świąteczny poranek w radiu TOK FM w wielkanocny poranek w radiu TOK FM wydanie specjalne świąteczne naszego programu przy mikrofonie Hanna Zielińska, a w tej części poranka naszym gościem jest Sylwia Majcher dzień dobry dzień dobry dziennikarka współautorka bloga kuchnia w formie osoba wykształcona podyplomowo w UE w dziedzinie żywienia osoba, która też przeszła swoją własną osobistą drogę do konsumenckiego kulinarnego minimalizmu to tak wstępnie można powiedzieć
Rozwiń »
teraz będzie na ten temat rozwiać przed nami przepiękna książka zatytułowana gotuje nie marnuję kuchnia z reguły jest po polsku pani autorstwa przepiękna, bo książka jest czytanie do oglądania nowości jest takim też album można sobie po prostu przeglądać i podziwiać można się zainspirować ja jestem doskonałym odbiorcom, a odbiorcą takiej książki, bo nienawidzę gotować w ogóle nie ten temat nie rusza, ale jeśli pojawia się kwestie związane z etyką z ekologią jest, jaką się z jakimś wyzwaniem związanym z samą dyscypliną z z wyzwaniami związanymi z funkcjonowaniem rodziny no to tutaj już można nie zahaczyć tu czuje się właśnie rezerwy do odpowiedzi wezwana legenda związana jest z zakupami pani wśród tej po raz trzeci Polaków, którzy kupują za dużo, a potem wyrzucają tak oczywiście jestem, chociaż zdaje się, że też jako rodzina jesteśmy inne, gdzie w jeszcze inne mniejszości, bo 13 to w sumie jest nadal mniejszości takich rodzin, gdzie mężczyzna lubi gotować głównie się zajmuje ten mężczyzna lubi polować i robi zakupy ich głównie zajmuje się tym jak torby wtedy, kiedy czuję, że muszę żona nie ma nie ma innego wyjścia no ale też jako dziennikarka zajmuje się tematami, które dotyczą wszystkich, a nie tylko takich osób, które są w tak wygodnej pozycji jak moja, ale też bardzo chętnie się dowiem, ale gminne tego co pani w sobie zmieniła ich drogi chętnie posłucham o pani osobistej drodze inne, bo właściwie książkę własną zaczyna pan nie od tego, że inni może pani kim właściwie bardzo świadomie i z przyjemnością i z ochotą zajmowała się nawet gotowaniem przygotowywaniem żywności dla innych dla swoich bliskich to nie obyło się w pierwszych latach bez pewnego rodzaju nadmiaru czy bez pewnego rodzaju przesady, o których pan piszesz czuje pani matką demencja też na pewno tendencję do przesady nie tylko właśnie przy przy zakupach żywnościowych jeśli już nic się zdarzają my, że gdzieś tam zdarzało się upychanie jakiś niepotrzebnych produktów żywnościowych na dnie lodówki na dnie szafek i też takie niepotrzebne gromadzenie na wszelki wypadek ma, a potem wyrzucanie wyrzucaniem ich co się stało takiego, że zdecydowała się pani z tej drogi zawrócić to było kilka sytuacji albo taką najmocniejszą to po prostu konieczność planowania i jaką wymusza na mnie mój blog prowadzić bloga o jedzeniu on był odpowiedzią znowu na pytania rozmaitych moich znajomych o to co ugotować co zrobić mamy na urodziny, jaką potrawę przygotować na dziecko Arek ozdobić tort na jakąś imprezę Need to muszą zacząć myśleć już tak racjonalnie tych przepisach jajek przygotowywałam po pracy to było moje zajęcie dodatkowe i w związku z tym myślałam o czasie, których do tego potrzebny wiadomo było było, że do tego potrzebne są również zdjęcia one muszą być dopasowane do światła no niestety nie żyjemy w takim klimacie, gdzie mamy światło słoneczne od rana do wieczora i wyjmował kartkę w ich wyzywała co zrobię, kiedy zrobi jak ta potrawa będzie wyglądała ile potrzebuje składników do tej potrawy jak i świąteczną kartkę zapisano to po prostu zniosło na zakupy i odkryłam taką prawidłowość tych musiałam do tego dojść jak to bardzo ułatwia życie, bo nie ten nie szukałam w sklepie od 1 pkt 2, a rozmaitych artykułów tylko widziałam co mam na kartce grupowała sobie warzywa owoce tak tak jak proponuje w tej chwili w swojej książce dlatego uważam, że gmina ta książka ma taką wartość one autentyczne wiadomo jest przerobiona własnych doświadczeniach, a potem dzielił włos z doświadczeniem też dziwiłam się z różnymi swoimi osobami bliskimi swego otoczenia, które takich rad potrzebowałem to sprawiło, że było mi łatwiej oszczędniej i czasowo i finansowo i wtedy zaczął kontrolować swoją równe już w tej lodówce pozwalam sobie na to doszło już do takiego etapu, że było to naprawdę tylko światło albo niewiele poza tym światem i okazało się, że z tego też da się zrobić rozmaite rzeczy czasami z premedytacją do puszczam do takiego momentu dawkach przed wyjazdami, żeby rzeczywiście nic już tam nie zostawało coś nie miał tych wyrzutów sumienia ale, żeby mógł zgotować takiego światła w lodówce trzeba też dobrą bazę jod bar barze też pisze tam chyba tak oczywiście wiek otwieramy lodówkę nie mamy nic to nie masz co oszukiwać nie zrobimy nic to jest ta pokusa, żeby pójść do sklepu, ale mamy też kuchenne szafki, których może mieć Kasia może mieć ich makaron może mieć reż do tego wystarczy jedno warzywo nawet zamrożone, a zamrażarka powinna być naszym najlepszym przyjacielem jeśli mamy już co zrobić ze szczęścia nam zostaje przed wyjazdem albo nie mamy na to ochoty zamrażamy i tych zdarzeń 1 z najbezpieczniejszych sposobów przetwarzania żywności najszybszych sposobów przetwarzania żywności także wyciągamy zamrażarki magistrze szpinak każdego szpinaku do tego makaron odrobina oliwy i już mamy o nowe albumy z VAT mówi pani o tym, że doszła pani samodzielnie, ale do pewnych wypracowanych nawyków jest to droga osobista, ale też wspomina pani o inspiracji nawykami, na którą obserwowała pani we własnej rodzinie własnej babci i myślę, że tu wszyscy możemy mieć się podobną obserwację, bo to są pokoleniowe kulturowe zmiany nasze babcie nasze prababcie bardzo oszczędnie gospodarowały różnymi produktową uhonorowali działy się za bony dają dostęp do sklepu takiego, jakim mamy w tej chwili one musiały planować sezonowo tam nie było tak też mięso, bo dostępne na wyciągnięcie ręki tylko po prostu 2 albo 3 × w roku najczęściej przed 6 dużymi świętami nie było przygotowane mięso ona potem były przetwarzane po to, żeby mogło służyć jak najdłużej, ale w pewnym momencie też ze względu na ograniczenia dotyczące przechowywania nie było wtedy tek kich lodówek w 1 chwili, gdy kończyło się i trzeba było korzystać z tego co było pod ręką najczęściej zimą były warzywa korzeniowe tak i na tej bazie Anny nasze babcie kreował fantastyczne dania i jakoś sobie radziły kuchnia była smaczna Polska kuchnia była 1 z najlepszych kuchni w naszej części Europy także my mamy, skąd czerpać powinniśmy też powinniśmy wrócić do korzeni od tej właśnie mocno pisze książki, bo my po prostu zachłysnęliśmy się tą wolnością najpierw na początku lat dziewięćdziesiątych przez nią okazało się, że mamy dużo rzeczy w sklepach możemy z tych płyt sobie ściągać bez ograniczeń takich, które nie dotyczyły nas przez wielu wiele lat, a potem przenieśliśmy do własnych kuchni i tutaj znowu zaczęliśmy czerpać szelest tej dostępności bessy racjonalności, bo skoro mogliśmy sobie na to pozwolić, dlaczego mielibyśmy się ograni na nas tutaj do przed nami do przełamania oporu wewnętrzna czy psychologiczne, bo jeśli patrzymy na życiorysy naszych babć czy prababci no tu też na to nakłada się trudne momenty w historii polskiej wojny to nam się kojarzy z głodem nędzą z wymuszonym ograniczeniom ani z tym właśnie racjonalnym gospodarowaniem, a nawet i lata gminy PRL-u, gdzie często brakowało różnych produktów kojarzą nam się też, że z dna może nie z głodem, ale na pewno z wymuszonym ograniczaniem różnego rodzaju produktów żywnościowych i to co się działo w latach dziewięćdziesiątych wcześniej bez ciebie później to w jaki sposób miało być odbicie sobie tego wszystkiego co było w niedostatku w ostatnich kilkudziesięciu co najmniej w latach, a my właśnie znaleźliśmy się w takiej sytuacji, że wracamy do nawyków naszych babć ale, ponieważ niektórym się wciąż kojarzy z biedą z nędzą z niedostatkiem z niskim statusem społecznym to oni, którzy mają pewnego rodzaju opór i mamy teraz taki paradoks, że mamy dane minimalizm ludzi bogatych wykształconych świadomych, którzy nie przejadają się jedzą tylko wartościowe produkty i to w małych ilościach oni też ćwiczą oni medytuje oni biegają oni dbają o siebie, a cała moneta przestrzeni POŚ pośrednia tak jak to widzimy bardzo wyraźnie w stanach Zjednoczonych żywi się fast foodach ami, gdzie bardzo dużo za dużo niezdrowo i otacza się mnóstwem i produktów żywnościowych i przedmiotów sądzący, że to jest jakaś gwarancja dobrobytu czy bezpieczeństwa jak pokonać przełamać ten właśnie wewnętrzny opór żar pewien porządek w kuchni też porządek w głowie też porządek w brzuchu i nie jest bieda tylko to jest jakaś kontrola nad własnym życiem musimy po pierwsze do tego dojrzeć po drugie, dać sobie szansę, bo to rzeczywiście nie jest łatwe do zaakceptowania, że pozwalamy sobie na przestrzeń na pustkę i w tych szafkach i nylonowym ze mnie sama miałam z tym duży problem, że się wydawało, że nie będę miał pełnej lodówki to zapuka do mnie ktoś mną musiał zrobić kolację trzydniową rzadko się zdarzało i rzadko się zdarza ci Żydzi rolników nazywa się nie wyraża też rosną staje na progu i spodziewa się pełnej obsługi do kulinarnej jej ślina bez uprzedzenia śledzenia ich nawet uprzedzenie przychodzi SMS-em telefon pół godziny wcześniej wtedy możemy na pewno coś się wyczarować styl tych dostępnych Asad jest dostępnego asortymentu mamy w domu także to jest najważniejsze uświadomienie sobie i w jakim żyjemy w sytuacji Rzym i już nie jest także my nie mamy względu za rogiem ziem ktoś przyjdzie niespodziewanie, a nawet jeśli ktoś przyjdzie niespodziewanie Kia proponuje takie przepisy, które będą świetnie wyglądały, a mogą być wykonane z takich kuchennych odpadków jak ja nazywam to resztkami, bo jestem bardzo mu zwolenniczką tego, żeby odczarować resztki, żeby właśnie resztki wracały na nasze stoły w zupełnie innym wymiarze w zupełnie nowej odsłonie kres kusząca apetyczna i żebyśmy się tak jak pani mówi nie wstydzili przestali się wstydzić tego co mamy też wymaga pewnego przełamania, bo Norweżki kojarzą nam się ze śmieciami z czymś co jest właśnie odpadki mambo z czymś co jest nieświeże niesmaczne nad sute pani zwraca uwagę w książce, żeby odróżniać termin ważności od terminu ważności, żeby obserwować kontrolować to co mamy i racjonalnie gospodarować tak bojowy z badań banku żywności wynika, że 1 z najczęstszych w 1 z najcięższych wyrzucanych produktów są i znany głównie jogurty, dlatego że jak termin mija 3001 . mając pierwszego rywala nikt tego jogurtu już nie zje tak naprawdę się nauczyć dobrze przechowywane zdał w lodówce zamknięty nic nie wydarzyło do niego można też jeszcze 7 dni testował sprawdzam 7 dni po terminie MON jest dobrze zakonserwowane tak nic się takiego nie stanie więcej mówi o tym, żeby sprawdzać organoleptycznie łóżeczka spróbować się dalej i Śmietana jest w porządku to bez problemu można dodać do zupy Chen nie zagęścić nią jakiś się z sosem i ta data ważności ślubów będzie się zmieniała już są pomysły na to, żeby jej nie było nam produktach sypkich czy na oleju occie wydanie można sprzedawać produktu, który upłynął termin ważności taki sklep jest legalne jest udzielana na taśmie Hitler na pojawiające się dużym powodzeniem w Niemczech Anny też będzie można takie rzeczy robić to data ważności Aniston 40 lat kiedyś nie było jakoś świetnie sobie wszyscy radzili, więc ja z Fordonu lego wyraźnie, że podchodzi do tego z rozsądkiem zresztą w wielu sklepach już na szczęście mnie hipermarketach czy mniejszych obecny rok pojawia się takie spółki z produktami, które kończy się termin ważności tam czasami można kupić naprawdę świetne produkty dużo niższej cenie tylko, dlatego że za 2 czy za 3 dni, a tego samego dnia kończył się termin ważności można kupić ser, który normalnie kosztuje nim 20 zł za pół kilo można go kupić za 5 zł i warto tak eksperymentować warto właśnie sprawdzać swoje smaki poznawać nowe smaki przy takich spółkach, dopóki się rozrastają ku mojemu zadowoleniu to znaczy, że jest zainteresowanie nimi w, a to, o czym pani mówi nie dotyczy 1 w wyjątkowych sytuacji czy wyjątkowych osób nie jest żaden sposób żaden sposób odosobnionym nawykiem to nastawienie na nie marnowanie żywienia no bo jest to zwrot czy próba też jej naprawienia pewnych tendencji światowych, które przypomina pani w swojej książce do śmietników na całym świecie trafi 1 , 3 miliarda ton żywności rocznie marnujemy co drugiemu okolice trzecią wyłowiono z jeziora albo morza ryby tyle jedzenia wystarczyłoby do nakarmienia 3 miliardów ludzi Europa marnuje 88 000 000 ton żywności rocznie, a tym samym wyrzuca do śmietnika 143 biliony euro do 2050 roku na świecie będzie 9 miliardów ludzi, by ich wyżywić produkcja jedzenia musi być zwiększona o 70 % nie ma, więc wyjścia ograniczenie marnowania żywności to już nie fanaberia tylko konieczność nagle w złym zmusza nas do tego też parlament Europejski musimy do 2030 roku zmniejszyć skalę marnowania jedzenia o połowę w tej chwili około 2 000 000 marnujemy ton jedzenia w domu to jest bardzo dużo, a banki żywności szykują się do kolejnych nowych badań im perspektywa jest taka, że te dane będą pokazał, że marnymi jeszcze więcej, że jeszcze więcej, bo widać, jaka jest pokusa w tych sklepach istnieje jest wolna niedziela nóg, która teraz zaczną obowiązywać handlowa to sklepy są wypełnione ludźmi z wody po brzegi sama byłam z ciekawości w swoje takiej piekarni nam nie bazarku i o trzynastej w sobotę nie było żadnego bochenka chleba, a to było tylko 1 niedziela w kwestii drodzy państwo dzisiaj rozmawiamy o tym jak nie marnować żywności specjalni z premedytacją w ten poniedziałek, kiedy my wszyscy siedzimy wokół suto zastawionego stołu, ale ta z premedytacją ma doprowadzić również do tego, żeby to wszystko co na tym stole zostało czy zostanie dzisiaj wieczorem, żeby potem miało swoje drugie 3 i trzecie życie, o czym będziemy rozmawiać po informacjach naszym gościem jest dzisiaj Sylwia ma ich świąteczny poranek w radiu TOK FM w świąteczny poranek Radia TOK FM przy mikrofonie Hanna Zielińska 10 naszym gościem jest Sylwia Majcher wracamy do rozmowy o świadomym racjonalnym na gospodarowanie żywnością w dzisiejszym dwudziesto pierwszo wiecznym świecie w świecie, gdzie marnuje się mnóstwo tony żywności przez to mnóstwo pieniędzy i świecie, gdzie wciąż znaczna część ludności głoduje inne z drugiej strony, gdzie dochodzi do tych paradoksów do tych dysproporcji do tych rażących różnic w poziomie życia na ludzi w różnych miejscach globu a kiedy pani tak Inner stopniowo zagłębiał się w temat poznawała siebie swoje nawyki zmieniała nawyki rozmawia ze znajomymi badała też temat właśnie, kto wygląda na świecie czy jest jakaś odpowiedź, która tam może nam przybliżyć się, by tę kwestię właściwie, dlaczego większość z nas gromadzi nadmiar jedzenia, a następnie do jedzenia marnuje skoro tak naprawdę każdy zapytany czy lubi marnować jedzenia powierzenie oczywiście minister zdaje mi winni byli przychylni Ruchowi nie przyznaje się z badań Intermarche inni przyznają marnowania jedzenia Grigorij Drozd ma tu nie ma badań tych wysypisk śmieci pokazuje co innego co innego tak, bo nam się wydaje, że to, że wrócimy jedno jabłko odczytanie genomu czytelny kilka plasterków szynki to nic nie zmienia to nie buduje tej pełnej skali tych pełnych wysypisk śmieci taki brytyjski jest dialog, który przez kilka miesięcy badał właśnie zwyczajem Brytyjczyków jeśli chodzi o wrzucanie tego jedzenia podpatrywał zachowania w sklepie i widział dokładnie to, o czym pani, mówi że najpierw szef sklepu bez planu kupuje się mnóstwo rzeczy przynosić do domów wrócą do tych lodówek, gdy szafek zamrażarek też nie ma się na nim pomysł, a potem bez wyrzutów wyrzuca się do śmietnika, czyli przekładamy z 1 miejsca w kolejne najpierw ze sklepu do reklamówki potem 1 z 3 reklamówek już wiadomo, toteż pokazują badania i trafi do śmietnika, bo nie jesteśmy w stanie tego przetworzyć albo będziemy też przechowywali albo po prostu popsuje się, dlatego że niema szans na to, żeby warzywa wytrzymałość głównie warzywa, które nie są zdobywa sklepowe trzymały dłużej niż kilka dni świeże jędrne, a my lubimy tylko to co chóru pieśni chrupie to też się tego pozbywamy i to pokazuje pokazało mu, że nie Brytyjczycy wyrzucają tyle jedzenia mogłoby ono wypełnić kilka stadionów ułomnej to jest do wyobrażenia, jakie to są ilości my mamy bardzo podobne dane dotyczące marnowania jedzenia, bo u nas też co trzeci Polak wyrzuca jedzenie regularnie wyrzuca jedzenie podobnie w wielkiej Brytanii także my też moglibyśmy sobie trochę tych stadionów narodowych zapełnić naszym wyrzucane jedzenie tym co trafia do śmietnika, a to są rzeczy, ale spokojnie mogłyby wrócić na talerze albo można, by było zrobić z nich różne fantastyczne dania, ale my nie dajmy im szansy, bo wydajne, że marchewka jest pomarszczona albo buraki miękkie tempo rozwoju tego nie możemy wykorzystać dziełom w 1 z hipermarketów ne i obserwowałam tam przekazywanie jedzenia, które Anny, którego oni nie sprzedadzą różnym organizacjom charytatywnym w tym banki żywności mają podpisane umowy i tam np. trafiały świeże bochenki chleba tylko, dlatego że one były wytyczone wieczorem, a drugą kolejny dzień i ludzie takiego bochenka z poprzedniego wieczoru nie kupiliby tam były inne buraki, których z, których spokojnie można było zrobić świetne potrawy czy nawet Karpacz jest pora na g drobno posiekanym klastry buraka czy już legendy najzwyklejszy barszcz ale, ponieważ nie było tak twarde, jakby tego oczekiwali klienci to on trafił trzeci ktoś wykorzystał to pan zrozumiał to brakiem wymóc, by tam przez kilka kolejnych dni będziemy robili różne rzeczy z tym buraków, ale nasz kaprys nasze zaproszenie powoduje, że nie muszą się tego pozbyć na szczęście mają kogoś, kto odbierze też chętnych czeka w kolejce, ale nie wszystkie hipermarkety mają podpisane umowy nie z organizacjami charytatywnymi tak będzie musiało być dziś wejdzie w życie nowa ustawa o nie marnowaniu jedzenia, bo wtedy hipermarkety, które w tej chwili te prace trwają w sejmie wtedy hipermarkety będą musiały płacić kary za każdy kilogram wyrzuconego jedzenia tak się dzieje wprost we Francji bardzo dobrze i Gdańsk i to rzeczywiście przynoszą przyniosło efekt i u nas młodzież ta ustawa wejdzie w tym roku, a na to wszystko wskazuje i wtedy hipermarkety będą musiały mieć podpisane każdy duży sklep będzie musiał mieć podpisaną umowę nie jest organizacją pożytku publicznego będzie przekazywał takie dni nie będzie po prostu można wyrzucać jedzenia do Świdnika jedzenia, które w dalszym ciągu będzie nadawało się do spożycia, ale Szkot Koreańczycy Korei Południowej zrobili taki eksperyment w Seulu przed kilka lat temu ich musi nim swoich mieszkańców rozkochanych w elektronice do tego, żeby kontrolowali to co wyrzucają i jedzenie wyrzucane do śmietnika mogą być tylko wtedy, gdy ten śmietnik był Annie zamknięty i Zaczyk powalony na błędy każdy Koreańczyk dostawał każe mieszkańcom dostała taką kartę jak chciał wyrzucić jedzenie komuś on tą kartą otworzyć potem zamknięty śmietnik po miesiącu dostawał raporty ile tego jedzenia wyrzuć jeśli było przekraczało to normy dopuszczalnych ustalone przez władze to płacił kary i udało się zmniejszyć marnowanie jedzenia o 14 nie bardzo złe rządy bardzo dużą wagę i tam nie było protestów, ale to oczywiście to, że kwestia pewnej dyscypliny regiony i ta duża, ale są restauracje w Niemczech, które wymuszają na swoich klientach płacenie za to za nie daje ogromną wiedzą tak trudny do restauracji, które mają w reklamie wejść na talerz tyle innych jest uzależniony za określoną kwotę i jeśli się nie zje tego wszystkiego to wtedy trzeba zapłacić tym euro 235 zdarza się PGK w zakresie oraz podatek od chciwość razi to takie rozwiązanie, które możemy trochę się śmiać trochę orzeczenie z dystansem trochę się oburzać się mówić, dlaczego nel ktoś będzie kontrolował te moje śmieci to moje jedzenie we mają jedynie o rozrzutność, ale coś trzeba zrobić, a realnym horyzontem bardzo też sprawi im jednak od ADO Zet trochę jeśli chodzi o dom czy przepisy bardzo chętnie chodzą do sądu jeśli coś im nie odpowiada też zgodzili się na to, żeby to akurat presja, bo taki eksperyment mogli wyrzucać jedzenia resztki jedzenia tylko do kompostowni ku mnie jeśli ktoś to, bo kontrolowane i jeśli jakiś mieszkaniec nie dostosowywał się do tych przepisów i wyrzucał, gdzie indziej to na jego domu jego dom oznaczony czerwoną chorągiewką i sąsiedzi wiedzieli, że on tutaj to już trochę dla mnie za ostra w dolnym baseny klimatyzacja są różne rozwiązania, które są wypróbowane po to, żeby właśnie coś z tą falą marnowanie jedzenia zrobić, bo to jest prawie 1,5 miliarda na tak wyrzucanego jedzenia Eton wyrzucanego jedzenia każdego roku i nóg nie ma wyjścia żona jest zdecydowanie nie odpowiedzialny przede wszystkim wobec tej części ludności świata, która na, który w tym czasie głoduje, bo zwyczajnie choruje z głodu dzieci są niedożywione to jest za absurd absurdalny, by po prostu obraz dzisiejszego świata absurdalne i paradoks im jakaś zupełnie skrajne niepotrzebna ani nierówność nie odpowiedzialność, ale to jest też dyskusja o tym, że inne ludzie żyjemy dzisiaj w świecie, który jest inny niż ten, do którego ewoluowała i wyewoluować szliśmy i cały czas mamy bardzo silną potrzebę gromadzenia i zbieractwa i ona w dzisiejszym świecie po prostu jest napędzana przez system polityczno gospodarczy tak po prostu skoro jest także ludzie są wspólnie gromadzić gromadzić gromadzić jedni jedzenia inni pieniądze to jedni sprzedają, a drudzy gromadzą i kupują, więc tutaj dyskusja też właśnie systemowych rozwiązaniach skoro jest tak, że ktoś skłonny sprzedawać na narkotyki nawet nielegalnie to się ze stanu w oczy ograniczyć to systemowo czy nie czy to co w pewnym momencie Nowym Jorku było rozważane zdaje się żadne dziury i to wprowadziło rzeczy, które się kolejne następne burmistrz nowego Jorku ograniczenie po prostu pojemności kubków z napojami chłodzącymi gazowanymi Solar one wydawane pan i coś co się stało odgórnie co się stało i było była to jakaś forma ograniczenia słynnej amerykańskiej wolności, ale się okazała jak najbardziej potrzebna jest skuteczna jeśli chodzi o o ten efekt walki z otyłością w stanach Zjednoczonych w pani książce mamy tutaj w kilku momentach wypunktowane takie porady czy konkretne wskazówki jak sobie poradzić z własnymi nawykami mamy podane np. 5 takich podstawowych pułapek grzechów zagrożenie racjonalnego gospodarowania żywnością powodów innych, które mogą sprawić, że będzie mieć kłopot z tym wyrzucane z jedzeniem pierwszy z nich to za dużo zakupem drugi to brak pomysłu co zrobić z tymi z dużymi zakupami następnie właśnie to, o czym mówiłyśmy przegapienie terminu przydatności do spożycia, czyli nie tego co koniecznie z napisanego termin ważności, ale faktycznej przydatności nieumiejętne przedłużania świeżości i zakupy bez planu i teraz to co ja tutaj wizja co wyłania się z tych 5 powodów wyrzucania żywności najważniejszego to w ogólnie rzecz biorąc taka bezrefleksyjna postawa wobec żywności od momentu zakupu do momentu wyrzucenia do śmietnika tego co zostało od początku do końca takie jak ta nieobecność w tych czynnościach nieobecność siebie własnej refleksji wchodzimy do sklepu nie wiemy po co kupujemy nie do końca wiemy co potem układamy nie wiadomo jak i gdzie w tej kuchni i potem też bez sensu szczytu wyrzucamy, bo my w ogóle nie zdajemy sobie sprawę nie, że ktoś musiał poświęcić swój czas swoje pieniądze na to, żeby to jedzenie wyprodukować i też ta książka chciałbym, żeby dała taki szacunek do jedzenia, żebyśmy mieli świadomość taką większą świadomość, że my wrzucamy nie tylko swoje pieniądze nie tylko na swój czas, żeby się dziś na zakupy, ale także nie doceniamy pracę tych, którzy dla nas to jedzenie przygotowali doczyścić k dawny mniej było o wiele łatwiejsze, bo więcej można było poddać pod lód podpatrywać tej gminy pracy taki od momentu wyhodowania do momentu zerwania z warzyw owoców czy wyhodowania Annie innych rzeczy, kto nam służyły do zjedzenia trasy są trudniejsze, bo po prostu idziemy do sklepu i dzieci nie rozróżniają, tak więc chwilę będzie nas jak w wielkiej Brytanii, że to nie Olivier zrobił cenne doświadczenia na działanie lekko spada ich tam akurat z ziemniakami dzieci nie rozróżnia wiedziały, że inny chipsy, że w rytm dni, że ziemniaki tłuczone wszystkie pochodzą z tego 1 warzywa podobnie zresztą miał problemy z pomidorem nasze dzieci nie rozróżnia bakłażana cukinii to jest norma ta praca jest na wielu etapach fani mówią o tym, że może odgórnie też trzeba zrobić na pewno tak no i hipermarkety, które też walczą o dobry wizerunek niektóre już zaczynają coś robić z 1 strony zachęcają do tego, żeby kupować jak najwięcej, ale z drugiej strony 1 z sieci wprowadziła ograniczenia dotyczące nie takich promocji kup 21 grupy 2 i za 1 zapłaciła 1 dostanie granic, bo trudno, żebyśmy gwieździe skoro 1 z nich i tak planowaliśmy firma albo sprzedają i od dostawcy biorą już nie tylko idealne warzywa i owoce i tych nie idealne sprzedają trochę taniej mniej więcej kilogram marchewki takiej, która nie cała jest nierówna ta, którą pokrzywione kosztuje o kilogram kosztuje złotówkę taniej innych można oczywiście dyskutować, jaka to jest polityka hipermarketu, który ma, a i tak zapełnione półki skłania ludzi do tego, żeby do niego przychodzili, ale i tak świetnie, że jakieś rzeczy się zaczynają działać, bo to sprawi, że może inni będą grali z przykład te promocyjną sztaby marketingowców to co na to, żebyśmy kupowali jak najwięcej ich nie będziemy tego tej przysłowiowej Karczemki z planem zakupów on nie jest przezwyciężył my tak jak pani starosty domaga się je czytelnikom jak można proponuje tani i aplikacja i dla estetów jakiś specjalny piękne notes albo właśnie on spekulowała karteczka z listą zakupów wiatrakom w grze można przykład a gdy tylko SMS-ami chcesz go wysłać listę zakupów ja natomiast wizyty wszystko na kartę jeszcze pani proponuje bardzo ciekawe rytuału rodzinnego, który jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które żyją w większej gromadzie niż jedno osobowe, aby gospodarstwo rodzinne, a w tej gromadzie jak wiadomo mogą się zdarzyć zazwyczaj tak jest różnego rodzaju gusta na dodatek wykluczające się czasem nawzajem jeśli gotuje dla rodziny uwzględni oczekiwania smakowe przy planowaniu my nie idealny scenariusz zakłada, że w sobotnie przedpołudnie wszyscy razem siadać z listą i opowiadać na co macie apetyt każda sugestia zostaje zanotowanej brana pod uwagę przy tworzeniu domowego jadłospisu może stworzyć plan w specjalnie do tego przeznaczonym kilku w komputerze telefonie na zwykłej kartce czyści rany tablice niech to będzie domowy rytuał, od którego wszyscy się uzależnią czy pani przetestowała ten przetestowała jak to działa dzisiaj mamy dwoje dzieci to działa dlatego, że to jest także jak komuś sprawia przyjemność docenią je, gdy oczekiwania to moja córka chętniej zje to na co ochotę ma sens, bo wie, że potem wszyscy wiedzą Andriej Procyk skorzystają z jej propozycji każdy poczuje się ważny to już nie jest narzucanie tego, że trzeba je z tej kotlety schabowe i ziemniaki mizeria tylko np. można zjeść kolejnego dnia placki czysto oczekiwanie na Brackiej wizję tego od lat trwają propozycję tej opłaty te mogą przygotować, ale następnego dnia wszyscy wiedzą mnie to na co ja mam ochotę i to naprawdę psychologicznie działa i wbrew pozorom nie wymaga też ile liczba widzów, ale tak jak 2 lata sobotnia noc zależy od tego to debata nie musi się toczyć już przygotowane specjalnie ono może się toczyć tę więź między ciążą, ale równolegle Deadpool spalanie rodziny, bo też ja obserwuję mam dwoje małych dzieci, więc widzę co się dzieje twierdzi w ogóle nie chcą jeść przy stole moje dzieci to przy stole, czego jestem dumna, ale to też nie wynika z tego, że nostalgicznie zwykła tylko po prostu taka jest na razie oswojona Radek zakazano im też widzą, że umiemy przy stole niż przy telewizorze nie jest grzyba i krajach takie jak organizowałam urodziny mojej córki w domu i właśnie całe to strefa jedzenia była przy stole to mamy, które przyszły wynik roszad przy stole powiedział mi moje dziecko nie będzie, bo tak, ale nocą tak wyważone inwencja ważna, ale pod mój mąż uwiecznia tanecznym w filmie, gdy mamy były zszokowane, że wszystkie dziedziny każdy każde danie, które pojawiło się na stole zjadł grzecznie sztućcami nie było żadnych protestów nie było żadnych odstępstw, a my tak naprawdę nie przyjęliśmy tych drzwi do przesady to po prostu no tak była taka była zasada w tej chwili dzieci mogły się bawić bawiły się w w swoim pokoju, ale jedzenie odbywało się tylko w 1 wyznaczonym miejscu pomijam to, że mamy od rozmów już ma dziecko nigdy tego tamtego i czegoś tam jeszcze ze stolarzy znikało wszystkiego w drodzy państwo dzisiaj rozmawiamy o tym jak sprawić, żeby z talerzy z szafek z lodówki znikało wszystko, żeby nic się nie marnowało naszym gościem jest Sylwia Majcher dziennikarka współautorka bloga kuchnia w formie autorka książki gotuję nie marnuje w naszym radiu poranne informacje, a zaraz po nich wracamy do rozmowy i będziemy mieć już dla państwa konkretne przykłady propozycje potra w po wielkanocnych, a w świąteczny poranek w radiu TOK FM w trzecia odsłona naszej rozmowy o jedzeniu przy stole wielkanocnym przy mikrofonie Hanna Zielińska z nami w studiu Sylwia Majcher dziennikarka współautorka bloga kuchnia w formie autorka książki gotuję nie marnuje opowiedział się bardzo dużo pani filozofii racjonalnego podejścia do ożywienia do gromadzenia do planowania żywienia siebie i rodziny no teraz jesteśmy w takim momencie roku, kiedy wreszcie, po czym wielo tygodniowym pomoście kończymy ten etap, by przed nów kołowy wchodzimy w obżarstwo zaraz będzie inny występ nowalijek, ale teraz trwa Wielkanoc zastawiony stół czym chata bogata obrzeże ramy się wczoraj to wcale trwało cały dzień dzisiaj to będzie trwało cały cały dzień, po czym przychodzi wtorek środa czwartek wyrzucamy wszystko co od stało swojej się do niczego nie nadaje co pani zdaniem można dzisiaj bezpiecznie zgarnąć ze stołu wstawić do zamrażarki ewentualnie jakiś inny sposób przechować albo już dziś w jaki sposób przerobić na inną potrawę do zużycia zjedzenia jeszcze w tym tygodniu najpierw uwierzmy w to, że lodówka powinna być sklepem pierwszego wyboru między nim w czwartek pójdziemy do sklepu zajrzyjmy do tego co mamy w tej lodówce ten został ze świąt, ale jak dodaje opowiadamy został na pewno bardzo dużo po pierwsze, ściągam chleb Noble bank kupujemy ogromne ilości i mimo tego, że mamy alternatywę i pyszności na stole wiadomo, że Donald i tak nie pójdzie, więc ściągamy chleb i we wtorek rano robi z tego chleba albo pudding na obiad może być przykładamy inny warzywami, które nam zostały ze świątecznego stołu zalewamy masą jajeczną święta nowo mamy świetny obiad kremowym esencją Nawalny wypełniający żołądki na długo, a jednocześnie nic nam się nie zmarnował taki Putin można też zrobić formę na słodko, iż mamy jakieś owoce, które nam zostały dodajemy do herbaty mieszamy z miodem albo nie z innym cukrem, którego w używamy także duże mamy 2 propozycje z lewa wytrawna i bez prawa, gdy sterowa, ale jest w niej tego chleba mam jeszcze więcej to jestem w stanie uwierzyć to po prostu zamrażamy ten efekt zamrożony sok naprawdę wyśmienicie to jest takie danie, które zresztą bardzo mojej książce kończąc temat nowej książce z mojej rodzinnej kuchni z kuchni babci kolejka wnucząt i ustawia, a potem się z patelni smażony w tej chwili wystarczy włożyć taką kromkę chleba zamrożonego do tostera i mamy znowu świeżą Kruk chrupiącą nerek kanapkę zważył, który np. gotowana byłam nie zupa, czyli bulion dom świątecznego jak i Świątecznej potrawy można zrobić pastę i też nową natrafia na kanapkę czy można sobie ją Anne smarować pisze ulubione, iż nie nie nie używam tej debaty niż ulubione chrupki też będzie bardzo dobrze smakował przepis jest na to w książce znajdą biała kiełbasa oczywiście możemy zamrozić, ale możemy zaplanować sobie na środę z białej kiełbasy kroimy w plastry i z ulubionym ryżem kaszą makaronem mieszamy i tworzymy w ten sposób rada Eliza to rodzaj izo to dewiza obiecanki, bo może i zrobić na patelni i wokół i w piekarniku jeśli lubimy bardziej pod pieczoną jest Górka biała kiełbasa zupełnie zmienia swój wizerunek tak to jest zabieg tancerek w dalszym ciągu jest sycące, ale nic nie stanie jeśli ona trafi na stół w środę, a będzie ze świątecznego stołu tego można np. zrobić taki SOS z jajek ugotowanych ona oczywiście to były jajka gotowane w poniedziałek w środę jajka gotowane z działki jeśli będą na dobre do soboty już mogły mogą być niekoniecznie w centrum wiedzy o miksujemy jajka wrzucamy do blendera miksujemy z odrobiną jogurtu chrzanu, którego mamy pod dostatkiem na świątecznym stole i LO prominenci z tego kremowy SOS wlewamy taką zapiekankę dalszym ciągu będzie do tego posypujemy świeżym koperkiem albo natką pietruszki i kolorystyczny wymiar jest piękny i smakowe jak najbardziej na stole jest też sernik sernik kroimy w plastry i ten ostatni, gdy kiedyś możemy tam zamrozić czeka prawie każde ciasto, ale można też pokroić w plastry obtoczyć w jajku, bo pewnie kupiliśmy tych jajek znów ujawnione zostały w niedużych we wszystkich ugotować pomalować i zrobić się tego co planowaliśmy, więc jajkom PL mieszamy widelcem do tego dodajemy odrobinę cukru i potem te plastry sernika obtaczamy w tym jajku i na patelnię i mamy złoty ląduje na moich dzieciach nie dotyczy to postępuje do tego nie oddają one gazowe wiążą go osoby cynamonu i na patelni i mamy za sobą albo śniadanie albo kolację w taki ciepły w formie przyjemnej znamy eksmisje owoce zamrożona została na miękkie owoce pestki granatu świetnie się nadają do tego, żeby to przyozdobić jestem nawet absolutnie pod wrażeniem wcale nie uprzedziła pani Sylwii Majcher, że tak będę odpoczywać z tych po po świątecznych przetworzonych resztek, chociaż pewnie domyśliła się pani, że będziemy chcieli coś usłyszeć to rzeczywiście jednak przy samym tylko tym 1 stole można improwizować improwizować, a jak się ma w takim razie to śniadanie przetworzone z poprzedniego obiadu czy poprzednie kolacji z dnia poprzedniego oczywiście wcześniejszego planowania tygodniowego, bo ja już tutaj sobie wyobraziłam dobrze to jak tu będą sobie w planować codziennie co jest na obiad, ale właściwie co jeśli ten obiekt nie zostanie zjedzony jest obiad będę musiała zrobić następne śniadanie lub następny obiad i cały plan misie rujnuje, bo zakupy tygodniowe już zrobione i znowu coś się zmarnuje będę musiał wyrzucić to ma pani Iza to nie do końca doc. Manchester, by właśnie mówię o tym, chyba nie zdołał to tylko władza niezrozumiała nie właśnie uniknięcie tego tego przepychu czy nie zrobimy zakupów raz w tygodniu tylko lepiej, bo i planu nadzoru nad nim nie wierzy w to, że będziemy się do tak nam dotrzymać zresztą należę, ale ten rytuał sobotni test plam na cały nieraz na kilka najbliższych dni tak do środy dni wolnych od Duńczycy czy Francuzi mają swoje targi 2 × w tygodniu z modeli żonę właśnie od dożynek robią zakupy do środy w środę zmienią nam się perspektywa Irmy kolejne zakupy nikt z tym mamy przetrwać do euro będą uczyli to jest ta racjonalna dobra perspektywa kilka dni, ale nie cały kraj może 4 dni, bo się też niż nic mi zaplanujemy cały tydzień będziemy tak u wiązani, że na pewno by się wystarczy, że żyje w naszym mieście nie ma w Challenge węszyć poza tym, że my też takich ciastek, że chcemy też z Łodzi zaprosili, gdzie zjemy land pracy określa poczęstuje nie zdążymy zrobić tego obiadu więc, żebyśmy też, żeby to nie nie było taką koniecznością jeśli zaczniemy gotować z konieczności to zmarnować też będziemy nimi jest, że inwestowanie drugim dostosować się po prostu do swoich warunków i te 34 dni przygotowania będą najlepsze w środę mamy kolejną perspektywę na końcu kocham robić zakupy i nas się z wieżą widokową Łysenko miała korzystny dla, gdybyśmy nie kocha i nie byłoby tak przepełnionych koszy w hipermarketach sklepach na targach takiego wyboru, ale dają właśnie sobie elblążan tezie, że mamy tę nową perspektywę tak nie uzależnia nie uzależniamy się od tego swojego planu, bo wtedy nic z tego nie wyjdzie i jeśli zostanie pani trochę kaszy z objazdu to nie trzeba też lekarz może powstać 23 dni w lodówce nie trzeba następnego dnia je wykorzystać można wykorzystać w domu wtorkowe obiad można wykorzystać w czwartek w Lesznie no tak, ale tej kasie zostało im 1 , 5 porcji rodzina jest pięcioosobowa to państwo bierze do pracy albo mężowi pani do pracy, a dzieciom robi już są inne nie ja chyba do pani zadzwoni zachłysnęła znów nie mam takiej odpowiedzi gotowej na każdą sytuację, bo ja należę do tej mniejszości być może jednak, a może i większości Niemczyk były takie badania osób, które nie przepadają za tą działalnością kuchenną nie ma pomysłu na pomysł, by tam na brak tegoż Stefan brak tego zmysłu twórczego pani jest gotowa z odpowiedzią na każdą sytuację dla mnie to jest męczarnia po prostu tak jak w innych na innych polach jestem twórcza i radzą sobie doskonale tak tutaj widzę nawet po, porównując siebie męża ja wchodzę do kuchni mówi nie ma nic do jedzenia może chodzić do kuchni wychodzi oby zrobione, więc to jest to jest kwestia właśnie im zmysłu podejścia przyjemności takich wirtuozerii intuicyjnie trochę też tak, ale jak się wykryć do ludzi takich jak pani trwają właśnie tego otrzymują nowe leki to są komary w naszych zebrali cenne rzeczy, które najczęściej marnujemy tu nie ma nawet nie ma wlan jest grzywną, ale my gola w badaniach krewetek i mój nie ma ani nie ma ślimaków nie każdy Polak ma zamierza też nie ma kina mnie niesamowitą okazję mamy po prostu jabłka moment pietruszkę pomarszczoną mamy marchewki ołtarz zostaje na marchewki np. możemy sformalizować się z sezamem czy sałata jest mój ulubiony przepis, który cieszy się tak wielkim powodzeniem w drogach wiele ma mieć wyższe taktowanie bazowe autor sagi o wydanie tej wciąż nie jest obaw wobec sałaty dostaje najwięcej o Hara jest ich nie załatano przestaje fruwać mają wyrzucano, bo jest nie jest jędrne nie jest przyjemna w smaku tym wkładem do piekarnika albo na patelnię dodajemy Jarmuż ta, która jak Jarmuż wandale budują krócej niż jemu też są to trochę krócej ją duszenie się jako wyrób bardziej dotknięta tym mamki psy ras sałaty drobiem robiona ciepło z takim sosem Miodową musztardowy dodaje chcemy trochę czosnku jak mam pestki granatu pestki granatu Jaknie to mogą być porzeczki w sezonie mogą być maliny puszczają świetnie SO IT sałata zupełnie inaczej nie wyobrażam pełni inna niż koalicja była malutka ciepła i naprawdę urzeka wczoraj dostałam nawet inny esemesa od kogoś, kto kupił książkę przeczytał i zakrętach woził zużywała sonaty jest taka genialna głos to drwina z programów telewizyjnych też się przygotowywałam i też tam najpier w było niedowierzanie i sałaty będzie szybko biegać nie będę nic nie zniknęła z optymalizacją rzeczywiście to jest to to jest jakieś tabu stąd sałatą sałata rzeczywiście w naszej wyobraźni funkcjonuje wyłącznie, jakie jako taki produkt świeży chrupiący jędrne na tyle na 100 możliwych lekko pod, więc w liście sałaty już są uważane za niezdatne do spożycia i synem, bo niskie, że kody do piekarnika, bo nie lubimy pieczonych rzeczy albo rząd tego nie toleruje do blendera miksujemy problemy ze szpinaku koktajl znała myślą tak samo zrobić kojarzony z równie pyszne in, gdy świetnie smakuje zresztą nie to samo można zrobić dziś, choć po duszenie z rzodkiewka mi rzodkiewki my też jemy tylko zapewnić sobie trasę na wielkanocnym stole wyposażyliśmy się w sporze Kiełek i należy jutro pojutrze MO MEN mąż dosyć miękkie kroimy je w połówki albo w ćwiartki na patelnię odrobinę masła i potem płatki migdałów, iż ma mieć świeże zioła można dodać jeszcze 6 z miętą są świetne też smakują, by zrobiła z Guilherme jedzona ba Misiewicz rzecznik BOR kobiet pisze Richard von Trier inwestor w oczy, by pani filozofia niemarnowania jedzenia przełożyło się jakoś się na inne, by obszary stylu życia była często rozmawiam minimalizm jestem zafascynowana oczywiście tym kierunkiem tym stylem życia tą filozofią szczególnie właśnie się do nas podbudowana taką motywacją etyczną ekologiczną inne jakimś takim myśleniem globalnym i zauważam n p . jeśli ktoś wychodzi od minimalizmu modowego zaczyna robić porządki w szafie to bardzo często rozbudowuje swoją świadomość wiedza nam wiele innych obszarów dziedzin i to się pomału rozwija na inne obszary ciekawa jestem czy w życiu pani czy w życiu pani rodziny też tak się stało, że był jakby, jakby to nie marnowanie jedzenia w jakimś sensie przełożyło się na i świadoma świadoma, że konsumowanie innych produktów czy dóbr tak i z tego też bardzo zadowolona z aresztu stało się tak jakby samoistnie dzieciom ograniczyć już nie dobrym słowem, ale tak myśleć rozsądnie podchodzić rozsądnie do tego jedzenie do tego do czego mam dostęp do to też dało mi taką potrzebę uwolnienia się różne rzeczy, kto mnie się od 4 lat mam mnóstwo książek nie mam gdzie ich trzymać oprócz tego, że większość książek już staram się jednak być we czytnik, do którego długo nie mogłam się przekonać, ale różne względy innymi to ułatwiły to regularnie robi przegląd książki oddaje je do biblioteki, do której moja córka Jenny nie chodzi na różne zajęcia takie proponowane przez bibliotekę ucieszyłam się dekret wydał taką bibliotekę, dlatego że jak dzwonią to była i było jedyne miejsce, w którym pani powiedziała tak biorę wszystko bez żadnych problemów nie stwarzała dodatkowe komplikacje władze Drezna na tym, że jej grzywnie karze bez segregacji wybił wyborcom, że literatura piękna wieś słowniki także jakiś czas właśnie teraz 2 tygodnie temu zrobiłam kolejne porządki i 6 takich dużych toreb mój mąż zawiózł pani, bo przecież mamy także dziennikarze odwiedzą menedżerom wyglądają w sanktuarium matki książę tak tak także obaj podobnie jest z ubraniami nieregularne porządną wejdzie między ubrań po dzieciach mam sporo tych, którzy działali największy problem jest z minimalizmem ich o powiadomieniu tak, ale zabawki też też robi na bieżąco porządki i wynoszą tam nerwowym przedszkola albo do żłobka, w którym wiem, że na oczy pani nie przeraża swoich koleżanek perfekcjonizmem bije jego filmy z Żerania i ja nie jestem karnistą perfekcyjna tylko po prostu jest samo zaczną się zacząć ilekroć w tym tę przestrzeń to jest bardzo ważne na złagodzenie fali w Chinach samemu to jest inna perspektywa się już nic tylko męża to też jeszcze nie jest tak ciasno, ale się pojawiają dzieci, które nagle dwoje dzieci, które ma właśnie z mają swoje życie swoje zabawki swoje ubrania swoje potrzeby to ta przestrzeń tak zagracone rzeźby początek w taki oddech to trzeba ją Waniczek stylem zrobiły nic się sama nie pozbędą zabawek, które nie dostają w Krośnie mamy, więc śmieciem w dedykowanym dziecku rocznemu to jak dotarłby do torby i wynosić się środkami, które są fajne dla dzieci jak mają pół roku, ale dla cztero czy pięcioletniego dziecka już niekoniecznie dowodzą one mają tam stać na półce inne dzieci będą szczęśliwe, że mogą z tego nie skorzystać jestem fanką wszystkich takich miejsc, gdzie można wymieniać się ubraniami rzeczami oddawać się też byłam na szczęście regularnie w mojej okolicy są organizowane takie imprezy oprócz takiego towarzyskiego aspektem zresztą najczęściej zabieram też liczba one nasiąkają jak zeznała kelnerka w motorze jest, by taka przestrzeń zorganizowana właśnie rodzinnie, więc dzieci mają co robić, że wzajemnie ludzi siebie inspirują, bo tu nie chodzi o to, żeby sprzedać coś zarobić tylko o to, żeby się tego pozbyć się bardzo, bo zaczyna podobać się w Polakach żył dziś dojrzeliśmy do liberalizmu, dlatego że ta oddaje się nawet markowe ubrania za dwa-trzy złote takie dziecięce czy 5 zł, a potem zdecydowano, że my coś co kupuje taki pasztet ktoś jest zadowolony, że sprzedaje taki koszt to nie chodzi o to, żeby nie tam nagle uzbierać całą swoją pensję tylko o to, żeby uwolnić się da się od tych rzeczy, a ktoś inny może skorzystać takie rzeczy się działań w stanach Zjednoczonych Francji, które jest bogatsze zdecydowanie od nas czy Wielkiej Brytanii i fajnie, że do nas te mody to dobry model wycierają się duszno nie będzie tylko moda czy trend, ale taka naturalna kolej rzeczy nieuniknione drodzy państwo zachęcamy dzisiaj państwa do refleksji przy uginają się stole na temat minimalizmu na temat racjonalnego gospodarowania nadwyżkami wszystkiego co mamy dzisiaj szczególnie zachęcamy państwa do refleksji na temat racjonalnego gospodarowania żywnością i mamy dla państwa prezenty książki wydawnictwa buch man książki Sylwii Majcher książka zatytułowana gotuje nie marnuję kuchnia 0 łez po polsku jest w tej chwili dla państwa dostępna pod adresem poranek małpa Stokrotka FM, a już bardzo dziękuję za rozmowę naszym gościem była Sylwia Majcher dziennikarka współautorka bloga kuchnia w formie autorka książki gotuję nie marnuje kuchnia widziała jest po polsku bardzo dziękuję za rozmowę ja dziękuję również i myślę, że ta książka jest najlepszy prezent można sobie zrobić na święta na wiosnę właściwie bez okazji zapraszamy na informacje świąteczny poranek w radiu TOK FM
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: ŚWIĘTA Z RADIEM TOK FM
-
-
33:24 W studio: Dariusz Gzyra
-
13:51 W studio: Łukasz Miłoszewski
-
-
10:41 W studio: Dorota Łoboda
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
29.09.2023 14:59 Półka z książkami
-
29.09.2023 12:00 A teraz na poważnie10:19 W studio: Jacek Dehnel
-
-
29.09.2023 10:10 Gościnnie: Wyborcza, 8:1019:09
-
29.09.2023 10:30 Twój Problem - Moja Sprawa
-
29.09.2023 11:00 OFF Czarek22:38 W studio: prof. Wojciech Szafrański
-
29.09.2023 11:40 Kultura Osobista10:37 W studio: Marcin Liber
-
29.09.2023 10:00 OFF Czarek36:16 W studio: Gabriela Jeleńska
-
29.09.2023 14:40 Raport Gospodarczy12:12 W studio: Rafał Benecki
-
29.09.2023 16:20 Światopodgląd10:50 W studio: dr hab. Konrad Talmont-Kamińsk
-
29.09.2023 13:40 Połączenie23:54 W studio: prof. Patrycja Grzebyk
-
29.09.2023 14:20 Połączenie06:58 W studio: prof. Małgorzata Myśliwiec
-
29.09.2023 17:00 Wywiad Polityczny14:50 W studio: dr hab. Paweł Kowal
-
29.09.2023 13:00 Połączenie21:21 W studio: dr Anna Kwiatkowska
-
29.09.2023 16:00 Gościnnie: Wysokie Obcasy21:43 TYLKO W INTERNECIE
-
29.09.2023 17:20 Wywiad Polityczny25:16 W studio: Michał Fedorowicz
-
29.09.2023 15:20 Światopodgląd11:20 W studio: dr hab. Dominik Batorski
-
29.09.2023 15:00 Światopodgląd10:45 W studio: Edwin Bendyk
-
29.09.2023 16:00 Światopodgląd10:24 W studio: dr Łukasz Danel
-
29.09.2023 15:40 Światopodgląd12:19 W studio: prof. Monika Sus
-
29.09.2023 18:30 TOK36009:54 W studio: Krzysztof Dębiec
-
29.09.2023 18:40 TOK36006:30 W studio: Kamil Syller
-
29.09.2023 18:59 Babel. Rzeczpospolita Multi-Kulti41:07 TYLKO W INTERNECIE
-
29.09.2023 16:40 Jeszcze Więcej Sportu12:58 W studio: Joanna Sakowicz-Kostecka
-
29.09.2023 19:20 Lista Przebojów TOK FM16:11
-
-
29.09.2023 18:15 TOK36004:11 W studio: Anna Dzierzgowska
-
-
29.09.2023 18:59 Szkoda czasu na złe seriale36:30 W studio: dr Agata Loewe
-
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL