REKLAMA

Niedzielny obiad „Bez słowa”

Data emisji:
2019-05-26 12:20
Audycja:
Niedzielny obiad
Prowadzący:
Czas trwania:
16:08 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

niedzielny obiad Przemysław Iwańczyk kłania się państwu to stała pozycja w naszym niedzielnym magazynie Radia TOK FM Sebastian Matusik jest z nami właściciel właśnie chyba wątpliwości czy restauracji czy klubu czy też pubu w każdym razie nazwa jest nam znana bez słowa w dzień dobry dzień dobry czas znajdujemy się w Warszawie na styku 3 dzielnic, więc Mokotowa Wilanowa i Ursynowa przy trasie przy trasie szybkiego ruchu, czyli popularnej popularnej drodze wiodącej z UKS Rozwiń » ósemka wpłaty jest fragment z ósemki albo zostawiamy to w tym Dolinka Służewiec ta, która zawsze stoję tu jesteście w sąsiedztwie kościoła świętej Katarzyny, który także ma swoją wielką historię i teraz ani sąsiedzi nawzajem dobrze, a teraz wyjaśnia przez wiele lat było to miejsce, w którym Piwosze piwo bardzo często przychodzić tutaj też kibice, którzy oglądali mecze, ale trudno nazwać to miejsce tętniło życiem od kilku lat zaczął się to zmieniać właściwie w sobotnie popołudnie bądź też właśnie w porze niedzielnego obiadu trudno znaleźć miejsce jak to się stało moja myśl, że przede wszystkim włożyliśmy, by nie sam doprowadza go razem z dziewczyną od otworzenia prawie 3 lat włożyliśmy w to dużo serca etylenu traktujemy wszystkich tak, jakbyśmy sami się być traktowani, ale i to po prostu samo zaczyna wszystko rzecz tak dużo energii dużo pracy dużo dużo dużo dużo czasu i coraz fani chcą nas myślą tak jak mówisz w sobotę niedzielę już naprawdę są przepełnione i tak to jest jeszcze początek tego co co mamy jeszcze do zrobienia ma doświadczenie jako restaurator czy też debiutuje w tej roli restauratorem nigdy nie byłem miałem tam też jakieś powiązane z Bostonu jakieś punkty gastronomiczne, ale ogólnie no właściwie dwudziestego roku życia prowadzenie działalności, więc jest zarządzanie biznesem nie jest mi obce, ale jak wydaje mi się, że aż nadto w stylu barażach mając biznes można to przełoży się już na każdy tak nas oczywiście specyficzny, ale u podstawy są zawsze to samo no dobrze zapytał wobec tego dalej czy w branży gastronomicznej masz jakieś doświadczenie najlepiej wziąć dziewicze miejsce czy też takie miejsce, które później trzeba brązowe, czyli właściwie pracować na jego renomę niezależnie od przeszłości bez znaczenia powiem ja Niejestem doświadczonym restauratorem Hahn jałowy jak tu przyjechałem pierwszy raz, a tak naprawdę przyjechałem tu tuż przed tym jak po wie, że za granicę tam otwierać taki biznes też gastronomiczne, bo już 7 ze strachu zaczął podawać z ba jak zobaczę to miejsce docentem stawki te okoliczności przyrody, jakie mamy w środku miasta to w ogóle nie byłem nie mogę nic się pogodzić z tym, że to miejsce jest niewykorzystane ja od razu zobaczyłem to coś się dopiero zaczyna teraz już działać to ja już powiedziałem 3 lata temu, jakby w krok po kroku do tego dążymy podkreśla się po raz kolejny jak istotną rolę odgrywa miejsce w twoim zdaniem większe znaczenie zawsze odmieni, który jest podane gościom z uważam, że my nie ja mam proste podejście, jeżeli chodzi o notariacie mówię jestem doświadczoną synem mam proste podejście do do kuchni, żeby było zawsze świeżo żeby, żeby było smaczne dla nas tak, jeżeli traktujemy to jak traktuje tak wszyscy tutaj trochę czują moim zdaniem jak w domu i my tak tutaj wszystkich gości traktujemy byśmy ich zapraszali do siebie do domu, więc mamy proste zasady używamy dobrych mało przetworzonych produktów i staramy się zawsze, żeby to było państwo staje się celem dzisiaj w dzisiejszych czasach tak naprawdę możesz się każdego dania się oczy ze Złotowa więcej wytyka nam przychodzi jakiś fajny pomysł szukamy jakiś szef kuchni, którzy dają przepisy działamy w po co zaproponuje nam niedzielna niedzielny obiad za chwilę, ale jeszcze wracamy do tego miejsca, które naprawdę dość szczególne tutaj nie chciałem popełnić gafy dotyczącej historii tego tego miejsca w każdym razie tam są tereny chronione to to są tereny, które wieki, ale w Gucin Gaj i t d . tam jest rzeczywiście jakiś rezerwat przyrody nie będzie dokładnie ta granica, ale to co my tutaj widzimy to z tego co wiem nie należy do jakiegoś konkretnego rezerwa to też nie jest pewnemu nie jest miejscem nikt tego zbiornika wodnego nawet nie widać na mapach w niektórych niektórych mapach jeszcze parę godzin jest zjawiskiem historycznym nie do ruszenia w aktach tak zdecydowanie na stan tutaj jest, bo tutaj bo gdy był teren Potockich tutaj w tej naszej jak przy granicy naszego miejsca nawet widać jakieś tam z tych zamierzchłych czasów też wy tam są zresztą słyszałem, że stąd też zabrał był zabrany krzyż pomnik do Wilanowa tam doszło do do tego tam występować w dobrze to trochę zmęczony, by się od szóstej rano na nogach i mogę czasem taki słowotok wpaść w tym przerywa też dobrze myślę, że nasi słuchacze nie są zmęczeni tym co mówić wręcz przeciwnie chłoną to właśnie, a propos, dlaczego bez słowa próby spotów słowotoku no i zostawia to bez słowa nie da się nazywa restauracja musiała się w jaki sposób do tego dość gęsto w zupełny przypadek, ale i tak naprawdę wydaje mi się to lubi to miejsce jest takie, że w fajnym czasem tu posiedzieć bez słowa w snach można czasem występ bez słowa anegdoty jest taka, że taka nazwa, która po prostu każdy myśli może sobie, by będąc tutaj znaleźć jakąś historię powróciliśmy do tego miejsca, bo też tutaj ten staw moim zdaniem, który 13 przy granicy tego dlatego tak bez słowa naszego kochanego to jest niesamowite, bo to może zobaczyć czaple Jeż proponują burd czasem sobie pływa niedawno wrzucają zdjęcia gniazda łabędzi, które zostały obudowane w tym sezonie i to jest 9 jaj, więc pewnie szykuje nam się niezła rodzinka i takie okoliczności przyrody w środku miasta kilkusetletnie dęby porośnięte bluszczem samego czubka takie widoki w środku miasta wieś to są moim zdaniem naprawdę niespotykane, a do tego jeszcze wzrosną mewy, które nie są zjawiskiem codziennym, ale my już nie mogę mas mewy były tutaj 3 lata temu i wtedy rzeczywiście była Kolonia, która tutaj gniazdowały natomiast teraz na sobie czasem przylecą natomiast tutaj łabędzie opanowały ten stawik przeganiają cały czas o tym, dla mnie spoko, bo ma wybór kostek tutaj 6070 ptaków cały czas chce walczyć są takie aż łobuzy ach, na niebie, więc jak mnie wcale nie brakuje, że to teraz przechodzimy do obrotu sprawy, kiedy przychodzi ktoś do ciebie z rodziną czteroosobową np. bo to taki stereotyp panujący u nas w kraju i życzy sobie poszedł bez słowa bez słowa podać mi coś co jest waszym sztandarowym flagowym daniem to co to będzie ono oczywiście nasza pizza nasza pizza i ta pizza to jest ciekawe, bo teraz słuchacze TOK FM będą mogliśmy poznać tajemnice tajemnica jest jakby przez przypadek, a po pewien kucharz powiedział, żeby się nie chwalić wcale albo chodzi o jakiej mąki używano do pizzy, bo używamy mogę mogę mogę pochwalić się też może jakąś wiedzą, kto ma być Monka o jak najwyższym wskaźniku Giancarlo Russo włoski kucharz też mówimy o tym, ja powiem tylko być może są pewnie pewnie w zdradzę, bo nie zdradza swoje upodobania, ale w Lotto pizzę należy, zwłaszcza do czołówki biorąc pod uwagę Warszawa obok Giancarlo Russo i knajpy Marek Kościkiewicz oraz, który miał okazję próbować bardzo bardzo się cieszę, że to mówisz i teraz właśnie jest tajemnica tkwi w tym, że używamy mąki orkiszowe nie mówimy o tym, dlatego, że nie jest taka moda teraz na zdrowe odżywianie ludzie, którzy stworzyli zwykły piec słysząc, że BP CEZ Elcho kiełki soi mają czasem skojarzenia znowu jakiś wymysł znowu jakieś tam nie wiadomo co on po prostu używamy mąki orkiszowe dzięki temu ciasto jest krucha i jest po prostu bardzo dobry co prawda Tomasz Karcz radośnie taka zwykła nie kupujemy ją tam byle gdzie i ściągamy specjalnie, ale to jest, by cała tajemnica nie robimy tego na bardzo wysokie temperatury na zupełnie inna pizzeria się nie porównuję nigdy do włoskich pizzerii po prostu bardzo miło, że się tak złożyło, że chcieliśmy sobie zrobić fajną zdrową i całościowo 100 bardzo dobra pizza przekaz zdrowsza niż zwykle w tym krótszy zdaje się wasze pizzy tkwił bardzo cienkimi kruchym cieście tak m. in. tak ma tam są też składniki, bo to nie jest tylko to Monka, jakby to też sobie dopracowaliśmy na początku ta tablica różnie wychodziła mocno się przy polo tak dalej no ale teraz naprawdę to jest taki niespodziewany sukces tego naszego sztandarowego co powiedziałeś dania, bo każdy zachwala Tomczyk cały czas są osoby, które my krytycy kulinarni, którzy mówią, że pizza musi spełniać odpowiednie warunki my nasza pizza w ogłoszeniu klasyfikuje wtedy nie godzi te z kartonu z zamrażarki AGH niema chodzi o to neapolitańskiej o kontach innych dotąd muszą być aktorowi tutaj nasienie zamówione Niejestem doświadczonym dostaną po prostu staram się robić jak najlepsze jedzenie staramy się to nie Jacek jest bardzo sporo tutaj osób zaangażowanych w to inne, ale tak to jest idea tak to jest nasze podejście do tego całego miejsca, żeby tutaj wszystko robić takie być dla siebie zrobić Macierz w Kutnie na szefową kuchni jest Justyna medyczne i wszystko zostaje w rodzinie Merazet dobra wyobraź sobie było, bo należy przyjąć takie założenie, że przychodzi rodzina, która pizzy nie znosi co wówczas u was nawet może zjeść zależeć mięsne czynnie miasta staramy się wyjść naprzeciw tutaj każdemu będziemy też w ogóle chcieli robić się pozycje takie bardziej konkretne diety tak są diety tłuszczowe są diety wegańskie i chcemy zrobić tak, żeby każdy dodaje na pewno mógł coś dla siebie znaleźć można żeberka w w Cynamonową miękkie, że można zjeść np. pieczonego Batata 30 karny to też jest dosyć fajne danie mamy makaronów trochę z obu też fajnym daniem są np. dosyć się na popularne u nas placki Rosji z sosem z prawdziwków z parmezanem albo zmieni będziemy tak naprawdę poszerzać się po tym, jak skończą się te wszystkie nasze prace w ogrodzie, bo chcielibyśmy, żeby w tym sezonie naprawdę to wszystko już nabrał takich kształtów, żeby rzeczywiście te zamierzchłe czasy w tych miejscach, że wobec całkowicie przepadł, ale na pewno planujemy sporo sporo różnych zmian ja byłem świadkiem właściwego to jest siedzimy sobie na zewnątrz nieopodal sceny kilku koncertów wy macie taki plan, żeby stało się to tak nierozłączną elementem bez słowa fani zwą go poruszyć ten temat, bo to jest też jedno z kluczowych moich założeń tego miejsca, żeby nie była imprezowania taka mała wieś także po prostu muzyka leci w ogóle takiego taka Wisła druga tylko wręcz przeciwnie chciał, żeby to było raczej miejsce do chilloutu, żeby można było przejść spędzić fajnie czas przed tym przy tych odgłosach natury i ewentualnie pozory takiej fajnej muzyki raczej z tych spokojnych niż jakiś takich mocno skocznych tak planujemy dużo koncertów planowanymi od samego początku, ale muszę to jakieś priorytety układać najpierw muszę skończyć to co jakby tutaj zacząłem chciałbym naprawdę chciałbym zrobić kilka fajnych akustycznych koncertów z osobami takimi, które myślę, że każdy albo każdy, kto tutaj będzie się dobrze czuł pozna Serbów niech nie zabrzmi to jak zarzut, ale w komunizmie za takie bardzo hipster z miejsc na skraju Mokotowa Ursynowa Wilanowa możesz tak zdarzyć się wyrównać bliski staram się tych oznaczeń, bo gdzieś iść pod prąd obowiązującym trendom ale, ale jednocześnie gdzieś wpisywać się w to co już inni robią należą do jakiej dziś są to ja bym powiedział, że ani do pod prąd może dla tych, którzy w, którym tutaj coś nie pasuje może też pod prąd, ale nie przynoszą pod prąd miał namyśli nie innych nie ma pejoratywnego wydźwięku inaczej niż wszyscy mu bardziej oryginalnie, jakby nie myślą o tym w ten sposób w ogóle czy nie staram się być przy jakich specjalnie oryginalny tak mamy też po prostu swoje zasady chciałbym, żeby to miejsce było na luzie, ale też na odpowiednim poziomie nigdy nie chciałbym, żeby tutaj wiersz to jakoś było bardzo sztywno i żeby tutaj ktoś przede wszystkim nie chcę, żeby moi pracownicy sieci jako źle, bo ktoś tam nie zostały jakoś z bardzo Super obsłużony tak dalej i staramy się tak to robić, żeby to po prostu było fajnie na mgnienie nie myślą o tym, żeby to było oryginalny po prostu wywiezienie wymyślam jakieś rzeczy, które się dzieją bez słowa to po prostu uważam, że są fajne tylko nie przepraszam czy jest w tym pewna oryginalność, bo oboje szli w PiS chce mnie to jest pizzeria, ale w miejscu, gdzie sztandarowym daniem jest pizza organizowane są wystawy i dość regularnie ze zmienną ekspozycją to to jest trochę pod prąd wiesz co ja uważam, że to nie jest pod prąd tylko uważam, że galerie, gdzie zazwyczaj są tego typu eventy mają taką niestety moim zdaniem otoczkę takie trochę niedostępności trzeba się trochę znać i t d. uważam, że to jak ludzie przychodzą nie mogą się po prostu zobaczyć NATO co młodzi artyści potrafią namalować to mogą po prostu się tym zachwycić, bo umówmy się ono albo sztuka jest dla każdego takiej jak tutaj po to, robi takie eventy, żeby można było uważać na coś ładnego to jest moje naprawdę subiektywne zdanie życie komuś to podoba też co znaczy, że fajnie nam to znaczy, że artysta wyszedł wystawia podoba się ludziom jest Super MF nie chce w Gniewie jest mu wchodzić w twoją głowę, ale mniemam, że skończy się Szkot aukcjami tych prac może tak zdarzyć zresztą parę obrazów sprzedaliśmy na echem w UB artyści się bardzo cieszę to są często młodzi artyści i czasami dość zobaczy ktoś WTO tak jest chyba ze sztuką, że jak coś wpadnie w oko do wzrostu chcesz to mieć co na to patrzeć i tak już nieraz zdarzyło bez słowa zresztą zachęcam, jeżeli ktoś chce się u nas małej galerii c wystawić to bardzo chętnie pomogę zorganizować wernisaż taki mini wernisaż w niedzielę w niemym właściwie czy to dobry cel jest Davos niedzielny obiad, choć wiele rodzin właśnie o tej porze do was przychodzić raczej wieczora poszedł w i tak i tak w, a jeszcze będziemy chcieli za niedługo zrobi śniadania, więc w ogóle będzie można przyjść na śniadanie i na obiad i posiedzieć wieczorem sobie przy jakimś fajnym rynkowym cel, bo to miejsce jest po to, żeby to mieszkańcy mogli fajnie spędzić czas nie tylko mieszkańcy zostaną okoliczne, ale i wszyscy, którzy chcą nas odwiedzić byliśmy w miejscu, w którym mówi się niewiele opowiedzieliśmy wiele bez słowa przy Dolince Służewieckiej nieopodal alei Wilanowskiej Sobas tematu się był z nami właściciel tego miejsca, by nie potrafię zdefiniować czym właściciel współwłaściciel chciałbym zaznaczyć chciałbym przede wszystkim pozdrowić wszystkich moich kochanych pracowników, którzy tworzą to miejsce, bo to jest też ich miejsce nie tylko na moje a gdyby nie mógł nie używać bez słowa to co to jest tak na koniec restauracja galeria pub restauracja miejsce do fajnego spędzenia czasu życzę państwu smacznego zaproszone informacje Radia TOK FM grafikę wracamy Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

REKLAMA