REKLAMA

Ogród - Kuchnia - Stół. Rekonstrukcja kuchni staropolskiej

Data emisji:
2019-04-07 12:20
Audycja:
Niedzielny obiad
Czas trwania:
15:37 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

, bo po łup w co w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłania się państwo chcą przywitać nowego państwa i goście z nim pan Adrian Ołdakowski dzień dobry tenorem muzeum Pałacu Wilanowie jest on także re konstruktorami w tej uwaga kulinarnym, bo nie tylko są rekonstruktorzy, którzy próbują nam pokazać jak wyglądały bitwy sprzed wieków amen, bo też wielkie wojny można też odtworzyć jak wyglądały te obiady osławionej się, zwłaszcza tutaj na Rozwiń » polskich ziemiach zgadza się ja też staram się przede wszystkim przed przybliżyć naszym odbiorcą to jak dawniej wyglądała kuchnia i pokazać, że był to niezwykle ważny element kultury zresztą dzisiaj również Instytut jest taka ciekawa forma rekonstrukcji, bo rzeczywiście jest i słyszymy o rekonstrukcji historycznej to głównie nam się kojarzą jak i bitwy inscenizacje nad tutaj mamy taki kawałek żywej historii i próba odtworzenia przede wszystkim smaku tych dawnych dań i spotykać się państwem regularnie w zasadzie działamy przez cały tydzień głównie zależy nam na edukację najmłodszych dlatego w tygodniu mamy zajęcia dedykowane dla szkół i tutaj przychodzą grupy od pierwszej klasy szkoły podstawowej aż po technikum gastronomiczne natomiast w weekendy mamy zarezerwowane na inne aktywności głównie dla rodzin z dziećmi oraz dla osób dorosłych no dobrze to od razu powiedzmy, że dziś jeśli państwo jeszcze nie mają panów na popołudnie o godzinie szesnastej muzeum Pałacu króla Jana trzeciego w Wilanowie przy ulica Stanisława kostki Potockiego 23 odbędzie się taka rekonstrukcja zgadza się akurat dzisiaj bierzemy na tapetę man ni z Austro-Węgier i tutaj mamy kolację, którą wydał Franz Jozef była to kolacja przed zaaranżowanym ślubem tak możemy powiedzieć najmniej rzeczywiście błota iście królewskie to tworzymy 5 dań do tego będzie oczywiście selekcja węgierskich win, które zawsze cieszyły się po popularnością no i myślę, że będzie to nie lada przygoda i dla historyka i dla smakosza no dobrze wie ile osób bierze udział w przygotowaniu takiej kulinarnej inscenizacji ile osób pracujemy z zespołem już tak bezpośrednio powietrzny nad samymi daniami 2 szefów kuchni lub nawet 3 plus zespół Edukator ski, który składa się z 2 osób czasem jest to więcej osób wcześniej czy ćwiczymy to dania, więc tak naprawdę na myśl, że ta liczba osób zaangażowanych w cały projekt to się na spokojnie, ale około 10 i ułożą sobie, że taki długi stół, za którym jesteście państwo, przygotowując to po drugiej stronie tego stołu są ludzie są publiczności czy też nie ci, którzy decydują się uczestniczyć, traktując jako warsztat i też, przygotowując dania Otóż nie tutaj akurat pracujemy razem z uczestnikami kolacja jest w nazwie bowiem rzeczywiście zasiadają później dostał, ale najpierw jest to część warsztatowa koszt warsztatu kulinarnego i tutaj uczestnicy mają własne stanowiska pracują zespołowo nad przygotowaniem tych wszystkich dań, a my jako edukatorzy oraz szefowie kuchni czuwamy nad tą stroną kulinarną, żeby wszystko się udało, więc zabawy jest duża ona rzeczywiście tutaj nasi uczestnicy są aktywnie zaangażowani w otwór stworzy przyznam znakomity sposób na spędzenie niedzieli, ale być może dzisiejszy skórze proszę powiedzieć 5 dań, tak więc zdanie na podstawie czego na podstawie oryginalnego Menis tamtego okresu z konkretnego dnia i właśnie z tej uczty przed weselne i ich tak naprawdę nie mam podany tylko nazwy tych dań, ale jako, że mamy dużą wiedzę na temat kuchni na temat sztuki kulinarnej Europie jesteśmy w stanie otworzyć, tyle że też nie robimy tak tego w skali 11 to staramy się zainspirować tutaj, więc jest to pewnego rodzaju rekonstrukcja, która nie jest czymś sztywnym, ale na pewno jest wspaniałą bazą kreatywności i mnie ciekawi jak i jakie nazwy mają te dania, które przygotowaliście na dziś w jakie nas tutaj głównie francuskie mamy np. pudding raczej po lata i już może to jest już deser no właśnie czy to będzie deser niekoniecznie był to wytrawny pudding zrobiony z nerek wieprzowych stawka tak może pójść jako przystawka może pójść jako danie główne, a wraz z marginalnym nie jest troszeczkę dalej, lecz tam była aż tyle tych potra w serwowanych przecież to tak naprawdę ustalić tutaj właściwy porządek no to żal do 5 tys pierwsze z nich, a pozostałe to pozostałe m. in. pojawi się też homar jako chyba taka główna atrakcja, bo właśnie tutaj na tych prace rekonstrukcyjne sięgamy po te wykwintne leni toteż, żeby przybliżyć taką kuchnię wysokich lotów tak możemy powiedzieć, czyli wtedy też nam potem droższe produkty, więc będzie homar będzie też krem z przepiórek i to jest ciekawe, bo to jest Polski akcent w tym zagranicznym ani, jako że w oryginale pojawiał się popularny po polsku pularda do nas i sięgamy właśnie po przepiórki, żeby tak troszeczkę zastąpić produkt jest też pokazuje, że wcale nie trzeba się trzymać sztywno tych wszystkich zasad i faktów historycznych tylko można się też tym pobawić i oprócz tego jeszcze będzie podany na deser biszkopty z pomarańczami oraz jeszcze jedno danie, czyli polędwica zawinięte w cieście francuskim razem z pieczarkami i jesteście państwo zawsze pewni tego, że dostaniecie produkty, które pozwolą one przygotować tak wykwintne dania, ale też sięgające tak daleko w historię już nasza w tym głowa, żeby te produkty dostać, ale rzeczywiście jest to nieraz kłopotliwe, bo np. kiedy odtwarzamy czasy nam bliższe czy siedemnasty wiek od mamy n p . Capone kastrowane koguty, które dzisiaj nie są już aż tak popularne rzeczywiście można je dostać, aczkolwiek cena też jest dość wysoka, więc staramy się też zastępować pewne produkty, więc sięgamy po co innego co jest bardzo zbliżone, ale myślę, że to jest dobre z tej strony, że też pokazuje uczestnikom, że wcale nie muszą bać się kreatywności w kuchni czy, że nie muszą się trzymać stricte danego przepisu tylko mogą się troszeczkę pobawić rozwinąć swoje umiejętności i dobrać, a teraz rozwijam swoją wyobraźnię, by sięgać państwo inaczej spośród uczestników tego spotkania ze strony gości bez osób w ten ogromny warsztaty dla 20 osób czasem sięgali po 25 i uczestnicy właśnie wtedy mają za zadanie w zasadzie w zależności od typu warsztatu przygotować od 2 do 5 dań tak jak tutaj, o ile czasu matmę ile czasu mniej więcej przez bardzo jest początek o 16 jest początek myślę, że gotowanie zakończymy około godziny 181830 i później poszanowanie tego wszystkim tak później już siadamy do piękna krytego stołu i mamy okazję porozmawiać o tych smakach to zmienić opinię, bo głównie nam na tym zależy tak naprawdę jedzenie jest tutaj ważnym tematem, ale sam fakt jedzenia ustępuje miejsca myśl tych w tym rozmowom i tym całej tej od 2 całemu procesowi twórczemu, który towarzyszy sporządzaniu tych dań najpóźniej dyskusji o smaku punkty towarzyszy temu lekarz etykieta MO, bo przyzna pan, że dom można przygotować tak wykwintne dania, ale o 6, a do tego w sportowym stroju nie uchodzi no tak tak rzeczywiście, więc tutaj jeśli o to chodzi akurat nie narzucamy jakiejś sztywnej etykiety bardzo, aczkolwiek dbamy o całą oprawę wokół, czyli jest biały obrus świece wzorem specjalne kompozycje kwiatowe, żeby to kolacja rzeczywiście tak uświetnić Czyżby ludzie, którzy przychodzą do was muszą mieć muszą być w jaki sposób już wtajemniczeni w kulinaria to musi być ich pasja, czyli do całkowicie źle i zieloni mogą przyjść i próbować swoich sił myślę, że ktoś jest całkowicie Zielona też może przejść w końcu przychodzą do nas dzieci, które tak naprawdę często w domu nie mają w ogóle kontaktu z kuchnią i jesteśmy w stanie nauczyć ich bardzo wiele przede wszystkim właśnie duża radość może płynąć ze wspólnego gotowania z przyrządzania tych potraw pokazali, że później inaczej to zupełnie smakuje, więc tutaj zachęcamy wszystkie osoby, aczkolwiek już dorobiliśmy się takiego stałego grona odbiorców, którzy są u nas praktycznie na każdych warsztatach jak regularnie się spotykacie się jeszcze raz przypomnę raz miesiącu raz miesiąc jeśli chodzi o warsztaty dla osób dorosłych i to są to niech pan powiedział z reguły te same osoby te same w zasadzie można powiedzieć tak późna pouczyli mamy połowę tych stałych odbiorców, ale też przychodzą osoby nowo, jakie są ich wrażenia wrażenia są bardzo ciekawe, bo tak jak wiemy też nie boimy się sięgnąć po jakieś produkty, które no może zostały zapomniane może budzą kontrowersje to temat tego homara akurat na tym warsztacie, że będzie mieli okazję przygotować ten pudding Darek cielęcych, więc uczestnicy na pewno są zaskoczeni przede wszystkim zaskoczeni są smakiem połączenie smakowym szczególnie jeśli mówimy tutaj o kuchni siedemnastowieczne kuchni polskiej, która była przesycona smakami przypra w korzennych i ten smak był taki wielowarstwowy można powiedzieć, bo słodycz spotyka się ze smakiem kwaśnym oraz z tymi ostrymi charakterystycznymi przyprawami wiele osób decyduje się, by zasiąść po drugiej stronie stołu po takich warsztatach uczestniczą w nich regularnie i stać się tymi, którzy te trendy narzucają określają ciężko powiedzieć tak naprawdę, bo raczej przychodzą na te warsztaty o to, żeby samemu je, by spędzić fajnie czas, a czy później KUL kontynuują to w domu myślę, że tak, bo zawsze dajemy przepisy, które przygotowujemy uczestnicy później mogą sięgnąć po to w domu spróbować zrobić to danie jeszcze raz my też muzeum jest wydawcą książek kulinarnych, więc mają okazję po prostu sięgnąć do tych oryginalnych przepisów i całemu nieco pokombinować z własnej kuchni to, skąd w ogóle pomysł wziął się na to zgodzi się pomysł Otóż mniej więcej 10 lat temu muzeum wydało kompendium w parku la Roux albo zebranie potraw jest to pierwsze Kucharska książka wydana w języku polskim z roku 1600 osiemdziesiątego drugiego, a więc od razu jak pięknie nam się zazębia cała narracja jakoś napisali Stanisław Czerniecki kuchmistrz żyjący w czasach Jana trzeciego prof. Dumanowski, który opracował to dzieło, kiedy był naszym gościem zresztą opracował kompanię w parku larum i muzeum zdecydowało się wydać to publikacje i to był początek takiej dużej serii polskie zabytki kulinarne monument poloniści z kulinaria, więc dalej kontynuujemy współpracę cały czas staramy się odkopywać te dawne teksty i ostatnie 2 tomy to były tomy przepisów rozproszonych, które właśnie tutaj zespół pod przewodnictwem pana profesora zebrał i opracował rzeczywiście jest tak szerokie spektrum od szesnastego do osiemnastego wieku, więc Belluschi materiały źródłowe i później w roku 2014 wystartował program ogródków miastu czyniliśmy tą kwestią teoretyczną w książkach, ale chcieliśmy to przełożyć też na taką lekcję żywej historii i dlatego też postanowiliśmy prowadzić warsztaty kulinarne, ale jak już słychać o nazwie programu jest to dużo więcej niż tylko gotowanie, czyli tutaj ICM praktycznie całą trasą wchodzimy do ogrodu, który daje nam piękne produkty jak i warto tutaj się pochwalić bowiem mamy odtworzony ogród z czasów Elżbiety Sieniawskiej taki ogród użytkowy, gdzie też są nasadzenia wg dawnych inwentarzy później oczywiście mamy kuchnię, czyli ta bardzo szeroko rozwinięta część kulinarna oraz skończymy stałem i też o kulturze stołu wiele mówimy bowiem prowadzimy warsztaty savoir-vivre u głównie ze szkół, ale teraz też mamy takie ciekawe cykle staropolskie ucztowanie, gdzie rodziny z dziećmi przychodzą i uczą się właśnie takiej etykiety dworskiej i tego co testu to wcześniej namówił jeśli dziś zasiądzie około osiemnastej 30, do której skończy się przez tradycję polską jest biesiadowanie rzeczywiście jest tradycja biesiadowania tutaj staramy się troszeczkę to wszystko już u współcześnie ci dopasować do warunków oraz czasu, który mają nasi odbiorcy, więc myślę, że tak do godziny dwudziestej pierwszej raczej wszystko uda nam się zamknąć prośby dzieci czy inne tego typu miejsca historyczne w Polsce organizują zajęcia kulinarne Nigelli w ten sposób u próbują zrekonstruować historię szczerze mówiąc nie spotkałem się jakoś tak w pojęciu rekonstrukcją kulinarną w Polsce, która była takim stanem programy tak jak jest to u nas w muzeum w muzeum, ale na pewno jest kilka ważnych postaci kilka szefów kuchni, którzy inspirują się tymi dawnymi przepisami próbują to odtworzyć my tutaj na pewno wartym uwagi czasem jest Bogdan Gałązka, który prowadzi kasę Gothic ta zamków w Malborku ja z kolei odtwarza kuchnie krzyżacką robi co dotąd, ale co prawda na innym poziomie nie tyle dekad edukacyjnym są gastronomicznym prowadzi własną restaurację, ale to też jest wielka misja, żeby uświadamiać ludzi pokazywać się te smaki i pokazać, że rzeczywiście możemy tutaj być dumni z kuchni, którą mamy w Polsce to, że te zapewniają intuicyjnie właściwy strzeże pewnie Francuzi są nr. 1 jeśli chodzi o tego typu rekonstrukcji wyobrażam sobie tamte tamtejsze zamki pałace i tak naprawdę o próbę przeniesienia się w czasie czy Francuzi na pewno tak będą mieć mocną kandydaturę, aczkolwiek ja jestem osobiście zapatrzone wyspy brytyjskie Anglia, bo rzeczywiście rekonstruktorzy, którzy ten tam się zajmują robią to od podszewki, czyli sięgają do źródeł historycznych i wychodząca z tego źródła dochodzą do naprawdę takiej prawdy historyczne jest to co prawda trochę inne rekonstrukcja niż ta, którą my robimy, czyli oni raczej sztywni sztywno trzymają się tych reguł i wszystko począwszy od garnków od paleniska robią w ten sposób jak robiono to dawniej natomiast jedno robi to wielkie wrażenie, bo jest to bardzo mocna podstawa naukowa czy czy jest to taki mocny fundament nawet jest tylko 1 strona medalu bowiem drugą jest to, że potrafią też uwspółcześnić to warto wspomnieć jest ona Blu MEN Tal, który właśnie mocno się tą kuchnią zainspirował na ich zniósł swoje restauracje na najwyższy światowy poziom dziękuję panu bardzo za to opowieść o nas Jan Ołdakowski muzeum Pałacu Wilanowie re konstruktor kulinarny był z nami dziękuję bardzo gorąco jeszcze w taki pomysł w ciąży panu tak zafascynował ten zasób ości należałoby zapewne zwrócić się do naszych słuchaczy nie macie pomysł na prezent dla bóstw kogoś ze swoich bliskich i zamiast iść kolejni inaczej bez pomysłu bez inwencji po to, po kolejną butelkę wina cross prezentuje się komuś to ktoś prezentuje się taką kolację w myśl, że uczta będzie niebywała zapamiętano na długo pewnie przyszło długo, bo szukam prezentu dla obu stronach dziękuję panie Janie z bardzo państwo zaproszą nas na informacje nie do Radia TOK FM usłyszymy się po Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

Z Dostępem Premium TOK FM odsłuchasz każdy podcast! Wybierz pakiet Aplikacja i WWW - słuchaj gdzie chcesz i kiedy chcesz!

Kup teraz

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA