REKLAMA

Kefir z rana? O probiotykach, prebiotykach i żywności probiotycznej

OFF Czarek
Data emisji:
2019-03-18 10:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
35:34 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
i ich w Cezary łasiczka program off czarek dzień dobry witam państwa bardzo serdecznie zapraszam na dzisiejsze spotkanie w studiu dr Małgorzata Jarosińska z katedry technologii gastronomicznej i higieny żywności szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego dzień dobry witam serdecznie pani doktor w dzień dobry dzień dobry pan w państwo nie od razu wspomnę o bardzo interesującym wykładzie w najbliższa środę o godzinie siedemnastej 15 wydział nauk ożywieniu człowieka i konsumpcji Rozwiń » szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego na zaporze na prelekcję p t. bio probiotyki re biblioteki i żywność probiotyczne, a tuż po rzec, że samo kroi pre powinno nas zmusić do zastanowienia Targ to jest taka też mała różnica, gdyż mówiąc probiotyki, a mamy namyśli żywe komórki mikroorganizmów specjalne szczepy probiotyczne, czyli prozdrowotne natomiast probiotyki są to substancje węglowodanów, które są dla nich pożywienia, które wykorzystują i dzięki którym łatwiej szybciej się namnażają także więcej o tym w środę o godzinie 1730 w Warszawie zdaniem przy ulica Nowoursynowskiej 159 c na wydziale nauk ożywieniu człowieka konsumpcji na, a dzisiaj m. in. o Probierz w bibliotekach i periodykach i my, ale także o tym co nosimy nasycenie, choć nasze bóle i troski tylko o różne no właśnie bakterie Szanowni państwo się całą masę tych bakterii, a dokładnie, bo około 2 kg, więc jeżeli ktoś czuje ten ciężar efekt bytu istnienia to być może sąd jest właśnie nasza Flora Need IS IT jest bardzo fascynujące rzeczy, bo z 1 strony te 2 kg bakterii groźnych drobnoustrojów mają w sobie więcej genów niż my naszych genów własnych także zdobywamy z 2 jamy liczba genów, które w, które masowo na nas rejestrować już samo samo samo słowo bakterie powinno sprawić, że zapalają się lampkę ostrzegawczą wie jak to mamy w sobie tyle bakterii ne no to powinniśmy już dawno nie życzę, aby być nie wiem z pieśniami na wylot albo w jaki sposób ożyje co się dzieje, że mamy 2 kilo bakterii w sobie bakterie nic nie robią mało tego pomagają nam pomagają pomagają rzeczywiście wpływają na wiele funkcji naszego organizmu i jej tak naprawdę może podam taki przykład w wiele razy robiono doświadczenia z użyciem zwierząt tzw . na tak etycznych tych zwierząt, które chcą wyjechało zielone i funkcjonowały one bardzo niekorzystnie na już że, choć sam przewód pokarmowy, ale zupełnie była obniżona perystaltykę, a zmniejszone wchłanianie zaburzeń hemostazy cholesterolu, ale także n p . co ciekawe zaburzone, bo funkcjonowanie układu nerwowego szczególnie reakcja na stres także to pokazuje chcę to jeszcze nie pokazuje, jakie jest szerokie oddziaływanie nasze mikro flory i rzeczywiście się tam dużo faktycznie większość danych odmówią tych dróg w około 2 kg natomiast targi te mikroorganizmy, które są dla nas niezbędne front do życia zdecydowanie można powiedzieć niezbędne do życia to w większości mikro organizm, które żyją w nasz dziennik w dolnych odcinkach przewodu pokarmowego generalnie wylicza, ale szczególnie w jelicie grubym i o takich mikroorganizmy w tych naszych tych przyjaznych mówimy, że są to mikroorganizmy komend z sal w one się przystosowały działa ono czynne tak tak tak tak tak, bo mamy jeszcze oczywiście mikroorganizmy przejściowe, które mogą nam nieco dłużej zostać w naszym organizmie albo nie idzie, ale Komen sale to jest ogromna grupa mikroorganizmów z samych szczepów jest no właśnie i dodaje, że już dochodzimy do UE do tego co tak naprawdę wpływa na to, żebyśmy mieli większą różnorodność, dlatego że okazało się, że im większa różnorodność im więcej szczepów w tym no właśnie lepsze funkcjonowanie całego naszego organizmu np. dla porównania mogę powiedzieć tutaj opieram się na na badaniach zrobionych wykonanych w Uniwersytecie Stanforda oni badali bardzo długo tak bardzo prymitywny lud żyjący we jak Amazonii w dorzeczu Amazonii i okazało się, że oczywiście ludzie ci nie mieli kontaktu z żywnością przetworzoną i a okazało się, że ich mikro Flora to około 1300 nawet 1700 szczepów natomiast różnorodność w Bysławiu mikroflory u Amerykanina to jest średnio 700 albo mniej, czyli więcej niż połowa mniej, więc ETS im większa różnorodność tym lepiej i oczywiście ETA mikroflory sprawia, że np. stres bardzo ciekawe zjawisko no właśnie, bo być może ja domyślam się do czego pan redaktor zdążył mówiąc powinniśmy się właściwie dbać, bo słowo bakteria to oczywiście każdy każdy każdego wzbudza u większości osób wzbudza wzbudza strach Otóż okazuje się, że to nasz właśnie natywna tak jak pan redaktor powiedział fajne określenie mikro Flora tu to wzbudza taką tolerancję układu immunologicznego, czyli nasz organizm nie reaguje na tę naszą mikroflory natywną Kommersant jak na coś obcego, więc nie ma tutaj żadnych negatywnych reakcji co więcej przy prawidłowej równowadze i mikro Flora na jak oddziaływuje w ten sposób, że pobudza zupełnie inne reakcje np. wzbudza produkcją cytokin przeciwzapalnych przy braku równowagi są to co do winy proza upalne, więc dochodzi do Stanów zapalnych, więc generalnie Gómez fatalna różnorodna prawidłowa równowaga ta równowaga to tutaj również słowo klucz zaburzona np. może być wynik antybiotykoterapii i wtedy dochodzi do różnych wielu innych niekorzystnych zjawisk no i jest bardzo korzystna nie możemy bez nich żyć swoja panią tej różnorodności czy przeciętny Amerykanin, który ma 700 rozumiem rodzaju no mam wrażenie, że tak, aby powiedz mi 1 z badań z przedstawicieli badanego ludu Ameryki Południowej no ile razy razy 2 × tyle no a teraz czy nasz organizm no bo rozumiem, że można funkcjonować, czyli jak, gdyby i sprawiać, żeby było więcej rodzaju albo też sprawia, że było mniej rodzajów zależy im mniej na to organizm nie powinien się dziwić, ale jeżeli wprowadzamy czy sprawiamy, że mamy więcej rodzajów czynna od weźmy sobie Amerykanina, który jedzie w dorzeczu Amazonki i po 5 latach nagle z wskakuje mu liczba do 1700 MW toczy teraz organizm, który miał do tej pory 700 rodzajów amalgamat 1700 dni mówi zaraz zaraz za to dostać się w 1000 nowych rodzajów bakterii w ogóle co z tym zrobić ulic, które są dobra, które są niedobre Girl to znaczy tak przede wszystkim to nie trwała tak bardzo szybko, więc tutaj nasz organizm jest nie zmieni nie będzie jak Żukowo reagował na to, że nagle Tychy 2 tys sztabów szczepów będzie czynna będzie coraz więcej natomiast my na pewno jest to o wiele korzystne no to po to, też powinniśmy dojść do tego do takich jak może bardziej szczegółowych informacji na co ta wpływa na WZA mikro Flora przede wszystkim właśnie tutaj ważna jest różnorodność metabolizmem mikroflory jest uzupełnieniem metabolizm naszego organizmu, czyli nasz organizm nie potrafi metabolizm chować pewnych związków, a więc im większa różnorodność tym większy ten potencjał metaboliczne no cóż myślę, że Sejm i bardzo dużo się do rozmów na temat dłużnika wyhodować nie było nic jestem najlepszym pokarmem dla najlepszej mikroflory, dlatego że że możemy w jakim w, jakim stopniu odpowiednią dietą promować taką bądź inną mikroflory natomiast promujemy tą najbardziej korzystną dla naszego organizmu właśnie poprzez spożycie błonnika wtedy, gdy te najbardziej korzystne szczepy rozwijają się ani np. jak np. sacharoza jest tutaj takim przykładem cukru, który z kolei promuje to niekorzystna mikroflory także na błonnik błonnik jeść raz było nie wynajmuje ta funkcja przede wszystkim dodatkowa metaboliczne, a quo chcemy to uliczna to uwalnianie różnych związków korzystnych dla przewodu pokarmowego, które również mogą być wchłaniane także, jakbym tak mogła powiedzieć to co jest najważniejsze tak tak mnie, że tak w życiu codziennym to jest właśnie to uzupełnienie metabolizmu naszego czyja, czyja odpowiednia dieta, czyli wydzielania ich pełna dieta odpowiednich produktów, które będą powodować, że ta różnorodność będzie duża i mam i to równowaga pod nóż będzie związana z większą ilość ta ilość tych korzystnych mikroorganizmów w waszej mikroflory i niekorzystnych i niekorzystnych sposobów MEN czy też sposobów korzystnego niekorzystnego wpływania na nią powrócimy po informacjach Radia TOK FM informacji już kilka minut o godzinie dziesiątej 20 dr Małgorzata Jarosińska z katedry technologii gastronomicznej i higieny żywności szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego z państwa mają gościem informacje po informacjach wracamy państwa mają gości jest dr Małgorzata Jarosińska z katedry technologii gastronomicznej i higieny żywności szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego przez formacja my rozmawialiśmy o mikro florze ne o tym jak ważne jest, aby była różnorodna ne dla przykładu wspomina pani badania, których przeciętny mieszkaniec Stanów zjednoczonych nema no i 2 × mniejszą różnorodność od mieszkańca n p . w dorzeczu Amazonki zastanawia się do podejrzewam, że wzrost tego co pani mówiła wynika, że uczy się do szkół zaczną się od żywności czynią szkody żywność, która zawiera w sobie sporo błonnika przekop przekłada się na większą różnorodność mikroflory, a to z kolei przekłada się na najlepszą kondycję naszego organizmu, czyli na lepszy stan zdrowia na lepsze samopoczucie tak to prawda, a jeżeli mówimy o o w złym w tej większej różnorodności oczywiście dieta, ale też tutaj tutaj pan redaktor wspomniał na samym początku, a głównym temacie naszego spotkania w środę o probiotyki, a no, bo tutaj też należy wspomnieć, że możemy też wzbogacić naszą mikroflory Odry już spożywając po prostu żywe komórki korzystnych mikroorganizmów wykorzysta mikroorganizmy to bakterie kwasu mlekowego, które znamy, które znamy tak naprawdę od setek lat, bo Eldo Eldo te, które spożywamy razem z kapustą kiszoną czy z willami wzniesionymi ciągle jest wspaniałe najzdrowsze to przecież nasze kefiry jogurty lub jej synowa wezwała nas w PE tylko, że tutaj chciałabym powiedzieć, że na bardzo popularnej zresztą dobrze inna i na szczęście przez coraz większą liczbę lekarzy zalecane dzienne podczas antybiotykoterapii są probiotyki farmaceutyczne czy zawarte w preparatach farmaceutycznych natomiast tutaj chciałabym zwrócić uwagę, że po pierwsze, tam aż mnie krew komórki są w stanie taki pewny, ale bioz są to szczepy zlokalizowane Ion muszą mieć naprawdę specjalną mrożoną w tak, że w próżni, a zamrożone w próżni, więc one są w postaci takiego proszku czy gra nurkują granulek i one muszą się mieć specjalne warunki przede wszystkim do uwodnienia, ale też z, a do tego, żeby wstyd całej masy, które np. jest podawano, że tam n p . jest nie wiem 2 miliardy komórek w 1 kapsułce, ale tu jedno nie ma szans na to, że ponoszę wszystkie ożywiła czynimy tak naprawdę nie wprowadzimy tych 2 miliardów w formie żywej one one wszystkim ożywią się w naszym przewodzie pokarmowym i tutaj jest właśnie wyższość produktu żywnościowego probiotyczne go, dlatego że tam już mamy komórki żywe które, jeżeli zaraz też el podam tylko pewien bardzo delikatną różnicę pomiędzy takim zwykłym kefirem, a kefirem problematycznym inne dotrą jako żywe dodano do dolnych odcinku przewodu pokarmowego, a ta różnica jest jak Otóż w tzw. zwykłym Gwiżdża mamy różne, ale różne szczepy bakterii kwasu mlekowego ale jakby nie przebadane w kierunku ich oporności na ne niskie pH soku żołądkowego są zarzucić żołądek jest jako pierwszą barierą dla większości bakterii i szczepy probiotyczne takie pierwsze badania przy poszukiwaniu przy selekcji szczepów probiotycznych to właśnie badanie czy jest oporność przejdzie to bariera żołądka, jeżeli przejdzie barierę to na pewno dostanie się do dolnych odcinku witam jak by ujawnić swoje prozdrowotne właściwości, aczkolwiek uważam, że i tak warto spożywać, ale nie pro biotyczne grafik nie brak czy to nie brak też jogurty, bo w tej masie być może szczepów chwyta się znajdują pewnie może są takie, które tę barierę pokonają, które będą odporne, więc z UE, więc generalnie żywność fermentowane na jako no 1 chyba z najzdrowszych rodzajów żywności tak tak mogę powiedzieć co dnia panią kapuście kiszonej czy to dotyczy samej kapusty czy też np. Sokół marche w rozsądku, czyli ETS są to głównie kwas mlekowy kwas mlekowy, który właśnie powstaje w wyniku metabolizmu tych bakterii kwasu mlekowego sam kwas mlekowy jest bardzo korzystne on pobudza perystaltykę jelit pobudza wydzielanie soków żywo w zamian za bardzo Lu właśnie do PLH to tak, bo rzeczywiście niektóre osoby mają taki sposób po prostu LM wyciskają kapusty stery post Anne, jeżeli rzeczywiście jest za dużo tego kwasu mlekowego ona niestety nad tak nasz organizm może zadziałać nawet biegunką natomiast sam kwas mlekowy również radny jak pomaga w wchłanianie wapnia i wiele innych pierwiastków mikroelementów i generalnie też jest korzystny także może sama kapusta, ale plus do tej kapusty kwas mlekowy moją i też rezerwę i tak my też warsztaty, które się znajdują są u, ale też i oczywiście są one związane z tą system surowcem, jakim jest kapusta i tam jest bardzo duża różnorodność akurat w przypadku takich kiszonych w kiszone warzywnych ta ma ogromną różnorodność sklepów zupełnie mniejsza różnorodność jest np. w jogurtach bez dna one są zupełnie inaczej wytwarzana one są wytwarzane przy pomocy kulturysta zdrowych, czyli już znamy jak i jakie jakie, jakie szczepy dodajemy natomiast tutaj jest tak samoistna dezorientacja inne bazujące na naturalnej mikroflory znajdującej się na surowcach i takie idee i dlatego też tak kiszonki warzywne są bardzo bogate w ogromną ilość szczepów czy więcej kiszonego tym lepiej tak zdecydowanie można tak powiedzieć tom magiczne słowo probiotyki pojawia się w różnych okolicznościach są też np. produkty kosmetyczne typu Unię szampony probiotyczne zastanawia się, że to nie jest po prostu sztuczka producentów, które niektórzy starają się zachęcić do kupna właśnie się dodatkowego produktu, bo jak zawrzeć bakterie, które mają wpływać czapkę noszą stwory z szamb moje z nas tak tutaj, ale zaraz dojdę do do produktów kosmetycznych natomiast tutaj a dlaczego no, dlaczego teraz no tak przecież intensywnie mówi się o kosmetykach o o nawet o o jak już w płynach do kąpieli, które zawierają probiotyki, dlatego że PRL my musimy też być prawidłowo mikroflory na skórze i dlatego myślę, że można tutaj jest punkt wyjścia w natomiast brak jest wspaniale nowym dlatego właśnie no właśnie tutaj dochodzimy do tego, że absolutnie prognostykiem może być żywe mikroorganizmy zdecydowanie jestem jeszcze wiele lat temu uważano, że może być to komórka martwa natomiast teraz zdecydowanie mąż musi być to komórka żywa na potrzebę metaboliczne natomiast metabolity z, a dno musi gdzieś tam powstać np. tym szampon nie, zanim ta komórka ulegnie aktywacji nawozowego pozostaje pytanie winno być 1 z VAT, dlaczego raczej retoryczne, jeżeli chodzi o mnie, że raczej chyba w takich produktach nie panują aż takie dogodne warunki, żeby tam były żywe mikroorganizmy poza tym kosmetyk musi być jałowy krem musi być jałowe sam w sobie wiarę, a więc ten nie może zawierać żywych komórek także Zenon nazwać się takie kremy i kremem probiotyczne ME da na tych dodajmy, że jest to pewne nadużycie, że żona nie ma inność ustawodawstwa przepisów, które by jasno precyzowały zalecenia natomiast no tutaj taki gol z takiego odnowiono można powiedzieć w Chodzieży takiego jeszcze nie ma dobrze mnie ja przypomnę jest o tym, wykładzie w najbliższa środa o godzinie 17153 dwudziesty 20 marca w szkole głównej gospodarstwa wiejskiego przy ulica nowo ursynowskiej 159 c w Warszawie na wydziale nauk ożywieniu człowieka konsumpcji na probiotyki probiotyki i żywności probiotyczne nudne to jest właśnie prelekcja, na którym m. in. właśnie dr Małgorzata Działoszyński będzie o opowiadała więcej o tym, o czym dzisiaj my to rzadko rozmawiamy probiotyki, czyli żywność dla po probiotyków DAF taka żywność to probiotyków no to test dochodzimy do tych dobrych węglowodanów i znów wchodzimy do wody itp, ale też i do takich specjalnych, chociaż od jumbo Jet w specjalnych substancji krytycznie, ale one też są składnikami błonnika natomiast rzeczywiście są najbardziej popularne na rynku dodawane do preparatów farmaceutycznych i do produktów probiotycznych takie specjalne już można powiedzieć wyselekcjonowane probiotyki z tego błonnika tezy nowina o ligowe punkty straty są najbardziej popularne i nie następuje naturalnie wielu surowcach jak Cykoria jak banany wymazali go fruktozą jest nam już, jakby pochodzenia chemicznego to wcale nie oznacza, że jest coś złego to po prostu krótsze scentralizowaną łańcuch i inuliny jak wykazuje wiele badań i są nawet o wiele szybciej przyswajalne przez te korzystne bakterie niższe i Dolina i dlaczego akurat o ligowe punkty zakazy wyższość oligo fruktozy i dolinę nad pozostałymi innymi składnikami Monika to jest tylko pożywka dla Welt tych najbardziej korzystnych szczepów, na których nam najbardziej zależy, które są, jakby można powiedzieć Kremla Kremer mikroflory naszej Lechii wydała kefir EW no tak to jest są to te bakterie kwasu mlekowego szczególnie widok bakteriom widok bakteriami jest, ale bakterią, która nie występuje poza naszą markę poza organizmem człowieka albo zwierzęcia występuje głównie w przewodzie pokarmowym, ale nie tylko w naszym organizmie i UE zresztą to jest np. bakterii kwasu mlekowego ta bakteria, która powinna jako pierwsza zasiedlić układ pokarmowy noworodka generalnie jest bardzo korzystna i te probiotyki i nowina kręgosłup to za nie są wykorzystywane, jakby przez inną mikroflory obecna w naszym przewodzie pokarmowym już wiem, jaki jest bardzo dużo tylko właśnie przez bakterie kwasu mlekowego szczególnie przez PIT wpisz tą bakterią i to jest najlepszy probiotyk, a jeszcze tutaj słowo z bibliotek jak wspominał o tym, dlatego, że pojawia pojawia się już to ta nazwa na wielu RM farmaceutycznych, ale też produktach probiotycznych symbiozy to po prostu nic innego jak probiotyk plus probiotyk, czyli ta wilgoć i re pro i pre PS od od synergie z moczu jak, bo takiego współdziałania w tym przypadku tych 2 składników czy można, by rzec, że jeżeli sobie weźmiemy pół kilo kapusty kiszonej do tego kolejne 4 banany czy będzie tylko z napisem bio tech orzec Cykoria będzie tak smakowo lepsza, a lepiej pasować, bo Cykoria tak zresztą chemicznie z cykorii właśnie jest insulina wytwarzana tylko, że chyba z tego co wiem u nas w Polsce jeszcze niema takiej linii technologicznej na zbawcę drogach oraz chyba cały czas sprowadzamy i Dolina za granicę, chociaż tutaj na 100 proc nie jestem pewna natomiast akurat Cykoria jest to przemysłowe wykorzystywane do przemysłowej produkcji i nadal leży Cykoria banany TFI, jeżeli konieczność ochrony rynku jest trochę ją relacjonowały one tak dobrze wrócimy do naszej rozmowy po informacjach Radia TOK FM dr Małgorzata Działoszyński oraz katedry technologii gastronomicznej i higieny żywności szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego jest państwa i moim gościem dzisiaj o mikro florze o próbie tekach Premio tekach także żywności probiotyczne JM, jaki to wszystko ma wpły w na nasze życie oczyszczenie policji Czeladź, ponieważ my, ale przede wszystkim zdrowie informację o godzinie dziesiąty 40 po informacjach wracamy do programu off czarek był też studio dr Małgorzata Jarosińska katedra technologii gastronomicznej i higieny żywności szkoła główna gospodarstwa wiejskiego najbliższą środę na wydziale nauk ożywieniu człowieka i konsumpcji w szkole głównej gospodarstwa wiejskiego przy ulica Nowoursynowskiej 159 c w Warszawie godzina 1715 bardzo interesujący wykład dotyczący właśnie probiotyków probiotyków żywności probiotycznych czyli, podsumowując stoczymy powiedzieliśmy do tej pory czy pani powiedział do tej pory nasza Dio mikro Flora niech zrobią wnika robiono tak bardzo modna ostatnio mikrobiolog MO, chociaż mikrobiolog powinniśmy mówić, bo nie zrobią to jest suma genów natomiast suma żywych komórek w tym trybie ta, czyli bardzo ważna część naszego organizmu im bardziej złożona, czyli im bardziej różnorodna tym lepiej dla nas również, że tym szybciej i lepiej przetwarza ten cały syf, który jemy i wyższych no tak, bo do dużym skrócie można wbić coś wyciąga co dobre 2 lata są niedobre, a żyjemy niestety Szanowni państwo w takich czasach, że do często mówimy o tym, zdrowa żywność, ale to nie jest także żywność nas leczy tylko nam po prostu może zawierać więcej różnego rodzaju składników, które są dla nas pozytywne, ale taką, a tak orzekł nasz powiedzielibyśmy dobra jakość coraz trudniej meczy Nisko przetworzoną zysk przed żoną tak Nisko przetworzoną zdecydowanie, ale tutaj też się też należy wspomnieć ANN o tym co tak bardzo bardzo szkodzi naszej mikro florze ja nie wiem czy to jest cieczy mogą też wspomnieć o bawią się różne osoby również do tego podchodzą antybiotykoterapii to jest coś co najbardziej niszczy tak bardzo szybki sposób nasze mikroflory narzucimy zbyt często bywa cezurą no tak zdecydowanie zbyt często natomiast antybiotykoterapia jak była wprowadzona nowa leming, który wynalazł penicylinę teraz pewnie by się w grobie przewrócił, jakby zobaczył jak bardzo nadużywane są antybiotyki no powinny ratować nam życie w nowo, jakby to był ich cel natomiast no właśnie to nadużywanie powoduje, że tak bardzo szybko dochodzi do zatracenia nasze mikroflory zawsze po antybiotyk brat Peter antybiotykoterapii mamy spadek odporności, ale dodatkowo jeszcze razem też, ale trzeba wziąć pod uwagę, że zawsze po podaniu każdego antybiotyku nie dochodzi do pełnego wyjałowienie przewodu pokarmowego tylko tam pozostaną zawsze jakieś bakterie, które były na dane podane antybiotyki oporne i zaczynają się rozmnażać po pewnym czasie w naszym przewodzie pokarmowym mamy już w takim dużym skrócie, mówiąc że właściwie głównie bakterie, które na ten antybiotyk są odporne dodatkowo jeszcze ja może tak nie chcę głęboko tutaj wchodzić różne mechanizmy, ale inne jest takie zjawisko, które nazywamy presja antybiotyk ową, która polega nie tylko na tym, że są szczepy oporne na podany antybiotyk, ale również na wiele innych antybiotyków, gdyż ta oporność jest przenoszona przez jedno takie krótkie fragmenty dna plazmie, gdy i teraz właśnie wiele badań wskazuje na to, że nawet do 2 lat możemy być odporni na antybiotyk, który nam podano im tak naprawdę połowy biorą antybiotyk powinno to ktoś chce nam go zaleca powinien zadać pytanie czy w ciągu ostatniego roku 2 lat pan pani brała ten antybiotyk, bo jeżeli tak to inny no i nad morze plaża żal jest źle obliczono na bakterie są na na ten antybiotyk oporne także to ona najbardziej rujnuje w bardzo się w krótkim czasie i bardzo trudne zabudować mikroflory po takim zróżnicowaniu w jak właśnie jak łatwo, bo jak trudne co budować mikroflory myślę to nie tylko o nicku rację antybiotyki owej, ale nowości n p . to nie dostarczaniu dużej ilości błonnika, a tak czy właśnie jedzeniu wysoko przetworzonej żywności, czyli weszły tego przy przy przysłowiowego czy właściwie jest to rodzaj Amerykanina i przenieśmy go net tam, gdzie ta dieta jest inna i jak trudno czy jak łatwo jest sprawić, aby jego mikroflory była dużo bardziej różnorodna i na pewno dużo łatwiej jest wzbogacić AAA, czyli jest, by spowodować, że ta różnorodność będzie większa, jeżeli zmienimy dietę niższe, a od budować u nas są mikrobiolog z naszą mikroflory po kuracji antybiotykowej zdecydowanie no są nawet takie głosy, które mówią, że już nigdy nasza mikroflory nie będzie wyglądać tak jak w jak wyglądała przed kuracją antybiotykową także tutaj rzeczywiście powinniśmy się bardzo nasz lekarz powinien się naprawdę bardzo głęboko zastanowić nad Bałtyk jest potrzebny, a łatwiej na pewno łatwiej odbudować jest na czym spowodować większą różnorodność w wyniku diety to na pewno nie powiem panu doktorowi, że to będzie trwało czy to będzie trwało pół roku co rok, bo to jest sprawa indywidualna natomiast można to zrobić rzeczywiście można to zrobić nawet już w niektórych publikacjach pojawi się takie sformułowanie na pokaz dla mikro bio tech, czyli zastanówcie co jest czy to co włożyć do ust będzie dobre dla twojego mikro bio mu na odnowę tak jest, bo rzeczywiście żywność przetworzona, która zawiera też dużo konserwantów chemicznych TOZ to te nie są dobre substancje dla naszej gabloty COS selerem z myślą o korzeniu i lubię, gdy jak najbardziej znaczy tak na pewno cele, ale też tutaj się skojarzyło może też nie dlatego starajmy się stosunki Skwierzyna jeść zdrowo właściwości antybakteryjne naturalne, który ma czosnek one nie nie spowodują to nie jest tak silna reakcja oczywiście jak jak w przypadku antybiotyku aż poza tym PL nominał ta może może nie wchodząc w szczegóły to mnie nie jest tak silna reakcja wszystkie te cele, ale wszystkie warzywa wszystkie warzywa chyba powiedziałbym bez wyjątku owoce też oczywiście owoce zawierają błonnik, ale tutaj bez kontroli w serialu, ale masy cukru właśnie właśnie o to chodzi także z punktu widzenia dietetycznego akurat to owoce powinny stanowić jako źródło błonnika tę mniejszą część także zdecydowanie wszystkie warzywa na pewno wszystkie warzywa liściaste aż 4 jedno niekoniecznie wszystkie warzywa, ale też zboża w UE mąka z pełnego przemiału no właśnie, czyli można wcielić tanie przetworzone tak mąka biała mąka biała właściwie jedno można powiedzieć prawie prawie oprócz oprócz jedno skrobi nic nie zawiera, więc nie ma już niema tej nie ma łuski na wgląd w skrócie mniej błonnika zdecydowanie i mikroelementów, ale swoją panią Cykoria banany ich czosnkiem czosnek kapustę kiszoną Zachariasz generowana żywność cała Mn towar czy rozkaz gen kiszony czosnek to już w ogóle jest ich tylko alchemik halucynacji Corea jest inny nie wie tak rzucał się przed SN zbadać kiszona Cykoria teraz ludzie próbują rzeczywiście kisić wszystko co się da, a i tak i czasami widzę, że to nawet z fajnym efektem ich dobre smaczne, bo na to też musi być smaczna wnieść do loży kapusta to i ogórki do jak Kozakiewicz, ale cykorię no tutaj no np. może odejdą cykorii, ale podamy coś co jest ostatnio bardzo modne przykład kim ci przyjęli wizjonera łaźnie, czyli CIT-ST miał nieco inna kapusta używana do tego wartość bazuje na naturalnej mikro może także tutaj nie używa się, jakby takiego w gotowych kultu start zerowych, więc się więc co też jest el może być problemem, bo taki n p . mamy zjawisko kupujemy ogórki oczywiście u nas najbardziej popularne także młoda kapusta czasami ogórki nie pisnął, bo czasami np. jeżeli go mógł ogłosić były nawożone, jeżeli dochód jak w taki dziwny sposób doprowadzono do zniszczenia tej naturalnej mikroflory towarzyszącej wolność po prostu nieuk wiszą tak po prostu zgniją już i to jest zawsze jednak, że zwycięstwo jeżeli, jeżeli jakiś inny owoc warzywa, jeżeli na skutek jakiś tam zabiegów inna zniszczono to naturalna mikroflory toczy się po prostu nie klisz, a jeżeli nie to to powinno szczęścia dobrych źródeł, jeżeli chodzi o ogórki kapusta od takiego, ale niedaleko, który ma bardzo spłaszczone coś złego z taką litrową butelką remontami, ale warto go z soku z kapusty, w których później zaczynały się, gdzie to jest to jest szczęście w Big Fish najpierw w kryzysie to panie premierze keyboard k wstyd panie z ciebie patrzą na mnie krwią wariata i od czasu do czasu bitwę, a co nastąpi 7 Rockbridge TFI, bo naprawdę musiał się, że sama, ale jakimś totalnym alkoholikiem grobowiec tego lekarstwa bez Echa w garsonkach też naczelny alkohol jakiś tam drobnej, acz serio ery nowożytnej EFSF ESM coraz częściej właśnie tutaj badam dobre siodełko jeśli chodzi o kim ci kiedyś udało mi się od burbona w Warszawie jest kościół koreański sieci Best winie i tam zawsze po mszy jest jedno PK uczta mini uczta właściwie my klienci z sokiem domowej roboty, więc bardzo byśmy trzeba chodzić na mszach w co się teraz jakby się, że stać na źródełko rozdzielane w bazie PML religijność, a żywność w UE to już inny poziom w pełni ociężale wysiada Cykoria w ZS 2 od i myślę, że muszę włączyć na stałe można spróbować Jan Janiec Janczyk seriale to, ale nawet nie kiszona prawda Cykoria to jest ważna i bardzo smaczne strajk no dobrze tak od samego rana o żywności Szanowni państwo, ale to żywność, która w, które później podziękujemy będziemy żyć 150 lat Bożek roli strażnika Flora podziękują na PSL Henryk Wnorowski podziękuję także usłyszymy takimi takie burczenie w brzuchu to nasza mikroflory, która jest wyjątkowo wdzięczne za to, że wybieramy dla niej najsmaczniejsze kąski tak zadowolona będzie zbudowana bardzo pani dziękujemy dr Małgorzata Jarosińska z katedry technologii gastronomicznej i higieny żywności szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego, bo państwo MMA gościem wspomnę o wykładzie probiotyki probiotyki żywność probiotyczne pojutrze, czyli w środę o godzinie 1715 na wydziale nauk ożywieniu człowieka i konsumpcji, a nowy w Warszawie w trakcie wspomnieć, że wykład TENIS w ramach Wszechnicy Quest od blisko 25 lat przez nasz wydział organizowana i tam jest raz miesiącu wykłady nie tylko naszych pracowników są zapraszani również lekarze z dnia inni pracownicy z innych uczelni także zapraszam właśnie generalnie na wykład Wszechnicy Zosią są też online na YouTubie bardzo dziękuję informację o godzinie jedenasty po informacjach wracamy do programu off Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OFF CZAREK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA