REKLAMA

Czesko - polska walka o mięso z bohaterami kreskówek w tle

Data emisji:
2019-03-01 14:00
Audycja:
Połączenie
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
10:45 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

włączenie ich recykling Olsztyn Igor 14 o 6 Jakub Janiszewski przy mikrofonie znam jest Jakub Medek z Radia TOK FM dzień dobry dzień dobry kobiecie dobre państwo będziemy mówili o polsko-czeskich wojnie o mięso, a konkretnie o jakość tegoż mięsa okazuje się, że Czesi, którzy jak rozumiem z nami wojują pod tym względem mają również swoje problemy inspektorzy weterynarii policjanci celnicy odkryli w czwartek w Pradze nielegalną rzeźni na miejscu znaleziono tonę 200 kg Rozwiń » wołowiny bez certyfikatów stosownych stempli właścicielowi grozi kara w wysokości do 50  000 000 koron, a to wojna polsko-czeska mięso rozwija się o bakterie salmonelli, które znaleziono w Polskim mięsie drobiowym są też jest ciekawe zdaje się to sztuka nie będziesz wiedział lepiej zdaje się jakiś czas temu czeska prasa w kontekście tej polskiej afery mięsnej przypominała, że i Czesi mieli problemy z salmonellą w mięsie czy czuje się źle nie myli się nie chodziło również salmonellę, ale przede wszystkim nadmierne stężenie antybiotyków drobiu chodziło taką dużą kontrolę produktów koncernu spożywczego Agrofert głównie nie tylko, ale w głównym producentem żywności w Czechach jest koncern Agrofert rzeczywiście kilka lat temu było to bodajże w roku 2016 była seria kontroli i z kontroli wynikało, że generalnie jakość mięsa obecnego na rynku szczególnie drobiu jest zła to było zarówno salmonella, ale przede wszystkim chodziło bardzo wysokie stężenie antybiotyków w dół może warto przypomnieć, bo ja wymieniam nazwy Agrofert może nie wszyscy słuchacze kojarzą to jest taki wielki Holding wielki koncert Rolno-Spożywczy, którego założycielami wieloletnim właścicielem był obecny premier Czech Andrej Babiš u fryzjera oficjalnie fundusz powierniczy oficjalnie 2 lata temu Andrej Babiš przekazał kontrole na treść umowy na lata łagrów potem funduszowi powiernicze mogą jednak wg komisji Europejskiej nadal sprawuje nad nim pośrednio, bo pośrednio, niemniej jednak kontrola w PiS myślę ten kluczowy element chyba, który tutaj gra prawda to znaczy kwestia tego, kto handluje mięsem w Czechach na ile musi nie opłaca jak wpuszczanie konkurencji z Polski tak i to się odnosi zresztą nie tylko do łagrów etui premiera Babiša, ale odnosi się to również do Mirosława pomaga czy minister rolnictwa odpowiednika Jana Krzysztofa Ardanowskiego, który również na obecny jest politykiem minister broni są politycy i obaj działacze Socjaldemokracji, ale właściwie przez większość swojego dorosłego życia był przedsiębiorcą i to takim wielkim przedsiębiorcą z branży rolno sprzęt i spożywczej branży hodowlanej natomiast ja bym tego nie upraszcza uczynił sprowadzał do poziomu obecnej wojny handlowej podyktowanej interesami no i czeskich elit politycznych, bo problem z polską żywnością Czesi mieli od zawsze tak naprawdę od zawsze wzbudza ono w trzecim czy taki przeciętny w Czechach wrażenie, że Polska żywność z jest synonimem czegoś o bardzo kiepskiej jakości w przeciwieństwie do żywności i czeskiej czy tak było co ja pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa młodości w czasach PRL -u i Czechosłowacji również zawsze powtarzano, że uważajcie na polską żywność, bo to jest tak kiepska żywność natomiast to wynika nie tylko z tego, że rzeczywiście Polakom zdarzają się potknięcia, bo nie ma co mówić, że tutaj strona Polska jest czy była w przyszłości bez winy, ale wynika to głównie z tego, że jednak Polska zawsze eksportowała bardzo dużą ilość żywności w oczach i zawsze była bardzo dużą konkurencją dla lokalnych producentów w tej chwili import żywności są oczy jak największym eksporterem żywności do Czech i stoły są Niemcy na drugim miejscu jest właśnie Polska co ciekawe na co też zwracają uwagę publicyści, że jeżeli chodzi o niemiecką żywność co, do której też zapewne można, by mieć wiele zastrzeżeń do tych nie ma takiej propagandy nie ma takiej histerii, a nie boję się w ich nazwać tego co się dzieje w tej chwili wokół polskiego mięsa w Czechach histerią po prostu, ale rozum to jest taka histeria no dobrze znana i w pewnym sensie moralnym względnie do Toli to jest historia, która mówi jedno jak go osobiście sięgam pamięcią powiedzmy do początku lat osiemdziesiątych i od zawsze, kiedy jeszcze mieszka w Czechach w tamtym czasie w czasie to też zawsze pamiętam, że Polski jajka niedobory jajka polskie mięso niedobre mięso przyciąć tak subiektywnie w mojej ocenie Polska żywność czy abstrahując zupełnie od tych ostatnich dni, a nie tylko ostatnich bo jakby rzeczywiście to potknięcie w Polskim eksporcie się zdarzają są bardzo źle się wpisują w ten klimat i rzeczywiście się zdarzają, bo nie ma co negować to już faktu wykrycia tej salmonelli w tydzień temu 2 tygodnie temu wołowinie czy przedwczoraj w partii ponad tonę kurzych łódek z Polski tak to to są fakty to to sąd bezwzględnie tego nie wymyśla natomiast w notach tak to zawsze była taka opowieść, że nie Polska żywność jest niedobra Polska żywność jest kiepska, a przy tym subiektywnie mówić o moich odczuciach jednak Polska żywność jest zdecydowanie lepsza droga żywność czeska od zawsze było żywnością jest wielką przemysłową to było nie nieduże warzywa, a właściwie bez smaku takie sobie mięso no ślad, jakby dla smakoszy patriota polsko -li, a ciebie przemówiły, ale i, tak więc przez TK przemówił Polski to trio w Tychach, ale czasu oczywiście obiektywnie i znacznie obiektywnie subiektywnie moje wrażenia jest tak, że jednak to Polska żywność zdecydowanie smaczniejsza zdecydowanie dziś, ale prawdziwsza przynajmniej była no bo jakby to rolnictwo wielkoobszarowe rolnictwo przemysłowe ono bardzo mocno weszło po wejściu do Unii również do Polski więcej jak Belg można powiedzieć, że dochodzi do pewnej unifikacji in minus na całe unijnym rynku żywności idą to Polska żywność obecnie coraz bardziej przypomina to żywność, którą w Czechach produkują i sprzedają od kilkudziesięciu lat, a czytałeś Jana Krzysztofa Ardanowskiego jak szalejemy, a czytałem Jana Krzysztofa Ardanowskiego nawet dzisiaj dzieliła się to wrażeniami z tej lektury zmyły ze słuchaczami naszej stacji ze słuchaczami Radia TOK FM w myśl, że dodatkowym problemem w tej obecnej odsłonie wojny spożywczej między Czechami polską jest to, że dno nazwałbym to delikatnie charakter zarówno Jana Krzysztofa Ardanowskiego i Legii Miroslava Trumana obaj panowie nie chorują na język i obaj panowie koncentrują się niezupełnie na tym na czym się w obecnej sytuacji powinni koncentrować się w grę i Jan Krzysztof Ardanowski które, jakby sprawy do ewidentnych niedociągnięć już w Polskim nadzorze weterynaryjnym co wykazał reportaż z TVN-u, od którego tak naprawdę to obecna fala histerii się zaczęła, bo to są modele jest tylko pokłosiem czujności, która wzrosła po po po tym, reportażu dotyczącym uboju chorego wzdychając tego bydła w rzeźni po Ostrowie Mazowiecką z Jan Krzysztof Ardanowski, który termin i wyciąga z prawa nielegalnej ubojni wykrytej kilka dni temu w Pradze i dowcip kłujący przy tym dość przecież kałuże i mięso zapewne zabijało Rumcajs przewoził w Żarach Homo Twist, a ludzie z o Anka Sasnal wyznał czy jako dystrybutor finalny no też, jakby tej całej sprawie nie pomaga, tym bardziej że Czesi mają do ministra Budzanowskiego uzasadnione pretensje o sprawę owej nielegalnego uboju chorego bydła czy pod Ostrowem Mazowiecką, a mają pretensje nawet nie tylko o to, że do tej sytuacji doszło w nie tyle autorzy z Polski wydostało się mięso, które było certyfikowane, choć takich certyfikatów mierz nie powinno co to, że minister Ardanowski przez ponad tydzień wprowadzał Pragę w błąd i o tym, bardzo wyraźnie mówi Mirosław Tomanek przy każdej okazji powtarza, że problem leży w tym, że Polski system kontroli weterynaryjnej i polskich władz czy Polski minister rolnictwa są po prostu najzwyczajniej w świecie niewiarygodni, ponieważ potrafili przez tydzień przekonywać Praga na kolejnych spotkaniach, że mięso z tej feralnej rzeźni nie trafiło do Czech, po czym się okazywało, że jednak trafiło przez kilka dni opóźniono o umieszczenie informacji na temat tego mięsa w tym unijnym systemie bezpieczeństwa oraz opis i to są fakty, na które jednak strona czeska zwraca uwagę dlatego też Czesi w tej chwili mówią, że my, jeżeli te mają znieść obligatoryjne kontrole polskiej wołowiny wprowadzony tydzień temu to zrobią to dopiero wówczas, kiedy Polska udowodni, że zmienia przepisy w taki sposób, żeby można było zaufać polskiej kontroli weterynaryjnej dziękuję bardzo Jakub Medek z był z nami 1416 za chwilę informacje, ale on włączenie ich różni od tych 2 radnych Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: POŁĄCZENIE

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

Z Dostępem Premium TOK FM odsłuchasz każdy podcast! Wybierz pakiet Aplikacja i WWW - słuchaj gdzie chcesz i kiedy chcesz!

Kup teraz

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA