REKLAMA

Smacznego kasztana...

Kuchnie świata
Data emisji:
2008-09-11 07:30
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
37:06 min.
Udostępnij:

O jesiennych inspiracjach kulinarnych Cezary Łasiczka rozmawia z Justyną Bednarek z miesięcznika "Kuchnia"

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
radio TOK FM pierwsze radio informacyjne wieczory w radiu TOK FM Cezary łasiczka kuchnie świata dzisiaj jesienne inspiracje niezwykłymi owocami w kuchni m. in. kasztanami, że mimo i filmową studia Justyna Bednarek z miesięcznika kuchnia tam bardzo serdecznie dobry wieczór dobry wieczór państwu dobry wieczór panu podobno jak głosi dawna komunistyczna propaganda poprzez film szpiegowska tak najlepsze kasztany są na placu Pigalle na niestety nie ma tam kasztanów ani 1 ani pół Rozwiń » jestem bardzo dużo różnych ciekawych rzeczy, ale kasztanów tak nie widziałem w tym roku byłem na placu Pigalle i tak jak mówię mnóstwo ciekawych rzeczy kasztanów nie ma mnie natomiast udało zaobserwować smakowite kasztany na różnych placach ziemskich to prawda, dlatego że takimi 3 krajami, które najwięcej uprawiają kasztanów i no wprowadziły je do swojej tradycji kulinarnej czy to te 3 kraje to jest Francja to są Włochy Portugalia na i tam rzeczywiście tak to są tacy można powiedzieć potentaci rozplanowano tak jest, chociaż oczywiście i w Niemczech jest trochę jadalnych kasztanów i również w Rosji muszę panu powiedzieć rosną kasztany, o czym się niedawno dowiedziałam, a zawędrowały tam za sprawą ni mniej ni więcej tylko armii napoleońskiej, która zabrała je po prostu ze sobą i jakoś tam po drodze im powypadały podobno właśnie z tych napoleońskich kasztanów są dzisiejsze jadalne kasztany w Rosji ja rosyjskich Stanach wiem jest nam te rosyjskie kasztany z literatury natomiast może znacznie od wyjaśnienia, bo pierwszy raz, kiedy spotkał się właśnie z kasztanami to, bo też książką szkodach, jakie kościelnego rosyjskiego Radzieckiego młodzież 2 i pomyślą sobie wołał fajnie w tej Rosji jedzą kasztany u nas rosną spadają robimy z nich jakieś tam różne ludziki krowę krowę tak tak dalej, a tam sobie jedzą, ale co przecież jak to może być tak jak też walczyć wszystkie przeżyłam taki eksperyment nieudany próbę zjedzenia kasztana pod wpływem lektury maleńki czarownicy, ale jednak jeśli się raz zobaczył te kasztany jadalne NATO ta różnica jest dosyć oczywista po pierwsze, wielkości te jadalne są mniejsze najczęściej niż te nasze, z których robimy krowę powtórek kształt on jest dosyć regularne ataki sercowe waty one są tak taka jak były skargi, gdy dana można powiedzieć z drugiej tak duży spłaszczony orzech Laskowy o coś takiego tak tak można to porównać do orzecha laskowe go no i poza tym oczywiście poddane obróbce termicznej, a ten miał, że tylko kasztan niejadalne zmieni się w paskudną re 1 niczego to niepodobne natomiast ten zawierający dużo skrobi bardzo przyjemnie setki słodkawy kasztan jadalny, który również jest dużo młodszy pana gry wzięli co sprawdziłem sur wstanie surowym nadal nam takie coś z oka w posmaku konsystencji słodkiego ziemniaka lekarz otwarcie troszeczkę czy takie twarde słodkie ziemniaki twarde słodkie ziemniaki tak nie no to jest dużo lepsze dużo bardziej wyrafinowana też ma dużo więcej sprytnych, a może nie dużo więcej równie wiele sprytnych zastosowań kulinarnych co tradycyjne ziemniaki może ja powiem, bo z tym może być kłopot w jaki sposób przygotowujemy takie kasztany, które coraz częściej pojawiają się w takich legalnych supermarketach w dużych miastach na razie Eli nie musi już panować kawiorem ani zagra tylko możemy to, że metody ani sami zaszpanować kasztana tak jest te kasztany są właśnie w tych lepszych supermarketach w jaki takich mniejszych sieciach luksusowych supermarketów, a także na niektórych targach np. ze zdziwieniem na moim ukochanym Targu na wolumenie ostatnio widziałam kasztany obok pomarańczy jakiś tam innych rzeczy, które handlarze sprowadzają były także kasztany mając te kasztany, żeby można było je podać wraz z kieliszkiem wina popołudniowym lub wieczornym gościom należy najpier w naciąć, a później wsadzić do pieca to na cięcie jest konieczne o to, żeby one nie eksplodowały pod wpływem wysokiej temperatury, bo nam z postacią piekarnik, więc wystarczy nacięcie wsadzić do pieca na jakiś 2030 minut natomiast jeśli chcemy je ugotować do innych zastosowań kulinarnych nie do takiego jedzenia to najpierw je również nacinamy gotujemy przez 5 minut w wodzie z odrobiną oliwy, a później wyjmujemy troszkę studzimy obieramy z twardej łupiny jeszcze przez 20 minut gotujemy na opóźniony już się nadają do użycia rozmaitych potrawach ja osobiście najlepsze kasztany, jakie jadłam najlepsze kasztany, jakie jadłem trafiły mi się w miejscowości banie radzi 150 km od Rzymu tam były one pieczone były pieczone w piecu opalanym węglem drzewnym nie wiem czy to miało wpły w na smak kasztanów, ale naprawdę były one boskie może powiem pół słowa o tym, badania lecz, choć nie jest to program turystyczny, ale jest coś tak cudownego, że jeśli ktoś nie trafił i nie ma się do konia lecz, więc to jest w Lacjum to 150 km na stronę na północ południe północ na północ tak ministranci to lekcja tam też tak tak trochę trochę oszukuje, bo tak naprawdę tak naprawdę nie jestem pewna rzecz to jest kierunek północny czy północno-wschodni, ale mam nadzieję, że nasze inteligentni słuchacze szybciutko wrzucą to sobie gogle sprawdzą tak o sobie to natomiast jest to fajne, dlatego że mieli miejscowość liczy 15 mieszkańców i z tego co zauważyłem to głównie zajmują się ani pieczeniem kasztanów i utrzymywaniem miasteczka w czystości dla amerykańskich japońskich turystów tak albowiem, albowiem pod koniec lat dziewięćdziesiątych panią Radzio ukazało się w 1 z popularnych amerykańskich przewodników turystycznych, a to na pewno dlatego od tego czasu właśnie wtedy podano do tej do tych Stanów czerwone wina nie wiem, jakiego szczepu, ale też było rozkoszne staruszka w chustce na głowie lała do kubka wina i podała nam pieczone te pieczone kasztany natomiast mistrz Adam Chrząstowski, który dzisiaj również kasztana rozmawiałem poleca jako akompaniament tych kasztanów aromatyczne białe wina n p . Pino grać o albo riesling jezdni tak wiele inaczej nie przez rodziny różne są relingi czy tak jest taki generalny też, więc w Gnienie na niej listing nie jest słodki to lek. Fontana di Papa skoro tam jesteśmy w tym rejonie liter, bo to oni rzut beretem do fiaska, więc mówimy, iż lokalne wynika no dobrze czyli, a kasztany gotowane, bo skłania pani gotowana to gotowane tego towaru no to nie do jedzenia takiego same w sobie tylko do wykorzystania w potrawach n p . do zupy Kasztanowej, którą można po prostu tak zrobić rzesze gotuje kasztany w rosole skóry z dodatkiem, jaki takich warzyw typu seler port cebula przyprawione ciasno okien dodają kasztany dlatego kasztany kasztany w przewadze to się przeciera może być tak można dodawać do mięsa n p . do kartki, że na zagrożenie szybko na dzień i farszu takie pokrojone kawałki kasztanów tak jak się czasem dodaj orzechy rodzynki również kasztany świetnie się w tej roli sprawdzają, ale też po prostu no i uduszona razem z mięsem podane trochę tak jak Jarzynka i to zarówno do białych jak i do czerwonych mięs bardzo są dobre oczywiście mają bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle cukierniczym robi się z nich mnóstwo deserów piecze się ciasta robi się kremy podaje się sporo w formie zmrożonej także naprawdę na wszystkie możliwe sposoby wytrawni jako Jarzyna i dodatek do mięsa jako zupa są Super czy u nas kasztany jeszcze nie są niedoceniane w pełni na niedoceniany, chociaż już jest coraz więcej na rynku takich na wpół przetwarzanych kasztanów, które możemy wykorzystać te rozmaitych nietypowych dla nas dań Radia TOK FM pierwsze radio informacyjne Cezary łasiczka audycja kuchnie świata w studio pani Justyna Bednarek z miesięcznika kuchnia rozmawiamy na początek zaczęliśmy kasztan ach, wspaniała pani o tym, że w Polsce jest wiele kasztanów przetworzonych dostępnych takich osób zdecydowanie łatwiej osiągalne niż te prawdziwe kasztany w dodatku można je kupować przez cały rok w odróżnieniu od tych nieprzetworzonych i tutaj rzeczywiście ta oferta jest bogata coraz bogatsze można powiedzieć, dlatego że mamy i takie kasztany już ugotowane w puszce takiej i lekko solnej zalewie, które można dodawać do mięs przy okazji pozwolę sobie wspomnieć, że w październikowym numerze kuchni mamy fantastyczny reportaż ludzika Lewina z Francji departamentu ARD się w masywie centralnym, gdzie właśnie kasztany są uprawiane i ludzi Levine, który jest wybitnym znawcą kuchni francuskiej ulicę Kasztanową wybitnym kasztanowce tak jest zamieścił wiele ciekawych przepisów o własnych na na kasztany o tym nie będę mówić powiem o innych rzeczach, więc te kasztany, które można kupić w puszkach mogą mieć solną zalewę mogą być kasztany na słodko również w słoikach albo w puszkach jest dokupienia taka pulpa Kasztanowa to znaczy ugotowane kasztany przetrwa przetarte takie purée bez żadnych dodatków smakowych są kasztany w postaci słodkiego musu takiego już gotowego do jedzenia albo do dodawania do deserów, a także, z czym najmniej ludzie potrafią się obchodzić jest mąka Kasztanowa jeśli zaś śniegu jak takie półprodukty widza, bo nigdy nie wiem, że to należy po prostu ścinać tak na no tak powiem z puszki można bezpośrednio z Polski może jakimś przednim wyłożenie na talerzyk czy też coś tam z tym robić co robić ja na tę po prostu to jest dla ludzi, którzy rzeczywiście kuchnią interesują wyszukują jakieś takie poważnie no tak to dzieje ja teraz panu powiem w jaki sposób można wykorzystać krem z kasztanów ten słodki jest to tak łatwe nawet dziecko może to zrobić tylko 2 miesiące one są dosyć duże, bo ma z tego co pamiętam, bo specjalnie przyszłam przed programem się po sklepach, żeby zobaczyć, jakie są gramatury co tam w ogóle jest, więc one są takie 250500 g no właśnie tyle półki takiego kremu z kasztanów wystarczy do zrobienia po prostu rewelacyjnego francuskiego ciasta czekoladowo Kasztanowego taką niecałą połowę mniej więcej tabliczki czekolady serowej lub gorzkiej to wszystko jedno należy rozpuścić jest taką samą ilością, czyli około 120 g masła następnie się to studzi daje 4 całe jajka daje krem z kasztanów naprawdę ta robota polega wyłącznie na mieszaniu wlewa się do formy i zapiekać mniej więcej pół godziny 180 stopniach i wychodzi taki lekko wilgotny przepyszne fantastyczny deser, który każdy kuchenny debiutem wykona właśnie te pół godziny takiego samego przecieru możemy też zrobić deser naziemna wtedy będzie nam potrzeba tak mniej więcej pół szklanki może troszeczkę mniej bitej śmietany, którą trzeba wymieszać no wystarczy 12 łyżek tego słodkiego przecieru każda nowego do tego przecież każda, nawet jeżeli wolimy takie ostrzejsze smaki możemy dodać parę kropli jakiegoś koniaku Francuzi dodają Armenia ku jestem przecież wymieszany z jakimś alkoholem do tego bita Śmietana 6 Białek, które musimy ubić na puszystą pianę taką sztywną wraz z odrobiną cukru Otóż zależy od wyczucia jak walim czy bardziej słodkie czy nieco mniej słodkie, czyli białka ubite z cukrem to jest nasze Białek 30 g cukru i znowu mieszamy te wszystkie składniki bitą śmietanę kremówkę stanowy pianę z Białek z cukrem i zamrażamy to przez całą noc w zamrażalniku to znaczy trzeba przygotować w przeddzień tego wielkiego przyjęcia, na którym zadziwił wszystkich narażonym kremem kasztanowym sekundę przed podaniem sadzić tę formę w ciepłej wody wyrzucić na talerz na jej wszyscy mdleją z zachwytu nawet jeszcze nie spróbował się nawet niezła gra, bo nie próbowała się taką rzeczą, którą rzeczywiście narobiłem parę razy i może powiedzieć, że udaje się bez pudła i są ciasteczka kasztanowe z kolei do tego wykorzystujemy te kasztany jadalne takie no cały, czyli że takie, jakby jeże to znaczy też możemy zrobić to upieczonych lub ugotowanych kasztanów był skany chodzi o to, żeby mieć miękkie całe kasztany przecieramy je sam sami Napieraj to muszę powiedzieć, że z gotowego krety jakoś nie bardzo chce wejść, więc trzeba zrobić samemu dodać do tego do takiej ilości obecne 30 g 2 białka surowe kolejne 4 białka trzeba ubić na pianę zresztą kasztany lubią tak Witek białko tak tak akurat się składa, że to, że to dobrze spaja dobrze jakoś się dobrą tworzy konsystencję wtedy, czyli tak przetarte kasztany z białkami pianą z Białek to wszystko mieszamy ze szklanką cukru na 30 i lekko 1 szklanka cukru i składnie i zmierzamy to powstaje taki ciasto porcję wykładamy na papier do pieczenia do piekarnika na mniej więcej 1015 minut to z 80 stopni tak jak większość czasu mamy 3, bo mamy takie ciasteczka, o których gdzieś się wyczytałam, że jest stara włoska receptura z szesnastego wieku także można jeszcze robić wrażenie właśnie rządzi nowością ośrodka zostały nam się jeszcze 16 c, gdzie wojska zostały szesnastego lub wędzone z muzealnych rany badania, lecz tak kulinarną tradycję będzie a gdy wspomina pani o mocy co Ano tak no właśnie im to samo można na świat można upiec bananowy chleb naczynie badaną ramę nowego pewnie nie, ale prawda latem już tak ważnych każdy nowy chleb na to, że też nie bierzemy oczywiście samej mąki Kasztanowej tylko mieszamy ją zrazu ową raczej z rezerwą niż sprzęt ten lepszy w takiej proporcji mniej więcej jak 1 do 4, bo taki solidny fajnych Chlebek wyjdzie, jeżeli użyjemy 400 g mąki razowej i 150 g mąki Kasztanowej reszta dosyć tradycyjnie na tę w sumie 550 g mąki trzeba wziąć około 15 g drożdży piekarskich, które tam rozrabia odrobiną wody z cukrem, dodając szczyptę mąki razowej, żeby one tak zaczęły pracować późniejsze dodaje do mąki wraz z 13 l ciepłej wody, czyli 330 ml miesza się to aha zapomniałem odrobinę soli, ale wszyscy wiedzą, że należy do chleba dodać szczyptę soli, by chyba, że ktoś nie lubi widać też nie lubi wyrabiamy to odkładamy mniej więcej na 2 pół godziny, żeby często podwoiło swoją objętość najpóźniej do 180 stopni mniej więcej na pół godziny do 45 minut to zależy, jaki mamy piekarnik czy termo obiegiem czy bez tę mąkę Kasztanową również można dodać do ciast właściwie przede wszystkim wydaje się do czasu, bo ona sama w sobie ma taki Karmel skokowo orzechowy posmak czek nadaje ciasto tak tak Karmel kawa orzechowe poznacie także świetnie pasuje do takich ciężkich esencją realnych ciast czekoladowych n p . albo do tortów orzechowy właśnie tak mi mówił wspomniany pan Rostowski, że on używa tego tej mąki Kasztanowej do czekoladowych czas przede wszystkim, że to jest fajna ta tak dodaje interesującego posmaku zaczęła bardzo wcześnie no tak myślę, czyli kasztany odkrywamy kasztany tak mam nadzieję, że już trochę odkryliśmy Mateusz takim apelem z apelem zwracam do naszych słuchaczy odkrywamy kasztan kasztan nowym Narodowym warzywem lub owocem Polski ludowej no np. można go też łączyć z innym fajnym warzywem np. z moją ukochaną Gdynią, jeżeli zrobimy zupę dyni zupa z klasyczną bazy nie jest przepyszne jest łatwa do brania marynowana dynia marynowana albo pod smażone z bekonem kasztany właśnie ugotowane najpierw albo wzięte z puszki już mi krótkie podsmażoną na bekonie wrzucane do zupy dniowej, a ja jeszcze penetrując każde nowe rewiry zobaczyłam przepis taki, gdzie się tę zupę dyni z kasztanami serwowało wydrążonej dyni to jeszcze pewnie na halę in, a co mam dużo można zdobyć Gdynię albo na wszystkich świętych wszystko jedno jaką, kto tradycję ma to być może zrobić co zechce na halę Inter trzeba będzie je w Gdyni zrobić dziurę wtedy by nam zupę wyciekła, więc w ważne i z okazji innych radosnych świąt dobrze w takim razie proponuje króciutko muzyczną Inter Duda i porozmawiamy o innych nietypowych czy może o innych diwa dziwactwa, które też chcemy popularyzować tak, żebyśmy za parę lat już tylko same dziwactwa jeździć tym kraju wreszcie odstawili te wszystkie golonki albo jak nam Rosjanie odetną gaz będziemy mogli każda, aby jeszcze silniejszym te wszystkie rzeczy, które rosną dziko położona przy tak opiłki przerabiać na paliwo choćby będzie z pewnością ekologiczne wieczór w radiu TOK FM Cezary łasiczka studia Justyna Bednarek miesięcznika kuchnia rozmawiamy dzisiaj o różnych dziwact w ach, wcześniaka Stanach a, a teraz innych rzeczach takich rzeczach tylko owocach takich trochę nietypowych, chociaż stosowanych w kuchni od dawna, bo znowu, przeszukując książki kulinarne trafiłam na bardzo stare przepisy odnoszące się właśnie do tych dziwact w, o których chcę powiedzieć to, o czym nie wiedziałam dowiedziałam się z tą wiedzą z państwem z przyjemnością się dziele jest fakt i jadalności owoców berberysu pan jak wygląda berberys Weber znam tylko jakieś opowieści bądź są takie wzrosty to moim to nie te są to ich ozdobne krzewy one w różnych gatunkach występują mają różnej wielkości listki różnie czerwienieją bądź stają się pomarańczowe właśnie w okolicach września, ale wszystkie dostają wtedy czerwonych ślicznych owoców naruszeń tak nigdy pan jechał kiedyś Wisłostradą na początku ulicy Krasińskiego czy zjeżdża z Wisłostrady Krasińskiego w takie ładne rozłożyste tereny zielone i one całe to, odkąd pamiętam, a pamięć moja sięga 30 lat wstecz są pokryte berberys sami najrozmaitszymi widok o tej porze roku właśnie teraz wczesną jesienią jest zjawiskowy 1 z ładniejszych roślinnych widoków Warszawy one się po prostu mienić wszystkimi kolorami Tęczy na teraz jeszcze dowiedziałam się, że ich owocom czerwony czerwonych malutkich oczyszczonych z szypułek można wykonać bardzo smaczne i zdrowy i polecany na zimę sok ciekawe czy można podawać z kasztanami no ten sok pewnie można mogę powiedzieć jak taki sok wzrok sposób proszę Otóż trzeba te owoce i zagotować w naszych słuchaczy czarnoziem na Wisłostradę tak i obsługują berberysy no ale trzeba je zagotować tam odrobinie wody, żeby nieznacznie pokrywała odcisnąć pozostawić na noc, żeby tak ładnie to się od co dziwiło ten wywar, a później jest taką objętość jak ma woda dodać ilość cukru i objętościowo też musi zgodzić się gotować i są gotowe i ciężkie zimowe miesiące jak znalazł dla niego sok dodać trochę, że drożdże z pewnością wyszłoby coś się coś wyszło coś deweloper adresów kraju rysów czemu nie zna, więc o tym nie wiem natomiast wiem, że nalewkę czy też no no tak nalewkę można robić jarzębiny, która jest już lepiej udokumentowana w naszej świadomości jako coś co można jeszcze, żeby na 1 pod postacią o chciał powiedzieć chyba wina, ale nie chodziło o jakieś takie konfitury bardziej i tak, bo one właśnie bardzo często są przetwarzane właśnie zmieniane dodatek do mięsa albo dodatek do herbaty jeśli ktoś lubi konfitury od tego, dlaczego ma być ten dodatek do mięsa czy do konfitury zależy zawartość cukru jest po prostu smaży cukrem normalnie tak jak każde owoce jeśli mają być do mięsa można dodać do tego goździków takich rzeczy jakiś dodaje n p . do Żórawiny, robiąc je właśnie tak Dream znowu zrywamy ja najzwyczajniej się dzieje, że winę tak, a takim zastrzeżeniem, że ona musi być albo zebrana po pierwszych przymrozkach czy jeszcze Bogu dzięki za trochę albo wsadzono do zamrażalnika, ponieważ proces mrożenia sprawie żona traci goryczkę, którą naturalnie ma także można teraz zacząć robić przetwory Jarzębinowej dotyczy właśnie trzeba wpakować na 2 dni powiedzmy do zamrażalnika potem rozmrozić no właśnie albo smażyć na bardzo słodko jako konfiturę albo mniej słodko jako dodatek do mięsa można też zalać spirytusem w takiej proporcji w proporcji 34 l znowu objętością się posługujemy 34 l jarzębiny na litr czystego spirytusu i niestety należy poczekać pół roku tak się nie jest szybka przyjemność po tej po tych 6 miesiącach no w zależności od tego czy lubimy wytrawni możemy pić przefiltrowaną rzeczywiście przednia albo łączymy to z syropem i wtedy wychodzi słodka wódka, która podobno w Galicji i drzewiej nazywała się Jarzębinka i była ulubionym napitkiem dam, a znalazła, ale tutaj też jarzębiny do nalewki możemy sobie zbierać w dowolnym momencie czy też po przymrozkach no nie każde takie kulinarne zastosowanie jarzębiny wymaga tego, żeby ona została zamrożona albo po przymrozkach albo albo zamrażalnika tak byśmy się podoba na ty też jeśli pan lubi nalewki to normalnie nie ma szans nie pij alkoholu waha, ale można lub na Żebry my takie dzieła rolnicza skoro mówimy dziwactwa to ma pan takie dziwactwo przyszły bardzo każdy ma swoje, ale też takim miłym dziwactwa może być ofiarowanie własnoręcznie zrobionych nie PIT-y przez siebie nalewek przyjaciołom, ale tak to jest właśnie przyjemne to wielkie właśnie jak się daje ludziom coś co się zrobiło samemu się daje kawałek siebie po prostu, a więc tępi weta ja robię także szczere na tarce zasypuje cukrem robi się bardzo gęsty fantastyczny sok ten sok można albo odleci go sobie po prostu mieć lepiej go wtedy pasteryzować to jest fajny dodatek do herbaty podobno jest to również bomba witaminowa witamina c czystej postaci łatwo przyswajalna nagrody wypłukiwane smakuje bardzo fajnie taki cykl rynkowy kwaskowaty to nieporównywalne z niczym poza PiS rwą smak wtedy jestem herbaty jeśli się takiego soku Doda, a można też właśnie ten słodki taki net to ten słodki sok, który w 2 puści połączyć z alkoholem różnej mocy tutaj są przepisy szczegółowe każdego wielbiciela PIT w inne można dodać trochę miodu, bo to się dobrze zgadza z Makowa właśnie Pigwa z miodem muszę powiedzieć, że lepsze są takie piwa, które mają wygląd malutkiego żółtego jabłuszka są różne częściej spotykane są takie taki ból wjazd bardziej takie okrągłe natomiast takie, które mają wygląd np. z parkingu auto to tego nie brakowało jatka zwężonego do dołu z parkingu albo Spartana są takie malutkie Żółtek pigwy i one są najbardziej aromatyczne nie wiem, jaką się nazywają to jest po prostu Super, a propos małych żółtych Buszek płaszczyźnie żółtych czerwonych włosach jeszcze irańskie Buźka, które pamiętam ułana kiedyś namiętnie tak jest i toteż się nadaje do jedzenia dotąd jest to jeszcze testowany tar niejeden tak się, mówi że niby te surowe mogą zaszkodzić, ale jeśli jeszcze zamarzną nie i to też trzeba się upewnić czy, bo jest 1  000 001 odmian rajskich jabłkach tego niestety nie wiem jak się one nazywają te, które można jeść natomiast wiem, gdzie rosną rosną na Mariensztacie, czyli takie mamy Powiśle koreańskiego tak rozmawia, ale oprócz tego, że są śliczne przedmiotem po prostu człowiek jest zbiera po to, żeby mieć coś ładnego ta jeszcze się nadają do zrobienia jak Buszek marynowanych i wtedy taki kg Buszek powiedzmy z pozostawionymi bankami to ładnie wygląda tak coś jak wisienka z ogonkiem tylko jabłuszko z ogonkiem, który będzie do mięsa dobrym dodatkiem trzeba obgotować tak z 2 minuty lekko osolonej wodzie z odrobiną może kwasu cytrynowego albo soku z cytryny to potem trzeba przelać zimną wodą ułożyć w słoiku dodać do tego goździki cynamon i zalać taką typową marynatą do przetworów owocowych, czyli woda z odrobiną cukru no może nie taką odrobiną społeczny pół kilo cukru na 400 ml do tego jakieś 100 ml od 100 najlepiej 10 % i potem pasteryzujemy te już toczy się przez władze Warszawy, że co złego to niemy fatalna jest uważana własne własną odpowiedzialność no pomagali i służbom oczyszczania miasta właśnie w zbieraniu tych owoców egzotycznych głóg głos też głóg właśnie teraz jest dojrzały i też ono w głuchy na bardzo dużo takich deserowe zastosowań, bo konfitura usmażona głogu nadaje się jako tak jak krem rolę wypełnienie do rolady n p . albo zrobi baza do zrobienia kremu do tortów ma fajny leciutko taki gość kawy po smaczek jest 1 z konfitur jest jednocześnie słodka i delikatnie wytrawna no i właśnie też można proporcji takiej wagi owej 2 części głogu na 1 część cukru usmażyć fajne konfitury przeprasza dług trzeba najpierw obgotować to zagadnienie nie tej osobie pana woleli się myliłem zmarłą pomyliłem, a więc nie wiem na jakiej ulicy, ale wiemy, że na działce redaktor naczelny miesięcznika kuchnia rośnie dług, który właśnie jest dojrzały w ten wie, że zbiera się go Teresa zdobyć adresy tam kierujemy naszych słuchaczy może nie ryzykowała szereg sam jednak karasi podpatrzeć to pewnie się zestarzał na rośnie dziko tam jakiś lasach łuk na działkach jest dosyć popularnym drzewem w takich leśnych dział korzenie redaktorów naczelnych, gdy na działkach redaktorów naczelnych, więc powtórzy tym głogu, bo się trochę przez to, że się po pomyliłam z tą barwą, która niestety 2 miesiące temu była dojrzała z niej rzeczywiście się marże takich owoców morza na ulicy Puławskiej nie morwy proszę pana rosną na podwórku ulicy Krasińskiego czy lekarz jest różna Krasińskiego tak rosną morwy rosną również morwy bodajże na starych Bielanach na ulice sługa jeśli mnie pamięć nie myli albo, na której równoległej, więc tylko tam są prywatne posesje, więc nie bardzo buszować, chyba że w nocy właśnie, ale wracając do gułagu, żeby nie wprowadzać słuchaczy w błąd te owoce trzeba rozgotować przetrzeć przez sito i dopiero wtedy dementować tak na 2 porcje głogu 1 porcja cukru wtedy wychodzi ten rewelacyjny taki krem powidła nie wiem jak to nazwać, które można ładować do pączków można tym przekładać torty, a także ktoś mi mówił, że jest to dobry dodatek do sosów do dziczyzny bardzo serdecznie dziękuję pani nierówność dziękuje Bednarek z miesięcznika kuchnia była gościem dzisiejszej audycji kuchnie świata radio TOK FM pierwsze radio informacyjne Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA