REKLAMA

Galaretka drobiowa i zupa pomidorowa z ryżem, czyli jak świętować 4 czerwca przy stole

A teraz na poważnie
Data emisji:
2019-05-22 12:00
Audycja:
A teraz na poważnie
Prowadzący:
Czas trwania:
25:20 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Mikołaj Lizut kłania się państwu 6 minut temu minęło południe, a w poznańskim studiu Radia TOK FM jest Katarzyna Bosacka dziennikarka autorka książek m. in . o zdrowej żywności Witaj Kasiu, dzień dobry przeczytam państwu takie myjni galaretka drobiowa zupa pomidorowa z ryżem eskalować wieprzowy i na deser pączek w jedno 100 zlotych temu, kto zgadnie w to oczywiście jest myjni z końca obrad okrągłego stołu, do którego dotarła Kasia czy to jest zdrowa żywność twoim Rozwiń » dachem na KUL zupa pomidorowa, owszem, ta chemia galaretka drobiowa no powiedzmy jeśli nie ma dużo tłuszczu niech będzie Aldona jest chyba nasza specjalność prawda pomidorowa z ryżem pamiętam z nowoczesnym to to jest moni sprzed 30 lat rzeczywiście pamiętajmy i jeszcze bardzo fajny jest kontekst, że kiedy na taśmie filmowej, a dziennikarz pyta kelnera oto my ani kończąca obrady okrągłego stołu i dziennikarz zachwyca mówi, jakie wyśmienite jedzenie powtórzmy to jeszcze raz pączki galaretka drobiowa SK lub wieprzowe i zupa pomidorowa z ryżem dla nas dzisiaj po 30 latach jest to niewyobrażalne w polskich restauracjach naprawdę są w tej chwili dania tak wykwintne tak elegancki deptak sezonowy tak różnorodna, że tamto jedzenie wydaje nam się jakimś takim archiwalnym zupełnie historycznym banałami obrady okrągłego stołu organizowała strona rządowa, więc wydawać, by się mogło, że Tomek nie jest także bardzo dobre najlepszego sortu, jakby to dzisiaj ujawniła dla, czyli NATO jest to o co coś co jedli prominenci w PRL -u, kto gotował dla uczestników obrad obrad okrągłego stołu LM powiedzmy może troszeczkę od takiej całej kuchni, która odbywała się w ramach obrad okrągłego stołu bo, szukając archiwaliów dotyczących kulinariów w tamtych czasów zadałam sobie podstawowe pytanie myślę sobie tak ma 717 osób tak razem z obserwatorami do tego 2 miesiące prawie obrad obrady od godziny dziewiątej rano czasem do północy albo nawet późnych godzin nocnych, więc pomyślałem sobie nie ma siły ci ludzie musieli coś się część no rzeczywiście w Pałacu Namiestnikowskim, czyli w dzisiejszym Prezydenckim, bo wtedy brat prezydenta nie było w kuluarach nie przed tym okrągłym stole, ale w kuluarach były rozstawione stoły przykryte białymi obrusami i tam były podawane obiady obiady składały się zupy z kompotu albo herbatki jak to mówił pan kelner, a oni są za drugiego dania oraz wystarczy, więc to było tak tak rzeczywiście pełne obiady były serwowane MO obsługiwali kelnerzy z restauracji Orbis wąskiej w Wilanowie restauracji partyjnej i przypuszczam, że stamtąd również pochodziło jedzenia oprócz tego na stołach była oranżada z taką Alan rynkowa z taką pomarańczową charakterystyczną naklejką i słynna ciasteczka koktajlowe czy przypuszczam, że to były ciasteczka kruche po prostu z dżemem pamiętam jeszcze z czasów PRL-u albo nawet jakąś gorszą marmoladą, ale prześledźmy może to mniej, bo inne tomy ni było takim ani wolności, bo to było obrady kończąca okrągłym NKW obie kończący rok obrady okrągłego stołu to galaretka była drobiu owa, ponieważ nie było wieprzowiny zupa pomidorowa była z ryżem, ponieważ makaron ze sklepu albo go w ogóle nie było albo był niejadalny, a makaron robiło się w domu takie kluski do rosołu drób, ale z kolei coraz wyraźniej wieprzowe w SKO był wieprzowych, chociaż powinien być cielęcy, bo przecież cielęciny nie było cielęciny kupowało się od tzw. baby na bazarze i to mu przysługiwało tylko włącznie no oczywiście to się robią nielegalnie spod Lady dla dzieci dla rekonwalescentów cielęcina to był wtedy Yvesa drobny rarytas i bez faktury absolutnie bez VAT-u, ale ma połączyć kino pączki te najtańsze jedzenie napełnione pewnie najtańszą marmoladą pączki po prostu przez cały PRL były i forma niż rzeczywiście pokazuje jak bardzo, chociaż buntem dziennikarzami mówiono chwali bloki wyśmienite jedzenie jak jak bardzo to nasza Polska kuchnia przez to 30 lat zmieniła w dobrze żyć się zmieniła się bardzo zmieniło się także inne zmienią się nasza wiedza na temat jedzenia na temat zdrowia to wszystko prawda w ale jest też inicjatorką akcji społecznej, która nazywa się dla nich wolności nie chodzi o to, żeby zjeść pomidorową z ryżem i S -ka aluzje przemowy 4 czerwca, ale czym jest ta akcja, bo w, bo mam takie poczucie, że obrady okrągłego stołu, jaki pierwsze niezupełnie wolne wybory, a czy wolne w części tylko, czyli 4 czerwca w to są daty kontrowersyjna w Polsce, a wydawać, by się mogło, że to powinien być Polski produkt eksportowy to jest to powinna być nasza historyczna duma patrzcie myśmy rozmontowali reżim bez ani 1 wystrzału myśmy się dogadali dogadała się dyktatura z kwestionowaną dotąd demokratyczną opozycję to powinniśmy być z tego dumni tymczasem w Polsce bez przerwy powtarza się te argumenty o zdradzie o jakimś układzie w Magdalence niedawno pan Zybertowicz mówił, że to agenci dogadali się ze służbą bezpieczeństwa miał w zasadzie w głowę jeśli chodzi o te konteksty polityczne ja to wszystko słyszał, a i trochę jestem dumna przerażona, ale dla mnie najważniejsze jest to że, że to rozmontowanie systemu odbyło się podczas rozmów przy stole i stół jak wiadomo może służyć do różnych celów, ale zasadniczo tam służył po pierwsze do tego rządowi pomaga dojść do jakiegoś porozumienia, ale przede wszystkim stół jak tak pomyślimy o nim no kojarzy nam się ewidentnie zjedzenia dlatego pomyślałem sobie, że skoro od stołu się zaczęło okrągłego to może czas najwyższy, żebyśmy porzucili te wszystkie kłótnie z VAT i żebyśmy spotkali się znowu przed tym okrągłym stole oczywiście ta akcja nazywa się ani wolności, więc jest pełna wolność chcesz przyłączyć się do naszego stołu chcesz usiąść z nami porozmawiać uśmiechać się proszę bardzo nie chcesz uważa, że to była zdrada w Magdalence też nie musisz w tym uczestniczyć ja jestem dziennikarką, która specjalizuje się w kulinariach przez 3 lata mnie z moim mężem Marcinem Bosackim, który był korespondentem gazety wyborczej w Waszyngtonie mieszkaliśmy w stanach Zjednoczonych przez 3 lata, kiedy była ambasadorem Polski w Kanadzie mieszkać w Kanadzie i my wiemy jak świętują inne narody i tam rzeczywiście jest tak, że smakołyki na kocu lekki grillowanie pikniki ludzie piją sobie piwko bawią się z tą feler nas na czwartym wyjaśnia no właśnie tutaj jest tak, bo u nas trochę żal, że brakuje nam takiego luzu takiego takiego właśnie spotkania przy stole kiedy, a Polacy lubią biesiadować naprawdę lubimy sobie po grillować profesorze zmieniające się grało mi pasuje kolega redakcyjny Piotr Najsztub wymyślił kiedyś to last za wolność dojazd z okazji 4 czerwca, żeby po prostu przywitać ten dzień kieliszkiem szampana i też jakoś przyjęło się nie w Warszawie bardzo wielu moich znajomych spotyka się pod nieistniejącym już kawiarnią niespodzianka Andy był właśnie wypić toast za wolność i wspaniale cieszmy się cała nasza akcja jest to akcja społeczna poznasz rzeczywiście pracujemy, ale ku chwale ojczyzny dla idei kilka osób ze mnie, kiedy w wpadł mi do głowy ten pomysł, żeby można mówić się kilku restauratorów na wprowadzenie specjalnego my ani na czas, bo w okolicach 4 czerwca zadzwoniłem do Andrzeja Pągowskiego znanego artysty grafika i mówię o Andrzeju wiercono mam taki pomysł, że może byśmy taką akcję rozkręcili w całej Polsce i Andrzej natychmiast się zapalił i mówię wiesz jak to jest ważne, żebyśmy spotkali się przy tym stole, żebyśmy w końcu zrobić coś przyjemnego razem, żebyśmy zjedli coś pysznego po polsku natychmiast narysował mi logo to logo jest rzeczywiście dość niezwykła, bo tam jest flaga biało-czerwona jest stół nie jest czcionka nawiązująca do solidarnej c, a ich rzeczywiście to logo już się furorę w mediach funkcjonuje prosiłem pamięta, że mi to przyszło do głowy niecałe 3 miesiące temu, a w tej chwili rzeczywiście mamy już kilkaset restauracji, ale kilkaset wydarzeń w całym kraju włączyli się samorządowcy przekonują wielu z nich 30 miast w tej chwili organizuje różne wydarzenia w ramach Unii Wolności w jest moc jest siła i naprawdę jest mnóstwo ludzi w Polsce, którzy chcą świętować 4 czerwca, a co zjeść 4 czerwca twoim zdaniem przede wszystkim zjedzmy wspólnie, bo to jest jakby kluczowe w całej Italii akcji Spotkajmy się po prostu ja to tak po pompatycznie nazwano przy rozstawionym w całej Polsce Stola oczywiście to może być 4 czerwca to może być w okolicach 4 czerwca, ale po świętujmy właśnie po 30 lecia naszej wolności i przede wszystkim zjedzmy coś po polsku i to wszystko i LM po nie musi być coś Super wykwintnego jak sama nazwa wskazuje ma ani wolności zakłada pewną wolność, czyli możemy zorganizować śniadanie dla przyjaciół możemy sobie po grillować po południu np. w tej chwili już wiem, że w Kilara dzięki prezydentowi, którego udało mi się przekonać dużą tutaj się też oczywiście spotkałam aprobatą z jego strony oraz w Gdańsku wszystkie dzieci w szkołach publicznych przedszkolach zjedzą 4 czerwca swoje my nie wolności to może być naprawdę zupa pomidorowa z ryżem kotlet mielony ziemniaki w no chyba może nie waham to nie jest Polski musi być po polsku aktorem najważniejsze ja myślę, że to jest największy najbardziej polskie danie tak powszechne tak lubiane przez Polaków, że chyba odnotowaliśmy kawał do Polski, ale wie, że ja zastanawiam się bardzo poważnie nad tym i nawet od swych kilku laty z nowym grobie to regularnie, żeby kupować kawa podana w święto 3 Króli, kiedy rzeczywiście realna, że ze Wschodu tonach, a także konotacje rzeczywistych także wspierać Nowak zresztą nie ma ani razu jest dosyć odważne Kasi wrócimy na razie tylko dyskontowa wrócili do rezerw zaś wrócimy do naszej rozmowy i dokończyć tuż po informacjach Radia TOK FM, które już teraz Katarzyna Bosacka dziennikarka zajmująca się kulinariami jest państwa i moim gościem w studio Radia TOK FM w Poznaniu jest Katarzyna Bosacka dziennikarka zajmująca się kulinariami i inicjatorka akcji myjni wolności co zamieni proszę państwa np. jajecznica z morza nas z 1989 jaj albo 30 kilogramowy chleb wolności tych pomysłów jest bardzo duża w trzydziestolecie wyborów 4 czerwca rozumiem, że do swojej akcji zaprosiła aż przede wszystkim restauratorów tych wszystkich, którzy zajmują się naszym żywieniem przede wszystkim zaproszą wszystkich Polaków, którzy mają ochotę po świętować w okolicach 4 czerwca, bo pamiętajmy, że czerwiec sprzyja temu, żebyśmy wyszli na zewnątrz w listopadzie, kiedy nasze święto narodowe jest już bura i ponuro z kolei w maju no ludzie mają majówki wyjeżdżają często o tym, czerwiec rzeczywiście sprzyja temu, żebyśmy wyszli na zewnątrz i POŚ świętowali w tej chwili mamy zgłoszenia w zasadzie również spoza kraju, gdzie n p . z Londynu piszą do nas Anna ci, którzy chcą świętować zaprosiłam pół Polski dziennik dzielnice będziemy jeść polskie pierogi i pić polską wódkę za wolność o to nam właśnie chodzi, żebyśmy sobie po świętowaniu, czyli możemy spotkać się z przyjaciółmi ze znajomymi zjedzmy coś wspólnie i dziecka po polsku po drugie, jeśli jesteśmy właścicielem stołówki pracowniczej szkolnej biurowej możemy też tam tego 4 czerwca wprowadzić specjalne mieni wolności ona może być troszeczkę bardziej wykwintne niż to lektura serwujemy na co dzień trzecia noga to są restauratorzy zapraszamy zachęcamy, żebyście państwo zgłaszali do nas swoje pomysły swoim ani my mamy stronę na Facebooku mamy stronę www manifa rownosci kroka pl, gdzie na ogromnej mapie Polski w tej chwili w całym kraju pulsuje już kilkaset najróżniejszych wydarzeń, które będą działy się właśnie mniej więcej od 31 maja aż do 8 czerwca i ostatnia rzecz to są poziomy samorządowe w wielu miastach w tej chwili mamy 30 miast w Polsce odbędą się najróżniejsze smaczne kulinarne atrakcje dla mieszkańców ME mogę podać przykłady no n p . tak jest no oczywiście Szczecin, a tutaj marszałek województwa zachodniopomorskiego stawia na placu Solidarności dokładną replikę okrągłego stołu i tam zostanie sporządzony wielki paprykarz szczeciński oczywiście wolności i 1000 koni owiec w puszce po tych nie zdobędzie zrobione na świeżo zupełną pamiętajmy, że jednak nowoczesna kuchnia Polska teraz króluje to 30 lat temu, a troszkę było inaczej, a fabryka szczeciński 1989 porcji zostaje zjedzony zostanie zjedzony w Szczecinie tu dzieje z tą, czyli w Poznaniu na placu Wolności zostanie zjedzony wielki tort wolności 89 kilof w kształcie mapy miasta, więc każdy mieszkaniec będzie mógł przejść i zjeść sobie kawałek dzielnicy 89 kilo za około 1000200  300 nawet c porcji, więc to jest frajda z galerii kawałek tortu o mój Boże musiałbym to obliczyć, ale w święta nie jest o to, że dla liczyć kalorii marszałek w Warszawie w Wilanowie jajecznica z 1989 jaj wielkich lat wolności 30 Love również dla mieszkańców we Wrocławiu kolacja sporządzona w hotelu monopol słynny 4 szefami kuchni do tego będzie w ramach festiwalu, którą kapitalny festiwal, który się odbywa Europa na widelcu, a tam też będzie pokaz filmu Piotra i konta znanego krytyka kulinarnego, który niestety 2 lata temu zginął w wypadku samochodowym Piotr był przede wszystkim reżyserem filmowcem zostawił m. in. film, który nazywa się opowieści okrągłego stołu i za symboliczną opłatą, czyli 890 od biletu UR w inny ci, którzy będą chcieli posłuchać w kuchni polskiej banda we Wrocławiu ja, czyli Bosacka oraz będzie Robert Makłowicz porozmawiamy sobie o tym, obejrzymy film Piotrka i w dodatku będzie również poczęstunek w stylu lat 80 w kasie skoro już z budżetem el Good Time mam małą dygresję pytanie z Gdańska już jesteśmy przy kuchni polskiej 30 lat po wyborach 4 czerwca pobyt jako się zmieniła bo gdy Trump trochę opowiadamy też o kulinarnej historii Polski to twoja odgrzewane myjni zakończenia obrad okrągłego stołu o tym, świadczy, o jaką drogę przeszliśmy w sensie kulinarnym 330 lat jak ona jak zmieniła Polska kuchnia i powie się na swoim przykładzie Włoch oba wy myk ktoś, kto ma świra kulinarnego i to się zajmuje bardzo dużo gotuje w dodatku ma ogromną rodzina dużo dzieci, które musi wykarmić, więc też przechodzi przez to wszystkie najróżniejsze trendy na początku było takie zachłyśnięcie jadą n p . z pierwszych restauracji, który pamiętał w Warszawie to niebyła restauracja włoska ani Polska tylko 1 z wyższych oraz Turcji, który miał ogromny opór po o powodzeniu to była restauracja Mekong myśmy w na przełomie lat osiemdziesiątych dziewięćdziesiątych kochali kuchnię chińską potem była miłość do kuchni włoskiej pamiętam, że 1 z pierwszych książek kucharskich, jakie są wykupią to była wykwintna kuchnia francuska i naprawdę robiłam catering najróżniejsze tt charty tatę i t d . i t d . na tym się też bardzo mocno nauczą gotować, ale do głowy mi nie przyszło, że w ogóle mam płacić takich pierogów absolutnie nie teraz mamy kuchnię tajską był atak przecież słusznie ogromny wszyscy chodzili jedli suszy w tej chwili jest kuchnia wegańska, ale w międzyczasie zaczynamy coraz mocniej szukać swojej tożsamości co to znaczy zaczynamy wracać do starych przepisów zaczynamy wracać do starych książek kucharskich zaczynamy rozglądać wokół siebie i patrzeć, jaki produkt regionalny jest dobrej jakości na jej podstawie możemy to Menis z polskich restauracjach zrobić i najlepszym przykładem jest to, że mamy taki żółty przewodnik go mija i tam w pierwszej edycji to był 20002014 rok było 200 polskich restauracji w tej chwili jest już 300 lecie jest 3 × tyle wyróżnionych ponad 650 restauracji, która otrzymała od nich we sztućce i t d. więc to jest rzeczywiście bardzo ważne, że się mocno rozwijamy to nie jest prawda, że polską kuchnię z przaśną, że jest Buraczanej, że jest pusta nie przede wszystkim zrobić jakiś kopernikański przewrót od czasów PRL -u, bo pamiętam z mojej młodości dzieciństwa, że wizyta w restauracji to było przeżycie graniczne bardzo często pamiętam taki epizod to Kazimierz Dolny restaurację Esterka akurat dzień kobiet wszystkie kelnerki były mocno trafiony i mój tata dostał zupę, ale odwrotnie właśnie pomidorową w 3 dni w talerze inny jest z talerzem do góry dnem w kąt martwy no tak takie jak takie były sytuacje mój teść Zenon Bosacki tutaj w Poznaniu w każdej restauracji zaczynał od wpisu do książki życzeń i zażaleń, dlaczego ten napój z kofeiną zawsze jest podawane ciepłe aż 10 dań mięsnych jest tylko jedno czy i jak zawsze ta walizeczka zesta w obowiązkowy to rzeczywiście dokonaliśmy niezwykłego skoku naj naj pierw rozumiem, że Polska była zachłyśnięcia różnymi wpływami z zagranicznymi do dziś zresztą lubimy kuchnię różnych krain natomiast co z tą polską kuchnią część udało jej mąż jakoś odtworzyć z z podań historycznych np. przedwojennych absolutnie Falck plus mamy znakomitych szefów kuchni w wielu miastach miasteczkach również można w tej chwili bardzo dobrze zjeść i to nawet nie, choć żal to to są jakieś w wyjątkowo drogie restauracje również w tych restauracjach barach, które serwują także tańsze potrawy możemy zjeść dobrze tylko trzeba wiedzieć, gdzie trzeba znaleźć najlepiej przez internet pamiętajmy, że my jesteśmy niesamowicie sezonowi w tym co jemy to jest nasz niezwykły atut kuchnia Polska jest sezonowa Women in na zupy np. wiemy w czasie Bożego Narodzenia inne jemy na Wielkanoc inne jak latem inne jemy zimą i t d . tak dalej do tego te produkty, które rzeczywiście gmina w Polsce mamy świeże szparagi plus lokalność lampy co innego jest dniem na Śląsku co innego jemy w Wielkopolsce, a jeszcze inaczej jemy na Podlasiu w charakterze zaborami zaborami też, że nikt jakoś rozróżnia prawda inaczej w Kongresówce inaczej w Galicji to ukłon dokładnie, ale to co naprawdę nie możemy mówić, że po skoku nie sprzątnął buraczana dla mnie jest w, zwłaszcza jeśli porównamy z przeciętną kuchnią w Kanadzie czy w stanach Zjednoczonych, gdzie mieszkałam, ale to naprawdę stoi na bardzo dobrym poziomie i to nieprawda, że tak samo jak próbujesz nam wmówić, że Polska to jest kraj w ruinie, a Polska kuchnia sprzątnął buraczana jest absolutnie nieprawda w 1 a, gdybyś miała powiedzieć na taki, a tak jest PESEL itd mamy złą polskie to co to jest schabowy z kapustą pierogi z woleja zza Buga masowo jest bardzo popularny też w różnych krajach europejskich, ale nic się wydaje, że pierogi są takim na polskim wyznacznik to może bigos pierogi Bydgoszcz nikt tak, ale bigosie i chyba niekoniecznie dadzą restauracji takiej eleganckiej, ale na takie spotkania gdzieś w planach, że jak najbardziej natomiast pierogi można robić na 1000 sposobów można je nadziewać się różnymi składnikami można ubarwić im czas stało można je podawać na słono im na słodko z tym, że pierogi są trochę trudna w zrobieniu no bo trzeba mieć czas akcji Janoszka zrobił także spotykam się z moimi przyjaciółkami z podstawówki 40 lat przyjaźni i przy kieliszku wina lepkim sob cały wieczór pierogi od osiedli pierogami dzielimy np. jak przychodzi wigilia to każda z nas myśli o innej i to jest bardzo miły sposób spędzania czasu, a jeśli chodzi o łamanie wolności jeszcze może kilka wydarzeń w kolorze w całym kraju w Kielcach zostanie zjedzonych 1989 jaj na twardo ze słynnym tamtejszym majonezem nie chcę używać tutaj reklamy, więc proszę się domyślić, jaki to może być majonez z Kielc będąc na działki warmińskie w Olsztynie na placu Defilad w Warszawie 3 czerwca będzie słodkie śniadanie wolności i będą nie tylko jajko na twardo galaretki i t d. ale będą też słodycze z lat osiemdziesiątych wata cukrowa mleko w stół wcale będzie blok czekoladowy i będzie także prezydent Warszawy Rafał Trzaskowski będzie też prezydent Warszawy Rafał Trzaskowski mam nadzieję, że też opowiem trochę już nie tak od wynagrodzenia w kulinarnych z dzieciństwa, więc też, że tutaj będziemy się za tymi kulinaria i bawić się o tym, dzieciakom tam zgromadzonym opowiadać, ale w co jest ważne w Gdańsku 4 czerwca do najważniejszych oficjeli, którzy przyjadą na obchody gdańskiego, a my również dla tych żyjących uczestników obrad okrągłego stołu zostanie odtworzony obiad sprzed 30 lat czy będzie galaretka drobiowa będzie zupa pomidorowa z ryżem będzie eskalować no chyba jednak już cielęcy no i będą na deser pączki, ale oczu oczywiście w nowoczesnej wykwintnej letniej eleganckiej odsłonie w zapraszamy wszystkich państwa do wzięcia udziału w ME ani wolności zwłaszcza, że to wygląda na to, że współczesna Polska jest pęknięta przez tu także w sprawie tego co wydarzyło się w Polsce 30 lat temu, czyli porozumienie okrągłostołowych, a także wyborów 4 czerwca może właśnie na nich wolności może właśnie biesiada jest w stanie jakoś nas pogodzić, a przynajmniej w nowo przeżyć ten dzień w spokoju w domu mam też tak taki apel do tych wszystkich, którzy mają ochotę tego dnia po świętować silne tak jak mówią ani wolności zakłada wolności jeśli np. mężczyzna, którego żona katuje sałatkami każą się ciągle odchudzać tego dnia może go upiec sobie swoją koleżankę wolności i ją zjeść silny ku chwale ojczyzny po to jest dzień właśnie świętowania po to, żebyśmy mówili o tym co się zdarzyło 30 lat temu, ale też trochę po biesiadowali bardzo dziękuję Katarzyna Bosacka dziennikarka zajmująca się kulinariami i inicjatorka akcji ani wolności była państwa i moim gościem prosto z Poznania bardzo dziękuję za chwilę informacje Radia TOK FM, a po nich raport gospodarczy, na które zaprasza Aleksandra Dziadykiewicz program przygotował Paweł Ziętara Mikołaj Lizut Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: A TERAZ NA POWAŻNIE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

40% rabatu w zimowej promocji TOK FM. Nie czekaj - zdobądź swój pakiet "Aplikacja i WWW" z solidną zniżką, aby słuchać wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!