REKLAMA

Sieci handlowe przekazują coraz więcej żywności na cele dobroczynne. Jednak wciąż potrzebna jest ustawa o niemarnowaniu żywności

Magazyn Radia TOK FM
Data emisji:
2019-03-24 11:00
Prowadzący:
Czas trwania:
12:54 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
magazyn sztuka seans zaprasza Przemysław Iwańczyk ten poniesie państwo jest niedziela 24 marca myślę, że to będzie program, który przebiegnie w sprawnie samego końca, bo nie dyspozycja głosów, za którą państwo przepraszam może mu być pewnym utrudnieniem są dziś w programie w programie dziś Dorota Jeziorska tuż za chwilę będziemy mówić o tym jak sieci handlowe przekazują coraz więcej żywności na cele dobroczynne nie stało nasze cykle to podróże małe i duże Rozwiń » dziś twórca aplikacji zła jest Hero będą mówili po efektach swoich podróży, aby za pomocą aplikacji, która pozwala zmniejszyć ilość wytwarzanych odpadów będziemy także rozmawiać z trenerem Akademii piłkarskiej Eintrachtu Frankfurt, który opowie nam jak szkolić dzieci w Niemczech chodzi o piłkę nożną rzecz jasna im powiemy także o tym jak przygotować wspaniałe niedzielny obiad w ujęciu węgierskim właśnie będziemy także słuchać Macieja Maleńczuka, który opowie swoich cudownych latach pani dr Natalia Kowalczyk opowie nam o wpływie gier komputerowych na nasze mózgi i inne mózgi naszych dzieci okaże się że, gdyby nie wcale nie są aż tak straszne po godzinie 1440 tusz Hanna Zielińska sztuka życia i po piętnasty 20 strefa szefa po szesnastym dr k 17 Jezus państwo się słyszy w audycji czynili spocie obficie będzie tam państwo nie słyszał go za fika zaczynamy iść kłania się państwo już jakoś się rzekło łączymy się teraz panią Dorotą Jezierską wiceprezes zarządu federacji polskich banków żywności dzień dobry witam pana redaktora witam państwa bardzo serdeczni i też przepraszam za lekką niedyspozycję głosowania będziemy będziemy razem gdzieś próbować utrzymać na na powierzchni tematem naszej rozmowy są sieci handlowe które, przekazując więcej żywności na cele dobroczynne, ale wpierw zacznijmy od tego czy są banki polskie banki żywności, jaka to struktura dna co obejmuje do kogo jest skierowana banki żywności do stowarzyszenia fundacje, które przekazują żywność osobom potrzebującym ale, żeby móc ją przekazywać muszą ją najpier w Schneider skończ pozyskać w tym banki żywności 31 w Polsce w różnych województwach praktycznie, pokrywając pomocą żywnościową teren całego kraju, ale ich głównym zadaniem jest nawiązywanie współpracy z producentami rolnikami dystrybutorami i również ostatnie z sieciami handlowymi, które teraz coraz chętniej z nami współpracują w ich czas po to, wspólny nawiązujemy współpracę, a żeby żywność, która jest żywnością niehandlową Bona przykład opakowania są nie takie, które mogą być przeznaczone do handlu, ponieważ jest ich za dużo i już mam producent dystrybutor wie, że nie zdąży je sprzedać lub też innych powodów taka żywność oczywiście o terminie przydatności do spożycia może być przekazana bankom żywności ona właśnie poprzez nasze struktury, czyli organizacje współpracujące z bankami żywności, a jest ich ponad 3 ,51000 w całej Polsce docierają do wszystkich osób potrzebujących, która George, z którymi te organizacje te mają kontakt, którym pomagają, ale na pewno nie są to wszystkie osoby potrzebujące takiej żywności w całym kraju, jaka jest skala pomocy w ciągu roku banki żywności pomagają około 1 i osiemdziesiątych 1 000 000 ludzi w ciągu roku tyle ludzi otrzymuje pomoc żywnościową poprzez te z banków żywności poprzez organ i organizacje pomocowe, a czy da się to przełożyć na Tomasz chciałbym, żebyśmy sobie wyobrazić teraz, jaka to jest skala pomocy dla kontenerów nie wiem może pomieścić żywność ze 800  000 ton żywności o około tu mówimy o takiej średniej rocznej ilości pozyskanej żywności, ale zesta w myto z 9  000 000 ton, które marnują się w Polsce także jest to jest ułamek żywności, która mogłaby zostać uratowana nie zdać się odpadem nie trafić na wysypiska tylko trafić do osób w potrzebie atakom, czyli jest dobrze, ale może być jeszcze lepiej przy czym przed rokiem 2013 było zupełnie nieźle bowiem ta przekazywana żywność nie była zwolniona z podatku VAT przez co na krótko mówiąc nie opłacało się tego robić tak legislacja jest już dostosowana do tego ażeby producenci nie ponosili obciążeń finansowych byli zwolnieni również udało nam się z legislacją zmienić w stosunku do dystrybutorów najpier w tylko producenci byli zwolnieni z podatku VAT od darowizn na cele charytatywne to później udało się dystrybutorów też zwolnić z podatku VAT, a tych pieniędzy chcemy zachęcić sieci handlowe czy cały czas zachęcamy sieci handlowe, żeby przekazywały codziennie żywność dla osób potrzebujących, a jeżeli wejdzie w życie ustawa o nie marnowanie żywności to wtedy to będzie nie tylko przywilej, ale i obowiązek tych sieci handlowych rozmowę mówią o powierzchnię tak rozmawiamy o tym, że sieci handlowe przekazujące raz więcej żywności teraz oczywiście nie da się tego zbadać dokładnie określić natomiast, jakie są powody, dla których sieci to robią czysto potrzeba serca czy jest to świadomość choćby tego marnotrawstwa w stylu mamy do czynienia może to interes ekonomiczny każe właśnie tym siecią przekazywać żywność z badania konsumentów wynika, że konsumenci częściej będą kupowali żywność w sklepach, które nie sprzedaną żywność przekazują na cele społeczne to jest wyraźne wyraźne powiedzenie opowiedzenie się za tym nas konsumentów, że my wolimy kupować w sklepach, które żywności nie marnują, które to żywność dają osobom biednym pani prezes Delko jest pewien problem ja być może z rzadka chodzą do do sklepu, ale nigdy wchodząc do takiego nie widziałem informacje, że ta placówka przekazuje właśnie żywność na cele dobroczynne 3 czy są takie informacje jeśli tak to w jaki sposób na trasę do do klientów najczęściej w gazetach market owych to jest pokazywane w UE i właśnie sieci też się szczycą tym, że współpracują z organizacjami pomocowymi takimi jak w banki żywności Caritas czy Polski czerwony krzyż i że przekazują żywność na cele charytatywne z tym, że z tego co widzę, że to mało podkreśla się też tartak aspekt ekologiczny, że ta żywność, którą ratujemy i przekazuje na cele społeczne ona nigdy nie stanie się odpadem i nie będzie zanieczyszczona ściekami, więc nie chciałbym się bawić teraz w próby szacowania tej grupy dotarcia do tych gazetkach ale gdy wejdą w klubach o wiele zręcznie byłoby i na pewno bardziej przemawiającą do ponad zysk netto, do którego się, choć była taka informacja tak im wołami wypisana mówiąc wprost ten sklep przekazuje żywność na cele dobroczynne ten sklep nie pozwala na marnotrawstwo jak wtedy wchodzę tam robię zakupy różniło się myśleć co do tego też dowiedzione, że z właścicielem sieci handlowe uznając, że jest to świetne marketingowe działanie nie tylko banany za 290 w danym dniu, ale też właśnie taka informacja, że ma tam sklep jest sklepem społecznie wrażliwym i ekologicznie wrażliwym jest to chyba też taki powód, dla którego sieci handlowe to ogromny, że nie chcą narażać się na utratę zdrowia przez tych, którzy tt tt żywności nie wiem po terminie chociażby dziś próbują sami wyszukiwać w okolicznych koszar bądź też miejsce, gdzie składuje się odpady myśli pani, że za to też jest taki powód i coraz wyższa świadomość zarządzających sklepami te panie redaktorze my jako banki żywności w ogóle nie nie dotykamy kwestii odpadów, bo coś co zostało wyrzucone na śmietnik obojętnie czy to jest śmietnik przy markecie czy jesteś Święty śmietnik jakiekolwiek inne to są już odpady my rozmawiamy o żywność tak tak tak bardzo żeglarz niegdyś plac, a nie, przekazując tej żywności pełnowartościowy właśnie bankom żywności wyrzucały ją, a tam z kolei ludzie zabierali nie bacząc na nas na środki ostrożności prawda, ale to jest cały na całym świecie spotykane wiemy o tym, że bardzo bogatych społeczeństwach np. w inny w nowym Jorku San grupy w treningach i to nie są wcale ludzie biedni ani po prostu mają taką filozofię życia, że ze śmietników pokazują, że ze śmietników przy restauracjach czy też, że w sklepach można żywić się dobrą żywnością także mogą też jest kwestia filozofii natomiast wracając na nasze podwórko my jako banki żywności chcemy zapewnić ludziom godną pomoc, czyli tyle, że e-sklepy nie musiały, więc traktować pomocy charytatywnej w sposób taki, że wystawiają i kto chce sobie wieżach tylko właśnie, żebyśmy z całą zachowaniem ciągu chłodniczego bezpieczeństwa żywnościowego szacunku dla człowieka obdarowanego w Rudzie wspomaganego daną żywnością, żebyśmy to taki sposób zmieni urządza urządzony i tutaj po wejściu tej ustawy i po tym, jak my będziemy odbierać żywność ze sklepów, które będą miały podpisane umowy z bankami żywności liczymy też bardzo na współpracę z samorządami ponieważ, wspomagając osoby potrzebujące działamy na też, wspomagając samorządy ich zadaniem własnym, jakim jest zapewnienie pomocy społecznej, ale również też pomagamy w tym zadaniu samorządom, które nazywa się ochrona środowiska ekologia także tutaj liczymy też bardzo na współpracę z samorządami, a ponieważ, działając na danym terenie strefy będzie trzeba wspomóc organizacje belek, które to żywność dystrybuują, ponieważ może to być duża ilość i na pewno na początku zawsze, jeżeli coś się zaczyna potrzebna w jaki sposób to dobrze zorganizować, żeby później mogło działać ekonomicznie najlepiej ekonomicznie i właśnie w sposób już tak czyni to właściwe także na koniec mówiliśmy o tym jak wielka jest skala tej pomocy, jakie są to pieniądze krótko mówiąc przekazywane do rządów banków żywności ile warte jest to jedzenie trudno jest powiedzieć to znaczy ja powiem szczerze tak nie jest przygotowana w tym w tym momencie aż do panów redaktorów i powiedzieć natomiast bowiem tak nie banki żywności mają systemy magazynowe, które nazywa się nowa i my możemy z niego w każdej chwili zobaczyć jak jego rządu o kwotach z jakiej jakiego rzędu wartości produktów została nam przekazana, ale też pamiętajmy, że to nie jest taka realna kwota, bo to są ceny producentów najczęściej, a wartość tej żywności po cenach, które konsumenci będą musieli zapłacić około 30 % wyższa także jest to, że są to niebagatelne kwoty na policzmy sobie tak Czerniak 800  000 volvo policzyli byśmy sobie to razy gniewem 2 zł to to już jest duża kwota, a wiadomo, że różne produkty do nas trafiają trafiają również przyprawy n p . w purée przypraw z 1 od 1 producenta to jest około 250  000 zł darowizna dziękuję pani bardzo pani Dorota Jeziorska wiceprezes zarządu federacji polskich banków żywności był moim państwa gościem w dziękuję pięknie panie redaktorze na pewno sprawdzę ile żywności, za jaką kwotę żywność w ubiegły rok żeśmy przekazali im w branży następnym razem mowa to państwo powiedzieć i powodzenia życzymy sklepom jeszcze od innych, choć mniejszych gestów państwo zaproszą teraz informacje po nich podróże małe i duży pan Michał Giza będzie nasz gość Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY MAGAZYN RADIA TOK FM - PRZEMYSŁAW IWAŃCZYK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Z pakietem "Aplikacja i WWW" - niezbędna wiedza zawsze pod ręką!

KUP TERAZ do 40% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!