REKLAMA

Przyzwyczajenia żywieniowe Amerykanów

U TOKtora
Data emisji:
2010-04-06 08:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
42:33 min.
Udostępnij:

Gościem Ewy Podolskiej jest Katarzyna Bosacka, która opowie, jak z jej perspektywy wygląda odżywianie się Amerykanów

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
witam państwa witam mojego gościa, a jest nim Katarzyna Bosacka dziennikarka wysokich obcasów witam czeka się dzień dobry dzień dobry państwu przebywające tak w ogóle w stanach Zjednoczonych druga ja skorzystam z tego, że Gaza przed świętami przyjechała do Polski no i stąd przygotowałyśmy wcześniej dla państwa te godziny to prawda jak długo jesteś w stanach jest 2 , 5 roku ktoś długo, żeby życie poznał Olę jak tak dzisiaj są święta u nas jest lany poniedziałek, Rozwiń » jeżeli jest lany poniedziałek to co ty robisz w stanach w stanach moje dzieci właśnie poszła do szkoły zaraz zaraz niepoważnie nie ma nie ma drugiego dnia świąt wodę są często w ogóle święta stanowią katolicy obchodzą zarówno święta Bożego Narodzenia jak i Wielkanoc jest dużo krótsza niż u nas 1 dzień o 1, gdzie zawsze 1 dzień także w poniedziałek dzieci normalnie idą do szkoły poza tym Amerykanie ani na Boże Narodzenie poza kupowaniem można prezentów ani na Wielkanoc nie mają specjalnych ani potra w ani specjalnych zwyczajów i zawsze moim mazią, ale też z grupą naszych polskich przyjaciół tłumaczymy Amerykanom jak absolutnie unikatowa jak wspaniałe są polskie święta i Amerykanie nie mogą uwierzyć, że my i jajka malujemy i wodą oblewano i idziemy ze święconką do kościoła i tyle potra w wspaniały gotujemy, bo Amerykanie po prostu też nie gotują oni zwykle kupują składom nastu kupna, że tak powiem albo gotują od wielkiego dzwonu, ale tam Stanach staracie zrobi taką namiastkę jednak świąt absolutnie żadną namiastka tylko Absolut prawdziwe prawdziwe polskie święta mamy w Waszyngtonie tak się składa silną niedaleko Waszyngtonu Silver Spring przepraszam też samym Waszyngtonie Silver Spring jest jest kościół polskim i do tego kościoła polskiego idziemy ze święconką tam zawsze jest kiermasz polskich produktów są pierogi jest biała kiełbasa są jajka drewniana SZ przed kościołem przy kościele można kupić w budynku kościoła takim budowę budynku parafialnym jest Polska szynka i są to bardzo dobre rzeczy, chociaż ja akurat gotuje i wszystko robię sama zaraz, ale chcę powiedzieć, że pieczenia makowca sernik jakieś baby świąteczne też nie no chyba nie każ pieczy jako, ponieważ ja gotuję bardzo dużo gotowanie akurat moją pasją także moja rodzina świetnie tutaj trafiła pod tym względem i właśnie gotuję piekę także robię mazurki wciągam moje dzieci nasze dzieci to, które uwielbiają dekorować oczywiście nauczyłam się różnych dróg na skróty np. cudownym pomysłem również w Polsce zrobienie kaj maku, który się przecież kręci przez wiele o dziwo, jest znakiem i t d . ja robię mleko skondensowane go słodzonego wkładam do wody i gotuj przez 3 przez pół godziny i mam od razu masek markę tak muszę bardzo pilnować, żeby dzieci nie jadły, bo od razu biegną i wyjadają takie też na rzeczy, a potem dekorujemy orzechami rodzynkami robimy takie obrazy jak u Dwurnika takie paski, a miały właśnie robimy, że dach potem ciemne rodzynki takie całe paski układamy tych bakalii i przychodzą Amerykanie mówią o je, a złe wczoraj była wielka niedziela prawda tak to znaczy, że mieliście gości czy spędzaliście to w gronie rodzinnym, a jeśli gości to kto mieliśmy gości, ponieważ ma gości mamy nieustannie zaczęło się od tego zaczął po prostu zaprasza dzieci z sąsiedztwa na prawdziwe placki, ale ich placki z jabłkiem n p . z, które są bardzo popularne w Ameryce, ale robi się jest pudełka, mówi że podał komuś się z wodą albo Polakiem i łup na patelnie natomiast ja robię bije pianę i to co powiedział ja nazwałabym jabłka w części czy to o tym, mówimy o takich tarty, które kolejna z Wawra ciuchami racuchy to różnie, bo to własność oba z Krakowa jestem z południa jest z południa i u mnie w domu robiono także krojono jabłka wrzucano do masy ciasta i były temu chochlą taką ładną taką małą szufelką nazywana też zrobiły Łapka w części, a moi znajomi Warszawy znowu udzielali docierają też łapkę robią taką 1 masę lub na patelnie i takie papkowate to jest bardzo trudne, bo jest pan pochowa, ale całymi kawałkami jabłek, które są oczywiście niesmaczne nie tak smaczna w Polsce, bo jeśli weźmiemy szara Renate czy antonówki, które są dosyć wcześnie jesienią to to one są po prostu kwaśne i ta szarlotka pyszna, bo połączenie tego słodkiego smaku kwaśnym daje ten niesamowity efekt niestety w stanach jest to nieosiągalne, ponieważ wszystkie łapkę smakują dokładnie tak samo wyglądają tak samo i w dodatku wszystkie są tak samo pięknie błyszczą na takim sztucznym woskiem tak jak to u nas w supermarketach też można już taki jako zobaczy, ale za leki z nazwy tam mają te są czerwone np. leżą one inaczej, nazywając za czerwone żółte Pięta 2, a te zielone dolara za tak to prawda są gaz na kolejowej Fudżi są im coś, ale tak naprawdę one są wszystkie bardzo twarde i bardzo słodkie nie mają, bo tak bardzo ważnych takich no takich jak nasze szare renety naprawdę nie ma w ogóle porównanie jeśli chodzi o pieczenie z użyciem tych obok amerykańskich no ale mimo wszystko dzieci zawsze z sąsiedztwa są zachwycone 1 z chłopców pamiętam jak zapytał mnie kiedyś proszę pani oczywiście po angielsku proszę pani w życiu takich placków nie jadłem musi pani powiedzieć mojej mamy gdzie pani kupuje ten proszek na te placki, więc efekt, więc agencję z NATO to wynika też ze statystyk po prostu amen Amerykanie nie gotują oni przestali gotować dawno nie gotują Amerykanie nie gotują Amerykanki na te statystyki są bardzo powiedziałbym takie zatrważające, dlatego że 60 % Amerykanów nie gotuje w ogóle w ogóle nic mu jakieś nacje gotuję może Włosi potomkowie Włochów gotują zdrowe to się to jednak troszkę różnic co na pewno gotują Polacy, ponieważ wszystkie moje koleżanki Polki gotują na pewno gotują Hindusi gotują Azja co aha, bo mówią to niedobre dla nas stale oczywiście też zależy, w którym pokoleniu jeśli jest to pierwsze pokolenie emigrantów go jeśli mama pamięta jak gotowała babcia to tak gotuje dzieciom dzieci niestety już wzrastają w tej kulturze amerykańskiej i raczej nie gotują, chociaż nie ma co narzekać, bo to też się zmienia to się bardzo zmienia to mówią moje koleżanki Amerykanki można ale w jakim kierunku do pamięci o powrót do gotowania nie w takim kierunku, że jeszcze 1015 lat temu amerykański supermarket wygląda po pierwsze nie było sklepów ekologicznych, które są w tej chwili typowo amerykański supermarket wygląda także wszystko właściwie było za foliowane jeśli mamy święta mówimy o jajkach to jajko w Ameryce oprócz tego, że są takie normalna od razu rozbitek zespoły są jajka w kartonie są osobno żółtko i osobno białka w kartonie może, żeby włożyć jajko do kartonu, żeby sobie rąk nie bronić, bo salmonella, bo coś oni to jest kultura strachu pamiętajmy, że bardzo bolą boją za czasów Clintona, czyli w latach dziewięćdziesiątych była wielka epidemia salmonelli i oni tak przestraszyli jak, a bez ręki nie bez tak że, że pojawiło się właśnie jajko w kartonie i IT jajka oczywiście mają konserwanty są w środku poza tym co to za pomysł prawda nam Polakom się to wydaje po prostu zupełną aberracją Night, bo tak, aby zaczęła ten wątek, więc 10 lat temu tylko supermarkety nie było żadnych sklepów ekologicznych wszystko zapakowane, a teraz tak, a teraz to zmienia nawet w takich, a amerykańskich oczywiście powstało bardzo bardzo dużo sklepów ekologicznych bardzo rozwijają się sklepy z taką żywnością taką narodową, czyli powstają sklepy włoskie, gdzie można kupić np. włoską szynkę prawdziwą można kupić, ale głosować złe ale gdy oglądamy filmy np. w dzielnicach Chicago czy dzielnica Polska nam były polskie sklepy domy wielu włoskich sklepów do tej pory nie był tak, ale my pamiętajmy o tym, że mówimy o wielkich miastach mówi o takiej typowej amerykańskiej prowincji Przedmieścia o mniejszych miasteczkach od tych miejscach, gdzie rzeczywiście w nowym Jorku absolutnie tak w Waszyngtonie podobnie pamiętajmy też o tym, że nowy Jork był takim pierwszym celem większości emigrantów dlatego ta kultura ta kultura się tam tak mocno mieszały i dlatego było tam wiele społeczności włoskich i polskich i rosyjskiej i tych sklepów jest nadal tam bardzo dużo ja mówię wnuczką w okolicy Waszyngton Waszyngton już aż takiej różnorodności nie ma i samym Waszyngtonie i nie ma dzielnicy polskiej dzielnica chińska właściwie tak troszeczkę zaznaczona w 55 % Waszyngtonu w tej chwili zajmują dzielnicę czarna, więc ja mówi o takiej o takiej średniej amerykańcy tam zaczął powstawać sklepy tak mnie właśnie mieszkam powiedzmy tak jak bym tutaj mieszka pod Warszawą w 1 miejscowości to jest tak na moim osiedlu mieszka typowa amerykańska klasa średnia, a i w naszym miasteczku właśnie jest wielki sklep ekologiczny o nazwie Whole Foods jest niesamowity wybór warzy w owoców, chociaż on jest, więc bardzo dobrych ryb dobrego mięsa nie nie napędza Megane antybiotykami naszpikowana antybiotykami czy do dosyć dobrego chleba, chociaż nie na prawdziwym zakwasie tego się jeszcze Amerykanie nie nauczyli, ale myślę, że się nauczą i jest taki katalog jest bardzo drogi rok wzrostu rzeczy, które tam się kupuje są bardzo drogie natomiast obok jest typowy amerykański ogromny supermarket i tam od powiedzmy mniej więcej pół roku jest cała sekcja ekologiczna ona jest troszeczkę zaznaczona to znaczy tam pan tam nie ma takich Super fajnych produktów, ale jest jest większy wybór warzyw jest większy wybór owoców jest lepszy chleb w ciągu tych dwu i pół roku widzę różnicę już niema tylko takiego chleba tostowego, który tam przez 3 lata leży w naszych szafce czy jakiegoś takiego chleba no po prostu do dochodu do głów pojawił się chleb pełnoziarnisty z tym, że ma tę wodę jak nie są na zakwasie to bardzo szybko wystosuje notę postępowi wyprzedza Amerykanów do sklepu na ekologiczne wobec zachodnia Europa wyprzedano już tyle lat temu we Francji były tam sklepy właśnie ekologiczne, gdy moi znajomi robili zakupy HH ile lat temu była pamiętaj o 1 rzeczy mianowicie taki, że Ameryka daje niesamowite możliwości to znaczy jeśli po pomyśli teraz, że chciałbyś ugotować jedzenie meksykańskie jest potrzebna prawdziwa świeża kolendra, że jest potrzebna mango n p . że jest potrzebne na to co tam jeszcze jest świeże dobre pomidory smaczne w w tym okresie no to znajdzie to 2 marca w Polsce niekoniecznie i w dodatku musi się najeździć po 50, ale to właśnie, gdzie znajdę właśnie w tym ekologicznej znajdziecie supermarkety znaj oprócz taką np. moim ulubionym sklepem, które uwielbiam moje dzieci uwielbiają jest sklep koreański, a Romney supermarket koreański, bo tak się składa Ameryka jest bardzo różnorodna tak się składa, że w okolicy Waszyngtonu jest bardzo dobra uczelnia techniczna Virginia tech i tam jest ogromne wiadomo, że Azjaci są świetni w matematyce i w takich nauka jest skupisko Koreańczyków tak jest ogromne skupisko Koreańczyków jest bardzo dużo Chińczyków jest bardzo dużo właśnie Azjatów jest ten budowlany supermarket, który taki troszkę brudne ja uwielbiam troszkę brudne, ale jest tam tak niesamowite wybór warzyw owoców, że czasem nawet nie więcej do ręki biorę tam są liście aloesu tam żaby wyskakują z z wielkich takich koszy jak się otworzy to siedzi taka wielka ropucha Azjaci jedzą wszystko niechże się, bo oni wiedzą po prostu są wielkie Karaiby, które prężą swoje szczypce moje dzieci po prostu biegają potem sklepie cały czas pokrzykując przynoszą mi mówią mamo Zobacz to wygląda jakieś rzeczywiście jakiś taki dziwny owoc w ogóle nawet, więc mam z tym zrobić im ktoś nazywa to strasznie fajny High w dodatku na tym dziale mięsnym są wszystkie części wszystkich zwierząt, jakie mogłyby sobie wyobrazić łącznie z korzeni łapkami, które oni jedzą tak jak powiedziałam łącznie z tymi wielkimi ruchami, które wyskakują zwiadem także Ameryka też daje takie doświadczenie takie wzięcie wielu Kurt kultur tak naprawdę nie tylko to jedno i też bardzo bardzo, rozwijając bardzo ciekawa, gdy zapytamy dzieli, a tym chcesz byśmy porozmawiały powiedziała, że mamy przemyślenia i dużo obserwacji na temat tego jednak jak jedzą typowi Amerykanie tak ma prawda w tych zna więcej to brzmi czy to prawda rzeczywiście, że stają się narodem grubasów oni już są narodem grupa Santos grubasów to jest naród na inne grubszy na świecie te statystyki są naprawdę wstrząsające to chyba wszyscy, którzy kiedykolwiek cokolwiek słyszeli Ameryce wiedzą 23 ludzie albo ma nadwagę albo jest już otyłych z tym w tym jakiś, o ile dobrze pamiętam około 10 % to są ludzie tak chorobliwie, tyle że oni właściwie tylko jeżdżą może 6 % może się Tomala, którzy już tylko jeżdżą na tych wózkach inwalidzkich są tak monstrualnie grubi natomiast zawsze się, mówi że, a Amerykanie to sąd cel, czyli dlatego zakończenie ruszają bardzo dużo oglądają telewizji i w dodatku jeszcze jedzą fast no tak i taki typowy pokazuje, że tam SUV -a hamburgera czy frytki czy taką było i t d. po pierwsze, Coca-Colą i że to jedzenie jest takie przewożą, że jest mały wy no właśnie tego przynajmniej w amerykańskich klepanie właściwie powiem szczerze, że ja tak jak powiedziałam że, że typowy amerykański supermarket właśnie poprawia się to znacznie po drugie, są te wszystkie sklepy ekologiczne potrzecie są sklepy tak powiem narodowe włoskie koreańskie francuskich niemal niemieckie np. sklep Polski też jest sklep Polski rock wie gdzie, gdzie naprawdę można kupić ptasie mleczko wszystko wszystko wszystko to co kiełbasę bardzo dobrą świetną polską kiełbasę, ale ona dlatego jest świetna nie możemy wytrzymać jadąc do domu z rodziną i wskakujemy samochodu łamiemy kiełbasa jemy ją tak jak ktoś kiedyś jadłem była ze stanu w kolejkach, dlatego że ona jest taka dobra, bo ona zrobiona przez masaże w Chicago, którzy nie dokładają tam żadnych paskudztwa nie na pytającego wyłomem słoną wodą albo tak albo cząstkami jakimiś jest po prostu fantastyczna pyszna nadal mówić o tej polskiej kiełbasie to temat na osobną osobną godzinę natomiast wróćmy do tych Amerykanów dla mnie przede wszystkim to co to co po wstrząsające to co sobie uświadomiłam to, że w Ameryce tak jak zresztą w Polsce to nasze jedzenie zaczyna się od stołu w domu to jest to najważniejsze miejsca, od którego zaczyna się proces edukacji naszych dzieci i to centrum naszej rodziny, bo my się tam spotykamy wiele razy w ciągu dnia albo, chociaż troszkę się mijamy postęp, bo się spieszymy gdzieś tam to jest miejsce, w którym spotykamy się z naszymi przyjaciółmi z naszą rodziną zapraszamy gości i to miejsce zostało przez Amerykanów potraktowane po macoszemu on nie jest dla nich najważniejsza, a co, które jest najważniejsze kanapa telewizor hrywna tak, bo nie lata oraz Wikana przed telewizorem mówi Marek tak trochę takie też Tomasza, jakby to te miejsca takie ważne się rozproszyła do nich i problem polega na tym, że to test strasznie proste trywialne mówi, ale to co mama kładzie na stole czy tata kładzie stawia na stole to MON nasze dzieci też będą stawiały na stole swoim dzieciom prawda jeśli się nauczymy tu przy stole, że nie można śniadania zaczynać od kolorowych chemicznych płatków oblepiony cukrem, bo jest to niezdrowa, że lepiej wybrać płatki z pełnego ziarna np. dołożyć łyżkę miodu po dzieci lubią słodkie też nie jestem jakąś ekstremistom zupełnie fundamentalistów pod tym względem, że przy każdym poszukuje mamuśka taki sposób, że przy każdym posiłku moim dzieciom przemocą to co one lubią warzywa owoce, więc skład plastry kiwi nawet, jakie kanapkę z szynką to nie zje kawałek kiwi albo odrzuca małego pomidorki albo wiem, że moja córka Marysia lub paprykę taką surową to kraje te papryka i albo marchewka także one widzą, że od tej polityki takiej warzywne owocowe nie ma ucieczki i że tak jak przed fiskusem nie ma zmiłuj po prostu muszą jeść warzywa owoce tymczasem jak przychodzą dzieci sąsiadom i mówią n p . ja oczywiście zawsze zapraszam mówi chcesz usiąść z nami zjeść lan czy czy kolację Jane wtedy mówił, a co jest do jedzenia Januszu mówię zupa pomidorowa no Janowca mówi Ania dziękuję też cepa, dlaczego nie zna zupy nie, ale nie lubi mnie co w ogóle nie ma nie lubią rodzice nie dają nie pilnują w ogóle jeśli przychodzę do mojej córki do szkoły, bo tam jest taki zwyczaj, że rodzice pomagają szkole rzeczywiście 3030 rodzić w klasie pięciolatków, bo być tam idą do szkoły od piątego roku życia ja widzę otyłego chłopca no no no gruby jest po prostu Group 5 lat taki on wyciąga to co mu mama zapakowała w domu i on wyciąga taki śliczny lat lat nazwa land Box, czyli nauką gotowe drogi śniadania i on wyciąga z tego małą Kolna wyciąga z tego małą paczkę chipsów i wyciąga lizaka jest to co mu mama dała na śniadania to moim zdaniem mamy idealną odpowiedź na to dlaczego Amerykanie są grubi, bo oni potem to dają swoim dzieciom ja już ja się nie wykłócał n p . nie robi scen tylko moje dzieci wiedzą, że nie nie jedzą takich rzeczy, że jeśli oczywiście, że ja nie jesteśmy doskonali, bo nikt nie jest doskonały wiadomo, że przyzwolenie czasem na jakieś imprezie jedzą chipsy albo no dobrze dzisiaj pijemy Kola jakiś restauracji np. oczywiście natomiast nie kupujemy nie kupujemy czy są one wiedzą, że nie w sklepie nie ma zmienia ja tego po prostu nie kupię natomiast jak np. mój sen chodził na zajęcia z futbolu amerykańskiego dzieci chłopcy biegają czołgają się potrawie są kompletnie zmęczeni spoceni potem treningu i później rodzice przynosi tzw. przekąski i przynosi matka też regularnie czy ojciec wielkie pudło z małymi psami takimi łopatką zapakowanym rozdaje tym chłopcom to naprawdę jest trudno zrozumieć, dlaczego tak się dzieje jest ogromne przyzwolenie społeczne na to, żeby być grubym i na to, żeby jeść śmieci proszę państwa rozmawiam z Kasię, bo za taką o tym jak odżywiają się Amerykanie Kasia, która już jest trzeci rok w stanach Zjednoczonych ma własne doświadczenia w tej materii za moment wrócimy do naszej rozmowy węgorz jest Katarzyna Bosacka dziennikarka wysokich obcasów korespondentka Waszyngton respondentów z Waszyngtonu tak i gdy tak słucham jak to daje 80 to wychodzi sobie taki dydaktyki i to od razu widać aut współ autor książki, która teraz ukazała powiedz tytuł czy wiesz co jesz poradnik konsumenta i pod spodem pamiętasz natomiast ja też nie pamiętał, ale nakładcy śliczne śliczne warzywa zdrowe rzeczy w wózku drugim autorem tej książki pani dr Małgorzata Kozłowska Wojciechowska tak to taka wspaniała polecam państwu wszystkim po prostu z tą książką można chodzić na zakupy można wcześniej pomyśleć, że chce coś kupować jak wybierać tak dalej do akcji słyszeć jest tak tak mówić jak to należy, iż co ważne, że od tego co się zaczyna i t d. jest teraz porozmawiajmy wrócimy do tego tematu jak tam rzeczywiście co, mówi że jest przyzwolenie na takie jedzenie, ale przecież pojawić się ruch pojawił się bitych batem pisała nawet jakąś panią przedstawiającego zapamięta przecież lekarz, ale tylu lekarzy lekarzy, którzy straszą, którzy mówią, bo to jest ewidentne, że ci ludzie sobie szkodzą własnemu zdrowiu nie ja myślę jak to oczywiście lekarza są grupy coś tak wiedzą jest rzeczywiście ruch taki, który skupia np. matki, które walczą, o które walczą na wkład z paskudnym śmieciowym jedzeniem podawanym dzieciom na stołówkach moje dzieci w stołówce szkolenie, ale ja zapytam czy konkret, bo mówi moje dzieci i dzieci inne czy czy też znalazła się daleko ta samotna matka walcząca o to dzieci twoje jedzą obiady na stołówce nie mnie nie chcą ani chcą dobrze, ale w tym czasie biegną do domu co jest istnienie otoczony jest osobno notowane są jakieś takie wyrzucone poza nią Jastrowia Niemiec nie działają pakuje po prostu takie przypadkowe do szkoły tak wiele z mamami no właśnie wracamy do tego co mówiłam, że ktoś zaczyna przy stole, że jak tak jak mama żywi tak dzieci będą się biły swoje dzieci prawda moja mama zawsze pakowała kanapka nie powiem, że to był chleb pełnoziarnisty, bo nie ma, ale pewnie był rzecznik była ona serem albo była ona szynką do tego był jakiś jogurt albo serek, bo to też były przecież lata osiemdziesiąte to nie zawsze było także, że takie rzeczy były dostępne zawsze było jabłko i pamiętam, że mama też mi robią herbatę np. tak schodząc na tolerowanie w Fordonie nosiłam tę herbatę osłodzoną i to więcej robi moim dzieciom, czyli w pudełku zawsze jest jakiś owoc, jaki wasz Alzacji położone jest to co przygotuje, a inne dzieci jedzą obiad tak taktyką AW ten organ obiad ich nie ma, bo jest w 7 latka zupy nie ma jak szokiem dla ciebie bo kiedy przyjdzie do mnie to zabiorą do takiej kuchni jest ku stołówka szkolna jest kupować kuchnia wygląda wielkie laboratorium chemiczna wszyscy są, kiedy byłam tam sama, bo się zgłosiłem bardzo mnie interesuje rozdawała posiłki, kiedy do pomocy założono białe rękawiczki biały fartuch miałam osłonki na buty zupełnie jak w szpitalu, ale lobby zarazki szczepienie przeszła oczywiście też była zabezpieczona swą rolę męską realne, że paczkę do po jakimś czasie zorientowałam się po kilku szykują także gotują gotuje nic nie bulgocze nie pichci nikt nic nie próbuje mnie nie słychać w ogóle żadnych odgłosów gotowania nic nie pachnie no no gdzie to wszystko jest okazuje się, że dookoła mnie było takie wielkie szafy z radnych, które miało wielkie szuflady wysuwane i też radę to było wielkie Brad van, więc jeśli pan, który był kucharzem albo nie wie jak go nazwać przygotowano wyciągnął tę wielką szufladę nalał do niej wody aha połowę tej szuflady na lata, a potem z takiego wielkiego srebrnego walka jest naprawdę uczą jak w laboratorium nas wielkiego srebrnego worka wysypał do tej wielkiej srebrnej szuflady takie granulki jak to kot robi się na przemnożeniu no i co z tego wyszło wymieszał w ręku ręką w rękawiczce no to były ziemniaki pióra aha, bo taka masa się zrobiła ona została podgrzana wtedy w tej jakiejś szufladzie ta szuflada powędrowała do takiego bufetu, gdzie pani nakładało zarówno łoża ziemniaki dzieciom to jest ich jedzenia no dobrze do tego n p . jest Indyk tak, który przyjeżdża gotowe z fabryki, które produkt dokładnie w takich samych identycznych szufladach tyle tylko, że z folii aluminiowej i pamiętników wkładają tego indyka do tej szuflady podgrzewają Indyk jest ohydny paskudne nie ma salda co jest dla władz są kawałki po karnym w sosie tak w takim sosie co tam wszystko pływa nie wiadomo, jaki to skład nie wiadomo, kto gotował, gdzie ten im, skąd ten indeks wziął no nic nie wiadomo standardem są n p . Korn Docs, czyli hot dogi kukurydza ta co znaczy bułki kukurydziany one są wszystkie zamrożone na patyku w środę lub parówka trochę jak lód otoczony takim nataką bułką kukurydzianą usmażoną w głębokim tłuszczu i zamrożoną to jest 1 z propozycji, jaką szkoła 1 z najlepszych szkół publicznych, ponieważ ma krótszy w tej okolicy w Waszyngtonie są 1 z najlepszych szkół publicznych w Ameryce to jest propozycja, ale taka jest ono wszystkie Surówka do tego jest jakaś co jest są brzoskwinie z puszki, a czy słodkie bardzo tak go do tego indyka była żurawina też taka raczej galaretka z wojskowej renta jest fasolka, która wyglądała, jakby przejechał czołg, bo ona oczywiście 15 × zamrożona i też potem odmrażania po prostu zwykłej wodzie i zwykle jest cała ta, która jest raczej sałatą lodową ewentualnie i to już chyba jest najzdrowsze z tego wszystkiego jest marchewka taka malutka malutkie marchewki na surową i to w zasadzie wszystko niema chipsów na szczęście nie ma coli nie ma takich napojów właśnie gazowanych jest mleko, ale jesteś mleko czekoladowe, które dla dzieci nie powinno być polecane poniesie potwornie słodkie, ale zaraz jakiś tam jest są zwykle lody no ale od no to zupy nie ma nie oni nie mają zwyczaju jedzenia zup i nie zup nie ma no ale to wielu z tych pań nie próbowała się z tak, by zmienić zwyczajów i wzruszenia próbowałam ja myślałam złość prawo, ale jeśli uczymy nasze dzieci od początku co jest dobre co jest niedobre np. moja córka Zosia jest ona jest jak pies na słodycze ona naprawdę wyciągnie z każdej dziurki coś słodkiego uwielbia lizaki i w momencie, kiedy przesadzić szczególnie ze słodyczami amerykańskimi, a słodycze amerykański pamiętajmy, że tutaj Unii Europejskiej obowiązują jednak normy producent może dosypać określoną ilość barwników kolory Andów konserwantów tak dalej sztucznych zapachów w Ameryce jest wolna Amerykanka ten rynek jest nieregulowany i tam ciastka cukierki mają dużo więcej sztucznych barwników np. kupujesz zielone ciastka zielone takie jak trawa albo pomarańczowa albo niebieskie oni uwielbiają to jest dla nich pyszne, bo nie są do tego przyzwyczajeni naprawdę szokiem może być dla Europejczyka wejście do takiego wypowiedzenia, lecz na siebie ma niebieskie czas do dnia pieczone albo żelowe oni pieką same ciastka czy pieką jakiś takich no fabryka z mocno przetworzoną, które mocno przetwarzają żywność i tylko te posypki się zmieniają czy jak wieś 4 lipca jest to posadka jest czerwono biało niebieska jak jest halą in co wszystko jest na czarno pomarańczowego pomarańczowe i Strachy tam są, jakie zdjęć, więc na Patryka to jest na zielono to jest naprawdę wstrząsające, ale w każdym razie czasem moja córka przesadzić tego typu słodyczami na Azję powiedzmy za dużo kolei, a ja się zgadzam czekolada, ale to czekolada bardzo często jest owinięta wiesz jakich mówię tutaj cukierkach z tymi kolorowymi takimi kolorowe radziecki następnego dnia natychmiast na wysepkę na buzi i zaczyna się drapać stąd też to jest moja teoria, że dzieci w Ameryce są nadpobudliwe z powodu ilości chemii, którą zjadają i to zjadają absolutnie za przyzwoleniem rodziców to jest wstrząsające to jest oczywiście też 1 z 1 z powodów, dlaczego Amerykanie są grubi, bo jest społeczne przyzwolenie to rodzice nie uczą dobrze, ale na poziomie właśnie wiem aut ruchu autorytetów czy badań naukowych z Kate wszystko już przebadane już wiadomo, jaki jest związek dlaczego, dlaczego nie ma takiego wiesz takie, jakie zmiana no wiesz co Ewa bo, bo to jest tak jak w Polsce w Polsce też się mówi nie jedzmy tyle czerwonego mięsa, a nas od dziada pradziada przyzwyczajony, że to co upolowane w kolejce, czyli mięso najczęściej to jest najlepsza na świecie i ma nadal jemy tylko czerwonego mięsa za dużo o wiele o wiele za dużo, a i tak zbadań wynika, że na stole jeśli chodzi o wędliny to najwspanialsza jest szynka prawda to jest taki symbol naszego dobrobytu to jest wtedy czujemy się dobrze jest skrzynka na stole nie ser bardzo rzadko właśnie rezygnujemy z wędliny na rzecz na rzecz sala to są to są zwyczaje to są upodobania to się zmienia oczywiście przy tym przy czym oni też ta technika pozwalała robić scen gotowe porcje tak dalej o wiele wcześniej mniejsze niż docent to nie wzięło z roku na rok prawda już od iluś lat teraz jesteś taki cały ruch powrotu do gotowania nie jest to zdecydowanie rekordy popularności biją programy kulinarne właśnie nauka, w którym które ogląda się, ale niekoniecznie gotuje, a z drugiej strony mamy cały ten taki ruch kobiet singiel legł czy mężczyzn singli, którzy nie gotują, bo to jest strata czasu zwróć uwagę, że bohaterka seksu w wielkim mieście zamiast Brad van jak w piekarniku trzyma buty tam, bo ona tego piekarnika nie używa on to jest dla nich świetna szafka na buty po wielka dyskusja, kiedy pojawiła się reklama w prasie wielkiego banku, który jest również u nas i była kobieta na tle kuchni stała kobieta śliczna młoda kobieta, która te szafki kuchenne były otwarte widać było, że w tej, że to niema mieć jakiś produktów spożywczych tylko tam są swetry tam są bluzki poukładane równiutko ręczniki i ona była taka zadowolona i podpis brzmiał nie gotuje, więc zamieniła swoją kuchnię w świetną garderoba, ale czeka dyskusja jednak czego dotyczyła tego, że to źle zna aktora i to źle dla wizerunku, że powinno być w rodzinie osoba są takie badania profesor łącznika, który został człowiekiem odpowiedzialnym za zmianę nawyków żywnościowych Hammer Amerykanów w Ministerstwie Zdrowia to jest człowiek znany z tego, że jeździ na rowerze nie jest niczego taki właśnie nie jest fast foodach i on uważa, że właśnie, że stół to jest najważniejsze miejsce w rodzinie, że zawsze powinna być jakaś osoba w domu czy to mama czy to tak dla odpowiedzialna powinna być tzw. żywicielem rodziny i że na naprawdę lepiej zjeść zwyczajny makaron polany odrobiną oliwy nawet jeśli nie umiem gotować ryż makaron trudno również źle ugotować niż kupić coś nie wiem co jemy nie wiemy ile tam kalorii nie wiemy ile to ile tam jest do danych sztucznych chemicznych ulepszaczy tak dalej w dodatku w Ameryce, ponieważ ten system to są miary angielskie myli się wszystkim tam nie ma przelicznika na 100 g jeśli coś kupuję tylko przelicznik n p . na szklankę tzw. ser większa jest czyli, czyli porcja, którą serwujemy to porcja za każdym razem jest inna ja muszę dużo czasu poświęci ceni się zastanowi ile to tak naprawdę ma kalorii w tej chwili ciężko pisać, że tam 20 chipsów to 160 Kala no to jeszcze do mnie no tak to policzy między tą oblicza tak dobrze jest jesteście zapraszani przez Amerykanów to co wam serwują wtedy może wtedy właśnie chcą się pochwalić co zrobią, a nie tylko gotowe z pudełek no, więc myśmy trochę naszych Amerykanów takich najbliższych przyjaciół rozruszali kulinarnie i oni bardzo starają zawsze jak przy jak zadziałają jak wiedzą, że tak konstruuje swoje spojrzy go kosztu jest, ale myśli nawet jak się uśmiechnie się z uśmiechem albo ktoś pomyśli, a nie dawać tak Poznań, ale za to jak zawsze bardzo serdecznie zapraszamy bardzo bardzo często na różne dobra jedzeniem, a natomiast jeśli mówimy o takim typowym amerykańskim grillu powiedzmy ktoś, kto ktoś z naszych znajomych przyjaciół zaprasza na grilla to typowym grillem amerykańskim jest Hamburger nowo ze mrożonki bułka taka kobieta gotowa miała, która ma 100 lat przydatności do spożycia to tego skaczą i ewentualnie są takie właśnie kolorowe warzywa surowe maczane w jakimś takim lipiec się ktoś kupuje w sklepie tak tak wygląda i piwo tak wygląda typowy amerykański grill natomiast nasi sąsiedzi potrafią zrobić cudowny Barbarki o z tymi różnymi sosami i t d. autor ponosi przyjaciel Amerykanin, ale bywa bardzo różnie to jest mówi o takim standard bo, gdybyśmy po wyspy tak, gdyby w Polsce zorganizować takie spotkanie n p . publiczne robimy spotkanie powiedzmy wyobraźmy sobie, że mamy w 2 synów, którzy grają w drużynie od piłkarskiej tak i teraz robimy sobie imprezę z rodzicami NATO NATO co wymyślamy no to albo robimy karków Końskich na tak 1 z nas przynosi sałata no albo n p . nie wiem no bigos Roma ta jest przecież Arce zdrowy pod warunkiem, że go nie na pakujemy tam w tym tłustymi rzeczami, ale sama kapusta jest świetna przecież także to to się bardzo różni to jest rzeczywiście ten szok kulturowy, która przeżywamy to, zwłaszcza kawę doświadczenia no bardzo ciekawa bardzo, bo takie bardzo różnorodne, bo nie chcę powiedzieć Ameryka jest jednoznacznie zła czy jest jednoznacznie dobrane tak bardzo różnorodna te przeciętne zwyczaje żywieniowe są dużo gorsze oczywiście niż u nas, ale jednocześnie ten niesamowity wybór produktów tam takie rozwój kulinarne jeśli ktoś z kucharzem to tam są po prostu cudowne rzeczy do gotowania do kupienia, ale co ciekawe zapowiedziała, że w tych programach, bo telewizja kształtuje przecież nawyki tak dali seriale kształtują prawda widzimy kogoś z terrorem nasz serial 1 popularny nie będę tutaj była nazwa, ale wszyscy wiedzą pani domu ciągle widzimy przy stole dzieci się dają jedzą ona przy garnkach i tak dal gotuje absolutnego ujawni zupa jest jest zupa jest wieża z parą z po robi to, że nie jada się tak bardzo na drugie dania jeśli są pani dobrze zrobiona czy zrobiono właściwie samych warzyw gotowana bez żadnych tam kości tak dalej jak to w Starym stylu się kiedyś gotowało, toteż jest to porcja warzy w, bo przecież wszystkie minerały zostają ja uwielbiam zupę w ogóle nasza rodzina nie funkcjonuje bez zup czy codziennie robi obiad ze spowiedzi codziennie pakuje 3 lat Box, czyli czy te 3 pudełka ze śniadaniem za moich dzieci cha robi oczywiście też śniadanie rano, ale po przygotował jeszcze półkole, a potem przygotuję przygotowuje obiad, który właściwie składa się albo zupy z dobrym chlebem albo jakimiś grzankami albo składa się z jakiegoś szybkiego makaronu np. i potem robi jeszcze kolacja, która też zwykle jest ciepła także cały czas stoję przy kuchni, ale ja to bardzo lubi nie czują się umęczona tym absolutnie, a mąż sprząta no oczywiście maszyna myje naczynia no mam maszyna, która ma jednoczyć no to Kasię a czego życzyć jeszcze na ten końcówkę swego pobytu, czego mi życzyć, żebym zapamiętała z Ameryki tylko to co najlepsze, a jest dużo do pamiętania chyba przywoła zadecydowała minister z Mazowsza np. nauczyłem się w Ameryce i muszę powiedzieć szybkość ma świetną bluzka dzisiaj ja tak o bo w Ameryce nauczyłem się tak, że wszyscy są uśmiechnięci zadowoleni i mówią jak coś ładnego mówiła na kary faceci podrywają sklepach trzykrotnie za bardzo potrzebni fachowcy, ale tak jest dzisiaj rano idą, stojąc na przystanku podeszłam do pewnej starszej plan pani, która była świetnie ubrana i powiedziała mi, że ma znakomite buty i ona się bardzo bardzo ucieszyła mam nadzieję, że zrobiła mi przyjemność na cały dzień kasuje nie była w Ameryce, ale ja robię to samo ostatnio powiedział 1 pani, ale ma pani wszystko tak dobrany, bo miała tak dobrane niesamowicie, kiedy 1 panu powiedziałem tak małego znam jak pan ma niesamowicie piękne niebieskie oczy, bo miał niewiele, bo też mówił mówmy sobie tak jest rzeczywiście transportowano bezy bluzka jest do przodu tak walił w oznaczonych w czasie ciekawa daliście coś potrzebują już kończą nie jest możemy 2 są odpowiednio ją jeszcze powiem o takiej 1 rzeczy, że Amerykanki oczywiście też i Marka nie zaczynają gotować coraz więcej, ale tak, które gotują widać ten ruch widać te programy kulinarne, ale trochę z programami kulinarnymi nie wiem wszystko dziś jest także my oglądamy, a faktem nie gotujemy pani latanie wskutek błędnie uznał, że te produkty do dyrektora gotuj jak te produkty tragedii wg tak szybko jak my już takie właśnie natomiast moja rekordy popularności też biją lekcje gotowania, które odbywają się czasem w tych wielkich sklepach ekologicznych przechodzi pan w inny skład opowiada o winach albo przychodzi pani opowiada o serach albo przychodzi pan kucharz i coś gotuje fajnego powiedzmy z brokułów albo pokazuje jak zrobić dobre sałatki, które są po będą posiłkiem jednorazowo nie ma co widownie i matę widownię im ne jest też coś takiego też bardzo dziwne miejsce, do którego ciągnęło mnie moje sąsiadki, które jak nazywa nazwa przy gotowali nią, dlatego że jest takie miejsca, do którego się przychodzi zakłada się znowu te przez wartości i t d . są takie wielkie bary sałatkowe tak to wygląda, więc na tym barze sałatkowym stoi taka kartka jest napisana przykład kurczak z szynką prosciutto to w sosie kremowym ma zakładać rękawiczki bierze się torebka Onico Amerykanie kochają torebki to takie zapinane na, ale jest też wielu rzeczy nauczą się w tej torebce świetnie marnuje mięso kapitalnie kogoś tutaj torebki razem z tymi tak się tak pociera pociera pociera taką miękkość świętości potem społeczne no, więc bierze się taką zwykłą torebkę plastikową taką zapinaną wkłada się do niej to co jest w tym przez życie kurczaka szynka to prościej tą włoską do tego się tyle i cele takiej przeprawy takiej przeprawy takiej przeprawy zamyka się tę torebkę i wkłada się do swojej własnej takiej przenośnej lodówki, którą przyniosła z domu Amerykanie kochają lodówki również mają lodówki ogrodowe to jest całe moje gotowanie BAM 1 potrawa zrobiona i potem się mrozi i rozmrażania kolacji, a i cele na ten format sklepu takie to jest taka forma ni to, ale ampułki, ale to na miejsce tak, gdy sobie to jest no dobrze przyznawane mnóstwo przychodzi tam kobiet, a mężczyźni też przychodzą jak sobie np. moja sąsiadka zmiany komponowanie gotuje, bo nie umie wzięła 16 tych potraw najróżniejszych sobie skomponowała tam na ma na całe na 16 kolacji ma już zamrożone czekają potem się to tylko otwiera wkłada tam do piekarni czy kacze coś i się piecze tylko, żebyś zrobił np. taką wieprzowinę po tajsku niedobrze to było ohydne to jeszcze w dodatku naprawdę nie wierzyłam własnym oczom to było tak piec w piekarniku przez 3 godziny co jest oszczędzanie czasu ile to jest piekarnik do nie zajmuje się tym nosem, ale to ważne to miał być szybki jak szybko kolacja tak okazują wobec tego życzyć dobrej końcówki swojego pobytu i do zobaczenia, gdy wrócisz wtedy spotkam porozmawiamy jeszcze o różnych innych aspektach swego życia emeryt dziękuję Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: U TOKTORA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Z Dostępem Premium TOK FM odsłuchasz każdy podcast! Nie czekaj, zacznij słuchać wygodniej z pakietem "Aplikacja i WWW".

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!