REKLAMA

Warzywa i owoce droższe od „śmieciowego” jedzenia. Czy grozi nam fala otyłości?

Weekendowy Poranek Radia TOK FM
Data emisji:
2019-06-23 07:20
Audycja:
Weekendowy Poranek Radia TOK FM
Prowadzący:
Czas trwania:
15:25 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Karolina Głowacka przy mikrofonie w naszym studio pani Hanna Stolińska Fedorowicz dzień dobry dzień dobry dietetyk kliniczny autorka książek o zdrowym odżywianiu dane GUS potwierdzają to co widzą robiący zakupy w Polsce żywność jest coraz droższa czytam na TOK FM PL wg najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego najbardziej zdrożały ziemniaki proszę państwa ponad 100 % w porównaniu z rokiem zeszłym kapusta podrożała o procent 70 cebula o 50 % to w stosunku rok do Rozwiń » roku tak było w kwietniu słynne pietruszki po 20 zł czereśnie po 70 na początku sezonu, ale były takie obrazki czy jedzenie warzyw owoców zaczyna być za drogie absolutnie nie mam takiego podejścia ja myślę, że nie powinien mówić tylko wzrost cen warzyw owoców tylko wszystkich produktów spożywczych, bo to dotyczy tak naprawdę całej gamy produktów, które wchodzą w skład piramidy żywienia, których jemy dużo no faktycznie warzywa owoce cały czas są na samym dole piramidy one są bardzo ważne są bardzo ważne, żeby jeść jestem tego zdania był oczywiście jadać sezonowo, jeżeli chcemy kupić tańsze warzywa owoce jest jak najbardziej do zrobienia tylko faktycznie nie kupujmy tych czereśnie na początku sezonu tylko jeszcze doku kończmy te wszystkie jabłka gruszki i technicznym owoce, które były wcześniej, a teraz jest sezon na truskawki więc, więc jedzmy truskawki poczekajmy chwilę morele nektarynki, bo to jeszcze miesiąc one będą uzupełnia winnej cenie także jest bardziej sezonowo wybierajmy te produkty, które są teraz tu i teraz w danym momencie, bo my oczekujemy tak bardzo wszyscy czekamy na truskawki czereśnie zaczynamy kupować parę miesięcy wcześniej taką proszone są przez cały rok dostępne w ruch w tych wystawia się jak się staramy także staramy i trzeba samemu np. robić mrożonki, czyli tak teraz są truskawki to trzeba zamrozić zima i będzie nas dużo taniej niż Korzec for Ala śmieć po prostu zamrozić zamrożona mrożenie najlepszą metodą przechowywania żywności na nie tracimy witaminy, więc jeżeli sami zamrozimy truskawki to one będą tańsze niż później kupowane w zimie truskawki mrożone od wykładu producent dla mnie jakoś w pewnym sensie symbolicznym było to, że bakłażany oraz brokuły moim lokalnym warzywniaku przestały być sprzedawane w plastiku, więc wygląda na to, że są już branży dostępne po prostu też wiemy tego plastiku trzeba unikać za wszelką cenę, ale jest taka takie zagadnienie taka obawa, że jedzenie zdrowe może być droższy od jedzenia tzw. śmieciowego zadanych w Zjednoczonych to jest bardzo obserwowane prawda mówi się nawet o tym, że jest pewnego rodzaju otyłość związana właśnie ze statusem społecznym, że jak się ma mniej pieniędzy to właśnie to tzw. śmieciowe jedzenie reszta, a ci, którzy mają więcej pieniędzy powiedzmy mają większy kapitał kulturowy, czyli mają np. dostęp do takich dietetyk związani to wyglądają lepiej są zdrowsi, bo właśnie mogą sobie doinwestować trochę do tych pieniędzy mamy taką masą pojazdu niż parę lat temu mówiłam, że zawsze zaprzeczała, że zdrowe żywienie jest dużo droższe, ale teraz chyba z rynku na sercu ono trzeba się tego przyznać tak jest niestety natomiast ja mam takie podejście, że jeżeli inwestujemy w dobrą żywność dbamy o nasz organizm i np. NIK-u 50 kamizelek, które błonnika pokarmowego w sobie nie mają co bardzo się nimi nie dajemy wartości też za dużo tam nie ma pustakami jakieś ramy Rajaratnam 2 kromki bardziej nas działali na 800 oczywiście tak jak jest dużo droższy, ale nie wiemy tak go tak dużych ilości jak tych białych bułek, które są bardzo tanie druga sprawa jest taka, że jeżeli zainwestujemy to zdrowe żywienie to nie później wydamy na leki to też jest droga rzecz, że nie będzie mogła się perspektywy patrzy w dłuższej perspektywie rzadziej będziemy chodzić do lekarza jest też wszystkich kolejkach także to się bardzo przykro przekłada później na ekonomia, jakby z jak zmniejszenie kosztów leczenia na samych ale kto może być wróćmy do tego, dlaczego dieta jest tak bardzo ważna nie był tym się już mówi tyle tyle razy, ale mamy takie mam poczucie do czynienia z pewnego rodzaju skrajnościami, czyli jest tymi, którzy kompletnie ignorują to czy mówią naukowcy, że dieta ma znaczenie dla naszego potencjalnego zachorowania lub nie na nowotwór dajmy NATO pierwsze pierwszy z brzegu przykład czy choroby serca czy tego typu czy inne tego typu rzeczy, a z drugiej strony mamy właśnie taką falę przekonanie, że trzeba jeść Super wód już dawno nasiona chia tego typu rzeczy, które właśnie rzeczy są bardzo drogie to może też odstręcza część osób, która myśli sobie jedynie to są jakieś wariancie zachodzi obowiązek trzeba, ale we wszystkim trzeba mieć umiar i dośrodkowanie to nie jest także czy ja mam wrażenie, że coraz więcej osób jak zwraca uwagę na profilaktykę tak rozwoju w licznych chorób, ale jednak większość osób dopiero zaczyna dbać od GT jak już coś poważnego się dzieje trzeba dokonać zmian drastycznych dosłowna wtedy w górach są bardzo ciężkie dlatego najlepiej te zmiany wprowadzać powolutku nawyki żywieniowe buduje się około każdy nawet w sumie buduje około 3 miesięcy, więc trzeba dać sobie czasu nie robić tego gwałtownie nie szukać w internacie nie popadać w jakiej diety mody to co mówią koleżanki nie robi sobie żadnych restrykcji tylko troszkę posunąć jedno wyłączający błagam państwa naprawdę te wszystkie jednostki naszą stronę w sądzie na rozważanie radzi z zanieczyszczeniami, a jeżeli jemy dobrze to ją wspieramy nie trzeba tutaj specjalnych diet robić wszystko o dziwo, umiarkowanych ilościach pozwólmy sobie naraz na jakiś czas na coś niezdrowego i nasz organizm sobie z tym poradzi gorzej, jeżeli faktycznie na swoim funkcjonujemy źle później musimy się budzić kupujemy nasiona czy atak NATO już nam to nic nie pomoże, a to, że coś jest drogie toteż, jakby nie oznacza, że my tego jemy w dużych ilościach tak też tzw . Super Chudy czy nasiona chia czy Komosa ryżowa czy ma co teraz bardzo popularna komórka mu fantastyczną pewnie słyszał, a ono bardzo komórkami Mar 3 pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę co 3 na 3 pół 1000 % świetnie to chyba niepotrzebne akurat potrzebne podczas 2000 to po prostu przeleci przeze mnie no ale ile dobrego po kolei zdrowie przy tak, ale też 100 g myjemy jakiś, jaką jakieś 20 g tej tak tak to tak się patrzy i 3 można sobie sypnąć coś takiego małego niż kupować worek tych wszystkich warzyw owoców tak także nowsze jest zwrócić uwagę również na nowości, które pojawiają na rynku uzupełniać zarówno żel wszystkie glony są bardzo popularne takie uważam, że glony to jest żywność przyszłości prawdę oczywiście glony mają w sobie bardzo dużo cennych właściwości mają sporo białka wapnia żelaza magnezu to przecież ważne są także kochają białe kajzerki schabowego codziennie słyszą, że ma być zamglone pani jakieś, a nie rusza rock FM mówi o tym, że co są jedzenie przyszłości są przerażeni, a jeśli już to się zmienia, bo słusznie znają wszyscy, ale jeśli są glony mówi, że to są te opłaty wodorosty, a to okaże tak najłatwiej jest łatwiej zdecydowanie jak najbardziej zwracają Wilanów musi koniecznie troszeczkę tak czy chora czy spirali, ale i wszelkie rodzaju inne glony w jak na Okinawie, gdzie ludzie żyją najdłużej na świecie mają troszkę wiadomo geny długowieczności, ale oni codziennie w swojej diecie mają glony codziennie piją kurkuma rozpuszczono w wodzie i głównym źródłem skrobi są o nich, bo tacy dlatego tak mocno wierzę w to wodorosty to nie jest tak żony nie jest w ogóle ryb mięsa i wszystko Super zdrowa uzupełniającą wiatr fajnymi rzeczami także myślę, że warto czasem kupić coś nawet trochę droższego ale, żeby fani wpływało na nasz organizm, a wyobraźmy sobie, że jesteśmy w sytuacji bardzo kiepski jeśli chodzi o fundusze i naprawdę perspektywa kupowania glonów nasion chia tego typu rzeczy absolutnie nie wchodzi w grę chodzi o zupełnie podstawowe produkty jak organizować swoją dietę w ten sposób, żeby ona była zdrowa, a jednocześnie faktycznie była wyraźnie droższa od właśnie tej kamizelki za 30 gr 40 tego typu rzeczy analizuje może każda grupa produktów spożywczych, bo jeżeli chodzi o warzywa no to zawsze idziemy sezonowością warzywa owoce mrożonki tak mamy rozwiązania nie trzeba kupować jakiś nie w środku zimy mango czy czy innych owoców druga rzecz produkty zbożowe kasze ryż makarony to nie jest drogie rzeczy to jest podstawa takim błonnik pokarmowy magnez żelazo są bardzo ważne produkty, czyli nie musimy koniecznie tam kupować tego białego ryżu czemu też nie jest wcale drogi czy wszelkiego rodzaju kasze pieczywo szary ciężkich lat na zakwasie już nie jest takim rarytasem, który jest bardzo drogi można też samemu to niemożna też rozdana oczywiście, że tak oczywiście chęci tak do zdrowego żywienia do kombinowania, żeby było tańsze to potrzebne są chęci nabiał uważam, że nie jest drogi absolutnie ryby niestety są drogie nurtami trzeba uważać, bo bywają dosładzane zdrady inna sprawa, jeżeli chodzi o jakość produktów tak natomiast sam jak naturalny kefir Maślanka nigdy nie będą jak bardzo drogie ryby niestety są drogie, więc tutaj nie ma jak by ominąć tej ścieżki, chyba że z ich wodorosty, a także tam też są kwasy omega 3, ale to też droższa sprawa mięso ciężko kupić tańsze dobrej jakości niestety, więc tutaj też nie ma możliwości ominięcia tego natomiast dobrym zamiennikiem zrezygnuje się o tym, chcę powiedzieć, że bardzo dobrym zamiennikiem mięsa ryb są jajka rośliny strączkowe, które absolutnie zdrobnienia są, gdzie soczewica ciecierzyca groszek fasola to są podstawowe rzeczy, które są naprawdę bardzo tanie puszcze olej rzepakowy zwykłe na taki, gdzie można wszędzie kupić niemal niż kupować oleju z orzecha włoskiego z Wiesiołka z czarnuszki innych rzeczy tylko zwykły nasz olej rzepakowy sezonowo orzechy włoskie i czy pestki dyni słonecznika imam fajnie zbilansowaną dietę co obrazkami na warzywach, bo jest część osób, które są przekonane, że zdrowa żywność to jest żywność wyłącznie produkowana w sposób ekologiczny to z kolei cały duży temat dotyczący tego czy ekologiczne rolnictwo jest w stanie wyżywić np. całą planetę są tacy, którzy mówią, że nie inni argumentują, że monokultury i opryski powodują wiele innych problemów m. in. problemy z pszczołami to ja mówię z osobna rzecz, ale zaznaczam to, bo to jest ważne natomiast w duże mam wrażenie opinii teraz jest takie przekonanie, że zwykłe warzywa to one mogą być nawet zwykła marchewkę może być niezdrowa, bo właśnie n p . jest pryska jak będąc myślisz nie zjesz, bo tak jak powiedziałem nasza wątroba nasze nerki, jeżeli są pobudzane przez tą fajną żywność przez toksynę anty np. to sobie poradzą z tymi zanieczyszczeniami po to mamy te narządy wewnętrzne, żeby one usunęły te toksyny, więc mimo wszystko no to toksyna zostaną usunięte, a więcej wystarczy sobie witamin składników mineralnych błonnika, więc myślę, że jednak są korzyści nawet kupowania takich warzy w i owoców nie w sklepach ekologicznych i sezonowość znowu tak, jeżeli coś jest tu i teraz nie będzie tak sypane uważajmy na nowalijki, ale to już jak mamy za sobą bony są zawsze sypana i ale zanieczyszczenia żywności zafałszowania dotyczą każdej grupy produktów spożywczych dziś mecz po prostu trzeba oczywiście, że tak, ale ja bym chciał jeszcze bardzo stronniczo ważnej rzeczy, bo połowę zboża, który jest produkowany na świecie karmi nasze zwierzęta, które idą na rzeź i połowa tego i to te produkty te i tak wartość energetyczna z tych zbóż przetworzone przez zwierzęta wysoko 15 % tylko, więc moglibyśmy spokojnie zbożami produktami roślinnymi wykarmić 50 % społeczeństwa więcej zdaje się, że o od procentowy odsetek areałów w ogóle w rolnictwie, które poświęcone właśnie na produkcję roślin na pasze dla zwierząt wasz sięga 70 % jeśli mnie oczywiście, że tak, więc sprawa ograniczenia jedzenia mięsa to nie jest rzecz tylko etyczna, ale również ekologicznej o tym, mówi się już od od dawna tak jest już czas obrazu Anatomia ekonomia tak, bo leczenie cukrzycy rocznie kosztuje państwo około 2  000 000 zł może warto było zainwestować i dofinansować takie sektory naszego życia, które pozwolą na to, żeby dać fajną zdrową żywność pana była tańsza i na edukację przede wszystkim tak choroby serca, ale to kojarzymy tłuszcz choroby serca to jakoś to łapiemy, ale ciągle mam wrażenie, że połączenie między złą dietą, a potencjalnym zwiększeniem ryzyka zachorowania na nowotwór, że to jest jakoś kompletnie nie intuicyjne, ale tak jest przecież tak jest większość osób myślę, że hormony nie są to zależne, że nowotwory nie są to zależne, ale są nowotwory, które faktycznie np. na dnie wzięli te są wszystkie tak szybcy raki płótno to tutaj niezależny bardzo nie będzie czegoś innego zależnym Jimmy ego taka np. rak jelita grubego not głodni głodni głodni oczywiście tak, ale jeżeli ogólnie jesteśmy zdrowi ja uważam, że Jagły każdy ma nas taki gen nowotworów gen otyłości każdy różnych chorób, a wysoki pistolet nas czym on wybuchnie i spowoduje rozwód za chorobę to zależy tylko wyłącznie od nas to nacisk na ten spust to jest nasz styl życia właśnie natomiast dobrze by było, żeby polityka państwa np. była tak skonstruowana, żeby zdrowa żywność czy świeża warzywa, żeby to wszystko było dostępne dla osób, które nie mają dużych dużych funduszy, bo przecież jak mówiłem zaczęliśmy tego, że taki problem otyłości i społecznej zależnej od statusu społecznego to jest jak już kolejna można wypowiedzieć dyskryminacja oby to w Polsce nigdy szef wypełnienie rozwinęło pani Hanna Stolińska Fiodorowicz dietetyk kliniczny autorka książek o zdrowym odżywianiu dziękuję bardzo go Barca życzymy smacznego zdrowego śniadania koniecznie Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKENDOWY PORANEK - KAROLINA GŁOWACKA

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

40% rabatu w zimowej promocji TOK FM. Nie czekaj - zdobądź swój pakiet "Aplikacja i WWW" z solidną zniżką, aby słuchać wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!