REKLAMA

Choroba Alzheimera - produkty, które odżywiają nasz mózg cz.4

Przewodnik TOK FM Na Zdrowie
Data emisji:
2019-05-16 13:50
Prowadzący:
Czas trwania:
01:28 min.
Udostępnij:

W tym tygodniu przedstawiam Państwu listę produktów, których jedzenie zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Rozwiń »

I tak kolejne miejsce zajmują:

Nasiona: np słonecznika. Są bogate w witaminę E oraz inne minerały wspomagające pracę mózgu.

Oliwa: jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i polifenoli.

Pokarmy pełnoziarniste:

Bogate w błonnik obniżający poziom cholesterolu, złożone węglowodany, białka i witaminę B96. Skrobia zawarta w pokarmach pełnoziarnistych takich jak owies, gryka, proso, sorgo czy szarłat jest najwartościowszą odmianą złożonych węglowodanów: karmi pożyteczne bakterie w przewodzie pokarmowym i stanowi znakomite źródło energii dla mózgu.

I na koniec dzisiejszej listy
Przyprawy - zawierają największe stężenie przeciwutleniaczy ze wszystkich pokarmów i znakomicie wspomagają układy oczyszczające mózg. Przyprawy i zioła takie jak cynamon , goździk, majeranek, ziele angielskie, szafran, gałka muszkatołowa czy estragon powinny być stałym elementem naszej diety. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
przewodnik TOK FM na zdrowie w dzień do Ewa Podolska w tym tygodniu przedstawię państwu listę produktów, których jedzenie zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i tak kolejne miejsca zajmuje nasion np. słonecznika są bogate w dawnych oraz inne minerały wspomagające pracę mózgu w bolidach jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i polifenoli po karnych pełnoziarnisty bogate w błonnik obniżający poziom cholesterolu złożone węglowodany białka Rozwiń » witaminy BL 96 skrobia zawarta w pokarmach pełnoziarnistych takich jak owiec Gryka proso sorgo czy szarłat jest najwartościowszym odmianą złożonych węglowodanów karmi pożyteczne bakterie w przewodzie pokarmowym i stanowi znakomite źródło energii dla wózków i na koniec dzisiejszej listy przyprawy itp zawierają największe stężenie przeciwutleniaczy ze wszystkich pokarmów jest znakomicie wspomagają układ oczyszczające mózg przyprawy zioła takie jak cynamon goździki majeranek ziele angielskie Szafran Gałka muszkatołowa estragon powinny być stałym elementem naszej diety ciąg dalszy listy jutro przed 14 przewodnik TOK FM na zdrowie Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEWODNIK TOK FM NA ZDROWIE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA