REKLAMA

Celiakia - co to właściwie jest?

U TOKtora
Data emisji:
2009-05-14 09:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
38:49 min.
Udostępnij:

Czy celiaklia to choroba, czy może raczej cecha danej osoby? O tym rozmawiają: dr Anna Chmielewska, Małgorzata Źródlak oraz pacjentka Alicja Kamińska

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
rozpoczynamy rozmowę o cel, jaki mikrofon Hanna Zielińska znana w studiu sam się 3 panie ekspertki, które przedstawią zupełnie różne punkty widzenia osobiste zawodowe na ten temat pani Małgorzata Źródlak prezeska polskiego stowarzyszenia osób cel, jaki na diecie bezglutenowej dzień dobry dzień dobry witam serdecznie dr Anna Chmielowska lekarka dzień dobry dzień dobry i Alicja Kamińska, która od dziecka, że jest jakiś dzień dobry dziś będziemy rozmawiać o tej Rozwiń » chorobie czy też o tej przypadłości, bo przyznam, że od początku budziła się z paniami to wątpliwości, że nie wiem właściwie to jest choroba czy to jest cecha po prostu urody co to jest właściwie celiakia czy na pewno jest to choroba może ja z racji sklep z dr Anna Chmielewska witam jest to choroba zdecydowanie jest to choroba, która ma swoje bardzo przykre sami konsekwencje, które niestety natomiast może przebiegać bardzo skrycie bardzo skromnie i to jest wada wbre w pozorom też można pomyśleć inaczej jest to choroba trwała i nie możemy leczyć możemy od kolei poprzez stosowanie diety bezglutenowej o tym wszystkim będziemy dzisiaj rozmawiać czym, a to co jeszcze na początku chciałbym wyjaśnić co wzbudziło zainteresowanie zastanowienie polskie Stowarzyszenie osób cel jak ją i na diecie bezglutenowej czy to są osobne zbiory albo ma celiakię albo jest na diecie bezglutenowej, aby jakiś powodów jest na diecie bezglutenowej nie mając cel, jaki jak to jest można być na diecie bezglutenowej nie mając cel, jaki można mieć np. alergie lub ten jest o zupełnie inną inną jednostką chorobową bądź, której czasami można rosnąć życia zespół złego albo właśnie jakieś inne dolegliwości, które wymagają czasu przejściowego czasy nastały właśnie stosowania diety bezglutenowej dlatego tak piszmy szerzej ująć to nawet w naszej nazwie dobrze to dla mnie to już jest jasne natomiast chciałbym wiedzieć i słuchaczy chciałby także poinformować się ilu osób tak naprawdę dotyczy ten problem aż 1 % społeczeństwa badania populacyjne, które były robione w krajach Europy zachodniej dowiodły, że jest to minimum 1 % populacji, czyli w naszym kraju cierpi na celiakię 380  000 ludzi przy czym jak oceniamy, ponieważ nikt ich nigdy nie przepadał nigdy tego nie zmierzył około 3 do 5 % tylko o tym wie jej marki, które wg niektórych opracowań ten stosunek osób z rozpoznaniem do osób bez rozpoznania to jest nawet 1 do jedno wg niektórych opracowań nawet 90 % osób, które mają, jakie od mnie także te dane są oczywiście różne zależności Zula teraz strasznie źle słuchaczy tych korzeni tak, dlatego że właśnie na tym polega problem, że ludzie często latami leczą się na przeróżnych np. na co trzeba to nas podobne n p . na osteoporozę wczesną np. kobiety, które nie mogą ponosić dziecka nie mogą zajść wciąż bardzo często mające, jakie nie wiedząc o tym, anemia, która nie daje się leczyć w żaden sposób i wyleczyć często świadczy o dużej sceny, jakie tylko przepraszam pani doktor, ale często lekarze właśnie na pani dr, a akurat doskonale zna temat jaki, ale wielu wielu osób ze środowiska medycznego ciągle uważa, że skoro małych dzieci, która mija taki mit dotąd jeszcze jest niezależny mi to faktycznie problemem pewnym taką ogromną wadą nazwijmy to tej choroby jest to, że może przebiegać tak jak tam na początku skrycie, ale również bardzo dużo objawów związanych są objawy niespecyficzne mogące występować warto różnych chorobach np. bóle brzucha np. zajęcia bardzo nas możliwości zwykle diagnozowane masz czasu stosowany jako zespół drażliwego po prostu niezaradność jednostka chorobowa albo po prostu niesprawność czy też nietolerancja cukru tak jak jak to zawarte w maku i tak jak pani Małgosia lat powiedziała często osoba chora, zanim otrzyma diagnozy właściwą chodzi od gabinetu do gabinetu od specjalisty do specjalisty wielkiej czytam taką ciekawostkę, że średni czas od pojawienia się pierwszych objawów do otrzymania diagnozy wynosi czasami nawet 10 lat no to ciekawa w tym przypadku pani Alicji Kamińskiej to było pani przypadku znaczy rozumiem, że pani dużo szczęścia skoro od dziecka jest pani poinformowała na szczęście w nieszczęściu, że wszyscy, ale coś się dosyć specyficzny gość w latach siedemdziesiątych choroba, bo jeszcze bardzo mało znana jeśli w tej chwili mówi żona jeszcze ciągle mało znane to wtedy było naprawdę bardzo mało znana, ponieważ był taki system żywienia niemowląt, że już bardzo wcześnie wprowadzono produkty z brutalnym głównie dotyczą kaszki Manny no i miał w związku z tym chyba bardzo gwałtowna objawy wnieść wiedziano zupełnie co jest na czym te objawy polegał no to były takie typowe objawy celiakii bardzo silne bóle brzucha bardzo nieprawidłowe stolce i ogólnie zły stan dziecka nie przybieranie na wadze notacji jak klasyczna klasyczne takie objawy u małego dziecka są takie dosyć wyrazistą trudno tego nie zauważyć na pewno i wówczas było także no ja niestety została w szpitalu przez 4 miesiące jako niemowlę jest, bo takie dziwne czasy gdzie, gdzie moja rodzina nie miała w ogóle do mnie z tym przez 4 miesiące 2 po prostu potworna dotyczącą dodatkowe obciążenie może tak to był ogromny koszt psychiczny ja jako psycholog obecnie dzisiaj wiem, że to ogromna krzywda, którą można wziąć w ten sposób dziecku i mam nadzieję, że to się w medycynie nigdy więcej nie powtórzy, żeby można było w ten sposób ludzi traktować jako dalszy krótko, że jako przedstawiciel młodego pokolenia lekarzy nie wyobrażam sobie, chociaż wiem opowiadań starszych jak było moich mentorów nie obrażam sobie tego, ale wiem, że ten natomiast byli wówczas lekarze, którzy czytali jakiś nowinki są dziedziny medycyny, którzy uczyli się gdzieś tam też za granicą i w pewnym momencie właśnie po kilku miesiącach ktoś wpadł na jakiś pomysł jakiś trop tym tropem później ten trop pociągnięto no i tym samym jestem na diecie od mniej więcej pierwszego roku życia troszeczkę wcześniej i tak niezmiennie dzisiaj od dzieci będziemy rozmawiać jeszcze w drugiej części audycji o o kłopotach związanych z prowadzeniem tej diety z prawidłowym odżywianiem osób żyjących na diecie bezglutenowej, ale jeszcze chciałbym powiedzieć słuchaczom wyjaśnić kilka faktów dotyczących samej choroby inne to jest ważne co powiedziała dr Anna Chmielewska, że mitem jest, że jest to choroba wieku dziecięcego i że można ją wyleczyć rzeczywiście nam wszystkim każe się, że wszelkiego rodzaju nietolerancja różnych składników Żywno w pożywieniu to mija po kilku latach życia tam uważać troszkę to bardzo, ale również o oraz chroniła jeszcze raz komisja to panie mogą wspominała tutaj również pani Alicji opowieść wygląda na innym jest troszkę obraz tego jak pani Ala chorowała odpowiada troszeczkę za mit w tej chwili bardzo już mamy mało takich takich dzieci dziadków rzadko w ten sposób to wygląda w tej chwili ciężar rozpoznania zdecydowanie przesunął się w stronę wieku dorosłego w stronę mało charakterystycznych objawów, a wracając do trwałości choroby faktycznie jest to choroba trwała pomysł w ogóle że, że ona jest wyleczona, bo pomysł niestety pochodzi stąd, że przejście na życie na dietę bezglutenową całkowicie może objaw przerwać po pewnym czasie objawy ustępują natomiast niestety jest dosyć u nas znaczna część chorych, którzy nawet spożywając produkty grupy nowe tych objawów nie mają objawi się zmieniają one na początku mogą być bardzo drastyczna, a później, gdy elita dojdą do siebie na diecie bezglutenowej objawy mogą być zupełnie inna może w takim razie ta choroba już mniej szkodliwa skoro objazd znacznie od nas zależy na tym na czym polega destrukcyjną ość tego tego procesu, kiedy osoba chora przyjmuje pokarm z glutenem przyjmowanie pokazują dane osoby chorej powoduje uszkodzenia śluzówki jelita cienkiego w tym organie bardzo dużą organie zachodzi wchłanianie składników pokarmowych w momencie, kiedy dochodzi do choroby dzieci obecne jest gluten śluzówka, która jest taką takim trawnikiem trawką pokrytą kosmetykami, które są ogromnym powierzchnia wchłaniania kosmyki znikają robi się płasko dochodzi do zaburzeń wchłaniania mikroelementów makroelementów również, jeżeli objawy są bardzo klasyczne to mamy biegunkę bóle brzucha nieprawidłowe stolce natomiast nie musi tak być może dochodzić do zaburzeń wchłaniania mikroelementów i w ten sposób do wielu specyficznych objawów klasycznie do np. panami niedoboru żelaza, która latami czasami poddawane próbom leczenia bez skutku nie ma, rozpoznając tych jest to już dużo lepiej, ale na tym polega obraz choroby natomiast jej taka ciemna strona polega na tym, że nie dotyczy tylko przewodu pokarmowego jak często zwykło się tylko 10 % przypadków cel, jaki takie były badania dotyczy przewodu pokarmowego co 90 % są zupełnie inne objawy w ciągu roku to znaczy niszczyć objawy psiak faktycznie, czyli włączone w proces chorobowy mogą być właściwie prawie można zaryzykować takie stwierdzenie wszystkie wszystkie organy wszystkie układy układ rozrodczy np. częste poronienia niemożność zajścia w ciążę układ hematologiczne, czyli krwiotwórczych niedobory tak jak wspomniane miast niedoboru żelaza układ nerwowy część osób zbadać recesję depresję bądź to faktycznie takie pełno wywarł presję bądź zaburzenia nastroju mniej nasilone, która by jeszcze nie spełniają kryteria rozpoznania depresji układ kostny osteoporoza dość często spotykane faktycznie nawet stale się czasami się jako, ponieważ rozpoznajemy celiakię u dziecka gdzieś tam w trakcie rozmów z rodzicami mama, mówi że mając 30 parę lat ma rozpoznać osteoporozę nie bardzo wiadomo dlaczego bo jesteśmy w trakcie diagnostyki także układ kostny i wiele wiele innych choroby tarczycy choroby projekt uchwały i istniejące tak faktycznie dowiedziono, że choroby autoimmunologiczne między nimi choroby tarczycy często współistnieją ze Stali jak ją i wiele z nich jest wskazaniem do tego, żeby poszukiwać cel, jaki osób, które nawet nie prezentują ograł na pewno wielu naszych słuchaczy cierpi albo na depresję albo na kłopoty z układem kostnym teraz wszyscy się zastanawiamy jak w takim razie zweryfikować sprawdzić wykluczyć lub potwierdzić, że w naszym przypadku może to być cel, jakie na pewno należy pomyśleć sobie czy ktoś w rodzinie nie ma co jak, jeżeli ktoś ma cel, jaki stwierdzono absolutnie nie ma co dłużej zastanawiać, jeżeli mamy objawy tych z tej grupy specyficznych powiedzmy, czyli zdjęcia bóle brzucha biegunki pobolewanie brzucha takie bardzo niezwiązane z bardzo liczymy nie wiadomo co jak, jeżeli stwierdzono nam niedokrwistość niedoboru żelaza, jeżeli miewamy nie mamy takie poczucie osłabienia niemoc tego, że nam niewiele się chce i czujemy się słabi jak najbardziej są objawy, która należałoby wiązać cel jak i w jaki sposób wykonuje się taki test badanie na celiakię, czyli czy 30, kiedy niektóre widać ewidentnie definitywnie potwierdzone wyklucza tak procesy diagnostyczne zaczyna się od momentu wysunięcia podejrzenia pierwszą rzeczą, którą wykonuje są to badania przeciwciał specyficznych grup cel jaki, jeżeli przeciwciała wykrywamy koniecznym elementem do potwierdzenia rozpoznania cel, jaki jest biopsja ita cienkiego biopsja wykonywana jest podczas gastroskopii, czyli wprowadzania endoskopu giętkiego urządzenia poprzez przełyk do żołądka stamtąd pobierane są wycinki z żołądka jelita żołądka dwunastnicy Gary od początku trenuje o gaz szybko jak na skróty myślowe zbierane w sposób adresowane wycinki, która następnie poddawane są badaniu histopatologiczne mu mikroskopowe mu i tam obraz, które widzimy dopiero umożliwia nam postawienie rozpoznania także opcja tak cienkiego jest bardzo ważne, żeby podkreślić trzeba jest fit tak pierwsze badanie jest dosyć łagodne jeszcze, żeby się nie bez tego tak wiele one chciałbym podkreślić, że wniosek konieczne do zakończenia w drodze potwierdzenia ostatecznego, ale faktycznie pierwszym zadaniem jest badanie krwi i należy zaklasyfikować rozległ to nie jest takie proste, dlatego że wykazano, iż część osób niestety nie wykazuje przeciwciał za choroba jest taka sytuacja również, bo to treść wchodzimy w szczegóły medyczne postaram się ująć w sposób jasny najczęściej standardowo przeciwciała są badane w tzw. klasie i jest to 1 z klas przeciwciał uosób celiakię dość często zdarza się całkowite niedobór tej klasy przeciwciał w związku z tym, ale osoby, które znają to badania wiedzą, że równolegle z wykonaniem badania przeciwciał kilku cel, jaki wykonuje również oznaczenie stężenia całkowitej tych chciał na dobrze mamy podstawę medyczną bardzo szeroką wiemy już, z jaką chorobą mamy do czynienia ja jeszcze ten temat chciałbym domknąć 1 kwestią, która bardzo mnie zainteresowała, kiedy czytałam informacji stowarzyszenia osób jest cel, jakim na diecie bezglutenowej mianowicie informacja taka, że Stowarzyszenie wspiera program badawczy zapobiec cel, jaki z tego rozumiemy, że mimo tego, że choroba nieuleczalna, kiedy już na nią się zapadnie są szanse czy znaczy czy już w tej chwili dostępne metody na to, żeby w ogóle o tym, jaki nie dopuścić to jest największa nadzieja medycyny ażeby poprzez szybkie działania okresie niemowlęcym w momencie wprowadzania glutenu zadziałać w ten sposób, żeby jak najbardziej zmniejszyć ryzyko wystąpienia cel, jaki program prewencji i zapobiec, jaki jest program zrywane przez Unię Europejską Polska nasz ośrodek jest 1 z 10 krajów, którym się do badań odbywa od pytania, na które chcemy znać odpowiedź brzmi tak czy możemy zapobiec cel, jaki u osób, które mają wysokie ryzyko wystąpienia celiakię poprzez wczesną interwencję żywieniową pod hasłem wczesna interwencja żywieniowa kresie podawanie Stanów bardzo niewielkich ilościach dość wcześnie po ukończeniu czwartego miesiąca i ważnym elementem jest orzeczenie działa się pod osłoną karmienia piersią przyzwyczaję to, o czym pani mówi jest taka hipoteza wysunięta na podstawie badań do tej pory wykonanych, że istnieje tzw. okna immunologiczne w cudzysłowie okna immunologiczne jeśli chodzi o czas życia dziecka to okno uznaje się, że występuje od początku tego miesiąca do zakończenia szóstego miesiąca mniej więcej i to jak immunologiczne, mówi że być może wprowadzenie niewielkich ilości glutenu w tym okresie pod osłoną karmienia piersią może wytworzyć dobrą odpowiedź na gluten, czyli tzw. uczenie się tolerowania gluten wracamy do rozmowy cel, jaki przy mikrofonie Hanna Zielińska z nami, którzy są dr Anna Chmielewska Małgorzata Źródlak prezeska polskiego stowarzyszenia osób, jakie inne diecie bezglutenowej oraz Alicja Kamińska która, że jest jak ją od dziecka tutaj podkreśla przedstawia panią tak jakby była pani dziecka to był jakiś ewenement i niezwykłość, ale chyba warto podkreślić, że ktoś żyje z tą chorobą to po prostu już też z tą chorobą odejdzie z tego świata, mimo że chcielibyśmy pogodzona dietę mam na całe życie oczywiście dla mnie akurat naturalne, dlatego że ja po prostu no od dziecka nic jak nie znam nikogo innego natomiast, ale wiele się realne jest dla tak dla takich osób, które już jako dorosły przechodzą makiety NATO musi być rzeczywiście ma ogromne szoki kłopot, tym bardziej że również informatorzy stowarzyszenia przeczytałam, że bardzo często tę chorobę diagnozuje pomiędzy 305 rokiem życia to musimy rzeczywiście kłopot, ale porozmawiajmy właśnie tych wszystkich o urokach tej choroby życie, jakie wśród bliskich przyjaciół dalszych znajomych na ile ta choroba tak naprawdę uciążliwa bo kiedy zastanawiam się nad tą dietą przyznam, że akurat tej diety nie znam dokładnie znam osoby bliskiej żadnej, która stosuje taką dietę, ale wiem n p . jak wygląda życie z cukrzycą i wydaje się, że życie z cukrzycą jest po prostu zdrowe odżywianie się tak naprawdę to jest świadome dobieranie różnego rodzaju produktów czas się kontrolować nie jest tak bardzo uciążliwe, żeby można było z tym żyć podróżować w każdym miejscu stołować jak to wygląda z jakiego na pewno jest to o tyle trudniejsze, że w tzw. powszechnie dostępnych produktach gluten jest po prostu wszędzie jest masowa niestety taka tendencja wszędzie to nawet mniejsza może być tak nawet wniesie wędlinach właśnie wraz z białym białym serze po pokryciu jak on może wyjaśnijmy co jest głośne ważne, że słuchacza może nie do końca wiedzą niektórzy gluten to jest białko, które się znajduje w zbożach 4 podstawowych w zbożach pszenicy życie jęczmieniu co do OFE są wątpliwości ale, ponieważ zanieczyszczony, więc uznajemy w Polsce też jest zakazane, ale wydawało się, że to jest proste nie jest powiedzmy pieczywa mąki makaronu niestety nie jest takie proste, dlatego że gluten ma doskonałe właściwości takich kryjące i oni w przemyśle spożywczym powszechnie dodawany do praktycznie wszystkiego stąd mniejsze nawet wędlinach i dobrej jakości ręce polędwicy po znajdzie się w błąd we wszystkich rzeczach słodzone płatki róż jest zwykłe płatki kukurydziane śniadaniowe często zawierają, więc zmiany, które też zabraniać zawsze zabieram zawsze i realia mimo tak, że kukurydza jest może to naturalnie bezglutenowy także tak nas producenci właśnie bardzo dobrzy traktują, że na polskie kukurydziane nie są w takim razie pierwszy przed gmina myślę, że życie, jakie to jest życie zostało niedoborem składników odżywczych bardzo można jeść to znaczy można bardzo dużo jest trzeba się nauczyć paru zasad my o tym, mówimy jako Stowarzyszenie piszemy o tym w naszym poradniku przede wszystkim trzeba się nauczyć co jest naturalnie bezglutenowe co jest zakazali skoro nawet na powierzchni jabłka może być inna już aż tak może z nich jest a, gdybyśmy się zdarzały się takie przypadki, ale Unia Europejska wydała dyrektywę już jakiś czas temu zakazującą tego tego zjawiska, więc się tego nie robi natomiast osoba, która przychodzi na dietę bezglutenową musi się nauczyć czytać etykiety, czyli musi zdobyć wiedzę co wolno, czego nie wolno oczywiście nie wszystkie, kiedy w Polsce są dobrze opisywane często musimy dzwonić do producentów, żeby się o wszelkie informacje dopytać i próbujemy jako Stowarzyszenie też gromadzić takie informacje to znaczy, że producent może chcieć ukryć fakt, że gluten jest dodane do planu nie ma nie zdaje z tego, że kwestionowane orzeczenie istotne informacje, mimo że mamy ustawy o alergeny, które zobowiązuje do tego, żeby wszelkie produkty, które są podstawowymi alergenami w tym też gluten były zawsze umieszczony na etykiecie, jeżeli w procesie produkcji został dodany gluten musi znaleźć na etykiecie niestety nie wszyscy producenci tego przestrzegają zasad jest taki problem, że producenci zwykle działają na produktach oni półprodukty też dostają jakiś innych producentów i oni po prostu nie zawsze aż tak bardzo dokładnie znikają w skład aromatu znaczył, które są dodawane takich szczególna bardzo często objawia hasło przyprawy i w tym gluten na lata na pewno jest przyprawą, więc nie bardzo ja osobiście rozumiem na jakiej zasadzie to się w tych produktach znajduje, ale właśnie taki codzienny problem osoby na diecie bezglutenowej, że po prostu etykietę przeczytać na wszystkie możliwe strony jeśli się domyśleć co może kryć się pod pojęciem niestety nikt nie ma pewności, że faktycznie produkt jest pewne nawet herbaty z glutenem udało nam się znaleźć na rynku, więc proszę uwierzyć, że jest trudno jest trudna, ale musimy z tym żyć jak samego jądra wraz z takim właśnie podstawowym produktem osób na diecie bezglutenowej skoro pieczywo skoro nie makaron to znaczy my mamy zastępował, że mamy producentów, którzy produkują żywność bezglutenową oznakowana jest ona znakiem przekreślonego Kłosa jest to doskonały zastępcze pożywienie dla osób na diecie bezglutenowej mamy chleb mamy makaron mamy mąkę pomijam zresztą bardzo różne gatunki zbóż Różański rozdał małe są te produkty wszystko są one dużo droższe od zwykłych niestety kilkukrotnie dla przykładu podam można tu krąg cenę chleba taką przeciętną to jest około 67 zł Bochenek chleba nie, ale Bochenek chleba to jest jak bochen chleba normalne to jest Bochenek chleba, który 14 trwa tak bowiem jest to, że coś, czego zmieniają te straty wynika to prawdopodobnie z zaczyna najprawdopodobniej z tego, że jest trzeba pozbyć się w mocy zwykłej glutenu produkuje się przeważnie ze skrobi pszennej bezglutenowej i ta technologia jest dosyć droga, więc producenci muszą pewnie jest to niszowa produkcja i konkurencja niewielka nie niszowa nie może zakład, który produkuje to nowy produkt nie może tak po prostu sobie łączyć linii produkcyjnej produktów bezglutenowych, a także miejsca są na to technologia, która po prostu jest kosztowna co zakład produkcyjny musi być ciekawa jestem czy środowisko osób z jak ją na diecie bezglutenowej w jaki sposób współpracuje z producentami żywności bezglutenowej oczywiście mam taką współpracę, która mogłaby jakoś wpłynąć na to cenę, bo teraz chce podzielić państwa swym doświadczeniem sprzed kilkunastu minut został poczęstowany pełnymi workami bezglutenowy mi jak się okazało w cenie okazało w cenie 20 zł jedno pudełeczko no i co nie mamy wpływu na na te ceny są one są wysokie nie wiem czy uda nam się kiedykolwiek doprowadzi do tego, żeby to było ceny porównywalne z produktami, które są marynat na świecie te ceny są również troszeczkę inaczej rozwiązywane po prostu osoba chora ma przeważnie na świecie w cywilizowanych państwach oczywiście dofinansowanie, że żywności, bo za bardzo się 2 mniejsze jest jest no to jest ochrona zdrowia, ale ta jest 1 elekt cel, jaki i niestety w Polsce nie ma żadnego dofinansowania do tej żywności, czyli osoba jeszcze dzieci często dostają czasami dostają zasiłek pielęgnacyjny wiąże się to z orzekaniem o niepełnosprawności to dosyć kłopotliwe nie wszystkie dzieci narzekają nie zawsze się udaje natomiast dorośli chorzy są zupełnie zostawieni sami sobie już tak też odnosić mamy mnóstwo pieniędzy idzie na leczenie chorób towarzyszących wymierzania, jeżeli nie przestrzega się prawidłowo je oczywiście komplikacje są bardzo poważnej leczenie komplikacji jesteś drogi jest dużo droższe niż finansowe będziemy starali się naszych decydentów przekonać o tym, iż bardziej opłaca się pomagać prawidłowo stosować dietę także, pomagając finansowo normalnego odżywiania mówią tutaj pani o tym, że są specjalne produkty ME dla osób na diecie bezglutenowej są producenci, którzy dostarczają produkty, a jak to jest tym z żywieniem szef w restauracjach barach tutaj domyślam się już nie jest tak prostu Niewiem co zrobią, gdy była na diecie bezglutenowej weszła do zwykłej restauracji ani makaronu ani ani pieczywa nie wiadomo nawet sałatka znają na zimnie jakiś ruski, ale bez bez przypra w ewentualnie Surówka jeśli na pewno wiadomo, że tylko 2 listy zostały dodane jest często dosyć kłopotliwe wiąże się oczywiście z opowiadaniem, dlaczego prawda często używamy skrótów, ponieważ nie zawsze obsługa kojarzy co to jest cel, jakiemu były po prostu szkodzi nam, że mamy alergię na gluten opisujemy co to jest gluten umawiamy się z kucharzem, żeby przygotował daną potrawę troszeczkę inaczej, że nie ma nic następnego manii jest to dosyć kłopotliwe próbujemy sobie jakoś radzić w Warszawie mamy jednak stało mamy jedno Warszawie mamy jedno w Krakowie, która tak ma mniej oddzielnie właśnie bezglutenowe można sobie zamówić specjalnie dla siebie taka kryzys zalazł równania może to wiem, jaki we włoszech we włoszech jest około 1000 takich punktów wielu z nas jest bezglutenowa, ale nasze Stowarzyszenie będzie działać w tym kierunku mamy nadzieję, że kiedyś u nas będzie również we włoszech jest to bardzo popularna choroba w sensie też wykrywalności i programów prewencyjnych i działań właśnie tamtejszych stowarzyszeń wspomniała pani o tym, to mnie troszkę i że nawet nie zjadła ani też sałatki zdrowe jeśli nie nie miała pani pewności co do składu przyprawy tak się zastanawiam czy to nie jest przesada czy czy ta odrobinka glutenu rzeczywiście ma znaczenie może jeżeli, jeżeli mogę tak obrazowo, żeby powiedzieć jak może oprócz odrobinkę gluten szkodzi powiem o opłatku komunii, ponieważ nie wszyscy sobie uświadamiamy, że maleńki opłatek komunijny wydawałoby się odrobina jest to dawka glutenu, która jest całkowicie zabroniona osoby chore na co jak jest to zwierzę wielokrotnie przewyższa ona dobowa dawka, która może taka osoba spożyć naszym jest taka dawka tzw . dopuszczono przyjmuje się światowa rozumie śladowe ilości zupełnie śladowe tak ona jest umowna, bo oczywiście każda osoba może inaczej na gluten reagować, ale nawet ten maleńki komunikant jest zdecydowanie no kilkukrotnie przekroczone to dawką rozumiem tutaj otwiera przed nami kolejna paleta problemów osób wierzących i rozmawiamy są jak ogromny chciałbym może 2 słowa na ten temat, ponieważ Episkopat Polski po rozmowach z nami udało nam się doprowadzić do tego, że będziemy, że mamy już w Polsce komunikanty Nisko lub nowe, które są całkowicie bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej i dopuszczone przez ścianę przez Episkopat Polski zgodne z prawem kanonicznym także wszystkie osoby, które są zainteresowane mogą do swojego szef zawodowej parada i ksiądz południem sporo sprowadzić poniżej piekarnia, która się tym zajmuje ewentualnie skontaktować mężczyzna tak jest na naszej stronie internetowej są też informacje na ten temat www celiakia pijacy jak ja jak ja przepraszam to jest słowo tylko musi się nauczyć mam błąd notatkę celiakia PL właściwie, czego pochodzi nazwa wiemy o to jest tak jest pytanie, które nadają można, więc leczona prowadzi Kaliska prawdopodobnie nic płacić nasza proteza sterowana włoska nazwa, jakby odpowiednik słowa celiakia choroba trzewna prawdopodobnie pochodzi od łacińskiego słowa trzewia rozpatrzenia także, jaki jest nazwą pochodzenia łacińskiego, ponieważ w nomenklaturze medycznej mówi się, że to jest gluten zależna choroba trzeba tak jest domyślam się, że jeśli ktoś jestem dorosły świadomy wszelkich ograniczeń wezwanie, które stawia dieta bezglutenowa n p . tak jak pani Alicja Kamińska na to nie ma pani problemu specjalnego z tym, żeby przestrzegać ten w tej diety, ale jeśli trzeba dziecko wychowywać z tymi ograniczeniami dziecko otoczone rówieśnikami, którzy się zajadają wszystkim naokoło jest absolutnie niedozwolone na to domyślam się, że dziecko, a raz 0203 . ukradkiem no jednak spróbuje nawet takie dziecięcej ciekawości przekory i że tutaj rzeczywiście wyzwanie stojące przede wszystkim przed rodzicami ogromny trud jak to wygląda mam dziecko na diecie bezglutenowej stąd znam problemy zależy bardzo tutaj dużo od tego jak się dziecko nastawi w stosunku do diet moje dziecko miało wykrytą celiakię po ogromnych problemach zdrowotnych w wieku około 5 lat, czyli stosunkowo późno, chociaż i tak wcześnie tak, choć miało objawy klasycznej celiakię, czyli wzdęty brzuszek i t d. niestety nie udało się na czas diagnozować to już nie będą już opisywać chodzi o to, że dziecko czy pamięta to jak bardzo cierpiał w pakiecie syn naprawdę bardzo bardzo przeżył przeżył to nie zdiagnozowanie na czas i w tej chwili bardzo świadomy tego, że nie wolno jeść on wie, że to szkodzi, że to będzie się wiązało, jeżeli spróbuje takiego produktu to się będzie wiązało z bólem, ale jeśli koledzy w klasie koleżanki częstują znanych z próbkami tutaj rola jest rodziców, żeby dziecko ma nauczyć odmawiać nauczyć tu na dni, żeby dziecko niestety życzeniom swoich produktach czy jaj ja tutaj oczywiście próbuje takie działania prewencyjne stosować to znaczy nawet namawiał rodziców, żeby w klasie, żeby wziąć informuje rodziców informuję panią wszyscy wiedzą, że dziecko ma jakieś nie może tego tego może natomiast inne rzeczy częstujemy często naszymi bezglutenowe produktami dzieci świetnie przyjmują w klasie nie wolno się z tym ukrywać jest podstawowa rzecz za absolutnie, acz trzeba konsekwentnym rodzice muszą w stosunku do dziecka bardzo konsekwentni i rodzina najbliższa babcie ciocie jest niestety także często babcie nie do końca rozumiem tak mówi babciu, ale to nie dotyczy jedynie dać osób starszych rodziny, które nie uświadamiają sobie, że to jest tak ważne, że absolutnie niewolno podać nawet maleńki ilości zabronionych miasteczka rzeczonego zdarza się niestety często osoby dla nas piszą czy zwolnią i mówią, że nie mogą sobie z rodziną dalszą poradzić, która dokarmia dziecko no tak dziecko wydaje się niedożywione mamy ograniczoną tą diety, jakie biedna jest ich rodzice przesadzają przez tak przesadzasz przecież taka odrobina nie zaszkodzi, a właśnie zaszkodzi proszę sobie wyobrazić, że gluten jest jak trucizną na tej osoby czy babcie podała świadomie truciznę swojemu wnuczkowi często właśnie tak drastycznie próbuje teraz obrazowo wytłumaczyć, bo nie ma innej możliwości osoba zrozumiała, że jest tak bardzo szkodliwa substancja lub osobę nawet najmniejsza maleńka ilość szkodzi to z punktu widzenia lekarza dodam jeszcze, że na pewno w momencie, kiedy dziecko zaczyna dojrzewać dorastać to jest taki moment, kiedy często negują swoją chorobę odrzuca chcę powiedzieć nie tak jak wszystkim innym rzeczom, które wokół niego się dzieją i to jest często dosyć niestety moment, kiedy przestaje ściśle przestrzegać diety na pewno konieczne jest ogromne wsparcie strony rodziny, ale faktycznie moment kiedy, kiedy często obserwujemy brak przestrzegania diety całe szczęście się Antonia da się kończy brak przestrzegania diety, jakie są konsekwencje co na temat choroby towarzyszą, jeżeli czymś czym ryzykuje, jeżeli przestrzegamy diety przez przez pewien okres, gdy nie jest to trwały problem to mogą wystąpić objawy które, które często w jakiej występują, w których mogą może ich nie być niestety natomiast trwały nieprzestrzeganie diety faktycznie świadome bądź nieświadome spożywanie glutenu przez dłuższy okres czasu wiąże się z znacznie zwiększonym ryzykiem powikłań, jakie niestety wśród, których państwo również choroby nowotworowe, zwłaszcza dotyczące przewodu pokarmowego również jak ja tzw. oporny na leczenie, kiedy stosowanie diety bezglutenowej już przestaje być lekarstwem także bardzo naciskamy na fakt moment rozpoznania jaki, że przestrzeganie diety jest konieczne i bardzo ważne nawet w obliczu braku biało tak jak pani Małgosia wcześniej wspomniała objawy mogą zmieniać się czasem u dziecka, które miało objawy bardzo klasyczne bardzo przykra, które na pewno pamięć o nich powstrzymuje przed spożyciem butanu w przyszłości np. próbując wulkanu może nie ma żadnych objawów studia mogą być bardzo dyskretne i może pojawić pokusa, która na pewno często się pojawia że, a troszeczkę spróbuj, tym bardziej jeśli rzeczywiście przychodzi się na tę dietę późna czeka jest jak to pani w przypadku pani Alicji Kamińskiej pani jako dziecko już właściwie weszła świadome życie z tą dietą na pewno pani próbowała tzw. normalnego chleba od normalnej bułeczki próbowała kryć z tym natomiast ja jestem niestety tym przypadkiem, które nie ma gwałtownych i od razu pojawiające się objawów i pewnie gdybym jak będą pracować z tą świadomością do tego wszystkiego to bym po prostu wszystko normalnie natomiast no moja wiedza na ten temat i moja świadomość nie pozwalają na to, bo po prostu człowiek niestety w miarę upływu lat nie będzie wzrostu raczej bardziej chory, a w tym momencie jest to dosyć intensywnej gwałtowne dokładanie możliwości hodowania na różne przedziwne rzeczy no tego akurat nie chciała także chcemy skorzy skorzystać też się pani wiedzy psychologicznej i porozmawiać o psychologicznych konsekwencjach tej choroby domyślam się, że ma pani kontakt z innymi osobami chorującymi na celiakię czy też duże obciążenie i Francji specyficzne kłopoty problemy psychologiczne i troszeczkę poruszali sprawy pierwsza rzecz to są choroby psychiczne zaburzenia psychiczne towarzyszące nierozpoznanej cel, jaki to jest cała gama problem wnuczka nerwicowych depresyjnych, które chcą jako objazd jaki, kiedy ktoś jeszcze niema tego rozpoznania, jakby 1 strona sprawy druga trans prawda sama diagnoza, gdzie niewątpliwie jest to szok nie wątpi jest to stres zależy, kto jak, kto bardzo umęczony tymi objawami jak bardzo dla niego stresem bardzo dla niego jakimś sensie ulga więcej dochodzi cała kwestia przekazania informacji tym przypadku przy innych chorób przekazania przez lekarzy wsparcia ze strony otoczenia wsparcia informacyjnego takiego typu rączkę przez nasze Stowarzyszenie, które może udzielić mnóstwa cennych i praktycznych informacji to jest kwestia też później podejścia jak Akcept akceptacji choroby akceptacji, czyli też umiejętności życia z tą chorobą w otoczeniu, w którym trzeba na każdym kroku jednak mówić o tym, podkreślać ujawniać ujawniać, lecz przede wszystkim, jakby to jest ważne, żeby nie kryć się z tą chorobą jak żaden sposób nie jest choroba zawiniona przez osobę chorą i naprawdę nie ma się to czym kre w dlatego też łatwiej wtedy rozmawiać z otoczeniem ma świadomość po prostu na ja mam tak i tak tego i tego nie mogę i naprawdę nie w tym dziwnego proszę to zaakceptować i w ten sposób łatwiej się wchodzi w to otoczenie nomadów, ale teraz kolej pomyślał sobie patrząc tak na panią o kobietach matkach, które gotują powiedzmy dla całej zdrowej rodziny same dla siebie gdzieś tam muszą ten drogi makaron gotować drogi małe, ale przeważnie można gotować generalnie bezglutenową większość Ronaldo jest przez bardzo drogi jeśli na całej Ależ wbre w pozorom nie ona też osoby można gotować np. część obiadu całkowicie bezglutenowe to znaczy zupy gotować zresztą panierka już bezruch panował wtedy u mnie w domu zupa jest z ryżem ani z makaronem za prawie się mąką ziemniaczaną ani mąką pszenną nie robić takie klasyczne oprawki no jest mnóstwo sposobów, żeby ten gluten dla większości rodzin w sumie w jakimś tam stopniowej poza tym jest mnóstwo produktów naturalnie bezglutenowy, które są tanie powiedzmy ryż ziemniaki kukurydza możemy sobie całkowicie przestawić kuchnie w ten sposób, żeby gotować jedynie dodatki glutenu, a czy dla zdrowych osób to nie ma jakieś konsekwencje są dziś rozmawiamy tylko jak tutaj w ogóle tak nie demonizujmy tutaj tej diety, ponieważ jest bardzo zdrowa dieta trzeba tylko uważać na to ludowych z cukrzycą tak naprawdę my uważamy na to co jemy w tym momencie jesteśmy dzięki temu zdrowsi jemy mniej żywności przetworzonej mniej konserwantów bardziej sobie gotujemy zwracamy uwagę na to co co robimy robimy to w domu, więc tak naprawdę jesteśmy zdrowsi i z punktu widzenia etycznego dodam, że absolutnie produkt produktu lub nawet zbożowe względem dostarczenia organizmowi niezbędnych składników da się zastąpić produktami bez większych suplementacji dodatkowych witamin tabletek absolutnie no tak, bo to jest obawa, która mi także zaświtała w głowie, że skoro nic nie można jest na pewno wszystkie są to marnie, ale i bardzo duże nie przekracza świadomie dobierać tylko trzeba też już zastępcze rzeczy trzeba sobie, jakby do jadać produktami naturalnie zdrowymi typu Kasia orzechowy ten ma mnóstwo ale, ale to też można spokojnie zastąpić ma też jako Stowarzyszenie dużo o tym, mówimy staramy się jak uczyć też nowe osoby, które przechodzą na dietę jak sobie dietę urozmaicić ubogacić go na całkowicie zdrowa zapraszamy państwa na stronę www kropkę cel, jaki jak krótka PLC, jakie kropkę PL wszystkie informacje te, których dzisiaj rozmawialiśmy znajdują się na tej stronie w poszerzonej formie dziękuję bardzo za rozmowę kończymy magazyny u TOKtora się naszymi gośćmi były dr Anna Chmielewska dziękuję bardzo pani Małgorzata Źródlak prezeska polskiego stowarzyszenia osób z jakim i na diecie bezglutenowej bardzo dziękuję zapraszam na stronę stowarzyszenia pani Alicja Kamińska, która od dziecka i cały czas żyje sobie bardzo bliscy jak ona dziękuję bardzo ciekawie, że mam dwójkę bardzo udanych ładnych córek pozdrawiamy wszystkie córeczki polskiej wersji oraz zdrowe Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: U TOKTORA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA