REKLAMA

Rej by jadł, czyli nieznane oblicze kuchni polskiego renesansu

Data emisji:
2019-02-28 10:00
Audycja:
Przedpołudnie Radia TOK FM
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
37:28 min.
Udostępnij:

Rozmowa o książce „Jako pawa upiec. Tekst kulinarny w renesansowym zielniku polskim” z jej autorem, Joachimem Snochem. Rozwiń »

Więcej: https://www.youtube.com/watch?v=JwAqH95eGI8

Jak wyglądają niektóre przepisy? Więcej: https://www.instagram.com/hal0peridol/?hl=pl Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

aktualnie dziesiąte A6 przedpołudniowy program Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłania się państwu w imieniu swoim także powodzian dary, który jest wydawcą tego programu pierwsza godzina to rozmowa z panem Joachimem Stoch, który chciałby przywitać w naszym studiu dzień dobry dzień dobry rozwijaniu jest pan autorem książki jachtowa upiec, czyli nie znają go jako jako ich widzi pan nie rak ten staropolski język tak jakoś trudno się grupa upiec, aby zdał się że, gdy go Rozwiń » na stół przyniosło wzrósł o tym, czwartki możemy solić pofolgować także tematycznym w ogóle idąc tym tropem Leszka znanego czas się pan częstuje pączki są dziękuję dziękuję będziemy mówić o tym, nieznanym obliczu kuchni polskiego renesansu, a panu udało się zrobić coś użytecznego z własnej pracy magisterskiej wcześniej licencjackim połączyć ją w całości i wylać, jaką książkę, która obok jest taką być może do niej, których podstawą kulinarną w ich obecnej działalności może się nie nie to to może być przydatne są to oczywiście są trudne przepisy, bo one są wśród 500 lat są inaczej napisane troszeczkę są zrobione takim językiem, że rano tutaj próg wejścia jest wysoki natomiast myślę, że jeżeli ktoś jest kucharzem albo, jeżeli ktoś ma po prostu wysokie kompetencje kulinarne jak gotować jak przyrządzać różne rzeczy to doskonale się w tym odnajdzie zresztą to już, jakby wiadomo na podstawie dość takiej bardzo znanej serii Monumenta Poloni kulinaria prof. Romanowskiego, gdzie już kucharze współpracują z nim współpracę z tymi tekstami robią jakieś potrawy i t d . i t d. także to wszystko może zadziałać w ASO 3 w nie przystępność języka czy wynik dostępności produktów troszeczkę jedno i minimalnie drugie to znaczy są takie rośliny, których nie znajdziemy już np. są takie rośliny, które ciężko byłoby gdzieś tam trzeba wychodzić po prostu po lasach czy łąkach i szukać tych dzisiaj powiedzielibyśmy chwastów ale, ponieważ to i tak jest bardzo bardzo dużo przepisów roślinnych natomiast problemem może być troszkę język na pewno dlatego, że to jest język sprzed 500 lat to nie jest to nie jest polszczyzna też tak powiem Mickiewicza wskoczyli, czyli tak jak my popularny sobie mówimy, że to współczesna powiedzmy od dziewiętnastego wieku idąca za zmianami graficznymi co najwyżej prawda to jest jednak nowość inaczej było przez COVEC takiego tekstu to od razu widać że, że jest tutaj jej z zupełnie inny dług zupełnie inna forma treść i t d . i t d. natomiast, jeżeli się rozgryźć to to myślę, że myślę, że się myślę, że może się udać u nas kwestia treningu obycia rozgrzewki takim językiem nowoczesnej praktyki, zwłaszcza że, jakby to oryginalne teksty to znaczy starodruki, na podstawie których ja tam te przepisy na szkodę mieście w książce poza poza tym poza tą częścią monograficzną teoretyczną dotąd przepisy były to są pierwsze polskie książki świeckie, czyli jeszcze drukowane w szesnastym wieku jeszcze drukowane tzw. członkostwa w dachu, czyli PiS, że tak i taka pochodna gotyku jest nie wygląda tak jak my dzisiaj mamy ten New Roman czy aria oczy czy to wszystko co kojarzymy te kroje pisma i samo to już, jakby wymagało ono przede wszystkim cierpliwości tak powiem żeby, żeby dorosły czytać, żeby to przełożyć jakoś nam tras i kierować na język nasz nie wiem, dlaczego wciąż otworzyłem się na stronie 904, a tutaj znajduje przepis na posterunek domowych, które ma być afrodyzjakiem lekiem na potencję pozwoli pan, że skoro chciał pan myśmy cytowali to to proszę bardzo, gdy na kraje z korzenia Pasternak owego w nakładzie Żydów cukier tego będziesz spożywał Manu 3, a bowiem chciwość cielesną pobudza i też krew grubą noże i nasienie męskie też trawienie dobry czyni najwięcej tym obyczajem sprawują trza weźmie korzenia Pasternak owego kopanego, a wasz dobrze, a potem uważa wszy, by skrobi, a wyciśnie z wody, a potem nakład z tego korzenia w miot otrzymywany wasz, żebym wyrażał wyjrzał przez naszą, a może często ruszać, aby kuzynce nie przewidziało na poty na statku przyłóż szyszek, które z nową Piny w apteczce znajdzie się potem przyłóż cynamonu imbiru Gałgan bożka owego kwiatu i może komuś gotowego tego używać uranu do myślenia żołądka i dla dobrej królowie pomnożenia ich też do pomnożenia Leszczyńskiego noszenia, tak więc to jest to jest 16 wieczne afrodyzjak wypróbowane przyrządzić Pasternak to właśnie sposób nie tego tego akurat posterunek nie natomiast próbowałem jest kilka rzeczy typu jajecznica n p . z działami albo inne można robić potrafi też kapłanie czy list, czyli skonstruowanego koguta, którego się już zakupić w Polsce, bo przez długi długi czas nie można było ze względów prawnych po prostu, jakby hodowla kapłonów była nielegalna natomiast no to jest dotąd Pasternak, chociaż może brzmi żartobliwie, bo to afrodyzjak i żona potencję i ma działać, ale ty jesteś taki przepis charakterystyczne moim zdaniem on bardzo ładnie pokazuje co w kuchni polskiej tamtego czasu jak działało jak i przyprawy Czyż cokolwiek byśmy nie robili dodajemy cynamonu imbiru jeszcze tu tylko pierwszy brakuje np. i i czegoś, czego dodatkowo pikantnego, bo taka kuchnia była ona była bardzo intensywna na wielu poziomach to znaczy była mocna słodka i mocno kwaśna i mocno pikantna i to byt jest zawsze tak żartuje że, gdyby dzisiaj wcielić je przyrządzić takie danie, bo boi, bo odnowił ciężko raczej znaleźć restauracje z kuchnią staropolską prawdziwie staropolską siedemnastowieczne n p . gdyby chcieć przyrządzić to to smakowo te rzeczy są dosyć podobne dosyć podobne przepraszam do kurczaka wpięciu smakach był po prostu kuchni takie chińską wietnamskiej rozwydrzone i słodka i kwaśna i pikantna i paradoksalnie zresztą nie powinno nas dziwić, bo myśmy to przyprawy sprowadzali z Orientu przecież to co było to był 1 jedyny sposób, żeby zdobyć ani skierowaliśmy się przez wiele wiele wieków właśnie właśnie przyprawami orientalnymi pełnego polonista impuls z pewnością zwraca uwagę na język przede wszystkim na język, jakim pisane były te przepisy czy też receptury co jest charakterystyczne również to jest fascynujące, że w tym zbiorze moim znalazły się teksty 5 różnych osób, które pod pewnymi względami są identyczne znaczenie bardzo podobnie używają pewnych wrażeń tak jakby to był jakiś taki w pojęciu owe obraz świata wspólne dla kilku osób niż inni umawiali siłą rzeczy ze sobą, bo ubożenie różnych w różnych momentach nie napisali przez e-maila SMS -a nie nie napisali zdecydowanie byłoby prościej zapewne inne natomiast wystraszył się ciekawa sprawa, bo pierwsze 3 silniki są identyczne niemal, ale są po prostu tak jak 1 opisywał drugiego nie było praw autorskich, więc i do dziś trwają spory wśród farmaceutów i historyków filologów czy to było plagiat czy to była jakaś nowa redakcja 3 czy oni po prostu korzystali z tego samego dzieła i dlatego jak tłumaczyli to działa na język Polski to tu pusto zabrzmiało identycznie no bywa z tym różnie natomiast warto zwrócić uwagę na to, że ten ten język jest bardzo charakterystyczny montażystą specjalistyczny on jest te książki były przeznaczone głównie dla aptekarzy dla profesjonalistów ogniw taka jest mekką konkluzja po przeczytaniu kilku z tych przepisów, że bardziej wybrzmiewa to jako nie wiem porady farmaceutyczne tak tak tak, bo to były to były książki, które nie są bardzo drogie były książki, które można było, że tak bowiem stosować wtedy, kiedy np. potrzebujemy jakiegoś leku tylko, że warto pamiętać, że 16 wieku w czasach jeszcze formacji, ale nowej, której okryte są wspominam, czyli tych humorów, że jeżeli ktoś ma inną naturę zaczynają ogrzewać gorącymi przyprawami np. jeżeli ktoś je rybę, która jest słucha to trzeba ją Deauville żyć i t d . i t d . to co to ma właśnie korzenie w drugim wieku naszej ery w już w taki Medyk Alenia to ta, by ten cały ten cały kontekst, jakby jest jest bardzo ważny to są rzeczy, które były pisane dla aptekarzy, ale jednocześnie to są trochę rzeczy Etnograficzne porażka Szymona Syreniusza z wielkim wielka postać turystyczna jej w ogóle twórca florystyki polskiej, który właśnie pod koniec szesnastego w wieku lat widzieli już został wydany po jego śmierci na początku siedemnastego wieku, który spisywał swoje rzeczy on żył w Oświęcimiu w okolicach Krakowa i on prawdopodobnie, bo nie możemy tego sprawdzić jak my nie możemy zapytać nie możemy nie da się tego niestety stwierdzić 100 %, ale prawdopodobnie osłabiła euro po okolicach i wypytywał ludzi i stąd jego przepisy są n p . bardzo dobrym świadectwem tej małopolskiej kuchni szesnastym wieku faktycznej, jakby co można było gotować co można było robić, zwłaszcza rząd często wspominał o tym co jadają ludzie prości n p . czyli nie tylko nadwozie np. tak czy kuchnia ówczesna była zróżnicowana i regionalnie czy też zależała w największym stopniu od stanu w posiadaniu 12 to znaczy na pewno to jest tak jak w taki słynnej wielotomowej publikacji na temat historii kultury materialnej w Polsce, że jak się spojrzy na statystyki, które tam badacze publikują to im ktoś był bogatszy tym więcej kalorii tak powiem zjada ojciec był biedniejszy tym mniej co jest jakby niestety dna naturalne dla tamtych czasów grzechu to raczej mięsa na oczy nie widział, chyba że 2 × w roku, a z drugiej strony na dworach się na grę w ataku nie bardziej rozpasana, ale też w czasach przed książkowym, że tak powiem trudniej nam to stwierdzić trzeba szukać różnych takich miejscach typu arcybiskup Kante odwiedził Kraków i wspomina w sobie w swoim pamiętniku co się działo na kolacji przy tablicy dążącej wiedzy i zmierzam do tego, że Polska Boruc zbiorowa była jak się okazało później kulinarnie bardzo zróżnicowane ze zrozumiałych względów pytanie czy wcześniej też mieliśmy z tym do czynienia na pewno była to kuchnia lokalna, dlatego że nome mamy to ja powtarzam za prof. Romanowskim bardzo takie zgrabne i trafne stwierdzenie, że nam się wydaje, że kuchnie z uniform wizowa żona jest jednolita nogą mamy doświadczenie PRL tak kiedy, kiedy wszystko zostało przecięte pod kosz jedno jednorodną kuchnię polską, a szesnastym wieku po pierwsze nie było internetu nie było takich kontaktów też między miejskich były ośrodki typu Gdańsk typu Toruń typu Kraków, ale to były jednak zróżnicowane troszeczkę rzeczy ja, jeżeli tutaj miałbym coś położyć położyć nacisk to te wszystkie teksty, z których korzystają pochodzą z okolic Krakowa, więc można mówić w pewnym sensie, że jest to jakaś forma kuchni małopolskiej, ale jednocześnie środkowoeuropejski, bo Kraków to było przecież był w duże miasta jak dotąd grali oczywiście to było centrum kulturowe tam przyjeżdżali włoscy dworzanie kiedy, kiedy do nas po co prawda zjechała do Polski i też jak widać te początkowe kuchnia to wpływy kuchni włoskiej pan Joachim, skąd autor książki jako Paweł lipiec jest moim państwo goszczą teraz informacje z Wilkowa same do naszego przedpołudniowe do programu popołudniowy program Radia TOK FM mógł nam się państwo ponownie wraz z panem Joachimem snów autorem książki jako prawo upiec są rozmowę nieznanych obliczach kuchni polskiego renesansu tak zajrzeliśmy do do niektórych przepisów już bądź też po raz w tym wypadku było to Pasternak, działając jako afrodyzjak legł na potencję pan tu o chlebie chciałby teraz powiedzieć z takim planie chciałby wręcz przeczy, którą tutaj proszę co wrażliwszych słuchaczy, by zatkali uszy tak ganić należy żywą piec dobrze zrozumiałem, że ten język jest uprawnieniem grać tak tak oczywiście tylko, że ja od razu dodam może to jest żart kulinarne z takiego jak zamierza wypełnić w no umyli mieli dosyć dosyć graniczną, że tak powiem poczucie humoru natomiast to to jest coś, czego się nie da zrobić, bo ta więź zapisano także ona ma być w kręgu z ognia trzeba ją, jakby naganiaczy tak, żeby się zagrzała za bardzo, więc będzie powód popijać wodę i jeść jabłka tak jakby się nazywała zażyć zażycia jeszcze pod koniec prawda ma wyjść na stół także będzie Gęga, jakie będą kroić znowu koszmar, ale tego się nie da zrobić to nie jest to nie jest danie do jedzenia to jest moim zdaniem Jan Brzechwa opóźnić, bo z tego inspirację prawda, ale my Time Day to kaczka dziwaczka na masową nadchodzi w ich stała mostek jest tak duża w urzędzie miasta leżą one natomiast natomiast tak często jest zdecydowanie zdecydowanie dowcip taki koncept kulinarny, który się raczej nie da zrobić no dobrze to przecież tego chleba chleb jako ma być jest zacieniony i wytwarza on co to w praktyce oznacza to jest 1 z takich małych rozdział, w którym autor 1 z autorów zielników po prostu wspomina o tym jak ja jak robi się w sprawie powinno robić jak z czegoś, czego robić, bo obok tej warto pamiętać, że w 500 lat temu nie było tylu pszenicznych chleb mówi byłem pszenica była trochę rzadsze midrasz przede wszystkim zboża głównie w głosie zużyta, czyli różu tzw. wtedy zwanego różem teraz teraz mówimy po prostu, że raczej dobry chleb żytni stąd bierze chyba łożysko, które zostały w 2 natomiast jeszcze jeszcze taka 1 rzecz ten chleb robiono z absolutnie wszystkiego łącznie z liśćmi dębowymi czy słomą, zwłaszcza nagła jakaś większa bieda i im biedniejszy człowiek, tym bardziej muszą sobie radzić, ale chleb był takim mimo wszystko jest chrześcijańska potrawa tak to jest to jest coś co jest obarczone też wielkim kontekstem kulturowym, więc ten chleb był ważny jest mniejsza o to nawet z czego go ostrzegł go wytwarzano co go inni na czym polegało to wytwarzanie i znaczenie chodzi za czyn, czyli jak ten proces my jak Łąckiego rośnie zauważa dodaje co kiedyś, kiedy my robimy teraz zakwas n p . który różni różni ludzie z upodobaniem nazywają np. Zdzisławem albo Marianem albo czymś takim czasie bardzo często spotyka, zwłaszcza w blogach internetowych na temat metody wypiekania chleba, że ludzie nazywają swoje zapasy to my wytwarzamy chleb tak znaczy wytworzone tak naprawdę mogę tak, żeby z tego zrobił zakaz ten zakaz potem mieszamy mieszamy z resztą składników wsadzamy do pieca powinien być chleb żalił się używa drożdże wtedy drożdże też nie były jakoś tak szczególnie mile widziane, o czym zresztą, o czym zresztą tutaj wspominają autorzy dzienników tamten ciepły później należało spożywać na czas do woli bądź też w moście i straszyły zapytać co to to druga jest świeżo wyciśnięty sok jakiś n p . nie wiem z czego to może być z porzeczek albo czegoś takiego Zacisza owoców jest generalnie świeżość świeże świeże świeże są koszty z tym klub myśli pan, że książka, którą pan napisał będzie między przepisami także odnosić się do tego, jaki jest odbiór Pańskiej pracy w we współczesności znalazła uznanie wśród wśród 9 szefów kuchni, ale być może wśród tych, którzy szukają pomysłu na restauracji nie mam pojęcia to znaczy to nie jest tak to się z panem kontaktował to nieodzowny ma ona dopiero teraz jak bez zaczyna się gdzieś tam pojawiać medialnie to moja książka napisana została znacznie wcześniej, ale wiadomo proces wydawniczy trochę trwa same wyniki konkursu i t d . i t d . natomiast myślę, że jeżeli ktoś zajmuje kuchnia zawodowo to na pewno znajdzie tam trochę inspiracji, zwłaszcza że nawet nie chodzi o konkretną potrawę o stworzenie demo tego Pasternak zdobył w miodzie i cynamon nie idzie tak dalej i t d. ale o sam zestaw składników mamy też zdobył dotąd jak w niewielu może od kilka lat kilka lat temu zaczęła taka koniunktura w wojnę na starą polszczyzną kuchnię staropolską tego prawdziwie no to dotąd jednak nie wiedzieliśmy praktycznie nic na temat tego, jakie konkretne składniki jadano kuchnia staropolska lek. Sienkiewicza, czyli stoły uginające się od mięsiwa Sarmatia i t d. tak dalej tutaj niech spojrzy na te przepisy to co wygląda to zgoła inaczej jest o wiele więcej kuchni roślinnej o wiele więcej ryb jadaliśmy przede wszystkim tego miejsca wcale nie było dużo, ale ze względów postnych, bo po stronie, jakby tak policzyć wszystkie dni ostatnio to było pół roku na nas na 365 dni, więc siłą rzeczy trudniej było też zaplanować nie było lodówek, więc zrobienie kolacji jak i wystawnej wiązało się z dużymi trudnościami także myślę, że tutaj, jakby w tym leży taka jak główna inspiracja możemy zobaczyć jak to mogło wyglądać czemu to wyglądało inaczej i zobaczyć jakieś fajne składniki, które dzisiaj nie wiem tacy wielcy kuchmistrza wyjawia Wojciech Modest Amaro np. przywracają różne różne dziwaczne skażone właśnie na nich Pasternak da się kombinowanie sklepy albo, którzy tak naprawdę Pasternak, więc dobrze, by było, żeby te warzywa wróciły na polskie stoły wrócił do kina Bruno przykład, czyli ten słonecznik bulwiasty oczy nazwa zdaje się nawróci to wina BOR, który swego czasu n p . pod Krakowem rósł dosłownie każdym rowie nikt go nie od teraz nagle pojawia się na na bazarkach pojawia się w sklepach jest takie drogi zresztą w UE i można z niego można z niego przyrządzać potrawy to jest jakby taki realny wpływ tej pracy, którą wykonują różni ludzie i szefowie kuchni naukowcy na temat, jakby przywrócenia tej kuchni staropolskiej do RODO do publicznej świadomości, a w nim kuchnia bardzo kont konserwatywna zamknięte na marne inne wpływy jeśli znajdujemy w w niej słonecznik peruwiański to znaczy, że już bardzo ochoczo w pościg przyswoją wszystko co im to było nowe to jest bardzo ciekawe, dlatego że Słoneczni peruwiański umieścił w książce nie bez powodu to jest roślina Zamorska to jest to co przyjechał z nowego świata i autor widział tylko ten słonecznik inną nadaje się do jedzenia, bo np. dla porównania ziemniaki przecież raz pojawił się dość późno, mimo że tak samo przyjechały też z Ameryki to one były początkowo kojarzone tak mnie za dobrze, bo to co pod ziemią należy do szatana, a tylko to pod ziemią było jadalne to co nad ziemią teoretycznie jest nasze, ale z kolei było trującego ziemniaki są przez koła, więc tu minęło sporo czasu, zanim nasze zanotowały natomiast słonecznik to była taka to była taka roślina, którą syryjski zobaczył i stwierdził tak to się może nadawać do jedzenia wprowadzamy to do do użytku publicznego tak powiem natomiast nocnym turystom są konserwatywne ściąć cieczy liberalizmem kuchni jest różnie, dlatego że z 1 strony mamy włoskich dworzan mamy ten Dwór bony Stwórcy mamy wprowadzanie nowych smaków troszeczkę nowych smaków, a z drugiej mamy Mikołaja Reja znanego na pewno wszystkim, którym mówi poco ci dali mu nie podchodzi jakiś tam inne cytrusy i t d . tak dalej zjedz rosołek Ćwikła zjedz i jakieś tam typowe nasze miejskie rzeczy jest ona aż tak bardzo konserwatywną się sprzeciwia temu w słynnym żywocie człowieka poczciwego, który chyba się jeszcze mam nadzieję, że w liceach jako lektura przynajmniej fragmenty notorycznie Leszek pożyczka sprzeciwia to moi miał powody, dlatego że no on tam też było trawnikiem w pewnym sensie miał swoje miał swoje browary, a poza tym na południe Polski zaczęto hodować cytrusy, czyli wszelaki właśnie cytryny brzoskwinie zdaje się, że dobrze pamiętam Joannę się nie podobały nowe składniki dla niego zielenina to było coś takiego nie szlacheckiego nie Ziemiańskiego tego nie powinno się jeść, a zieleniny bardzo dużo właśnie przywozili Włosi zosta w na chwilkę przepisy kulinarne albo skupmy się generalnie na charakterystyce tej kuchni renesansowej także ze względu na sposób biesiady pan próbował zgłębić jak tylko wówczas to wyglądało nieprzygotowanie, bo powychodziły gotowe pewnie w przyszłości ale w jaki sposób zabrano się do ich pałaszowania z tym jest różnie to znaczy jest n p . bardzo fajna praca z początków dwudziestego wieku, która w, które się nazywała obiad profesorskie z Akademii krakowskiej Uniwersytetu Jagiellońskiego 1617 wieku i dał, chociaż nie ma przepisów to dowiadujemy się po prostu o to do niego Karbowiaka, który przeczytał różne zapiski prokuratorski zasiłków dowiadujemy się, jakie potrawy podawano na to one były to był taki bankiet doroczny z okazji poświęcenia kościoła na Kleparzu i oni mieli np. jakieś tam gęsi w czarnej już warzone z ryżem rodzynkami niczym w tamtym starciem stąd tych potra w było czytane dziś jakieś regulaminy słodkiej i t d. tych potra w, bo zazwyczaj 56 i tutaj to co w bardzo ciekawie widać, że struktura obiad była inna była taka właśnie się znowu wam do tego Orientu tak jak idziemy do jakiejś restauracji koreańskiej 3333 czy no nie wiem tajski powiedz mi dostajemy dużo miseczek z różnymi potrawami prawda każdy sobie tam wybiera nie mamy takiego tradycyjnego obiadu w stylu zupa pierwsze docenta mu kotlet sprawa z ziemniakami surówką drugie teza trzecie maj do tego kompot i taktem obiad renesansowy wygląda, że podawano od razu po 45 czasem się w zależności od tego ile nie mieli pieniędzy, bo nie zawsze tak jakby równie wystawne podawano kilka dań jednocześnie takich dzieci powiedzieliśmy głównych powiedzielibyśmy głównych dań podawano trochę regulamin my oczywiście piwo do picia ewentualnie wino powinno zdobywał też coraz większą coraz większą popularność co nas korciło, żeby to zmieniać wpływy francuskie skróciły coś zmienia tak myślę w osiemnastym wieku też już w czasach stanisławowskich później kiedy, kiedy nie z tego z tej takiej właśnie z tradycyjnej kuchni polskiej, która ma jeszcze, że nie w średniowieczu 3 przy przeszliśmy troszeczkę w stronę Włoch Włochy wybiera dla nas duży wpły w apotem Francja i to właśnie Francja spowodowała, że myśmy się zainteresowali tą kuchnią lekką naturalną tu pełno takich też sezonowych składników, ale w małych ilościach już nie było takie obżarstwo, bo jednak tutaj warto powiedzieć, chociaż tyle mięsa nie było ile chciałby Sienkiewicz n p . na stole to jednak nasi nasi profesorowie kombinowali z tym, dlatego że n p . jeżeli był post chcieli zjeść baraniny to oni lepili po prostu z 6 kociego mięsa np. Barana przyprawia jak Barana i w ZUS jednocześnie zachowywali post z drugiej strony mówili sobie jałowca smakuje jak i jak mięso to dać nauczkę znajdziemy w pierwszej polskiej książce kulinarnej Company folkloru to jest największym stereotypem, jakim pan się spotkał, który dotyczy kuchni renesansowej, a pan to komu myślę, że ogólnie co dotyczy kuchni staropolskiej, bo renesansowa w ogóle nie jest specjalnie jeszcze znana, dlatego że nie było książek kucharskich trzeba było wygrzebać wraz z 6100 tys to co jest troszeczkę wieczorem tak jak pijany płotu ta informacja o tym, mięsa i t d. to jest dobra wiadomość dla wegetarian to jest kuchnia, w której jest bardzo dużo roślin albo tych lekcji Daria powiedzmy, czyli takich, którzy wiedzą, że ryby np. mieliśmy fenomenalną technologie zarybienie stawów i w ogóle technologie wodną więc, więc myśmy jadali bardzo dużo ryb też ze względu oczywiście latem na ten win rozlicznych postury tam był w środę piątek sobota, o ile dobrze, by tam każdego tygodnia oprócz tego były jeszcze inne posty okresowej nabyły i ilościowe i jakością, więc był problem można było zjeść Masłoń można było zjeść jajek, więc trzeba było coś kombinować tak, żebyśmy mieli bardzo dużo bardzo dużo roślin, bo jeszcze wtedy Polska była zawieszona nie było przecież technologii produkcji wielkiej nie było wielkich zakładów produkujących mięsa siłą rzeczy także tych miast mięso było z jak to się pięknie mówił wielkiego dzwonu albo był to n p . czasem drób czasem wieprzowiny mało jadano przykład czasem do Łask powinna tzw. czyli baranina jej w no myślę, że do tej najfajniejsze dla dla współczesnego użytkownika tak powiem mu kulinariów może być to, że tam jest bardzo dużo przy pomysłów na nadanie właśnie wegetariański co jest teraz jakby no cóż można powiedzieć, że mogą też jak nowy paradygmat trochę, że powinniśmy jeść mniej mięsa więcej roślin więcej jakiś takich produktów, które mają mniejszy niż jest zły wpły w na naszą naszą planetę pan Joachim Stoch autor książki jak kupował upiec jest moim państwa gościem podejrzewa, że ma się odbyć stanie się pan inspirację już się go w rodzącą daleko dalej poza własną pracą dla także dla szefów kuchni myślę, że powinni z tego skorzystać z informacji po informacjach jesteśmy będziemy omawiać kolejne przepisy jak jeść, bo pozwoli wezmę poproszę pana się 1 warsztat z owsa żołnierską potra w opony w program Radia TOK FM kłaniam się państwo ponownie w towarzystwie pana Joachima Stoch autora książki kupował upiec w dzień dobry 21 oraz co, do którego przepisy teraz zasięgiem my możemy np. coś co nie było wtedy jest jest dzisiaj, jeżeli coś co jest strzałami właściwie, otwierając wszystkie media społecznościowe to efekt zobaczymy i influencera kim sponsorzy chwalą się spóźnić na śniadanie do tego pan, że tak tak owsianka drodzy państwo jak się okazuje to nie jest wymysł nowych czasów już przed wiekami wiedziano, że jest zdrowa pożywna jej wtedy nadaje się żołnierzom dzisiaj instagram Łowiczu nazywane są udzielił ten język staropolski wiedziano nie wiem czy w końcu co puryści językowi nie wszczepili, by się do tej formy dobra jak wyglądała osiąga, kto na to wpadłby ją podawać naszym żonom wpadali na te w wielu krajach na pewno natomiast osiąga wygląda bardzo podobnie jak teraz, tyle że była bardziej taka, jakiej byśmy pojechali do Szkocji n p . gdzie indziej owo owsiankę jada się na słowo to znaczy tam po prostu Kasia z owsa czy mogę osiągną czy dokładki takie rozsiane po rozum doposażono w maśle zalewamy wodą z salonu jest ona była taka bardziej bardziej wytrawna i dysze w Szkocji się tak jak ona przykłada się karze oni mają 2 rodzaje, owszem, siłą nasza ósemka kojarzyć z takim zalewamy płatki owsiane błyskawiczne najczęściej mlekiem wrzucamy jakiegoś tam Ochocka układa ładną ceramikę zdjęcia na instagram i iluzje stąd stylowi zdarza mi się tak czy przyznaje bardzo dużo gotuje sam też także przyznaje, że niestety mój instagram pozbawione spe ląduje w rozwój programu QE w boso boso hasztagu się i t d. z osiami naczepy jedzenie koty i widocznie tyczy taki klasyczny profilu HOKEJ Hej, dobrzy w jedno to proszę kontynuować jeszcze na każdym razie ma się ono w 2, ale zrozumiał, że po żywność leżało na polach tego nie wiem to co od zarania dziejów znana owsianka także to po prostu jest nim dzieci często te potrawy mączne najprostsze były też potrawami dla biednych będą musieli jeść, a przy okazji okazuje się, że on, że mieli dobrą intuicję, bo one są po prostu pożywne wystarczały na przynajmniej większość dnia, żeby trochę na żołądek i powiedzmy pracować w polu przez przez długi długi czas przy tym dało się dość łatwo przenosić to nie jest kwestia to nie jest mięso np. tak to się zepsuje gdzieś w podróży to nie jest to nie są ryby, które trzeba złowić złapać to jest po prostu worek kaszy Owsianej wystarczy trochę trochę jakiegoś tłuszczu i już już smak potrawy dlatego ona jest żołnierska tutaj z owsa żołnierska potrawa nasz wydawca powzięte ze znakomitą copywriter ami wymyślił dla pana hashtag nie będzie panu udało dla wszystkich OFE na czym miejsce na rynku hashtag wydaj wyjadą o tak tak bardzo dobre bardzo go stosowne licencje jakoś chyba od nowa apel o pomoc odda tak to chyba znaczy, że religia to jest bardzo dobry bardzo dobrych aż tak, dlatego że rei zaczął polską kuchnię taką świecką cesze tak się potocznie, mówi że u niego jest pierwszy w ogóle przepis w historii polskiego piśmiennictwa kulinarne czy dana Ćwikła taki słaby słynny Nihon opowie o bardzo proszę o jak nie zacytuję z pamięci nad ich rywalem wszystko wam bardzo on się zaczyna nośności kiełki piec namiot afiszy i tam już dalej nie pamiętam niestety, bo to typowy Rajczy jest bardzo duże rozdrobnienie bardzo dużo tam ci wielkich staniki przetrząsać solą po popu pokrowiec i t d. na instagram Google instagram tak tak proszę powiedzieć czy w skoro ten chleb albo inaczej potra w związanych ze słabym wietrze we mnie ciągle w takie formy wówczas używano jest sporo też on fundamentem każdego posiłku trudno powiedzieć czy był na pewno na pewno był ważny, bo tych przepisów jest sporo tylko, że to jest różnica między tym jak widzimy tekst, a czy ten tekst przekłada się jakoś na tamtą rzeczywistość tworzy też domena leżałem archeologiczna to znaczy czy znaleziono np. jakieś resztki w garnku dajmy na to i t d . i t d. czy gdzieś się czy jak wyglądały powiedzmy piece i czytać, więc było dużo i t d. i t d. na pewno chleb był istotny chociażby ze względu właśnie chrześcijańskich tak lub związane z zalewu z religii jest to też się rządu dzisiaj nawet w Polsce na niezależnie od tego jaki okres wyznania i co robi to zazwyczaj jednak chleb jest taką podstawą, chyba że jesteśmy bardzo nowocześni rzucamy w ogóle pieczywo Onoszko nie chcemy jeść glutenu nie chce mieć tego tamtego i t d. natomiast dla wielu wiele osób nadal bez bez kanapki bez chleba możecie sobie nie wyobrażamy we mnie Wendy czy tak działa od rady, ale właśnie na Instagramie, bo też posiada swój profil, by zacząć przelewać pani, która ma jedno jedyne zdjęcie i tam jest kod wśród zbóż, czyli wpisuje się bardzo już 22 w 1 z targowych inżynierem wyjazdu do tego oto sposób nie zamierzam, aczkolwiek są przy tak bowiem 1 z moich białych powozami wraz z nimi jest strasznie rozbawiło, ale ruch poszły koleżanek, które mają koty będą sobie z żoną Katarzyną koty zresztą specjalnie, by udał się wyprosić, żeby na odwrocie książki było napisane lubi koty o autorze, ale nie jest również Wrocław uwielbiam uwielbiam zwierzęta z wielkim dobrze, ale co z tymi kotami w pojazd jest niestety, choć niestety albo stek z października jest są rozdziały też o zwierzętach kamieniach szlachetnych i t d. tak ważne jest m. in . Eko, gdzie zresztą ulubione drzeworyt kontaktuje się tam dzisiaj w kuchni i dobrze nie więcej także kod jest zwierzę i bydle, albowiem są leśne i domowe oboje myszy nie czerpią korzyści taki miły żartobliwe apotem podają, że są mięso Scotta Robin n p . na potencję działa, że już jakoś tam dobrą i chlubą uczelni albo coś w tym stylowym stroju są straszne rzeczy no mam nadzieję, że nie tylko za bardzo Niemen, czyli tam jak już ktoś chciał koniecznie lex konta wykonać, bo na szczęście przepisów kulinarnych nie ma, ponieważ to nie ten krąg kulturowy, żebyśmy koty jedli, chyba że jest jakaś straszna wojna albo coś takiego wtedy no, jakby zupełnie zmienia się zmienia się też patrzenie na nas na żywność do rosomaka na ten temat, bo nie widział rzeczywistego Study w nas upieką niedługo na ruszcie do 3 ustawy z potrawą, którą można zrekonstruować zgrzytem ten proces technologiczny się w ogóle prawie nie zmienił w prosty bierzemy, więc 1 z właściwie, kto będzie tania samo musztardę wynosi prawie do męża nawet Ciacha tak jak prezes Orionu myślę, że taka jak dzisiaj tak będzie taka okazja do grona się nie gorszy los niespecjalnie zmieniła nowi mamy trochę inne być może ale, ale myślę, że to zwykle prosto, że po prostu nie ma w tej wielkiej filozofii ochrony dostaje stałą ścianką bierzemy masło bierzemy płatki owsiane podsmażamy zalewamy już jest i tak samo zmuszać musiałby zrzucić trochę trudniejsza, bo trzeba wygotować Gorczyca w białym winie i t d. i t d. myślę, że tutaj różnice smakowe byłaby taka, że są inne wina niż 500 zlotemu siłą rzeczy, bo trochę inne szczepy trochę inna słońce i t d. natomiast jest to potrawa, którą łatwo było zrobić właściwie przyprawa nową samej musztardy niedawno ekoport to pan wyjaśni na początku naszego programu, w czym jest tak to testowany Kogut młody tak po co w Stroszku buty, żeby tłuszcz cukier tak te znaki specjalne mięso tak są specjalnie tuczone podobne nie widziałem jak to wygląda może nawet lepiej szczerze mówiąc, ale to są specjalne takie toczonej niż to było w bok mięso mięso kurcząt co często nam się już kojarzyć z tym co znajdziemy w marketach albo takich wielkich sklepach sieciowych, czyli pobierze pierś kurczaka, które z mega popularna kiedyś była potrawą dietetyczną dziś chuda czasem jakiś tam łódką natomiast resztę wolę innym dużo rzadziej się już troszeczkę jak jeszcze 26 zlotemu całego kurczaka światło teraz, gdy poziomy w sklepie na półkę z drobiem to są zazwyczaj udka i pierwsze tak jakby tylko z tych 2 części składa się składa się kurczak, na które składa się z większej liczby różnych form i od obu nóg i różnych innych kawałków mięsa i Capone specyficznym rodzajem właśnie młodej młodego księcia, który jest po prostu to miejsce jest tu tłustsze takie bardziej intensywne wysmakowane powiedzmy tyle tylko, że niestety Nowe Miasto jest to jest kwestia też Trzebienia kogutów co samo przez ich dobrze pamiętam to było w ogóle prawnie zakazane w Polsce i dopiero teraz czekam na Łotwie otwierają się, bo się zmieniło prawo otwiera się hodowla i redaktor udaje ignoranta w unieważnionym prof. Jarosław Dumanowski był moim gościem w listopadzie mi opowiadał o tych kapłanach, ale historia była naprawdę inspirująca tak jak dobrze przyrządzić dobrego kapłana w warunkach obecnych czy w ogóle znajdziemy tu znajdziemy jej nie wchodzą w wypowiedzi dla mieszkańców Warszawy, że dla dla mieszkańców ważne nazwy grała niezdarnie bez nazwy sklepów natomiast na hali Mirowskiej są takie są takie miejsca, w których można sobie zamówić kapłona on nie stanie niestety Moto w zależności od wielkości taka jest powiedzmy porównanie dokuczać nie jest tani, dlatego że trzeba zapłacić troszeczkę za niego, ale da się da się całego kapłana w wielkości powiedzcie wielkości wagi powiedzmy 1,5 do 2 kg mieć co dalej z nim zrobić upiec np. rozwiązanie oznacza on, że za zabicie tak ogołocony ogołocony tak można już nadziać różnymi działami np. jakimiś dodatkami po prostu Zapiec ewentualnie ugotować w rosole tak jakby to pewnie zrobili nasi nasi przodkowie, bo oni często gotowali poprawki, czyli liczbą gotowane mięso po prostu odrobi też spożywali nie ma przepisów o podrobach to jest to jest bardzo ciekawe nie ma, ale przypuszczam, że żal, że musieli do pewnego stopnia na pewno jest ono Animal, czyli grasica to jest też słynne taki jak już wspominaliśmy prof. Romanowskim tanim leczyli mleczko cielęce, czyli grasica gdzieś się pojawia i ona jest nawet już w restauracjach polskich także to jest coś co też trafiło do z powrotem do dołu to do Łask to widział pan kogoś, kto w w sposób legalny zdyskredytował, by kuchnia, o których pan pisze z obecnych autorytetów kulinarnych nie mam pojęcia czym jeszcze Echa w bajecznym niechybnie się to z Pańskiego punktu widzenia rzeczy w jakimś stopniu ta kuchnia, bo któryś jej elementy jedno zasługują na szczególne potępienie LO oprócz kotów zostaliśmy docent na szczęście od Czytelników nie tylko tylko leki czy na potępienie w boso to taki straszny przepisy czasami że, że kura trzeba obić kijami i ta w taki sposób go zabić do kura, czyli kura po prostu tego koguta np. rzemiosła okładać kijami aż padnie dopiero jak padnie tego przygotowujemy SOS okrutne nie ma co ukrywać dużo jest koncept kulinarne prawdopodobnie tak można tak można było robić wiadomo, że zawsze to co się wiąże z zabijaniem zwierząt no jest dziś w dzisiejszej, jakby w dobie dzisiejszej taką filozofię i w ogóle całej tej poetyki taki zastanawiania się o tym czy my powinniśmy w taki sposób to robić jest problemem, ale w odróżnieniu od dzisiejszych czasów, kiedy mamy te wielkie hodowle dietą przemysłową ten przymusowy ubój wtedy to jednak robiono akcję generalnie nie było takich rzeczy to trzeba było po prostu samemu złapać siekiery czy inne jakieś ostre narzędzie no i załatwić sprawę z myślą, że ta kuchnia jednak mogą możesz mieć bardzo dużo dobrych pomysłów bardzo, że inspiracji dla zarówno dla mięsożerców i przede wszystkim dla wszystko 3 czy roślinożerców po pomoc będzie starał się rozwijać swoją pasję związaną z rozbawieniem kultury kulinarnej w minionych wieków w Polsce tak jeśli się uda to, w którą stronę grzebanie w 2 jak bardzo szeroko czy też zamierza pan dalej żyć przez inne u 30416 wieku, ale już tak bardziej kompleksowo to jest nią wszystko taki taka próba dotyka taki początek praca magisterska nigdy nie wymagał na szczęście wiedzy profesorskiej wtedy jeszcze natomiast już doktorat jedno trzeba trzeba znacznie szerszy kontekst znacznie więcej wgryźć się w ten FSO zastyga on się strasznie podoba do dziś także oczywiście, jakby kontekstem jest niewielki 17 osiemnasty i późniejsze i być może coś wcześniej natomiast okres renesansu jest jest dla mnie wciąż nowe ekstremalnie ciekawy i myślę, że mu w niebie zobaczymy zerwała dachy i Tosię nazywa polonistyka stosowano prawda tak trzeba mu znajduje w dzień uzasadnienie w obecnych czasach uda się przełożyć na praktykę na pewno próbujemy to my też taka propozycja dla państwa tylko pączki dziś po jakimś Stoch autor książki jako barwa upiec był moim państwo Gosię dziękuję panu bardzo dziękuję bardzo państwu jeszcze nie dziękuje zaprasza na informacje i usłyszymy się po godzinie 1 Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEDPOŁUDNIE RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. W aplikacji mobilnej i na stronie. Z pakietem "Aplikacja i WWW" podcasty TOK FM zawsze pod ręką!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA