REKLAMA

Obiad inspirowany podróżami

Niedzielny obiad
Data emisji:
2019-03-17 12:40
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
17:30 min.
Udostępnij:

Gościem Przemysława Iwańczyka jest Karolina Szymańska – właścicielka dwóch lokali gastronomicznych „5 składników”, podróżniczka, mama dwójki dzieci.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
w niedzielny obiad Przemysław Iwańczyk kłania się państwo w naszym niedzielnym magazynie jakżeby inaczej chciałbym przywitać mego goście z nim pani Karolina Szymańska dzień dobry dzień dobrych właścicielka 2 lokali gastronomicznych i 5 składników tak nazywa i tak lokal 1 jest przychylny 13 drugi przy ulica Narbutta i z pań także podróżniczką i myślę, że to ma niebagatelne znaczenie w kontekście tego co serwują pani lokale to będzie niedzielny obiad inspirowany Rozwiń » podróżami, choć nie tak, skąd pomysł na 5 składników tak jak powiedziałem inspiracja, a podróżami my mamy za sobą długą karierę korporacyjną, ale zawsze w międzyczasie z mężem zresztą podróżowaliśmy po w kierunku dalekiej Azji głównie tym jesteśmy zafascynowani weny gdzieś tam po drodze oczywiście było też gotowanie, przy którym się za zakręcie życiowym zdecydowałem się pozostawić ścieżkę korporacyjną i leśną ścieżkę gastronomiczną i nie, porzucając także te podróżnicze i oczywiście tak co rok to w zasadzie planujemy już nawet teraz mam kupione bilety na tegoroczną, a podróż do Wietnamu także ten sam kierunek powstaje w podróży są dla mnie inspiracją do wdrażania nowych przepisów, a do do lokalu poznawanie nowych smaków, aczkolwiek nie jestem w tym tak ortodoksyjna i że chodzi o same przepisy serwowane dania jest raczej takich w Jurze na azjatycki a bo można znaleźć składniki typowe dla dalekiej Azji, ale też naszą rodzinę czerwoną kapustę SN w olej sezamowy np. przyznam, że jest pani właścicielką jedyną, jaką zdam, ale ten program niedzielny obiad ma już ponad 2 lata, która podkreśla to, że w 2 gotujemy jak karmimy należy dzielimy się przepisami z reguły jest także szefowie kuchni albo właściciele lokali nowym strzegą tego jak najpilniejsze tajemnicy na świecie jak oka w głowie byle by żadna receptura nie ujrzała światła dziennego, byleby się to nie wyniosła pani chce się dzielić, skąd pomysł, bo pani z natury lubi chodzić pod prąd w ich punkt pomysłu w ogóle jak się rodził napięć składników powiedziałam, że chce, żeby to był lokal, który jest właśnie skierowany do kuchnię azjatycką nie będą to na pewno pierogi czy HTC ramowy druga rzecz chciałam, żeby to było jedzenie szybkie, ale z drugiej strony zdrowe i inni wojsko wieczystym fast foodem wszystkie dania w zasadzie są przygotowane do 10 minut maksymalnie w UE, ale zawsze zostawiam wciąż na rynku różnić się na jak ta scena warszawska gastronomiczne jest bardzo bogata w zasadzie można znaleźć dania z całego świata, ale i Fułek i kiedy podczas takich właśnie dyskusji pomysłów, a w Odrze z wąsami sami goście mnie do tego zainspirowani nasi często pytali, jakie są robione są z, które dodajemy do o naszych suszy rolek albo jaki zaprawiony ryż czy łosoś i je wtedy stwierdziłam kurczę czemu nie dzieli się przepisami z naszymi gośćmi, a nie bałam się tego, że to spowoduje, że nas więcej nie wrócą, bo 1 karta z jakich przyczyn do środka się części wraca do innych się mniej chodzi jednak nie gniewam z tego, że ktoś weźmie przepisy od nas to do nas nie przyjedzie do pełni więc, że był gościem, któremu ktoś zapytałby paniom jako szefową całego co do lokalu o jaki przepis pani g dodała to co byłoby to dla mnie niezwykle ujmujący powiem więcej było to by to dla mnie jakieś poczucie zobowiązania rześki panie mini oferuje coś od siebie to jestem pani nie tyle winien co to co chciałbym zrewanżować się mój awans może polegać tylko na tym, że przygotowanie restauracji był pomidor smakuje taki też miał w swojej głowie, a z reguły przekonanie w, a tak niektórzy nie pytali ku czynie boi się tego, że nie wrócą do siebie gości tak natomiast w dobie internetu, gdzie te przepisy są w zasadzie dostępne od ręki na wszystko tak nas na nas suszy na Witce, a na pierogi jednak w 2 z jakichś innych powodów chodzimy do 1 na mieście tak Nisko jak sam sposób spędzenia czasu, a nie tylko wyłącznie w torze nie potrafimy tego przygotować się w domu w Polsce do końca narobić też mam taki sygnał od swych gości, że są bardzo wdzięczni przygotowują auto w domu chwalą się z nami swoimi przepisami przygotowanymi w domu strój sceny uważam, że jest to pewnego rodzaju transparent z mojej strony, bo w zasadzie pokazuje produkcyjne dziś pracuje, ale jak można je połączyć przygotować się w domu nie mam nic do ukrycia akcesyjnych fachowcy kojarzy z takim dość niezdrowym jedzeniem dzieciom są dodawane w 2 i śli w wzmacniacze smaku, a trzecie nie najlepszej jakości na produkty my w zasadzie dokładnie mówimy coś z czego z, czego z, czego zrobione dane danie, w jakich proporcjach przygotować Jerzym w jaki sposób pani, a i ludzie, którzy z panią pracują wychodzą z tej takie pejoratywne konotacje fast food musi oznaczać złe jedzenie niezdrowe jedzenie, bo butelek patrzą na każde danie na ZUS to ewidentnie czy wszystko zdrowe w wodzie kompani z premedytacją mam wrażenie popełnia konstrukcję, która może zadziałać jednak gdy jest on tak nazwa fast food się kojarzy, a negatywnie dlatego też właśnie to pokazywanie na jakich składnikach pracujemy, że z naprawdę prostych produktów i na kilku przykra przypra w można przyrządzić fajny obiekt posiłek przekąska toczą w zależności od od pory pewnie zrobił to tak prób z premedytacją, a inni próbują nazwać oczywiście tak z lufą GM jakoś próbują prąd próbują to on odczarować winny sposób tak by, zmieniając nazwę czy fast mogły strzępki taką jest efektem każde danie 10, więc powstaje, więc różnimy się, czego wstydzić rozumiem, że Azja była dla pani źródłem inspiracji jeśli chodzi o o kierunek tak, czyli kuchnia azjatycka natomiast czy czerpała pani z jakiegoś wzorca jeśli chodzi o te 5 składników w oczy nie wiem 5 to szczęśliwa azjatycka liczba w którymś kraju album zdjęć do wg tamtejszej piramidy żywienia optymalna liczba smaków potra w powinniśmy łączyć w 1 posiłku w Skonto piątkę słów nie nie jest to ulga związana wprost z Azją, a raczej z prostotą oni, bo jak tworzyć tę samą oni to oparliśmy je w zasadzie 5 głównych składników tak jak jest to nazwa, czyli ale jest łosoś jest tuńczyk są krewetki i jest coś mięsnego kurczak kurczak, a przy czym się bronią ja osobiście jestem wegetarianką regionalne, ale mniej mięsa i wersja, a wegetariańska, która w Krasnopolu szczerze stanowi bardzo mocny kierunek Nana Nana na rynku gastronomicznym i w zasadzie w w momencie tworzenia wymyślenie nazwy stwierdziłam czemu nie 5 składników skoro bazujemy wzięło też prostą tak samo nie jest się bardzo to 5 wzdłuż chodników jest dość proste stąd też się nazwa ta oczyści z banków jest 5 smaków niektórzy mylą to znak ze smakami nie to są składniki, czyli bazy na 5 głównych i można je w zasadzie zjeść u nas bardzo różny sposób to wrażenie, że wtedy w tej prostocie tkwi fenomen ile składników maksymalnie z państwa kuchni w oczywiście są dodatki różne tak to główna dostatek tak jak wspomniałam to jest też 5 głównych składników natomiast jest dużo warzy w owoców tak jest mango awokado lub czerwona kapusta wspomniane 3 młode nasiona fasoli soi przepraszam do mamy w trochę glonów także tych dodatkowych składników jest całkiem sporo natomiast bazujemy na napięciu głównych właśnie pokażę pokazują, że z tych 5 może tak naprawdę bardzo wiele potra w przyrządzić byłem w Azji natomiast nie miałem okazję przekazać tamtejszymi ulicami to był Singapur to kto był bliski wschód Container Street Football na ile ono jest pani bliska i na ile ona jest do przysposobienia w naszych okolicznościach mam wrażenie, że u pani w kuchni jest ta prostota ale, ale zarazem u nas nie jest koniecznie dobrze się z Litwą to kojarzy, bo został zdominowany w naszej wyobraźni w naszym odbiorze przez te baby kiedyś jeszcze hamburgery zapiekanki, czyli coś co co nie ma żadnej wartości właściwie zapytacie widzę tutaj, bo taką taką misce z 5 z 5 smakach to my przed sobą, że jednak jest mato ujęcie takie bardziej ekskluzywne ten może nie ekskluzywna, ale estetyczne zazwyczaj działają w różnych wymaga podejścia do tej pory do tej misy krawata ani ani Muchy dokładnie tak z Litwą gazety w głąb Azji ze Street View tchnienie wyschły Street voodoo kość tamtych z wersji taki już zupełnie tak jak są w samo oznaczenie jedzenie na ulice tak wręcz, że w malutkim przy przy małym plastikowym stole często w poślizg z plastiku jeszcze, a szybkie danie azjatyckie u nas u nas non stop teraz zaczyna bardzo móc funkcjonować wszystkie są braki w futrach jest też rodzajem Magdy jedzenia tak no ulicznego Street voodoo jak chciał włączyć, bo tak naprawdę naszą każde nasze zdanie tak czy miska 33 czy mamy susze w formie rozmów czy kom władze skok na parze można zjeść na przysłowiowe tak ulic tak jak tak jak pan tutaj wspomniał natomiast naszym misy równie dobrze są teraz często zamawiany na katering czy Nałęcz Annę, gdyż firmowy, gdzie można tu zjeść w normalnych warunkach przy przestoju fakt, że niekoniecznie musi to być jedzenie takie typowo uliczne bieg bardzo przystępując do realizacji od tej idei w 5 składników, a też nazwa własna obrazu jeszcze raz przypomnimy kierować się pani mu własnym komfortem też w szefów, a co za tym idzie też mniej moim zdaniem inaczej, gdy miał otwierać restauracji to na pewno, bo albo inaczej punkt, w którym można zjeść to na pewno nie byłoby to restauracja ukierunkowana na gości, którzy przychodzą na wytworne kolacje oraz wiąże się to z dużym ryzykiem uzyskanie renomy takiej, żeby jednak odwiedzili, ale też cennikowe i produktowe nowy niesie za sobą również zobowiązani ryzyko mówiąc wprost, a tutaj właściwie ma pani gości przez cały dzień klientów przez cały dzień już żadnego ryzyka, bo jeśli coś dobrze to coś się obroni swoją marką ryzyko zawsze jest płynem data ta gastronomia mówi warszawska naprawdę jest bardzo konkurencyjna, ale chcemy równych jeśli ktoś ma też serce mi robi dobrze to da się zawsze obroni natomiast mam mało, by ryzyko to co pani proponuje pod tym względem, że pani to jest przepraszam sformułowaniu wolno po pachy od rana do do następnego ranka w tak oczywiście to zaraza ze stomią panu o konformizm tak to jest jedzenie, które sama sama jem bardzo często taki też w pewnej nie mógł, aby wprowadzić się w nim budki z frytkami mimo tego, że obok Chmielno koło nas jest wódka z frytkami stolicę czas kolejka, ale to nie jest to co chciała robić te przepisy rzeczywiście w bardzo wielu przypadkach wymyśla miecha natomiast przygotowują weryfikują moje kucharzy, których serdecznie pozdrawiam to nie jest także radcowskim sama wszystko gotuje w lokalu tylko nam osoby z obsługujący sprzedającej czy wściekła, że przez rządzących to my i tak tworzą lokaty na pewno nie chciałam, żeby to była ekskluzywna restauracja z Łaz po raz drugi szefem kuchni to nie jest kierunek który, który którymi dziś odpowiada wolę i jedzenie lekkie szybkie, ale i tak też wysłannikiem składników na Tofifest 2 lokale chęć szczera mamy ambicje na stworzenie tworzenie kolejnych lokali z powtarzalną jakością lub osób przyszło do pani obudowy do ludzi, którzy dla pań pracują do spania obrazują z pytaniem, gdzie jest haczyk w nikt chętny do PIG z naszym, których produkty, o których cały czas mówimy, ale też forma ich podania też ich wielkości ziemniak nie da się ukryć Polski konsument patrzy też ile to prawda w do pierogi albo w równym szeregu budzi dalej jak co to produkty, które niegdyś uchodził za ekskluzywną łosoś krewetka tuńczyk to nie są produkty dostępne w osiedlowym sklepie na co dzień, ale ceny przy ilości, którą widzę choćby w tym mieście są bardzo, ale to bardzo przystępne od 24 do 27 zł to ja zapytuję, gdzie jest haczyk oczywiście wszystko musi mieć uzasadnienie biznesowe tak każdy liczy jak też liczę to nie poraża mąż pani do ukłonów składnie, więc też chciałabym od czapy odczarować może to że, żeby smakowało to musi być on drogą tak, a więc to jest tak naprawdę takim balans pomiędzy niby ceną jakością produktu tak później statecznym, ale zdaniem i nie jest to już są wszystkie drogie drogie składniki tak rzeczywiście ryby uchodziły kiedyś za czas na 2 w sumie jak pan na Wall luksusowe danie not, a samo służb np. tak to dobry kojarzą się z dość drogą kuchnią słyszy podajemy w wersji tzw. wędrowali tymi nazwami potocznie romansów, czyli nie w okrojonej formie sosen pokazujemy, że to wcale nie musi być drogi jednak w służbach to coś płaci za prace na forum żylnego w Ursusie ma w terenie, mówi że my nie są profesjonalnie, ale forma podania w, a bez zbędnego zbędnej otoczki elegancji na można to przy różnych cen w pani Karolina wchodzę do 5 składników czy to ma Chmielnej czy na Narbutta, którą minister musiał wziąć w nim Huntera jest waszym sztandarem tą właśnie trasę przed 2 ha posiada tylko opisać co nie jest tak tęskni, za którą najczęściej wybierają nasi goście to jest misa z marynowanym łososiem oprócz 3 łosoś jest on sam na ciepło ryżu takim go słyszeli, ale w środku znajdzie pan AM mango awokado modlono się na soli i Adama mech glony w Kanadzie i imbir marynowany i czerwoną kapustę z pietruszką w sosie z Zamościa to jest najczęstsze są posypane sezamem wszystko da się za chwilkę zabierzemy się zatem misjach pozwoli pani w oczywisty Karolina Szymańska właścicielka lokali 5 składników była moim państwa gościem z pań także podróżniczką mamą dwójki dzieci, które odnoszą sukces w imporcie węgla to przy okazji dodam, ale inspiruje się pani przede wszystkim swoimi podróżami w tańcu pani proponuje gastronomiczna 1 rzecz zwani, po czym poznać dobrego restauratora, po czym nie mówi o tych, którzy do niego przychodzą moi klienci tylko moi goście oczywiście, a pani tak odpowiedział dziękuję bardzo bardzo dziękuję informacji Radia TOK FM po informacjach ciąg dalszy nasz Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA