REKLAMA

Czy wiemy co jemy?

Popołudnie Radia TOK FM
Data emisji:
2011-06-08 17:30
Audycja:
Popołudnie Radia TOK FM
Prowadzący:
Czas trwania:
13:38 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
nie Radia TOK FM więcej ludzi zginęło w wypadkach samochodowych niż zmarło na skutek Szczepłek coli jakoś nikt jednak nie wycofuje samochodów ze sprzedaży pisze Grzegorz Łapiński na Twitterze, a my zaglądamy do tygodnika powszechnego, a tam rozmowa o jedzeniu jak błyskawicznie zmienić zielonego pomidora czerwonego jak rozpoznać polskie truskawki czy w ogóle wiemy co jemy na to pytanie próbuje odpowiedzieć Michał Bardal tygodnika powszechnego w artykule cyrk z owocami o Rozwiń » spożywczej kosmetyce autorem rozmawiał w Krakowie nasz reporter Łukasz Wojtusik są początki powinniśmy naszym słuchaczom uwiarygodnić postać, wokół której to trochę kręci 1 artykuł informatora Tomasza te informacje, które podaje są przerażające to jest także ja pana Tomasza znam od dłuższego czasu i te historie związane z owocami słyszy kiedyś przy różnych innych okazjach spotykamy w tym sensie absolutnie uważam, że rzecz, że te informacje są nie tylko wiarygodna tylko drobny drobny procent w pewnych przez ostatnich konsultacjach staraliśmy się pewne rzeczy złagodzić nie ujawniać zbyt szczegółowo prawda jak pewne sprawy dokonują chodziło o to, żeby dać pełen obraz, który z 1 strony wprost nie nie zaszkodzi samemu bohaterowi tak, który o tym opowiada pan Tomasz jak twierdzi tych rzeczy, o których tutaj pisze w artykule cyrk z owocami nie sam nigdy by nie zrobił tak sprzedawało truskawek spleśniałych klientom to jest placu targowego czy nawet czy nawet supermarketu dlatego pewne rzeczy może ujawnić tak cała reszta to jest pewna branżowa tajemnica, której się pewnie długo nie dowie, że ktoś, by był skłonny rzeczywiście branży zmienić i uciec na koniec świata i też czuje po, którzy po artykuł można, by spokojnie tworzyć taki słownik branżą zaczniemy od literki ja wymyślę coś takiego anomalie niezauważalne znaczna pierwszy rzut oka tak jak nawet na zdjęciu, które jest nad artykułem widzimy przepiękne truskawki, a w rzeczywistości może okazać, że to co będziemy jedli jest zupełnie inna jakość powiedział więcej to nie jest tylko także tych przerażających faktów biologicznych, które się tam dzieją na tych owocach mnie nie widzimy jeszcze inaczej to co nam szkodzi co nas truje nie dość, że jest niewidoczny to on właściwie jeszcze często powoduje, że ten owoc jest piękniejszy, że my chcemy po niego sięgnąć to jakby cała kosmetyka jak ja tutaj nazywam spożywcza właśnie na tym polega także jeśli mamy owoc gładki błyszczący cienką skórką nam się podoba w dotyku w odbiorze wizualnym to właściwie od razu powinno nam się uruchomić jakieś takie światełko tak, dlaczego ten owoc nie jest dotknięty przez najmniejszego robaczka w końcu, gdyby to był zdrowy owoc to pewnie robaki, by się na niego rzuciły im ładniejsza jest warzywo ładniejszy jest owoc tym w pewnym sensie powinien budzić nasze nasze podejrzenie cała sztuka polega na tym, żeby te owoce były zachęcające tak, a to co w nich siedzi po co powoduje to one tak ładnie błyszczą no to jest właśnie ta część tajemnicy, której tylko rąbka tutaj uchylamy i pewnie się trudno będzie dowiedzieć czegoś czego, więc tak jest w przypadku literki od butelki PET, czyli pomarańczy jabłek, których m. in. pisze piosenki najbardziej transparentnymi przykładami tego, że to co piękne i to co się świeci nie zawsze może być zdrowe myślę, że sens tego tego tego krótkiego artykułu jest taki, żeby że, żeby zainteresować czytelnika jakością tego co co kupujecie na placu przyjaciół czy w sklepie supermarkecie, żeby go uczulić też na pewno to pewne rzeczy oczywiście tutaj dajemy bardzo mało wskazówek jak i takie drobne prawda jak jak jak rozpoznać pomarańczy mordach chemicznie wygładzoną moc od pomarańczy, które się mniej tej chemii od razu powiedzmy jak ją rozpoznać pan Tomasz tutaj daje jasne wskazówki gruba skórka im grubsza tym lepsza bardziej chropowata nam się mniej podoba brodatym w pewnym sensie możemy mieć poczucie, że ten owoc jest jest naturalne natomiast odwrotnie im młodsze im cieńsza mniej porowata to jak gliceryna zatyka pory jest używana do tego właśnie robaki odstraszać tym ten owoc ma w sobie więcej chemii, które wsiąka w to skórkę nawet mm i siedzi dość dość dość głęboko bardzo trudno się pozbyć umycie owoców tutaj wiele nie pomoże oczywiście pomoże nam w innych sprawach tych, których piszemy w kolejnych artykułach w rozmowie Michała wszystkiego pomoże nam być może uniknąć jakiegoś szczególnego zatrucia no ale ale nie pomoże jak wyzwolić z tych z tych składników chemicznych, które są wszczepiane do do do owoców i to na długo przed tym nasz wódz będzie dojrzałym owocem tak to cała procedura, która zaczyna właściwie od od Krzaka czy drzewa, na którym nowo wzrośnie on już od samego początku są tak specjalnie śpij kochany chemicznie, żeby owoc był ładniejszy, żeby szybciej dojrzewało, żeby właśnie uniknąć kontaktu z robakami właśnie nic złego mnie nie zrobiły już tego, że on, by Żydzi wygląda klient mniej chętnie po niego się natomiast tytułowe cyrk cyrk to jest miejsce, w którym w ciągu 1 nocy owoce zielone stają się owocami czerwony tak to magiczne miejsce może właśnie dlatego trochę cyrk, a trochę dlatego, że to są często umowy namiot, który pod, które wjeżdżają palety z owocami świeżutką przywiezionymi z Holandii Hiszpanii jakiegokolwiek innego kraju owoce zielone, bo takie owoce są tańsze i owoce muszą bardzo szybko dojrzeć tak trudno płacić za przechowanie, której owoce dojrzewały przez tydzień w odpowiedni kontrolowanej temperaturze strasznie druga sprawa tutaj trochę spalin ze starego Żuka trochę pani ze starego Tarpana tłoczonych 11 godzin pod namiot spowoduje, że będziemy mieli rano pomidora jeśli nie czerwonego to brzmi różowego no i w w niektórych supermarketach się z powodzeniem będzie sprzedawał proszę zauważyć jak jeśli jeśli pan kupuje takie pomidory właśnie na wagę w supermarkecie czerwony pomidor, którego rozet niemy często w środku dzielą, a dziwimy jak to możliwe zielony w środku czerwony się, że taki gatunek nie oni po prostu ciągle jeszcze nie dojrzały on na dojrzałą skórkę, bo to skórkę tyle w ciągu tą skórkę barw tak to jest podgląd mięty przyrody w przyrodzie te substancje takie to hormony jak tyle właśnie tak działają one pomagają dojrzewać owocom to jest to, że jak sobie wrzucimy 1 do bardzo dojrzała, bo przejrzały owoc do owoców niedojrzałe to za chwilę na wszystkie zaczną dojrzewać właśnie na skutek działania tego hormonu no ten hormon jest w owocach dojrzałych, ale oni też w spalinach można przyspieszyć to co robi przyrody pan namawia w tym artykule mam takie wrażenie trochę do tego, żeby jednak nie ufać polskiej żywności że, że ta żywność np. owoce z Hiszpanii mogą być paradoksalnie dużo bezpieczniejsze niż ta Polska nie to to nie do końca to nie jest inni problem polega na tym czy rzeczywiście kupujemy polską żywność to jest główny problem da, bo 1 z tych rzeczy, które tutaj pan Tomasz ujawnia to to, że u niego w w Indiach tzw . Dan takich nocnych magazynach, których się kupuje wcześnie rano jeszcze w nocy warzywa zaopatrują się także ci sprzedawcy, którzy potem na Kleparzu na jakimkolwiek innym Targu sprzedają np. truskawki to są ci się już truskawki importowane z Hiszpanii ale, ale są sprzedawane w polskich pożyczkach jako polskie truskawki prawda niby szklarnią oferta, ale wiadomo, że taka truskawka kupiona importera będzie tańsza niż ta którą, którą się hoduje w Polsce szklarni na wszystkim wcześniej trafi na rynek cała 2 albo 3 tygodnie temu te truskawki pojawiły jak ktoś sobie popatrzył na to co rośnie w ogrodzie to właściwie z niedowierzaniem patrzył na piękne czerwone truskawki dojrzały ogromne w koszyczkach prawda, kiedy na owocach w ogrodzie są dopiero jakieś związki taki to jest moment czy to jest najniebezpieczniejszy moment, bo te polskie truskawki już właściwie są w tej chwili już są, ale ten moment, kiedy ludzie wyczekują na świeże owoce tak, kiedy one się pojawiają po raz pierwszy na placu ogromna część z nich to są owoce po prostu Hiszpanii Holandii i innych krajów przywożone do Polski kupowane w Wildzie i w tym sensie tutaj trudno powiedzieć coś z tymi owocami działa, jaką drogę, jaką drogę przeszły jeśli one lądują na na placu, którą klasy jakościową te owoce mają kupujemy na placu nie pytamy o klasę jakościową kupujemy w sklepie możemy popatrzyć na na etykiety, czego się spodziewać, więc to, kto to bynajmniej nie jest także zniechęcał do kupowania polskich produktów raczej zachęcał do tego, żeby kupować owoce warzywa właśnie w Polsce, ale no mając pewność, skąd one pochodzą taką uznają tych w warzywniku przyznaje ilu z nas ma takich znają się wyjść na naukę małe place, gdzie możemy mieć gwarancję, że pani, która nam sprzedaje jest np. przy okazji naszą sąsiadką być może nas nie oszuka albo jeśli to robi to robi to nieświadomie w środkowych przecież kupuje jeśli byśmy się mieć całkowitą pewność to to ja bym kupował nawet w ocenie wymiar sobie, iż przy drodze od tych, którzy dziś stoją sobie pod Myślenic ami sprzedają koszyka truskawki w uzupełnieniu artykułu jest rozmowa Michała Olszewskiego przedstawiciele m. in. sanepidu i czytamy w nim, kiedy Michał Olszewski pyta co jako konsument mogę sprawdzić dane do sklepu na Targ odpowiedź pana Stanisława Prusa z wojewódzkiej stacji sanepidu jest następująca jest on w trudnej sytuacji poza widocznymi pierwszy rzut oka zmianami reszta pozostaje ukryta nie jest pan w stanie stwierdzić czy marchewce znajdują się metale ciężkie pestycydy czy też kursuje po nim bakteria coli, dopóki nie zatrujemy to tak naprawdę nic ani temu dostawcy ani tym, kto sprzedaje grozi pan to jest 1 rada ba tylko, którą znają pani biolog zawsze powtarza jak słyszy różnych bakterii z różnych krajów przywożonych po prostu po pierwsze, myć owoce i to być naprawdę bardzo dokładnie podobnie z warzywami po drugie, myć ręce tak to są to są 2 podstawowe 2 podstawowe rzeczy, które nas mogą uchronić przed przed tym co się co się dzieje po prostu je nam tego co znajdziemy owocu tego nigdy nie będziemy wiedzieć pan Tomasz na kolejne pytania były dużo więcej, któremu zadawałem rozkłada ręce i odpowiada nie wiadomo nie wiadomo nie wiadomo czy oznaczenie nawet jeśli pan będzie miał na opakowaniu oznaczenie klasy jakościowej tego towaru też no nie możemy mieć pewności czy sklep sobie tego nie nie zalety krytykuje swoje prawa nie mieli żadnej pewności co się w tych pojemnikach pojemnikach znajdzie, tym bardziej nie możemy tej pewności na placu dlatego wracamy do dość absurdalnej sytuacji, że na na na rynku 1 krajów europejskich, które przecież mamy właśnie przerost biurokracji tak przerost wszystkich reguł ustaleń dotyczących kształtu np. owoce prawda i tak wielkości owoce mamy całą całym systemie Znicz to dotyczące tych owoców w gruncie rzeczy jesteśmy bezradni w gruncie rzeczy musimy się opierać na znajomości na pewnej intuicji tylko właśnie czas zadbać o to, żebyśmy mieszkańcy wiedzieli pan Tomasz Mączka mówi, żeby nie kupował białej żółtej papryki tak, by papryki są czerwone tak czasem się robi Zielona jeśli mamy piękne papryki supermarket owe w różnych odmianach w różnych kolorach, które przyciągają wzrok to pamiętajmy, że ktoś nad tym pracował także to niskie w przypadku kwiatów barwnika w przypadku kwiatów tak w przypadku zaś przypadku papryki czy innych owoców mamy mamy do czynienia z barwnikami chemicznymi ona ci niekoniecznie od razu szkodliwe znowu mamy dodatkową dodatkową pracę kosmetyczną wykonano na tym owocu nie wiadomo jak bardzo ta ingerencja w tym przypadku będzie posunięta, a jeśli kupujemy warzywa w markecie czy też hipermarket supermarket to uważać jeszcze bardziej i to nam pomarańczową ostrzegającą mieć włączoną trzeba całe uważać jeszcze bardziej patrzeć na ile owoce warzywa są oryginalnie zapakowane sprawdzać no zawsze to nas przed czymś uchroni sprawdzać klasę jakościową wasz ogromna część ludzi nie wie tak jak nie widzieliśmy jajka żony mogą różne klasy tak teraz trzeba patrzyć na jeszcze warzywa są zaatakowane albo owoce są zapakowane oryginalnie importer popatrzyć, jaka tam na etykietce jest klasa klasa jakości, bo to nam wiele powie tak jeśli będzie klasa trzecia czwarta to prawie na pewno te to warzywo ten owoc jest do spożycia od razu, bo ono na lodówce nie wytrzyma drobiazgi tak mnóstwo drobiazgów rycerz ogromna wiedza tak naprawdę w gruncie rzeczy to jest wiedza, której się powinno chyba uczyć dzisiaj w szkole tak jak przygotowanie do życia w rodzinie tak byliśmy przygotowani do bycia konsumentem tak warzy w mięsa owoców to powinniśmy wiedzieć jak dawnych czasach miałem nawet po takie zajęcia praw także pani mówiła jak długo w lodówce można przechowywać pan Tomasz jako ekspert w dziedzinie wie co je o tak ja wiem, że nie kupuje kupuje w supermarketach warzy w owoców doskonale wie, skąd pochodzą i kupuje po pierwsze nie musi zbyt wiele kupować jako jako dostawca, więc ma matę ocen i wie, skąd nie ma i na producentów prawda, więc w tym sensie myślę, że że, że importerzy owoców importerzy warzyw są one mniej narażeni na skutki tego co co sami niestety z tymi owocami robią oni nimi handlują o nich Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: POPOŁUDNIE RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

40% rabatu w zimowej promocji TOK FM. Nie czekaj - zdobądź swój pakiet "Aplikacja i WWW" z solidną zniżką, aby słuchać wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!