REKLAMA

Czy pić soki, a jeśli tak, to jakie?

U TOKtora
Data emisji:
2010-04-06 08:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
40:31 min.
Udostępnij:

"Czy wiesz, co jesz?" - o tezy zawarte w tej książce Ewa Podolska pyta jej współautorkę - dietetyczkę Małgorzatę Kozłowską-Wojciechowską

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
witam państwa chciałabym dzisiaj wrócić do tematu, który już był poruszany w audycjach, które prowadzę także do książki Otóż mam przed samą książkę czy wiesz co jesz poradnik konsumenta, czyli na co zwracać uwagę, robiąc codzienne zakupy książkę tę niedawno wydało wydawnictwo publika, a autorkami tej książki są panie Katarzyna Bosacka Małgorzata Kozłowska Wojciechowska czytamy do porządku, który na książce, a studio jest obecna współautorka pani dr Rozwiń » Małgorzata Kozłowska Wojciechowska witam panią serdecznie witam witam państwa ja wszystkich namawiam do kupienia książki, ponieważ można znaleźć masę konkretnych rzeczy i moi znajomi, którzy interesują się z jedzeniem dokonują różnych wyborów nie jedzą byle co te stwierdzili, że dowiedzieli się różnych rzecz miło dziękuję za te ważne to co jest ważne, zwłaszcza w zalewie w gruncie rzeczy różnych artykułów tekstów na temat jedzenia audycji telewizyjnych gotowanie tak dalej ważne jest to, że jest książka która, które są sądy absolutnie niezależne podbudowane bardzo konkretną wiedzą fachową, które z kolei mogą zwyczajnie w świecie służyć do tego, by pójść na zakupy mądrze wybrać tutaj proszę państwa jest o różnych pokarmach różnych produktach dział jest śniadanie drugie śniadanie obiad podwieczorek kolacja, ale ja wybrałam do tego programu 3 takie rzeczy, które chciałabym porozmawiać pierwsza to soki nieraz mi się zdarzyło, że nie miałam czasu biegłam patrzy się narysowany Gryf albo pomarańcza ładne, a butelka czy opakowanie kupiłam łykam jakieś takie dziwne, bo słodkie i mniej czuje tego owocu fakt, że potem to jest wcale nie są tam po prostu nie ma napisu sok tam jest napój albo też czasem nektar z Aten nektar nektar to boski nektar prawda uważam, że nektar może coś lepszego od soku, a tymczasem pani co wyraźnie zwracają na to uwagę to porozmawiajmy o tych skokach sokach owocowych warzywnych hektarach i napojach napojach Nowak z może tak zacznijmy od tego, że faktycznie to co jest członkowi najbardziej potrzebne i to co by było najzdrowsze to byłby ideał, gdybyśmy mogli soki czy to owocowe czy to warzywne sami wyciskać na świeżej wypijać zaraz nie są tacy co tak robiono są tacy na szczęście co tak robią mam nadzieję, że my mamy jednak bogactwo różnych waży oczywiście w okresie określonym letnim i wtedy faktycznie można z tego korzystać dawali to jest ideał, dlatego że wówczas możemy powiedzieć, że w zasadzie zamieniamy gryzienie na wypicie, a efekty dla organizmu są takie same i nie do przecenienia, bo proszę państwa możemy łykać garściami najróżniejsze tabletki, ale jak wiemy jak wynika z badań naukowych żadna jeszcze do tej pory tabletka nie jest w stanie zastąpić żadnego owoców żadnego warzywa jak również szklanka no z kartonu czy butelki czy czegokolwiek innego, a więc to jest pierwsza moja uwaga druga uwaga jest taka, że faktycznie nie soki owocowe, które możemy kupić w tej chwili miejmy świadomość to nie są soki te, zwłaszcza kartonu mówi są soki, które są na świeżo wyciskane generalnie w większości ona być podstawą obyły się popsuły, by się nie dało rady tego sprzed ni to jest następna rzecz macie państwo na rynku dostęp do tzw. soków jednodniowych to są te soki w niewielkiej ilości oczywiście w sklepach występ występujące, które są sokami na świeżo wyciskany one z reguły Sandrę one są oczywiście droższe no i mamy bary prawda Sokołowem nie możemy sobie no właśnie zamówić za to są te możliwości najkorzystniej i że dlaczego również najkorzystniejszy, bo proszę państwa nie dodajemy tam cukru i ogromne bardzo interesujące my to zresztą cytujemy w książce były badania pani prof. Brzozowskiej z SGGW w Warszawie, która obliczyła, że Polacy 1 roku wypijając najróżniejsze jedno nazwijmy to płynny owocowo-warzywne spożywają proszę państwa 850 wagonów towarowych cukru, a wszyscy wszyscy, ale można podzielić znamy ale, ale może zwrócić uwagę też ogromna ilość, ale jeżeli ja państwu naprawdę powiem uczciwie ja nie pije soku kartonowego nigdy na to ktoś za mnie wypija taras no a co to oznacza my musimy mieć świadomość, że warzywa i owoce w naszej mentalności z są zakodowane jako produkty niskokaloryczne, że on hulaj dusza piekła nie ma one niczego złego nam zrobić nie mogą to się często ten sposób myślenia często przekłada się również na soki nektary napoje i tu jest ten błąd Amerykanie obliczyli że, gdyby nie fakt, iż dzieci i młodzież piją ogromne ilości soków lub napojów nieszczególnie napojów gazowanych, które są wysoko słodzone i to również owocowe czy warzywne to byłyby znacznie szczuplejszy, bo to jest dodatkowe 15 kilo 15 k cal 15 % kilokalorii, który dziecko czy młody człowiek zjada dodatkową do tego co je pani tutaj wskazuje na i to, czego nie zdają sobie sprawy to znaczy dodawany jest cukier i my ten cukier spożywamy, ale do soków do soków na panią nie piecyków gazowych każda cukiernia jest dodawany znaczy proszę zwrócić uwagę na ogół są nie powinien mieć niczego więcej niż tylko naturalny skład z owocu czy warzywa inną jest podstawa tego, żeby dany produkt nazwać sokiem generalnie tak powinna być, ale my musimy również pamiętać, że to są soki, które uzyskuje się tzw. pól owocowy, czyli my je przecież musimy skończyć się z weksla przez importować pań u nas pomarańcze grejpfruty nie rosną w takich ilościach prawda poza oranżady oraz drzwiami w związku z tym często niestety również one są dosładzane, żeby nie było uczucia goryczki, żeby nie było kwaśno ości, bo tego ludzie na ogół nie lubią i to jest rzecz ciekawa myśmy kiedyś dawno temu robili takie badania poczucia smaku przez konsumentów i konsumenci otrzymywali sok z grejpfrutów wyciskanych on był o tej samej, jakby skali gorycz czy i kwaśność i oni sok, który widzi jak wyciskam wyciska mówili mówili dobry, a ten o tej samej, ale na lany skarga do mówili nie do wypicia, a więc tu jest na produkt zepsuje jak widzę akcesoria Ansar planuje zdania Otóż to w związku z tym na to też trzeba zwracać uwag następna rzecz jest taka, że muszą też soki kartą no no też być mieć trwałość czyli, czyli konserwanty, czyli bazować no niestety coś musi być dodane, żeby ta trwałość nabyła utrzymana one mają trwałe, że honor Ano Ano zgodziła znowelizowany kodeks to one one być pasteryzowane lat może to jest kwestia naszego bezpieczeństwa mikrobiologicznego przede wszystkim, ponieważ jest migracja na duża tych owoców, bo to one przyjeżdżają z odległych terenów da nas tutaj często są przecież wykonywane wszelkie obróbki, żeby ten sok powstał, więc musimy sobie z tego zdawać sprawę, ale ja bym powiedział tak gama tych produktów jest ogromna na rynku ja znam producentów, którzy faktycznie rzetelnie opisują co jest w danym kartą nie to są często naprawdę nawet kwaskowaty gorzkawy soki i te państwu szczególnie poleca natomiast zupełnie inna sprawa jest znak karami, które są dosładzane, a one są zamieszczane to jest także ten nektar to jest rozcieńczony wodą świec koncentrat soku, czyli jeszcze trochę coś innego i one mogą być mentalne mogą być klarowne no teoretycznie nektar to musi być dał tata ta wyciąg jak ta prawda większa koncentracja no tak talerzy dach oczywiście, że z literatury szczególnie literatury antycznej wiemy, że nektar to tylko bogowie mieli możliwość wypić, więc nam się kojarzy ten nektar z tym, że to jest w ogóle Super nam, że to jest najlepszy uprzedzam państwa to jest ukryta ilość cukru i ukryta ilość kalorii i wbre w pozorom to nie jest wcale mało no i napoje to już nie daj panie Boże jak to są napoje gazowane słodzone dla tych, dlaczego jeszcze nie daj Boże, dlatego że musimy sobie zdawać, że czeka my łatwiej i jakby przyswajamy szybciej ten cukier no właśnie z tych napojów gazowanych, bo to jest kwestia no no tempa poza tym z napojami jest także w miarę, kiedy pijemy zwiększa się pragnie im pijemy słoty 3 napój tym pragnienie jest więc, że w związku z tym to jest na więcej więcej, więc oczywiście napojem nie jest te wszystkie prawda kole no to Okole, które mają różne przedrostki, ale proszę zwrócić uwagę co się stało producenci zdają sobie sprawę jak by się do tego przyzwyczaja i co zrobić jak wykorzystali nasze poddanie mówię nasze tu chodzi głównie młodych ludzi w okresie mojego nam młodzieńczego życia wprowadzona została Coca-Cola do Polski prawda w butelce 033, a teraz 3 l tak, czyli 330 wykona butelek to do 3010 × więcej proszę zwrócić co to znaczy ktoś, kto pije takie napoje wie, że jeżeli on ten napój otworzy to jest to napój do wypicia już, bo on następnego dnia pozbawionym dwutlenku węgla już w ogóle nie smakuje misy i no to są te rzeczy, na które my musimy mnie nie zaskoczyło coś co wydaje się zupełnie sprzecznym ze stylem jedzenia w Polsce, a mianowicie reklama, gdy pokazana jest rodzina, która siada do posiłku to jest obiad ona do obiadu pije ową kokę po prostu do obiadu się tego nie pije no ile moje sok lekom po ile wodą, ale nie do obiadu i raczej pije wówczas, gdy bardzo zdyszany, gdy jest mi gorąco w lecie wejdę do kawiarni czy gdzieś i mineralną do szklanki prawa na piekiełku i to wystarcza, ale nie do obiadu, żeby popijać drugie danie tym napojem byłam zaskoczona wydają się też przeniesie na przeniesiony to co się dzieje w stanach do nas, ale to właśnie oglądałam ulotek reklamy wszyscy uśmiechnięci zadowoleni pali dom wszyscy patrzą czekają na to wnosi, a teraz dopiero będzie się nam dobrze ja zaś reklama zgadzam malowanie redaktor muszę powiedzieć, że przeraża mnie to takie reklamy, które niestety kształtują zachowania zachowania, zwłaszcza młodych ludzi obiad bez tego niepełny ta reklama no no no może go narażając, bo proszę zwrócić uwagę my w naszej tradycji obiadowej mamy kompot, a prawda w tej chwili tych kompot tak się nie mówi już zupełnie rzadko, która pani miarą, jaką panie gotują robią kompoty, ale mówią mi tak, ale mówią także one za słodkie rzekomo, ale to za swoje kontakty ile tego okresu to jest kwestia kto, kto z nas jak prawda albo mogę zobaczyć można rozpędzić, ale nie trzeba aż tak słoni powiem jednak, że państwa robię konfitury moja babcia uczyła mnie, że konfitury to jest to na stos stała prawda g nas owocu i 100 g cukru, więc ja państwu powiem, że robię konfitury, które latami przetrzymuje na 100 g owocu daczy na kilogram, bo to nie umie tak tak teraz powie na kilogram owoców daje 15 dekagramów, ale może tylko możemy wychodzić nie używanie zagładę konfitura wychodzą konflikty, ale okazała się oka polega na tym, że po pierwsze mamy bardzo dobre możliwości w tej chwili oczyszczania słoików, do których wkłada konfitury, a my mamy zmywarki ma możemy odpowiednio je te słoiki oczyścić w związku, z czym nie mamy tam bakterii jest jeszcze 1 metoda bardzo dobra do prawda oczyszczenia tych swojemu cała sztuka polegała na tym, żeby nie było z jedno Otóż to, żeby się nie rozwijamy bakterii w związku, z czym to jest możliwe i proszę mi wierzyć staram się zawsze zrobić coś takiego, żeby zachować smak owocu, bo to o to chodzi i co mnie martwi my sobie nie zdajemy sprawy z 1 rzeczy, że dając Mal małym dzieciom takie soki zamiast wycisnąć je samemu niestety od zwyczajami dzieci od jedzenia owoców czy jedzenia waży, dlatego że dziecko nabywa z swojego zachowania również w odniesieniu do wyboru produktów poprzez smaki te, które zapamiętuje, jeżeli dostaje słodzony sok to jabłko, które zostanie wody nie smakuje, bo ono nie jest słodki, a rodzice rozgrzesza mówi nie chce jeść jajek, ale odbije do jak dobra no ale prawda to jest bardzo ważne, żeby na to zwracać uwagę, żeby jednak malutkim dzieciom małym, kiedy w tym wczesnym okresie kształtujemy jego zachowania na lata jest, że Jaś za prawda skorupka za młodu to będzie Jan trącił to jest ważne my zresztą obserwujemy taką rzecz, że dzieci początkowo jedzą te warzywa szczegół warzywa szczególnie, kiedy my dodajemy zupki, bo to są te smaki kształtowane prawda przez mamy jeszcze nie daj Boże mama zaczyna do salek i doprawiać jakoś to jakoś przechodzi potem, kiedy mają prawo wyboru już same z reguły z tego rezygnują i to jest niepokojące trzeba się zastanowić, dlaczego tak się dzieje i czy to nie w nas jest z kolei widać, że te mamy, które jednak poświęcają chwilę czasu na to, żeby wycisnąć ten sok czy to z marchewki czy to czy to jakiegoś innego owocu dać dziecku i bo ono nie ma alternatywy to dziecko ten smak polubi na resztę życia to jest ważne to powiem 1 rzecz żal mi tego co pojawiło się w czasach, gdy jeszcze chodziłam do szkoły pijalnie soku ach, oczywiście to ja chodziłam tam Piła sok z kiszonej kapusty Harry uwielbia takie jest nieśmiały, że taki prosty soki lubisz walki o warunkach pustyni z pomarańczy oczywiście wygramy to były pijalnie SA były były jak też pamiętam jeszcze okres można sobie na szczęście tuż tuż koło miejsca, gdzie miewałam zajęcia była fantastyczna pija Witelona Banacha kiedyś była ta takie stoisko wojsko tak pamiętam też jeszcze potem się w szpitalu to było fantastyczne, bo przynajmniej po pierwsze na moich oczach było zrobione, a sok taki martwią wy no to bajka w ogóle jak można zamienić na co innego no właśnie etyka w sypialni poznikały Czyżby, a było za mało klientów, bo to się z tym łączy prawda, a może po może pijalnie powrócą bardzo bym chciał tam apelujemy o to jak w tych, bo w tych lokalach co z reguły jest to sok nawet ten świeży prawda zrobił to tak jak dzisiaj byłam pomarańcza grejpfrut tak koniec krok, a jeszcze marchewka jest sama wewnątrz często, bo ona jest dodawane do pomagania no tak ten no tak dokładają, ale cała gama kawiarnię żandarma radzi rzadziej, ale co pijalnia to fantastyczna no i też jest 1 problem oczywiście, które musimy wiedzieć z bardzo drogi, dlatego że proporcjonalnie niestety to są drogie rzeczy i muszę powiedzieć, że tak jak chcieli się zastanowi to proszę państwa oczywiście na też zawsze wolę taki sam wybrać, ale jeżeli jesteśmy gdziekolwiek Nana w innych dalszych krajach, gdzie te owoce rosną na ich terenie no to co minimalne sumy minimalne u nas one są bardzo wysoki proszę państwa rozmawiamy o tym jak mądrze kupować cie soki i soki należy kupować 10 × zastanowić nad dyrektorami, a już na pewno nie kupować napoje słodzone no nie za chwilę wrócimy do dalszej części rozmowy proszę państwa moim gościem jest pani dr Małgorzata Kozłowska Wojciechowska Warszawskiego Uniwersytetu medycznego współautorka książki czy wiesz co jesz poradnik konsumenta, czyli na co zwracać uwagę, robiąc codzienne zakupy właśnie o tym rozmawiamy po prostu skupiliśmy się na 1 z wielu rzeczy, o których mowa jest w książce, bo jest cały przekrój tego wszystkiego co kupujemy rozmawiałyśmy o, ale sokach skoro mówimy o sokach to porozmawiajmy o warzywach jest 1 generalnie z punktu widzenia tych zawartości cukru lepiej pić soki warzywne nisz owe co oczywiście oczywiście tak z naprawami pytajmy zawsze w owocach więcej cukru na w sposób naturalny występuje niż warzywa natomiast i to niestety o tym wiedzą doskonale ludzie chorzy na cukrzycę, że wysoki nawet świeże przez nich wyciskane z owoców czy w ogóle jedzenie owoców muszą wliczać do tzw. wymienników węglowodanowych, czyli do puli węglowodanów, które spożywają warzywa nie tyle tylko, że ten wybór soków warzywnych zmniejszy, bo tak mój ukochany sok pomidorowy tak, a kładę tak marchewka ta jak jeszcze ważna, ale proszę wziąć pod uwagę mieszanki mieszanki mieszanka jest Super owocowe można zgłaszać można wówczas ja wiem to z jabłkiem można brokuły dane nie brakuje przepraszam tylko seler np. wynikać fantastyczny akceleratory, a zwłaszcza klamkę można tak na nowo macie gotowy nie wie on właśnie pan lata mijają no właśnie, ale warzywa też nie nadają do tego, żeby te soki sekcja Kia osiągać ich z reguły jest tylko 1 rzecz oczywiście w warzywach i zmniejsza ku one są bardziej, jakby sucha, choć oczywiście nie są słucha, ale mają mniej to warzywo, które ma najwięcej jest np. ogórek, ale z kolei z ogórka soku nie pijemy do z uwagi na różne tam kwasy, które są zawarte i t d . jest oczywiście to jest warzywa nie są taką najlepszą, a także duktem do wyciska jeśli idzie o wybór tego soku, który tak lubili soku pomidorowego są takie soki, jakby robione są na bazie koncentratu one one nie są ze świeżych pomidorów nie są świeże końce, ale zdrowe, ale z lało kaloryczną bada, bo to jest taka sytuacja pomidory to jest w ogóle taki owoc dziwne, że okres szczególny bardzo musimy o tym, pamiętać mianowicie pomidory mają w sobie taki związek, którego nie mają inne to jest ten likopen prawda co dobre górę, a jest 1 z najsilniejszych środków, który zabija wolne rodniki ma działanie przeciwutleniające bardzo silne są właśnie niektórzy twierdzą, że likopen jest tym czynnikiem, czyli pomidory włoskiej są tym czynnikiem, który powoduje, że właśnie mniej chorują na nowotwory no faktycznie badania Uniwersytetu na polskiego pokazały takie takie korelacje z ilością zjadanych pomidorów przez Włochów natomiast aby uzyskać maksimum działania tego likopen nią to trzeba pomidory podgrzać, czyli podgrzane mają dużo, czyli to co my przetwarzamy też koncentraty, bo do podgrzania na również soki często podgrzewamy przeciery pomidorowe podgrzewamy i wtedy uwalnia się ten likopen i to się taka bomba ochronne, czyli odwrotnie niż zazwyczaj mówimy odwołaliśmy serialowe oraz jak będzie gotował man czy przetrwa zauważył to będzie gorszy tutaj, a tutaj nie, a tu nie to jest właśnie ten wyjątek oczywiście nie mierzymy wtedy nie mierzymy wtedy zawartości witaminy c, bo jej nie ma w tych pomidora, bo ona już zginie w trakcie tego przetwarzania, ale mamy inne źródła mamy inne owoce mamy inne warzywa, gdzie tej witaminy c dostarczymy, ale ten likopen właśnie im bardziej przetworzony pan Darek tym lepiej stąd to jest ciekawe, że myśmy robili i lubimy na szczęście w Polsce zupę pomidorową Bahamy znała i na różne są metody robienia zupy pomidorowej zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów zrobiona taka zagęszczone przetarta jeszcze gen Stano mój Boże pachną nam tutaj pani redaktor studia życie z nami dalej się rozmarzył zmiana kocham polskie pomidory muszę powiedzieć czekam na ten zapach pomidora no właśnie pani mówi czeka tymczasem to nie jak dawniej pamiętam smak pierwszego pomidora, gdy w czerwcu jechałam na wycieczkę szkolną mamusi kupiłam 2 pomidory to było takie cenne, a pomidory są cały rok, ale jakież one są pomidory teraz na wiosnę REIT-y pomidory ja mówi to wolę takie jak bowiem tak ja je nazwali je pan jem, dlatego że po okresie mimo wszystko, choć jest dostępność ogromna to jednak potrzebuje takiego poczucia, że już ta zima sam i nowalijki są dla mnie takim właśnie takim takim czasem wskazał wskazującym, że idziemy kula kula no dobrze, ale chwileczkę luty marzec nawet kwiecień co są nowalijki są te same upominali się nie grozi nie mogła niszowej, ale może zwrócić uwagę, że w większości na część mamy świadomość są szklarniowe jak oględnie nie ani gruntowe to jest zupełnie inny rodzaj uprawy ja się na tym nie znam to nie moja dziedzina domena, ale oczywiście to, czego nam brak, chociaż powiem tak kupuje już teraz, bo można od dostać tzw . polskie szklarnia owe pomidory one mają mimo wszystko już zapach pomidorowy prawda ja się ogonek, zwłaszcza urywa to ten zapach chwilę jest taki pomidorowy natomiast niestety mamy przede wszystkim dostęp do pomidorów importowanych przez całą zimę kupujemy pomidory importowane naturalnie nie delektuje się nimi, bo to jest zupełnie inny smak zresztą wielu przyjaciół, którzy przyjeżdżają do Polski zawsze staram się zaprosić w okresie truskawkowe pomidorowym, bo twierdzą, że to jest nie do zmiany oni nigdzie takiego nie mają aromatu truskawek jak u nas takiego aromatu pomidorów jak u nas na oczy potem okresu śliwkowe Gruszka owego jak u nas, a więc na szczęście i obyśmy utrzymali to są te nasze zapachy prawda aromaty, które są natomiast musimy sobie zdawać sprawę z tego, że niestety te pomidory, które mają największą taką wartość złotego lądowe to są tego ta pani powiedziała Claire dniowe, bo szklarniowe to to ktoś wyobraża, że jest zima, ale one są posadzone w ziemi i tam więcej 500 do tak nie jest dalej rozmawiam ze specjalistą panią Dorotą medyna od rolnictwa ekologicznego nam, mówi że pomidory na takich matach, które są nasączone tam rurki tylko płynący pomidory żadnej ziemi nie miały własne, a oczywiście, bo one w tym okresie przy takim słońcu jest zimowe dojrzałym ja jednak czekam na te pomidory zdecydowanie późniejsze, czyli takie majowe czeka na 1 tak tak jak dodają, że marcowe tej to jeszcze nie to i podchodzących nieufnie do właśnie tych jarzyn, które już bogata, bo w tej chwili cały rok mogę tam kupuje mrożonki o Chinach ale, ale zysk może niema pomidorów z takich osób w puszkach ale, ale są zauważalne w domyśle na różne może, żeby tak nie ma pomidora nie ma pomidora mrożonego chyba ma za to za dużo wody na i tak wszystko tak, dlatego że no właśnie i to niestety nie byłoby nie byłoby dobrze natomiast powiem kalafior szpinak pycha tyle tylko kalafior szpinak to są najlepsze w ogóle te warzywa do mrożenia idealne to są takie ścisłe, które nie są takie wodniste w środku, czyli w formie różnych kwiatów właśnie kalafior brokuły szpinak szczaw no to można fantastycznie buraki na natomiast my jak zauważa mieszanki fasolki szparagowej to może fantastycznie mrozić i powiem państwu taką rzecz naprawdę każda mrożonki warzy w, na jaką mamy jest zawsze zawsze zdrowsza od tego, żeby nie jest jeszcze twarz to w ogóle nie ulega kwestii poza tym warzywa mrożone dobrze zamrożone zaraz pojęcie to oznacza, że nie zachowują swoją wartość odżywczą bardzo zbliżoną do warzyw surowych oczywiście mamy świadomość, że jest stan mniej o kilkanaście procent witaminy c, bo ona jest dla nas takim miernikiem jakości produktu warzywnego owocowego, ale naprawdę warzywa są fantastycznym my musimy sobie również zdawać sprawę z 1 rzeczy, że chcemy jeść warzywa powinniśmy jeść warzywa i przy warzywach jest trochę pracy, jeżeli panie panowie też mają coraz mniej czasu na przygotowanie posiłków ja należę do osób codziennie przygotowujących posiłek nie odgrzewa, ale korzystałem z winy, ale korzystam z mrożonek, bo ja bym za dużo czasu nie mając obalania obrażanie nabrałem poczekanie posprzątanie oczywiście to jest bardzo duża praca to zajmuje na ogromny czas, którego nie mam jest tylko szkoda w związku z tym mrożonki warzywne gotowe tak już teraz do garnka na patelnie cokolwiek jest dla mnie to jest fenomen est książki te dowiedziałam się że, gdy wybieramy taką rozłąkę to nie wybierajmy takiej, w której z w 1 bryle jest wszystko zalepione n p . taki groszek koniec sagi lepione prawda to znaczy, jeżeli wybieramy torebki torebki mrożonych owoców czy warzyw pamiętajmy o tym, że to musi być szybki przykładem najlepszy oczywiście z wyjątkiem np. buraczków, które są zmielone ani zaś zmianach w nocy, który nawet, jeżeli szpinak jest w liściach sprzedawany to on może być brylowała tak, bo to jest inna, ale mówimy o takich, które są w całości powiedział ani groszek fasolka kalafior i kiedy ją wiatach mówimy czy brokuły czy one muszą latać w torbie, o co chodzi jest, bo to jest taki tzw . ciąg produkcji, jeżeli kup trafiamy na taką zbilansowaną torebkę no np. kalafior na to musimy mieć świadomość, że gdzieś w którymś momencie po drodze, zanim ona trafiła do lodówki do naszej ręki została rozłożona czy im albo nieprawidłowo zamrożenie na nowo Clinton na nowo natomiast aby utrzymać wartość odżywczą warzy w owoców my musimy je zamrażać natychmiast po produkcji i ten stan zamrożenia pierwotnego musi się utrzymać do momentu, kiedy my przyniesiemy do naszej własnej kuchni zaczynamy przygotowywać daną potrawę także, a jeżeli to jest grillowane to niestety gdzieś ktoś po drodze oznacza rozdrażnił zamroził podam ponownie, ale wartości już spadła o połowę albo więcej dlatego warto dla ich zawodem zarazki jak rozwinęła oba ogólnie oczywiście mogły się rozwinąć zarazki, bo to nie wiemy, jaki czas był potrzebny, ale problem polega na tym, że rozmnożenie niestety nas powoduje, że my natychmiast mamy straty witaminy c, czyli tego m. in. po co jemy warzywa czy owoce witaminy c poza warzywami owocami nie mamy nigdzie naturalnej morzami dodaną, ale to jest fajne prawda tańsze od warzyw mrożonych są warzywa w konserwach brygad fasolka w konserwie groszek w konserwie kukurydzy zawsze właściwie kup rywala, ale nie jest teraz już mrożonego bardzo jest także możemy, ale fasolka szparagowa z takim dobrym przykładem fasolka szparagowa albo zielony grasz tak za one są w tych zalewa, kiedy te są tzw. zalewy naturalnej czyli, czyli to jest woda zalewa bez żadnych tam dodatków, czyli nie słodzone solone Cetera to oczywiście to tak samo ma swoją wartość, bo my pamiętajmy jak tutaj mówi od tej witaminy c, ale oczywiście my ważni jemy jemy przede wszystkim dla smakuje my dla urozmaicenia, ale wiemy również po to, że one mają dużo składników mineralnych na pomidory mają potas sprawdzano no w dużych ilościach no marchewkami beta-karoten szpinak ma ogromną ilość kwasu foliowego na to wszystko tworzy no nam rację pokarmową, którą chodzi nam, żeby była urozmaicona i wszystko co potrzeba organizmowi uzupełniała natomiast konserwowe oczywiście niektóre się do tego lepiej nadają, bo one są już lansowane one już są smażone na za oczyszczone i one tak samo nadają się do jedzenia na surowo od razu ale kiedy nie ma np. fasolka konserwy ma jakieś, jaki inny smak niż mają zdanie ma inny my ma inny no ale to tak jakby coś tam dodane co chce coś takiego znanego do tego smaku taki charakterystyczny ma smak na co ja przyznam szczerze, że preferuje mrożonki wolę no może poza groszkiem prawda zielonym, który czasami gdzieś do czegoś dodaje, ale akurat fanką groszku taką wielką nie jestem, ale fasolkę zostało nam kilka minut porozmawiajmy o jajkach, a dobry temat na wiosnę jajka prawda co prawda rzeczywiście, że cytowane prawda, że kury, które chodzą, a nasz, bo wybiegu i żywią się też z tym samym zbierają produkują jajka, które i mają inny skład na tyle inne rzeczy ma znaczenie dla naszego zdrowia tak do niego reklamy nie nie poza tym tak i kura, która jak to się mówi z wiejskiego podwórka tak nazwijmy dobrze jestem dla mnie kanały, ponieważ miałam taki, który nazwą Acura tutaj mała z wiejskiego podwórka ona sobie ludziom nie znajdzie prawda ziarnko, czego Janko czegoś innego ona ubogaca skład tego żółtka, bo dochodzi żółtko białko jest białkiem tu chodzi żółtko, bo to żółtka jedno źródłem archiwalia co można takie pasze sfabrykować, żeby wszystko było nas one nie są pewni fabrykę vany, bo choć, żeby było tanie, żeby kura szybko przybiera na wadze teoretycznie można być poza wstępować pewnie pewnego uzależnienia tylko, że tak nie jest już państwa jak ja widzę, że ktoś mi oferuje jaja kwasami omega 3 no ale tymi, które występują w rybach, czyli tymi epa dha to ja powiem jedno ja już przez to przeszła ja już przez to przeszłam jak kury były karmione królem, a lat temu naprawdę sporo i jedząc takiego kurczaka czy Kure miał nie widziałam czyje drób czy jemy ryby to było paskudztwa dla mnie osobiście, abyśmy takie mieli drobiowe nie jest prawda nie ukrywam, że z tym spotkałem się potem w Japonii no też miałam takie wrażenie, bo tam może jest to kwestia trochę inna, bo inaczej te smaki się układają w kuchni japońskiej natomiast to co jest wartością Klich zaraz spotkamy taką na pudełku napis, że ma to jajko kwasy omega czy to co to oznacza ja wybieram takie jajka, gdzie tego napisu nie ma mówi, bo żółtko jaja zawiera kwas omega 31 taka jest ten kwas, który jest kwasem tak mówimy roślinnym, a tu 1 Alfa linolenowy on nie jest taki sam jak kwasy omega 3 te, które w rybach występują ma trochę inną funkcję w naszym organizmie trochę inaczej ten metabolizm tego kwasu przebiega i oczywiście ten kwas nie może zastąpić tych kwasów, które dają nam ryby morskie on ma swoje swoją wartość swoje znaczenie w porządku, ale to jest naturalne źródło i żółtko jest naturalnym również jego źródłem nie tylko oleje prawda, ale czeka to wynika Ano wynika z tego czym kura jest karmiona, ale ja mówię tutaj o takich sytuacjach jak 1 z producentów chciał mi mówić, że ja jedząc jajko nie rybę będę miała całą gamę wzrostowych wzrasta za to oznacza Ano właśnie to oznacza, że on musiał sztucznie kury karmić jeśli tam te kwasy były natomiast kury no niestety, które są w takiej masowej produkcji przypomnijmy, że wtedy oznaczenie na Eko to trójka logika logika trój tonie także jest więc, że trójka jest wyższa lepiej dostać trójkę stopie niż Jedynka nie w wypadku kursu dokładnie ani żona Odra, a ta jest się zwrócić uwagę na jakie to jest przewrotne no kto wie na to poważne realnie stopniowania dodaje Bartosz to jest to co prawda patrzymy na piramidę każdy chce być na czubku zacznijmy, bo nadal jest najlepiej, a więc to to to jest bardzo bardzo charakter rzeczy i oczywiście to stopniowanie trójka no to to jest taki też mowy taśmociąg prawda produkcji jaj prokury zawsze zamknięte kury na bardzo mała dwuletnim realne nie widzą nie widzą świata no te król kury klatkowy dwójce prawda no to już jest trochę inaczej no i najlepszy kury, które są pani doktor w dwójce kury chodzą w pomieszczeniu zamkniętym, ale niemal latki latkę mają w trójce zmian inaczej to nie jest klatka tylko to ja miałam, więc jest ogrodzenie na taki kurnik i wtedy jest nadal mają ściółkę, ale wasza jest dodawana regulowana tak natomiast w jedynce to są te wolno wybieg owe na zielono nóżki prawda 0 dające jaja 0 to jest również bardzo istotne, że smaki tych jaj co zupełnie inny ja zawsze mówię wszystkim proszę państwa jak nie wierzycie nam kupcie sobie te 3 jajka 4 jajka każdy z innym numerkiem i po kolei jeszcze 1 raz nikomu nie zaszkodzi no ja na to zwracam uwagę, bo pamiętajmy też użyć takich kur, na które żyjemy w obozie koncentracyjnym szczerze powiedziawszy na nic może doczekamy tych czasów, gdy wzory będą wychodziły na zewnątrz widział światło dzienne te miałam w raka, ale tak właśnie jest zła producenci przeforsowali, żeby było tanie pamiętajmy też o tym, niech nas nie zmylą te piękne widoczki na opakowaniach Kurka sobie chodzi kogo chodzi o bo Zielona trawka i t d. PiS na wodę często wymienimy jajko oglądamy opakowanie powinno być napisane zobaczmy co jest na jego wolnych było to wszystko takie słówka słówka słówka czy 2 numery to nieprawda dużo mam dopiero prawie tyle państwa jeszcze raz zachęcam książki czy wiesz co jest poradnik konsumenta tam wszystko znajdą państwo czy mówić, ale także bardzo wiele użytecznych innych informacji z zespół autorka książki rozmawiałyśmy, a tylko 3 sprawach Dora jest w dziale jest on sam z książki bardzo serdecznie dziękuję mojemu gościowi była pani dr Małgorzata Kozłowska Wojciechowska warszawski Uniwersytet medyczny dziękuję bardzo dziękuję pani dziękuję Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: U TOKTORA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz 40% taniej. Wybierz pakiet z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA