REKLAMA

"W przeciwieństwie do tego co mówi minister rolnictwa, każdy z nas powinien jeść mniej mięsa"

Popołudnie Radia TOK FM
Data emisji:
2019-04-19 18:00
Prowadzący:
Czas trwania:
36:01 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
jest 8 minut po godzinie osiemnastej słuchamy Radia TOK FM popołudnie Radia TOK FM w zastępstwie Agaty Kowalskiej nie nie jest chora po prostu musi trochę odpocząć syn pojechał na urlop Paweł Sulik mówi dzień dobry w naszym studiu kolejny gość Katarzyna Jagiełło Greenpeace Polska dzień dobry dzień dobry państwo jak to że, gdy komisja Europejska przedstawiła raport z audytu w 3 polskich obawia się mogą nasycić się inne pretensje co dokładnie mówi komisja Europejska po Rozwiń » mniej więcej nasi słuchacze soczki wiedzą co mówi minister Ardanowski wiemy co jaki mamy stereotyp naszego miasta czy jest zdrowe deskami i na naturalne i w ogóle na Zachodzie powinny zazdrościć w ogóle tego, że mamy takie dobre mięso i pewnie trochę zazdroszczą, ale co mówi komisję Europejską o tym na naszym mieście szczególnie w systemie uboju, ale my dopiero trochę wiemy co muzyka wizja do LM inni komisja postanowiła to skandal, który został ujawniony w styczniu przez reporterów Superwizjera co temu duży skandal 14 krajów, do których wyjechało nasze mięso i nawet nie wiem zdrowe niezdrowe nie przebadane talent to jest duża skala, a on i też tryb tej całej awantury o Polskę o polskie mięso był taki niszczący dla naszej dobrej marki, bo dobra Marka może się obronić nawet w sytuacji katastrofy, o ile jest to, iż jest to obrona z głową my zgłosiliśmy problem z polską wołowinę w momencie, w którym zostaliśmy serdecznie poproszeni przez komisję, która przyjechała, żebyśmy oficjalne powiadomienie takiego unijnego systemu gwałt wszystkiego powiadomienia po prostu złożyli komisja w swoim wstępnym raporcie, albowiem ta będzie jeszcze 1 raport po takim głębszy dokładniejsze sprawdzenie polskiego systemu kontroli produkcji mięsa, a w tym wstępnym raporcie powiedziała, że liczba chętnych do wszystkich poziomach wszystkich instytucji zajmujących się kontrolą polskiego mięsa nie jest wniosek jest 1 jest zbyt mała ilość ludzi, którzy taką kontrolą muszą się zajmować proszę sobie wyobrazić, że w Polsce mamy nieco ponad 3000 osób zajmujących się kontrolą polskiego polskiego uboju, a ja teraz pozwolę sobie zacytować 3002179 lekarzy wyznaczonych do kontroli uboju z i oni proszę państwa tych 3002179 lekarzy musi skontrolować w 2017 roku mój Boże teraz zaczną się moja przygoda z przecinkami i stworzeniem tych liczb przez ponad miliard kurczaków ogrom i kilkadziesiąt milionów świń, a kilka milionów krów i proszę państwa w Polsce główny lekarz weterynarii w Polsce dał takie zalecenia, że minimalny czas, który ma jest poświęcony w tym procesie produkcji na sprawdzenie tuż po kurczaka czy ten kurczak mamy rządy w porządku rzeczy cieczy wygląda dobrze minimum sekundę, a w przypadku krowy też duże zwierzę taka krowa to jest co to są 3 minuty i proszę państwa trochę wygląda to tak, że ci biedni nasi lekarze weterynarii nie mógł zrobić nic innego wyjścia toalety wypisać dokumentów i t d . sama skala produkcji w Polsce powoduje, że fizycznie z taką obsadą i to jeszcze tak opłacaną obsadą, jaką mamy weterynaryjną my nie jesteśmy w stanie powiedzieć, że całość polskiej produkcji jest dobrze przebadana nie może być tak, ale zaznaczyć, że to jest rzeczywiście także standardem jest to, że bada się każde zwierzę czy w przeddzień nieważne czy to jest rzeczywiście stan rzeczy to nie jest tak, że ten rynek są zawsze kontrole wyrywkowe tylko ten procent skontrolowanych zwierząt czy proces kontrolowanych woni powinien być na tyle duży, żeby był reprezentatywny wisi w rewanżu w żużlu nie da się zbadać całej populacji niemożna nie badać, a ryzyko jest zbyt wielkie, a ich też jedno cały nasz ekosystem sprzedaży produktów z Unii Europejskiej na świat jest zbudowany na zasadzie wzajemnego zaufania, czyli mięso, które wyjeżdża z Polski i jest eksportowane nie jest z Unii Europejskiej badane przez służby, ponieważ my się umówiliśmy, że nasze służby dadzą radę tak samo my nie sprowadzamy niesprawdzone każdej możliwej sztuki, więc mięso powinno być badane mięso jest badane, gdyż wg dokumentów natomiast już ja tutaj powiem jeszcze takie taką przytoczyłem w inne takie przetarcie liczymy, że od 22 % wysłanych na ubój krów i 35 % wysłanych na ubój świń stwierdzono choroby zmiany chorobowe i inne przyczyny mogące uczynić miasto niezdrowym do spożycia przez ludzi, a jednak z tych 22 % wysłanych znały się krów i 35 % świń które, które stanowiły przedmiot no troski, że jednak nie powinna być konsumowane 99 , 9 z nich jednak zostało dopuszczone i to niekiedy po prostu absolutnie zgodnie z prawem, jeżeli jest tropienie na ciele zwierzęcia przeznaczonego na konsumpcję to się po prostu wycina reszty się zresztą się absorbuje, więc proszę państwa mógł to sprawa wygląda tak w momencie, kiedy cały czas nasz minister Ardanowski mimo tego, że świat lekarski mówi jasno mięso powinniśmy ograniczać mimo tego, że przeciętny Polak tego mięsa je o wiele więcej niż przeciętny Europejczyk 2 milionów niż się euro nie będą mogli na spotkaniu branży mięsnej z mediami minister Ardanowski na spotkanie miał tytuł Wielkanoc mięsne święta Polska tradycja minister Ardanowski powiedział w sytuacji nadmiaru żywności trudno jest przekonać konsumentów do zakupu konkretnego produktu wiele, zwłaszcza młodych osób uważa, że mięso jest passé, a tymczasem jest to mocno wpisane w polskie tradycje kulinarne i powiem szczerze, że się z nim zgadzam z córek wcale mięso i na polskich stołach to jest jednak dogmat w z tymi tematami to jest także nasze konstruują, że tak powiem na roboczo, a potem z nami zostają, gdy przyjrzeć się bić się jeszcze naszych dziadków to to ona była o wiele mniej oparte na mięsie niż nam się wydaje dla nich także ze względów religijnych o azyl tak, ale już ekonomia Drawą brzmią one awariom koszt tej opowieści, ale także Genworth Polska kuchnia wbrew pozorom wcale nie była wyłącznie oparta na mięsie myśmy jedli bardzo wiele różnego rodzaju i roślin strączkowych kasz bardzo ciekawe są mu przepisy o ludzi, którzy się zajmują archeologią kulinarną jest w specjalny termin na tę Polskę wcale nie do końca mięsem stała natomiast w tej chwili nie możemy się zasłaniać tradycją tylko musimy dbać o po pierwsze, naszą produkcję po tacie po pierwsze, nasze zdrowie po drugie, nasza produkcja w trzecim naszą renomę i tutaj jakiś taki problem, że minister wnioski wychodzi z takim archaicznym stwierdzeniami jedz więcej mięsa, kiedy naprawdę to już jest coś, czego się nie da usprawiedliwić mamy udowodnione związki między konsumpcją mięsa, a w różnego rodzaju problemami zdrowotnymi, ale wiemy jak wpływa produkcja mięsa na dno na naszą przyrodę na nasze środowisko AM wiemy, że 70 % całej cały wszystkich dopłat unijnych ziemi w unii jest przeznaczanych na produkcję mięsa jest 1 wielki galimatias, który naprawdę trzeba posprzątać, a w tej wypowiedzi ministra w rzymskie 6 słuchaczom słodką przypomnę, że padło hasło nadwyżkę żywności to warto by za chwilę wrócimy do rozmowy z naszym gościem, kto mieszka w różnej oddziału Greenpeace Polska 24 minut po godzinie osiemnastej słucham Radia TOK FM w naszym studiu Katarzyna Jagiełło Greenpeace Polska jest czas dzień dobry trener państwo mówicie, że część naszej rozmowy w raporcie komisji Europejskiej no i będzie następny wynika z niego, że były w Polsce poważne braki we wdrażaniu oficjalnych kontroli urzędowych choćby w rzeźni, w której doszło do nielegalnego uboju do przypomnijmy chronologię skandal, który rozpoczął się od sprzedaży mięsa nielegalnie z nielegalnego boją się rozlała całą Europę w tym sensie, że prasa zaczęła pisać w Europie później Czesi powiedzieli, a na tym, że musi kontrolować wszystko co z Polski przychodzi, bo to co po prostu niebezpieczne rzeczy to się w tam się dzieje no i w komisjach siłą rzeczy, bo to w interesie konsumentów europejskich zleciła taką kontrolę i efekty wynik jest taki, że mamy jak rozumiem instytucjonalny prawda akces niestety instytucjonalny problem niestety problem który towarzyszy nam od lat jeszcze dodam, że oprócz tego, że 1 z głównych czynników tego związana z tym problemem jest opis grup drastyczne niedofinansowanie naszych naszej Inspekcji weterynaryjnej, ale oprócz tego od tej komisja Europejska zwraca uwagę na to, że my mamy bardzo problemowy duże z monitorowaniem łańcucha dostaw, dlatego że mamy wadliwe no, jakby moim raportowanie do baz danych, które pozwalają np. na to, żebyśmy szybciutko wiedzieli sprawdzili takiej bazie, skąd zwierzę jest przywożone, gdzie trafia prosto zauważa się wymyka czegoś tylko rośnie też zakup GPS, który w finałach i zdrowia WHO mam nic nie wiem czy to jest kwestia tego, że nie stać nas na GPS ja myślę, że nawet to, że mamy tyle instytucji odpowiedzialnych za kontrolowanie polskiej żywności w 2017 roku jak już się wydawało że, chociaż temu rządowi uda się spowodować się konsolidacje i z akcji różnych u nas, kto inny zajmuje się produkcją do momentu, kiedy ona jesteście też tak powiem producenta potem jest przyjmowana, gdzie nikt inny się komedią kontroluje w sklepie Tajner kontroluje czasami jest także inspekcje muszą pisać bardzo takie rozbudowane plany ramowe trwają lata, żeby uzgodnić, kto co może, kiedy i jak to jest to jest to taki tak nie powinno być i to co jest 13 różnię od wielu krajów europejskich to to chyba taka ogromna bezwładność, bo komisja w swoim raporcie, w którym na ministra zarazki mówił, że komisja nas wręcz chwali niczego nie znalazła wskazuje, że żadna z instytucji żadna nie reagowała żaden sposób na popularny w prasie od przez lata ogłoszenia kupię my skupuje był w skupie bydła chore kupię w dłoni stojące kupię leżaki i t d. no to było na wierzchu w dziennikarzy w fosie, aby pochylili, ale dotąd nie pierwszy raz taki byłby duży skandal z tzw. leżakami, czyli kontuzjowanymi Lucho rowy chorymi krowami czy czy świniami my mieliśmy już 2007 roku wtedy ministrem rolnictwa wiceministrem był także minister Ardanowski już wtedy zarządzał wielkie kontrole mówił, że wszystko zmieni nie ma wtedy był świadomy problemu, a teraz ten sam minister już jest wiceministrem minęło wiele lat jest ministrem w małych słowa są te same incydentalne jednostkowe Rzym upadek złe jabłko i t d . tak dalej nie mamy i teraz jeszcze do szkód jest bardzo ciekawe dla mnie w ostatnich dniach do opiniowania trafił taki akt, który ma ułatwić siedziałem ubój w gospodarstwach konsultowałem go z pracownikami Inspekcji weterynaryjnej, którzy łapią za głowę, a i imię i miejmy nadzieję, że uwagi, które zostały złożone w procesie konsultacji zostaną głęboko przemyślane przez Ministerstwo Rolnictwa, albowiem jeśli nie to czeka nas faktycznie być może ukrócenie procederu ze sprzedażą chorych i niezdolne do transportu krów, ponieważ będą one po prostu wbijane w gospodarstwach małe, a problem, który my mamy można przedefiniować taki sposób, dlaczego nie możemy jako kraj postawić na produkcję dostępnej cenowo wysoko jakościowej wysoko jakościowej żywności my w tym momencie móc stawiamy na tę miliardy kurczaków zabijanych co roku u nas jesteśmy ogromnym eksporterem, ale i to nie jest taki eksport też tak powiem wysoko jakościowy, a jesteśmy krajem, który w bardzo w tym przypadku postawił na efekt skali niestety oznacza to że, a taka konsolidacja mają one nam na tym rynku produkcji żywności zwierzęcej spowodowały, że mniejsza liczba podmiotów przed tym zajmuje za to w ogromnej skali te instalacje te tematy te fermy są często przy tym udręki okolicznych mieszkańców dodajmy tu 1 wątek jest bardzo istotna w tym w tym obrazie co jest także też dopłaty z Unii Europejskiej one siłą rzeczy inaczej w tych olbrzymich fabrykach mięsa, że tak wyraźny odegrały olbrzymią rolę jednak bez tych dopłat jest nie wyobrażam takiego wysypu farmy wielkoobszarowe, gdzie 2 są dziesiątki setki tysięcy w 2000 zwierząt, a nawet milionów wydaliśmy Greenpeace niedawno wydał raport, w którym pokazujemy, że proszę państwa 71 % pieniędzy wspólnej polityki rolnej przeznaczoną de facto produkcji mięsa, a mówimy tutaj o dopłatach związanych z pastwiskami o głupotach związanych z produkcją paszy tak dalej jest ogromna przerażająca liczba, bo nam się słyszy jak często umyka prawdziwa cena mięsa na naszych sklepach może być bardzo niska, ale za to są koszty ukryte są zanieczyszczenia są mu nie zbliżają się wakacje i naprawdę 1 z najniższej rangi problemu z będzie to, że być może wykupiła sobie urlop nad Bałtykiem nie będzie mogli się kąpać będzie mieć spektakularny zalała zakwit sinic ale, ale tych problemów związanych z przemysłowym chowem jest o wiele więcej, a my jako Polska mamy nadal idealne warunki, żeby mieć, ale zadowolonych zżycia producentów, którzy nie są jednocześnie kichnięcie bardzo przez sieć na to, żeby ta cena była jak najniższa, gdyż powiem tak rozmawiał z rolnikami, którzy często mówią nam zrozpaczoną w ostatnich latach musiałem przestać wyprowadzać krowy na wypas, ponieważ teraz nie stać mnie na to musiałam tak ściąć koszty, że to, że one są zamknięte w budynku jest ich więcej powoduje, że ja się mogę utrzymać hoteli, ale dzięki też trochę pieniądzom europejskim potem jednak strumyczek pieniędzy na dopłaty dla rolników spowodował, że jak rozumiem tak to funkcjonuje no każdy kraj ma możliwość jednak konstruowania takich programów, które da budżet rozdzielają, że my mamy teraz za chwilę nowe rozdanie apelujemy bardzo serdecznie do ministra, bo my słyszymy ze strony minister, jakie różne hasła, a to będzie mieć świetny plan zaś dla wsi no jak nasi Teofila to jest 1 kartka nawet dnia 4 kilka punktów nie ma rozwinięcia tego planu jak widzę inaczej 500 zł na naprawę 100 zł na świnię to nie byłoby złe ja nie będę się niegdyś miasto nie znasz naprawdę nam na chów przemysłowy prezentu docelowo to powinna być właśnie na tych mamy małych dochodach tylko, że jeżeli bym zrobiła tylko taki kilka strzałów celowanych 5 na krowę na wypasie jest to złudne świnia, która nie jest na gołym betonie albo na trasach to co jest dobrym krokiem i my to nawet chwaliliśmy dozwolone kolce z punktu widzenia te biedne święta niech tak będziesz też nie ma lepiej przecież o to nam wszystkim chodzi nie podejrzewam, że nikt z nas nie chce, żeby te zwierzęta cierpiały, ale jeśli chce się robić coś dla rolnictwa, a rolnictwo to jest taka dziedzina, która wymaga planowania myślenia na kilka lat na rzut uwzględnienia czynników, które są dla nas teraz trudniejsze moi koledzy z kampanii poświęconej tematowi na pewno z chęcią porozmawiają o skutkach suszy i oczy osuszy w Polsce i czego jest skutkiem w rolnictwie i 5 krowę na wypasie i 1100 zł na świnie, które ma odrobinę bardziej ludzkie warunki to jest tak jakby lecieć witamin no no no i zapalenie płuc witaminą c na nie wyszedł też można bez porozumienia z chorobą jest to, że myśmy spowodowali, że produkcja, która Ural urąga godności w naszej też jako konsumentów jest tak tania, ponieważ udało się spowodować, że w pasie to obniżenie jakości parcie na masce zdopingowało ceny w ten sposób, że ci, którzy nie chcą być w takim kieracie po prostu wypadają zdradzają z rynku, ale i my możemy to zmienić tylko to wymagałoby od ministra Budzanowskiego właśnie, żeby nie pozostawał tylko w tych hasłach bije ja lubię te hasła, które mówią administrator laski tak stawiamy na gospodarstwo rodzinne co jest w Polsce przeproszą gospodarstwo rodzinne co to znaczy, bo powiem tak jest to kilka naprawdę dużych posiadłości w tym naszym ukochanej ojczyźnie ich, które mają dziesiątki tysięcy jak falach FM latyfundia w wielkim artystą rodzi im jak wizja żałoby nie chciałbym bardzo wiele wiedzieć co minister wnioski mówi, kiedy mówi gospodarstwo rodzinne bardzo co dla niego jest właśnie kiedyś zaczyna firma przemysłowa jest bardzo bardzo takie są mówimy tutaj o językowych kwestiach, ale to wyznacza działania ministra, ale rozumiem też na samym końcu to byt już musi zapytać dobrotliwy, tak więc pisanie Ministerstwo Rolnictwa jest w studiu Radia TOK FM w oczy pani wierzy w szeroko po pojętej edukacji w tym sensie, żeby to konsument Niechciał podchodzić do tej spółki, gdzie jest taniej w dużej ilości fatalnej jakości pędzone mięso, które teoretycznie to jest tanie, ale szczerze mówiąc o tym, 1 na co możemy wiedzieć też było nas na wstrzykiwaniu wodą z jakimiś tam środkami, żeby było cięższe, czyli czy w Polskim społeczeństwie panie wyczuwa potencjał do tego, żeby konsumenci myśleli o tym, zastanawiali się i mówili to ja nie podchodzący półki w sklepie Tesco wolę kupić fajny groszy główka sałaty Elizeum jest wydaje mi się ogrom potencjał jest ogromne bardzo mnie cieszą deklaracje ze strony szczególnie młodszych Polki Polaków, którzy mogli się z entuzjazmem mówiąc coraz mniej chętnie wydaje mi się, że to trochę nas nie ominie trend światowy, który mówi o tym, że żal, że dieta jest ważna ludzie, wybierając jedzenie mięsa z naprawdę różnych powodów od takich, które są związane z etyką, ale także takich, które nie są związane chociażby z dbałością o klimat w przypadku Polski, kiedy u nas tę misję rolnictwa są jednak przytłoczone emisjami związanymi z wydobyciem węgla to to na pewno ma nieco mniejsze znaczenie, ale ludzie chcą jeść dobrze i my nie chcemy krzywdzić się nic nie chcemy krzywdy nie my nie mamy w sobie proszę zobaczyć na szkodę wygląda dziko żyjącymi zwierzętami ma wielki mamy żubry dbamy oto zwierzęta może mniej udaje nam się zrobić takie połączenie, że te zwierzaki hodowane na naszą żywność to też istoty, które warto byłoby zadbać, ale jednak że, gdy się już dowiadujemy się kimś takim nadużyciu testem po prostu wstyd żenada ja powiem, że dostałam szereg sygnałów od osób, które powiedziały mi po po obejrzeniu materiału Superwizjera przerzucają mięso nie chcą w tym uczestniczyć w MON i też nie jestem za tym, żeby epatować jakby, żeby ludzie będą mieli takie ogromne poczucie winy, kiedy kiedy, kiedy jest szczególnie nie chce, że państwo tutaj mieli poczucie winy, jakie straszliwe, kiedy te zeszłoroczne święta, ale to co każdy z nas może zrobić to naprawdę jeszcze tego mięsa mniej wbrew temu co mówi minister Ardanowski przeciętny Europejczyk 68 kg my 79 ,5 i dała konsumpcja rośnie także dla zdrowia i dla planety w mniej produktów odzwierzęcych zakaz będzie 19 słucham Radia TOK FM popołudnie Radia TOK FM przypomnę, że Agata Kowalska jest na urlopie, ale wróci, ale Paweł Sulik w zastępstwie bite przez dzień dobry wieczór w studiu nadal Katarzyna Jagiełło Greenpeace Polska jeszcze jest dzień dobry dobry wieczór w dobry wieczór państwu mówiliśmy co prawda na 2 odcinki nasze dzisiejsze rozmowy, ale się robi trzeci, a z tego względu wreszcie zapomnieliśmy zapytać bardzo ważną rzeczą, która w radiu TOK FM zazwyczaj pytamy po pierwsze, gdzie jesteśmy jako kraj jeśli chodzi o taką znaną w na całym świecie tendencja do spostrzegł w końcu spostrzegania zwierząt w owadów zapylających i uświadomienia sobie, że skoro wszyscy w szkole się czym treść że, gdy rośnie rynek rozwija, że musi przylecieć owacji bez niego grać tak poz, który dba o piękne czasownik wtórować wobec tego co 12 dużych części roślin nie będzie, ale kosztem lekcji ze szkoły w życiu dorosłym zapominamy jak tylko rekiny oraz jakiś czas otwieramy prasy i słyszymy tu znowu któryś pszczelarz stracił całe swoje stado co wiąże się z użyciem odpowiednich środków chemicznych, ale dostać nasze rozmowy w trumnie pani Tomkiel odbyliśmy jakoś nie przypomina sobie, żeby rzeczywiście coś takiego się wydarzyło co w co skłaniałoby mnie do myślenia o tym, że coś z nami jest nie tak to czy mam taką wizję, że rząd człon Ministerstwo Rolnictwa pamiętajmy o stosowanie niektórych środków chemicznych wprost zabójcze dla pszczół tak no i w wychodzi na to się kończymy, więc myślę, że część słuchaczy słuchacze ktoś myśli sobie, dopóki nie piszą na pierwszej stronie jasne, że znowu kolejne stado pszczół wyginęło, ale z drugiej strony taka porażka pszczoły jeszcze nie wylatując można też już relatywnie wlotu oczywiście, że ratują pszczoły zaczynają dość wcześnie Mann natomiast w takie trudne i dziwne pytanie, gdy zapytać się i otrzymają owady zapylające w Polsce, bo trochę nie wiemy w mamy ogromne i w owym od razu tak proszę państwa i serdecznie przepraszam, że w piątek wieczorem znowu narzeka na ministrantów, ale to nie jest także tym zakresie to najlepsza i najbardziej wymarzona rzecz, którą chce zrobić się wkrótce robić tuż przed świętami ale, ale trochę nie mamy wyjścia w najnowsze badania naukowe światowe pokazują dość straszliwą rzeczywistość co roku globalnie tracimy 2 ,5 % biomasy czy wiek masy wszelkich owadów na planecie to łatwo policzyć za 10 lat będzie to 14 wszystkich owadów, jakie istnieją powody są podstawą naszych ekosystemów zajmują się niezliczoną ilością różnych pożytecznych rzeczy oprócz tego, że zjadają inne owady są zjadane przez inne zwierzęta rozkładają materię organiczną od tych usług, które dzięki niej nie mamy jest ogromna ilość energii rok temu dowiedzieliśmy się, że w ciągu 27 lat w niemieckich parkach narodowych w 3 dekady zniknęło 80 % masy owadów latających wszelkich nie tylko zaplecze tylko wszelkiemu parki narodowe najbardziej chronione przez żywioł w danym kraju zniknęło 80 nie wiadomo ile zniknęło na przestrzeń na terenach rolniczych jesteśmy w takiej sytuacji, że owady pszczoły mają tyle szczęścia, że myje rozpoznajemy może nie pamiętamy już tego wszystkiego do szkoły, ale rozpoznajemy jako owady, które są nam przyjazne może trochę się boimy, że mogą urządzić może trochę nie jesteśmy pewni czy umiemy odróżnić offset od pszczoły, ale generalnie rozumiemy włożyliśmy je w kategorie owadów pożytecznych może nieco trudnych, ale pożytecznych natomiast bardzo trudno jest rozpoznać czułem, że wszelkie owady są nam potrzebne i funkcjonuje taka nieszczęsna kategoria szkodnika i o ile np. pszczelarze co roku mają umówione przez ministerstwo, że właściwie straty na poziomie 1015 % to nie powinny ich w ogóle martwić Otóż jest norma proszę sobie wyobrazić, żeby to wyglądało, gdybyśmy coś takiego powiedzieli Szkot producentom hodowcom krów płaci się pogodzić z tym, że 1015 % straty 2300 tys podczas normalnej nie róbcie paniki wszystko z porządku, więc taki jest problem, że my mamy wielki bałagan populację pszczół miodnych w Polsce są zwierzęta hodowlane mają swoich opiekunów pszczelarzy w niektórych miejscach zaczyna być za dużo pszczelarze sami opowiadają, że bywają miejsca, gdzie po prostu nie ma takiej koordynacji pojawia się zbyt wielu te pszczoły po prostu wtedy mają na zimno nie tyle pożywienia ile mogły być w innych miejscach kraju jest nie do ścierania, czyli tych pszczół nie ma wystarczająco dużo mamy bardzo duży bałagan przy spisie w spisie w pasiek są martwe dusze proszę państwa Inspekcja weterynaryjna rejestruje pasiekę w momencie, kiedy one n p . deklarują Chiny gotowe sprzedawać miodu nie ma mechanizmu nie ma kar nie ma jakiejś procederu, który powodował, że to musi być taka Pasieka musi zostać wypisana w momencie choćby śmierci pszczelarza czy po prostu zbycia Pasieki, więc nie do końca wiemy jak wygląda sytuacja pszczoły miodnej mi zwierzętami hodowlanymi, które nie są częścią naturalnego ekosystemu jak mamy w Polsce natomiast w Polsce mamy 470 gatunków pszczół w 3 śmiech proszę państwa też pszczoła w i tutaj się zaczyna bardzo smutne rzeczy, albowiem o tym co u nich to nie wiemy niemalże nic w przeciwieństwie do innych krajów europejskich my nie mamy długofalowych programów, które monitorują populacje dziko żyjących pszczół mimo tego, że także nauka coraz bardziej, mówi że stawiania jeśli chodzi o zapylanie wyłącznie na pszczoły miodne jest bardzo krótkowzroczne, bo rośliny i zwierzęta, czyli pszczoły czy owady zapylające wytworzyły przez to o długie lata współpracy związki z sobą nie wszystkie rośliny będą w równym stopniu dobrze zapylone przez pszczoły miodne pszczoły miodne niektórych roślin we mszy za zapalić dobrze nie może ze względu na nas na swoją budowę węzła tutaj ogromne znało taki element niepewności wiemy, że musi im się dziać coraz gorzej skoro tak źle się dzieje niemieckich parkach narodowych, a to jest przysłowiowy rzut beretem nad tą przyczyną główną, że populacja spada też w ramach NATO, że rolne rolnictwo wpływa to także nawet na parki narodowe tam jeśli chodzi o niemieckie parki narodowe to prawdziwa plakat z tłem Group analiza tych danych trwa bowiem tylko o tym, że taki gigantyczny uciekali gigantyczna utrata nastąpiła mała, ale teraz będą mu są przeprowadzone analizy naukowcy siedzą, licząc owada będziemy wiedzieć mniej, więc już lepiej, jakie konkretnie gatunki, ale igrzysk nikt nie rozwinie wtedy, że przyczyną tego Stronnictwa czy to z wszystkimi dowodami u nas na świecie problem jest największy taki, że albo nie mają co jeść albo jedzą zatrute pożywienie albo nie mają, gdzie się schować do tego zmiana klimatyczna jest taki skrót to, że mamy coraz bardziej uprawiamy ziemię w sposób oparty na Mono KUL turach, czyli wielki kawał pola obsiane 1 typem rośliny kwitnące i w 1 momencie powoduje, że są bardzo duże dziury w próżni kwitnie nic nad używamy środków nadużywa pestycydów albo do tego, że pozbywać się owadów, które uważamy za szkodliwe albo to także pozbywać się roślin, które uważamy za chwasty i w tym momencie atrakcyjne rośliny takie jak Chabry, kto z nas widział ostatnio Habera w polu znikają mamy de Paula, które są bardzo higieniczne oznacza to, że dziko żyjące pszczoły, które nie latają km jak pszczoła miodna tylko kilkaset najlepszym wypadku po prostu głodują tak samo to, że pozbywamy się zadrzewień śródpolnych powiewy pozbywamy się mieć spowoduje, że np. trzmiele, które najchętniej żyją osoby w Markach wygrzebane z ziemi po prostu nie mogą tych norm bezpieczeństwa i budować, a do tego buty środki razem chcemy się skupię się bardzo czasu, kiedy myślimy o PCC dach ma ich takich aplikacji związanych z odpryskiem widzimy jedzie facet albo kobieta w polu prezeska wygląda to źle jeszcze jedno jest nieodpowiednio ubrana taka osoba to w ogóle jest przerażający widok czujemy czujemy, że wydarzy się sytuacja, która nie jest dla nas bezpieczne, ale inne projekty często bywa są bardzo niebezpieczne sposoby stosowania pestycydów, które nie są tak spektakularne wpadki mamy bardzo popularną metodę ktoś nazywa zaprawionych nasion także państwa w piątek wieczorem w radiu TOK FM rozmawiamy o tym, że za prawie się da się na, ale to jest fascynujący temat proszę sobie wyobrazić, że mamy n p . takiego buraka cukrowego w Polsce to można się pokusić o to, żeby stwierdzić, że niemalże 100 % każdego, by niemalże każde nasionko buraka cukrowego w Polsce jest najpier w namoczone w plastyce, gdzie jak już tak w tym bez decyzji wymoczyć to jest potem moczone w takim polimer, że i każdy da się go założyć kolorowe żółte niebieskie czerwone różowe zależy jak tam chemii zagrało jest potem wysiewamy mniej więcej 4 takie nasiona np. buraka cukrowego czy kukurydzy już trafi nie pamiętam dokładnie jest dawka śmiertelna dla kuropatwy np. OMD i naraz 1 powód tak tych działań z Piastem tak uważam, żeby otrzymać odpowiednie plany nie, żeby nie miał nie mieć większych strat, ale los strasznie mnie takie obliczone na najmniejszą linią oporu, bo potem z tych nasion Mac te pestycydy trafiają do każdej komórki roślinne z biomasą już tej roślinie na zawsze są też w Ełku, który zanoszą do uli pszczoły albo do swoich Ziomek zostają w glebie przez lata był jedynie mniej więcej kilkanaście procent trafia do rodziny reszta trafia do gleby te pestycydy są wszędzie i to niezależnie od tego czy faktycznie istnieje jakieś zagrożenie czy faktycznie istniał jakiś dowody, które żywią się danym brakiem czy czujecie, że takie znaczenie pojmuje sytuacji, która w organizmie, których zmiana wymagałaby absolutnie przemodelowania podsta w tego czym jest rannych obszarowe rolnicy nie mówię chociażby o tym, że Unia Europejska to naprawdę nie jest proste, żeby w unii Europejskiej zakazać jakiegokolwiek pestycydy i naprawdę to im zdarza się niezmiernie rzadko są zawsze bardzo wielkie boje mówimy tutaj o substancjach, które przynoszą wiele logo serialu niewiarygodne zyski producenta i przemodelować tak masz sposób produkowania żywności, że wielu producentów są wdzięczni wyobrażasz mogliby inaczej w każdym razie ta Unia Europejska stwierdziła, że neonikotynoidy, bo o to są substancje, które są niezwykle toksyczne dla pszczół powinny zostać wykazane, że także w zaprawach nasiennych także w tych roślinach, które nie są atrakcyjne dla pszczół one są tak toksyczne są teksty żonę Samuel mają także szereg okropnie trudne dla pszczół dla faktów np. taki, że pszczoły się źle rozmnażają, że ich młode są mniej żywotne, że my nie przyswajają składników odżywczych taka jest oprócz tego, że mogą po prostu umrzeć natychmiast z jeszcze cała ogromna masa dysfunkcji związanych ze zdrowiem czytają dziś jest pozytywna wiadomość Unii Europejskiej z k była pozytywna wiadomość, a potem minister Ardanowski chętnych jednak pojawi się czekały napoje, jeżeli raz i promieni rentgena z nich wbre w wszystkim ministrom z obojętnie, jakiej frakcji do tej pory wbrew nawet swojemu koledze ministrowi Jurgielowi także z partii rządzącej, który pięknie odpierał zakusy na grono biznesu Agro chemicznego i nie zgadzał się na to, żeby w Polsce te substancje były stosowane, ale minister Darowski powiedział o nim nie wie naukowcy nie wiedzą organizacje ekologiczne się nie znają, ale jakakolwiek organizacja zjawi się do mnie u mnie i powie chcemy odstępstwa czasowe, żeby mimo zakazu unijnego w Polsce można było wykorzystywać te toksyczne dla pszczół pestycydy my to zrobimy, dlaczego tak zrobić bardzo trudno jest mi to ocenić, a natomiast wchodzą też takie plotki także państwo dzielimy się z plotkami z korytarzy Ministerstwa Rolnictwa, więc nie wiemy czy to jest na pewno stuprocentowa prawda ma zostać stworzony jakiż byłem jakiś fundusz, którym ci, którzy używają Super toksycznych pestycydów będą płacić się składki na promocje produktów pszczelarskich, czyli trochę wam te wszczęły odczujemy, ale potem namiot to promujemy mam problem jest taki że, gdy mamy na szkodę z zatrucia ostre i te pszczoły po prostu trafiają na chmurę pestycydu umierają od razu wtedy taki pszczelarz, chociaż jest to bardzo trudne w Polsce może się pokusić o zwołanie komisji, do której się zaprosić policje gminne lekarze związki skomplikowane, ale Żyda potem kilkuletnia sprawa sądowa, bo to oczywiście jest ścigane z urzędu i być może taki uroczy taki pszczelarz dostanie odszkodowanie przeraziło dzikie pszczoły dziko żyjące pszczoły po prostu umrą z dniem nie mają pszczelarze też nimi będzie opiekował, ale w przypadku podtruł się takich, jakie mamy najczęściej w przypadku Monika najdłuższej takiego długofalowego osłabienia czegoś co nazywamy kolacją z arszenikiem to szansa na to, że pszczelarz w wykazie lwią ich związek przyczynowo-skutkowy z tym, że jego sąsiad stosuje pewną niedogodność, jaka jest niemalże, ale nic więc, choć nie daje spokoju więcej opowieści z jakiego powodu minister rolnictwa, który co chwila, mówi że po wy mamy ekologiczne czy mamy zdrową żywność tak mówi minister Ardanowski z jakiego powodu dopuszcza innego nikotyny dietetykom w Polsce, którym producentom jakich nikt w jakiej żywności nie roślin zależy na użyciu właśnie tych środków MEN do tej pory najczęściej neonikotynoidy jechałem w swoich uprawach walczyli o producenci rzepaku ma mimo tego, że tak jest najbardziej atrakcyjną dla pszczół taką wysoko Towarową prawa, czyli jedno w każdy z nas bierze miód rzepakowy, więc to pszczoły termin ten miał bardzo by pszczoły tę roślinę bardzo lubią, a minister Jurgiel, gdy odmawiał zgody na stosowanie neonikotynoidów, że w banku AM pisał do producentów wasze plany nie zależą od dna nikt na Żydów na planowanie rzepaku w głównej mierze wpływa pogoda i to jest prawda w w Polsce przynajmniej mam natomiast minister Ardanowski ostatnio dość jawnie, mówi że chce stawiać na śruty Rzepakowej w pasie w rozkosznym to jest taka kolejna pożyczka może to ocenić, jaka ścieżka wspieranie mięsa wybieramy produkcję zwierzęcą, a że na żywność Katarzyna Jagiełło Greenpeace Polska bardzo dziękuję dziękuję i obiecuje, że przed świętami był ostatni moment, w którym narzeka na ministra tarnowskiego pozdrawiam pana ministra, że ministerstwo wszystkiego Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: POPOŁUDNIE RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Dostęp Premium z 30% zniżką od serca. Pokochaj pakiet "Aplikacja i WWW". Słuchaj gdzie chcesz i jak chcesz.

KUP TERAZ 30% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!