REKLAMA

Tajemnice kuchni węgierskiej

Niedzielny obiad
Data emisji:
2019-03-24 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
18:44 min.
Udostępnij:

To, co my znamy jako placek węgierski, wcale nie pochodzi z Węgier. O charakterystycznych przepisach kuchni węgierskiej mówią Joanna Wojtowicz-Petrovics i Istvan Petrovics ze Sklepu Węgierskiego Papryka i Bistro Budapeszt.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
inny TOK FM zaprasza Przemysław Iwańczyk niedzielny obiad to kolejna pozycja w naszym programie pani Anna Wojtowicz Petrović jest z nami dzień dobry dzień dobry pan, iż sam Patrowicz wiary jest taki dzień dobry skok węgierski papryka bistro Budapesztu, więc kuchnia węgierska dziś będzie gościła no właśnie stołach tak jest dziś państwa, którzy słyszą nasza audycja bis możesz nie mają pomysłu na obiad to to co być może jest okazja, by w jakiś element inspirujące z Rozwiń » naszego programu wynieść czy kuchnia węgierska musi kojarzyć się tylko z papryką w UE inni nie do końca nam się tak kojarzy, ale Allen kuchnia węgierska mamy ogromną ilość przepraw bardzo dużo świeżych warzyw warzywa też kiszone Węgrzy są mistrzami różnego rodzaju kiszonek uwielbiają warzywa w różnej postaci, ale Annę Sikorę, żeby się rzeczy tylko z gulaszem no bo to jest taka najbardziej popularną u nas potrawa węgierska gulasz, bo ograła 3 leczą to są takie potrawy które, któremu kojarzymy Anny najbardziej jednak, bo kojarzony jest placek po węgiersku, których w ogóle nie jest tak Nisko potrawom to tak jest, bo po grecku dokładnie tak dobrze jest to co w ogóle jakiś placek na Węgrzech w tyle jest oczywiście, że już jest nam go już to jest prawdziwy placek węgierski to jest ciasto drożdżowe placek drożdżowy, który robi się na głębokim oleju czy smażyć na głębokim oleju, ale i tak różne dodatki tradycyjnie podaje się go z takim sosem jogurt nowoczesny kołowym albo ze śmietanką mistrzowskim i NATO żółty ser tras jest bardzo popularne przechodzi taki renesans na Węgrzech, bo no teraz bardzo popularny jest tzw. Street FOT, czyli takie jedzenie uliczne ateistka rzecz, którą można po prostu zabrać ze sobą idąc na spacer po Budapeszcie powrót kuchnia węgierska nie skusił lekką tak krzyczy odszedł Siemens nie no oczywiście musi być tłuszcz, ale nie, gdzie dawno temu ten tłuszcz to było naturalne i oczywiste, że musi być gotowana tuż, a teraz potem był taki czas wtedy, kiedy mówili, że tuż za szkodliwe śmierci itd itd, bo on jest najlepsze, a teraz wracaliśmy z powrotem do tego tłuszczu, które było kiedyś dużych ilościach i można powiedzieć, że nie tych czasach stary jak np. tu nie było oleju to musi być tuż po było więcej dusz, czyli Nałęcza co roku i z tego zostało tłuszcz na ten tuż po prostu mamusia gotowała i dużych ilościach i bardzo smaczne było z tego powodu, że samo w sobie tłuszcz ma smak nie tak jak ona, że nie ma smaku trzeba zbierać różne warzywa i przyprawy, żeby ten olej po prostu przyprawy w, a tłuszcz i jakoś sobie już doczekać i jeszcze zarobimy też mamy taki wędzony lekko wędzony smak jestem już jest postawa napastnika to dlatego musi być, bo fabryka dużych ilościach jest na Węgrzech, więc robią one po prostu jest Zagłębiem papryka kolor czasem Get IT Academy sympatyka musi być dochodzili codziennego życia na przykładzie Niemiec chleby sery ze smalcem, a tam Lichoń trzeba posypać, więc jak i jest azyl w samo w sobie ma smak, więc to nie jest także Pawlika tylko o to, żeby pokazać ma smak i ta fabryka, który jest nie cały urok duża ilość słońca i który operuje tym papryka daje nieprawdopodobnie pikantny smak tych danych no właśnie to teraz spróbujemy naszym słuchaczom opowiedzieć albo opowiedzieć najpier w jak wygląda niedzielny obiad jak w dziwnych kształtuje się jego struktura w zależności od liczby posiłków, a właściwie nie posiłków dań w obrębie 1 posiłku w nazwie powiem to niedziela, bo w biały dzień często tam pamiętam jak w ogóle 60 dniowy obiad wygląda więc wiało tak dawno jestem w Polsce 42 lat rzesze pamiętam stare czasy wtedy, kiedy nie było telewizora nie było smartfonach i te niedzielne obiady było całą wydarzeniach wydarzenie, bo cała rodzina się zbierało stary most 3 córka syn wszyscy 1 stoliku 3 spotkania w radiu było w radiu się otwierało wszyscy czekali na bym wam je znak goście z Wall i od tego czasu może opowiedzieć rozpoczynamy niedzielę, o którym ludzie International żywopłotu oraz 12 do dzisiaj Siegodnia my ścieżki i o dwunastej miała wszystko, że nie jestem godny musi jeść no bo przecież tak było w niszę zmieniło tylko dziś dałoby się w niemal radio Taxi takie życie w i potem było cygańska MOL muzyka dalej do obiadów na Węgrzech kiedyś dawno temu ta muzyka było wszechobecne, więc jak dzisiaj można przegrać byle jakiego restauracje niedrogie zwyczajny zbieg we też dla tych teraz nie, ale też gra, więc to się zaczyna druga osoba zupa zaczyna się zupełnie zupa na Węgrzech jest podstawa, dlatego że mnie jakoś nic jednak nie robimy to robimy gęstych zup to jest normalna zupa tylko drużyny z warzywami np. wzbogacone, ale musi być wyraźny smak musi być tłusty ten tusz na górze wpływa teraz niemożliwe, bo wszyscy zagrają Anglicy itd i tak wyjdzie na Facebook kopalnia jest przyjazna taki zupę, a co ma robić w te Edi ta zupa była musza być innym Kleks śmietany obowiązkowo zaraz za zbędne o tym, mówił potem drugie dania drugie dania z mięsem i ewentualnie sztab kartofle, bo coś, ale najważniejsze to sałata nie ma takiego w Polsce np. na Węgrzech, żeby nie było Salata, a sałatek to nie jest Surówka sama tak też różne warzywa sałata na przykładzie ogórki itp itd dar takim bólem wie o 100 OC woda cukier czosnek można powiedzieć różne konsystencja i ogórkowa zupę np. w ich to ma nieprawdopodobny smak to marzenie prawdopodobnie można powiedzieć pomocnik do jedzenia obiadu w jakiej świat do Polski to szukam cały czas są matka i nie ma też sałatki nie ma tak jak ja lubiłam tak jak ja robię i teraz jak chodziliśmy restaurację na sukienkę w to zrobiliśmy to Zagłębie trojga 1 sałata robiliśmy i ciekawy byłem ciebie o rodzinie wiodło im się pan powiedzieć, że ja mieliśmy ich komfort, bo pozostała też nie było, ale i tu mówić to budzi ta przygoda ogórkowy z dala od pozostałych nieprawdopodobne pokrojone ogórki do tego nie powstał we wodne czosnek i cukier i jedli polubili i do dzisiejszego dnia proszą, żeby tak było, ale najważniejsza różnica między stołem węgierskimi stołem polskim to są 2 rzeczy to sałatka, która przed chwilą mówiłem w 2 chleb na Węgrzech do wszystkiego jedzą chleba, więc i chleb już stoi jeszcze nie zamówiłem nic, jeżeli zjadły myszy nawet nie mam pomysłu co będę ja, a chleb musi być w, a w tych czasach starych ten trend każdego z rodziny robiła sama piekła i był chleb na cały tydzień to było okrągły potężne magistrem z zewnątrz bardzo go Skorupa taka twarda ośrodków mięciutkie działkami dzisiejszego nie myślę, że mieliśmy takiej takich jak też marzenia i potem przekroju i opartym o takiej chwili dzięki specjalnym materiałem, żeby się nie Wisła moim i jej to było można powiedzieć, że obiad takiej pozostało nam dobrze ale jaki mięsa królowały na węgierskiej warunki życiowe i głowach większe derbowe w n p . takiej nie mnie mięso, które przydałoby się do zupy np. wołowe Covecu Klemensa gotuje mniej mięsa mięciutkie i potem wyciągami i posła ziemi tłuszczu z czosnkiem takiej mieszance i potem do tego kartofle to jest po prostu nieprawdopodobne, by smakuje w testach i zapach, że jeżeli nie ja w domu robię takie coś dzieje się na zewnątrz jak chodzą w ludzi to czuć po prostu ten zapach wchodząc do środka, żeby ludzie to co dalej z tym to w szaleństwie przepraw nad narodem pan w Chinach AAA dobrze, ale tort i ziemniaki tak nie do końca też ziemniaki też, ale Węgrzy uwielbiają też różnego rodzaju kluseczki nel to może być np. makaron Tarchominie albo kluseczki okradli albo tzw. gruszki, więc na Słowacji z kolei są bardzo dawna, ale to w, kiedy trzeba jednak kuchnia to byłoby to z prośbą o jedno jedno wielkie państwo Austro-Węgry i tak kuchni to się wszystko przeniknęło, więc stawka dla gości są też bardzo popularny na Słowacji, gdzie Słowacy prawie, że przyjmują te najgorsze, że to jest potrawa tradycyjna węgierska ranni, więc kluseczki do gulaszu kluseczki do zupy do wszystkiego można dodać w nich kluseczki także nawet lepsza nie raz było, że moja matka urodziła się w obecnej w Austrii, a kiedyś było węgierska strony, a ojciec urodził się z Słowacy, które było, kiedy Słowacja Teresy z kimś na Węgrzech, a teraz Słowacy, więc ból żal przeniknęła do ich dostarczenia po prostu się spotykał w 1 miejscu, a państwo przynieśli do studia kilka takich charakterystycznych produktów węgierskich dokładnie tak to sprytne, że mógłby pan, że chcą zachęcić państwo mogli pokazać co jest im myśleć o tak leciutko co jest tradycyjne leczo węgierskie firmy mogą złożyć jasne i ciekawostka leczył składa się tylko z 3 produktów mamy cebulkę paprykę i pomidory oraz wszystko ona jest przez młodych twórców filmu przez 2 złożone po pieczarki wszystko dorzucamy do tego, lecz to jest tak to są wypełniaczy u nas osób bez wypełniaczy tradycyjne leczo węgierskie to są tylko 3 tt 3 produkty oczywiście do tego dodajemy wg własnego uznania różnego rodzaju przyprawy chili paprykę czosnek dodajemy też wędzoną kiełbasę np. albo, chociaż słonika, żeby to on, żeby nadać smak temu meczu ale, ale ogólnie to są tylko te 3 produkty, czyli co jest i w odmianach wegetariański i jak jest oczywiście, że tak to można to w zależności od tego kto lubi hale, ale wychodzę słowo leczona Węgrzy nie jest jedzenie samemu jako leczą musi być do czego do ziemniaków np. mają do ZUS chodzi o kiełbasę np. do czegoś na świat smażona kiełbasa grillowana kiełbasa grillowana mięso i dietę i do tego jest dołożone, lecz o, ale i to co myśmy robili w restauracji, gdzie samo w sobie, lecz mogliśmy tak gęsty leczą i ewentualnie kluskami dostrzeżona mówi to spowodowało, że ludzie po prostu zacina lub liczne przykłady zaczął on sam o sobie plus bagietki do tego stopnia, że nieprawdopodobną ilość dziennie trzeba było robić w tym meczu dość to miejsce w pudełku co myśmy złożyli w Ełku mamy jeszcze zwołane pikle z węgierskim piekle to jest niesamowita rzecz, bo wręcz uwielbiają różnego rodzaju faszerowane warzywa w, więc tutaj mamy faszerowane ogórki ogórki oraz ich dom kapusta kiszona wszak ktoś niedokładnie kiszona kapusta biała ale, ponieważ wszystko jest w zalewie octowej z dużym gruncie rzeczy to wszystko zrobiło się kwaśne, ale jest go 23 cal Gross Ernest gramy tak bardzo delikatna, że mogą być jeszcze papryki faszerowane mogłoby się małe rabuś dzięki nim wszystkie warzywa, które są dostępne są po prostu w węglu co spotyka Jezusa brykają Bukowa faszerowana kapustą to takie wypowiedzi w ogóle nie widział w Polsce jest świetna historia tego bardzo fajna są papryki odwykowy sam jak Uber papryki czereśnie owe są mniej papryki pomidorowe są specjalne papryki, które są tylko włącznie do maszerowania także naprawdę na Węgrzech jest z papryką mnóstwo mamy jeszcze może powiedzieć kiedyś dawno temu, bo teraz fabryka robi to wszystko wróży źle się sprzedać towar, kiedy tak, ale kiedyś dawno temu to każda gospodyni samemu sama sobie robiła takie coś i każdy miał oddzielnie receptura tajne i to dobry jak się chodziło o 1 do drugiego to opowiadali, że ten o tempie niż te były itd na to efekt jest taki, jaki jest dość duża moje cudne budynku za małym pudełku w mamy jeszcze czosnek świeży czosnek zmiksowany z solą dodajemy do prawie wszystkich potraw nie mamy oczywiście węgierską kiełbasę, którą możemy dodać właśnie do leczo tradycyjna wędzona kiełbaska zmagali się czy w takiej chwili wolnego wybiegu wielkiej fabryki pod wszelkiego rodzaju postaciom, czyli fabryka w płatkach Patryka w proszku, ale myślę tu wcale Afryka w sztuce muszę powiedzieć co się kojarzy z latami oburzali się angażuje się w Rzymie, kiedy przywożono pula ludzi dla rozwoju i rozlane, czyli czerwone złoto w filmach teraz są to po kilka razy na jakiej takiej, a ta wersja klikamy na no właśnie nie widziano ją goście też być postrzegana jest ostra przeprawa z powodzeniem nerwowo, bo co daje wychowałem na kanapki na biały ser dosadnie naprawdę świetne noża, ale oni są pewni co chwilę przed zarządem czosnek jest bardzo popularny na Węgrzech boiska już jest z 200 domowym słoiczków ile to jest ząbków czosnku kikuty strasznie dużo nowości młodego czosnku, ale jest fantastyczne do wszystkiego można go użyć do zupy do Góra 2 gmin w nawet do pesto, a tutaj mamy niespodziankę w Trzebieży witać w areszcie, ale to jest w całości w PiS słoninę tutaj o zwolnienia słoninę zmagań państwowych wolnych oraz pompa obiegowa nazwa ostro dzięki niej taki 3 prawie tam jest tylko papryka, ale właśnie kminek czosnek sól pieprz ta Słonina ma niesamowity smak jak dodano królują na chleb to wszystko jest on dla chorych na wyjazd, ale jajecznicy do dole czy właśnie do wielkiego potrawy ona nadaje taką budkę, ale wędzonego smaku jest naprawdę świetna co dalej w składanej w Mig znikały jak wynikało z PGE wśród najlepszych do wjazdu i to on nie jest molem najbardziej znana głównie nieraz Zgierska do Dunaju węgierskim stole jak i kolacje autorstwa Klary Molnar oraz Tadeusz Olszański opóźnienie i domowo to, że tak zapytam tak czy kuchnia węgierska tania tak, dlatego że w gruncie rzeczy bardzo dużo jest zdanie jedno gatunkowych, czyli do takiego do takiego Daniel wrzucamy wszystko mi żelazka bardzo popularna potrawa izba gulasz, czyli gulasz z dodatkiem fasolki, ale tam jest teoretycznie wszystko mamy świeże warzywa mamy fasolkę mamy mięso można dodać Prusaczyk imamy jednogatunkowe danie, które po prostu jest fantastyczny dzięki przyprawą dobrze to przychodząc na szkodę państwa restauracji czteroosobową rodziną to ile wydamy na obiad 50 zlotych to osoby nie pech w nogę jest także danie samo w sobie kosztuje około 15 zł powiedzmy czteroosobową powiedzmy 60 zł także zdanie takie jedno bramkowe, ale tu jest jeszcze tańszy przecież to są tylko świeże warzywa państwa wejdzie na stronę WWF państwo nie wkręcać w Malmoe FF wbre w naprawdę to jest cel tak było z nogą w co mamy leczą w drugim leczą dodajemy wędzoną kiełbaskę dorzucamy cebulę dodajemy paprykę pomidory i mamy gotowe danie i tylko do tego cenę jak dodano bowiem co innego jak długo będzie święta Saska Kępa i będziemy gotować miejsce na ulicy na ulicach na francuskiej i zapraszamy, na którego dnem to będzie w maju dokładnie 22005. mają to być sobota sobota w sobotę w będą na gorsze w UE będzie leczony placek dach oraz wymiana drzwi będzie można to wszystko zobaczyć na ulicy dobrze musimy kończyć, ale jeszcze ich przewaga trochę trudne co zapytam, jakie są gumki węgierscy w liście kiszonej kapusty trzeba najpier w kisić kapustę i robimy gołąbki z ryżem czy bez LM ja dodaję ryż, bo wtedy to miejsce jest troszeczkę lżejsza liście ba, ale można dodać np. Chlebek doświadczalne Chlebek i po deszczu w Azji w łaźni, ale zrobiła z łatką na macie rozległy dodawała wołać, bo samo w sobie mięso wtedy, kiedy jej treść takich kulek Krzemowej, a więc trzeba będzie uformować po do systemu do pana pytanie na koniec pan Istvan opowie nam czy jak z 1239, a nie 12 to możemy z takim opóźnieniem w Zwoleniu wybiły zabrać za obiad oczywiście jego siedziby przy stole mamusiu nie dają białą mamusia musi oddać stery w motywie aż 1226 Jarabica ugody jest też na nie możesz czekać MOW lik już ich wyrzucono wszystkie smartfony tak poważne i cygańska muzyka no, chyba że używała wizjonerzy proszę teraz obiad, jeżeli pan i restauracje ogląda 4 osoby każdy jest zajęte swoim spłaszczone i wiedza i my tylko połowę nie wie co jak to prawda to dziękuję państwu odgrywają one w 2 Piotrowicz pal Istvan Petrović wyzywające i papryka bistro Budapesztu na Saskiej Kępy dziś o kuchni węgierskiej było w naszym niedzielnym obiedzie w dziejach ziemi dziękuję Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Z Dostępem Premium TOK FM odsłuchasz każdy podcast - bez reklam. Słuchaj wygodniej w naszej aplikacji mobilnej z pakietem "Aplikacja i WWW"

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA