REKLAMA

Galaretka drobiowa, pomidorowa z ryżem, eskalopki i pączek na deser - poznaj menu Okrągłego Stołu

Niedzielny obiad
Data emisji:
2019-06-02 14:40
Audycja:
Niedzielny obiad
Prowadzący:
Czas trwania:
16:02 min.
Udostępnij:

Zapraszamy na specjalny program Radia TOK FM, który nadajemy z Europejskiego Centrum Solidarności w Gdańsku. Poprowadzą go Karolina Głowacka i Maciej Głogowski

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
, a niedzielny obiad w niedzielę tutaj ze studia w ECS to właśnie mógłby odbyć się bez niedzielnego obiadu Maciej Głogowski raz jeszcze dzień dobry wstydził Katarzyna Bosacka dzień dobry Gino Rossi to zmieni wolności ani wolności to jest akcja społeczna ogólnopolską, która ma na celu zachęcić Polaków do tego, żebyśmy sobie po biesiadowali świętowali w okolicach 4 czerwca jesteśmy akurat teraz w weekendzie czerwcowym jest drugi za chwilę czwarty, a niedziela sprzyja Rozwiń » temu, żebyśmy razem biesiadowali, żebyśmy po prostu siedli przy stole, od którego wszystko się zaczęło, ale to, że okrągły właśnie rolę może znowu będzie okrągły może być okrągły może być kwadratowy może być nawet rozłożone na trawie, byleby był, żebyśmy zjedli razem i po polsku i świętowania jest polskim po polsku to są np. pierogi, ale na szkodę można zjeść pizzę, która będzie z wolą skupić w celu można Skin działkę np. z pomidorami malinowym i ser koryciński i uszy strach po polsku ani wolności zasłabła kiedyś wolność także w kuchni mnie polemizuje, ale słyszałem kiedyś pizzy z kiszoną kapustą i Uznam, że tej wolności zawiera on to trochę rzeczywiście nie do końca fajne połączenie, ale kindziuk pomidory malinowe i np. syn ser koryciński myślę, że Estonia myślę, że powiesz mi jak my ani wolności to zapraszamy, by państwo dziś może na ten niedzielny obiad, a na pewno już we wtorek 4 czerwca zjedli pomidorową z Jeanne, ale co tam było galaretka drobiowa milionera kadrowo i Drobnera do drobiu ana przystawkę potem jeszcze skalą kije i pączek na basen to też jest możliwa to często Romani historyczne, które kończyło obrady okrągłego stołu rzeczywiście tak było galaretka była drobiu owo no bo nie było wieprzowiny zajmuje się ekonomią to wiesz doskonale jak to było 82 w ogóle wielu rzeczy nie było go pomidorowa była zwierzę rośnie z endemicznego polskiej kuchni wtedy makaron po prostu robiło się w domu kluski do rosołu tzw. karty kelnerowi wziąć z Macronem Jaworzno karną ta liczba tych idei potem skalą, który powinien być cielęce był wieprzowe no bo przecież cielęcina dopłat tylko kupowano na bazarze nielegalnie OBOP dla rekonwalescentów i dla ciężko chorych dzieci my na deser był pączek nowo pączki akurat było tak to są taniej było pewnie nadziane najtańszą marmolady może to właśnie było ani wolności kończącej obrady okrągłego stołu mojej, ale pomyślałem sobie kilka razy się za nami teraz wszystko się zaczęło wszystko zaczęło tak i bardzo się cieszy, bo mamy fantastyczny głos n p . piszą do nas Polacy z Londynu może zaprosiłam pół polskiej dzielnicy będziemy jeść polskie pierogi pić polską wódkę za wolność nareszcie myślę, że MO my mamy taką tendencję do Dody rabat do mszy za ojczyznę, bo akademie ku czci Defilad, który są jeszcze za ojczyznę, a ja bym chciała, żebyśmy zrobili coś takiego co jest co łączy ludzi postu łączy dobre jedzenie łączy mnie, żebyśmy usiedli przed Stalą zaczęli ze sobą gadać jesteśmy potwornie pokłóceni, bo jesteśmy zdenerwowani na siebie, a jest na stole pojawiają się duszności dodał do tego jakiś napój rozweselający w niewielkich ilościach to może w końcu zaczniemy ze sobą gadać to też był właśnie pomysł na to NATO ani wolności mówi, tak więc pora jest wczesna mam nadzieję, że może nie mają państwo nam za złotych innych franczyz kominek we wspomnieniu napojach, chociaż można się bez tego wspólnie bawić, a na pewno dogadać tylko tak my dzisiaj jesteśmy w Gdańsku, ale cena i to nieprzypadkowo jednak pamiętajmy, że wszystko tak naprawdę zaczęło się w Gdańsku no ale teatromani wolności ta akcja, którą o, którym mówimy o ważności wszędzie no bo idea jest taka, żebyśmy wszyscy w jakimś na ekranach w lesie zatrzymali się dni porozmawiali dobrze zjeść w nosie odbyła na różnych poziomach na takich poziomach sąsiedzkich przyjacielskich możemy zaprosić znajomych przyjaciół rodziny po prostu zjeść coś wspólnie po polsku po drugie, bardzo dużo stołówek szkolnych np. 4 czerwca będzie serwował dania to może być naprawdę kotlety mielone i zupa ogórkowa, ale ważny jest to, że n p . w Gdańsku we wszystkich szkołach przedszkolach publicznych oraz w Pile np. zarządzeniem prezydenta miasta dzieci zjedzą ani wolności i co ważne nauczyciele będą gadać o tym, radni będą mówić po prostu dzieciom o tym co się wydarzyło to 30 lat temu te z ogromną wartość, mimo iż jesteśmy szefom kuchni mamy własną restaurację menadżerem bardzo wiele restauracji się do nas dołączyło się kilkadziesiąt różnych rodzajów różnych ministerstw myślę, że to się w tej chwili nie do ogarnięcia myślą, że może być ich nawet kilkaset ale, serwując swoje własne mniej wolności, którą szef kuchni na ten czas związany z 4 czerwca akurat ten wymyślił mój ostatni poziom to są samorządy tutaj w Gdańsku zostanie zjedzone wielki tort wolności oraz logo właśnie obchodów 89 kg czystej słodyczy zostanie rozdanych mieszkańcom oraz 4 czerwca rano będzie śniadanie wolności, a słynna drożdżówki Pawła Adamowicza również będą, więc zapraszamy wszystkich, a kuchnia jest w stanie nas połączyć myślę, że kuchnia bardziej niż debata o kontakt z tą debatą mamy kłopot trochę gdzieś tam być może te wielkie święta, ale i tak na co dzień powinien skłaniać do refleksji, że jednak trzeba rozmawiać może rzeczywiście przy stole przy dobrym jedzeniu jest ten czas, by rozmawiać, ale w porozumieniu wspomnijmy jeszcze o tym jak to tych innych miejscach mówi się Pizarro na tak dzisiaj też w ruchu ciągle było dużo rzeczy się dzieje w różnych miejscach w Polsce już wiem, że różne miasta różne miejsca trochę też w nawiązaniu do innych może regionalnych albo właściwych dla danego regionu smakach czy przysmakach z talentem to renta Tommy Lee wolności jako stan zdrowia rzeczywiście tak się dzieje w oko już około 30 miastach w całej Polsce o odbyło się już albo odbędą się różne wydarzenia to są jajecznicę wolności 1989 jajek np. oczywiście od wolnych kurs wolnego wybiegu to jest jasne zostało złożonych w Wilanowie w Białymstoku znany dzisiaj na lody Bambino rozdawane będą w Łodzi 1989 sztuk najbardziej w nawiązaniu do tego co było tak coś się skończyła się do 4 czerwca rodaków Bydgoszczy najbardziej znany cukiernik bydgoski stawiała wielki słodki tort dokładnie w kształcie okrągłego stołu będzie to kopia sportowa z czekoladowymi mikrofonami czekoladowymi krzesełkami, a na placu Wolności w Poznaniu został zjedzony port wolności w kształcie mapy miasta, więc mieszkańcy mogli zjeść kawałek swojej dzielnicy wędzonki warmińskiej w Olsztynie szlaki z Glancem w wielu miastach w Wielkopolsce prosiaki na Podkarpaciu to oczywiście piernika w Toruniu Wrocław zrobił fantastyczną kolację wolności albo we Wrocławiu się zaczęło 3001. maj, a także to prawda bardzo bardzo dużo fantastycznych wydarzeń dla mieszkańców, a on miasta przedsiębiorcy, a mnie jacyś znani ludzie kucharze, których szeroko dzisiaj być może kojarzymy właśnie ze jedzeniem dobrymi przepisami włączyć tę akcję przede wszystkim jestem niezmiernie wdzięczny Andrzejowi Boguckiemu za stworzenie fantastycznego logo, na którym została ofiarowana akcji społecznej wdraża społecznym od Andrzeja znanego wybitnego artysty grafika i na tym logo wszystko stół jest biało-czerwona flaga są sztućce i jest nawiązanie do soli dalece w kształcie mniej wolności także bardzo Andrzejowi dziękujemy mnóstwo ludzi nas wsparło rzeczywiście mnie Robert Makłowicz we Wrocławiu ciężko pracował, ale też bardzo zachęcał do wzięcia udziału w łamaniu wolności, a Dorota Wellman Andrzej Polan gminne kasy emocje w Turowie, a także rzeczywiście mną mnóstwo mnóstwo ludzi, którzy się przyłączyli zachęcali motywowali Grzesiek Łabanowski do tego, żebyśmy spotkali się przy tym stole no i nie ma co nie ma też są przesadzać nie bądź śmiem wątpić, bo możecie naczynie bądź nie jesteśmy naiwni nie wszystko uda się wyprostować tak szybko interes oczywista, ale z drugiej strony może rzeczywiście skoro my w Polsce jesteśmy i rodzinni i to widać w wynikach wszystkich wyborów jutro chatę solną z tradycyjnym podejściem do życia to też widać w różnych przeróżnych naszych historiach, czego historia nasza także dowodzi to może rzeczywiście ten stół i teraz to wspólne biesiadowanie w każdy z tym czym będzie chciał nie tylko mam namyśli jedzenia, ale także i to przesłanie jest takim miejscem, przy którym warto byłoby się spotkać nawet jeśli nie wszyscy tak bardzo to niż czwarte wartości, by świętować jak my tutaj w Gdańsku dziś, ale także i wszyscy państwo nadzieję, że nas słuchają przy okazji też zaproszone oczywiście pod Sejm Radia TOK FM Anna w Gdańsku na Targu Węglowym można na można podejść do Sejmu, który tutaj zjedliśmy go w końcu Sejm nie powinien być tak naprawdę tylko w Warszawie tylko wszędzie, gdzie jest twoja ani wolności mojemu ani wolności, jaką polskie pierogi, a zrobiono tysiące sposobów moje pierogi są kolorowe, więc nie należy do smaku barwy ja mam burakiem np. sokiem z buraka w Borowie z kapustą grzybami, ale do Konina do ciasta dodajemy MAK i wtedy są jego fatalną Zielona żółta jak się z makiem to są bardziej wytrawny łącznie są inne są atrakcyjne chrupią pod c zębami mają dużo więcej wapnia i różnych ciekawych mikroelementów, które ma w sobie ma więcej błonnika są po prostu inne nie są takie przaśne zwykła są po prostu eleganckie i smaczne, a tak Chełm niebawem, zmieniając temat miałem to pewnie będzie jako siły być może potraktowane jako pytanie banalne, ale to trochę mroczniej państwa nadzieje także, bo tak wiele mówimy przy okazji rocznic, które zbywane w tym roku, który świętujemy tych okrągłych Unii Europejskiej szczęśliwych wyborów 4 czerwca wspominamy jak wiele w Polsce się zmieniło to kuchnia się zmieniła ogromnie, bo jeszcze wyobraźmy sobie koloratkę drobiową zupę pomidorową z ryżem skalą, który pewnie był z jakimiś tłuczone ziemniaki warzywa z ZUS nie odmawia się od domów pomidorówkę, bo wszyscy robią złych Górka rzecznik PSL skalą, który pewnie był z tłuczonymi ziemniakami jakoś kapustą Born to obrady to był początek kwietnia, więc nie sądzę, żeby były jakieś świeże warzywa w każdy dzień wcześniej, ale wiedza to na deser był pączek dziennikarz, który zadał to pytanie co dzisiaj było na obiad był zachwycony tym nie powiedział, jakie wyśmienite jedzenie to teraz zobaczmy, gdzie my jesteśmy po pierwsze, pamiętajmy, że podczas obrad i również w czasie obiadów tam się paliło papierosy w środku auta znaczy i palił wtedy każdy, kto nie był jakiś tam cienkie elektroniczne takie przysmaki wszyscy jadali bardzo często też papierosy bez filtrować zobaczmy jesteśmy teraz to dla nas niewyobrażalne i kuchnia też się zmieniła, bo przecież dzisiaj pewnie jedno mamy czerwiec, więc pewnie byśmy zjedli chłodnik może z jajkiem przepiórczym bym zrobiła na taki moje łamanie wolności potem zrobi, jakie szlaki pierogi na nie wyobrażam sobie, żeby one były w polonezie cebulą balkonami jakąś taką ciężką anginę za smaczniejsze go szanujemy, bo na pewno są fani takiego oczywiście z sobą podania otwierały absolutnie i chcą też namówić n p . cel tych którzy, których żony czy partnerki męczą na co dzień sałatą, że mogą sobie zrobić Golonka wolności prawda na ten dzień to jest po prostu czas świętowania, a my nie wolności zakłada wolność, ale i część oferty są partnerzy marżowych dbają o to by ta kuchnia była urozmaicona jest ich co prawda też jest bardzo wielu gotujących mężczyzn i rzeczywiście jeśli popatrzymy na to co się dzieje w Polskiej kuchni teraz to jest ogromny powrót do produktu Regionalnego sezonowego i dużo lżejszego bardziej finezyjnego podania tego polskiego jedzenia, a polskie jedzenie stąd często wiąże się ze świadomością wiąże się ze świadomością z rozwojem kraju dokładnie tak samo jak rozwija się kraj, który absolutnie nie zbrojnie podkreślmy to kilka razy, czyli kuchnia jest winien ataki kuchnia nie zbrojnie, bo jak przypomną sobie dokładnie pamiętam czasy pointą 4 czerwca co po co jadłam na stan wtedy w domu miał 17 lat moi rodzice po raz pierwszy wżyciu poszli na wybory to mu bardzo dziwnym mój ojciec nigdy nie był w partii i nigdy nie chodził na wybory, a moja mama działała Solidarności w związku z tym też nie poszło na wybory, a mój brat latał na demonstrację taki darł się u siebie w pokoju z kolegami chcemy bić ZOMO prawda tak jak do piosenki zresztą nieocenionego Perfectu, ale on poszedł z nimi na wybory ja zostałam w kuchni miałam rozkazano, że muszę zrobić obiad i wyjść z psem penisem wody jedzenia w związku z tym ponieść zostało trochę Klusek z rosołu podsumują makaron z jajkiem tak się kiedyś Jodłownik cóż to nie pamięta, jaka była nasza kuchnia Ziemowita dola zastępowało np. szynka to komuś się z marzyło się udawało, że z kotletem schabowym leży, by wziąć kot kotlet schabowy był dowożony pieczarkami, a ja pamiętam mój teść Zenon Bosacki znany dziennikarz poznańskiej wchodził do każdej knajpy do każdej opowiadał mi mój mąż jeszcze w sobotę ścienną wchodził do każdej knajpy i natychmiast pisywał, dlaczego napoje gazowane są ciepła i z 10 dań tylko mięsnych tylko jedno jest dostępny tak było tak wyglądały polskie restauracje w roku osiemdziesiątym dziewiątym Ferrer Romney w latach w latach osiemdziesiątych to był koszmar po prostu w tej chwili możemy zjeść co chcemy możemy zjeść dania wegańskie dania kuchni polskiej tajskiej otworzyliśmy się na świat zachłysnęliśmy się tą wolnością trochę na początku, bo na początku pojawia się bardzo dużo restauracji chińskich meksykańskich i innych kuchni, a teraz mam wrażenie, że od kilku lat wracam tak wracamy do tych piosenek, które najbardziej lubimy, a kuchnia Polska na tle kuchni i innych krajów naprawdę nie ma się, czego wstydzić jemy najwięcej zup w ogóle na świecie jesteśmy mistrzami talerza zupą zlotych to zupy po prostu odmieniamy na tysiące sposobów podajemy je bardzo często w lekki sposób w formie kramów mamy fantastyczną dostarcza i staż latem jemy potrawy zimna chłodniki najróżniejsze również serniki na zimno w ogóle ciasto zimna czegoś takiego stało wiem, bo z pełną odpowiedzialnością to bowiem mieszkał 3 lata w Kanadzie mieszkam 3 lata w stanach tego nie ma nie ma zwyczajów świątecznych są n p . np. to jak my mamy się z kulinarne zwyczaje wielkanocne bożonarodzeniowa inne zupy czy dania jemy jesienią, kto są grzyby jest dynia jest gęś, która za chwilę wchodzi 11 listopada także naprawdę szanujmy polską kuchnię pielęgnujmy ją i baw się cieszmy się przy stole naiwni myślą o kuchni wyższe w wolnej kuchni tak jest wolność kuchni Katarzyna Bosacka bardzo dziękuję za rozmowę dziękuję bardzo to jest specjalne wydanie magazynu Radia TOK FM z Gdańska z Europejskiego centrum Solidarności świętujemy święto wolności Solidarności 4 czerwca zostańcie państwo z nami Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

40% rabatu w zimowej promocji TOK FM. Nie czekaj - zdobądź swój pakiet "Aplikacja i WWW" z solidną zniżką, aby słuchać wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!