REKLAMA

Grzegorz Łapanowski: Każdego dnia chcemy mieć święto – stawiamy na smak, a zapominamy o zdrowiu. Nie musimy rezygnować całkowicie z mięsa, ale pamiętajmy, że nasz wybór wpływa na środowisko

Data emisji:
2019-05-19 12:00
Audycja:
Niedzielny obiad
Prowadzący:
Czas trwania:
30:45 min.
Udostępnij:

Gościem Karoliny Głowackiej jest Grzegorz Łapanowski – kucharz, przedsiębiorca, dziennikarz kulinarny, założyciel i prezes Fundacji Szkoła na Widelcu, właściciel Food Lab Studio, juror oraz prowadzący polskiej edycji Top Chef.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

w tym dobry państwu popołudniu być może państwo wspiera też jedzą smacznego Karolina Głowacka przy mikrofonie w naszym studio gwiazda Grzegorz Tarnowski dzień dobry nowy Surface krzywizn takie jest prawda kucharz przedsiębiorca dziennikarzy kulinarnych no przecież 1 z najbardziej znanych kucharzy w Polsce założycieli prezes fundacji szkoła na widelcu właściciel Fudala studio oraz juror i prowadzący polskiej edycji Top Chef i fajny człowiek się kandydata chata i tata od Rozwiń » niedawna pozdrawiamy i córkę i mamę z dna początek będziemy państwa trochę męczyć się takim wrażeniem, ponieważ będzie w okresie edukacji gojenia rany po nie wzięli także efektem będzie Maz 3 tegoż inaczej opowiedzieć słów mam wrażenie, że jak pada słowo edukacja to wszyscy mają nagle takie wymusza częste Jelenia chcą się dowiadywać tak ja wiem, że edukacja jest ważna, ale nie będę tego słuchać, ale państwo nas posłuchają wierzy w to, że Gorzów czy zdrowa może znaczyć smacznie no właśnie z pytaniem jak zrobić takie salta, żeby nie było nudne męczące tylko, żeby przedstawić ten temat jakiś taki intrygujący i fajny sposób i wydaje się, że jest taka szansa, bo jak pomyślimy sobie o o piękny kolorowy talerz z takim, który faktycznie wygląda jak ten czas i okazać ryzykowne w tym 3 maja, ale z pewnością zadziałać państwo też widzieli zdjęcia właśnie takich wielokolorowe, ale rzecz cała masa warzy w owoców ziół orzechów i tak Sylwia też często oglądam takie zdjęcia, a potem zostaną, dlaczego tak nie wygląda rzeczywistość tak moja rzeczywistość wygląda, bo przecież jak widzimy te soczyste owoce i piękne warzywa właśnie n p . i orzechy i wstążki i fajny Tłuszcza i bardzo dobry start, z czym się kurczy, ale tak zjadł, a potem nagle jakoś się okazuje, że ta rzeczywistość my jakoś dużo bardziej szarobura nie myślę dlatego, że kiedy widzisz takie obrazy np. innym fotografii robionych dziś w restauracjach tę stronę inny sposób zakupów, bo taka restauracja to może sobie kupić wiele produktów, gdzie kupię i paprykę i mini kawałek sera i trochę tych orzechów i tego tamtego przecież się to po prostu zepsuję z tego wynikają przynajmniej taki kłopot, bo też ma w głowie dywizje i to o tamtej owa to efekt czasami sobie na kupie tego wszystkiego ocenia, że wyda miliony monet to jeszcze nie daje rady tego przejeść, a ilu masz pomocników w jak i małżonek tej może ona dobra 2 osoby to ich, gdy jest to jakiś wyzwania faktycznie im mniej osób w gospodarstwie domowym tym trudniej, ale wydaje mi się, że jeśli założyć sobie, że raz na dwa-trzy dni robimy zakupy no bo faktycznie te rzeczy świeże trzeba kupować częściej i kupuje ich bardzo mało, ale różnorodnie to to jest opcja, żeby faktycznie ten nasz talerz był dużo bardziej kolorowy dym z wc siłą rzeczy do tej edukacji, bo boi się wydaje, że on ma jednak fundamentalne znaczenie niekoniecznie w takim wywiad w wymiarze właśnie bardzo nudnym jak szkoły średnie lubił chodzić szczerze mówiąc natomiast kuchnia mnie bawiła, bo można tam było coś zdziałać i wydaje mi się, że i, gdy i ja też to niby sam dla siebie jak być uczenie się gotowania jest proces, który trwa całe życie to jest dziedzina, w której właściwie nauczyć się nie da można się jej uczyć inni rozwijać i każde warzywo owoc Zioło orzechy twarz się nawet mięsa można przygotować na tysiące sposobów ale, żeby to zrobić faktycznie skądś to wiedza i umiejętność też trzeba trzeba czerpać dlatego akurat my jako Fundacja szkoła na widelcu się zajmujemy edukację kulinarną dzieci, jakby to państwo interesowała zaprasza na stronę internetową robimy zajęcia dla dzieciaków kulinarne np. dzisiaj takie robimy im zresztą przez cały tydzień w 1 z warszawskiej galerii handlowych za free nie powie nazwy z grzeczności, ale za państwo sprawdzą natomiast typ to co chce powielić to torze do edukacji kulinarna powinna być częścią edukacji powszechnej sami państwo doskonale pamiętają i ty pewnie może trochę też, że uczyliśmy się w szkole robić różne rzeczy takich też kulinarnych sałatek jakiś czas cenzurą czasem Gruszką chleb jadła sałatkę oczywiście cała w majonezie tonące w NBA Allen to jest jakaś podstawowa umiejętność, którą warto jest mieć dzisiaj dzięki temu w całej Polsce ludzie jedzą po sałatkę to właściwie fajnie pokazuje taki bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy boja pamiętam uczyłam się innej sałatki schabowego i dzisiaj myślę, żebyśmy popatrzyli jak Polska długa, iż lokatą tą sałatkę i tego schabowego każdy potrafi zrobić i to trochę pokazuje że, gdybyśmy my szkołach uczy, ale też, jakby my w domach pokazywali naszym dzieciom zdrowe rozwiązania, a sami też, żeby potrafili jak posiąść, by to wtedy mielibyśmy dużo się większą szansę na to, że żaden nasz talerz na co dzień wybrano by po prostu lepiej, a te od święta może wyglądać jak chcecie tych bardzo ciekawe inne mówienie o tym, że gotowanie to jest rzecz, której się uczyć cały czas tymczasem mam wrażenie, że inny rząd zna się wydaje, że gotowanie jednak stosunkowo prosty człowiek umiał zrobić tego schabowego sałatkę pomidorową to znaczy, że umiemy gotować tymczasem to jest jednak duża umiejętność dobierać odpowiednie składniki jest np. taka inne w naszym kraju dominuje coś takiego, że coś z przepisem naszej babci to jest Super w no, więc ja mam jednak tutaj duże wątpliwości, kiedy się w Chinach Włoszech w radach babce, ale mówię to z pełną odpowiedzialnością jak Karolina Głowacka protestuje teraz przeciwko zeszytem z przepisami naszych babć, w których jest biała mąka tłuszcze zwierzęce albo roślinne i inne albo taki jest tym cały Śmietana owe jak ciasto dobrze tona cukru miliony jajek to wszystko jest latami widuje warzy w przepraszam bardzo w tych wszystkich przepisach naszych babci i nie byłoby z tym żadnego problemu, gdyby to było jedzenie od święta jeśli ich bo gdy miał pieroga na Wigilię nie oddam o tyle ważny i cała zabawa na tym polega, że jednak ta od odświętne kuchnia ona ma prawo tak ma być natomiast wyzwania pojawili i może wrócę jeszcze tego co powiedziała, że czy kuchnia jest złożona czy prosta przy co to bardzo ciekawe kuchnia zawsze się zmieniała na przestrzeni dziesiątek setek lat ewoluowała razem z nami myślę, że dlatego dzisiaj tak dużo uwagi poświęcamy jedzeniu, dlatego że żyjemy w bardzo specyficznych takich wyjątkowych czasach i okazuje się, że nie w dużej mierze to w jaki sposób wiemy w jaki sposób zorganizowane jest dzisiaj nasze żywienie wpływa na rolnictwo na środowisko na zmiany klimatyczne co się wydaje w ogóle, a psa abstrakcyjne wpływa bardzo mocno aż na nasze zdrowie i myślę sobie, że chyba w każdym z nas jakby z 1 strony jest poczekać, bo poszukiwanie takiej przyjemności szczęścia albo właściwie może szczęścia poprzez przyjemność to znaczy zjem pyszną będą wtedy zadowolonej z najprostszych taki zamysł, aby dobrze jedzeniem i nie dziwne, chyba że w tych takich trudnych czasach po prostu poszukujemy w jedzeniu można powiedzieć wręcz czegoś na kształt używki i tego konsekwencje widzimy bo, bo jedzenie, jakkolwiek może być zabawą od czasu do czasu święta to na co dzień nie powinno być zabawką, a niestety trochę żyjemy w takiej rzeczywistości, która mówi, że codziennie możesz jeść ile chcesz kupować ile chcesz i właściwie to niema nic złego w tym, że mnie, że ten twój talerz jest jest czytam nasz talerz właściwie, bo mówi też sam siebie pęka w szwach i lodówka też tylko gdy właśnie myślę, że w dużej mierze cały czas jednak patrzymy na jedzenie przez pryzmat smaku i to myślę, że od tego też zaczęliśmy pewnej mierze nawet to pytanie teraz da się zdrowo żyć nie możemy zgodzić na dziś wydaje mi się, że kiedyś ta codzienność była dużo bardziej szara niż dziś myślę, że mamy też często oczekiwania to jedzenie codziennie będzie pyszne, a pytanie czy on nie powinny być przede wszystkim odżywcze i wartościowe mogliśmy od czasu do czasu słupach to jest bardzo ważna rzecz inni, więc myślę, że dzisiaj trochę my kucharze i czasie, gdy stroną umowy jesteśmy trochę zakładnikami tego, że każdy z nas oczekiwanie, że to będzie absolutnie pyszna, a dietetyk ci powie pisze też słone tłuste i słodkie mąż jest na wyciągnięcie ręki to jest właściwie nie ma limitu można powiedzieć dzisiaj, więc wyzwaniem myślę, który stoi przed nami dzisiaj to jest próba odczarowania właśnie tego świata warzyw owoców ziół głównie produktów pochodzenia roślinnego jednak mówię to jako osoba, która uwielbia mięso ryby i owoce morza natomiast jestem też świadomy tego, jakie konsekwencje wiążą się z pozyskiwaniem ich w takiej skali w jaki pozyskujemy je dzisiaj, ale przecież to co mówisz stres podkopuje cały twój zawód w tym sensie mówisz nagle, że z Macierz nowość w Dębicy dość kulinarna danego danego posiłku nie zawsze musi stać na pierwszym miejscu jak to no i to jest taki można powiedzieć paradoks, bo dziś łatwiej, by było może gdybyśmy, gdybyśmy my 50 lat temu pracowali bardzo ciężko fizycznie jeśli pracujemy głównie intelektualnie rolnictwo to jest niewielki procent wszystkie te mają bardzo ciężkie zawody to pokazuje, że ta nasza dieta z diety wysoko grzewczej, czyli pysznej też takim zasięgu kalorycznej w pewnej mierze powinna ewoluować w kierunku takiej diety wysoko wartościowej takiej, która ma dużą wartość odżywczą na zasadzie minerały składniki odżywcze witaminy wszystko to co jest dużo kalorii tylko 2 dni, kiedy tak tak no i to i to pokazuje jak i nie ja to nie znaczy żona nie może być smaczną może być absolutnie wyższa tylko wtedy 200 pomyśli sobie brokuły marchewka cukinia bakłażan pomidory orzechy Kasza zioła i wstążki i teraz i to do tego korzenne przyprawy pewnie, że to może być smaczne to może będzie inny Rewers smakowych niż boczek z parmezanem sosem pieczarkowym i wzmożonym mięsem z pewnością latom i to troszeczkę pokazuje że, gdyby ta tradycja kulinarna trochę to do czegoś odniosła, czyli jak ta kuchnia naszych babci i ta, którą znamy z domu mielony schabowy Golonka na maksa pyszne nie tylko, że grzecznie zjeść kotlet dzika kasy Rolniczego na ciebie czeka ją z czołowych Okaj i niech ten wnoszę o mato w niedziele może w sobotę, ale teraz pytanie czy my jesteśmy w stanie na tyle włączyć myślenie i taki w pewnej mierze trochę może samo ograniczenie albo oprogramowanie, żeby 5 dni w tygodniu jednak trzymać się tych zasad, które mówią nam dobrano więcej warzy w, a mniej mięsa tłuszczu i mimo tych produktów, które są niepożądane naszej wiedzy i szczerze mówiąc nie wiem czy mamy takie możliwości lub przyznam się państwo teraz do czegoś opowiadam państwu jak tylko mogę jedzmy warzywa jest ważne a jaki jest mi smutno to najchętniej bym zjadła tony Kopytek koc umarzanych do zalanych jeszcze dodatkowo wcale taka jest to nieprawda Chris Parry i Julia sobie wyobrażą, że ta może być nawet plasterek boczku tylko rozpętanie nie nigdy ogrodzenie ze po pytaniach często to jest wieś, bo jeżeli, jeżeli to jest także na każdego dnia bardzo dużo pracujemy i tego każdego dnia właściwie jest nam bardzo smutno i wracamy do domu jemy ten fundusz mający na poszlakach NATO to jest bliski, a jeśli sobie założymy, że znajdujemy różne inne sposoby na to, żeby dać sobie przyjemność i w weekend i właśnie tu całodobowa na tym polega, że święta kiedyś to były święta to wtedy można było odpiąć i stąd są te inne przepisy naszych babć, a to wyzwanie polega na tym, że dziś w pewnej mierze odcinamy codziennie i codziennie mamy dostęp do jakiś takiego właśnie rogu obfitości warto studiować do postu, bo to jest taka ciekawa instytucja, której dzisiaj właściwie, jakby tak, że nie ma natomiast post z takiego religijnego punktu widzenia on stanowi naturalny taki sposób ma ona na ograniczenie nas dzisiaj, jeżeli już to to my sobie wymyślamy albo diety albo 100 albo głodówki albo dymu z kijem jest post tanieje mięska, więc pójdę na słusznych Anna Majerek oraz nowy Orlean przykład Grzegorz Łaganowski studia cech skrót informacji wracam Grzegorz Opaliński studio kucharz przedsiębiorca dziennikarz fundacji szkoła na widelcu futryny studzienek Dante ten dzień dobry dzień dobry człowiek, który podkopuje o powrót podcina gałąź na własnej siedziby SLD, na której siedzi i opowiada nam, że może powinniśmy przestać oczekiwać od każdego posiłku rząd będzie też na tak zostaliśmy skonstruowanie ewolucyjnie, że dla nas ważny test słodkie słone tłuste, czyli to niekoniecznie znaczy, że ten, że zdrowe ja się pod tym podpisuje jednocześnie przyznam się państwo do swojej słabości z własnych smutna kit Gar solidnych Kopytek przy smażonych jeszcze do zalanych to jest to, o czym marzy nam inny, ale jednak Coca koktajli codziennie warzywnych staram się z tym rodzi się teraz rozpaczliwie jak to jest, bo oczekujemy od dzieci, że będą jadły zdrowo, a rodzice co w tym czasie ich Petrescu Arche odbyła się bardzo często się po takie dają im co tu zrobić żeby, żeby dzieci jadły zdrowo i w pewnych tam wychodzi, że badania mówią zgodnie z 20 % 4 dzieci ma nadwagę, po czym patrzymy na wyniki badań dorosłych jest 3 × gorzej coś tam nadwagę albo sprawdzić albo gdy zaś ma ponad ponad 60 % Polaków ma on za wysoką masę ciała ma masę ciała, więc tę stronę tak jakbym palił papierosy i oczekiwał od dziecka, żeby nie nie paliło papierosów albo pił wódkę i oczekiwał, że moje dziecko będzie, jakbym miał najlepsze stopnie w szkole no i zwiedzenia jest podobnie rodzić się od nas uczą i oczywiście, że sensem jest inwestować w edukację kulinarną dzieci młodzieży ale, ale jedno dziecko dużo chętniej będzie się uczyło od rodzica poprzez jego naśladowanie go niż niższych mógłbym mówić jedź na rowerze, po czym siadam samochód jadę samochodem we, a więc myślę, że to dla nas dorosłych też jest jakieś wyzwanie, ale takie myśli, że warto na to patrzeć z takiej gry też pozytywne perspektywy, że że jednak gdy zaczęliśmy w pewnej mierze od tego, że dziecku nie może się całą masę fajnych rzeczy też nauczyć mówi się koktajlu jak sobie zorganizować śniadania, żeby ono zajmowało 10 minut można te nie zawsze musi być bułka z serem krótszy uwielbiam Bokassa tzw. bójkę z grupką Oliwa albo masło do tego ser i mają nas wszystkich najlepszych kanapkę świata jest niemalże co oszukiwać trzeba go plasterek pomidora o każdej porze roku, chociaż był oczywiście, że wakacje będzie najlepszy z cebulką cebulka szczypta soli pieprzu może matka pietruszki dobrze można zatem wytatuować taką kanapkę, ale innym jak cała zabawa w kuchni i piękna też kuchni polega na różnorodności, jeżeli w zamrażarce mam 3 rodzaje owoców i 1 wystarczy, że mam wezmę sobie może być banan, a może być jabłko i wrzuca to do blendera i myślę, że większość z nas już domu blender ma Doda mleko jogurt albo jakiś napój roślinny w 2 i miksujemy z oddzielnym dokładnie albo orzechy zmiksuj to lepiej mam chwilę moment śniadanie nie najadł się to, że to auto to jeszcze grał w rondelku można faktycznie płatki górskie sobie zagotować albo z wodą albo na stoku albo na mleku do tego dodać suszone owoce orzechy to też jest chwila moment myślę, że to analogicznie z obiadem, gdybym miał np. wcześniej ugotowaną kaszą albo makaron to przygotowanie obiadu zajmiemy pewnie za 20 minut nie da się tego absolutnie skrócić do zera, ale też myślę, że warto znać popatrzeć jak na taki czas kiedy, kiedy mam co robić w domu mam czas, żeby sobie usiąść z żoną wizją, o czym pogadać umorzono POŚ siądzie ja coś ugotuje albo albo jest wysiądą jonami coś ugotuje kuchnia to było zawsze miejsce spotkań, a dokładnie nawiązań do marki 1 z dużych firm meblowych, ale sprawdza zawody, że ze swoim facetem pewnie nieraz zjadła śniadanie i też jedliście kolację robi świetną Pitt SA z warzy w do 12 i i stół jest zawsze tym miejscem dookoła, którego się spotykamy ja wierzę w to, że im lepsza będzie jakość tego co jest na stole też inne im więcej w tym zainwestujemy czasu i serca tym te nasze relacje ma też mogą być lepsze, więc myślę sobie, że w tym w tym świecie, gdzie coraz ważniejsze jest chyba to, żeby być ani mieć ich jedzenie z ważnym aspektem tego w tej dyskusji i ja się zgadzam z tym, że absolutnie musi być także, że rodzice muszą też zdrowaśki, zmagając się dzieci, żeby jak zdrowo, ale jest jak pisze rodzaje szaleństwa jeśli chodzi o produkty dla dzieci soczki różne łączą osocze dla dzieci miałem się oprzeć skład pokazuje, że tamtego cukru zasypany jogurt cichcem tego dla dzieci wpłat teczki dla dzieci cukier cukier cukier cukier cukier cukier, a tak dalej to kupujemy no mi się wydaje, że trochę jest jak z kosztami osobowymi w latach dziewięćdziesiątych, że nowe i tym kształcie żółwia w małych miejscowościach i na wsiach też, że mimo tego, że w małych miejscowościach ma przede wszystkim nasi był dostęp do dobrych zwierzaków do dołu do prawdziwych produktów spożywczych warzyw to mimo wszystko taką czymś innowacyjnym i takim nowoczesnym były te wszystkie rzeczy w proszku w kostce, ale pewna przyprawa uniwersalna z Chin przykłada koledzy z JS osobny wątek, bo ona faktycznie podnosi smak, ale jej nikt mi się wydaje, że tak innowacyjne produkty spożywcze warte bardzo ładnie opakowane i reklamowane w kojarzą nam się z czymś lepszym niż to co dziś to co mamy okazuje się, że jakby wszyscy dietetycy powiedzą, że w najlepszej jakości produkt jest ten najświeższy Nisko przetworzone i im bardziej naturalny tym lepiej, więc jeśli szukamy takich rozwiązań w tym to trochę tak jak z dietą żaden preparat na odchudzanie czy na dietę nie będzie tak dobry niż po prostu zdrowe gotowanie więc, gdyby niestety nie da rady, żeby za nas przemysł spożywczy załatwił tego, żebyśmy sami w domu przy gotowali jedzenie może warto jeszcze powiedzieć, że czynie przerzucamy na producentów tej odpowiedzialności w taki strach łatwo oni nas trują oni nam tu dodają, gdy Alina dowożą do czego my chcemy i myślę, że ten rynek spożywczy dziś aktor, który ewoluuje w kierunku takiego gotowego też jedzenia też nazwa komu winien wschód, czyli takie bardzo często świeże np. świeża sałatka albo świeżo zupa to oczywiście są produkty bardzo wygodne z czystą etykietą bardzo często jak prawdziwe jedzenie i to jest to kraj tyle tylko, że warto pamiętać, że funkcja jedzenia to już też scalanie rodziny to jest coś, jakby jakaś taka szansa dla nas to, żebyśmy robili coś poza tylko wieczną pracą, bo wielkiemu wiecznym odpoczynkiem robić coś dla siebie dla swojej rodziny jest to funkcja gotowania w domu naprawdę jest istotna ważna jest też to co na tym stole położymy i skont to pochodzi ważna jest nie tylko jeśli chodzi o nasze zdrowie, ale też jeśli chodzi o całą planetę, bo to naprawdę ma znaczenie czy wybierzemy kibic Grecji czy kiwi z nowej Zelandii czy są przykładem jest spokój w tym tygodniu z kiwi, a weźmiemy 2 × jabłko polskie te 2 proste dane, które rozmów, o których mówiliśmy poza nią poza anteną 80 % ziem uprawnych na naszej planecie jest po to, żeby produkować pasze dla zwierząt to są bardzo często intensywną uprawę soi kukurydzy ciasto genetycznie modyfikowanej potem transportowana nawet niewielka odległość, żeby wielkich przemysłowych farmach karmić zwierzęta, które mają dużo wyższy niż w ślad węglowy niższy niż warzywa też, ale oczekują Gazy cieplarniane, a drugi wątek jest taki, że 60 % konsumpcji w ogóle, jakby na świecie, czyli m. in. też gazów cieplarnianych i zużywania wszelkiego rodzaju opakowań 68 konsumpcji jest konsumpcja indywidualna nasza konsumencka każdego z nas te 2 rzeczy pokazują że, że nasz wpły w jako konsumentów na to jak wygląda nasz świat jest spory obraz dużo zależy zależy od decydentów od polityków jasne to oni kształtują, jakby dziś i to rzeczywistość, w której funkcjonujemy, ale z drugiej strony każdy z nas naprawdę ma znaczenie, więc te indywidualne wybory to my wybieramy czy wybieramy świeże sezonowe lokalne Nisko przetworzone bez opakowania ekologiczne pochodzenia roślinnego czy importowane na wielkie odległości przemysłowe mięsne bardzo mocno upakowane i od gigantycznego producenta, który nie stosuje się do lodu do zasad etyki tylko włącznie do zasad ekonomii ja od ładnych kilku lat nie jadam zwierząt, o czym mowa pewnie państwo już wiedzą w ciągle MEN cie inne w każdym razie natomiast jestem w stanie zrozumieć jeśli ktoś zdecyduje na zakupy w mięso, które jest jakiś szczególny szczególnie pyszne, ale zupełnie nie rozumiem tej walki politycznej niemalże od marca Adele barów we szynkę za 12 zł, który jest nie wiadomo co mili państwo, o co tu się toczy walkę o 80 % to jest proza to parokrotnie, bo to brzmienie jak i szalone liczby 80 % co mówił Grzegorz ziem uprawnych jest przeznaczonych pod, żeby robić w pasie, którą później zjadają zwierzęta, które dają nabiał oraz mięso przecież to jest nielogiczne Naidoo możemy zrobić to hedonistyczne pętlę do smaku mąż od lutego zaczęliśmy już jedzenie może być wyższa Zobacz jak byśmy spojrzeli na ten rynek gastronomiczny dzisiaj stek House i hamburgery równie suszy bary i mandaty PiS wszystko mami tłumami tłumami tłumami umami tłuszcz i romantyczne piąty smak tak no to jest stres w pewnej mierze gastronomiczne przedłużenie przemysłu mięsnego są też wegańskie Drammen, a w twarz Rafał i i myślę sobie, że po to, po to pewnie, że to jest wyzwanie jak grzyby teraz nagle zrobić takie salto i przejść do, bo taki styl do dobroczynnej diety mówi się tych jakościowych jakościowych mięsa wtedy, kiedy jest taki fajny przykład zgłębia, nad którym pokazuje że, gdybyśmy wszyscy chcieli przejść na weganizm to bez sensu no bo wtedy byśmy dziś wielkie Mono uprawy roślin i niekoniecznie, bo bo, gdybyśmy myśleli o k o rolnictwie jako o takim bardziej Eko systemowym faktycznie myślami, gdzie zwierzę też swoją funkcję w gospodarstwie ważną tyle, że ma swoje prawa Cichy UKE tańszy natomiast świnia kurczak czy czy nawet krowa ma istotne znaczenie takiego ekosystemu tego punktu widzenia, jeżeli produkcja kompostu utylizacja resztek, gdy zwierzęta mają swoje miejsce w ekosystemie najbardziej tylko i teraz faktycznie, gdybyśmy my ja zresztą wielu wegetarian znam, którzy mówią stary, gdybyście wybierali porządne prawdziwe zwierzę albo mięso, które jest on jakby uczciwie wyprodukowane, by nie było problemu jedli je n p . nie ma raz miesiącu czy nawet raz w tygodniu zapłacili za nieuczciwą zdaniem uczciwą cenę i ich mieści się to ich zasada zdrowego odżywiania, bo to mówią światowa organizacja zdrowia mówi 500 g i transit, który mówi nie tylko zdrowie, ale też w środowisku mówi troszeczkę mniej i i to się też mieści w jakiś taki normach etycznych znowu religijnych, bo religia nie zakazuje jedzenia mięsa, ale mówi faktycznie umiarkowanie w jedzeniu piciu, więc to po to, pokazuje, że że, gdyby to jest to to nie jest kwestia tego czy jeść czynie jeść myślę że, gdybyśmy jedli mądrze i z takim szacunkiem to co powiedziałaś problem polega na tym, że dzisiaj żywność ma abstrakcyjnie niską cenę, a z drugiej strony MEN non-stop żądamy jeszcze niższej ceny właśnie teraz przeglądam, jakie są ceny za kurczaka z 1 z popularnych sieci jeśli dobrze w lidze tak już policzone, czyli władze CDU nie chciałem zwierzak na seans należały one znalazłam kurczaka w promocjach w 42 % taniej starać o naszej 99 cena promocyjna 399, a za kilogram kurczaka on 399399 kg kurczaka, czyli cały kurczak za 8 zł w tym honorariów od miesięcy, bo tak to jest razem z 1,540 dni może maksymalnie odwołam się tylko 40 dni prawdziwy kurczak tak i ekologiczne będzie kosztował około 30 zł za kilogram, czyli 70 z około 76070 zlote za sztukę ten kosztuje 8 zloty za sztukę my teraz jakby pytanie czy jesteśmy gotowi płacić prawdziwą cenę za zaraza zwierzęta analogicznie z wieprzowiną wieprzowina przemysłowa ja pamiętam taką cenę całkiem niedawno chyba 399 za pół za pół kilo karkówki to znowu wychodzi niecałe 10 zł za za kilogram karkówki świnia przemysłowa jest produkowana w 4 miesiące prawdziwa świnia notes jakieś 9 miesięcy nawet do roku tylko, że wody wieprzowiny, bo rentowność tego tego przemysłu też jest dzisiaj jak bardzo niska stąd też takie kombinacje ze strony producentów, żeby ja myślę, że część z nich może nawet nie chce wcale tego robić tylko oni są w pewnej mierze zakładnikami tej niskiej ceny, którą my wymagamy, więc to znów pokazuje, że my konsumenci, jakby nigdy toczymy idąc do sklepu zawsze myślimy tylko właśnie o tym, że auto cena musi być najniższa 3, jeżeli pójdziemy na szkodę dobrego sklepu mięsnego ktoś nam powie stary no tak wieprzowina nie kosztuje 10 zł za kilogram tylko np. 30 no i ale dlatego, że ona jest n p . od Marka Nowickiego, który bierze ją od pana kup AJA banku, by ma świnia złotnicka z certyfikatem ekologicznym i on po prostu nie bierze za jej kilogram skupia 3 zł tylko np. bierze 7, czyli tyle ile i uczy 7 zł minus połowa ubytku pewnie na jakości zdobyć 15 zł jej kilogram mięsa no to musisz go po 6 osób bez mięsa znaczy, że niekompletne albo gorsze albo Johny nie wiem, gdzie nie świąteczne znaczy właśnie dlatego te ceny są tak niskie, że każdy chce uczestniczyć nie każdy z Halle wiele osób chce uczestniczyć w tym chcemy w tym świecie i dlatego jest święcie każdego dnia tak ta święcie każdego dnia i myślę, że zna geja i wrócą w pewnej mierze do tego grzechu Bóg się wydaje, że to to pokazuje wierzymy, że my w pewnym wtedy żadnej mierze kulinarnie zjadamy swój ogon, oczekując tego, że każdego dnia będzie będzie święto wody jest na obiad w ACCA wrócę jeszcze tylko do tej edukacji, bo to w pewnej mierze jak też jedno drugiemu łączy, gdyby dietetyka była taką wiedzą uznaną uważną równie ważną jak medycyna, kto wie czy nie powinna być ważniejsza szczerze mówiąc, bo medycyna, który z bliska dziś formacji zwalczaniu, a dietetyka, która mogłaby być bliska profilaktyce, czyli projektowaniu faktycznie, jakby zdrowego żywienia na masową skalę, gdyby dietetyka wyposażyła każdego z nas taką mądrą wiedzy jak powinien wyglądać nasz talerz każdego dnia, żeby nam tego mięsa nie brakowało Czyżby ta dieta była zbilansowana po prostu no to wtedy nic byśmy rzeczywistość idealną, która pewnie nas nie spotka mile się nasłuchałam od moich znajomych król mięsożerców te chaszcze wszystko żartów, bo przecież ludzie, którzy jedzą mięso jedzą też warzywa hit kanapkę z boczku z szynką mylne i tyje to dobry jest co ty zrobiłaś ty to niezły Zvezda przepis natomiast wśród swoich znajomych obserwuje w ciągu ostatnich lat przesmykiem dwa -trzy lata, że osoby, które nie idziemy do knajpy do pitnej pizzerie, które zamawiający jest miastem są mniejszości, a wcześniej byliśmy na odwrót z moim mężem tomem, jakby nie jedliśmy tego mięsa, a resztę zjadła presja na odwrót, więc jest to zmiana moim zdaniem Czytelniczce dowody anegdotyczne tzw. wydają się, że ten ruch jest mocny na pewno środowiskowe i inne Warszawa Mokotów Wilanów i t d . ale my w sensie takim, że bieg nie możemy nigdy zestawiać odbytej w pewnej mierze banki, w którym żyjemy tutaj też z całą polską, ale mimo wszystko faktycznie niedawno ukazał się badania, które mówią, że 47 % Polaków zastanawia się nad ograniczeniem jedzenia mięsa wielkie firmy mięsne inwestują w koncerty roślinne to pokazuje, że coraz ciekawsze coraz ciekawsze te koncept może to pokazuje, że jest jakaś zmiana myślenia i bardzo dobrze i to od tyłu, bo podoba się to co powiedzieć wszystko żarcie ja myślę, że to znowu nie chodzi o to, żebyśmy przestali i jeść mięso w ogóle, ale faktycznie, gdybyśmy spojrzeli na jedzenie nie tylko jako na coś co ma nam sprawiać przyjemność, bo pewnie, że ma wizję, ale też jest ważnym takim elementem naszej kultury i w pewnej mierze 1 z fundamentalnych takich łączników nas z ekosystemem nas każdego obywatela, że mało jest myślę, że jeżdżenie samochodem oddycha oddychanie wybory konsumenckie i przede wszystkim, by wybory jedzeniowe to jest 1 z takich najsilniejszych naszych relacji z planetą w tym kontekście tego wszystkiego co się badać dzisiaj mówi to tort to może być sposób faktycznie do wyrażania tego, po której stronie barykady my się opowiadam Legia bym zachęcała na początek do metody małych kroczków prawda, bo co tak otwartym oknie stokrotki będą szybsze niż wolniejszy, ale od stycznia jest także, że właśnie dziś żąda od państwa rewolucję natychmiast, tym bardziej że zwrócę się Kopytek podobno, które mają bardzo ciekawą rozmowę z 1 z pań dietetyk Iwona kibic jest świetny specjalista w dziedzinie roślin energetycznych, ale ona, mówi że właśnie co przypadek to inna technika, że 1 będzie potrzebował rewolucji w inny będzie potrzebował ewolucji, więc ja myślę, że faktycznie każdy musi to zrobić po swojemu natomiast takie uciekanie przed przed tym chyba nie ma sensu, że doszło w Janowskiej szkoła na widelcu od lat studia czy nie dziękuję bardzo dziękuję Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

Z Dostępem Premium TOK FM odsłuchasz każdy podcast! Wybierz pakiet Aplikacja i WWW - słuchaj gdzie chcesz i kiedy chcesz!

Kup teraz

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA