niedzielny obiad niedzielny obiad Przemysław Iwańczyk kłania się państwo teraz łączymy się z panią mają Skorupski autorką bloga kulinarnego laureatką wielu konkursów kulinarnych prowadzącą warsztaty kulinarne prezentujące kuchnie różnych krajów dzień dobry pani maju dzień dobry dzień dobry instytucji kuchnia włoska to jest ta, którą zajmiemy się dziś się najważniejsza albo inaczej 1 z najważniejszych w Europie no chyba kat, a na pewno kuchnia, która uważana za
Rozwiń »
atak gmina dominującym w Europie otrzymać po najbardziej chyba popu powszechnie gotowana, kto ma chyba lubiana również także kuchnia, którą uważamy za 1 chyba najbardziej znanych w Europie zdecydowanie natomiast wcale nie ma to umknęło to sami taka prosta historia, bo wszyscy myślimy, że makarony przygotujemy dla policji właśnie Kraków Polska, ale tak naprawdę nie ma 1 kuchni bloki tutaj nową kuchnię pod lupą regionu także mówiąc o kuchni włoskiej zawsze zaczynam warsztaty takie łuki dostępu kuchnia włoska to to regiony regiony wcale niekoniecznie jednak zrezygnować co ich racjonalności, a także trudno mówić o 1 jednorodny kuchni każdy region przywiązany do swoich produktów to co nikogo do sali tradycji mają chcielibyśmy tutaj właściwie mówią w kuchni włoskiej skupiać na poszczególnych częściach Włoch no dobrze by przyznaje, że tak w istocie jest, bo sam sprawdziłem w okolicach Bolzano tam niemieckie wpływy są bardzo silne w okolicach Udine tam z kolei kuchnia austriacka gdzieś próbuje wedrzeć się na ten rynek włoską ale gdyby pani mają znaleźć takie miejsce, gdzie nie znamy prawdziwej kuchni włoskiej esencji tort, który region kraju pani poleciła, więc że, że taka najbardziej tak, na którą my uważamy za słodko to jednak się mieści zdecydowanie kampanii i będzie obszar czy reklam żywości tam miasto na oko, bo przecież stamtąd pochodzi pizza, a i tak naprawdę kampania region, który stoi naokoło przez wyborami także wszystkie wszystkie produkty Bania, do której zbawienia potrzebna była nauka właśnie kampania i tutaj mamy tradycyjna już znaną wszystkim liczne Napoleona która, która jest tak bardzo prostą pizzą, bo tylko sobą pomidorowym mozzarellą i 7 z Avią kilku jak 3 kolory Włoch nie są jedynie 1 zdaniu tutaj kąpie się wywodzimy PRL, a Wola najbardziej szlachetna tak logiczne uważają, że majątek pani rację, czyli mozzarella mleka kolego też tutaj zaczęto robić pierwszy sok pomidorowy, który też uważamy, że kończące się też takie taka klasyka włoska koncert kremówka to ciastko ciastko nadzieniem kremowym teraz oczywiście przybiera formę liczniejszy niż kiedyś, ale też taka okazja do tradycji myślę, że to o tym, moim możemy umówić jeszcze oczywiście Emilia-Romania i stamtąd szybko makarony i stamtąd radio i forteli tak dalej wiązania, które tak czy 2 drugi u nas to by była właśnie Emilia-Romania, czyli o, czyli Bologna i też dają, bo geny no i polej mogę na to oczy to sami kupują przygotowywane do produkcji sałaty do produkcji o do opłacania cała ta cała i poznać innych potra w, które wymagają obrobili kwoty takich działaczy po batoniku, które wydają się takim kroku je o tym, by zamknąć plac, który niekiedy wymaga no kilkunastu lat produkcji, bo tam sam ją fermentuje przez minimum 12 lat, a także to naprawdę jak kupujemy od komisji taki, żeby przebić się kupić dobrej jakości i wtedy to na pewno są modemy, który jest obwarowany inaczej jakości, czyli znakiem do te muszą to pozwolić, bo chyba dominujący region tak pozwala sobie odrobinę prywaty, ponieważ wybieram się do Toskanii nieopodal Florencji na wschód kilka naście kilometrów i proszę powiedzieć, czego tam powinienem zasmakować, by do kuchni włoskiej dowiedzieć jak najwięcej do tkania właśnie taki region dzieci uważa, że od niema nawet kuchni od chwili momentowi wydatków jako w skali skarbów kolej uzyskanie dzieli się na podregiony także szczerze nie nie będę tutaj szalała mówiła dokładnie to osoba, której w rejonie Florencji tutaj dokonała natomiast sama powstania tej ten region wspaniały on także czy pan wybiera się z nam wczoraj na pewno będą one specyficzne obniży VAT o VAT taką sobie przywilej, bo on, by odczytał Jasnej do gotowania bardzo lubię, ponieważ mają być silnego maku bywają łagodniejsze mniej łagodne bardzo różnych takich, jakby oczy obcinali delikatności, ale po plan doskonała okazja na pewno to sztukami makaronów o wielkiej takich rozdają Klusek, czyli w tej chwili działki przy nogi o takich ziemniaczane czy tylko 1 % składzie i oni również oczywiście to funkcja, jaką pan Macronowi, lecz także także tutaj na pewno będzie będzie okazja do próbowania takich właśnie specjałów pod czy to prawda, że danie kuchni włoskiej nie powinno składać się więcej niż 5 składników czy to jest między jakich pierwsze takie co prawda tak jak tak jak prawo obsługuje tutaj, bo nie wstydzę i kucharzy więzi przyjazne to, bywa że przekraczające tę liczbę składniku natomiast faktycznie kuchnia, bo ma taką zasadę, że ma być kwota i maki mają być czyste czytelne warto takie jak wyraźnie, ale znak ma wynikać nie na ilości przy pracy jednak oczywiście powieść kuchnia racje, gdzie przy prawie i protony Kalita i przypra w która, czyli obłoki MAK wynika z jakości produktu pan właśnie przywiązanie do jakości i np. zwykle mówili tak jak jeśli ona po prawie karnym odsetek czy inne produkty regionalne jest obwarowane tymi znakami jakości i folkowe głośnych produkt w postaci n p . bank dzieli też może być zastrzeżony znakiem do tylko 1 obszaru od dzisiaj tylko tutaj chodzi o to, żeby ten kraj, gdzie 2 wysokiej jakości wtedy połączenie 45 składników daje to właśnie stanowi efekt potracili świeżego czystego takiego przenikające się znaku także co to co prawda składa, że dbamy o o liczbę, a o jakość produkcji kuchnia włoska kojarzy nam się ze zdrową kuchnię, ale przy tak do końca jest biorąc pod uwagę, że otwory łącznej i wszystko to co co na ogół powoduje, że masa maszyna przebywanie ubywa właśnie no właśnie a aby państwo właśnie tam byłam zaskoczona tym ostatnio do dotarło, że takich statystyk dziś okazuje, że Włosi podsieci naród pod Grunwaldem długości życia Japończyka Portugalczyka czy też myślałem, że zwrotne makarony chętnie Przytyk luki to wszystko powoduje że, że no to te produkty, które uznajemy sięga średnio nowe nieczytelne przywiązania do życia, bo ma jednak wydaje się, że to jest kwestia tego jak on komponują wydania kwestia składników presja tłuszczu i dominuje jednak liga tak przy okazji też ciecze pytanie na warsztatach czy można marzyć na obie cały obszar śródziemnomorski wszystkie przeczytam te kuchnie śródziemnomorskie czy wszystkiego wszystkim się marzy nam odjedzie tylko może to być zbyt wysoka temperatura takich nie ma tam takiego marzenia, gdzie Oliwa byli temperatura niższa modeli agresywna, a jeżeli mamy marzyć, a co jeśli ten kraj jak można dodać do Odry wie łódzkim n p . ma płacić jedno przynajmniej łyżkę masła i siatkę krytyka temperatura spalania dopuścił się powyższa możemy możemy marzyć wyższej temperatury we natomiast właśnie wracając do bywają ludzie ten ten obszar geograficzny i klub jako produkty sprawia, że w szybkim włączeniu przy odpowiedniej kolejności dbali o psie przy dużej ilości surowych warzy w jawnym ma jednak karty kuchnie prawa także także możemy spokojnie i nie bardzo Lidla oczywiście można wybrać dania, które chcą to wykonania w naszych domowych kuchniach spokojnie można ją wprowadzać, ale myślę, że bardzo wielu Polaków tysiące region, gdzie wielu Polaków jeździ i przywozi tam konkretne pomysły określona na warsztatach czy ile gotują i ile robią i staram się tutaj kupować produkty płocie i zaliczyli kuchnia u nas naprawdę staje się bardzo bardzo popularna i takim dobrem dobrem dobrej jakości jak takim dobrym wykonaniu wobec tego zapytam panią, kiedy nastąpił taki plik jeśli chodzi o kuchnię włoską, gdzie zaczęła podbijać cały kontynent czy da się to dziś na nasz pracować inaczej określić na osi czasu i a jeśli tak to przecież kuchenne kulinarne zwyczaje też podlegają takiej koniunkturze, kiedy będziemy przeżywać schyłek tej tej mody na kuchnie włoską śródziemnomorską i ja myślę, że że jeśli woda na kuchnię włoską czy tak naprawdę tytuł sięga wieku chyba wręcz średniej po tacie pamiętam też kiedyś dziennikarz właśnie można już mają zgłębia historię również danie np. picie o którymkolwiek z wiekiem niezła szybkie podejmowanie i daniami europejskich natomiast w latach na pewno je przewidywać Europejski i pyszna przenosi nad grą albo życzy sobie jako Witnica pisze agencja Lowe Margarita wychowała to kibice la i domagała się tego dania i Kopel zawsze, których twarze japońskich tytułował bardzo bardzo, choć wysoko kucharza włoskiego łącznie było bardzo bardzo dawno temu to myślę, że ta kuchenna taki, że jeśli próbuje, jakby ona natychmiast podbija serca, a mogę myślę, że mogę wynika też trochę akcji tego, że zaczęliśmy się, które macie interesować banku, żeby nie pora i zdrowa, a jednocześnie jakoś się i pomocnicze wymagające jeśli chodzi o produkty czyste produkty złoty pozrywane generalnie mówi o jakości oczywiście to też wynika z biografii, ale są dostępne na naszym rynku możemy je kupować i na naszym myślą o Boga o rynku Europejski kozie to wszystko wpłynęło na popularność tej kuchni z kilku byli tylko nie wróżyła myśmy zaczęli już raczej genów w przeciwnym kierunku jest coraz jest coraz popularniejsza tym kim ma wielu konkurentów, bo do kuchnie bliskowschodnie kuchnia francuska jest najbardziej wymagająca no tutaj też często są bardzo bardzo popularna jedni mówią o kupnie azjatycki okres na pewno w tej chwili biją rekordy popularności dobrze to jeszcze natomiast ja patrząc na tych plag nie chce pani przerywać proszę kontynuować i chętnie płacą w Polsce na dostępność produktu myślę, że porównują ku, porównując kuchnię włoską kuchnią azjatycką jest ku niebu bardziej zbliżona gra, jakby produktowo i i składnikowi, bo do naszej kuchni pozyskiwanie 12 i zdrowszy powinniśmy się dziwić tym pomoże wyprodukować obszar, na którym żyjemy, a także to tutaj byśmy byli bliżej niż n p . do kuchni azjatyckiej proszę powiedzieć, bo jeszcze do tego aspektu zdrowotnego chciałbym wrócić mam wrażenie, że kuchnia włoska jest nieco na bakier ze wszystkimi wytycznymi dietetyków proszę zwrócić uwagę Włoch wcale nie bardzo pożywne śniadania tylko zagryza Angelika i popija kawą jak w okolicach trzynastej czternastej zjada koszt delikatną pasta tak naprawdę zasiada do ucztowania wieczorem późnym wieczorem, popijając obfite dania czerwonym winem i teraz no przyzna pani z Poznania to zupełnie pod prąd jak tak to prawda to jest naprawdę nam nie podejmą w świat wiecznie tego i etycznego punktu widzenia, bo faktycznie takie, tym bardziej że tak powiedział, że przegrywa tam jakąś jakąś tam płacą południa tak naprawdę lan 4 chcę się papież msza święta porach bilansie w większym większe i pewnie zależy też po wyroku, ale większe posiłki niż ten wieczorny wiemy wszyscy ci, którzy wydali w błocie powstałym na południu Włoch, że godzina planszy to, że przed dwunastą do późnego popołudnia wszystko zamknięte i czego się nie da załatwić jest przygotowywanie lancą i jedzenie, a mam czy też taka właśnie rozbudowana kolację pamiętajmy, że makaron to tylko wstęp chłopaka Roni, kiedy sama przeżyłam taką historię mocna ma zaproszona przez Włochów na obiad myślałam, że pomaganie skończyliśmy, ale się zaczęło wypierać biesiadowanie, bo potem się miejsca czy ryby czy taki bardziej rozbudowane zdania nie ma jak obecna era, bo każdy posiłek czy zakończy deser no to kolejny plan na temat rzeka desery włoskie no oczywiście dobra dobra kawa także no ma niewiele naprawdę trudno, trudno więc mamy wyjaśnić myślę, że i, tym bardziej że myślę, że właśnie jedno oczko ciotki rocznikami sportu także nie są takim narodem, który przejmie ćwiczy biega tak dalej na, a jednak chyba chyba ta kompozycja przeklina i oliwę i dużo warzy w powoduje obniżenie indeksu glikemicznego to jest właśnie sałaty o nagły i wtedy może latami ten przelicza biała mąka lepiej się lepiej przyswajam dziękuję pani bardzo za to opowie o kuchni włoskiej pani maja skorup ska była z nami państwa zapraszam teraz informacje Radia TOK FM po nich pani dr Marta biorca socjolog z uniwersytetu SWPS autorka książka książki nowe wzory ojcostwa w Polsce opowie nam o tym, jakim jest współczesność za to wszystko przy okazji dzisiejszego dnia ojca informację
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: PRZY NIEDZIELNYM STOLE
-
13:12 W studio: Marysia Przybyszewska
-
13:27 W studio: Łukasz Ancypo
-
13:11 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
13:39 W studio: Anna Zyśk
-
15:08 W studio: Alicja Rokicka
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
27.05.2023 18:00 Szkoda czasu na złe seriale36:31
-
-
27.05.2023 08:00 Weekendowy Poranek Radia TOK FM08:55 W studio: Joanna Sawicka-Skibińska
-
27.05.2023 07:40 Weekendowy Poranek Radia TOK FM15:03 W studio: dr Jakub Majewski
-
27.05.2023 07:20 Weekendowy Poranek Radia TOK FM16:56 W studio: Jakub Wątor
-
27.05.2023 08:40 Weekendowy Poranek Radia TOK FM14:00 W studio: Justyna Nakielska
-
-
-
27.05.2023 11:00 Godzina Filozofów41:46 W studio: Paulina Wilk
-
-
27.05.2023 10:00 Magazyn Filmowy „Do zobaczenia”10:22 W studio: Marianna Zydek
-
27.05.2023 10:40 Magazyn Filmowy „Do zobaczenia”16:28 W studio: Artur Zaborski
-
27.05.2023 10:20 Magazyn Filmowy „Do zobaczenia”14:33 W studio: Aniela Gabryel
-
27.05.2023 12:00 Magazyn filozofa - Tomasz Stawiszyński40:51 W studio: dr Paweł Boguszewski
-
-
27.05.2023 13:40 Homo Science25:54 W studio: dr inż. Anna Wierzbicka
-
27.05.2023 14:20 Człowiek 2.028:09 W studio: dr Bianka Siwińska , Michał Dżoga
-
27.05.2023 15:20 Twój Problem - Moja Sprawa27:14 W studio: Małgorzata Rabczewska
-
-
27.05.2023 17:00 Poczytalni42:25 W studio: Sasha Iwaniuk
-
27.05.2023 16:00 U TOKtora44:18 W studio: Ryszard Piotrowicz
-
27.05.2023 19:00 Godzina Kultury38:58 W studio: dr Kamila Łabno-Hajduk
-
27.05.2023 20:00 Między Słowami
-
27.05.2023 21:00 Weekend Radia TOK FM51:09 W studio: prof. Jan Popczyk , Radosław Gawlik
-
27.05.2023 22:00 Weekend Radia TOK FM51:25 W studio: Małgorzata Szadkowska , dr hab. Paulina Kramarz
-
27.05.2023 23:00 Weekend Radia TOK FM54:42 W studio: Anna Olej-Kobus
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
W maju TOK FM Premium 40% taniej. Podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji.
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL