REKLAMA

Masło czy margaryna?

U TOKtora
Data emisji:
2009-05-18 07:50
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
38:56 min.
Udostępnij:

Czas odpowiedzieć na odwieczne pytanie: co jest lepsze i zdrowsze - masło czy margaryna? Próbują na to odpowiedzieć: Ewa Podolska i Magdalena Milewska

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
proszę państwa moim gościem w tej chwili jest pani Magdalena Milewska witam panią witam serdecznie pani jest doktorantką asystentką w zakładzie żywienia człowieka warszawskie Uniwersytetu medycznego, a także właścicielem korek dla centrum dietetyki edukacji żywieniowej 1 słowem jak mało, kto zna się pani na żywieniu, a dzisiaj porozmawiamy o tłuszczach, gdy powiedziałam znajomym, że będę rozmawiała o tłuszczach, a więc powiedział, że będę rozmawiała uważnie Rozwiń » hasła w Markach gdyśmy powiedział słuchaj najlepiej, gdyby było tak 1 w 1 roku jemy masła w drugim margaryny inne zmiany masło margaryna producenci byliby zadowoleni, kiedy sprawa była prosta trzeba pamiętać czysty czas być może nie, ale było tak było masła była margaryna był Ceres taki tłuszcz te i by co jest bo aby olej jakiś tam olej roślinny rzepakowy, a teraz co piękne półki kolorowe do wyboru do koloru masło no niby masło, ale potem zbierzemy okazy żona nie do końca jest procentowe masło, bo tam jest jeszcze coś innego przekonują nas producenci, że właśnie coś innego co jest dobre właśnie samo masło złe straszą nas miażdżycą chorobami serca i t d . no i prześcigają się oczywiście w ofertach reklamy ileż to reklamy jest poświęcone temu dość gładko Ross zmarł w wojnie na pieczywie prawda dzieci nas do tego zachęcają matki nas do tego zachęcają ten człowiek totalnie się go wyraźnie nie mówię o o olejach, bo to jeszcze jest inna kwestia no i co co z tą wojną masła margaryna, kto wygrał wygrał w ogóle ktoś myślę, że wojna masła na pełną w tej chwili może zostać uznana za rozstrzygniętą o na korzystną margaryny, ale może tę Wypowiedz się, że za chwilkę ja chcę powiedzieć bardzo cieszy się takiego podjętego tematu, dlaczego chociażby ostatnio przeprowadzona sonda na spotkaniu naukowców, które było poświęcone właśnie tu ścian sądy pokazała, że społeczeństwo Polski jest bardzo mało wyedukowany w zakresie rozróżniania tego co jest tłuszczem co nie jest tłuszczem myślę, że ma to jako społeczeństwo Niemiec stwórzcie dokładnie tak n p . co co ludzie biorą za tłuszcz cenie jest ono także kwasy omega 3 czy omega 6 kwasy wielonienasycone to też rodzaj tłuszczu, ale te kwasy stają w butelkach nie muszą wiedzieć, że to też rodzaj tłuszczu niem nie kupujemy kwasów kosztuje bagatela rolę tylko z drugiej strony społeczeństwo polskie słyszy, że powinniśmy unikać tłuszczu, więc tym samym, że tusz jest złe co jest nie do końca prawdziwym komunikatem tłuszcz sam sobie musi być widzicie każdego człowieka obecne w odpowiedniej ilości co więcej powinniśmy zwracać uwagę nie tyle na ilość tłuszczu co jakoś tego tłuszczu, czyli zwracać uwagę na kwasy wielonienasycone jednonienasycone i nie każde z konsument identyfikuje te kwasy z pojęciem tłuszczu, eliminując dłużnicy w ogóle pozbawia także tą dietę tych ważnych pod kątem zdrowia składników odżywczych, ale zaraz kwasy czy chodzi o to by zapamiętać słówko nie nasycenie dokładnie tak kwasy nienasycone to są te korzystne kwasy tłuszczowe, które właśnie działają ochronnie w kierunku chorób układu krążenia, czyli powinniśmy wyłączać z 2 kwasy tłuszczowe nasycone włączać kwasy tłuszczowe dobrze ona dobrze tylko, że nie ma takich spółek, gdzie tak napisał do tłuste schładzamy w nie nasyconym, a tłuszcz z kwasami nowego szpitala tego złego nie ma dlatego nie będę żyła pani dyrektor, aby zastosować powiedzieć kilka praktycznych wskazówek w jaki sposób w naszej diecie dokonać tych właśnie zmian w nową powinniśmy zacząć w takim razie od usystematyzować, gdzie znajdują się kwasy niekorzystne pod kątem zdrowotnym czy kwasy tłuszczowe nasycone i trans one znajdują się w maśle śmietanie również w produktach mlecznych także w produktach mięsnych przetworach mięsnych natomiast kwasy nienasycone znajdują się w margarynach w olejach roślinnych w ogóle w produktach pochodzenia roślinnego także w pestkach nasion słonecznika czy też Gdyni, ale również tego typu kwasy będą obecne, ale w trybach tutaj mówimy właśnie te kwasy omega 3 na dobre to z tego wniosek, że należy ograniczać spożywanie mleka mięsa tych produktów, a jajko jajka też znajdują się kwasy tłuszczowe nasycone nienasycone też są one są w żółtku we taki idealny wzorcowych proporcjach i de facto tutaj rzutka należałoby troszeczkę innych powodów ograniczyć chociażby uwagę z uwagi na zawartość cholesterolu, ale zna z kolei znowu zależy od tego czasu ma problem z utrzymaniem prawidłowego stężenia cholesterolu szczególnie tego cholesterolu ldl złego czy też nie, jeżeli nie ma takiego problemu dozwolone są 34 jajka wciągu tygodnia, jeżeli z kolei ma problem z utrzymaniem tego programu należy jak ograniczyć do 2 tygodniowo tak właściwie wszystkie zalecenia też są związane z innymi grupami produktów spożywczych, jeżeli w wojnie jemy tylko Mołdawia, gdyż zależy co zjemy obecnych jak ważna jest też odpowiednia podaż warzy w i owoców, które dostarczą odpowiednich antyoksydantów, czyli tych osławionych przeciwutleniaczy jak również dostarczy odpowiednią ilość błonnika pokarmowego i na ten aspekt także trzeba zwrócić szczególną uwagę tuż za tym idą też produkty pełnoziarniste z pełnego przemiału nieprzetworzone one także powinny gościć w naszej diecie, ale wrócił to moglibyśmy zacząć mówić w ogóle na czym polegać zdobyta wrócimy do załóżmy, że człowiek ma w miarę dietę dobrze gęsta zbilansowaną ile właśnie teraz czy to znaczy, że w ogóle ma złamanie jest akt to jest masłem na takim masłem prawdziwym masłem maślanym, czyli 100 proc masło masłem prawdziwym, które zawiera 82 % tłuszczu no ostatnie rekomendacje mówią wyraźnie o tym, że już od drugiego roku życia dziecka powinniśmy proponować w diecie tłuszcze pochodzenia roślinnego, czyli zamiast masła proponować margaryna, dlaczego tak się dzieje, ponieważ w dalszym ciągu mimo tak wielu działań podjętych profilaktyczne w kierunku chorób układu krążenia obserwowane są zmiany miażdżycowe już od najmłodszych dzieci co oczywiście co oczywiście wiąże się z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi ukształtowanymi takich malców przez chociażby rodziców i właśnie brak edukacji chociażby tej grupy w związku z cen z racji tego, że masła właściwie kwasy tłuszczowe nasycone, które są zawarte w maśle zostało uznane za sprawców tworzenia zmian miażdżycowych i podnoszenia poziomu cholesterolu we krwi spróbowano zaproponować, żeby mającą już drugiego roku życia smarować kanapki margarynę margaryna ami, ale muszę tutaj zaznaczyć miękkim no właśnie jakości margaryny re różny tak, które zawierają do 1 % kwasów tłuszczowych trans albo w ogóle nie zawierają, czyli wybierajmy margaryny miękkie, ale wysokiej jakości trzeba zwrócić uwagę na opakowaniu powinna być informacja, która podpowie nam o składzie tłuszczowym danego produktu nowość bo o ile masą to jest dosyć proste rozumiemy to w momencie, gdy pani mówi przewagę margaryny nad masłem polega na tym, że tam są kwasy nienasycone, ale równocześnie nie jest takie oczywiste jednoznaczne, ponieważ samych margarynach to znaczy czymś co nazywa się margaryna są także kwasy tłuszczowe typu trans, które są złe tak jawne są, w jakich w tych twardych margaryna taką zdarzają się niektórych miękkich margarynach również dlatego napisane na opakowaniu trans złe prawo winno być wyszczególnione na opakowaniu natomiast zdecydowanie większej tego większą ilość tych występują w tych margaryna twardych Kostkowski chce jak dawniej używane Danka do pieczenia brano margaryny zawsze był radny twarda jest jak ska za stary Polski dlatego to był właśnie targach na mnie dobre, ale ładnie, ale ważne kojarzyły się społeczeństwo też czymś złym ze swoim produktem, ale masowa ale, ale wiele lat np. zapomina moja babcia piekła od margaryny dawała większość wypadków brało się margaryny marzyło się nie zna margaryny prawda tak zgadza się no i w tej chwili to już ostatnie badania nad jakością tych tłuszczów dowiodły wyraźnie dowodów, że powinno być margaryny twarde kostką wyeliminowano z z użycia technologicznego w naszej kuchni, ale boty, bo one mają dość długo, bo chodzi o to, że te kwasy tłuszczowe typu trans zostały wprowadzone wtedy, gdy utwardza dno czy Real przedłożył taki okres ważności nie po prostu są efektem zastosowanych technologii podczas produkcji dokładnie tutaj chodzi o proces uwodornienia Marka w tej chwili ten proces technologiczny się zmienia to tłuszcze roślinne są poddawane estry fiksacji przez to bardzo prosty sposób ominięto ten można mamy już dawno nie umiały robić margaryn miękkich być może jakoś tak można spojrzeć można też chyba nie było osób kupowało się margaryny małże Romance, ale i nie przywiązywano tak dużej uwagi do szkodliwości wartościowych trans, kiedy badania kliniczne dowiodły jednak ich miażdżycę radnego działania zaczęto zwracać uwagę na źródła właśnie powstawania tych kwasów tłuszczowych trans, bo nie tylko są margaryna one także są w produktach, które zawierają produkty tłuszczowe uwolnione czy są również obecny w ofertach są również obecne, w których ciasteczka kruche także krakersy ach, ocenił też warto wspomnieć no tak tylko, że już nie taka prosta i to nie wygląda tak masło kontra margaryna pomiędzy masłem margaryną jest olbrzymia ilość produktów no właśnie, które są pomiędzy, bo przypuszczam, że producenci nie, chcąc proponować produkt, który jest gorszy z punktu widzenia smaku albo ludzie są nieprzyzwyczajeni są przyzwyczajeni do masła byłem w ciemno masło niezdrowe, ale to my damy coś zdrowszego ale, żeby to jednak smakowało brzmiał jednak iluzja, że jest coś bardziej maślanego, robiąc coś pomiędzy jak się poruszać w tym panuje Mass Murder tak tak tak rzeczywiście myślę, że tak nam produktów powstała na skutek takiego sposobu podejścia, którym będą rady miękkie działania z tak podobne do masła długo też, o ile masło się psuje uczy je to co kocha stoi w lodówce długo tak jest mieszanki rzeczywiście są te wykorzystywane zalety jednocześnie ma swoje margaryny wg producentów w 1 produkcji, ale chce też zwrócić uwagę, że funkcjonuje pewien mit w społeczeństwie, który mówi o tym, że masło, jeżeli będę jadł czy jadła masło na pewno będę miała lepszy wzrok masło zawiera witaminy, a moja mama zamówiła już nie ma obecnie wszystko jest w porządku zgadza się masło jest m. in. 1 z produktów, które dostarcza witaminy a, ale proszę zwrócić uwagę, że margaryn również, żeby zrekompensować, jakby tę witaminę, a której zawarta w maśle w WIG energia są wzbogacane witaminy, a DIN, ale też musimy zaznaczyć, że tłuszcze nie są głównym źródłem witaminy, a dobrze zbilansowana dieta w zupełności lądują czarcie witamina, a tych witamin chociażby wszystkie warzywa owoce pomarańczowe zielone to byłaby to beta-karoten 1 z form witamin, a produkty mięsne mleczne także są źródłem witaminy, a tyle będzie widać marchewka marchewka też jest bohater pani mówi Gaj ten Miś to zawsze kojarzy nam jako, ale także papryka wszystkie czerwone pomarańczowe warzywa owoce dzielone także tak, ale wróćmy, bo tutaj zaczęliśmy mówić o tym, że namawia się dzieci, by jak czytam daje się dzieci masowo Tyskie witaminy, ale porozmawiamy o tym, mieszanka, bo to co naprawdę zazwyczaj wybieramy jazdę to co wybierają osoby z mego otoczenia to są w większości te mieszanki i teraz tak czy tak im mniej masła tym lepiej, zwłaszcza zbliża bardziej kierunku margaryny, jaka proporcja tak, żeby było jeszcze dobre i równocześnie zdrowe czym się kierować przy wyborze zdecydowaniem zadania związane z jakością tych tłuszczu mieszanych mikstów masłem margaryną mówią o nie do końca dobrym pozytywnym składzie kwasów tłuszczowych, czyli te miksy nie mają zbyt dobrego wpływu na profile cholesterolu ldl hdl uznać za bardzo zbliżone masło tak tak troszeczkę też i mają więcej kwasów tłuszczowych trans proces padała możemy także uzyskać, gdyby natomiast atak z każdym, czego dokładnie jak proces produkcji niestety sprzyja powstawaniu te formy kwasów tłuszczowych trans, które są owiane jeszcze gorszą sławą niż kwasy tłuszczowe nasycone wiadomo, że no to może potem w efekcie także ma wzrost tych mieszanek skoro ceną miesza powstania mieszanki jest prowadzenie kwasów trans nie myślę tutaj nie możemy podjąć akurat takiego porównania zdecydowanie na prowadzenie wysuwają się tłuszcze nienasycone wiele miast, które są obecne właśnie Margaret Libanie, czyli pani optowała, by za miękką dobrej jakości magazynowanie tak i co ma być napisane na opakowaniu właśnie pani powiedziała do 1 % proszę powtórzyć tak do 1 % zawartość kwasów tłuszczowych trans albo w ogóle nie powinny zawierać kwasów oczywiście w zależności od użytych substratów do produkcji mam namyśli różnych olejów roślinnych różna zawartość wielonienasyconych jedno nienasyconych kwasów tłuszczowych oprócz tego będą już na opakowaniu wyszczególnione aligatory inne dodatki także witaminy ADO, które ten produkt jest właśnie wzbogacony warto też zwrócić uwagę na produkty o obniżonej kaloryczności są na naszym rynku właśnie takie margaryny również warto zwrócić uwagę na margarynę ze stronami stemplami równo tam jest reklamowany jako dla osób, które mają problemy z nadciśnieniem cholesterolem i t d. dokładnie rzeczka może za bardzo nadużywane przez osoby, które tych problemów nie mają pożytku, ale nie zaszkodzą takie, które możemy je zasila ją może nie zaszkodzą, ale myślę, że są one szczególnie przeznaczone dla osób, które mają jednak kłopoty z ustabilizowaniem stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji ldl cholesterolu, bo rzeczywiście starej stodole wykazują tutaj silne, ale komentowane działania jak ja nie mam tych problemów, a podkrada mi podjada osobie, która ma to źle nie nie nieźle, ale nie ma takiej konieczności zmiany są produkty troszeczkę droższe, więc nowa, jeżeli odejmiemy nadzoruje zjadam Jerzego złote myśli koniec natomiast możemy nie będzie miał z efektu negatywnego nasz zdrowy choćby, dlatego że fitosterole zmniejsza większych ilościach znajdują się też produkty, które codziennie spożywamy olejach roślinnych orzechach nasionach jest prawda na koniec te reklamy mówią prawdę, że to co rzeczywiście działa jeśli chodzi o te magistrem celem tak jak najbardziej bowiem czytania jest jak ten efekt terapeutyczny jest dobierana jest osiągalny oczywiście, jeżeli jemy zalecaną dawkę, czyli Lech stroić 25 g, czyli 5 kromek posmarowany właśnie taką marginalna bądź wypijemy 1 buteleczkę takiego Kurto ze stronami, a Stanami przez państwa rozmawiamy o tłuszczach, a moim gościem jest pani Magdalena Milewska z Warszawskiego Uniwersytetu medycznego oraz centrum dietetyki edukacji żywieniowej korekty light zadzwonił do nas słuchać pan Tadeusz halo nowy dzień dobry szczęśliwie takich rzeczy uczono mnie zawsze, że produkcja margaryny polega na tym, że nienasyconych kwasów tłuszczowych w ustawach przekształcają się w nasycone co likwiduje wiązania podwójny wobec tego wydaje mi się twierdzenie, że w margarynach nawet tych miękkich nie ma tu stów nasyconych bez wiązań podwójnych natomiast są nienasycone jest co najmniej zastanawiające, dlaczego w takim razie te tłuste są stałe, a niepłynne wiadomo, że Tusk nie da się one są płynne, ale być stałym nic, żeby móc je smarować to muszą zostać zlikwidowane wiązania podwójny występ w sensie tego dowiedzieć, a jeszcze druga sprawa tureckiej na chodzi o NIK Maślak i nie margaryny tylko miks masła i olejów roślinnych a bo wydaje mi się, że ten rodzaj miksu jest absolutnie w porządku, ponieważ nie na pewno nie zawiera żadnych już szkodliwych i 2 ustawy powstały w wyniku zmieniania trustów nienasyconych woleju, ponieważ ten, ale nie jest robiony jest po prostu mieszany jakoś tam ulokowany w naszym jest to ostatnia uwaga taka powiedzmy intuicyjna filozoficzna nie wydaje mi coś co jest naturalnym składnikiem pożywienia człowieka no od paru milionów lat jest jako przez człowieka było mniej zdrowe od czegoś co wymyśliła technologia przed kilkudziesięciu laty, a na lekko zmieniony został przez przez ostatnie kilka lat czy ma pan ma zarządzać ma tylko do innego do końca pamiętam dokładnie dietetyków, którzy twierdzili, że margaryny twarde Austra bardziej zdrowa masła w tej chwili państwa z tego wycofać i jestem absolutnie przekonany, że na 1015 lat to samo powiedzą państwo o tych miękkich norma margaryna, które teraz tak wychwalać pod niego rozumiana jest znacznie jedno jest nie zdążył odpowiedzieć tak jest to ostatnie zdanie ja oczywiście nie jestem zwolennikiem oddawania się naz w miast jestem zwolennikiem używania niewielkich ilości masła proszę bardzo cienkiego smarowania naprawdę niewielkiej ilości masła i używania jak największej ilości olejów roślinnych nie przekształconych technologicznie czystych olejów roślinnych, a nie jakiś bar Gary takich oba w i twardych miękkich produkowanych wielkich zakładach przetwórczych takie myślenie na temat tych rozumianym rynku robią panowie studiował technologię żywności panie dzielnie niezależnie absolutnie nie jest a gdzie pan pamięta pani ze szkoły wiązania, które rokrocznie trochę trochę wody w ramach pan z chemii jest jeśli chodzi o chemię na bieżąco dlatego, dlatego że naraziłem natomiast natomiast z technologią chemiczną technologię żywności w imię wspólnego radę dlatego nie wiem jak jak jakiś sposób teraz tworzyć margaryny miękkie, że to reformy rolnej bardzo odpowiedzieć na początek pamięta pani pierwsze pytanie pierwsze pytanie proszę przypomnieć jak mnie jakiś sposób w jaki sposób powstaje już na margines tak, że jest ani Mień ten jak rzeczywiście tak jak wspomniałam w pierwszej części rozmowę margaryny miękkie czy też margaryny twarde kiedyś powstawały na skutek stosowania udogodnienia, które rzeczywiście było procesem skutkującym powstawaniem bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych nasyconych kwasów tłuszczowych konfiguracji trans, czyli te, które powinniśmy unikać w tej chwili stosuje się metodę i estryfikacji, która obniża ilość kwasów tłuszczowych trans nimi jednak rzeczywiście ma pan rację to było jak we zaznaczone, że wszystkie kwasy tłuszczowe nasycone znajdują się także margarynach, niemniej jednak własne nasycone są bardzo niewielkich ilościach zdecydowanie przeważają w strukturze kwasów tłuszczowych w tych produktach kwasy tłuszczowe nienasycone w tym jedno i wielonienasycone i z tego chociażby powodu ta pozytywna struktura kwasów tłuszczowych kwalifikuje ten produkt w grupie produktów pozytywnie wpływających na nasze zdrowie szczególnie profilaktykę chorób układu krążenia nie wiem, do którego pytania się kończy teraz odniosę Zielonej, ale z tymi z masła oleju roślinnego miejsce masowe i oleju na rzecz szukania margaryn tutaj powiem szczerze, że nie dotarła do badań naukowych, które by oceniała akurat jakoś tłuszczów takiego miksu stąd trudno ministrze odnieść rzeczywiście skład kwasów tłuszczowych w tym produkcja jest godny zwrócenia uwagi natomiast wszystko też zależy od proporcji pomiędzy tymi 2 tłuszczami czy więcej jest w danym misja oleju czy też masła chce jednak podkreślić pewną rzecz osoby, które mają kłopoty z chorobami układu krążenia, które są genetycznie też obciążone wystąpieniem choroby chory jakiekolwiek choroby układu krążenia mają nieprawidłowe stężenie cholesterolu całkowitego tej frakcji złego cholesterolu ldl powinny wybierać tłuszcze roślinne, jeżeli mówimy o tłuszczach roślinnych to mamy na uwadze oleje roślinne jak również powstałe w wyniku zastosowania odpowiednich odpowiedzi obróbki technologicznej tusz do smarowania pieczywa miękkie margaryny można jest nasza koniec tak w takim razie ja dalej jestem zostaje przyszłej znajdzie inwestora lepiej jeśli niewielką ilość masła i wlać do sałatki naturalnego nie przerobionego oleju roślinnego co znaczy naturalnych na rozprawie była naturalna i nie przetwarzane go margarynę niż jeszcze margarynę, która i tak na nasycone kwasy ustawę, bo inaczej nie byłaby margaryną tylko byłaby płynnym olejem, a te nasycone kwasy tłuszczowe, które w tym margaryny są nie są na naturalnymi nasyconymi kwasami tłuszczowymi tylko powstały w wyniku takich procesów technologicznych nienasyconych i wcale nie muszą być tak zdrowe jak np. nasycone kwasy tłuszczowe w naszym kraju, jeżeli absolutnie tego absolutnie jest zdania, że naturalne kwasy tłuszczowe w niewielkich nasycone niewielkich ilościach np. maszcie Kluz dużo oleju, choć elektrycznych jeszcze zauważyć, że obawia się zdrowo nasycony nie tylko są obecne myślę jeszcze trzeba wziąć pod uwagę ilość produktów mlecznych mięsnych, jakie są pana diecie to wszystko należałoby wyważyć my rozmawiamy tutaj o praktycznych zastosowaniach zmiany struktury tłuszczów w diecie każdego z nas szukamy praktycznych rozwiązań, jakie tłuszcze wymienić na inne czy jak ograniczyć ilość tłuszczów pochodzenia zwierzęcego tłuszczów nasyconych na korzyść tych tłuszczów wielu jasnych jedno nienasyconych i myślę, że znowu, kierując ogólne zalecenia musimy w ten sposób przekazywać te rekomendacje natomiast należałoby tutaj bardzo dogłębnie spojrzeć pan akurat sposób żywienia, żeby móc ocenić de facto czy taki sposób żywienia i pan tutaj rekomenduje odnośnie spożywania masła jestem pozytywnym zachowaniem i należało oczywiście jest także pod uwagę te na wyniki biochemiczne też myślę, że wiele nam podpowiedziała jak się wiedzie tutaj nie chodzi o mnie uzasadnienie, bo to badanie nadużyć podejrzewam, że tutaj też istot należy w tym pan mówi niewiele niewiele problem tego ile tego tych kwasów wiemy z innym jedzeniu i co znaczy niewiele prawda, gdybyśmy rzeczywiście niewiele może ktoś, kto lubi mieć rzeczy smarowane mając do wyboru niewiele tego masa mówi to dla mnie za mało ja muszę mieć jeszcze więcej posmarowane to wtedy to masło może zastąpić prawda fakt diagnozuje naprawdę bardzo zimno nie mamy żadnych aby, a może pan tezy wielu regulator zabroniona jest dostarczanie wody nie jest ale, ale ogólnych zasadach mówi jak pan się tak udaje minimalizować minimalizować rzeczywiście pana diecie to gratulujemy dokładnie tak gratulujemy dziękuję dziękuję dziękujemy k, a tutaj jest, bo jeszcze słuchać rzucił tutaj kamyczek do tego, a tutaj 20 lat temu mówiliście tak teraz mówić tak AJA czuję, że za 15 lat znam się z tego wycofać się myślę, że myślę, że tutaj już badanie kliniczne jednoznacznie wskazał kierunek, w którym mamy zmierzać biorąc pod uwagę, że struktura w ogóle nasili się zmieniła coraz więcej już od najmłodszych lat wprowadza się tych produktów przetworzonych, które zawierają kwasy tłuszczowe trans w ogóle dieta dzieci jest niestety bardzo mało witające warzywa owoce te nawyki żywieniowe złe w nauczone młodości no niestety procentują wzrostem zachorowalności na choroby układu krążenia oraz przez rejony wydarzenia, jakim kosztem dzieci karmić MAK tak tak jak powiedziałem pani redaktor pierwszej misji te najnowsze zalecenia mówią o tym, żeby od drugiego roku życia już wprowadzać do diety dziecka tłuszcze roślinne, czyli znowu oleje oleje słonecznikowy Oliwa z oliwek olej lniany jak również miękkie tłuszcze ze smarowania wysokiej jakości, czyli margaryny wysokiej jakości, ale oprócz tych zaleceń ważne jest też, aby dzieci dziecka gościła warzywa owoce pełnoziarniste produkty zbożowe jak najmniej produktów przetworzonych, które zawierają duże ilości cukru i soli przetworzone są takie mają długie daty ważności co się dzieje za okres ceny tak, bo przez co znaczy przetworzony pań powiedział przy tym wafelki powiedziała pani jakieś herbatniki powiedziała pani czy psem, ale są one nawet produkty, które są wykop produkty zbożowe, które są, których ziarno zostało oczyszczone pozbawione ważnych składników mineralnych błonnika pokarmowego, czyli mówimy tutaj notarialne tak białym chlebie n p . to stołowych, który już jest takim najlepszym przykładem żywności przetworzonej, ale wszelkiego rodzaju płatki kukurydziane słodzony dużą ilością cukru też z produktów, które w jeszcze dziecka powinien występować bardzo rzadko albo, jeżeli już to powinny gościć także musli, które jest pewnym urozmaiceniem wśród produktów zbożowych także bicie dziecka po rozmowie myśleć o o 2 rzeczach właściwie o smażeniu i mimo że nie będziemy się zajmować także czas na nie pozwoli o olejach jako takich tych płynnych olejów roślinnych to jednak o o smażeniu masło margaryna olej, a także co dodawać do sałatek zdecydowanie smażyć powinniśmy wyłącznie na oleju uniwersalnym rzepakowe jak również na nie wiedzieli jak właściwie te 2 oleje nadają się do poddawania wysoki obróbce termicznej do użytku domowego przypomnę, że smażymy na oleju raz nie staramy się ponownie zmaleją zużytego oraz do smażenia użyć pana do ponownego smażenia oni często wymieniamy ten olej, unikając tym samym właśnie powstawaniu podczas smażenia takich niekorzystnych związków dla naszego zdrowia, ale my mamy takie tendencje pewnego czasu są dostępne inne, które uważamy za lepsze bardziej luksusowe droższe co tam rzepak czytam, że tak my mamy oleje tak pani powiedział Cook, który z kukurydzy ze słonecznika pestek winogron z orzecha włoskiego i t d. one nie są lepsze do smażenia niż olej rzepakowy nie absolutnie na tego rodzaju olejach w ogóle nie powinniśmy marzyć, ale nadają się wyłącznie do spożywania na zimno, czyli nadają się do do sałatek surówek, dlaczego dlatego, że zawierają bardzo duże ilości kwasu bilans ceny szczególnie z grupy omega 6 i są to kwas silnie podatne na działanie wysokich temperatur ulegają bardzo szybko przemianą do związków szkodliwych w związku, z czym jeszcze raz przypomnę smażymy na Oliwie z oliwek i oleju rzepakowym uniwersalnym cel 224444044 mają państwo pytania zaś goście to mogą państwo do nas zadzwonić, a marzenie na maśle margarynie i na tych miejscach też myślę, że nie jest dobrym rozwiązaniem jak lecznic Zalasu jajecznicę mam robić na olej rzepakowy zamiast niej właśnie chciałam, że jedynym wyjątkiem, jeżeli już ktoś naprawdę bardzo uprze się na wspomnienie lat dzieciństwa i skojarzeń nie ma hałas jajecznicę to jedynie na niewielkiej ilości masła można przygotować lecznicy, dlaczego dlatego, że jakości nasze w temperaturze około 60 °C tym samym nie pozwala masło na rozłożenie się wyższych temperaturach to jest jedyny przykład, ale starajmy się jednak unikać tego typu zachowań żywieniowych czy jest cokolwiek innego możemy np. mięso musimy być taki klasyczny marzeniach to raczej zdecydowanie na tym olej rzepakowy tak tak, ale z oliwek jest rzadką u nas z stosowany do do zdarzenia wydaje mi się, o ile jeszcze do sałatek jako taka do smażenia Oliwa z oliwek ma bardzo zbliżona do władz do oleju rzepakowego i olej rzepakowy niebezpiecznej nazywany oliwą północy nawet szczerze mówiąc olej rzepakowy zawiera kilka procent więcej kwasów omega 3 niż Oliwa z oliwek także myślę, że warto wrócić do naszego polskiego produktu i zacząć doceniać jego właściwości, a przede wszystkim nauczyć się prawidłowo używać wszystkich olejów w naszej codziennej kuchni, ale pani prosto w prosty podział zaproponowała do smażenia Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy tele uniwersalne, a ze zbożem jest inny na rynku olej rzepakowy w tej, bo pani jak to podkreśla uniwersalny uniwersalne z tego względu na rzut w ogóle konsumentów panują i pewien problem z rozpoznawalnością tych produktów bardzo często jak ja używam sformułowania olej uniwersalny pada hasło olej słonecznikowy, na które jeszcze raz przypomnę nie powinniśmy marzyć dlatego chcę zaznaczyć, że jeżeli mówimy, ale uniwersalnym to mówimy oleju rzepakowym, który nadaje się do smażenia z uwagi na skład kwasów tłuszczowych desant czy ten podział tej pani przedstawia wydaje się być dosyć prosty smażymy na Oliwie z oliwek lub na olej uniwersalny rzepaku tak, a pozostałe oleje używane na używamy nasz inny nie podgrzewamy zaniosła, który nie się na antenę, ale zadał takie pytanie taki domowy majonez grobie żółtko jaja zmieszane z olejem zdrowe takie sobie zdrowe nie nadużywać lepszy taki mają z nich ten majonez kupowany w sklepie bardzo cieszy, że też został poruszony temat majonezu no rzeczywiście majonez jest też 1 z produktów, które z uwagi na swój skład dostarcza w naszej diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych oczywiście są też nasycone, ale te nienasycone z uwagi na obecność oleju słonecznikowego albo znowu rzepakowego będzie cokolwiek innego wnosi do tego produktu właśnie te kwasy tłuszczowe majonez w ogóle każdy tłuszcz czym jest produktem wysokoenergetyczne, więc jeżeli chodzi ograniczenia związane z jedzeniem majonezu to mają one związek głównie wznoszeniem większych talerzy pytaniem kaloryczności sałatek surówek, więc z tego tytułu powinniśmy ograniczać spożycie majonezu natomiast nie jest produktem, który jest powszechnie wśród dietetyków liniowców krytykowany znowu musimy znaleźć pewnie złoty środek i rozsądnie podejść także do spożywania tego produktu zadzwonił do nas słuchaczy pan Rafał Warszawy halo dzień dobry dobry mam pytanie czy Uniwersytet medyczny bądź dzisiejsze dietetyka mają jakiekolwiek stanowisko prowadzonej pan może, za które uchodzi za niezdrowy i jest w dodatku powszechnie stosowany podobno na schodach nawet tych sieciowych tak zgadza się dziękuję fantastycznym pytanie olej palmowy jest właśnie jedynym przykładem w grupie olejów roślinnych, które zawiera niekorzystny skład kwasów tłuszczowych właśnie z przewagą kwasów tłuszczowych nasyconych ma troszeczkę inną konsystencję bardziej zbliżoną do konsystencji takiej stałej i dlatego jest chętnie wykorzystywane przez producentów żywności dogodny produkcji tak do produkcji wielu łakoci szczególnie dlatego, ale też fast foodach pani wie, że smażona oleju palmowym taki dodatek są też takie specjalne tłuszcze, które zawierają także olej palmowy trwałość tego tłuszczu tym samym jest zwiększona, bo jest większe, jakby odporu, ale zaraz zaraz zaraz może zapytać jak po słuchać o fast foodach to znaczy frytki tak wiem takie sieciowe typowany bez wymieniania, gdzie one są uważane olej palmowy nie w różnych bezpośrednio alarmowym tylko różnych kulturach z różnych Tłuszcza specjalna notarialne, a rola specjalnie przygotowanych do obróbki smażenia w głębokim tłuszczu frytki hamburgery będą zawierały i to już nasycony kwasy tłuszczowe trans właśnie w efekcie zastosowania tego typu rozwiązań rzeczywiście zachęcam też do czytania na opakowaniach różnych produktów czy zawierają olej palmowy czy też nie czy raczej unikać takich rolnika unikać tym samym w tym produkcie obecna jest większa ilość kwasów tłuszczowych nasyconych także coś jeszcze panie Rafale niedawno przejechał koło mnie samochód z reklamą jakiegoś oleju produktu nazwę niepomni tego nie podał oraz chodzi o to, że zawiera ona olej Canona i palmowy miała być mieszanina pełna wspaniałych zalet jak co znaczy Amerykanom, że takowe Canaletto Hagana oczy Canona to jest modyfikowana genetycznie forma ataku ani kanale to jest tutaj nie jestem do końca pewna, ale pochodzenie nazwy Łacińskiej czy też w kanale, o ile w języku angielskim oznacza po prostu oleje rzepakowy brak może po prostu mieszanka rzepakowego z Palmą raczej raczej tak powiem szczerze jeszcze nie słyszałam tego typu bieżące tego typu połączeniu tak nim jednak znowu tutaj powinniśmy pochylić się w kierunku olejów oraz innego, że takowego ani mieszanką, które przez to, że jest dodatek oleju palmowego produkt taki zawiera większej ilości kwasów nasyconych zapewne jak przypuszczam jest właśnie przeznaczone do długotrwałego smażenia, ale tak jak powiedziałam Powróćmy jednak do wykorzystywania tłuszczów roślinnych, ale roślinnego do smażenia krótkotrwałego jednorazowo unikalnego pomieszane z kim razie, aby pani jako powiedzmy źródło norm żywieniowych podkreślała również te rzeczy, których robić nie należy, ponieważ kwestia stosowania oleju palmowego fast foodach nie jest specjalnie nagłaśniana i myślę, że wiele osób, które 2 swoje zdrowie chciałbym tutaj też nadzieję, że bardzo no to już dzięki panu panie Rafale się dowiedziało się pojawiła, bo nie wiem zobaczyłbym poruszyła kwestię tego oleju palmowego no ale nie jest zakazane jest jakby tak oczywiście nie jest ono wiązać, ale tutaj formacja importu jest to też tak, ale tutaj w tym kierunku kasacji nie dałoby się tego zakazać myślę, że jakiś kolejny spostrzeżenia środowiska naukowego kolejne prace związane ze zmianą struktury tłuszczu wice Polaka mogą mogą w tym kierunku zmierza natomiast rzeczywiście po stronie osób, które zajmują się propagowaniem wiedzy o racjonalnym odżywianiu zdecydowanie w komunikatach też podajemy informacje związane z ograniczeniem oleju palmowego, ale także kokosowego, a od tak ładnie tak ładnie brzmi kokosowe, ale bardzo ładnie, ale zdrowo Żnina, ale i kasowy też źródłem właśnie tłuszczów nasyconych dziękuję bardzo panie Rafale dziękuję także dziękuję pani gościem była pani Magdalena Milewska doktorantka asystentka w zakładzie żywienia człowieka Warszawskiego Uniwersytetu medycznego właściciel firmy reklamujące nie tylko edukacji żywieniowej bardzo serdecznie dziękuję również serdecznie dziękuję Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: U TOKTORA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz 40% taniej. Wybierz pakiet z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA