REKLAMA

Jak być świadomym konsumentem w świecie pełnym żywności?

Data emisji:
2019-03-01 11:00
Audycja:
Przedpołudnie Radia TOK FM
Prowadzący:
Czas trwania:
34:29 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

przedpołudniowy program Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłania się państwo ponownie chciał przywitać kolejnego mojego gościa jest nim pani Agata Szczech było dzień dobry dzień dobry specjalista żywienia człowieka Edukator żywieniowy z wydziału nauk ożywieniu człowieka konsumpcji w SGGW w był tłusty czwartek jest mniej tłusty piątek już państwu zdradzić 1 rzecz w tym czy mój gość się na mnie obrazi, ale na to będzie zdrada pani wyjawiła, że zjadła panie Rozwiń » wczoraj pączka oczywiście, że tak ich jak to nie wie, że nie wierzy, że ktoś, kto zajmuje się dietetyką żywieniem cen w Filharmonii innym podejściem do domów do rozprowadzania sięgnął po takie zło po białą śmierć w nie jest takie zło, jeżeli sobie umiemy dawkować i żyli po umiemy korzystać ze różnego jedzenia wolą połączyć ma u nich oczywiście dużo cukru dużo tłuszczu jest tym zestawieniem, o którym pewnie pan mówi właśnie na najgorszym w innej rzeczywiście jest pozostawienie bardzo norm może być niekorzystne, ale jednocześnie sprawia nam dużo przyjemności i można sobie dawkować taką przyjemność w życiu jak najbardziej szczególnie w takim specjalnym dniu, jakim jest tłusty czwartek, czyli święto pączka można powiedzieć, czyli wtedy mnie jak najbardziej za celebrować zjeść dobrego pączka ze smakiem bez wyrzutów sumienia zdecydowanie o tłustym czwartku nie będziemy mówić druga mała dygresja natomiast tematem naszej rozmowy jest z to jak być świadomym konsumentem w świecie, w którym aż roi się od nowości, który przykuwa nas naszą uwagę nie tylko kolorowym opakowaniem, ale też smakiem, który z powodu niektórych nas uzależnia wg niektórych poprawia nasze samopoczucie i t d. po pani zajmuje się tym zawodowo widzi pani na przestrzeni ostatnich lat zmiany, czyli że jesteśmy coraz bardziej skupiali umów w tym świecie, a rynek to wykorzystuje, bo znam mechanizmy bo, bo ma dużo pieniędzy potrafi to zrobić w doskonały sposób inwestowania rozwój rynku on każdego jest ogromny rynku żywności też nie jest to ją z wyjątkiem rynek żywności jest celem rozwija się od wielu lat i jest dostępne na nim wszystko realne i możemy kupić wszystko, ale jednocześnie możemy też zobaczyć, że Jan Kos my jako konsumenci kształtujemy ten rynek, czyli oczywiście to co kupujemy ma wpływ i to najbardziej taki ma bardzo dynamiczny wpły w na NATO co producenci popyt podaż tak po prostu raj i te i te rynkowe mechanizmy rzeczywiście się widzi ale, ale też ten taki pozytywny, czyli większa świadomość konsumencka w UE, choć rzeczywiście jednocześnie wojennym z 1 strony mamy bardzo dużo produktów i reklamy tych produktów i rzeczywiście można się poczuć wręcz takiemu kupionym albo takim, że każdy musi być specjalistą żywienia człowieka, żeby się w tym połapać strajk, a to nie o to też chodzi o to, żeby nie wiedzieć się pomocy jak i im jak zrobić zakupy najprostsze no ale rzeczywiście wydaje się, że ma naszym orężem w tym poruszaniu się po rynku żywności jest wiedza i to, żeby jakąś świadomość podstawową minie ci to podstawową wiedzę posiadać, żeby dobrze wybierać i żeby rozpoznawać te produkty na rynku, które są dla nas dobre korzystny, a czasami mogą korzystać z tych, któremu możemy używać rzadziej, a na niektóre w ogóle być ślepym, bo oni są też takie produkty, które mogłyby właściwie nie istnieć tak, ale rynek oferuje nam naprawdę wiele, ale rynek też czyni zabiegi, o których my nie mamy zielonego pojęcia o forsowanie gdzież im wiedzy w nieprawdziwej tezy w interesie rynku byśmy o przyjmie się choćby nie wiem na segmencie wszelkiego rodzaju płatków śniadaniowych danie serwowane nam są jako produkty bardzo zdrowe pszczół oraz sąd w trend tak samo niezdrowe jak im to wszystko kolorowe gazowane i t d . nie wiem czy pani pewnie spotyka się z tym zjawiskiem wiele osób, sięgając po to, produkty mówi no jak się zdrowo odżywiał, bo ktoś, kto powiedział, a w czyim interesie przekazywanie tej wiedzy edukowanie w sposób fałszywy w zgadza się MF co np. płatków jest bardziej jest 1 z moich ulubionych Sejm to ciekawe, bo rzeczywiście jest taki koronnym przykładem dla płatki, które mają dużo marketingu w sobie są wcale nie takie zdrowe, a te, które gdzieś tam są na dole półki, czyli ten niezwykle najzwyklejsze płatki owsiane to są te i te, o których chodzi i mają te składniki, które na innych produktach mają wypisane wielkimi literami na oborniku i różnych innych witamina, a tamte po prostu to mają ich nic takiego specjalnego się nim nie nie odbywa wokół nich zwierzał będą wracają do tego, że to nie jest on tradycyjny rynek w popyt podaż, o którym pani mówi, od którego pani zaczęła to jest rynek obwarowany szeregiem innych też warunków wybiegów zabiegów, które choćby poprzez wielką inwestycję w edukację fałszywą też wprowadzone w błąd w te i tutaj jest ta siła tej edukacji żywieniowej prawidłowej wadze, która codziennie przewija, któremu firma jest o tyle trudna walka no bo jednak to zły ogromne firmy mające ogromne nakłady na marketing Enej tutaj MP nim są te mechanizmy, które są możliwe do zrealizowania elki, które mogą przynieść skutki m. in. wprowadzenie edukacji żywieniowej w szkołach tak koło takim pomysłem który, który mógłby przenieść się realne fakty i realny i realną wiedzę, bo wydaje się, że to jest 1 z tych jednostek podstawowych informacji, które każde dziecko powinno posiadać jak się właśnie jak odróżniać produkty dobre, które są dla nas korzystny, a jak odróżnić marketing jak odróżniać te produkty, które z nim, po który nie powinniśmy sięgać itd to jest trudna walka czy trudna edukacja, ale właśnie jej skala musi być szersza po to, żeby było było skutecznie autorytety to jest inny sposób na przekazywanie tej właściwej edukacji no one też gdzieś w po kolana są taką daleko idącą hipokryzję w zeszłe dobra nie będzie pewne małżeństwo, gdzie 1 z ze sportowców właściwie dwoje sportowców choćby 1 z najlepszych polskich piłkarzy jeśli nie najlepszego jego żona promuje Super hiper i zdrowy tryb życia wielu pewnie państwo domyślają się, choć uchodzi też, że mąż, który też jest wizytówką tego zdrowego trybu życia jest twarzą reklamową pedagoga zwanego w zimnych napojów oraz tuszowanie, ale i tak bywało niegdyś do ten dysonans jest widoczny gołym okiem, czyli tutaj też nie mamy wiarygodność jeśli chodzi o tych ambasadorów ludzi, którym moglibyśmy zaufać no i pytanie czy mniej ubrań i ufamy autorytetom, które Soły specjalistami wdanej dziedzinie czy po prostu też są częścią marketingu, a więc nowe przyjadą chóry się opary musi pani przyznać, że to w ich już bardziej godny zaufania być nie może tak chętnie golf pod względem pod względem wiedzy i aż wykształcenie świadczy możliwe jest mowa w ciężkim torze to tutaj to jest zakwestionowania więcej, by mu radzić uprawia sport no to musi być zdrowo się zdrowo odżywiać, by tak oczywiście sport jest ważny i żywienie w sporcie jest ważna, ale sportowcy również mają dietetyków i swoich żywieniowe cóż nie zawsze osoba sportowca jest sama w sobie to on specjalistą, więc chce no tutaj należy też, że zawsze mieć świadomość, że to jest część reklamy część ogromnego marketingu i jednak próbować tu szukać informacji i szukali go można znaleźć informacje wiarygodne, ale i one są dostępne ich sprawdzać źródła i sprawdzać, kto to jemu widzem idealnym na jakiej podstawie i oczywiście no znowu to jest walka ze ogromną ogromną siłą, ale wierzę, że małymi krokami trzeba to robić w internecie co się dzieje, bo ludzie szukają wiarygodnych źródeł sprawdzać, kto to mówi mi wierzyć tym, którzy są godni zaufania tak jak pani Agata Szczech było czy mój dzisiejszy gość teraz zaprasza na informację państwa po informacji już przejdziemy do klubu sprawy o tym, zrównoważone o tej zrównoważonej konsumpcji będziemy mówić o informację przedpołudniowy program Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłania się państwo pani Agata Szczech było z nami dzień dobry dzień dobry specjalistka żywienia człowieka edukatorka żywieniowa wydział nauk ożywieniu człowieka konsumpcji SGGW, jakie tematy pani doktoratu w mój doktorat mówi o ocenie skuteczności wprowadzenia zaleceń zrównoważonej konsumpcji, ale wśród młodych pracowników dokładnie o to, żeby coś mi się zrównoważoną konsumpcją spróbujmy w po pierwszym naszym słuchaczom słuchaczom dobrze objaśnić ten termin, a po drugie, zastanowić się czy aby dobrze go rozumiemy, bo poprzez zrównoważoną konsumpcję ja mam w głowie te aspekty ochrony środowiska w najmniejszym stopniu zdrowej dobre żywienie w taflę UMŁ to jest połączone to jest połączone okazuje się, że zrównoważona konsumpcja może tyczyć się też wszystkich tragedii ECM Real i pan po angielsku ten termin nawet czemu ma słowo w sobie słowo dieta, czyli to słowo zastajemy było, która jest takie mocno eksploatowane idealnym jak najbardziej jest to związane z ochroną środowiska i z tym, żeby tak konsumować i tak wybierać, żeby mieć się świadomość nie tylko swojego zdrowia, ale też się środowiska naturalnego i wybory nasze żywieniowe bardzo na to wpływają na rajd, bo o oprócz tego i co wiemy jak to wpływa na nasz organizm to węzły za to ogromnie na UE ekologia na wszystko co nas otacza więcej co łatwiej i nic co prędzej do Sul trafia w holu troska o nas tu i teraz jak ja wyglądam jak długo będę żył i czy zdrowo pan, że przede wszystkim czy czynach to środowisko już się gdzieś się, bo w klubach wyginięcia myślami do przyszłych pokoleń 1 z tak badania wskazują, że jednak bardziej jesteśmy skupieni na sobie te oczywiście nie nasze bezpośrednie zdrowie nasze życie bezpośrednio nim nasze otoczenie nas bardziej realna obchodzi, ale coś mi świadomość ekologiczna zwiększa się zdecydowanie jej znaczenie się zwiększa w UE i ludzie coraz częściej dokonują swoich wyborów również ze względu na dna właśnie środowisko myślę, że mam po mieście, nawiązując do do rynku 1 z takich jak bardzo ciekawych przykładów mnie i tego co myślę, że większość z nas może zaobserwować jest to, że bardzo dużo produktów pochodzenia roślinnego pojawia się na rynku o wiele więcej niż jeszcze kilka lat temu wręcz jest to boom Ewy ostatnim czasie ze względu na to, że rynek osób po rynek dla osób na dietach wegetariańskich wegańskich nic się zwiększa jest większa świadomość tego, że im w inny w związku z tym jest odpowiedź, więc jest i jest to o bardzo widoczne na, dlaczego o tym, no bo mnie 1 z związków UE i jedzenia i środowiska jest to czy i ile jemy mięsa, dlatego że duże spożycie mięsa dużo dużo mięsa na co dzień ma wpły w na środowisko w ogóle hodowla zwierząt ma wpły w na środowisko negatywny, więc wy zale w w, aby on, a nasza konsumpcja była bardziej zrównoważoną, czyli układające się nie tylko naszemu zdrowiu, ale też środowisku należałoby zjadać trochę mniej mięsa statystycznie TR Polak każdy jest mógłby jeszcze trochę mniej mięsa zdecydowanie i dla swojego zdrowia i dla środowiska z korzyścią, dla której dane, do których pani doszła bądź też panie zdobywała w ramach kim ty pracy doktorskiej był dla pani najbardziej zaskakujące, dlaczego w inny myślę, że MPM myślę, że te wszystkie analizy, które mi się wejdziecie w to analizy jak inni jak wpływa przemysł rynku i Rynex spożywcze żywnościowy jak on ogromny ma wpły w na środowisko ich ogólna z funkcjonowaniem całego świata właściwie, czyli takie ujęcie globalny szerokie, ale jest cenny rzeczywiście czymś takim zaskakującymi dopiero po sobie może mu uświadomić, że nasze wybory też mają znaczenie, że naprawdę my jesteśmy 1 z tego 1 000 000, ale my mamy siłę dlatego, że to my właśnie tworzymy to, więc w, a więc z 1 strony taka globalną ości ogrom skali, ale z drugiej strony stanie to on było takim potwierdzeniem że, że nasze, że nasze gminne z działania mają znaczenie także analizy FAO czyli, a takie duże światowe OLT, które mówią o wpływie hodowli mięsa na na środowisko m. in. raporty te się w organizacji WWF, która dosyć się też w dokładnie analizuje to jak nasze diety wpływają na środowisko jak niewielkie nawet zmiany jak niewielkie niewielkie zmniejszenie albo ze zmianą struktury tego spożycia będzie bardziej korzystna dla środowiska i też dla zdrowia, dlatego że te idzie zawsze w parze także to są duże raporty, które chyba zrobiły na mnie największe wrażenie i takie poczucie też tego, że to są rzeczywiście bardzo jasne dane i Anię, a jednocześnie nie mamy tak bardzo o tym na co dzień wiedzy nie mamy świadomości, że te nasze wybory na to wpływają ta walka nie jest do końca skuteczna walka oto skuteczne w wyborach wynik, a to, dlatego że ten przekaz jest niespójny musi pani przeznaczyć w sprawach żywienia jest tyle teorii i ich mnogość powoduje, że właściwie coś w tym wszystkim pogubieni i nie ma jednolitego frontu, który moglibyśmy dziś ustanowić w niemym w konfrontacji w starciu z przemysłem spożywczym chociażby Bob, bo każdy mówi nam co innego i również ludzie z pani Graży no też mają rozmaite spojrzenie na kwestie żywienia w samej produkcji żywności tego zrównoważenia, którym tutaj teraz mówimy myślę, że jest pewien wspólny mianownik tych, które można ustanowić się i tym większe żywieniowe psów się zgodzili, a że i jest wyraźne zalecenie do tego, żeby podstawą naszej diety były warzywa i rośliny RO ogólnie rośliny, czyli to, o czym już wspomniałam nie przynoszą bardzo z portali piramidy to ruch w, a tak oczywiście też to prawda to była ogromna zmiana w piramidzie żywieniowej, która to była rewolucja w błoto było wiele dekad takiego takiej stagnacji w tej w tej piramidzie, a rzeczywiście była rewolucja dołączenie ruchu nowo widocznie w tych czasach musimy sobie przypomnieć, że nasze ciało też, że służy do tego, żeby nim biegać skakać i przede wszystkim chodzi ci poruszać się no, więc dlatego dołożono ruch ale, żeby o tym nie zapomina się dziś, ale Penn rewolucją na tej na tym, że w tej żywieniowych strefie to była zamiana miejsc zbożowy z warzywami więcej weranda z Zosią wedle słów pamiętam jak w latach osiemdziesiątych chodziło się do przychodni zdrowia dla dzieci wówczas i były te piramidy, gdzie te bułki chleby Michałki w inne rzeczy były rzeczywiście zajmował najwięcej miejsc tak produkty zbożowe zdecydowania, aczkolwiek teraz to już, by nie były bułki chałki tylko raczej kamasze i nic się Michelle c i wszystkie te produkty, które są jak najmniej przetworzone, więc tutaj na każdym poziomie piramidy, by to będzie też wspólna myśl, czyli produkty jak najmniej przetworzone i tutaj to też są znowu płatki realne wracając, ale właśnie one weszły na poziom wyżej te produkty, a UE, które nadal są też roślinami proszę pamiętać i tory są nadal nadal realne produkty pochodzenia roślinnego no i warzywa i owoce u podstawy, czyli to, czego mamy dziś najwięcej objętościowo, czyli połowa naszego talerza właściwie codzienna na każdy posiłek to powinny być warzywa i owoce mówi się o 400 g dziennie warzyw co jest dużo UE i niewiele osób to realizuje, ale jeżeli się w nurty, jeżeli zmienimy myślenia naszym obiedzie z centrum wyrzucimy mięso i kotleta tylko do centrum włożymy warzywa i zaczniemy myślenie o obiedzie owoc tego warzywa i od tego co jest teraz w sezonie n p . i od tego co jest dostępne i raz wtedy będziemy mogli od innych, by o tym, to kupujemy to mamy ich do budów jemy reszta obiadu ani nie jakaś Surówka do kotleta, jeżeli zmienimy ten dał perspektywę to jest już wie lepsza szansa na to, że realizujemy te ni te zalecenia także warzywa i ogólnie rośliny w i strączkowe np. też myślę, że byłyby dobrym przykładem tego, że wszyscy się większy żywienia chcą się zgodzić, że rośliny strączkowe mogłoby być w większej ilości w naszej diecie czy widziała pani im prostszy w kampanii społecznych jakąkolwiek reklamę telewizyjną, która mówiłaby o tym, żeby te warzywa owoce i t d. Her SZ są takie małe są takie małe jakiś inny billboardy czasem, które witam ze wielką radością, ale oczyszczenia nie widziałam, ale to już nawet takiej, a bardzo ciekawe dziennikarz Majkel Poland, które jest mi się za bardzo wsławił swoją właściwą analizę żywieniową pomimo tego, że nie był nie jest żywienia w całym Realem ogromną taką dziennikarską i promocyjną prace wykonały właśnie mówił m. in . o tym, żeby jeść te produkty, które nie są w reklamach w telewizji i on miał takie 3 zasady jest jedzenie głównie rośliny i ogólnie jeszcze trochę mniej, ale m. in. właśnie to, że o te produkty, które nie nie będą w telewizji albo on nie będzie stało zobaczymy ich reklam w dobrze to teraz pozwoli pani, że zaprosimy naszych słuchaczy na informacje Radia TOK FM po nich wrócimy ciąg dalszy naszej rozmowy o tym jak w sposób zrównoważony konsumować, bo to jest temat gotowa w Pańskiej pani pracy doktorskiej przerwę w też tak to nowość to brzmi informacja za chwilkę jesteśmy w przedpołudniowych program Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłania się państwo ponownie pani Agata jeszcze było jest z nami dzień dobry dzień dobry specjalistka żywienia człowieka edukatorka żywieniowa no wydział nauk ożywieniu człowieka i konsumpcji SGGW właściwe pogubiłem się już tak jak na początku rozmowy tak i teraz co jest dla nas dobre to coś co jest dla nas niedobre na co powinniśmy zwrócić uwagę czy są jakieś projekty być może za którymi pani stoi niektóre mają na celu uświadomienie nas jak w sposób właściwy w Odrze wiecie brakuje nam edukatorów żywieniowych prawda w ich myślę, że tak myślę, że lubi o nim włączymy się coraz bardziej się łączymy i wierzy, że edukacja żywieniowa i edukatorzy się będą pojawiać się im będą właśnie wiarygodnym źródłem informacji, ale i tej wiedzy w, a także wynik się nie poczuł po górach pogubiony mnożnik ten jest rzeczywiście w ramach doktoratu albo może zainspirowana doktoratem ja stworzyłam ostatnio w taki pomysł wspólnej oczywiście z wieszcza innymi, ale akcję edukacyjną czy Platformę edukacyjną, która promuje rośliny strączkowe nazywa siebie Strong i zniknąć z filmu Johna, aczkolwiek właśnie z tym stronnikiem w nazwie re, czyli z Kruczkiem bądź trochę z trądzikiem, dlatego że im właśnie wydaje mi się, że są to jest to grupa produktów bardzo niedoceniana, a w pewien sposób się zakochałam w nich jest ze względu na ich ogromne na mnóstwo dobrych właściwości i a przede wszystkim zdrowotnych symbolem jak już wiemy to nas najbardziej interesuje i to najbardziej motywuje do ewentualnej zmiany albo do wprowadzenia, bo jest to rzeczywiście takie produkty, które warto jeść po prostu na co dzień części i chciałabym w pewien sposób odczarować się może jakąś złą sławę strączkowych, a dokładnie tutaj jest mowa o fasoli grochu z ciecierzycy i soczewicy to są takie powiedzmy 4 koronne strączkowe te słucha NN, czyli dokładnie właśnie te które, które zwykle, które są hodowane na nasiona słuchy, czyli tutaj nie zaliczymy np. fasolki szparagowej wójta nie jest styl to nie jest rośliny strączkowe w tym rozumieniu tylko to jest warzywo mu nowe przepisy teraz uwaga co to jest refleksji Italiani zmusza Flex Italiani z jest takim nowym nowym pomysłem stosunkowo nowe my na to, żeby nazwać się to jak mamy się żywić właśnie w i może to będzie odpowiedź na te wątpliwości, a inna to pogłębienie, bo Flex Italiani nie jest takim pewnym modelem czy wzorcem żywienia może tak byśmy nazwali, który mówi o tym, że na co dzień i raczej trzymamy się diety wegetariańskiej głównie oparty na roślinach, ale teraz na jakiś czas jemy mięso czy ryby czy jakieś inne produkty pochodzenia zwierzęcego wrzucamy powody ideologiczne zwracam uwagę na własne zdrowie i środowisko brali ślub tak zgadza się, więc jest to w i jest to pewna połączenie jest to wydaje mi się pewien kompromis, który ma mocne dowody naukowe i właśnie ze względów tych zdrowotnych w ich ze względów środowiskowych także jest tutaj, a to pomysłami m. in. strączkowe się też wpisują, bo my za występują mogą zastępować mięso swobodnie w parze ze zbożami dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów, bo oto często są oskarżane że, że nie dostarczają, ale dostarczają, jeżeli dobrze parkujemy detonatorem jest natura jest mądra i wie jak to zrobić, żebyśmy jedli dobre dania i inni, żeby nam niczego nie zabrakło w mini także taki może to jest taki model, który jest jest wydaje się odpowiedział na ich zwrot na zdrowotne i środowiskowe czy rynkowe dylematy, które możemy mieć ci to nie jest kwestia mody tylko i wyłącznie albo widzimisię dietetyków Dick to w tym, że np. organizacja narodów Zjednoczonych ds. żywienia rolnictwo ogłasza rok 2016 rokiem w międzynarodowym przytłacza mrokiem strączkowych cóż to znaczy, że globalnie o tym, się z daleka absolutnie to było 3 lata temu to też była 1 z inspiracji dla niedużych, a kolejne lata to wyrok czegóż to były lata teraz wy teraz chwila przerwy nie ma ogłoszenia, ale były nabyła np. był rok gleby to są takie tematy, które trwało ogłaszanie go o sprawy rzeczywiście ważne w ujęciu globalnym no, więc tak strączkowych właśnie doczekał się takiego tytułu niecały rok był wokół nich i nie, bo są wyjątkowe, bo on posłał ranny, gdy jest szansą na to, żebyśmy właśnie odżywiali się lepiej i Warszawę w sposób bardziej zrównoważony wsi różową dietetyków jest przemawiać do do dzieci czy do rodziców był przemawiać do rodziców bardzo często jest za późno bezskutecznie w GM dietetyk euro, by wizyta u dietetyka jest często już wizytował taką interwencyjną, a edukacja żywieniowa, którędy powinnam trafić do wszystkich i do rodziców i do dzieci, bo ona może zachodzić wielu kierunkach Chiara też, że myślę, że może zachodzić w kierunku od dzieci do dorosłych, ale oczywiście rodzice mają ogromny wpły w na to jak dzieci kształtują swoje dobre nawyki jak Jacek, jakie nawyki żywieniowe kształtują na jej nam najlepiej byłoby, żeby ukształtowały się od razu to dobra, bo wtedy bardzo dużo problemów mamy z głowy, ale dobrze dzieciom tłumaczyć, że jest korzystne dla zdrowia czy od razu też w 2 Jedziniak wielki wpływ ma to na środowisko jedno planetę, na której że najlepiej nie tłumaczyć tylko robić tak i żeby dzieci widziały to najlepszy wpływ ma największe szanse na sukces, bo jeżeli będziemy mówić czasami robić inaczej mówimy tu mówić, ale zjedz warzywa, a sami nie będziemy zjadać to noty to niemal cala inny z za duże siły rażenia także bycie przykładem jest tutaj najlepszą najlepszą metodą in czy nasza tradycja naszych Beck takie dziedzictwo kulinarne sprzyja temu, żeby w sposób zdrowy po prostu zdrowy, ale też korzystna dla świata na środowisko podejść do tematyki żywienia w te gmachach przepraszam, iż jest to zbyt ciekawe były ciekawe pytanie, dlatego że oczywiście wydaje nam się, że kuchnia Polska oparta jest na mięsie z pielęgnujemy przecież wzorce, które przetrwały wieki, w których opisy biesiad trudno to tu właściwie są naszą wizytówką taką narodową, gdybyśmy mieli powiedzieć też z czego słyniemy lotu kulinaria wysunął się gdzieś na na plan pierwszy rok oprócz innych argumentów patriotyczne zgadza się jasne dziczyzna mięsiwa i to wszystko było realne na pańskich stołach, a na co dzień nie wśród ludności mięso było rzadko, więc oczywiście naj m. in . to mi może tak taki dziedzictwo kieruje nas do jedzenia więcej mięsa dlatego, że to jest Sejm znany mechanizmy w ekonomice konsumpcji i że im, więc im lepiej nam się powodzi im lepiej zarabiamy mamy lepszy status społeczny tym więcej jemy mięsa w latach komuny przecież ugruntowały tylko taki stereotyp and zgadza się, ale od tej trochę chodzi, że musimy wracać do rąk w Kozienicach i o to, że były to ładne, żeby tak, więc ten cykl, który tak jak mówi jest naturalne, że ten dobrobyt jest sprowadzana z popycha nas do jedzenia więcej mięsa, żeby skorzystać już z tej wiedzy i z tego co wiemy o środowisku i świecie teraz musimy w pewien sposób się zmobilizować i pomyśleć o tym, szerzej, że ta nasza i nasza nasze przyjemności czy wydaje nam się te tradycje kulinarne mu są tymi właściwymi do pielęgnowania, ale możemy też po pielęgnować te, kiedy groch fasola były na stole częściej, ale i to było jedzenie menu, które Jelcyn był Łoś i powszechne i wszyscy byli myślę w dobrej kondycji wrze lepszej aniżeli teraz lenne, którzy jest my żyjemy w dobrobycie jej i pozornie mamy pieniądze na to, żeby oddzielać się lepiej jeśli chodzi o naszą świadomość Polaków wójt gminy jak, w którym miejscu jesteśmy na tle Europy był już nie chce, żebyśmy wychodzili na cały świat jeśli chodzi o te związki z ekologią i tego jak nasze żywienie wpływa na ekologię to ta świadomość nie jest wysoka są kraje, które przodują, aczkolwiek jest też także może być duża rozmowa o tym, jej wiedza i tak i tak to nie jest realizowane wenecka w wielkiej Brytanii jest bardzo dużo o in z Wielkiej Brytanii pochodzi bardzo dużo informacji dużo raportów, a społeczeństwo tam pomimo tej świadomości tak wcale niekoniecznie postępuje, więc myślę, że ta świadomość jest większa u nas imamy duży potencjał, bo nadal mamy dobre produkty i nadal potrzeb umiemy je z nich korzystać nadal umiemy kupować na bazarach nadal umiemy kupować brudną marchewka myślę, że nie boimy się takich produktów nie boimy się tego Jeżyce ślicznie zapakowane wręcz przeciwnie, więc w świat czy Europa wraca do tego, żeby kupować tzw. luzem, a my to nadal robimy i potrafimy, więc tylko wydaje mi się należy złapać ten moment tak jak też należę, jakby wielu innych kwestiach związanych z żywieniem panna Lu Polska żywność jest w ogóle w wysokiej jakości to złapać ten moment, że my mamy duży potencjał do tego, żeby żaden te trendy realizować już teraz nie, zataczając takiego koła ze złym kierunku dziękuję pani bardzo te rozmowy z pani optymistką czyny tak stara misjach w oczach Szczybyło specjalistka żywienia człowieka edukatorka żywieniowa wydział nauk ożywieniu człowieka konsumpcji SGGW była moim państwa gościem dziękuję panie bardzo dziękuję miłego dnia państwo też dziękuję za wspólnie spędzony czas minął w swoim powodzian dary, który był wydawcą tego programu teraz informacje po informacjach program Mikołaja Lizuta, a jak usłyszy się z państwem w jutrzejszym magazynie o godzinie 11 do usłyszenia QNAP Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEDPOŁUDNIE RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

Teraz 30% zniżki na Dostęp Premium! Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW", aby słuchać podcastów TOK FM na komputerze i w aplikacji mobilnej już dziś.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!