REKLAMA

Poradnik dla chcących udawać koneserów win

Wieczór Radia TOK FM
Data emisji:
2010-09-28 07:30
Audycja:
Wieczór Radia TOK FM
Prowadzący:
Czas trwania:
40:00 min.
Udostępnij:

Gościem Karoliny Głowackiej jest Tomasz Kolecki-Majewicz, sommelier, trzykrotny mistrz Polski, który wyjaśnia, co trzeba wiedzieć o winach, żeby zaimponować znajomym

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
przy mikrofonie Karolina Głowacka rozpoczynamy nasz mały poradnik dorosłego winiarza studia pan Tomasz Korecki Majewicz sommelier dwukrotny jeśli dobrze liczy trzykrotny mistrz Polski sommelierów właściciel firmy doradczej łajna konsultant PL dobry wieczór Wybrzeża państwo określa, że jak wyglądają mistrzostwa solarów fajny fajnie, a czy całe mistrzostwa są podzielone na kilka elementów nawet jest moda, czyli taka duża klasówka test pisemny kilkadziesiąt pytań mamy Rozwiń » Społem, a tego pytania otwarte czy zamknięte wyższość otwarta większą i to są najgorsze tak nasady nosa świata w ciele, które na problem w Wiedniu, kiedy reprezentował nasz piękny kraj 70 pytań większość tras, które są otwarte a w jakim języku trzeba odpowiadać wycenie są 2 języki jak same wnioski angielski francuski czasami jest jakiś ukłon w stronę gospodarzy mistrzostw, czyli tym razem jeszcze hiszpański dopuszczony, ale jeżeli jest naturalnie angielskojęzycznym trzeba zdawać we francuskim, jeżeli wnioskuje rzecznik trzeba jest, a są jakieś punkty ujemne za błędy językowe czy jednak bardziej patrzą merytorycznym będzie pasza merytorycznie, ale mile widziany jest przynajmniej może nie sposób poprawne wiadomo, że pisownia szczególnie w tym francuskim ta dobrze muszę pana zapytać dlatego, że to się jednak mieli sommelier Kiper tak tak bardzo go do wspólnego całkiem co innego naprawdę, ponieważ Kiper zajmuje się Street to ocena organoleptyczne rada jest człowiekiem hojnie obdarzyła mnie z natury z nią zmysły absolutny węch smak Prada 360 smaków od tych najmniejszych to też największy wszystko potrafią znaleźć sami powinni wg jakiś tam powiedzmy zasady my same rzeczy wszystkich 360 musimy umieć znaleźć się, że im możemy to która, ale to to nie jest przenośnia są policzone znak ma w słupek tak cyfrowy to spod palca, ale często się pojawi może morze może w ten sposób z domieszką aromatów winien takie zasadniczo też 52 aromaty też, że te powinniśmy umieć znaleźć 3 największe z nich jako sommelier jak same jeże tak bardzo nas interesuje rzucamy stan techniczny wina co prawda, bo to musimy zrobić się w sporze co to za wino do czegoś nadaje jak jego przyszłość ewentualnie nas interesuje też co z tym może zrobić coś winien trzeba zrobić myślę, że można je zrobić, ale nie chcę jeszcze można zrobić winę to samo trzeba wypluć albo należy PiS szczególnie, kiedy mamy panele degustacyjne różnego rodzaju prawda kiedyś, kiedy testujemy na wyjazdy studyjne w teren byśmy chcieli wszystko spróbować się i nie pozbyć się tego ładunku to jest ponad 6 prowadzenie jej kolega z Radia Paweł Zet pozdrawiam serdecznie proponował mi, że oskarżony o winach to może być kiedyś też zrobiła programu łódkach, a mnie się tak skojarzyła, że to może troszkę mniej ja wiem takie nie kole z Czerskiej mówi, ale są przecież hipsterzy wódek tylko szybko się męczą w tej, a jest z tym co prawda nas same jeże są generalnie uznawanie za znawców wina mediów tak naprawdę to jest winą wszystkim alkohol kawa herbata woda pożywienie co ja to wszystko należy obowiązku sommelier uznanie wszystkich zagadnień CD, ale także twarzy natomiast jeśli chodzi o ludzkiej pamiętamy, gdy się udał się zaszyć w szacownym, czyli właśnie panelu mocnych alkoholi, a w Warszawie jest duże wydarzenie kilka lat temu prowadzącą ze swoją International łań z polską 1000 przyjechał do Polski czasami jest jakaś edycja prawda urządzenia poza poza Londynem i mieć takie szczęście goszczenia imprezy w Polsce i udało mi się też być w tym, że właśnie baneru alkoholi mocnych rzeczywiście dużo bardzo intensywna praca przy w innych czy jeśli wybiorę czerwone wino do dania rybnego notowania w Opaczy to tylko kwestia mojego głosu to znaczy tak może ponieść tego na kilka sposobów można podejść na jak to mówią psychologowie to zależy to zależy tak to jest piękno piękno to jest pierwsza z podręcznika, a więc, jeżeli lubimy po prostu to, że nie zauważamy, że wino czerwone będzie się stawał metaliczne czy gorzkie czasami nie ma problemu, jeżeli poziom szkoły tradycyjnej, czyli są regiony prawda, który są nadmorskie mają swoje czerwone wina winiarze przekonują nas, że skoro 300500 lat ludność tamtejsza czerwone wino pije to wina pewność dają ryby oczywiście nauka rozwija wszystkie te składniki związki żelaza na plastik to wie to w mieście powinien zaczynam rozumieć ich reakcji prawda ich współpraca czy jedno z nich ma sens przydają dobre połączenie natomiast generalnie uważa się czerwone wino to nie jest dobry kompan, ale jest kilka czerwonych win, które są może też takich bez ratowników prawda w takich sytuacjach na pewno PIN-u szczególnie Europejskiej, dlaczego może planu na rzecz zbiory winogron czerwonych nie nie daje, więc przesadnie ciężkich przesadnie tańszy przewodnik tajne dosyć gładka miękka soczysta nasz jest przede wszystkim świetna kwasowość prawda taka dosyć wyraźna i daleka struktura traktuje sprawę prawda czy niema tej daniny, która będzie musiała się z tym, że razem z wszystkimi nieszczęściami, które w trybie są smaczne, ale zwinnie, ale równie dobrze możemy spojrzeć sobie nie wiem na pie Mont tam mamy lekkie Barbary mocno czasowe mocno alkoholowe też nadadzą możemy spojrzeć na wiele różnych krajów natomiast rzeczywiście są pewne szczepy pewne kraje szczególnie Europa które, jakby ze względu na swoją rzeszę konstrukcję, więc zmiany oświatowe większości będą lepiej spisywał się bez tak, o ile nie będzie pełni szczęścia to na pewno będzie mniejsze nieszczęście może w sposób tutaj jest wino krągłe krągłe też dobre pytanie te same wino delikatne dobrze zbudowane jeszcze głębokie głębokie takie są takie to wszystko są ciężkie ciężkie stwierdzenia, bo jeżeli ktoś powie, że w delikatny trzeba od razu dopytać chodzi o niską kwasowość chodzi o delikatną tajnego, a wino wino gładkie tak wino krąg takich pytań przy winach białych jak zmian w okręgu jako intencjonalne podaż większości te wina, które są obecne takie bardziej, bo to przecież tłuste morze może w ten sposób tak takie mniej przypominające woda bardziej zasad w kierunku, jakiej takiej substancji bardzo się te, które da się ściągnąć z języka po przełknięciu może w ten sposób nadal dużym odłożymy w trakcie natomiast przy winach czerwonych, jeżeli ktoś pyta wino okrągłe rozwiąże chodzi o wino tak naprawdę należy rozumieć powinno miękki stanie dach o wino delikatne taniny tkaninach tarczy, a Przemyśl oraz wartość Ferro Plast, tak więc Anina albo garnitur to jednak to, ale pan odziera wina z całej romantyczne ścigana plastrem na związki chemiczne jeśli to co ja z Poli fenole takie rzeczy tak sypie razem fajne fajne wraz z VAT w NATO, że to wróćmy do tego romantycznej wizji wina jak wygląda cały ten ceremoniał związany z podawania wina w restauracji, bo można też wino odesłać można czasami starasz najczęstszym nas tak, żeby dobrze wypaść restauracji właśnie zarządzenie to impreza trzeba pamiętać o kilku prostych rzeczach, które należy zrobić albo, których nie należy zrobić i wtedy będzie dobrze jest kilka stwierdzeń, że możemy powiedzieć i zawsze będzie trafiony lub będzie przyjęte to oznaka zrobienia w temacie proszę ratować natomiast jest kilka rzeczy, których warto unikać, żeby nie prowokować sytuacji albo weźmy utwór konfliktach chętnych, ale to w dużym cudzysłowie i na pewno, żeby dobrze wypaść 3, że jesteśmy w restauracji kelner podaje nam wino prezentuje prawda płyn w sam powinien czy sommelier na pewno wpływ na to, jakie te, jeżeli poda nam kolega powinien podać kory prawda że, żeby potwierdzić jeszcze skali tego korka za wszelką cenę próbują wydobyć z niego krople wina i poczucie wino pachnie, który możemy po to, żeby zobaczyć czy nie śmierdzi po prostu chorobą prawda czasem jest tak, że kary został zaatakowany przez pleśnie, która trafi tylko Raczek wywraca się to co nas nazywają pca co po prostu 2, których organizm, ale pachnie przepyszna także mistrzem zgniłe kartofle zbudują szmatą jeśli państwo było dużo nie nadążają notować będzie też na stronie wszystkie państwa, więc powołamy korek bardzo bardzo krótko delikatnie, żeby zobaczyć właśnie ten przyjemny zapach, którym wspomina, że się nie objawi powinniśmy jeszcze na korek spojrzeć, ponieważ na korki są informacje umieszczone przez producenta korek pani się zgrać ten na etykiecie dotyczy nazwa wina zostanie przez duże wina sprzed przy wysokich kwotach, ale przeważnie chociażby producent powinien być ten sam korporacyjna jeśli porównujemy totalną na etykiecie ale kto trzyma teraz to wino teraz cały czas trzyma kelner, a my oglądamy sobie korek jeżeliby jak się bierze sobie korektami śmierdzi i zgadza się to co jest napisane kiwa głową kamer porowatą pierwszą próbkę, którą powinniśmy sobie spróbować nie należy najpier w oglądamy kolor czy to już tak tak z tym, że się łapiemy kieliszek to broń Boże nie mamy go, chociaż to żadnego Stopka Zamość przepraszam łapiemy za nóżkę krótko oglądamy jak najdłuższe medytacji nad winem przyjdzie jeszcze za czas w 1000 są przeciwne jest czynnością techniczną są też są tego ile chcemy je wypieczone nadajecie dobra jest po prostu oglądamy je, ponieważ bardziej wzmocni sprawdzają czy jest po prostu czy sprawia wrażenie na dobrego kochamy czy właśnie takie powinny łatwo powiedzieć panu jako sommelierów sprawia wrażenie wino dobre lody mówiła też zwierzchnika galaretka tonie rent to nie robią albo jest mocno wypłowiałe czerwone wina mocno brunatne białe to wtedy, jeżeli zamawiamy wino młode prawda rozdały rocznie 2009 i też podaje na wino w kolorze brunatnym też możemy zakładać, że nie jest to wino dziwny jakiś wpły w na autorskie to jest, że podobnie podobnie orzekł Trybunał ściany zaś uczyniło dlatego z Brazylią proces gromadzenia, więc to jest pierwsza pierwszej syna wyglądamy po to, żeby zobaczyć czy kolor wina omawiano jedno 2009, lecz są winą, więc oczekujemy, że będzie zielono funkowe prawa i takie powinno być, że tak jest Włochami, że nie pachnie korkiem czasami potrafi właśnie wino nie wiem czy miast takich władztwo znajdowanych zapach dla 7 do pewności warto zapoznać z wyraźnie fajny ten jednak masowość to standard to jest wada, którą da się usunąć to przewiezienie dostarczy przeniesienie przypomina karafki, a nawet miesiąc po chińsku to powinno się usunąć czasami jest poszatkowana zdarza się tak słonie, kiedy nasze zabezpiecza ekspedycji ostatnie krople zadłuża powietrzne notować znajdujemy na zapas, bo właśnie tutaj jest ku, a wtedy kłopot całej serii czy n p . co się stało z butelką przeważnie aż tak w większości przypadków jest to kłopot butelki przy parkowaniu z 6 lat naczelna czy z najczęściej przyczyn przede wszystkim trzeba dach prawem serii może być przeszacowanie, bo czasami przerwanie następuje w czasie fermentacji tanku, więc cały tamci z banku uszkodzony w także fermentuje tam wiele pielęgnuje prawda tam wszelka cały czas jest dostępniejsze, więc natomiast, toteż woda fronty wasze rosnąć w niektórych przypadkach niektórych niestety nie jak wino pachnie Poles niektórzy na to fiata nazywa taką mam przygotowaną jeszcze znany z Rosą to zaś, że wynosi od marca oraz różnicy nie będzie nie mamy nut owocowych roboty takie, że żywej natury wiosną chcielibyśmy mieć naturalnej no dobrze, ale załóżmy, że skoczkiem jest HOKEJ w kość z gazem ziemnym, bo nie pachnie w takim razie jest ona przelewana pierwsza próbka do kieliszka sprawdzamy próbujemy czuję, że już nie jest wino tak jak zakładaliśmy, że będzie prawda przy czym zakładamy, że nie chodzi o to, żeby mi smakuje spodziewamy się czegoś innego w tym momencie inna historia natomiast, jeżeli jest to co chcielibyśmy dostać, ale miałem i Amelia czekano aż do polowa polega na wino przy winach białych czasami bardzo czasu naprawdę zdarza się, że polewamy niewielką próbkę środa 5 mieli trochę więcej jestem pierwszy piesza nie taka proporcja do spróbowania jakiejś stoi w restauracji czy kredensie trzynasta jeszcze tak czy inaczej, jeżeli nie ma do niego tak niewielką ilość wina białego nawet najlepiej schłodzonego to się robić ciepłe i uwagę, że powinny zbyt ciepłe tak ciemno jest taka, że do końca na miejscu nie ma też nie znoszę aż ten, który podaje może tak pomyśleć powiedzmy, że odpowiedź, że nie do końca wiemy co robię może w ten sposób natomiast na pewno, jeżeli mamy takie wrażenie warto poprosić osobę, która serwuje, żeby podać butelkę dominują po prostu z nim tak, jeżeli jest na butelkach wiem żadne dobre, jeżeli zaś po butelkę to już nie mieliśmy problemy ze Sławina przymus chodzenia przy winach czerwonych się jest takie słowa, które nastąpi takie zdanie, które zawsze można powiedzieć, który jest dobrze, czyli wiadomo, że czerwone wino zamkniętej butelce prawda panien wszystko w środku tak, ale to to wszystko jest byśmy wyciszone mały dostęp do stanu prawda między bazą wzięciem powiedzmy oddaje w naszą pracę, jeżeli dajemy troszkę planów kilku mieszające wodę kantują wina, jeżeli dostajemy to pierwsza, jeżeli wina próbujemy tak, że powiemy, że on bardzo dobra jeszcze potoczyłby się otworzyć troszeczkę rada to jest takie takie taki tekst zawsze działa i możemy równie dobrze zapytać, jeżeli dostajemy wino otwarty zamawiane do nas dziś, podążając przez przerwany w danej restauracji nie tylko wino domowe, ale czasami jest to, że nie jest obciachem być na kieliszki dobrze, jeżeli mamy to oczywiście są restauracje coraz więcej restauracji, które serwują dobrej jakości wina nie tylko wino domowe, ale też winę wobec wyższej półki prawda na chiński jest, jeżeli dostęp do pierwszych winno zostać wcześniej butelki prawda to zaś zapytam nią zaś warto zapytać osobę, która podaje wino najwyżej powie, kiedy rodziny był otwarty zawsze działa, jeżeli było otwarte dawno to co zobaczył, że woda po operacji, chyba że ktoś nie wie po prostu tak naprawdę po prostu żałoba od barmana Prada czy dotyczących miejsca piwniczki w czwartej nie ma pojęcia, które wcześniej tworzą natomiast, jeżeli wie, jeżeli dane jest otwarta to łatwo to poznam, jeżeli jest przez niego dopiero otwarta, bo wie, że jest świeże powiedzmy nie stało 34 dni prawdę w lodówce czekało na swoją kolej to też, o co poszło po wyspie przekonaniem, że to wina przekaz był otwarty wystarczy spojrzeć na nas na pierwszą reakcję RODO wyciąg, jeżeli wszystko są takie, jakie takie 2 zdania, które powiemy to zawsze odpowiedzieć, a może dowiemy tego co podniesie się dowiedzieć albo na pewno nie będziemy powiedzmy na laików może w ten sposób tylko tak troszkę będziemy już bardziej, że powiem tutaj siedzieć tak wydatki wiemy coś o tym, że to powinno też na pewno zrobimy dobre wrażenie jako szef stolika, bo to się stolikach zajmuje się takimi rzeczami, na które to osoba, która zaprasza osoba, która zamawia prawda bierze na siebie wszystkiego stosami talerzy, który zaprasza, kto inny przejmuje potem pałeczkę dowodzącego bida główny gość wyższą różni się zdarza, by ktoś ma w danym towarzystwie taką opinię prawda specjalisty to musi być osoba, która płaci nie ma co, nawet jeżeli zamówi to inny to minister zdrowia to jednak to inny próbuje to teoretycznie zamawiał płacący prawda, ale jeżeli ten płacący wyznaczy kogoś do tej roli po to, osoba przejmie wszystkie obowiązki i zbycia tego pierwszego, który zostanie przyjmie rada zrobi wszystkim przyjemność zamówi to trzeba i sprawdzi to i t d . no i oczywiście przyjmuję na siebie rolę być ostatnim przeprawa natomiast przepłacają cały czas są teraz zaprasza, ale jeśli któryś z tych momentów, czyli korek albo na spróbowanie na nie stosuje zupełnie bez obciachu możemy powinna odesłać i nikt nie może nam z tego tytułu żadnych należności naliczyć zaś, jeżeli wina jest wadliwe technicznie to absolutnie nie to ona smakuje tylko śnić, że też nie wierzy pan ma wadę to nie ma o czym rozmawiać usługa powinna obrać butelkę przynieść nową i kropkę każdy z naszym zdaniem wadliwe, a kelner powie, że pan się troszkę nie zna pan nie powinno się nie potrzebuje 800 rocznie może delikatnie zasugerować, że może to wina jest zamknięte rząd zaproponuje zaproponować dekretacji jakąś dodatkową dodatkowe czynności, które pozwolą temu zaprezentować się lepiej dokładnie czy przele w do karafki prawda, żeby ominąć na powietrzu, żeby zaczął lepiej powiedz mi się prezentować lepiej właśnie, żeby prawda, żeby te polifenole, czyli aromaty, które są za zamknięte nie rada zaczęła pracować stanem, że godnie prezentować natomiast, jeżeli twierdzimy, że wina jest wadliwe Tokaj, lecz Amelia nigdy sam tak od razu na dobranie nie ma prawa tak naprawdę powiedzieć, że jest dobra może zaproponować również inne dobra, bo równocześnie są tak bywa są osoby, które nie boją się wziąć na siebie odpowiedzialności próbę wino przed gościem rada dobre restauracje to jest tekst można spotkać słonia zachodzi ta kultura jest bardzo rozwinięta niecodzienne dla gości, że ktoś przyniósł moje wino prawda natomiast na pewno powinien zareagować na nasze zastrzeżenia, jeżeli sam nawet nie jest w stanie ocenić to powinien zabrać butelkę ze sobą do baru poprosić czy menedżera czy barmana osoby, które wg niego zostanie mu pomóc prawda i 23 osoby powinny powinno spróbować była oczywiście można krótko, bo prawda o umorzeniu jest we 2 osoby nie ma pani wójt, jeżeli jest dobre to jest niedobre na pewno na pewno też demokrację dokładnie tak natomiast, jeżeli inne dobre, ale po prostu nie smakuje tutaj naprawdę, jeżeli przyjrzymy wina po prostu nie smakuje wyszliśmy bez silnego ustawiamy siebie i restauracji kino patowej sytuacji troszkę oczywiście restauracja zaś po to, żeby wyjść naprzeci w, więc w restauracjach, które mając tego zdolność mają osoby, które są bez w jaki sposób odpowiedział opiekują się winem lub restauracji ma posłużyć się wolną politykę, jeżeli chodzi o celowanie w Nadarzynie mogą zresztą na randki po prostu za chwilkę to powinniśmy zostać poinformowani, że to wina jest cicho mężczyzna pociechą w sposób taktowny na razie to więcej jest dobrej po prostu tak jest, jeżeli nie smakuje to nie Remy drugi butelki tylko zależymy Kazimierz z karty przez pana pos, by dostrzegły nie chcemy prawda przy wyborze następnej butelki tą drogą taka też powinno być to, ale mówimy cały czas restauracjach, które wychodzą naprzeci w, a sądem różne sytuacje wiemy o tym, tak czy inaczej studio pan Tomasz Korecki Majewicz sommelier i właściciel firmy doradczej ładny konsultant trzykrotny mistrz Polski sommelierów negatywy padło pytanie Gadu-Gadu 977224444044 mają państwo pytania i też mają za tydzień poważną imprezy chcą się dowiedzieć jak dobrze wypaść co to jest w ogóle niska cena dla wina co jest niska cena wina tak naprawdę pańska sądowi na lekarza każdego dnia różnych win będzie oznaczała coś innego niska cena do winy danego zdanego kraju danego miejsca będzie zawsze na, bo w Bułgarii koszt wybudowania inaczej, czyli prawda jest troszkę inny, więc ta niska cena płyt mówi Jasiński od bułgarskiego będzie odpowiedzi niż lato mogąca mieć choćby do supermarketu widzimy ile potrafi kosztować, więc Bułgarii problem to co dobrej jakości, ale inne tanie nie musi znaczyć złe absolutnie nie musi oznaczać, jakby jak najbardziej zbliżone do wszystkich kosztów powierzchni, które producent poniósł, żeby powinna dostać, czyli tanie wina są przeważnie te, które nie mają prawa, jakby żądać za swoją obecność na półce więcej niż powiedzmy obiektywnie są warte, ponieważ nie mają żadnych wartości dodanej jakiś renomy sławy producenta samolotu to prawda bez winy tanie nie nie ma jakby definicji każdego, który stanie, które jest Zdroje wody wina francuskie 40 zloty jest tanie wino bułgarski za 10 zł też stanie jak wino francuskie wina bułgarskie natomiast taki przedział, który mówił, że są na ziemi nimi oraz najtańsze wino obecne są sporządzone oświadczenie na rynek niemiecki podać nawet na rynek Polski ubezpieczając wielkopowierzchniowe to mówimy, że wielkości 1721 zł taka średnia cena bez bicia wielkopowierzchniowe prawda sprzedaży, której mówimy może mówić o tym, winie taniec to jest ten średni przedział wino taniego w sklepie jakościowym ta cena już są gminne programy już, że mimo, że 3545 zł, a tutaj kosztuje najdroższe wino na świecie aktualnie 250  000 USD za butelkę 250  000 USD za butelkę co to za winy tu sza analityk w 1907 rok znaleziony na dnie Bałtyku w Finlandii wypity przez 4 własnych obywateli Rosji w Petersburgu w hotelu, który kupił tam butelkę oni od hotelu natomiast taką chyba naj, ale oni byli świadomi tego nie było także ten szampan przykład był w lodówce, która nie wyjęli automatycznie zostałem nabity do rachunków wielkie wielkie wydarzenie do tego czy rozprawa w 2 w pełni przygotowane, a nie do czegoś topili czy po co były myśli do siebie raczej przede wszystkim natomiast z takich dni, które na coś są najdroższe, które są pojawiają się regularnie na rynku to oczywiście wszyscy słyszeliśmy Petru prawda po prostu petros kosztuje niebotyczne kwoty, ale trzeba pamiętać oczywiście melomana Conti to jest chyba najdroższa butelka ukazujące się regularnym tegoż mówimy o kwotę kilku tysięcy euro za za 1 butelkę wina, czyli cena wynika jeśli byśmy połączyli te kilka czynników kosztu wytworzenia wina przede wszystkim, czyli cena zakupu ziemi cena pracy, które wkłada nasi pracownicy maszyny urządzenia wszystkie prawda cena oczywiście to też marketing to też jest renoma danego producenta wiadomo, że to do siebie te nie są do tego nie kosztem 6000 EUR budek, dlatego że tyle kosztowało wyprodukowanie tylko, dlatego że są towarami luksusowymi jest bez samych Indiach 105  000 000 osób, które mają 10 minut dolarów tak butelek 600, więc jak USA jest dobra luksusowe jego cena nie jest uzasadniona nie trzeba już tego, że ktoś jest w stanie tyle za to zapłacić tradycja też swoją cenę oczywiście część nich za ich za spełnienie wielu z nas jest w stanie zapłacić za wino chilijskie zarówno przez argentyńskie czy australijskie dajmy na to 500 zł 300 zł naszych dusz, żebyśmy myśleli nawet bardzo długi czas w wezwaniu do pana czy centrów no byłoby się zdarzyć tak są takie są takie okazy, a jeżeli kupujemy wina barolo Bordeaux Burgunda to rząd nas to 300 zł 500 zł czujemy się, by od razu, że przekonanie kupujemy dom kupujemy, ale jeśli jest większe uzasadnienie żądania rada za wszystkie lata tradycji za to chwała za to całą otoczkę te wszystkie generacje jest jakaś pewna, że to jest coś Krystyna jest obowiązany dokładnie 2 co znaczy, że dla wina jakiś dobry dziś rok był dobry to był dobry rok dla wina dobra nowina czasami jest tak, że Boże zdarzy jest wszystko jak trzeba czy niema przymrozków ani mocnych wiatrów kiedy, kiedy wznowiona teraz zaczynają porządkować siadała poza świat prawda wczesną wiosną, kiedy potem jest piękna pogoda delikatny wiaterek jest słoneczko świeci od czasu do czasu deszcz spadnie, kiedy są zbiory już tylko słoneczko słoneczko świeci jak to zrobić wino słodkie to taka jest delikatna jest przejawem zbioru prac pokryte czerwoną pleśnią jest tak pięknie słucha od czasu do czasu jakoś tak naprawdę poranna Rosa 62 na treść rozwija winogrona nigdy nie wszystko idealnie na zawsze tak jest chociażby ten rok rada wystarczy wspomnieć takie jak mamy aury już wiadomo, że nie zaś nie zawsze będzie uznać na pewno nie wszędzie będzie udane, choć polscy winiarze na pewno mocno ucierpieli prawda na południu wszystkie powodzie i te dary czasami także rocznik jest po prostu słaby, czyli leje działa na wszystkie wina czy z dniem dla czerwonych może być lepiej dla białych gorzej w zakresie hurtem źle źle poszło to znacznie jest tak, że każdy winogron każda zmiana winogrona ma swój czas wzrostu ma swój czas dojrzewania ma swój czas zbioru i swoje potrzeb, jeżeli chodzi o klimacie, żebyśmy sobie nie planowali dajmy na to to jemu gotowych będzie wszystko zresztą to się zepsuje albo dni albo nie rośnie kapryśnym Waldek natomiast możemy sobie dajmy na to też brzegu kabiny zmienią, bo sędziwe albo Melo te winogrona są troszkę bardziej powiedzmy tak odporne na te na temat Hardy tak, ale tak natomiast kluczowe są zbiory przede wszystkim wtedy, kiedy przyjdzie czas zbiorów pada tu jest miesza tragedię, jaka może być, ponieważ winogrona wtedy są osoby jakości prawdopodobnie jędrne świeże mocne nasycone co chroni czasami ale, ale przede wszystkim sprężyste prawda, kiedy pada deszcz potem do pięt takie wino wydają się, że coś tam jest tak w środku coś takiego mokra i zielono zrzucenie co było wcześniej mokry czasami jeszcze inaczej może być bardzo gorący rocznie taka słynna patelnia jak 1 z rocznika 2003 całej Europy grało wrzało jak technik i poczuć tak tak tak takie roczniki to dla winiarzy nie jest błogosławieństwo tak wcale tak nie jest, ponieważ plany są dużo niższe, więc wina muszą być odpowiednio droższe wina są przepis ten wspaniały nasączone wyższe alkohol mnóstwo smaku w porównaniu do klasycznego prawda rocznika natomiast sam rozmiar produkcji wymaga podniesienia cen też wymaga większej pracy na tym nagrodami będą nie przesadzić prawda, żeby to wszystko jakoś ogarnąć, żeby nie wyszło na jakiś marmolady drewniane i t d. a 3 strony takie wina czy Dawid, które mają przy pięknie rozwijać butelkach, które mamy czekać latami to taki gorący rocznik jest bardzo fajnie, kiedy chcemy wypić wino młode, bo od razu pani nas dużo bardziej miękka schody takie smaku prawda, ale traci na tym może złożyć to ile prawdy w tym określeniu, że wino im starszy tym lepsza gier niewiele z mężczyznami też takie zwrócę się nie, mówi że starsze raczej coś jest różnie bywa bardzo tak musi o tym, pocztowcy natomiast, jeżeli chodzi o in starszy tym lepsze są każdy ma swój wiek, które powinno zostać wypite za sposób góry określony to jest możemy założyć, że model nie mam sobie nią prawda takie rzeczy oznacza dajmy na to sławę są popularne win to sami, które są w większości przeznaczone do tego, żeby tych samochody ten 0203 . rok tak naprawdę to jest taki najlepszy mamy każde wino ma swoje taki, że na swoje wzgórza jak to mówi tak bądź kielczanie bez niej swoje apogeum to jest moment jest najbardziej warto otworzyć mu wtedy zaoferuje najwięcej rata pogląd dla wina lekkiego typował policzalne zwykle najprostsza to jestem przecież życie powiedz tak, a podium dla rola też różne zależy to rola zostały produkowane mamy do czynienia z tradycyjnym winiarze czy winiarze nowoczesnym załóżmy, że mówimy o tradycyjnym prawda to takie barolo w wieku 5 lat jest brzydko nazywane konsumowanie takich bardzo bardzo tradycyjne w wieku 5 lat to jest taka czynność troszkę zbić do pedofilii, bo to w jego środku posesję tak napra w jeszcze niczym dopiero się urodził tak naprawdę zaraz po 50 lat bardzo proszę będzie Super będzie coraz lepiej bardzo potrafili trakcyjne bardzo potrafi przeżyć dekady, ale takie dziesiąty rok życia dla tradycyjnego moro systemową, kiedy powinna być pita jest dobrej kondycji bardzo, kiedy możemy bardzo twardą wodę modelowa to taką, że można ją rzuci prawda panien smaki są dosyć proste bardzo intensywny, ale proste natomiast, że mamy troszkę czasu, żeby to wino się rozwinęło tam pojawić się wszystko kwiaty jakieś zioła krajobraz wagonu po co jest w środku jak przechowujemy takie wino na stojąco leżącą po skosie jak to wygląda wszystko zależy też czasem z postępem osiągnięciami mamy coraz więcej tory, że powinna być bąblami na szyjce, że powinna być całkiem płasko chyba rzeczywiście wersja z Bogiem w szyjce jest do rzeczy powinno być przechowywane w pozycji leżącej oczywiście mówimy o winach, które powinny leżakować w ogóle to jest zdecydowana mniejszość czy te, które są wszystkim zamknięte korki naturalne powinno leżeć w pozycji prawie, że poziomej natomiast skarżył to co mamy takie puste miejsce Protasiewicza, więc najlepszy najlepszy ułożenie jest wtedy, kiedy kolej dotyka wina i korytka powiecie człowiek pod lekkim kątem miały też taki moment, kiedy jest na wyspie w jakiej części prawda dotyka kory odtajnione na górze mamy tę bombę z powietrza pozwala to wino z 1 strony sąd sąd ten korek nadal będą cały czas nasączony sprężyste, żeby nie wyższych, a zawieszone loty do środka powietrze, które w sposób na tyle, żeby wino się zmienia opowieść jest w niezbędne do tego, żeby wdrożyło, żeby się zmieniał w środku, więc możemy założyć jest to idealne położenie niech to będzie natomiast wino zamknięte korkiem mielonki zamknięte korkiem tak jak w codziennym obecny z silikonu wino zamknięte nakrętką nie ma sensu tak naprawdę korzennych oczywiście trzeba od razu powiedzieć, że nowe rodzaje zamknięć czy nakrętka czy olej silikonowy to nie znaczy, że mamy do czynienia z węzłem to są tylko jasny klarowny sygnał winiarzy, jakie wina sprzedają, czyli bardzo uczciwe z ich strony najeść się co może być, bo jeżeli koszt wyprodukowania wina butelki wina wezmę 3 EUR tak tyle kosztuje, tyle że teraz mniej docent sprzedają się do tego korek za euro piękne z 1 kawałka droższy od winy matką boską 14 ceny no to ekonomicznie nie ma to żadnego uzasadnienia no powiedzmy jakoś tam jest jakaś prawda Stali się system jest lekarki żądamy tego co tak trochę KON trochę oszustwo można można założyć dobrze, że pan wyjaśnił właśnie tutaj chciałam mądrzej obozie jak można nakręcone winno mieć zakręcone to jest najlepszy pomysł tak naprawdę głodni są zakrętki z metalowej jest jeszcze korek szklany taki pomysł to następuje zakrętki metalowe metalową szklanych, żeby tak jak w konia znajdziemy tory od lat w tym kształcie z sylikonową wszelką co niektórzy winiarze twierdzą, że potem zawzięcie wino oddycha potężnym korkiem tak czy inaczej, ale to czy jednak nie aż tak dobrze jak salwinia związani z producentami tych korków pewnie nie są liderzy, którzy znacznie do końca to taka niosą winiarze którzy, jakby nowiu ten rodzaj zacięcia tutaj jakby Niemcy Austria przodują w tym szklanym korku drogowym świetne wina, które potrafią może ewoluować naprawdę natomiast na pewno, których ściany nie daje też takiej możliwości wino jak jak korek 1 kawałka natomiast takich zajęciach zakrętkę betonowa jest jasny sygnał od winiarza słuchać zrobią wino one gotowe nie zrobił zmieniało ona nie potrzebuje się zmieniać tak chcę, żebyście kupili tak jest, żeby otworzyli dzisiaj jutro pojutrze oczywiście te osoby, które mogą czekać długo mówił o tym, rok 234 prawda od momentu produkcji, ale sami naprawdę są wysokiej jakości bardzo kosztowne produkty, które zamknięto nakrętką scena przede wszystkim, że wino jest produktem skończonym opuszczają winiarnię oraz sylikonowe jest jeszcze, kto również przykładem już nie produkt jest gotowy tylko, że produkt miny, które mają w środku jest wypić w ciągu 3 ma 4 lat od momentu zbioru, dlaczego korek naturalny prawda Puszcza środkiem 8 latach, czyli Czech nie wysycha i przepuszcza wino wlewa nam się szokiem korka, ale skoro silikonowy Puszcza bokami, którzy krótko mówi, czyli po 4 lat po prostu zaczną wysychać i traci sprężystość i powieść zaczyna dostawać bowiem między 8, a aż to jest coś co pojawiło się, że France we Francji już parę lat temu tak naprawdę Talex z Kanady korkowe, czyli zamiast uczestnikom wewnętrzna Skorka pozwala to, że strony dobrze przylega z 2 stron przepuszczać powietrze jest taka ciekawostka zobaczymy może będzie coraz więcej coraz więcej tego co jest takiego typu zajęć na pewno wynosi połowę coroczne kapsle normalny metalowe kapsle one na pewno w tej chwili wpłynęły na lokalnych Justynie żony zbezczeszczenie o tym jak się nie myśli mówi za 1,5 EUR lokalne, które ma być wypite do przez turystów, ale przez miejscowy do tego żeby, jaki jest gorąco prawda na potrzeby Roztocze zamiast wody słuchacz pyta bardzo konkretnie dobre wino do 50 zł to nawet nie ma znaku zapytania co taki rozkaz bardziej fakt dobre wino do 50 zł można zacząć wymieniać to wystarczyło, czyli nie jest trudno absolutne spełnienie trudne w Polsce jak wygląda nasz rynek Winiarski jesteśmy dobrze można na producentach ta wygląda czy jesteśmy dobrze generalnie uczymy się generalnie mamy pod górę coraz mniej, a i to jest dobrze by odchodzą powoli jak z nimi bzdurne przepisy przepisy sanepidu, które dotyczyły polskich winiarzy produkcja wina przez nich coraz z bardziej przypomina cywilizację, czyli sprawy fiskalne prawda Laboratory dalej jest coraz więcej zapaleńców, którzy chcą mają czas albo siły albo po prostu pieniądze na to rada są one własnych duże firmy, które też zaczynają się bawić taki powiedzmy mecenat takim jest przedsięwzięcia wystarczy spojrzeć na nasze największe firmy wiedziało co jest tak natomiast jest pewna grupa winiarzy w Polsce, która po prostu w tym całym, jakby naszym piekiełku, które do tej pory mieli radzą sobie w sposób, który trzeba po prostu pogłaskać pochwali przytuli ci żeby, żeby trzymali fason, bo to co robić w takich warunkach z takimi możliwościami finansowymi, jakie mają to po prostu scenka opada masakr jest na Zachodzie, żeby do kilku przykładowo wymienić na Zachodzie czy żona górskim słynny mamy kilku winiarzy, którzy są świetnie w sklepach możemy dostać Lecha worka jego wina z różnych szczepów czy krzyżowe, czyli klasycznym biorąc posiadane chociażby to są naprawdę wysokiej jakości tanie wina wysokiej jakości jak na Polskę są wina wysokiej jakości normami jakości wina, któremu się sprzedawać na rynku europejskim jest jak Hugo boss, które założył, więc celem Góra Zieloną Górą zbiera winogrona w Polsce wywozi z zagranicy ta prezentuje przewozi do Polski sportem, bo zakład taki winno spędzać z takim zespołem, ale słonie, a w sobotę nasz największy rejon to oczywiście Romana myśliwca ojca guru wszystkich naszych wina rzeczonego roku i t d . a mamy też Marcina Łochowskiego, który na co dzień pracuje w Warszawie prawda po pozycję ma wysoką dużym koncernie, ale skończył SGGW ma zapał małe winnice pod lasem teraz nowe nasadzenia w Sandomierzu na ziemiach rasowych coraz lepsze wyniki też wina, które możemy kupić sygnowane ręką, a mój idol to ktoś bardzo, więc ja to co ten facet potrafi zrobić to w ogóle o taką, więc zbudował teraz 3 hektarową przez latają formował pierwszą w Polsce winnice tarasowe zobaczę 3 tygodnie temu Piemont cokolwiek wszystko to są to właśnie tam ta może jechać jasne to samo zobaczyć mamy dosłownie Minutka muszę pana o to zapytać Chińczycy ostatnio wychodzą na przód we wszelkich dziedzinach krótko tak czy nie mają szansę kiedyś wyprzedzić jakości, a jakość jakość kiedyś się nauczą jak z przyzwyczają jak to instalację tutaj to daje przyjęto naturalnie robić ani za po prostu najnowszą technologią powiedzmy taki to panie tak bardzo dziękuję ja również dzięki moim państwa gościem ekspertem był pan Tomasz Korecki Majewicz sommelier trzykrotny mistrz Polski sommelierów i właściciel firmy doradczej była konsultant Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WIECZÓR RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

40% rabatu w zimowej promocji TOK FM. Nie czekaj - zdobądź swój pakiet "Aplikacja i WWW" z solidną zniżką, aby słuchać wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!