zrobił krok za wstęp do zrobienia w błąd, bo rzeczywiście nie jest także wyrzuca każdy z nas, ale ten tylko każdy z nas tyle żywności się marnuje natomiast tam żywność marnuje się na różnych etapach test co mówiłem wcześniej części marnuje się jeszcze na etapie produkcji, czyli u rolnika czy w transporcie części w przetwórstwie, czyli w fabryce, która obrabia tu żywność część marnuje się w sklepie, bo mija data ważności to co pani redaktor mówiła o tym, artykule, że sklepy także wyrzucają grzywnę, bo po klienci tego nie kupili od części marnuje się u nas, ale ten procent jest bardzo różny co skoro widzimy ten łańcuszek co możemy zacząć zastanawiać co zrobić na kolejnym etapie prawda marnował się miara akcyza z tego ostatniego ogniwa my wyrzucamy ty jesteś co by to jest najbardziej nas dotyka tak, bo co ja mogę być tak cóż ja poradzę, że w transporcie marnuje się żywność, ale żyją w 1000 m sam, dlatego że za dużo kupujemy też na pewno to jest jedno z przyczyn, ale jest wiele przyczyn, dlaczego wyrzucone jedzenie często przegapią termin przydatności do spożycia, ale też nie rozróżniamy 2 i terminów przydatności 1, który jest terminem jakościowym i nawet jeżeli on minął to produkt jest w dalszym ciągu dobry do spożycia bezpieczny dla człowieka, ale już nie może być w sprzedaży, ale też czasami nie znając te różnice ląduje w koszu drugie termin przydatności jest terminem bezpieczeństwa, jeżeli on zostanie przegapiony to wtedy produkt powinien zostać wyrzucony, a więc liczyć na produktach między 1 datę poprzedzoną słowem zaleca się z Jelenia właśnie czytajmy opakowań liczy tam awiza Copacabana zwolnienie nie na każdym jest 1 data, ale na 1 jest najlepiej spożyć orzekną, że ci mogę spożywać ana drugim jest należy spożyć do, czyli to na takich produktach jak np. nabiał śledzie w produktach mięsnych pakować za rok będzie należała to tam tamta data jest datą bezpieczeństwa i Kambodży słowo należy nas fachowych rad miast jak najlepiej i może być na kawie na cukrze, a na makaronie i ile, o ile wynosi to po tym, najlepiej czy ktoś nie zaleca, żeby stworzyła do końca listopada tego roku czy to oznacza, że spokojnie mogę jeść w grudniu w styczniu następnego roku w ciągu tego roku, a następnie w styczniu następnego roku nadal daleko czy to jest tak powiem tak, ale terminy przydatności one powstały w ubiegłym wieku w połowie w latach pięćdziesiątych natomiast do tamtej pory naszym najlepszym wskaźnikiem kupujący zaś świeżości to był nos oraz, że itp spróbowania czy produkt nadaje się do spożycia i jeżeli jest to data jakościowa to my sobie ten produkt obejrzymy jak za dawnych czasów czyli, jeżeli produkt sypkiego przechowywane we właściwy sposób, czyli nie zostały zamoczone w był szczelnie przechowywania Wenecja z jego monety tak to właśnie możemy go bezpiecznie spożycia myślę, że kawa, którą 3 lata trzymaliśmy w szafce i ona nie jest żaden sposób uszkodzona może ten aromat nie będzie taki cudowny, ale na pewno jest winna lądować w śmietniku proszę pamiętać, bo to jest to, że pani prezes powiedział jest bardzo ważne, bo nawet ta informacja należy spożycie najlepiej spożyć do pojawi się na produktach, które są w zasadzie nie mają terminu przydatności mogą być spożywane bardzo długo tak jak GROM nie na naszych kawalerzystów odnowionego najlepiej tworzyć na 1 ile inwestorzy działają w kontaktach i tam i po prostu to zostało wymuszone zarówno przez same firmy spożywcze które, którym zależy na tym, żeby wycofywać produkty z obrotu, dlatego że dzięki temu mają zbyt na nowe produkty w związku z tym nie jest ich interesie, żeby te produkty leżał zbyt długo w naszych działaniach, żeby ludzie wiedzieli, że mogą to jeśli w tej chwili komisja Europejska pracuje nad nad nowymi regulacjami, które mają wprowadzić to całun takie znaczenie tylko dla tych produktów, żeby było wiadomo, że to jest data bezpieczeństwa życia tłumaczy, że po tej dacie rzeczywiście ten produkt może być też niebezpieczne to dotyczy mnie np. mięsa jeść mięsa zbyt długo to teraz to jest to co pani powiedziała tak jak czytamy należy spożywać go na jogurcie prawda nalewka budzi ona nadal to data przydatności spożycia, bo to są chyba równie zrównoważona, ponieważ pragnę to jest bardzo dobra, że te daty są na produktach, bo to pozwala na działalność banku żywności w aspekcie ratowania jedzenia, gdyby to jedzenie można było sprzedawać nie wiadomo, do którego terminu to my nie moglibyśmy pozyskiwać żywność z krótkim terminem przydatności przekazywać je osobom potrzebującym wygrali aż wrócę do tego wyrzucania, jeżeli my wyrzucamy nie zauważyliśmy daty, ale to co znaczy, że nie było nas potrzeba być może zwiedzania tego co oznacza jedliśmy w tym czasie coś innego co oznacza, że kupujemy to być może niepotrzebnie i tutaj się kłania planowanie firmy na warsztatach działaniach towarzyszących pomocy Żywnościowej, który prowadzimy dla osób zainteresowanych objętych pomocą żywnościową przez banki żywności i mówimy o mądrych zakupach, czyli o tym, żeby najpier w zrobić remanent w swoich szafkach lodówkach sprawdzić, jakie produkty mamy na tej podstawie sporządzić listę produktów, które będą nam potrzebne w najbliższym czasie, czyli pomiędzy tą listą, a to permanentne falistą jeszcze robimy plan posiłków, które będziemy spożywać w rundzie w krótkim czasie, na którym robimy zakupy i ilość osób, które będzie to jadło w ciemno i też, jeżeli planujemy obiad z 5 dań to na pewno porcje powinny być mniejsze niż, jeżeli planujemy obiad jedno zdanie jedno gatunkowe także tutaj matematyka też się kłania planowanie takie mądre gospodarowanie i to jest i dla naszych pieniędzy dobre i dla naszego środowiska nie no i właśnie wtedy mamy gwarancję, że mniej produktów zmarnujemy i nie dołożymy się do marnowania żywności po marnują żywność nieszczęścia Aneta to jest hasło naszej akcji, którą banki żywności w ubiegłym roku o kierowały do społeczeństwa tym się zwrócić uwagę jeszcze 1 aspekt, który miałby sprzyja temu marnowaniu żywności tymczasem zdajemy sobie sprawę to jest pewna reklama pewne chwyty marketingowe, które sklepy wielkich sieci handlowe fiasko rozłożono opakowań dokładnie sprzedawanie produktów w dużych opakowaniach, czyli nie może nie mogę kupić nie wiemy jeszcze gram jakiegoś produktu tylko muszę kupić pół kilo, bo cały kilogram i mogę kupić małego opakowaniach muszą kupić 2 małe opakowania kupi 1 produkt drugi dostanie za darmo to są często takie chwyty marketingu marketingu, które co wykorzystywane po to, żeby zmusić nas zachęcić nas do dołu do zakupów kupujemy więcej podniety wrzucamy również problemem jest to, że Szczecin i sklepy jak przekonały nas, żeby kupować np. owoce tylko takie, którym wyglądają jednorodnie ładniej i i nie kupować tych, które z powierzchnią wyglądają inaczej niż ten trochę i odróżniał się kształtem one mogą być pełnowartościowe mogą być tak chcemy z tej samej jakości spożywczej, jaki te które, których które, które wyglądają brzydko, ale tych dzieci wyglądających nie kupujemy i sieci nie chcą kupować od rolników i to także sprzyjają marnowaniu, dlatego że rolnicy tego nie mogą sprzedać tak tutaj pan wrócił do tego początków kolejne dokładane faktury przy produkcji tak 1 z sieci handlowych Niewiem czy mogę podać nazwę zdrowo TESKO prowadzi mnie sprzedaż nie perfekcyjnych owoców i warzy w my jako banki żywności i są perfekcyjne, a on jest przeważnie we wrześniu perfekcyjne myślę, że to są dla tych klientów świadomych bardziej, ale my też pokazujemy dzieciom jako banki żywności na warsztatach nie marnowaniu, że sok z perfekcyjnej marchewki i steki troszkę innego kształtu smakuje tak samo, a także tutaj te nasze zachowania konsumenckie to, że my poszukujemy ideału to kuchnie Annie nie pochylamy się nad samotnym bananem to też akcja federacji polskich banków żywności, żeby nie zostawiać od odciętych od części bananów w dni w sklepie, bo one najczęściej wtedy trafią na śmietnik tylko, żeby takie samo takie samotnik i kupować, żebyśmy właśnie, że nie szukali tej perfekcji, bo smak jest w każdym owocu, który nie jest obitych, który nie jest zgniły, a jego kształt nie ma żadnego wpływu na nas smak i na wartości odżywcze jeśli żywność to najłatwiej zobaczyć skutki tego od tych tych haseł fajnie, że wzrasta konsumpcja kupujemy więcej więcej więcej, bo wezmę lodówkę, którą kupimy, bo już uważamy, że trzeba wymienić nowy samochód, który kupimy 10 nowych sukienek, które kupimy jednak nie będzie tego przełożenia momentalnie w wypadku jedzenia kupimy więcej więcej, czyli część wyrzucimy prawda, bo to ma być dojedzie po pewnym, bo to pod prąd pewnemu modelowych, którym jesteśmy fajnie, że ludzie konsumują tylko to od GMO, choć to też kształt w ogóle naszej konsumpcji jako takiej prawda konsumpcja, a zmiany klimatu zjedzie żywność to tutaj uderza o mocy niż, gdzie indziej, że to niefajnie, że ludzie kupują coraz więcej czują się, że nie fajnie, że kupują coraz więcej nie koniec naszej myśli, że to się wiele rzeczy są młode zdolne się także kwestie jakościowe, a to znaczy proszę pamiętać, że częściowo być bardzo często w tej chwili wybierane są produkty, które są atrakcyjne, iż wyglądają smaczniej smakują bardzo dobrze, ale przez 23 godziny po kupieniu przykładem jest np. pieczywo takie sprzedawane przez wielkie sieci i tak w niebyt wypiekany na na miejscu rano kupujemy świetne bułeczki, ale jeżeli nie wiemy do południa lub powracania do udzielenia bolały nogi tacy sami nie robimy, więc w waszych wy, a właśnie ich tutaj myślę, że to, kto to jest silny w kwestiach próba wygrany mecz bardzo panie i pani redaktor poszła, żebyśmy się nauczyli to z tego co wiem to właśnie banki i banki żywności federacja banków żywności też tego uczy, żebyśmy wykorzystywali to żywność, którą nam pozostaje to znaczy, żebyśmy się uczyli się tego co pani prezes powiedziała robi n p . z pozostałych nie powiem resztek, bo to jest złe słowo źle się kojarzy, ale z pozostałych, że jedzenia którymi nikt nie jedliśmy siedzieliśmy przez tydzień można zrobić wspaniałe potrawy jednak warunkową na koniec tygodnia i ich i tak zawsze funkcjonowaliśmy tam zawsze w Polsce się robiło, ale nam się kojarzy, że tak powiem jest czasami przed rokiem osiemdziesiątym dziewiątym, gdzie wychodziły książki sama tego mam w tych czasach różnych miar doboru 100 potraw z kurczaka prawda albo w mojej kuchni nic się nie marnuje taka książka była to nam dla wielu ludzi kojarzy z tym jest dawno minioną epoką słusznie minioną teraz co tam ja sobie kupię nowe wpisy o jedzenie jak i liczy pani redaktor, że część osób, które nas słuchano nas źle pan wie pani Karolina Zygo minionej epoki po prostu BL to może oni są to co pani pani prezes powiedział jest tak, że wydają się bardzo ważna tłumaczy, chroniąc żywność marnują żywności my chronimy naszą planetę, że oni ich można przekonać do tego, że nie marnują żywności że, wykorzystując to żywność właśnie po to, żeby zrobić pyszny posiłek z różnych produktów, które nam zostały w lodówce, które i w innym wypadku wyrządzi wrócimy my w jaki sposób również rynki naszą planetę nasze środowisko, a który się amerykański prezydent mówił edukacja głupcze, więc tutaj ta edukacja dla nas jest najważniejsza, bo on wydaje się tak jak pani redaktor powiedziała, że epoka niedoborów i Ziomek teraz hulaj dusza stać nas możemy sobie kupić wszystko co chcemy natomiast bogate społeczeństwa, robiąc troszeczkę inna inaczej zachowują się Janoszka byłam zaskoczona dowiedziałam się on od pani z Izraela, które bolą nas w mieście z wizytą opowiada nam on takich właśnie kulinarnych też ich nie zwyczajach leżał mrozi zupa, a nie przyszło do głowy zamrozić pół szklanki zupę, żeby nie wylać no bo późna architekta stancje i po co to są ponosić, więc pierwsze po co to było, że można ją wyjąć i w momencie, kiedy potrzeba nam jest pół szklanki zupę żeby, zanim się gotuje cała, żeby ktoś mógł zjeść, ale drugie, jeżeli gotujemy tą samą zupę to możemy te pół szklanki zamrożonej wrzucić i jednocześnie nie zmarnować policzmy to w skali rocznie ile ile razy gotujemy zupę ile razy coś nam zostaje ile razy moglibyśmy to uratować to będą wtedy wanny i zupy uratowane przez zamrożenie i właśnie to kreatywne gotowanie ono powinno nam towarzyszyć i dlatego że teraz jest bardzo fajna moda na gotowanie na tworzenie na próbowanie różnych rzeczy, ale druga sprawa właśnie po to, żebyśmy coraz mniej soli w śmietnikach, ale nie mieli żywności musimy też parę rzeczy zrobić takich bardzo prostych w swoim domu nie nakładać porcji domownikom tylko pozwalać im, że we jedli tyle ile uważają na pewno dla pani domu będzie fajnie, jeżeli będą brali do kładki niż jesienią na talerzach zostaje, a mówiąc, że praktycznie z tego co zostanie w garnku można zrobić coś innego natomiast tego co zostanie na talerzu to musi wylądować, czyli Osiak, kiedy siermiężnie wydana książeczka w mojej kuchni nic nie marnuje swoboda w 1 Lalek zobaczymy może ludziom Gajowa w pobliżu hali, lecz też w pięknie wygląda na to aby, więc nie czekali mówi tylko nasze myślę że, toteż warto na to spojrzeć z punktu widzenia takiego już się nimi nawet nie nie nie tego konsumpcyjnego Itaki takiego codziennego, ale z punktu widzenia etycznego naszych wartości, by uświadomić, że marnujemy w skali świata mniej więcej 13 żywności, która jest produkowana resztek latami o około 70 % to są części, które można było zjeść tak, bo część płyty żywności wyrzucana i nasi nie nadaje się do jedzenia podczas gdy ponad 800  000 000 ludzi na świecie głoduje i myślę, że tak, że taką świadomość powinniśmy mieć i jak popatrzymy po Europie to do Europy najmniejszy inność modnych się do niej i to on też bardzo bogate społeczeństwo i tam te kwestie etyczne są na tyle silna znaczy jednak kwestia ekonomicznego rzeczywiście tam jest drogą, gdy droga żywność, ale z drugiej strony kwestie etyczne właśnie takiego poszanowania dla pracy innych ludzi, obrzucając się z jedzeniem myślę, że to także ukłon właśnie kwestia pewnej etyki pewnego braku szacunku dla tych, którzy to jedzenie to produkty spożywcze o sporze się przygotowali i warto to mieć auto świadomość, że powinniśmy mieć taką taki szacunek i tego tego jedzenia nie wyrzucać, ale też wstyd przed poproszeni w restauracji, żeby zapakowano nam porcja rzetelnych, które żeśmy nie dojadę przecież to jest nasza w niektórych krajach w restauracji pobierają opłatę za żywność, którą zostawiamy za potrawę, którą we Francji, a w restauracjach tak albo o narażenie izolacji do utylizacji będzie zaraz Rybka Wojas Laura jest nam atakują, jeżeli chcemy to zostawić intencję rozumiem, że czas Jaros rzeźba Golema, ale zamówiłam danie zjadłem połowę po i co i teraz podchodzi teraz realnym, a ja go normalnie by zapłaciła za 10 EUR prozie 11 pod pani Borys inventum daje nam proponuje pani zagranie tej władzy ojca do domu jeśli pani odmawiano to trzeba zapłacić co utylizacja także w ten sposób, że na bramkę później zachęcają do tego, żebym marnować mniej żywności w gastronomii to są te kanały chore kraks, w których bardzo dużo marnuje się żywności hotele w Polsce zbadały 1 z sieci hoteli zbadała w Polsce ile tej żywności się marnuje, bo u nich jak konsumenci się zachowują np. przy szwedzkim stole zawsze oczy 1 więcej niż później żołądek zmieści i to są właśnie takie nawyki tego proszenia opakowanie tej żywności tak tego te potrawy, za którą żeśmy zapłacili powinny stać się dobrą modą ani nie mówiąc kolokwialnie obciachem natomiast w różny w głębi jeszcze sprawy, o których nie widziałam tę drogę na początku darowanie żywności jak klimat jam powiedział możesz nawet szerzej marnowanie żywności na środowisko na degradację środowiska, dlatego że tak jak powiedziałem na początku także dni, więc 13 gruntów rolnych, które wykorzystujemy jest w pełni wykorzystywana Potter i produkować żywność, którą wyrzucamy, czyli na czele rozumowanie jest prosty, gdybyśmy nie wyrzucali, gdybyśmy nie marnowali to moglibyśmy produkować mniej, produkując mniej mniej niż chcielibyśmy środowisk Miłosz mniejszymi środowiskami byśmy wycinanie lasów deszczowych dni byśmy używali chemikaliów, które są wykorzystywane w rolnictwie czy pestycydów nawozów sztucznych, a każdy ten krok, jakby produkcji powoduje coraz większe większe większe wpły w na środowisko proszę pamiętać, że na każdym etapie życia produktu żywności ten spór na środowisko zwiększa się, bo jeżeli mam to marnowanie żywności tylko ołtarz u rolnika na to marnujemy powietrzne przestrzeń, gdzie było była ona produkowana żywność nawozy sztuczne chemikalia prace tego człowieka, ale ja, jeżeli marnujemy już na etapie naszego gospodarstwa domowego Norton musi wliczyć w to paliwo, które zużyły samochody, dowożąc stanął w przetwórni całą energię, która przed nim nie była wykorzystana, żeby to, że nie chce tworzyć opakować dobić do sklepu przygotować do sprzedaży ochłodzić zamrozić, by zareklamować dowieźć do domu i to marnowanie, zwłaszcza w gospodarstwach domowych ma oddziaływanie zarówno na klimat kina i na środowisko znacznie większa szacujemy i to jest szacunek dokonany przez Agorę koalicję klimatyczną, że te 9  000 000 ton żywności, które marnujemy w Polsce to jest około powoduje emisję gazów cieplarnianych na poziomie około 16  000 000 ton co 2 ekwiwalent 1 tys najwięcej 5 % całkowitej emisji gazów cieplarnianych przez Polskę nigdy nie klub nie wyprodukujemy Czternastek, by się marnowało prawda chodzi o to, żeby marnowało się mniej czy na szukanie 9  000 000 ton, ale możemy ją tylko to one jak jest postrzeganie w systemie, w którym że żyjemy ten kraj lepszy, który więcej produkuje to gospodarstwo lepszej prewencji produkuje ten człowiek lepszy, który więcej produkuje produkcja napędza człowiek zarabia, bo produkuje gospodarstwo produkuje kraj zarabia, bo produkuje Asia i myślę, że to chyba dochodzimy już jest ich w naszym powinniśmy wyjść, a może to tak rzeczywiście powinna być zabrzmi powinniśmy wyjść z takiego prostego rozumienia, że dobrobyt oznacza więcej tyle więcej tego więcej tego tak naprawdę nasze szczęście nie zależą od tego czy mamy więcej jedzenia czy więcej energii czy więcej jakiś błąd tylko tak naprawdę od tego czy żyjemy dobrze czy żyjemy źle czy mamy te potrzebne nam produkty usługi w tym czasie, kiedy rzeczywiście potrzebujemy czy ja jako człowiek potrzebuje naprawdę więcej energii, żeby się czuć dobrze czy potrzebują odpowiedniej ilości ciepła światła w tym miejscu, w którym jestem i trochę powinniśmy na to poparcie w ten sposób również na żywność nie potrzebuje, żeby się tym lepiej zjeść nie wiem trzeci Bochenek chleba czy trzeci kotlet schabowy tylko, żeby zjeść coś co będę na co mam ochotę smacznego w takiej ilości, żeby czuć się niestety najedzone, a nie potrzebuje więcej w tej żywności do tej harmonii możemy powiedzieć o tym, poczuciu szczęścia z powodu harmonijne nie będzie harmonii wtedy, kiedy jedni będą wyrzucali jedzenia inni nie będą mieli do niego dostępu do wracając do tego artykułu i będą próbowali się włamywacze to koszt sklepowych z żywnością, która została już wycofano ze sprzedaży także tu też pewna odpowiedzialność społeczna, jeżeli marnujemy żywność w skali globalnej to kosztuje rosną i wtedy coraz więcej ludzi będzie miał mniejszy dostęp do niej, więc to jest też ten problem w obcym powiedzieliśmy EDF w Polsce jest poprzez przykład z Polski prawda są ludzie, których nie stać na kupno różnych rzeczy, więc pytanie, jakie są możliwości rozwiązania tej sytuacji, gdy sklep wyrzuca żywność, która jest bliska przeterminowania wyrzuca musi ją wyrzucić muszę z utylizować a gdy człowiek nie ma dostępu do nich, ale przygarnął jak i jakie są możliwości prawne i co się dzieje w tej chwili w Polsce, jakie potrzeby zaspokajane ile zaspakajać to ten system, który jest no bo banki po to, m. in. powstały trojga tak banki powstały po to, ażeby ratować żywność przy przed zmarnowaniem właśnie ze względu na to, żeby przekazywać osobom w potrzebie takim, które ten dostęp do żywności mają ograniczone i to dla mnie była niesamowicie taka misyjna sprawa w roku 2010, kiedy w ogóle usłyszano bank żywności, że można za darmo pomagać ludziom, bo ta żywność, którą pozyskuje pozyskują banki żywności od rolników dystrybutorów sieci handlowych ta żywność jest już wyprodukowana banki żywności otrzymują ją nieodpłatnie i tylko od nich od banku żywności zależy ta droga dotarcia z nią w te miejsca, gdzie są ludzie w potrzebie także tutaj ta pomoc jest bardzo wydawałoby się bardzo prosta ale, ale też na pewno ratująca ton żywności nie napędzająca konsumpcji, dlatego że nota żywność już jest wystarczy stworzyć mechanizmy dostarcza do osób w potrzebie my tym zajmują się właśnie banki żywności ale gdy czytam 9  000 000 to zmarnowane w całej Polsce podatkowym marnujemy my konsumenci, a banki ratują 43  000 ton może LO 80  000 na ton żywności rocznie, a także o to to jest w niespełna procent przyjmijmy niespełna procent żywności, która się marnuje, ale tak jak tu pan profesor podkreślił na różnych etapach różne rzeczy się wydarzają banki żywności i robią dużo w tych aspektach do UE, zanim żywność dotrze do konsumenta, czyli rolnicy producenci dystrybutorzy od nich może z nim żywność możemy pozyskanie od tych wielkich supermarketów no właśnie o tej wierze i supermarketów też dla samych lub lekarza prawdopodobnie w małej skali jest, że tak, dlatego że w tej chwili jest dobrowolność przekazywania żywności organizacjom pozarządowym organizacjom pożytku publicznego w obsesję różni nas natomiast niedługo wejdzie w życie ustawa senacka ustawa nie marnowaniu żywności o zapobieganiu, która nałoży obowiązek na sklepy wielkopowierzchniowe podpisywania umów z organizacjami i przekazywania im żywności, która mogłaby ulec zmarnowanie czy ja ja ja bym powiedział w ten sposób naszyte trudno mieć pretensje do do banków żywności, że odzyskano tylko tyle ile odzyskują no bo albo SBR bank do znaczenia myślę, że jak mityczna niech Boniek nie miał pretensji do supermarketu znacie jam ja myślę, że potrzebne są regulacje regulacje, które tak pewne rzeczy będą narzucane nam będą wymuszały wymagały dachy i w końcu rolą supermarketów nie jest dbanie o to, żeby żywność nie ma prawa tylko dla siebie markety markety sprzedają, którzy wnosili ich rolą i one zarabiają na tym, że to żywność sprzedają ja myślę, że tą rolą władzy publicznej jest dbanie o to, żeby tak gospodarować środowiskiem, żeby było to bezpieczne zarówno dla nas dzisiejszych konsumentów jak i przyszłych pokoleń i odpowiedzialność także władzy publicznej powinna być w tym, żeby wprowadzić regulacje, które będą najlepiej zapobiegały marnotrawstwo żywności podam 1 przykład Kia w zeszłym 33 czy zeszłorocznego i 2 lata temu plonów owoców w Polsce 2 lata temu okres wegetacyjny zaczął się dosyć wcześnie w lutym nie było na szczęście przy naszym byłym przymrozki w związku z tym planem było 70 % owoców było 80 % niższej nie było tak naprawdę owoc na rynku w zasadzie nic się u producentów sadowników nie zmarnował wszystko co mogli sprzedać sprzedali natomiast w zeszłym roku podobny przebieg przebieg Peugeot zderzył się też wczesna wiosna, ale nie było przymrozków późny wiosenny związku z tym wyprodukowaliśmy ponad 1 000 000 ton jabłek więcej kleszczy, a w rzeczywistości ze zmarnował u sadowników, bo za 8 gr od kilograma nikomu nie opłacało się sprzedawać tych tych jabłek nie ma mechanizmu, który by zmniejszył, który by państwo i władza publiczna stworzyła po to, żeby regulować trochę tym rynkiem dyliżans co pan widział jako ich jako działanie w tym wypadku dopłaty w tym rolnikom, żeby opłacało się pozbierać wszak przed przechowywanie budowanie budowanie promocji tego, żeby te jabłka można było sprzedać n p . na poza poza polską coś co chcą jak pokazał embargo rosyjskie kilka lat temu no właśnie na sprzedaż jabłek udało się zrobić, bo w pewnym momencie wytknęliśmy bardzo dużo jabłek do Chin, ale dziś tamta w tym roku sprzedaż w zeszłym roku przepraszam zabrakło takiej takiej aktywności, a od tego także są służby Ministerstwa Rolnictwa rozumiem, żeby obserwować i szacować, jakie będą plony i przygotować się do tego, że być może będzie Górka w tym roku owocowa w związku z tym trzeba przygotować i prowadzi negocjacje, żeby więcej tych owoców morza był poza Polskę sprzedać, bo one się u nas nie zmarnowały, a może je przechować motorów albo przerobić nawet na soki są różne metody można wyprodukować cukier również z tego wycofywania owoców warzyw to jest mechanizm, który Unia Europejska stosuje się na różnych trenowali już bowiem w to jest taka taki mechanizm, który pozwala przekazywać rolnikom takie nad miary owoców i warzy w na cele charytatywne organizacjom pozarządowym i dzięki embargu rosyjskiemu ten mechanizm został uruchomiony również w Polsce ponoć w Europie działa cały czas w unii Europejskiej i Hiszpanii wtedy, kiedy mają nadprodukcję właśnie powodów czy warzy w mogą je przekazywać hiszpańscy rolnicy na cele charytatywne swoim organizacjom i dostawać za to pieniądze im się wtedy opłaci zabrać teraz te owoce i dzięki nam bardzo te pieniądze skok od państwa, a także przekazały, że przekazały Ryś zaleca także, że kazały te owoce na cele charytatywne, żeby państwo gongu po nich towarzyscy po to, żeby dać je za sobą w potrzebie tak ten mechanizm został uruchomiony w Polsce podczas embarga on wtedy dopiero zadziałał mimo tego, że w Europie działa od wielu wielu lat i że banki europejskie korzystały z tego mechanizmu w Europie od dawna u nas został uruchomiony wtedy cha i Ifo z ubiegłym roku wtedy, kiedy też była ta nadprodukcja myśmy też jako banki żywności pozyskiwali taką żywność z tego mechanizmu, czyli też rolnicy mogli oddawać mamy te owoce, a my przekazywaliśmy je dla osób podróżujących A 1, a oni dostawali z tego mechanizmu pieniądze także to też jest taki dobry mechanizm ten rok Urbańskiego było długo sama ilość światła była znikoma ilość wtedy, kiedy embargo było ponowne ilość była potężna myśmy bardzo pracowali nad tym, żeby ta te jabłka się nie zmarnowały Jaro cha słynny jak i wolności jak targi ślubne czy rozdawaliśmy wszędzie i wszystkim nie myślę, że to trudno się, że dla mnie jest istotne, że państwo także zrozumiało pewne jest to auto inicjatywę senacką już z tą ustawą rozumiem w ten sposób, że państwo powinno widzieć swoją odpowiedzialność za kształtowanie pewnej przestrzeni, której nie będzie się marnowało w czerwcu w Polsce zawsze było otoczone szacunkiem i pożywienie żywność ta i także, żeby wiedzieć, że to szanowania żywności niemarnowania żywności jest istotne z punktu widzenia dbania o planetę dbania o środowisko przyrodnicze Polski jest to jedno z 1 strony instrument może być traktowane jako instrument polityki ochrony klimatu, ale może być również traktowane jako bardzo istotny element ochrony wód proszę pamiętać że, wyrzucając jedzenie my również wyrzucamy Wooden wyrzucamy energię, czyli tak naprawdę niszczymy środowisko wyrzucają żywność i to edukacja Wilk w tym zakresie dla mnie także jest istotnym elementem tego, zwłaszcza kierowana do młodych ludzi, a proszę zobaczyć co się dzieje w polskich szkołach ile żywności, żeby w zasadzie uczymy już dzieciaki marnować żywności niż rok był taki raport NIK -u, który pokazywał, że czasami mięśnia przerwa obiadowa trwa 15 minut różnym stołówka, w której i 130 dzieci korzysta z obiadów jest przystosowana, żeby skorzystało z niej jednorazowo 70 osób przez 15 minut dzieciaki mają zjeść obiad i w związku z tym one one są pogania neony się utrudnień jak by się nie uczy pewnych nawyków, że on to co pani prezes powiedziała dostaniesz tyle ile będziesz miał i deszczu zjeść, a nie tyle, lecz pani kucharka dla tak edukacja to jest podstawa i my jako banki żywności i docieramy właśnie na najmłodszych z taką misją bo czego się Jaś nie nauczy to Jan nie będzie umiał i poprzez właśnie dzieci młodzież poprzez edukację w szkołach mówimy o tym, o czym pan profesor powiedział, że wyrzucono bułka z serem to nie jest tylko taka matka, ale to jest właśnie wodna energia i to jest w tej wody 90 l, jeżeli my powiemy to młodym ludziom, jeżeli oni sobie to uzmysłowiło to odpowiedzialność co marnują tak naprawdę, wyrzucając jedzenie to wtedy będą podchodzili do tego dużo większym szacunkiem i też, jakby z dużo większą poczuciu wpływy z dużo większym poczuciem wpływu na to, że te zmiany klimatyczne są również ich winą, bo jeżeli kogoś obciążamy winą też dajmy mu możliwość wpływu na to co się dzieje jeśli pokażemy, że nasza indywidualne zachowania składają się właśnie na tę 9  000 000 ton, że od nas też zależy, żeby to Moskale zmniejszyć to wtedy zupełnie inaczej będziemy myśleli postępowali zupełnie inaczej i naszych domach naszych rodzinach to będzie wyglądało, bo my mamy już przedszkolaki, które uczą swoich rodziców, że należy zrobić listę zakupów, że nie należy kupować więcej niż się wizja i ile trzeba nakładać na talerz lepiej jest dołożyć niż inne niż właśnie tym nie mieć się niższy niż mieć takie problemy z wyrzucaniem jedzenia teraz w szkołach realizujemy komisję nie marnuję ich tu już z uczniami klas najmłodszych w klubach niemarnowania i z uczniami klas starszych w projekcie klasa mówimy właśnie od tych ekologicznych aspektach marnowania jedzenia i o wpływie na nasze środowisko na nasze życie ja chciałbym na koniec wrócić do tej ustawy, bo tak źle przemknęło mi na tym rozumiem mamę, która by nie nakazywała tak sklepom tylko powierzchniowym przekazywanie niesprzedanej żywności organizacjom pożytku publicznego oraz euro przekażą ją za sobą potrzebę Gómez, którą dowiedziałam się, że to obowiązuje już we Francji w takie prawo jest w Czechach we włoszech i w Belgii i ci, którzy tego ci, którzy nie zawrą takiej umowy to mogą zapłacić grzywnę tu chodziło o Francję do 75   000 EUR lub karę do 2 lat więzienia za każdy kilogram żywności od danej firmy utylizacyjnej, a więc tej, która nie poszła do organizacji pożytku publicznego trzeba zapłacić pani powiedziała, że ta ustawa o PZU w tego typu takie przepisy będą u nas jest procedowana w tej chwili jest za należą do maja był no utknęła w tym się na czerwonym, bo było pełno przewidywane w rozmowie z zawodów w tekście właśnie dziś czytam, że 8 godzin, bo rzeczywiście w różnym momencie, bo to w procesie nocowały elity, bo wiosną zeszłego roku, jakby tak umknęła w tym Senacie w drugiej połowie roku chyba nie było zbyt wielu kreacją, a te przepisy są rzeczywiście bardzo potrzebne i wzrost od nocy są jakieś może ten rok prezes agencji zginęła w Senacie volvo zamierza go na lekkim szczegółami się dyskutuje ktoś nie zgadza na co są pewnego rodzaju konflikty interesów aż o interesy, żeby na czas ma już wzięła nazwę wszyscy mamy interes w tym, żeby marnować jak najmniej żywności tylko każdego widzi troszeczkę inaczej i tutaj rzecz polega na tym, żebyśmy się w którymś momencie spotkali i żeby to on też nie wylać dziecka z kąpielą wiadomo, że nie każda żywność nadaje się do przekazania do organizacji, ponieważ niektóre produkty są na Janie chciałabym dostawać do puszek połamanych z jakichś uszkodzonych nie mogę tego przekazać później dalej, więc część żywności nie musi być ustalona jakiś procent żywności na na straty wiadomo, że to niby jest żywność dialog z zamykania tego zespołu nie tylko nie jest kilka rzeczy, o których należy rozmawiać, czyli właśnie procent żywności, która jest odpadem, który może zostać zlokalizowana bez konieczności przekazywania organizacji druga sprawa to jest kwestia od tej wyceny tej kary tego co c całego właśnie legislacyjna odniosła także bardziej opłaca zapłacić karę za każdy kilogram danych do utylizacji niż zajęcie tym celu przekazywaniem tak duży głos jest, że skoro w sklepach marnuje się mniej, a najwięcej w gospodarstwach domowych to dlaczego sklepy mają ponosić koszty ratowania tej żywności, ale tu też tam nasz projekt prom, który ma zbadać miejsca i ilość żywności, która się marnuje w całym łańcuchu to też może nam dużo pokazać w notesie mówią nam parlamentarzyści, że jakieś europejskie będą w tej chwili legislacyjne mnie zgłaszane jakieś rzeczy które, która sądziła, że jak ludzie nie działamy w morze co będzie z najlepiej w UE natomiast myślę że, że jesteśmy już bliżej niż dalej, że przed wakacjami powinna ta ustawa zostać żoną, mówi że stać nas i Erazma z przejściem powinna zostać wycofana do do wakacji bądź zmniejsza parlament i zazwyczaj jest taki, że żal, że jeżeli ona do końca tej tezy tego tej kadencji nie zostanie uchwalona no to przepadnie jej będzie procedowana to od początku niestety ta taka jest praktyka parlamentarna, więc ja się tutaj bardzo bowiem wzywam tak naprawdę Polski polityk do tego, żebyśmy zajęli tą kwestią, bo tak jak pani redaktor powiedział na początku to jest kwestia z 1 strony ekonomiczne, dlatego że myśmy obliczyli w tym raporcie cor koalicji klimatycznej to jakieś fatum, podając się cieczy ciecz, posiłkując się danymi z banków żywności, że statystyczna rodzina polskich Polska traci na marnowanie żywności około 2 ,51000 zł rocznie zesta w dobry wakacje tak naprawdę dla od lat w 2 tygodniowe dla całej rodziny, o czym warto też o tym, czego unikać, ale test również skutki tak jak mówiliśmy etyczne te są również przede wszystkim z naszego punktu widzenia skutki środowiskowe klimatycznej taką ustawa taka aktywność państwa w tym obszarze, aby nie marnować, aby niszczyć planetami nie marnować żywności, aby szanować pracę rolników prace innych ludzi jest nam potrzebna i ja wiem, że politycy mają inne priorytety często, ale to dobra publiczne także powinny być przebić przez nich widziana, ale o tym, wiemy, że do kasy świadomość jak też norma prawna ona także kształtuje też świadomość, gdy pani powiedziała o tym, różnych prawda, że czas zastanowić nad tym miarka jednak jak jednak prace nad nie da się musi być zmarnowali tak dalej i możemy się zgodzić na to no to jakoś nic sobie z tym poradzi jeśli po diesel tej ustawy w innych krajach jakoś jest konsensus co do tego prawda ile rzeczywiście może w morze i nie da się zmarnowane także dlatego jesteśmy pełni nadziei, że ta ustawa wejdzie w życie jedno jako organizacje, które zajmują się na co dzień żywnością tworzymy sieć już odbiorców, czyli wiadomo, że z żywnością krótkoterminową to jest taki problem, że trzeba ją bardzo szybko spożyć, czyli musi być stworzony system ERP i odbioru tej żywności z marketów i też szybkiego przepływu jajek do osób potrzebujących w chwili obecnej banki żywności wspierają pomocą żywnościową blisko 2  000 000 ludzi, a więc dobraliśmy sobie codzienne odbiory codzienna przekazywanie nie wiadomo, jakiej ilości żywności jeszcze my nie mamy tego szacowanego tym ludziom ogromna skala i pracy, ale też działań logistycznych zaplecza infrastrukturalnego, które musimy przygotować zarówno u siebie w bankach jak też w organizacjach partnerskich, bo weźmy pod uwagę to, że żywność to jest coś co wymaga też bezpieczeństwa i zachowania wszelkiego rodzaju np. ciągu chłodniczego, czyli specjalistycznego przechowywania ja myślę, że ta nazwa banki żywności to ona nie jest taka przypadkowa, bo banki obchodzą się ze skarbem mają skarb i obchodzą się z nim w sposób tak jak należy obchodzić ze skarbem, jakim jest żywność my wiemy jak to robić, ale też nie wiemy jeszcze, jaka skala będzie tego przekazywania ile to będzie tak naprawdę kilogramów to on tysięcy ton w tej chwili TR to żywnością my ratujemy to jest niespełna 1 % 16, która marnuje się w Polsce, a co bezosobowo tych inicjatywach sama kiedyś sobie robiłam program powstawania takich punktów nie, do której dawka to możemy zanieść coś co nam zostało po świętach i t d. w zarządzie Azji często oddolnie tak i jest to rynek jest jest to pewna inicjatywa która, która za zapobiega marnowaniu umieli mieszkam pod Warszawą wulkanów kuzyn tak działa i jest taką jest taka lodówką ustawiono problem jest trochę też chyba w tym, że ciężko dziś wstydzili, a z 1 strony korzystać z drugiej strony zostawiać żywność, ale wiem też, że bolą tak, jeżeli złodziej jest stoją również w akademikach przy przy akademikach im się, że studenci bardzo często z tego korzystają dzielą się tym i zostawiają, więc to działa myślę, że każda inicjatywa, która będzie służyła temu, że ilość żywności, która będzie mniej się marnowała jest cenna i Warta wsparcia powinna być bycie realizowane wspierana natomiast ja wracam znowu wróg brat wrócę do tego państwo powinno się władza publiczna musi się czuć odpowiedzialną, bo to jest także odpowiedzialność władzy publicznej, żeby ona w wspierało to może tej żywności będzie się marnowało mniej nie można tego zostawić tylko organizacjom pozarządowym to także musi być tutaj bardzo silne wsparcie państwa no tak nie damy radę sami na pewno samorządami będziemy musieli współpracować na samorządy będą musiały współpracować z organizacjami, żeby ten proces w ogóle miał jakiś sens dlatego żon matek i tak jak państwo wiecie organizacje pozarządowe FIM to są organizacje, które utrzymują się z konkursów z dotacji lasy po pozyskują same środki na na własne działania, a wyobraźmy sobie cały ten proces logistyczny, który będzie musiał zaistnieć w USA jeśli z każdego marketów w całym kraju będzie ją odbierali żywność i będziemy ją przekazywali do osób, które jej potrzebują, bo tylko pod tym warunkiem ustawodawca zwolnił z podatku od tych czy dystrybutorów czy producentów, czyli te cele charytatywne są bardzo ważne ktoś będzie musiało zweryfikować nawet to do kogo ta żywność dociera my musimy to wszystko zadbać, żeby te mechanizmy ruszył na pewno później po tym, jak już, że zadziała jak zobaczymy, w którym miejscu są jakieś braki będziemy mogli je naprawić to będzie działało już jako dobrze naoliwiona maszyna natomiast to jak pan profesor podkreślił, że musi być współpraca tych wielu stron, czyli zarówno rządu samorządu, którego własnym zadaniem jest pomoc społeczna, więc też powinno zależeć samorządowi na tym, żeby pomóc nam przekazywać mu żywność organizacje pozarządowe drewno jej biznes ci, którzy to żywność produkują sprzedają ta współpraca wszystkie te elementy, jeżeli zagrają to uda nam się razem dużo żywności uratować oczywiście nie po to, żeby mieć uratowano żywności i zrobić pomnik uratowanej żywności tylko po to, żeby ona została skonsumowana przez człowieka, żeby dotarła do ludzi, którzy też żywność potrzebują, a nie mogą sobie sami zapewnić odpowiedniej ilości przyjaciel jamnik powiedział 1 rzecz, którą wydaje mi się dosyć dosyć taka optymistyczna na zakończenie, czyli w trakcie szczytu klimatycznego w Katowicach w zeszłym roku na stadionie im polskim była debata na temat właśnie zapobieganiu marnowania żywności i mam nadzieję, że to był też taki znak, że rząd i Ministerstwo Środowiska zaczyna dostrzegać problem marnowania żywności oko także problem środowiskowy i ochrony środowiska i czy tak wzrastającej wydaje mi się, że coraz bardziej wzrastającej świadomości Polaków takim wrażliwości i chęć przeciwdziałania katastrofie klimatycznej to takie hasło, że właśnie nie marnują żywności, że żal, że taką, by takie budowanie odpowiedzialności osobistej, że mogłem nie będę marnował żywności po to, żeby lepiej chronić moją planetę może być skutecznym instrumentem właśnie zarówno polityki klimatycznej jak i polityki ochrony zasobów wody środowiska na bok, bo w bok, bo to pokazuje, że każdy z nas może mieć swoje swój swój udział w chronieniu ochronie etyki planecie w zestawieniu tej planety trochę lepsze dla naszych dzieci mówmy o tym, więcej cieszy się, że na szczycie klimatycznym była mowa w jakiś czas weszłam do tego tekstu dużym formacie ciągle uważam za mało mówimy o marnowaniu żywności myślę, że w najbliższym 1 z mikrofonów TOK FM, które będą prowadziła mnie ze słuchaczami porozmawiam jak co na ten temat sądzony jak sami funkcjonują jeśli odkrycie, a teraz państwo bardzo serdecznie dziękuję pani Dorota Jezierska wiceprezes zarządu federacji polskich banków żywności, bo naszym gościem, ale dziękuję bardzo zapraszamy na strony banków żywności, gdzie też można znaleźć wiele przepisów na nie marnowanie jak pan Zbigniew Karaczun dziękuję bardzo dziękuję pani dziękuję państwu jeśli można zaprosić tych zaproszeń na stronę koalicji klimatycznej Themis raporty marnowanie żywności, a zmiany klimatu, że państwo jesteście zainteresowani można go stamtąd ściągnąć ekspert koalicji klimatycznej SG RW tak się dziękuję Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKEND RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

30% zniżki na hasło: WYBORY2019 - wpisz kod na stronie tokfm.pl/aktywuj aby skorzystać z rabatu!

Aktywuj teraz

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA