REKLAMA

Piotr Grajewski z Foodio Concepts: "Nie jestem restauratorem, jako biznesmen raczej człowiekiem renesansu".

Data emisji:
2019-06-05 15:10
Audycja:
Własna firma
Czas trwania:
26:04 min.
Udostępnij:

Dzisiejszy gość podcastu "Własna firma", Piotr Grajewski, przez wiele lat prowadził restaurację Blue Cactus w Warszawie, teraz odpowiada za marki "Papa Diego" i "Van Dog". W rozmowie z Mikołajem Jankowskim wyjaśnia, skąd pomysł na fast-food z kuchnią meksykańską, czym różni się dzisiejszy biznes gastronomiczny od tego sprzed 20 lat oraz czym różni się biznes gastronomiczny od innych biznesów.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

podcastu jest kasa terminal dostarczany przez idea bank w zasadzie powinienem powiedzieć mu rozjazd globu Piotr Grajewski dzisiaj, choć koncert najbardziej się z takimi klimatami kojarzy, gdzie sombrero, gdzie pończoch w głowie w głowie wszystko jest w głowie Hula senior w latach ta fuzja co jest w tej chwili koncept pod jego albo też koncert Wandą, czyli hoteli guma jesteśmy na dziś największą siecią kuchni restauracji z kuchnią meksykańską w Polsce jest nas już w tej Rozwiń » chwili 13 w całej Polsce, a zaczęło się ponad 20 lat temu od miejsca, które bardzo wielu mieszkańcom Warszawy było to jeśli nie bliskie są na pewno znajoma ulica Zajączkowska Blue Cactus dzisiaj już ani miejsca nie ma ani restauracji ta nie ma nie ma się na nim ani miejsca ani zobaczymy czy koledzy Marka dalej odbuduje i poprowadzona, ale w kontaktach z 20 prawie 20 lat kontaktu z częstym tematem kulinarnym mistrzom błędem, który nam się dzięki dobrym okolicznościami uniwersalnej konfiguracji ludzkiej udało udało zbudować pomaga też nie wytrzymałaby Białoruś nie zatrzyma ze Staszowa też, jakby nie wytrzymać presji rynku zmieniającego się wokół nas bardzo i z czasów po 20 lat temu w 220 lat temu dziś jest zupełnie inna rzeczywistość inny konsument inne oczekiwania inna na inny styl życia dzisiaj jemy po prostu szybciej i PiS -em jest dobrze jesteśmy bardzo świadomi tego Seremet zapytam jeszcze raz kontra Meksyk wtedy się działo było połową lat dziewięćdziesiątych po tym czasie nie więcej niż mówimy czy końcówka lat dziewięćdziesiątych to jednak Meksyk to była wyjątkowa egzotyka aktem ten temat wziął się stało, że moi byli wspólnicy Amerykanin Thomas Cook amerykanista z napisem amerykański w dużych liter dziewięćdziesiątych latach na łowy biznesowe mówiąc wprost głównie z branży i obracali się w branży nieruchomościowej prestiżem i mediach i ustnej jeśli złożą do tytułu złoty czas wracać ślubne tak będą stały tu już była terapia szokowa dla całej gospodarki i wielka fascynacja wszystkim sami Polski ta nawet dzisiaj widoczne sentyment do Ameryki noclegów spotęgowane, a więc tak naprawdę wszystko co amerykańskie Guła inżynier chaldejski McDonalds i Burger King KFC do miasta to Marka była w stworzoną z bardzo kompetentnym składem z i bardzo dobrze wymyślonym konceptem branż książkową no i dlatego na tak długo funkcjonowała w sposób zupełnie zmieniony, towarzysząc przyjechał z Ameryki traktat Acta komisja z Ameryki moi byli wspólnicy z Chicago koledzy 300 zlotych i są bardzo aktywni fantastyczni ludzie robią Groupona z Bobem Dylanem aktualnie w traktowała to była kreacja ja w to wszedłem i de facto pociągnąłem przez kilkanaście lat także to dożyła, gdyby 30203. wżycie już tak wyrażę, bo pierwsze życie to były 2 do 4 lat pod otwarcie restauracji powstała w 23 szóstym roku ja dołączyłem na początku 2 tysięcznego mojej obecna w dno przez kilkanaście lat byliśmy po prostu fajnym miejscem które zostawiło w głowach ludzkich masę wspomnień, ale się skończyło, ale zaczął się co się nowego coś na większą skalę jest zmiana jeśli chodzi o myślenie na pewno, ale na czym ono polega to znaczy jak prowadzić 1 restaurację, a jak myślisz o prowadzeniu całej sieci różnych ludzi przede wszystkim o to także ja na każdy chyba przedsiębiorca nie zamyka się na 1 projekcie ja chciałem budować sieć dużą z kilku powodów mając maks jedno 3 bardzo dużą skromnością organizacji euro w tamtym projekcie zatrudniałem szczytowym momencie ponad 150 osób, ale jest ograniczenie takiego szklanego sufitu troszkę było w ludzi z emisją dzień troszczą się tak szczególnie w usługach Marka jest tak tak dobrali tak skuteczna jak jak zespół, który smakosze identyfikuje i wierzch ciasta makaron i sny i daj siebie wszystko tak, by zaraz się sprzedaje doświadczanie emocji niż ludzie, którzy te emocje w imiennym emocjami jednak czują oni byli też ma swoje pomysły na siebie ta, jeżeli ty mnie naszych możliwości rozwoju to oni uciekają oni idą drogą co innego i nie ukrywam, że z dumą dzisiaj Sezam pola także chce dużo dobrze prosperujących warszawskich biznesu nie tylko o restauracji hotelowych no jakiś tam kontakt z UKS -em kiedyś miało odbyć utalentowani fajni ambitni ludzie robią w tej chwili właśnie swoje projekty już tam manekin zmienia, ale naprawdę miejsce do zliczenia na 2 palcach w czasie na 2 na palcach 2 rąk i w tym i co ja NATO to czy gorsza w tym wiesz ty budujesz biznes musieli z tym żeśmy się rozwijać się, że się nie rozwijasz to tutaj starego miasta ten rozwój na części oznacza ekspansję o inflacji z ekspansji modele ekspansji koncertu i zmieniło się dzisiaj dzisiaj o kilku ładnych lat to, że my jesteśmy w świecie czasach dla poziomym na jej najlepszych Never tak z punktu widzenia z punktu widzenia w nosie takiego kija, czyli ponad czterdziestoletniego drugą ja pamiętam smutne lata dziewięćdziesiąte i cnotach więcej tak naprawdę tak to było związane ze wszystkim i z brakiem możliwości wyjazdu jest dysproporcja między wielkim kompleksem, że o Annie czoła analizowali tak daleko, że Ameryka też w ogóle źle zrobiłem Kasi jak nas różni pokolenia na samym zalet jest w ogóle być rozpoznana jak można było jeździć z twarzy samolotu nie było nudne, ale samo dostaną tyle co wiesz rocznych wynagrodzeń dla PiS dzisiaj żyją w takich czasach, że wszyscy podróżujemy z mniej lub bardziej zmieniła się przecież nie demografia miasta ściągnęły duże miasta ściągnął do siebie ludzi z tych mniejszych ośrodków miejskich z komina dynamika Chin, gdzie jest ono w różnych krajach podróżują tak obserwują różnych model funkcjonowania tak to jest świat w rzeczywistości wirtualnej mamy w mam wszystko w maju i funkcjonalności są dzisiaj taki, że może masz komputer z chodzeniem na ileś milionów Polaków ma komputer w ręku czy smartfon jest głodny zamówi sobie jedzenie przez Ubera przykładano do niej wieś ni mniej spotkań w historii dla przedsiębiorców jest sytuacja, w której w jedno proc trzeba z branżą wisi na naszą kuchnię meksykańską, dlatego że jest kuchnia, która ma swój dobry czas w tej chwili, żeby w rząd, żeby rząd, żeby się rozwijać z kilku powodów już zdarzenia wciąż w tym temacie kulinarnym funkcjonowałem kilkanaście lat i w międzyczasie pojawią się na rynku i 2 przez wiele lat byłem byliśmy jedynym premierem reprezentującym ten tamtym kuchni dziś na początku skierowanym do startów później do ZUS do Polaków do ludzi biznesu i Magdalena z boku, więc też na kole w międzyczasie pojawiło się kilkanaście koncertów, które zaczęły robić to dziś bardzo dobrze ta tylko nieco inaczej zawsze oszukują maszynista tzw. zaskarżyła Love, które idą w sukni w trendzie w Starym światem, bo byłoby podają to jakość jedzenia ktoś podaje w restauracjach poszukują go jako, jaką ja prowadziłem, ale bez serwisu dzięki temu ty możesz dania 13 pytań i moi poprzedni model to było wykonalne naszej marki ścigało zrobisz ów formacje zaskarżyła stan tej konfiguracji, jakiej jakich byliśmy też wspólnie 3 też jest taki organizacyjnej, więc ja mogę starać się jednoczą się znam wiem, że jest najlepsza, ale warto, więc ciągle się uczyli też podpatruje nasz rynek i rynki zagraniczne w toku jest kuchnią w dość cynicznie, że to patrząc, która to jest inwazyjna ta, że to są to są smaki, które nie są w oka i spółki z naszej flory bakteryjnej jest bardzo ważne, żeby koncentruje się rozwija nie powodowało przykrości oczywiście są pikantne smaki są pokryć, ale tak naprawdę i 70 ze wsporników zasłoni rosną tu w Polsce tak i warzywa i nie papryki cebulę mięsa na w ręcznie, ale kukurydza już tak fasola i w IT z usług i po drugie to jest kuchnia KUL się mówi, czyli kuchnia, którą po prostu w sumie absorbuje tutaj młode pokolenie to jest coś boli to Brand Tallinder ta to są 2 ciosy, które w Szwecji zawsze wzbudza on zburzony został jakiś model funkcjonowania tak o nowym szefem jest ministrem już taką są bardzo popularnym daniem będzie Meksyk także Szwecja jakoś tak to tamci żyją też jest dość długo modne było bywają takie kuchnie którymi się, że gdzieś tam zachęca jakaś grupa one są modne powstają restauracje na podnoszono pana akurat przypadku Meksykańskiej kuchni to widać, że to zainteresowanie, aby się trzymam wręcz rośnie na PL ono powoli rośnie i no to, że tak jak ja patrzę na rynki brytyjski czy holenderski, czyli miejski to też ten sam mnie sama, jaką miasto to idzie powolutku to nie jest tak, że jak uczniem czy pamiętasz kilka lat temu służy i tak nagle w Susie opanowało już całą Polskę tak to to nie jest tsunami to jest taka faktura powolutku się połączą się przemieszczali Alice zważy to jest jakby kuchnia, którą już też mam nie jest obecna w wielu lokalizacjach dobrze zważy, że żyjesz koncert koncertem pasja pasją do świadczeń doświadczymy, lecz to będę rozwijał ta no, więc też stworzyliśmy z tej strony, bo w, budując sieć trzeba sobie powiedzieć, że my chcemy być tak, że nie można zjeść smacznie i restauracyjne nie biorąc pod uwagę rynku nieruchomości np. przestrzeni galerii handlowych tak nie w Bush galerie są będą dalej zmienił zupełnie krajobraz e-handlu i VAT i nie u spodu i odbudują się przez lata moim zdaniem ulica handlowej rynki mało czy większych miast, bo o tych, którzy są konkurencyjne tak to zmienić styl życia ludzi dzisiaj idą do galerii mają w Galicji no mają fitness mają skuszona mają supermarkety mają restauracje i de facto nikomu nie przeszkadza ta inna ten koncert jest miejsce woda lecznicza ulica koncerny z tego punktu widzenia ich tak oportunistycznie płacząc ona wciąż słyszą wszystko oczywiście teza, gdy ma konto nie jest jest łatwa przygoda w busie ram się też notariuszom tych restauracji 13  007 z przeróżnymi stereotypami i takimi polskimi podejściami do tego tematu kulinarnego natomiast to kropla drąży skałę tak jesteśmy w tej zabawie dość konsekwentni w jej rozwój jest tutaj takim słowem kluczem jeśli chodzi o ścieżkę kariery to przejście od jednostkowego biznesu 1 projektu do do tych sieci już w tej chwili kilkunastu restauracji ta ta przede wszystkim rozwój w no bo no, bo nie możesz robić niczego dużego niemogącego skalować trudno to nie da się po prostu zacznie się też kwestia podejścia tak wielu przedsiębiorców odpowiada to, że mają 1 z 23 restauracji planów i ja miałbym myśleć szeroko o mnie, że mam marzenie być restauratorem, który ma 1000 restauracji, ale chciałbym bardzo zbudować coś co jest naprawdę liczone w grubych dziesiątkach przez to też pokazuje w pewną filozofię działania orzekł tak bo, bo dzisiaj, że aż taki model funkcjonuje zawsze w pod Odrą od lat ma już dziś, kto pojedzie od doświadczeń za sobą i wiem, że ludzie widzą zespoły tak lubią uczestniczyć w grze, która jest Susan dynamiczną przygodą coś co jest im taką stabilną przygodą wszyscy Okaj, ale mniej okazalej niż serce jest dynamiczny, tak więc jesteśmy w sensie analizowali skazani ale, ale w takim takim dylemacie jest dość takim prostym albo albo szybko panie i skuteczniej albo w landach po zmianie stron albo w ogóle tak z punktu widzenia zarządzania czasem jak to wygląda to osoby z kim się rozmowy, które prowadzą 12 restauracje są właścicielami szefami mówią, że to jest praca w zasadzie non-stop żoną to co się dzieje mostu trzeba doglądać, że są ludzie klienci dostawcy urzędnicy zezwolenie na masę rzeczy którymi się trzeba zajmować nieraz jednocześnie no tak wyobrażam, że jak doszło kilkanaście restauracji pod sobą to tych problemów jest do potęgi czy oczy czy to już idzie po prostu zupełnie inaczej i kto inny się tym zajmuje można te obowiązki scedować jak to wygląda jak to pogodzić i przede wszystkim dla organizacji no wiesz, że takim w takim trzymam za ocean głów równolegle prowadzimy też firmę doradczą przez kilka lat i pracowała z klientami z rynku no i Witolda andrzejek jak ktoś z i źle zorganizowane banknotów faktycznie życie spędza od rana do nocy z takim projekcie guma do kitu koncept, którego nie stać na to, żeby zatrudnić sami nie 12 osoby, ale nikt nie na tym polega robienie interesów także interesy to jest tworzenie w 2 jednak taki gość zbioru procesów tak i ach, i ja bym tak jest to zawsze trochę nieco irytowało nas pory rynkową podobną reakcję, kto to jest prawda, że w tej branży żona jest wyjątkowa, że oni jak jest ciężko, że od rana w nocy z życia siedzieć pilnować, a w tych branżach już na niższe dziećmi pilnować ta jest ich branża IT to patrzysz na portfelu przyp AG jesteśmy w innym kraju wysilić się w tym poprzez połóż na dzisiaj jest taki taki czas że, gdy trzeba pilnować każdej pory każdego dnia każdego momentu każdego styku już w branżach w branży IT ich hospitalizacja ktoś mówi takiego POL-SKONE producent najbardziej, bo oddaje charakter tego czy teraz rozmawiamy, czyli branży hotelarskiej restauracyjnej, goszcząc przyda się emocje tak obcina też tak jest my się sprzedaje się emocje wernisaż kupujesz talerz nie pierwsza dania 2 Kubuś jedzenia generalnie tak hotel też kupujesz usługi pod zły i wysłać go kupujesz pewne doświadczenie taką przyjął jakość wiedzy tam jakby tych wypadkowych, które w, które implikują na koniec jakiś jakiś efekt jest bardzo bardzo duże i nad nimi trzeba mieć kontrolę, ale to jest kontrola, którą ustawia się w procesach my jesteśmy od lat przyzwyczajeni do tego, że nie ma praktycznie w sytuacji, gdy możemy się o 1000 szlak na 2 tygodnie wszyscy w spółce i tam w Arce Ryki zawsze się z kursu na straży na wędzonce dbają, ale to my staramy się, by kontrować rzeczywistością i chcemy, żeby się z rzeczywistych zaskakiwała nas błąd jest w ogóle częścią jest też bardzo ważne w tej branży szczególnie w tym błędem, ponieważ czynnik ludzki jest krytyczne i doświadczenia w tym oku, o czym mówiłem to doskonałe jedzenie szefa kuchni czyniłem marki restauracyjnej, która na doskonały produkt jest sam jest człowiek, który Śląska ponadto ze smutną minę albo nauczyć się w Sibiu bułki albo w zapełnić nowy dach będzie chłodno i t d. ta branża taka jest no i otarciami skóry nosorożca się tym nikt nie przyjmować, iż po prostu tak jest trzeba ciągle być w grze płacić zdradzać, ale absolutnie nie wolno stawać się niewolnikiem, który od rana w nocy z obcymi Żydzi i nie ma gwarancji w swoim życiu dla jednych to właśnie tak się zapewne, że ten balans to słowo klucz czy balans między pracą na życie work-lifebalance jak to się teraz określa jest w ogóle możliwe w takim w takim myśleniu boję się non stopie spornego non-stop trzeba reagować NATO to chyba ciężko pewnie, że jest oczywiście, że jest to co rusz, gdyby tak nie było na to, że to Tomcio to co z nim żadnego projektu nie było szans, gdyż buduje organizację wieczną minister z dużą sieć może być też było jasne tak mamy w tej chwili wszystkich restauracji 16 van Gogha w mamy 3 napady z 13 tak w sumie nas jest w tej chwili w całej spółce około 300 osób da, ale w tym także po zimie jest marketing zarząd i t d . z nas poniżej 10 osób, a my po prostu pracujemy, dzieląc się obowiązkami, ustalając budżet 3 oczywiście jest też bardzo ważne, że jest też kwestia wyboru mamy na szczęście nasze morze Szczecin za mocno powiedziane, ale preferujemy taką taką zasadę, że pracujemy z dobierając ludzi do zespołu ja staram się zawsze dobierać ludzi lepszych ode mnie czy taki szturm na nie boi się do zaufać i dać odpowiedzialność oczywiście wyważa się nie uda to inaczej się tu chodzi, czyli nie mogą być osobą, która musi decydować o wszystkim żyliśmy tak robi to nasze oczy temu, że ludzie z dnia na scenie nie rozróżniają ich moc dają się boks jest Renata Zych to są ludzie lepsi w szczegółach tych, którym się zajmują tak, bo na nie tak ogólnie no bo wtedy też mógłby powiedzieć, o co w takim razie nam taki się, że mamy pracownika jest przygnębiająca uczyli się w swoich, jakby zadania, za które za trud, bo dają mi ja stawiam ze wspólnikiem mamy tą samą filozofię nie mamy kompleksów mamy doświadczenie wiem dużo, ale nie wiem wszystkiego na czas schronić się nie rozumiem tak jak chciał rozliczać się dziś uczę od wątku z zaliczką, ale z nowoczesną komunikacją mówi Sylwia i ja wjadą do marketingu i komunikacji zaprosił do zespołu osobę, która w, którą jest ono generalnie ze świata Digital to czy Marka restauracyjna nagle wchodzili zwolnienia z matek i takim tronie chrzanowym mamy agencje fantastyczną rzeczą którą, którą założyli 22 miejsc 3 latkowie tak ludzie, którzy po prostu myślą kompletnie prościej dla skuteczniejszy niż my jaj uchwała ta sama dowożą ta sprawdzamy się kontruje się ale gdy wszystko co robimy oczywiście wszystko jest poprowadzimy trasą w zespole taki widok ludzi właśnie ten i tak jest ich sprawie taki syndrom szefów i innym jak generalnie podziela cała i wydają się, że wielką udręką jest być szefem, który mam manię kontrolowania wszystkich wszystkiego cały czas tu ZAK z komunistami jest tu jest test z pism utyskiwania nie krytykuję tego bardzo realne sądzę, że dla uczestników takiej gry czy dla zespołu to pies od razu sygnał, że wieża jest dobry dla albo albo bardzo dobry na to ilu się, bo wiesz ten gość chce mieć wszystko wiedzieć co będzie się w Sopocie mówimy inaczej, że w bądź najlepszy w tym zarobić ma swobodę działania ma zadania i zakręcono na czas funkcji rektora w danym projekcie z tego wszystkiego dochodzą byliśmy każdego dnia, podsumowując już tak powoli zbliżamy absolutnie nie razi przeciwnie mam wrażenie, że to wszystko bardzo ciekawe natomiast czym tak wyciągnąć z tego taką licencję, czyli rola takiej osoby jak tym z takiej organizacji to jest ktoś, kto patrzy do przodu myśli co tam jeszcze można było zrobić, ale z drugiej strony myśli też o tym, jaką minę zostanie obsłużony klient ING są one na tym talerzu czy nam tacy, którym dostanie znajdzie i czy to będzie mu się podobało czy nie jak też do pogodzenia w takim razie czy to tylko i wyłącznie poprzez delegowanie zadań do ludzi, którym się w 22 nowe tylko włącznie my my jesteśmy zespołem Czyżby było jasne Marka Coccodrillo oto to nie jest łam man show tak to jest praca, a w brzuchu ułóż 10 ludzi my mamy korporacyjnego szefa kuchni który, zbierając dane statystyki patrzą z Harendy, komunikując się języka z marketingu mówią o krajowym to zmieniamy tam pozostawiamy to i t d . my ustawiamy procesy tak zaniżanie wejdzie dziś tam o sieci to na tym granicznym zamieni kilka tygodni rak smakując je, badając 1 z soku z grup przeróżne i t d . tak dalej między o produkcie myślimy z z wielką troską generalnie o produkcie Osamy, gdyby całym sobą samym koncercie tak czy produkcja o ludziach o o rozwiązaniu operacyjny netto to my mówimy tak też często jest 80 proc naszego czasu natomiast wizja jest sprecyzowana i ona mniej mówi bardzo nas tak chcemy być dużą siecią składający się z 3 kilkudziesięciu Jeślinie kilkuset lokali w docelowej wiszą w perspektywie dzisiaj mówimy o tym, że prototyp czujemy ten koncert około 20 lokalizacjach różnych lokalizacjach w całej Polsce na różnych w różnych galeriach w różnych miejscach miasta w różnych w ogóle miastach ta i obserwujemy jak to działa tak wyciągamy wnioski i prac będzie działać będziemy rozwijać w ocenie będzie działać będziemy ostro ścinać hak i na cele my dziś jesteśmy tak naprawdę na początku drogi, a może ta druga już zajęła nam 1 , 5 roku na to, iż mamy pół roku przed sobą, żeby sfinalizować, w których kierunkach tak zatem bardzo dynamicznym nie będziemy się rozwijać, ale o produkcie zaoczny z o tym za co ludzie płacą ustawiono znak dla państw NATO oczywiście myśli i rozważa non-stop praktycznych tak to niema tematów odczułem coś innego Grajewski Kurier koncert bardziej menadżer czy bardziej restaurator z, a nie czuje się ani 1 ani drugi nasz Jaś synek z osobą, która na jest przedsiębiorcą dla akcji projekt jest w danym segmencie w danej branży wydobywczej z restauratorem no w dni lubię tego określenia, bo ono ma jakiś taki bardzo potrójne zabarwienia dla mnie trochę nadęte ego i co dalej nie są to jak mnie, a mnie nie zniknie nie jest resortowym dzieciom trochę po trochu wszystkiego, a także z całą sumę jak każdy przedsiębiorca musi wraz z Chin wraz z żeliwa bez świętych partnerem podcastu jest kasa terminal dostarczany przez Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WŁASNA FIRMA

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!