REKLAMA

Zdrowe trzewia to zdrowy mózg

Data emisji:
2019-04-16 10:00
Audycja:
Przedpołudnie Radia TOK FM
Prowadzący:
Czas trwania:
36:34 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

południe Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłania się państwo, zapraszając zaś dwugodzinny program pierwszy mój gość to pani prof. Ewa Stachowska dzień dobry dzień na brak biochemik i specjalisty z dziedziny żywienia człowieka zakład Biochemii żywienia człowieka pomorskiego Uniwersytetu medycznego w Szczecinie pani profesor jeśli pani pozwoli nasi słuchacze także chciałbym, żebyśmy poruszyli dziś temat zdrowego odżywiania, ale niezdrowego odżywiania z punktu Rozwiń » widzenia sportowca obrońcy promotora, który ma zacięcie sportowe tylko tylko człowieka, który chce znaleźć równowagę między tym kim jest jak mu się żyje względem psychicznym zdrowych w trzewiach zdrowy mózg taką korelację chciałbym, żebyśmy przeprowadzili pytanie czy 3 w istocie ona istnieje ona jest jej to i to możemy odnieść bezpośrednio także do świata sportu, bo Chan ten zdrowy mózg także w sensie chęci łamania tego, że czeka boli jak trzeba za wszelką cenę odnieść sukces tak czy poprawić swój wynik tej niezwykle też ważne w sporcie okazuje się, że sportowcy szczególnie ci, którzy trenują ten wysiłek jest bardzo długotrwały i bardzo intensywne Noto Antos często tam spotyka się problemy z zaburzoną funkcją i jelit oraz konwerter typowe nerwobóle wzdęcia, ale przy PL przed takim ekstremalnym wysiłku czy też ekstremalnym zaniedbanie może dojść nawet do krwawienia zjedli da, więc ten problem łączenia neuro łączenia zaburzeń funkcji jelit, a także potem zaburzeń funkcjonowania w UE funkcjonowania mózgu czy takich zachowań depresyjnych także w sporcie obserwuje się, bo okazuje się, że nieprawidłowe przygotowanie zawodnika, ale także w kontekście zadbania o jego mikro bio TEC jest dla sportowca niezwykle ważne stąd też badać czy Nathan główne główna instytucja, która zajmuje się suplementację żywienia też sportowców dodaje te wytyczne probiotyki, czyli żywe kultury bakterii, które mają poprawić funkcjonowanie mikroświat jelitowej od paru lat już Senat wyda pozycja na tej liście, a ci sportowcy mają probiotyków używać dla poprawy funkcjonowania przecież nie tylko jedli nad, ale także funkcjonowania tzw. 8 Podkowa jelitowe jednak to ma ogromne przełożenie to co się dzieje w jelitach na to co się dzieje w mózg nałóż sportowcy będą mogli muszą być przygotowani na zdobycie na zwycięstwo ma Adam Langner naddatki zacięcie sportowe do tej grupy pani profesor jeszcze przyjdzie natomiast chciałbym, żebyśmy nie powiedzieli wprost czy to jak się odżywiamy w jaki sposób to robimy czy dno jest w tym zachowana jakaś higiena wpływa na nasze samopoczucie psychiczne higiena mam namyśli on odcinki przerwy między między posiłkami jak obfity są to dla niej wreszcie co mamy na talerzu nie bez kozery mówi się, że od 14 jelita są naszym drugim mózgiem Moska oczywiście adres mówił o cywilów to sportowcy widzowie do sportowca złożyć albo przyzna pani pani profesorze jest to wycinek chaos tak tak dawna i to właściwie nie tak nie tak duży wpły w w skali naszego kraju w porównaniu z innymi nawet ci sportowcy amatorzy, którzy mają zacięcie zawodowców nie są aż tak szeroką grubo jak w Europie zachodniej oraz na cywilów się zatrzymamy nie powiedziała to co to jest niezwykle niezwykle silna korelacja pomiędzy tym co jemy jak funkcjonują one funkcjonują nasze jelita, ale też wnet mamy tutaj na myśl jak funkcjonuje około 1 , 5 kg mikroorganizmów, które w jelitach po prostu sam i od paru lat wiemy, że od tego jaki jest skład mikrobioty jelitowej do 1,5 kg mikroorganizmów, a one kiedyś to była nazwa mikro Flora jelitowa teraz mówimy mikrobiolog jelita z Ligoty mikrobioty to przynajmniej oceniają im mniej, a to jej dobrostan wpływa na funkcjonowanie Moskwa Mińsk to co jemy odżywia na czas, czyli jesteśmy albo gorzej jak Bolek i odgrzybienie także w sensie takiej gęstości posiłku tylko nie tylko chodzi o to, żeby te posiłki były energetyczna batalia o to, żeby zabierały pewne kluczowe rzeczy potrzebne do funkcjonowania naszego organizmu antyoksydanty i inne witaminy mikro makro elementy, które budują i białka kluczowe dla naszego funkcjonowania, ale teraz wiemy także, że w tych posiłkach powinna być komponentach modrzewie naszą mikroby o tym, bo ten posiłek spotyka się z naszymi bakteriami, a dopiero potem z komórkami naszego organizmu rynkowej resort dziś dobrze rozumiem to my 2 organizm jeśli traktować mikro bio Eko tak 11 organizm na lokal na razie zmian tak tak po profesora estońscy taki człowiek syn Uniwersytetu Przyrodniczego w Holandii on u chów ukuł takie powiedzenie, że nie jesteśmy właściwie Homo sapiens tylko Homo bakterie zza miedzy jesteśmy mieszaniną komórek nasze, ale Komorek także bakteryjnych wirusowych na wszystko to co nas jest rzeczywiście tak bierzemy na materiał genetyczny tych mikroorganizmów, które bytują wydaje się, że już w rozmiarze chyba wszędzie tu nie ma takiego pojęcia jak kiedyś myśleliśmy, że są jak i miejsce miałoby okazuje się, że nie, bo w tych jałowych miejsca jednak coś się na ziemnym co chwilę jest znajdowane, a więc myślę przez miliony lat żyli w w ścisłym połączeniu z tymi bakteriami one dla nas pracują my pracujemy dla nich, ale jeżeli zaczynamy podkopywać ich dobre funkcjonowanie one też niestety zaczynają nam dokuczać GE to widzimy widzimy szereg schorzeń, czyli szczególnie związane z żywieniem, które ma podłoże może właśnie tkwić zmienionymi obiad jest niezwykle ważny jak jest mikro bio czemu mikro bio ta przekłada się na funkcjonowanie naszego organizmu to siłą rzeczy przekłada się też na naszą kondycję psychofizyczną Soho fizyczną jak najbardziej w sposób bezpośredni mikro bio ta jest odpowiedzialna za zwiększenie albo za zmniejszenie wytwarzania neuro transmiter na pewno w obszarze jelita na pewno serotoniny, ale także może przyczyniać do zmniejszenia albo zwiększenia wytwarzania tych neurotransmiterów w mózgu mózgowych centralną kładziono właśnie to jest to jest nienormalne to jest absolutnie niesamowite i rzetelny jak ta teoria, która mówi, że istnieje powiązanie bardzo ścisły pomiędzy jelitami rozumianymi jako nasz zespół tych mikroorganizmów takich ogromną ilość bardzo różne tam jest ponad 1500 różnych gatunków bakterii, a tym jak funkcjonuje mózg jest w tej chwili to Orion wydają się, że już bardzo mocno tkwiącą w nauce dobrze osadzoną w coraz więcej specjalistów lekarzy pyta no dobrze, ale jak to przełożyć na klinikę Czyżby chcą mieć konkretne konkretne wytyczne no i ich jeszcze oczywiście nie ma to robi jest czas, który musi mu muszą być badania te badania muszą być zrobione na odpowiednio duża grupa, ale już szereg rzeczy, które są wykorzystywane w klinice już jest związana właśnie z nich obiad to czy uda się mikroby to podzielić ze względu na niewielką predyspozycje poszczególnych jej składowych, czyli bakterii wirusów i t d . tak w tej tak tak tak teraz gruby najistotniejsza, bo za chwilkę będziemy szukać prób dotarcia do nich i ich wpłynięcia mówiąc wprost wywarcia presji na obiad to dobry spyta Daniel ner Mika robią bakteryjne został już zbadane i wiadomo, że Asnyka około 1500 gatunków bakterii to każdy z nas Elana armat troszeczkę taki swój własny unikatowy skład wiadomo, że jak się rodzimy to już Włoch nie mamy bakterie jelitowe mamy kontaktują się znasz jeszcze wtedy zupełnie ARiMR praktycznie jałowym przewodem pokarmowym czy szosowe mikroby to jest konsekwencja naszego grona tylko w tym nikt nie tego w jaki sposób zostajemy zasiedlenie poprzez mikro biada elitom matki czy to jest pierwszy kontakt jest niezwykle ważna mikro bio tam matki i sposób przejścia na świat artysty i takie kluczowe momenty są właściwie 3 pierwsze poród drugi karmienie w najwcześniejszym okresie, a trzeci test to co się z nami dzieje do momentu około trzeciego roku życia, kiedy ten pierwszy skład mikrobioty jelitowej ulega takiemu pierwszemu pełnemu Andory do UE to on staje się dojrzałą potem oczywiście zmienia się wraz z naszym dorastaniem sposobem żywienia tym czy przyjmujemy leki czy nie czy się stresujemy czy nie zaraz panu opowiem o naszych badaniach nauce stoku i my starzejemy się także razem z naszą mikro Bioton czy nasze mikro bio ta jak my jesteśmy coraz starsi także stąd pewne gatunki, zmniejszając liczebność zapewne zwiększy się z najmem sprzedażą premiową są nasze mikro bio ta starzeje się boimy się starzejemy czym się starzejemy, bo starzy finansami lubią się równolegle starzejemy, a on na to od bite to jest bal Super pytania, ale de facto Impel odpowiedzi nie my nie mamy wiemy, że ci starsi ludzie np. z zdarzyć starzy ludzie, którzy są zdrowi to kiedy śledzono, ale zmiany te mikro bio TEC to zły jest ogromny tłok i przesuwanie się w czasie Elbud ltd tego człowieka było związane ze zmianą mikro obroty w jakiś określony sposób na, czyli my się starzejemy się starzeje się nasz mikrobiolog, ale pytanie czy wiedzieli tylko 3 no pewnie te procesy są powiązane tak naprawdę jeszcze tego jest naprawdę nie wiemy co wiemy na pewno, że niezwykle ważny jest sposób przejścia na świat i moda na cesarskie cięcia na życzenie jest na pewno wciąż bardzo niedobrym oto jest taki moment, kiedy ranne, kiedy tam układ pokarmowy dziecka z bardzo mocno zasiedlane przez mikro Beyond PL znajdujący się w pochwie mama tam znajdują się bakterie niezwykle użyteczne czy takie, które produkują kwas mlekowy zaczynają produkować kwas masłowy czy takie rzeczy, które to po bo powodują, że zasiedlanie dalszy zasiedlanie tych jelit dziecko odbywa się w sposób prawidłowy i za chwilkę wracamy do naszej rozmowy pani prof. Ewa Stachowska z moim państwo gościem biochemik specjalista z dziedziny żywienia człowieka zakład Biochemii żywienia człowieka w morskiej Uniwersytetu medycznego w Szczecinie informacje o przedpołudniowy program Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk nasze państwo ponownie niezwykle miło przywitać po raz kolejny panie prof. Ewa Stachowska biochemik specjalista z dziedziny żywienia człowieka zakład Biochemii żywienia człowieka pomorskiego Uniwersytetu medycznego w Szczecinie pani profesor wiemy już czyni z nich robią ta w organizmie człowieka wiemy też jak istotne są 3 momenty w życiu każdego z nas, czyli poród, który najlepiej, bo odbył się on sposób z generalnym i 2 im karmienie piersią karmienie piersią i w 133 wieku w auli przy stracie drugiego roku życia giełdami problem da się kształtu my właściwie możemy ją określić algorytm to znaczy tak możemy powiedzieć, że w okolicach A 2 między 2 i była trzecim rokiem życia ona jest tak mikro Bioton już na GPW w pełni dojrzałą, która oczywiście potem umowa ulega zmianom w etatach, a plastyka mikrobioty jest niezwykła, ale te zmiany znowu są spowodowane sposobem żywienia, a przyjmowaniem leków, czyli wiele różnych czynników może to mikro biada nam zakłócić to nie jest tak, że my mamy pewne ten wzorzec i on już do końca życia będzie dobra albo niedobry, bo szereg rzeczy niestety w których, który mamy wokół siebie bardzo dużo może nam w sposób niekorzystny dla mikro hotel re zaburzeniom myśmy robili badania Manny na grupie młodych osób, bo przecież to od wysoko mną stał uczyli ludzi w okolicach 2005 . roku życia RR pozbawieni stresów dnia co wzmaga tak się wydawało prawda, ale myśmy badali takim na czy osoby w LM mają lub funkcjonalny zaburzenia jelitowe chodzi o opóźnianie o ból podczas wypróżniania od zdjęcia okazało się, że szereg osób mamy oczywiście na takie dolegliwości i badaliśmy także za pomocą oczywiście Jan ankiet szczep z czego to wynika, bo u osób dorosłych może to wynikać n p . z przyjmowania leków to u naszych płuc Stokowiec ciuchy nie wynikało to bez przyjmowania leków, choć antybiotyki, które były zażywane w dzieciństwie miał tutaj swoje bezpośrednie przełożenie, że za wyobrazić, że tym czynnikiem, który spowodował to problemu tych ludzi młodych był stres jednak stres, której jest stresem występującym parę razy w tygodniu wystarczy, żeby zakłócić mikrobioty i o tym, naprawdę musimy pamiętać, że kiedy jesteśmy narażeni na przewlekły stres dochodzimy do szkoły, bo mamy jakąś wredną grupę znajomych albo nie mamy tych znajomych no i przyczyny tego przewlekłego stresu mogą być różne to też wpływa na nasz krok bliżej wiemy, że tak jest oto widzimy, dlaczego tak wiele wiele osób może mieć problemy, a problemy wynikające z pytaniem czy ich problemy takiego zachowania depresyjnego wynikają one zakłócone mikrobioty czy też czy jest na odwrót wydaje się, że te 2 rzeczy znalazł równa jak leczyć zakłócona mikro świata pod wpływem stresu jeszcze bardziej napędza te niedobre rzeczy, które się z nami dzieje nie ustalimy co było pierwsze jajko czy kura nie natomiast możemy wiele powiedzieć też o sposobach, jakimi człowiek może wpływać na własne samopoczucie i Grosso postawił taką tezę, że zwłaszcza, że żyjemy w dobie wszelkiego rodzaju diet z oferowanych nam przez media społecznościowe właściwie teraz to już siódmy lista ta dziedzina ten segment został tak skomercjalizowane, że nawet nie wczytujemy się w jej szczegóły, bo najpier w musimy zapłacić tak, żeby dostać kawa na ławę co powinniśmy, o której godzinie w sporze postawę taką tezę dość odważną, że w mniejszym stopniu, a wiem to osoby jak reaguje mój organizm istotnym jest co jemy większym stopniu i istotne jest to jak jemy jak regularnie 11 i jedno właśnie z tym regularnością posiłków albo jesteś niesamowita moda, ale i trochę powrót do przeszłości Bonner Anny mówi pan o przedłużonym oszczepnik Batory niezwykle popularny internet fast ich 8 × bardziej okrążył żywieniowe na Karowej są tak nie głaszcze wrócę no bo moi dziadkowie dożyli sędziwego wieku około 90 lat na piękno i próżno było szukać w kuchni nie wiem o owoców cytrusowych DAW trans ocean tych wszystkich wymyślnych mango innych składników nie mówiąc już o g woli samodzielnie przyrządzone z żurawiną i t d. pod ziemią czemu nie wiedzieć co też żurawina i jedno leży drabina pompa chodziła do lasu to na pewno żurawina była zawsze umówmy się, że zapraszam na wycofuje się z tego co do UE jagody jak gąbki i gorszych Górskiego tego babcia na pewno nie wiedziała co się zgadza zła długo żyła działał w 2 żyła zdrowo żyj zdrowo na jezdnię jak często mój Boże, ale tutaj dom dotykamy takich czynników, które wie pan co to to się pewnym czasie wiele osób się z tego śmiało, kiedy myśmy ja też należę do do grupy osób, która mówi, że bardzo mi niepokoi jest on mnie niepokoją zmiany środowiska produkcja żywności to oczywiście spełnia wszelkie normy, a co boskie no ale z kolei jest w niej sporo takich rzeczy te zostały wprowadzone po to, żeby ta żywność dłużej mogła przetrwać na półkach w tutaj też myślą o antybiotykach różnych rzeczach, które są wtoku, by producent żywności czy hodowli czy do produkcji dodawane i na pewno z tym się nie stykała babcia, bo babciami przechowywała wszystko w słoikach robię sobie owsiankę chodziła do lasu coś tam zbierała suszyła czy były naturalne metody konserwacji przechowywania w i teraz tak okazuje się, że znał, jakbyśmy wróci do naszego mikroregionu, że 1 z momentów takich mega przełomowych, ale w niekorzystnym niekorzystne, które zmieniły te mikro i mieli w wpłynęły na to, że zwiększyła się ilość osób, które cierpią z powodu chorób Annie chorób jelita był moment, by wynalezienie lodówki no bo nagle to żywność, która normalnie psuła się Targ czytaj fermentowane ład i w PS ferment to one raczej tej żywności sfermentowane ludzie jedli akcje za bardzo sprezentowała to po prostu była niejadalna jej nie byli, ale przez tysiące, a być może biliony lat taką żywność ludzie spożywali świeżą zerwaną tą, którą wiedział że, gdy co to jest no bo my przez pokolenia była tablica przechowywana i podawana dalej i przede wszystkim sfermentowane, a w którymś momencie wywożą od nas mówi o jakości, ale jest jeszcze 1 aspekt zgłasza lodówki tak nie jest to, że nie magazynować dziś do żywności to też nie była ona na wyciągnięcie ręki oczywiście talentowi w ogóle na niedzielny nie było takiego szaleństwa zjedzenia jak listek i żona jest po prostu dostępne w Mariborze ze wyobraźni, że kiedy się pojawiły lodówki do tego momentu zaczął się marsz z chorobami zapalnymi jelita, czyli to przechowywanie zbyt długie przechowywanie namnażanie w tej lodówce jednak bardzo powolna, ale jednak jakiś jakieś bakterie te mogą być patogeny, bo jest tym tym czynnikiem, który jest surowy skorelowany z ze zwiększonym ryzykiem tych chorób oczywiście dzięki temu tą żywnością mamy bardziej dostępną nawet pytanie czy tata do końca jest tak bardzo dobre chyba robić co się dzieje za epidemia otyłości i taki dostęp do żywności mocno przetworzonej Anny w o każdej porze dnia i nocy nie kontrolowanie tego jest wciąż bardzo bardzo niedobrym dla nas, ale także Banaś mikrobiolog jelita tak go polubić czasami głodować, bo lubi produkty których, których my już w tej chwili nie lubimy czy taki właśnie proste trochę poeksperymentować handel oparte na produktach zdecydowanie roślinnych o dużej zawartości błonnika nie wiem czy pan pamiętała jest bardzo młodym człowiekiem, ale w latach siedemdziesiątych Amerykanie wymyślili, że główną przyczyną choroby niedokrwiennej choroby niedokrwiennej serca i są tłuszcze i taka była kampania skierowana naprzeciwko usunięciu wody oraz tłuszczu jest dieta Marek oczywiście też nie powiodło, bo realne, bo oni usuwali tłuszczy bali przetworzoną żywnością i tam, gdzie to parli na węglowodanach Walter węglowodany stał były bardzo mocno przetworzony i usunięto z nich była tylko wtedy to było po prostu smaczniejsza maja okazało się, że albo po to, po około 10 lat także na zwiększyła się epidemia otyłości to nic nie poprawiło prac, więc wiadomo było, że to jest droga donikąd to usuwanie takie nadmierne ran usuwanie tłuszczu z diety teraz już wiemy, że trochę dobrego tłuszczu jest bardzo potrzebna bardzo potrzebne jest to włókno roślinne, czyli musimy wrócić do takiego jak najbardziej naturalnego sposobu żywienia takiego babcine bankomatów w Polsce mamy fantastyczne zaraz żywienia on po prostu mało mało mało przetrwał jesteśmy zalani pomysłami no właśnie LO owoce egzotyczne jak jeszcze jakieś takie rzeczy, których tutaj nie było, a nasze przepisy dziś poszły w niepamięć wracając do wglądu do mikro Piotr, a w ich do tego, że ona wewnątrz naszego ciała istnieje od narodzin aż do śmierci i toto to zła z tego ponad czterdziestoletniego doświadczenia muszę pani resort powiedzieć, żeby taki moment, kiedy wydawało mi się, że wyjałowiona swój organizm do zera czy produkty nie smażone właściwie prostota w każdym calu bary szybkiej gotowane do tego pokrojona w plasterki jabłka do tego mnóstwo wody odpowiednie odstępy i czułem się że, że nie ma w środku niemożliwym jest, żebyśmy te mikroby też wydziałowi możliwe jest wtedy, kiedy bierzemy antybiotyki szczególnie przewlekle to wtedy z takim bardzo newralgiczny moment antybiotyki to jest prawdziwy Armagedon dla mikro bio mieli towar o tych setek firm jogurty na ja w wtedy ChRL żywność ferment to banał, która zawiera zawiera bakterie, ale wtedy Nate sam są wskazania, żeby brać probiotyki, a więc żywe kultury bakteryjne, które muszą być określone szczepy bardzo dobrze przebadany probiotyk kupujemy w aptece musi być dobrze opisane dobrze opisane to musi być nazwa szczepu czy musi być ta nazwa czy składnik owa, a przykład Lactobacillus plantarum i nazwa szczepu im wtedy liczyć oczywiście jakiś żal czy jakiś działacz jakich inną bakterie probiotyczne, a te bakterie muszą być bezpieczne, ale muszą przejść przez nasz przewód pokarmowy i próbować zasiedlić i zaszedł tak wyjałowiona antybiotykami przewód pokarmowy, dlatego że te bakterie zaczynają produkować różne rzeczy różne swoje lata polityk, które są dla naszego zdrowia absolutnie bezcenne czy antybiotykoterapia jest takim momentem, który absolutnie wymaga, by żywności bogatej w błonnik żywność fermentowane bogatej bakterie, które już tam tej żywności są balony umówmy się, kiedy bierzemy uciekamy taki kefir jogurt to te bakterie praktycznie zginął do zera w naszym w naszym żołądku, a jest taki jak na Marsie konwencji PiS nie ma prawa przeżyć natomiast kapsułka specjalnie wyprodukowana przechodzi przez żołądek nienaruszona i te bakterie ogrzewają dopiero w miejscu gdzie, gdzie mają ożywić czy to jest głównie jelito grube i tak tam zaczynają dla nas pracować to jest taki moment, kiedy musimy pamiętać o probiotyki probiotyki są wskazane artysty mamy w dogoterapii no ale panie redaktorze musimy pamiętać, że taki pułap Armagedon klient też inne leki, które my masowego Polacy stosujemy, bo my jesteśmy narodem, a słońce ma, ale oczywiście czy tak na każdej stacji benzynowej możemy kupić inhibitory pompy protonowej reklamy tak reklamy zalewają nas tym, że należącą do pani Gross powtórzyli torbą to prawda w pewnych to są te, które leki na zgagę, a na lasso oraz Gaga tak mamy reklamy na grają różni górale z, że to zdrowe raz miesiącu wejść tam człowiek może opychać się do woli różnymi różnymi rzeczami i nie czujesz bólu na oczyszczeniu czujesz bólu, ale za moment masz na nowe problemy z bakteriami jelitowymi, bo znowu nasz przewód pokarmowy i ten wzorzec zasiedlenia jest taki, że w żołądku tam jest bardzo mało bakteryjna, bo jest potworne tam warunki są bardzo trudne no ale w dół jelit jelito grube tam jest tam jest taki ogromny rynek jak dżungla amazońska tam jest niesamowity niesamowicie ekosystem IT Murawski Gminny ciągle za pomocą tych leków na zgagę zmieniamy warunki w żołądku tylko powoduje, że są bardziej przyjazne potem bakterie zaczynają nie rozrastać się, gdy milicja grubym zaczynają rozrastać się w jelicie cienkim i tacy pacjenci to się nazywa przerost bakterii w jelicie cienkim lodem po angielsku akcji po ci pacjenci to jest na bardzo trudna sprawa, dlatego że Wasil po zjedzeniu posiłku 1015 minut zaczyna się wzdęcia Gazy Rosji, bo jest takim bardzo przykrą konsekwencją najczęściej tego się grało i tata czy inhibitory pompy protonowej co to górala gra, żebyśmy je brali, bo wtedy możemy jeść tortu i tłuste mięsa jeśli będziecie aura nie gra pani prof. Ewa Stachowska z nami biochemik specjalista z dziedziny żywienia człowieka i zakład Biochemii żywienia człowieka pomorskiego Uniwersytetu medycznego w Szczecinie znasz przedpołudniowy program zachęt wracamy z informacji o przedpołudniowy program Radia TOK FM kłaniam się państwo ponownie pani prof. Rostowski jest z nami dzień dobry dzień dobry Chemik specjalista w dziedzinie żywienia człowieka zakład Biochemii żywienia człowieka pomorskiego Uniwersytetu medycznego w Szczecinie zdrowych w trzewiach zdrowy mózg tak jest temat naszego dzisiejszego spotkania i postawie nieśmiało tt zaś w poprzedni naszym wejściu, że oczywiście ważnym jest to co wkładamy sobie na talerz, a później do do ust, ale jeszcze istotniejsze są to przerwy, żeby organizm sobie z tym poradził, a ponieważ mówimy to w nierozerwalnym związku z naszą kondycją psychiczną psychofizyczną trudno, bo jedno z drugiego wynika jedno drugie wpływa to co to rzeczywiście zalecała, by pani osobom, które mają skłonności depresyjne lękowe być może, żeby takie okna żywieniowe są wyrobił chcę tutaj nie ma badań i za sporą bowiem Tiger komu się zaleca robienie tych przerw jeśli chodzi o o pacjentów to nie jedzenie czy taki nie jedzenie przedłużana jest prosty nocna, a co inaczej, kiedy mamy do czynienia z postem świąt trwa 10 więcej godzin 14 więcej godzin 3 czy nawet 16 godzin generalnie zasada jest taka, że wtedy, kiedy zwiększa się produkcja tak zamieszczał kartonowych, czyli czegoś co uwalnia nasz mechanizm, kiedy Lech to uwalnia nasz organizm wtedy, kiedy nie jem, a to ma podtrzymywać dobrostan np. mózgu, czyli mniej więcej 12 do 16 godzin możemy powiedzieć, że jest to taki przedłużony post, jeżeli ta synteza działka ta nabyciu krótką, jeżeli nie wiemy najczęściej powyżej 16 godzin to wtedy tkanka tłuszczowa zaczyna uwalniać coraz więcej ciałka tonowych AMO nie mamy dostępu do węglowodanów glukoza głównie i jeżeli ta produkcja działka tonowych jest bardzo nasilona, a to już mówimy, że zaczynamy mówić nie o przedłużonym jedzenie o tym, kalorii jest lepszy tylko o my już o poście i z aut taki jednodniowy post zwykle, jeżeli oczywiście powinno się pójść do lekarza na zbadał zwykle żadnych przeciwwskazań dłuższe posty takie głodówki paralotniowe na pewno muszą być pod kontrolą lekarza, ale w pasie może coś panu bać, bo przygotowuje wykładać na i sama jestem mocno w tej chwili odczytana, więc jest także historycznie to człowiek niejadka w pradawnych jakiś czas tak, by aleja w nowym jak upolował jak to co to co mu nie uciekało, czyj tato tato to zielone są też być może ten mit robią tak bardzo tego zielonego potrzebuje, ale generalnie jak dobrze jak tłusta jak mięsem upolował albo znalazcę Leigh Adams były takie momenty, kiedy musiał polować muszą szukać żywności był głodny nim na pewno do tego jesteśmy przystosowani po tym okresie Rzymianie np. jedli 1 posiłek dziennie byłam zdumiona 1 posiłek dziennie w okolicach godziny szesnastej to było uznawane za łby zdrowy sposób żywienia ludzie starsi dzieci jedli dodatkowe 2 posiłki, ale bardzo skromne już w średniowieczu kiedy, kiedy pan, kiedy pojawiło się na klasztor, kiedy pojawiło się modlitwa związana z jedzeniem, a nie jedli i mnisi, ale w czasie tej mordy w czasie tego jedzenia słuchali rad słuchali czytającego modlitwę, ale brak kwas tez przerwanie tego postu nocnego, a i potem, kiedy kolacja weszły do kanonu ożywienia wtedy, kiedy dojdzie do oświetlenie było na tyle, by na tle popularnych tanich ludzie jedli także inne także po zmroku, ale też badanie rzetelne badania naukowe pokazują, że takie posty czy przedłużona niejedzenia nie są dobre dla pewnej grupy osób na pewno nie dla osób z cukrzycą na pewno nie dla osób z zaburzeniami krążenia owymi tutaj badania pokazują, że to jedzenie tak jak w tej chwili mówił, że jest dobry, czyli często mało 5 nie jest WHO niezbyt obfitych posiłków dziennie jest bardzo dobra i o to chodzi też o grę hormonalną to jest dobrze natomiast, jeżeli mamy do czynienia z człowiekiem, który ma nadwagę, a nie ma tych problemów to wtedy rzeczywiście warto się zastanowić czy zastosować takiego takich restrykcji kalorycznych postu badania przeprowadzone parę lat temu na grupie innych nagród na bardzo dużej grupie osób pokazują, że wtedy, kiedy się zostawia śniadanie śniadanie powinno się pomijać, ale ten ostatni posiłek można pominąć albo on może być niezwykle skromny MR tnt ten posiłek wieczorny i wtedy tamten ten post wydłuża się nocne to 1214 nawet 16 godzin redukcja masy ciała jest o wiele lepsza i ta redukcja no bo przebiega zwykle bez, jakiej się bez jakichś strasznych wyrzeczeń ze strony tego człowieka w rytm pościć czy takie przedłużone tak to przedłużone okno, kiedy my nie wiemy i potem czas, kiedy myjemy wydaje się być bardzo dobre baśnie dla tych osób w kwestii redukcji wagi jak pani gazu dla redukcji barier jest dla nas mózg jak to wpływa, bo przecież wielu artystów utalentowanych ludzi powtarza, że na najlepiej tworzeniem się na głodzie na głodzie, bo to znowu ten stary mechanizm, który miał nas przystosować do tego szukania pożywienia wtedy, kiedy mieliśmy ciała ketonowe, które zaczynają uwalniać się coraz bardziej intensywnie od momentu, kiedy Thatcher zjedliśmy ostatni posiłek nie dostarczamy glukozy i to jest moment, kiedy zaczynają być produkowane ciała ketonowe im dłużej nie jemy tym oczywiście do pewnego momentu ten zechciał atomowych jest więcej ciała ketonowe są wychwytywane przez mózg zużywane przez mózg jako źródła energii naz w i mózg fantastycznie się przystosowuje do rozpalania ciał kartonowych i wydaje się żona mają takie działanie leku właśnie euforyczne obecnego to co pan, mówi że artyści, ale też kiedyś studenci, kiedy mamy mówił po profesor medycyny naszym nestor z naszego Uniwersytetu, który każdy piątek robił robił nadal głodówki i opowiadał mi, że kiedy oni byli na studiach czy Nathan mnóstwo lata temu to, chcąc bardzo dobrze się nauczyć w ciągu krótkiego czasu faktycznie robi sobie takie posty i oni na tych beat ów w stanie tego postu w stanie takiej zwiększonej Kato genezy naprawdę dobrze przyswajalny wiece w ich teraz takim Betacom nad takim takim czymś co ma naśladować Joanna ten przedłużony post jest jednak ograniczona jest bardzo popularna w sportach sylwetkowych prasa ma on na taką różna niektórzy zaś ono polega on to jest inny po okresie postu wprowadzenie diety wysoko tłuszczowych, a były w sportach sylwetkowych wiadomo, że chodzi o redukcja o redukcję masy ciała bez tego odwadniania Torres jest tam niestety jeszcze nadal mniej popularne czy to jest dieta oparta na tłuszczu czyszczona nie jest, ale nie jest wcale nie jest żaden sposób zalecana jedynym miejscem takim klinicznym, gdzie się zaleca to jedno jest lekooporna padaczka no bo aż ich ciała ketonowe z tej także dostarczane w inne dzięki tej diecie no cóż są wpływają bardzo dobrze na pracę w Moskwie to jest to miejsce, kiedy pubie tak to cyniczna i jest stosowany co pani profesor mówi Cho MO osobnej diecie dla ludzi z depresją ukłuło się też takie przekonanie zresztą drugim kolportowane przez ludzi, którzy nie tyle są dotknięci tą chorobą co to sami o sobie diagnozują najczęściej błędy w mam depresję zjem coś słodkiego, a my nie słyszałam jak tak tak o stwierdzenie, a są tutaj badania są bardzo intensywnie prowadzone, bo problem się nasila i test ten problem i depresji to on tam diagnozują lekarze oczywiście wtedy psychiatrzy, włączając tutaj bardzo dobre w tej i leczenia natomiast, że jest problem z zachowaniami depresyjnym czy z czymś co pewnie jest jakimś stamtąd do depresji to jest dosyć często u osób, które mają zaburzone funkcje, czyli właśnie problemy z wypróżnianiem wzdęcia i w bardzo często temu może towarzyszyć na taki spadek spadek nastroju kas czy jest osobna dieta od 10 lat tak jak mówię trwają naprawdę intensywne badania jak żywić pacjentów z depresją i trochę już wiemy wiemy n p . że to badania australijskiej nowej Zelandii niesamowite, bo przebadali bardzo duża grupa osób pytających Guingamp i oczywiście diagnozowali wszystkich typów tt to osoby czy mają depresje czy nie i stworzyli taki typowy dla tamtego rejonu wzorzec, że biedaczek taki tradycyjny babciny, ale australijski taki oparty na drugi to był pierwszy wzorzec ten tradycyjny druk wzorzec to takiego zapracowanego młodego człowieka czy tak typowy zachodni wzorzec dużo przetworzonej żywności szybko napoje słynne gazowane fast food i trzeci wzorzec stały taki wzorzec bogatych krajach bogatych ludzi, którzy podążają za modą, czyli bardzo dużo produktów inne Nisko przetworzonych warzy w owocowych w Polsce wyobrazić, że w tych badaniach okazało się, że ten najbardziej tradycyjny sposób żywienia, a więc, gdzie były warzywa, gdzie było owoce, ale także produkty mięsne, ale nie za dużo tak wszystkiego było tyle ile trzeba to on był, ale był skorelowany z najmniejszym ryzykiem rozwinięcia zachowań do trasy to był to było pierwsze takie duże badania potem okazało się że, aby ludzie którzy, chcąc w sposób aktywny zapobiegać depresji powinni wytworzyć w sobie tzw. śródziemnomorskiej elita czy tu znowu wrócimy troszeczkę do mikro Piotr czyli, jeżeli będziemy spożywali żywność bardzo bogatą w różne rzeczy, ale znów rosnące tam nie rosnące u nas mało przetworzone mało konserwowane czyste sumienie oprysk Kane to co lubimy jeść, ale dieta oparta głównie jednak na produktach roślinnych, ale także na nabiale mięsie to wtedy zwiększamy różnorodność bakteryjną i w naszych jelitach wizja bliska ubiorze czy dobrostanu ten dobrostan przekłada się także na dobrostan mózgu, bo bakterie jelitowe część z nich właśnie bierze udział w produkcji na euro transmiter rów w uwalnianiu witamin, które są potrzebne do produkcji na euro wraz z liderów uwalnianiu krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych, których są wychwytywane przez mózg i fantastycznie wspomaga jego funkcje czy to zjawisko tych śródziemnomorskich jelit jest niezwykle wskazanym poziomem morza wystaje powiedzieć, że w Polsce powinniśmy wytwarzać nasze babcie silną polskiej tarczy wrócić do diet te tak jak tu była kiedyś tradycyjna dieta ludzi wsi, czyli oparta na zbożach te, które rosną u nas na warzywa, które rosną u nas na owocach, które rosną u nas czasami przecież jak te także ludzie jedli mięso jedli nabiał, ale nie było takiego bogactwa nie było żywność tak bardzo przetworzony prawda, iż mnóstwo Ożóg mnóstwo warzyw, które w tej, iż już absolutnie nie nieużytki wróćmy do źródeł niech posłuży za błędy naszej rozmowy pani prof. Ewa Stachowska była z nami i Chemik specjalista dziedziny żywienia człowieka zakład Biochemii żywienia człowieka pomorskiego Uniwersytetu medycznego w Szczecinie krótko mówiąc pani profesor tak na na zakończenie nasz mózg jest uzależniona od tego co dzieje się w naszych jelitach naszyjnika z z kolei ich działanie jest konsekwencją działania bakterii też Robert, ale nie tylko odżywiania, ale także regresu, a może przede wszystkim stresu tak w bezstresowy sposób zapraszam państwa informacji Radia TOK FM proszę spokojnie ich wysłuchać i pozostać z nami na drugą godzinę przedpołudniowego programu Radia Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEDPOŁUDNIE RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

30% zniżki na hasło: WYBORY2019 - wpisz kod na stronie tokfm.pl/aktywuj aby skorzystać z rabatu!

Aktywuj teraz

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA