REKLAMA

Choroba Alzheimera - co jeść by nie zachorować ? cz.1

Przewodnik TOK FM Na Zdrowie
Data emisji:
2019-05-13 13:50
Prowadzący:
Czas trwania:
01:59 min.
Udostępnij:

Choroba Alzheimera. Te słowa budzą strach. Rozwiń »
Czy mamy jakiś wpływ na to by zmniejszyć ryzyka zachorowania ? Badania naukowe pokazują, że tak. Zmieniając nasze nawyki. W pierwszej kolejności te żywieniowe.

A oto lista pokarmów, dobrych dla mózgu. W kolejności alfabetycznej:

- Awokado: są pełne jednonienasyconych tłuszczów, które wspomagają struktury mózgu i przepływ krwi.

- Bataty: czyli słodkie ziemniaki. Są bogate w fitoskładniki, błonnik, witaminy A i C oraz minerały - są w stanie regulować poziom cukru we krwi oraz mają właściwości przeciwzapalne

- Borówki: badanie w Harvardzie na grupie 16 tysięcy pielęgniarek pokazało, że ogólnie jedzenie jagód, a w szczególności borówek i truskawek pozwala zmniejszyć ryzyko zaniku funkcji poznawczych. W tym badaniu okazało się, że regularne spożywanie jagód opóźnia zanik funkcji poznawczych o dwa i pół roku.

- Brokuły: są bogate w przeciwutleniacze z podgrupy karotenoidów, które mogą przenikać barierę krew - mózg i odwracać zniszczenie spowodowane przez wolne rodniki i proces starzenia się. Badanie przeprowadzone w tymże Harvardzie na grupie 13 tysięcy kobiet wykazało, że te które spożywały więcej warzyw z rodziny krzyżowatych takich jak brokuły miały mniejsze problemy z pamięcią. Rodzina krzyżowatych oprócz brokułów to : kalafior, jarmuż, brukselka, kapusta - wszystkie rodzaje, rzodkiewka, rzepa, rzepak, boćwina oraz gorczyca, rukiew wodna i chrzan. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
przewodnik TOK FM na zdrowie w dzień dobry i Ewa Podolska choroba Alzheimera w te słowa budzą strach czy mamy jakiś wpływ na to by zmniejszyć ryzyko zachorowania badania naukowe pokazują, że tak, wymieniając ich nawet w pierwszej kolejności te zdziwienia oto lista pokarmów w dobrych dla mózgu w kolejności alfabetycznej awokado są pełne jedno nienasyconych tłuszczów, które wspomagają struktury mózgu i krzewów data, czyli słodkie ziemniaki są bogate w te składniki Rozwiń » błonnik witaminy, a i c oraz minerały są w stanie regulować poziom cukru we krwi oraz mają właściwości przeciwzapalne nad borówki badanie w Harvardzie nagród 16  000 pielęgniarek pokazało, że ogólnie jedzenie jagód, a w szczególności borówek truskawek pozwala zmniejszyć ryzyko zaniku funkcji poznawczych w tym badaniu okazało się, że regularne spożywanie na zakup od dłużnika zanik tych publikacji o 2 i 1 , 5 milionów w roku za bogatych w wywiadzie z podgrupy karotenoidów, które mogą wynikać z par 1 kre w mózg i odwracać zniszczeń spowodowanych przez wolne rodniki pracy staże badanie przeprowadzone w tyle wart 1213  000 kobiet wykazało, że te, które spożywały więcej warzy w z rodziny ślazowatych Lechia rockowych miały mniejsze problemy z pamięcią rodziny psowatych wraków do ich kalafiory Jarmuż brukselka kapusta wszystkie rodzaje rzodkiewka Rzepa ze PAK bądź wina oraz Gorczyca brukiew wodna i chrzan ciąg dalszy listy produktów dobrych dla naszego mózgu jutro przed 14 Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEWODNIK TOK FM NA ZDROWIE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA