REKLAMA

Co wyróżnia kuchnię Tadżykistanu?

Data emisji:
2019-04-28 12:20
Audycja:
Niedzielny obiad
Prowadzący:
Czas trwania:
16:47 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

niedzielny obiad Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwu stały w naszym cyklu zawsze o tej samej porze 1220 czas na obiad chciałbym przywitać małego gościa jest nim pani uwagę na słupach urnę mama do Gruzji w 2 dzień dobry pani niedobre przepraszam za ten kłopot, którą z pani nazwiskiem, ale nie jest proste już nie bardzo bym się one dały się to, aby w tym przeczytać w sieci czytać i pochodzi pani Tadżykistanu tak i też jest pani właścicielką restauracji teraz Rozwiń » uwaga to brzeskiej tak w Warszawie Nina taka jest zwarty i restauracja właściciel co oznacza w dni wina to jest imion w ZS imię tak my mamy, a oznaczy to kamień, gdzie drogi nie wiem po polsku jak 1 słowem to powiedzieć to jest takie kamienie, które są mu UR w loteriach takich też finansowanie z nich drogocennych taki sposób, ale z kuchnią dobrze skończyło się w wyróżniamy na tle innych Tadżykistan to była Republika związku Radzieckiego prawda tak my też mająca swoje miejsce ich historii, ale także geograficznie leżącą obok innych bardzo zróżnicowane, bo bobu, bo co Republika to kto inny obyczaj także kulinarne tak no ale kulinarnie to jest blisko można powiedzieć, że tylko do Uzbekistanu i Czechy dania są podobne, a on tak nie mogę porównać kuchnię z innymi krajami UE oprócz Uzbekistan, bo tam są takie przeprawy i sposoby te sposoby, które tylko tam mężczyźni gotują i smakuje może tam nic nie wiem boję się to jest mały kraj im nie bardzo znany też na świecie to spróbujemy go ma gdzieś umiejscowić na mapie świata choćby wyobraźni naszych słuchaczy Tadżykistan jest ile kilometrów stąd, a 5000 jak niecałych 5000 km tak ze stolicą, ale Duszanbe duże bagno on tak mniej więcej tyle tak jak wcześniej jak się on zlecić im do Tadżykistanu tak walczyłem w 2 tys km biegnie, więc też są różne sposoby tam dojechać, bo nie ma nie ma 1 linii szyb, by tam można przez Turków więcej przez Moskwę przez Serbię i Niemiec tak no dobrze by od niedawna jest pani w Polsce te 5 lat i 5 lat co skłoniło panią do przybycia do naszego kraju do wyższych uczelniach z Fideszu oraz skończyłam studia i wcześniej siostra rok oraz sędziowała tutaj i taka w tym czasie ja skończyłam z drugiej zapowiedział, że Polska jest dobra gra w można tam wejść spokojniej i tak przyjechał na studiach i tak zostałam w zeszłym roku skończyłam licencjat i później tak myśląc co robić część w wojnie z wynajmować stadion też za zarządzanie zarządzaniem cena ropy nadal Narodowy i tak stało i zrodził się pomysł na restaurację w RFN, ale nie od razu restauracje i tynk to tak debata jest jeszcze rodzinny biznes w jej PRL tak wszystkie rodzinne można tak ogólnie nie był to co mój pomysł, ale zaistnieliśmy na ode przeć chcieliśmy piekarnika piekarnik kilka dni tak otworzyć, bo w Tadżykistanie, a lubią jeść słodkie rzeczy setek, ale bardziej cukierni niż do Hagi tak dużo cukru jedzą co tutaj nie mówmy o mały tak ludzie się o, a jesień dlatego chcieliśmy, ale otworzyć piekarnię, a siostra młodsza ona też to jest chciała to, że mógł na niego, by przygotować ma je później też zaczniesz szukać lokalu takie rzeczy i tak powieszona była w rok studiowałam i nie mogła poświęcić dużo czasu temu w i tak, a później ja już zaczynałam w tym bardziej interesowała się tym co robisz jak robić się to był ostatni rok mojej jest złodziej i tak papież kontynuował on to i tak powoli tak stało, dlaczego nie restauracja, bo w restauracji jeszcze nie ma i tak trudno zaś mieliśmy to już po kroku szukać go uchwalać lokalny takie rzeczy lub drzewa do dziś państwo restauracja mieści, które tyle mieści się na plac konstytucji 4 do 16 wraz z trzecią już do do samej kuchni Dobrzycki powiedziała pani, że dyskusja specyficzny, który nie ma tutaj ze względu na sposoby przygotowania dań, ale także ze względu na składniki produkty generalnie, o ile można za pomocą nie wiem książek o kulinarnych przenieść recepturę tak pewnie z ze składnikami bywa trudny przywozi pani z Tadżykistanu to co najcenniejsze w kuchni PLN z Tadżykistanu i staramy się nie przewija się, bo to jest bardzo daleko ID, lecz ciężko jest dostawą, a w restauracji dur IS wszystkie produkty do dużo chodzą i trzeba to oczywiście świeże czytam, a przy pracach można znaleźć Teresę 8 przez internet np. zamówić z dostawą Areny nie Starzyk stanu np. dlaczego może nie ma jeszcze tak czeskiej kuchni i nie znają, bo tam nie ma przepisów tych dań niedużo ich np. jak chce, a ja chcę go szukać jak przygotujesz Kurto np. to 1 zdanie narodowych jak ja poszukam w internecie nie ma takiego przepisu jak jest tylko Potash zysku i Enei jeszcze, że takie są, ale produkty tam i których nim trzeba też przygotować się przepisy, których nie ma dlatego tak ciężko ta przygoda nawet tak dzieje także Kamil wstecz nikt tutaj jak np. nigdy nie było restauracji jak ktoś chciał on musiał zamówić Tadżykistanu jak ktoś przyjechał to przewieźli jakieś produkty szyte mogliśmy takie narodowe danie przygotować to, że to w takim razie pani przeszła do tych dań proszę powiedzieć jak wygląda tradycyjny Dobrzycki obiad w czar tradycyjnie KLM no pierwszy, że zawsze musi być mięso w kolanie bez mięsa to tanie danie jak u nas mówią jak mniemam nie są to różniące się stało dziś jest ŻUŻEL w takie danie dlatego wszystko się i zupełnie mnie jeszcze także u nas zupa jest jako drugie danie frutti di 1 z chlebem brzucha to też jej Yellen, ale i tych zupek to musi być dużo mięsa dużo warzyw takie duże wpływy gminy Nisko tak i tym co 1 z jakim mięso jest preferowane w kuchni radzieckiej BM wołowina baranina kurczak tektury i bardziej i tak to już jednak dalej już lektor co chce, a my i czy nie jest to kuchnia oparta na wieprzowinę i niech inni inni nie widzę siebie innym mało, kto ich mało, kto je w AZS UMCS narodowych dań to Close to nam o tym, że to kolos to jest takie danie, które zawsze na imprezach na ślubach zawsze to toi to musi być najpier w muszę znać gazu, a to może być cokolwiek, jakkolwiek zupa Sure, bo to jest ból na polanie z wołowiną tak jest ana drugie to zawsze była w to jest zadanie zawierzam IS wołowiny to baranina też się przygotują go mój akces kurczakiem też LM już mało, kto przygotuje jej i generalnie to to od 2 musi im Ryś marchewka i wołowina sposób przygotowania to jest proces długi dla dania normalnego i to trzeba wcześnie przygotować, bo tam się najpier w smażymy takie procesy, ale też są różne sposoby przygotowanie Lohan, ale n p . te najpier w z Maheshem cebula i inne mięso później dodaje toczy się przeprawę i t d . i ryż na przekład i trzeba wodę dodać, iż ta woda gotuje się gotuje się tym, że po smak marchewki wyszedł i później MO Ryś, ale im Dzieciątka się nazywa cieciorka i to musieli tak pół wieku godzinę DOP red już na wyłączoną w ogniu w ogniu tak, że po ty tego w smak marchewką, którą nie trzeba mieszać wszystko, żeby ten smak LO z dołu idzie do góry to Boryszew i to tak, ale pół godziny muszę stać, żeby ten czas najwyższy udział w smak tego wszystkiego co było smażone dobrze mentol mówi pani daniu głównym, a tak zupa tak pani wiedziała mniejsze znaczenie zawsze spożywa się w drugiej kolejności, ale tak może być zupa jako danie główne też, ale np. na oś sporu o Lang tak leje z UPA, bo Google zupę w nocy bardziej, a w grę w środku dnia to n p . Flow czy ci co różni np. skrótowo, toteż trudno mi skrótu to jest też bardziej ta brzeskie to już niemal en i nie mają inne kraje to jest takie danie z chleba Fakir nazywa pomoże zwykłym Katarze, ale fakt, iż to w oryginale to jest warstwowe chleb to im także zyski, które warstwowe i to trzeba kroić, ale i głównym rynku w tobie jest bez sosu kwaśne z mleka robione w etat w restauracji to sami my sami robimy, ale w innych np. jak my, że Żyd jakieś żyłam w Tadżykistanie et czy moja rodzina nie wie jak to robić wyróżnieniem nie wiedzą jak to robić po prostu kupujemy ze sklepu z filmu tego sosu i później dom i trzeba miesza z wodą, ale i w efekt jestem chlebem sałatka z pomidorów ogórków koperek i cebula na smażyć trzeba najpier w z tym chlebem to takie jak i skomplikowane te na słowie to on ciężko wyobrazić jak to będzie wyglądał Wodniak skarcił nas jest napisane, że to zdanie chleba z kwaśnym sosem sałatkę w IT jak zobaczą co coś innego chrzcielnicy podajemy ci tak nie bardzo jasne co co, więc co to będzie pani powiedziała, że w generalnie w Tadżykistanie ludzie lubią cukier jest chyba nie będzie pani miała problemu ze wskazaniem deseru najbardziej popularnego, który jest w kuchni dobrzyńskiej u, bo to ciastko jest ten duch ciastko albo nie ma tradycyjnych takich artykułów i deserów można na to już bardziej czak czak np. to jest deser taki czas smażone, ale mamy ciastka sklejone miodem np. ale też nie są trendy tradycyjny narodowe są bardziej z Azji n p . to już nie tylko te wszystkie, ale czas go dużo o 3 też chałwa np. dużo osób i wiemy tak na imprezach, a jeszcze u nas jest także n p . w las nie wiem już ile ich alejek oraz miesiąc jest jakaś nowa święta i w tych świętach muszą być takie nasze nazywa dostawcą to taki stał u nas i siedzą na podłogę i etyki stołu długi musi być i tam stawiają wszystko naraz w obrocie Ełk w ciepłych dań wszystko stawiają tam rogaliki czy ty to bym ciastko tak pieczywo różnie to takie może być pewny czy w po w owo psy kiełbasa ser wszystko tak musi być czy ten stół stół, który na dodatek z UE musi być pewne jest z jedzenia w i do tak w jak w duże i lepsze stół to znaczy, że mało do listy można też pytać będziemy jeść godziny może być dowolna niż państwo restauracji, czyli niech nikt nie stara się pani zaimplementować wszystkie te potrawy z tradycyjnej kuchni to brzydkie czy też znajdziemy coś innego ani nie no i nie jest też taczka kuchnia taka bogata i nie ma dużych narodowych potra w wszystkie, które są są w karcie, ale oprócz tego mamy daniem, które w głównej jak np. zupa pomidorowa mamy jasny przekaz tej kim mamy smażone w słabym smażone żeberka baraniny, czyli takie bardziej już nie narodowe, ale europejskie tak to my to różnimy cały czas myślimy jeszcze bardziej trzeba blisko było do do do smaku polskich, ale też ciężko, bo po pół klient, który przechodzą w sens i chcą spróbować też zyski zdaniem nie patrzą na to co jest o tyle to już wiemy jak smakuje nie chcemy tego, a Busha chodzą i bardziej są polskie, bo w morze i nie chcą ryzykować, jakie to będzie smak, bo to jest inny ja myślę, że tej sceny nie inny smak dlatego tak mamy różnie opinie odnośnie kuchni też jest dobrze to zapytam jeszcze droga jest kuchnia to igrzyska, gdyby chcieć się zjeść taki dwudaniowy to tylko zyski obiad, ale nie ZL w naszych restauracji nie jest drogie potrawy po tak też i 1 i 1 ta czeska restauracja w Warszawie dlatego tak zrobiliśmy, żeby wszyscy mogli spróbować ceny od najmu i na jej droższe potrawach w tej chwili jest 34 zł to smażona wołowina z ziemniakami pół tak na gorącym półmisku talerz podawany, a jeszcze teraz dodajemy strajki, które tak dziś 8 czy coś tak, a ryba jeszcze no oczywiście, że przed prawie 55 lat nie w aresztach zupek po 101214 we mnie nie są w Androidzie porównanie z innymi restaurację do wsi można jeszcze przy okazji skorzystać usłyszeć od pani czy też od pani bliskich historia Tadżykistanu, a nie jestem tak, iż jesienna historie, ale te nieco, o co mogę o tej historii no to, że Lenin i niezależność tak w mamę i 28 lat temu gdzieś w 2 tysiące pierwszym, a to już najbliższa atak na coś się stało, a przed tym, że to niebyła respublika taka była pod ty pod te jak były SSR to było VAT -R Uzbekistan u mnie, ale i też ma bardzo pod Iranem n p . to jest język, który Kaczyński to podobno Karskiego Karski to bardzo podobne to był perski język, ale to teraz to już zmienili i latarki to są cyrylicę ten się nazywa polską i i ich też czym bardziej dodają nowe słowa trzeba było bardziej te czeskie węgierskie dziękuję pani bardzo za rozmowę oczywiście że, zachęcając państwa do tego jeszcze zobaczyli co Nina serwuję m. in . na stronie internetowej pani uwaga słupa ME mama go zjawa w Osnabrück udało się widzi pani to był niedzielny obiad w z panią Super no teraz informacja po nich kolejna odsłona naszego programu, czyli jak z dzieckiem pozostać Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

Z Dostępem Premium TOK FM odsłuchasz każdy podcast! Wybierz pakiet Aplikacja i WWW - słuchaj gdzie chcesz i kiedy chcesz!

Kup teraz

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA