REKLAMA

Niedzielny obiad pełen warzyw. Tofucznica z brokułem i pasta z zielonego groszku – jedz zielone

Niedzielny obiad
Data emisji:
2019-04-14 12:20
Audycja:
Niedzielny obiad
Prowadzący:
Czas trwania:
24:53 min.
Udostępnij:

O tym, jak istotne są warzywa w naszej diecie, mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz – dietetyk kliniczna, autorka książek o zdrowowym odżywianiu, m.in. „Jedz zielone”.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Karolina Głowacka przy mikrofonie rozpoczynamy audycje niedzielny obiad dzisiaj na niedzielny obiad proponujemy państwu przede wszystkim, aczkolwiek nie wyłącznie warzywa, a w naszym studio książka jedz zielone książka to jedno przede wszystkim jest autorka tej książki pani Hanna Stolińska Fiedorowicz dzień dobry nawet witam wszystkich i pani Hanna Stolińska Fedorowicz jest dietetykiem klinicznym absolwentką Warszawskiego Uniwersytetu medycznego jest zielone, czyli pani nas Rozwiń » zachęca, żebyśmy jedli nie tylko warzywa, ale konkretne warzywa zielone warzywa, dlaczego żyło tamto jest szalenie istotne pamiętajmy, że u podstawy piramidy żywienia od 2 lat to piramida się zmieniła są warzywa i owocach kiedyś był nawet u podstaw wyżywienie jest ruch nawet truchtać, jeżeli mówimy już konkretnie o 30 i tabela o produktach tom to też są to w warzywa owoce później dopiero produkty zbożowe i nie oznacza to, że mamy już tych produktów zbożowych jeść mniej, ale warzy w zdecydowanie więcej zasada jest taka, że połowa warzyw, które spożywamy w ciągu dnia powinna być spożywana na surowo, ponieważ obróbka termiczna bardzo niszczy witaminy szczególnie witamina c i kwas foliowy z około 80 % natomiast druga zasada, jeżeli chodzi o warzywa jest taka, żeby jeść połowa uważa warzy w czerwone żółte pomarańczowe, a druga połowa, żeby to było też zielone najlepiej liściasta, ponieważ one mają zupełnie inne skład nie ma 1 produktu 1 warzywa, które dostarczy na wszystkich witamin składników mineralnych no ale w ciągu dnia to im, jaki procent diety posiłków powinny stanowić warzywa warzywa przynajmniej powinny stanowić połowę zawsze talerza, czyli połowa talerza warzywa i z tej połowy połowa to zielone, a pozostałe inne kolory oczywiście to nie jest możliwe jesteśmy tylko ludźmi, więc nie będziemy tak Super dbać, by mieć 2 rok 2 rodzaje surówki i tak nie ma takiej możliwości też są koszty przy MOSiR chce, ale więcej tak, żebyśmy dodali sobie tam sałatę do kanapki, żebyśmy wrócili szpinak czy Jarmuż do koktajlu, żebyśmy zjedli zieloną sałatkę na kolację i to spokojnie wystarczy co to znaczy porcja, bo często w plan dietetyczny poradach mamy do powiedzmy słyszymy, że trzeba zjeść 5 porcji na przemoc w porcjach 5 porcji warzyw owoców to zmienimy w ciągu dnia powinniśmy zjeść nawet od 7 do 9 tylko pamiętajmy, że stosunek warzyw owoców to z 4 do 1, żeby tych owoców mniej zadłużone słodkie, bo są słodkie tak, bo mają wróg to za natomiast porcją przyjmujemy 1 średni owoc około 100 g czy w 3 czy taki średni pomidor około 100 g albo filiżankę surówki to już jest tak duży, że absolutnie natomiast ja widzę moich pacjentów, że jest bardzo mało warzy w Acta jest to zwolnienie są plastry pomidora do kanapki to jest uznane za żywota no chyba tylko marzą sobie cebule i Doda się to warzywo co więcej panie zaraz powie, że ziemniaki te nie są ważność ziemniaki to też nie jest warzywo u nas w Polsce ziemniaki są osobną grupą produktów spożywczych tak samo jak na szkodę w Anglii osobną grupą produktów spożywczych jest ryż u nas jest to po prostu produkty zbożowe, ale ze względu na tak wysokie spożycie jest po prostu osobna grupa kryzys gatunkowo są warzywami tylko mówimy z tej perspektywy dietetycznej żywieniowe jak Dan CE, czyli jedno porcja to nie jest wcale tak dużo, więc te minimalne 5 to faktycznie nie brzmi już tak przerażające nawet to co pani mówi 789 daje się jakoś zorganizować natomiast 1 rzecz mnie ciekawi co to znaczy, że jest 1 porcja, że jest ustalone mniej więcej ZS porcją jesteśmy tak różni i my się od siebie chociażby różnimy wzrostem wagą, a jesteśmy powiedzmy mniej więcej podobnym wieku, ale mamy osoby dużo starsze dużo młodszy większe mniejsze na różnym etapie życia jak tutaj rozróżnić, kiedy mamy ile jest to znaczy ja zawsze moim pacjentom pokazuje jak i produktów powinni jeść natomiast co do warzyw mówię no limit i jedz tyle ile chcesz im więcej zjemy warzy w tym lepiej, ponieważ każda dodatkowa porcja warzyw owoców zmniejsza ryzyko chorób i rozwoju chorób przewlekłych tak przede wszystkim mówimy zawał udar cukrzyca niektóre nowotwory szczególnie rak jelita grubego no wiadomo, że mamy wtedy piękne włosy skórę paznokcie tran sita to też ma ogromny wpływ Wyżyn na naszą na nasze takie samo poczucie w inne także nie można powiedzieć dokładnie ile powinniśmy tych warzyw jeść, ale jak najwięcej naprawdę ja zawsze tłumaczy pacjentom, żeby to dla mamy 5 posiłków w ciągu dnia to, żeby 4 były warzy w na 1 było owocowe, jeżeli rano mamy kanapki to, żeby to niema tam przysłowiowe plastry do kanapki tylko właśnie osobny talerz z pomidorem ogórkiem papryką rzodkiewką kiełkami sałatą co tylko lubimy tak drugie śniadanie może być owocowe do obiadu jakieś gotowane warzywa albo surowe podwieczorek może być napisano w soku warzywnego to też jest porcja warzy w do kolacja pieczone warzywa albo leczo warzywne albo sałatki, które bardzo lubimy Polacy twarożek z warzywami wszędzie da się przemycić te warzywa, nawet jeżeli dzieci lubią jeść warzyw to też jest taka możliwość tak naleśnika w pierogach placka, a nawet na szpicy tak to nie musi być pizza z serem żółtym komorze Bizub Colombo celom, a z kont ten problem, że dzieci nie lubią jeść warzyw dzieci i wielu dorosłych mam znajomych, którzy mówią, że to nie jem warzyw jeśli w tym zasługa, ale i tak jak to możliwe przecież to radiostacja dla wegetarian, którzy nie jedzą warzy w Noto to muszę przyznać jest już karkołomne zajęcie karkołomne zdecydowanie myślę, że wszystko bierze się z nawyków żywieniowych, jeżeli dziecko na samym początku zaczyna jeść owoce jakieś inne produkty, a nie warzywa to przyzwyczaić do słodkiego smaku później bardzo ciężko sprowadzi warzywa do diety, jeżeli rodzice sami nie dają przykładu inni jedzą tych warzy w, bo tak jest taki facet już im też mam dużo jest on, że np. przyszła do mnie mama z synkiem, który miał problem ze z otyłością Tronina warzyw zaproponowałam może zaczniemy od listka sałaty do kanapki z mamą winni, a przecież to niedobre także jak będzie miało gdzieś tam korzyść jesienią ciasne się nauczyć także musimy przede wszystkim dawać przykład takiej próby taniała także zdjęcia rodzimy Super sałatki czasami się zamszowe nadarzy zjedzą w ojczyźnie widzą to tak nie działamy musimy od początku dzieci dzieciom dawać warzywa i jest kwestia nawyku żywieniowego tylko ich wyłącznie do dziesiątego roku życia ten nawyk jest łatwo zmienić spóźnił się ciężej, więc naprawdę alarmuje, że beta warzywa i na samym początku był w dużej ilości natomiast tak z dzieckiem musimy pójść do sklepu późno ten dział z warzywami owocami ona sobie wybierze nowo proszę pani dziecko, że w dziale ze słodyczami w centrum im się, by nas ogarnąć musimy 1 wciągnąć w UE musimy z dzieckiem znaleźć jakiś fajny przepis, żeby ugotować tak razem przygotować do jedzenia, ale co najważniejsze usiąść do stołu razem, bo często jest tak, że zaganiani rodzice przychodzą po całym dniu pracy i robiąc dziecku zapiekanki z serem albo makaron z sosem, bo to jest najprostsza rzecz tak trzeba jednak troszkę czasu poświęcić temu dziecku, żeby jadł warzywa i znam bardzo dużo takich przykładów z rodzin, które naprawdę dzieciaki jedzą fantastycznie warzywa i są zdrowe i Romy to świadomie to nie jest tak żony są zmuszane do tego my musimy też dzieciom mówić o niebo jedz marchewkę, bo jest zdrowa tylko może troszkę bardziej ubarwić także dziś ich superbohater jest to marchewka zleceń to da także inną gdzieś tam musimy kombinować i może też jednak trochę negocjować z dziećmi do znacznego no i są te warzywa, które smakują im bardziej samą traumę z natką pietruszki, która była nazywana witaminą com przez moją ciocię Mariola pozdrawiam serdecznie miny i kiedy byłam w gościach zawsze musiałam ją zjeść hamburgery po prostu straszne wszystkie inne warzywa okay, ale to natkę pietruszki Bolek rusztu koszmarne myślę sobie, że można podać mi spokój z natką nea skupić na innych rzeczach, więc rośnie armia ma swoje SA nie może mówi o tym, dlatego, żeby się to nie kojarzyło dzieciom w późniejszym dorosłym z przymuszaniem właśnie oczywiście trzeba dać wybór tak czy zjeżdża się buraczki marchewkę czy 3 dni w roku kaci gotować dziecko od razu nie powinni je tylko zaczną się, które warzywo jednak będzie dla niego najlepsza jak przechowywać i przygotowywać warzywa mówi pani o tym, żeby jeść przede wszystkim na surowo się do nich, których na surowość nie można tak naprawdę to większość warzy w można jeszcze na surowo nawet cukinię w słup i kalafiory i kalafior brokuł to są wszystko im i brukselka brokuły też brakło też taki brukselka to są wszystko warzywa, które można jeszcze na surowo i oczywiście wszystko zależy od tego czy nasz organizm jest do tego przyzwyczajony czy nie, bo jeżeli zaczynamy dopiero w historię z warzywami straty niestety no to nasz organizm się buntuje tak w większej ilości błonnika pokarmowego i mamy uczucie pełności wzdęcia niestrawności, ale tez kwestia dwóch-trzech tygodni, żeby nasz organizm przestawił na Pradze i zupełnie inaczej funkcjonuje zaczynamy chodzić do toalety co jest dużym problemem dla wielu osób teraz firma będzie też tak tak nie mamy tych zaparć prawda tak i na surowo, bo mają wtedy najlepsza właściwości tak natomiast, jeżeli mamy problemy żołądkowo-jelitowe to nie znaczy, że my musimy rezygnować z tych surowych warzy w można np. ukraść sobie pomidora bez skórki do kanapki można zmiksować koktajl szpinak Jarmuż skórki no bo ta skórka będzie bardziej taka podróż mającą, tyle że liczba osób ktoś ma problemy z układem pokarmowym i w ogóle zmiksowane zupy koktajle pieczone warzywa leczo warzywne takie rzeczy po prostu bardziej miękkie Bach bardziej takie zmiksowane i jak najbardziej te warzywa są tolerowane, szczególnie że choć koktajl stąd brukselkę to mnie pani zaskoczyła można je zjeść nas romantyczna jest niemożliwe bardzo lubię brukselka, ale nigdy nie odważy pamiętajmy, że brukselka się gotuje nie więcej niż 6 minut na parze spóźniona traci masę swoich właściwości właśnie jak przygotowywać, bo jeśli już zdecydujemy się na gotowanie warzywo lub klubu ciepłem lubimy ciepłe jedzenie to przede wszystkim na parze prawda przygotowani na parze, ponieważ w wodzie na rozpuszczają się jednak te witaminy rozpuszczalne w wodzie szczególnie witamina c kwas foliowy tracimy bardzo dużo, a po to, jemy w sumie warzywa i owoce głównie dla tej witaminy c, więc najlepiej na parze, ale też pieczone grillowane duszone w ich tylko krótko tak pamiętajmy, żeby te warzywa były Andante można korzystać z mrożonek mrożonki są najlepszą metodą przechowywania żywności zwykle ludzie mówią, a mówimy nie ma warzy w są warzywa są warzywa korzeniowe są kiszonki i są właśnie mrożonki nasz organizm nie rozróżnia tego piramida żywienia jest całoroczna taki zawsze podstawą są te warzywa owoce i to nie znaczy, że jeżeli mamy ich w sezonie troszkę mniej to jemy ich mniej natomiast z drugiej strony, jeżeli przychodzi lato to nie rzucają się to owoce wszystkie tak oto przychodzi sezon na truskawki oczyść truskawki mają najmniej cukru ze wszystkich owoców, więc oka, jeżeli są z cukrem śmietanę przystaje do złudzenia na akcje natomiast czereśnie tak bardzo wysoki indeks glikemiczny ludzie potrafią kilogramami jest lista czereśnie brzmią naprawdę mam dosyć dużo pacjentów, którzy chcą schudnąć i się okazuje, że to przez to owoce warzywa nie dadzą nam tego cukru tak są małe ilości zaspokoją naszą sytości elementarz pamiętajmy, że okrojenie jest bardzo ważna także do nie grozi bardzo drobno, żeby kroić jak przygotowujemy sałatkę zaraz przed zjedzeniem, ponieważ to witaminy po prostu się utleniają, jeżeli zrobimy sałatkę rano zrobić z ziemią wieczorem to ona już jest mało wartościowa mówi pani, żeby nie kroić drobna, ale mówi pani, że można miksować no trudno sobie wyobrazić większe krojenia tak, ale wtedy, jeżeli chodzi o strawność taktu butów tylko w tym wypadku to mi chodziło także, że lepiej strawne będą po prostu te warzywa, a tak jak mamy coś pokroić i przygotować nalewka na parze to miejsce raczej żart będą większe kawałki czy to jest także lepiej zjeść po prostu ogórka osobno sałata osobno czy możemy dorzucić sobie do koktajlu, bo tak jest wygodniej czy też jakaś różnica w przyjmowaniu tych składników no oczywiście też takie zmiksowane będzie szybciej je strawne, czyli przybici jak przeleci przez nasz organizm tak na żołądek nasze jelita nie będą tak musiały sobie dużo pracować, a co z przechowywaniem warzy w w lodówce poza lodówką różne są szkoły i warzywa przechowujemy w lodówce produkty, które nie powinno być w lodówce tez pomidor ogórek cebula czosnek i ziemniak i tyle i celem na innych choćby banana koło wszystkim warzyw owoców, bo po spowoduje to, że dosyć szybko dojrzewają robią się po prostu mięciutkie naprawdę tzw. przez samorząd może nie, skąd bierze leży obok innych nowych na takie działanie, że z drzewem przyspiesza dojrzewanie innych warzyw owoców na pewno jak mamy dolną półkę, bo tam się trzyma warzywa i owoce nie po całej lodówce tylko tam, gdzie jest naj chłodniej w PRL, gdzie jest wilgotno tak kładziemy papier taki kuchenny i dopiero na to wszystkie warzywa, że bonów o ten papier chłoną wodę, żeby nam nie gniły co jest bardzo ważne kupimy cała ta nie my się tych sałat no naprawdę nasza wątroba co da rady, jeżeli nawet coś tam jest posypane na tych samolotach więcej dobrego niż złego nic nie bądźmy tacy zero-jedynkowy i ale wynik netto sałaty z tej folii tak, bo Bona Sforza wchodzi wre akcji cała ta nie wytwarzają się niebezpieczna związki także najlepiej na bieżąco kupować po prostu warzywa owoce a dlaczego w takim razie tak się bardzo skupia pani na kolorze zielonym warzy w co takiego jest w tych warzywach właśnie zielone warzywa są dla nas najzdrowsza, ponieważ mają chlorofilu chlorofil ma bardzo podobną budowę do hemoglobiny różnią się tylko tematom centralnym w, więc mam też tak można powiedzieć, że tam to co zielone to nas dotlenia bardziej takim powoduje to, że lepiej krąży krew i ja zawsze to tłumaczy na zasadzie jak takie dla odlatuje one do ciepłych krajów to wcześniej jedzą bardzo dużo zielonych, a szczególnie wodorostów, które też mają do bardzo dużo chlorofilu i on tez po to, żeby dotlenić organizm, żeby była większa wytrzymałość i dolecieć tam do tych krajów przy ciepłych także naprawdę zielone warzywa mają też dużo witaminy c kwasu foliowego, czyli przede wszystkim układ nerwowy, który musimy wspierać beta-karoten, który też jest bardzo silnym przeciwutleniaczem w LM magnez wapń zielone warzywa to również VAT dziś Jarmuż to jest taki król warzyw, który ma najwięcej wapnia ze wszystkich warzyw z powagi i to nie tylko jako produkty mleczne, ale równie zielone warzywa żelazo magnez i bardzo dużo składników pani Hanna Stolińska Fiedorowicz dietetyk kliniczny autorka książki jedz zielone teraz informacje Radia TOK FM potem do państwa wrócimy rozmawiamy jeszcze kilku ważnych sprawach m. in . o tym czy zioła mieszczą się również w tej kategorii cennych produktów, a także porozmawiamy o pewnych niedobrych moda, czyli to, że teraz zachęcamy państwa do jedzenia warzyw nie oznacza, że zachęcamy do jedzenia wyłącznie warzyw za chwilę do państwa wrócimy Karolina Głowacka przy mikrofonie wracamy do rozmowy z panią Hanną Stolińską Fiedorowicz dietetykiem klinicznym autorką książki jedz zielone dzień dobry raz jeszcze żaden rośnie co z wydziałami one są przecież też zielone tak też jak najbardziej działa możemy nawet zaliczyć do do warzy w w Dzienniku, ponieważ one mają silne działanie przeci w utleniających takich graczy służbom powinniśmy zamieniać na wszelkiego rodzaju zioła i przyprawy, ale oczywiście tych przypraw my nie zjemy dużo i tych dziur tak to są, jakby mało dodatki natomiast w 100 g każde Zioło zawiera bardzo duże ilości witamin składników mineralnych, a także moim takim przesłaniem w tej książce jest to, że warzywa nie powinny się kojarzyć tylko z dietą wegetariańską czy z dietą odchudzającą tylko po prostu zdrowym normalnym jedzeniem tak żywieniem, że raczej powinniśmy edukować może nie mówi dokładnie co ma ogórek co ma cała ta co małe szpinak co ma Jarmuscha tylko co zrobić, żeby ludzie kupili te zielone warzywa i w końcu się przełamali i nie traktowali warzy w jak wroga, bo wie pani to też jest trochę kłopot zrzekł się bardziej zainteresuje inne żywieniem my to można wpaść trochę w takie zniechęcenie, bo tutaj takiego składnika tyle zadbają żelazo białko w ale jest bardzo konkretne białko w takich ilościach, więc musisz jeść codziennie z nami tego tyle i owego bowiem pani, że to może być w pewnym momencie wręcz frustrujące człowiek ma ochotę machnąć ręką dajcie mi to za ojca w CIT tak się dzieje i to się tym właśnie kończy, więc i jako pani ma receptę na to, żeby jeść zdrowo i starać dostarczać tych wszystkich ważnych składników, ale też właśnie nie dać się zwariować nie spędzać czasu z notesem czy kalkulatorem ile masz nie zjadłam mikrogramów żelazo to znaczy ja znam mam tak takie zasady 6 kół w NBA, ale zacznijmy od tego, że nasza głowa jest najważniejsza i jesteśmy tylko ludźmi, więc jeżeli zaraz będą święta przy mamy wakacje all inclusive urodziny imieniny imprezy i zdarza nam się zjeść coś niezdrowego to też nie jest katastrofa boję, że mamy zdrową wątrobę z nowe inne zdrowe nerki nasz organizm jest wszystkim radzi, ale radzi sobie pod warunkiem, że myjemy właśnie te zdrowe produkty na co dzień w pierwszy zasada ta jest urozmaicenie, czyli nie ma 1 grupy produktów, które dostarczą nam wszystkich witamin składników mineralnych notujemy, żeby dostarczyć te składniki nie tylko dla przyjemności niestety jedzenia teraz spełnia rolę głównie przyjemności, a także radosne Alleluja złapani na myśli tak Michno przede wszystkim chodzi o teczki zaburzeniom trawienia tak zajadanie emocji natomiast tak mu muszą być diecie warzywa produkty zbożowe nie jest także ten brutalnie złej wszyscy musimy go stawiać, bo nawet odstawienie glutenu przez osoby, które tego nie powinny robić, gdy niekorzystne dla zdrowia zwiększa ryzyko cukrzycy typu drugiego wpływa to nam nasz mikro nie mieli to wy oczywiście owoce mleko produkty mleczne, jeżeli ktoś jada tylko też dobre wybierać tak nie są ich zamienniki mięsa jaja ryby rośliny strączkowe dobre tłuszcze, czyli urozmaicenie kolejna sprawa to jest kolejny uczestnik regulowanie, czyli regularność spożywania posiłków to jest bardzo ważne, żeby nasz organizm wiedział, że za 3 godziny dostanie jedzenie nie musi odkładać, dlaczego właśnie te steki ważne to jest szalenie istotne, że w Polsce już w ten rytm, żeby nakręcać metabolizm, bo jeżeli raz jemy raz nie zjemy ich czas mam takie pacjentki, które diament od, a także patrzą na jedzenie, bo nikt nie jedzą i po prostu jak mamy szkołę podstawową przemianę materii 1500 czy ta podstawowa przemiana materii to jest takie zapotrzebowanie, żeby pracował nasz organizm, żeby biło serce, że wytwarza się hormony, żeby oddychać w ogóle cała praca organizmy żyjące rozgrywek o zdarzeniu kobieta ma 1500, jeżeli pani sobie wtedy robi dieta 1200 to już nasz organizm zaczyna spowalniać no bo nie mam energii na ten czas to tylko procesy życiowe więc, jaką ma jeszcze spalać tkankę tłuszczową z Korony broni tego tłuszczu, bo niemal muszą funkcjonować tak, że to jest duży błąd tak także to uregulowanie godzin posiłków sprawdza się fantastycznie, ale unikanie nadmiaru cukru tłuszczu bez soli żywność wysoko przetworzonej coraz więcej na rynku pojawia się gotowych produktów, które mają dobry skład np. mrożonki są gotowe zupy krem są fajne natomiast musimy czytać te opakowania tak czy mamy umiarkowanie urozmaicenia uregulowanie unikanie uprawianie sportu i przede wszystkim oszusta ujął zasiedzieć się tak macie to jest uśmiech Gombrowicz mieć pozytywne nastawienie do jedzenia, że zdrowe jedzenie też jest smaczne, żeby nam się nie kojarzyło to, że Zielona sałatka jest po schabowym i lody są pyszne tak powiedzmy jeszcze innym poniekąd wspomniała o tym, że żadna mam też, że żadna część składników jedzenia właśnie dostarczono wszystkiego, a mamy pewnego rodzaju mody właśnie diety wyłącznie warzywa Mono z drugiego Szwadronu jazdy z załogą złożoną wadę to określenie detoks pełną tego wszystkiego co jest ceną przy in w internecie mnóstwo i to też bywa na dużych portalach internetowych z bardzo można coś panią o tym, powiedzieć ja przede wszystkim radziłabym odcięcie od tych wszystkich informacji słuchać własnego organizmu i czytać dobre źródła, czyli dobre książki dobra artykuły stąd mogę wiedzieć, że pani książkę z dobrą książką, a przykłady z nimi biografia więcej podaje dosyć dużo badań i myślę, że tym trzeba się kierować natomiast nie czytać takich rzeczy wyrzuconych z palca, które naprawdę są abstrakcyjne w wielu przypadkach łaskawa jest łaskawa jest cudowna tak racja kasą obraz jednoczyć staną się zmienia się nawet chyba niezła granda jest bardzo dobra oczywiście bardzo zdrowa oczywiście w odpowiednich ilościach tak z ekspresu tak natomiast my powinniśmy słuchać siebie jak czytać dobre źródła z UE i podchodzić tak po prostu ułomne mogę zrozumieć tego podejścia także jest to warzywa, ale zaraz będzie odpowiedź, ale przy warzywa są zasypane wszystkim plastycy Dan nie są umyj my je w wszystko będzie w porządku nasza wątroba sobie z tym uporać się wie pani podchodzi jako profesjonalistka właśnie do osób, które firmują tego typu diety i podpisują się właśnie, że z dietetykiem w to jest bardzo przykre, bo zawód dietetyka nie jest uregulowany i dietetykiem może się nazwać każdy strajkują nasi taksówkarze zaraz po zebrze nie mają pracy nie zrobią kurs na dietetyka modą dietetyka liceach w rytm, a dietetyk nie może być kierowcom musi, bo musi przejść też inne kursy także w no to jest to jest bardzo przykre, że my jesteśmy zawodem regulowanym osoba, która schudnie już ma nim uważa się, że ma wiedzę niesamowitą i może odchudzać wszystkich, bo dietetyk to nie tylko odchudzanie bierzemy odpowiedzialność za naszych pacjentów, bo mają różne problemy zdrowotne n p . na siłowniach są trenerzy, którzy im każą mi dużo białka, a później się okazuje, że kto kosz ktoś ma lekki rozwalone, bo miał za dużo białka w diecie Malewicz trener nie bierze za to odpowiedzialności także napady w innych krajach dietetyk też miałby jest inaczej postrzegany przez skład diety takie wymyślne jak być proszę państwa, by coś działało jak byłeś cudowny suplement cudowne diety to byśmy wszyscy chodzili szczupłej piękni szczęśliwi jest jeszcze coś takiego co myślę wiele osób może zaskakiwać, ale bywa, że osoby otyłe osoby, które bardzo dużo jedzą są niedożywione, bo właśnie brakuje im jest z nim do drzwi lojalnościowe tak zdecydowanie, bo wiedzą my te produkty, które chcą my mało energetycznym dość duże energetyczne z, a mało Odrze przeczy zawierają mało witamin i składników mineralnych są też osoby, które są szczupłe, ale tak naprawdę są otyłe w środku tak to co on jak wysoki szczupły wątły ona się to mówić zdradzę nie będę skoczyłem tak chodzi o to, że tkanka tłuszczowa mamy w różnych proporcjach jest tkanka tłuszczowa podskórna tkanka tłuszczowa na rządowa pana rządowa też jest hormonem też wytwarza hormony też jest narządem doktrynę i to bardzo niezdrowe i zazwyczaj młodzi mężczyźni, którzy są bardzo aktywni fizycznie, ale i z bardzo niezdrowo nie mają tej tkanki tłuszczowej podskórnej tylko właśnie to na rządową to widz feralną tkankę tłuszczową, które z bardzo niezdrowa niebezpieczna szczególnie dokładnie nerwów i krwionośnego na koniec myślę, że możemy jeszcze państ w UE powiedzieć podpowiedzieć, że warzywa można naprawdę podawać bardzo wielu formach można zrobić pesto przykładnie bazylia, ale z cukinii dodać, że nie ma bazy -li zupy kremy wszelkiego rodzaju nagroda jest gdzie to zmienić jest wciąż jest ponad 90 cel przepisów bardzo ciekawa ile i właśnie na różne fajne proste rzeczy, bo ja nie wymagam od moich pacjentów gotowania nie wiadomo jak i fantastycznych urozmaiconych posiłków, bo tego się po prostu nie da zrobić w dzisiejszym czasie, więc możemy nawet wykorzystać matka rzodkiewki czy 3 od marchewki ksiądz mieści też zrobi z nim test to zapiekanka brokułów, a może szparagi blasze one sens szparagi Hanny z młodą swoją placuszki z cukinią może to w Łuczniczce z brokułami państwu inne państwo się spodoba Boris octu z zielonym groszkiem i brokułami chyba się chętnych do pracy zabiera za gotowanie polecam państwu książka jedz zielone na pani Anny Streżyńskiej Fiedorowicz naszego dzisiejszego gościa proszę do nas pisać na adres dla was Łopato kropkę FM dla was no bo to krótka FM mamy dla państwa kilka egzemplarzy bardzo serdecznie dziękuję bardzo zdrowe niedzieli Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

40% rabatu w zimowej promocji TOK FM. Nie czekaj - zdobądź swój pakiet "Aplikacja i WWW" z solidną zniżką, aby słuchać wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!