REKLAMA

Smacznie zapieczone

Kuchnie świata
Data emisji:
2009-01-21 12:30
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
36:09 min.
Udostępnij:

O zapiekankach rozmawiają: Cezary Łasiczka i Piotr Adamczewski

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
radio TOK FM pierwsze radio informacyjne, czyli zapiekanka dzisiaj będzie tak zaczęliśmy bardzo dobrze, bo zapiekankę amerykańską tak nazywa się na Frankfurt kurs i te są parówki faszerowane żółtym serem owinięte wędzony boczek i zapieczone w bardzo wysokiej temperaturze, ale krótko zrobiliśmy no na cześć nowego Sącza czy przepisane na cześć nowego prezydenta, chociaż pewnie nie wiem może co jakiś co bardziej osoba na cześć nowego prezydenta, dlaczego nie to jest Rozwiń » bardzo popularne daje temu taka wyższa forma hot dogów to na ile i hot Docs prezydent, a jeżeli on to jego córki na pewno to jadają i to w dodatku z przyjemnością, bo dzieci bardzo lubię takie rzeczy zaczęliśmy dzisiaj czy będziemy mówili cały czas zapiekankę ach, ponieważ to jest takie danie, które przewija się przez kuchnię wszystkich krajów świata właśnie wszędzie, gdzie byłem zawsze jakąś potrawę zapiekankę znalazłem w stanach Zjednoczonych zresztą to nie jest jedyna zapiekanka, bo w Teksasie jest zapiekankę, która nazywa się jak Bala ja to jest zapiekanka składająca się z ryżu także cienkich paru symbol zakonu krewetek to przepyszna potrawa to przy bardzo to tylko da się to bardzo takie nowo orleańskiego to na południu Ameryki przy czym to są na niektóre Amerykanie, wymawiając Bala ja to wtedy pisze przez lot, a niektórzy mówią jak Bala ja wtedy się ta nazwa jest pisana przez Greg także można pewnie i tak i tak to jest bardzo dobra w dodatku ta zapiekanka szalenie smakowała, bo ona jest ostra pika tak bardzo fajna, ale jest druga zapiekanka, która jest na pograniczu amerykańską meksykańskim nazywa się, czyli KON Car ne po to jest tak ostre, że właściwie człowieka wraca na drugą stronę restauracja, których to jest podawane nie wiem czy pan z tym spotkały skarga ile da ani masie 7 karny są różne papryczki narysowali 234 ja zjadłem taką, w której były 4 papryczki jestem bardzo wytrzymały na ostre przyprawy prawdę mówiąc ciężko słyszałem i czym pan gasił takie spalone podniebienie ja się latami przygotowuje SA co najmniej jedno ostrzeżenie o każdy sięga machinalnie po jakiś napój, ale woda jest zapewnienie dobra woda też nie, bo to rozpływa się cała ta ostrość po całym podniebieniu, a nawet sięga do gardła i nauczono mnie w krajach azjatyckich dokładnie biorąc na Cejlonie, że jakieś bardzo ostrą potrawę i za bardzo pali to trzeba wziąć łyżkę ryżu ryż fantastycznie gasi to uczucie palenia łagodzi to wszystko i za chwilę można kolejną porcję taką zjeść dziś jak zwykle przyniosłem 3 przepisy, które są w naszej książce elektronicznej, czyli w ww kropkę to kropkę SM przepisy to są 3 zapiekanki każda z innego kraju jest zapiekana jagnięcina to jest danie angielskie jak pani państwo znacie moją niechęć do kuchni Wielkiej Brytanii właśnie do kuchni angielskiej to jest jedno z nielicznych zdań które, jeżeli nie da się skusić go kucharzowi angielskiemu zrobi się samemu to jest naprawdę bardzo dobre i potem może przeczytamy druga zapiekanka to jest zapiekana szynka z serem bardzo dobra ale, żeby nie być tylko w klimatach mięsnych to mamy także zapiekane marynowane pomidory 3 gr to kpina z poważnych dań sobie nie robić, ale jedne z najlepszych zapiekanek, jakie w ogóle w życiu jadłem i tutaj nie mogę się zdecydować, które bardziej mi odpowiadają na to jest po pierwsze, bałkańska Musa AK bardzo dobre tutaj Musa kłócą się różne kraje, bo Grecy uważają, że to jest potrawa Greta kartach Bułgarzy uważają, że to jest potrawa bułgarska, a nie jest wszystko jedno i taka jest dobra, bo nasze różnie trochę od siebie zresztą taka może mieć różne ingrediencje w zależności od tego jaka pora roku w zależności od tego w jakim kraju jest na to korzysta się z tych warzy w, jakie są z tych miejsc, jakie najczęściej są używane dając mu, jaka jest 1 z tych zapiekanek, które szalenie lubię druga to są la Zanie, czyli klasyczna włoska zapiekanka z Klusek, które są bardzo cienkie płaskie i mogą być albo kwadratowe nawet zupełnie duże kwadraty albo nieco większe prostokąty zakładane różnymi i to się przekłada warstwami, ale najpier w należy je, bo to są kluski, które są suche i one mogą leżeć całymi miesiącami tak człowieka i czekać spiżarnia się zechce coś z tego przyrządzić natomiast ja mogę tak ni pewna wuj Włoszka poradziła to robię najpierw o mocy w mleku niezbyt długo, ale przez pewien czas, a potem układam na Brit Annie doby zwany oczywiście jest polane doskonałą oliwą, a dziś dostałem w prezydencie przepraszam za dygresję piękną butelkę włoskiej ta włoskiej oliwy i pyta lasera działa in vitro, która in vitro tak jest, która działa to działa na mnie szalenie, jakie widzę, że jakieś przedsiębiorstwo ma tyle lat od 1600 czterdziestego siódmego roku w rękach tej włoskiej rodziny, czyli Extra vergine i Makula ta koncepcja i w dodatku ta Oliwa pachnie wspaniale ma taki owocowy zapach i troszeczkę oszukuje, bo na początku się bierze ją do ust toczy się słodycz, ale jak przełknie to na samym końcu tej słodyczy jest sporo pikanterii bardzo ostra bardzo dobra dla takiej dobry związek dużo słodyczy, ale też na rozprawę Emperii tak jest z oliwą mógłbym się ożeni, a może zalać ją z oliwą Newton John na inny to mamy 2 Musa AK z moich ulubionych zapiekanek bałkańska kazanie włoskie jest francuska właściwie prowansalski KO kasy LED no to jest zapiekankę Francuzi o tej porze roku to jadają wprowadzać wszyscy no bo tam nie straszna zima teraz jestem chyba + 14 to oni marzną jak jasny, bo upał zelżał nie nie oni uważają, że to potworna zima i chodzą zakładają takie szaliki oraz Olgę i taki wracają do domu i tam na kuchni już jest gotowa wyjmują z takiego piekarnika duchów albo z pieca chlebowego wielką taką glinianą mnichy i w tej miejsce jest tak kawałek gęsi najlepiej, żeby to była gęsia nóżka jakaś kiełbasa kiełbasa bardzo dobrze, żeby była jeszcze do tego pikantna mnóstwo fasoli i smalec gęsi różne rzeczy jeszcze warzywa się do tego dodaje to jest taka potrawa ma które, jeżeli człowiek jest zmarznięty i zmęczony na przed długą wycieczką marszem albo ciężką pracą poza nim gęsi no o tej porze roku to nawet oni nie pasują gęsi, ale różne na psie teraz jako Pietrow le także sobą zmęczone pożądania droga mają zatem sami się, żeby nie dopuścić, żeby pies Azja Rosja albo świnki teatru słowa mogą być z tak zmęczony poszukiwaniami wie pan, że ja nie widziałem na wiem, że oczywiście świnki do tego były stosowane bardzo często dawniej teraz myślę, że nie ma mało, kto ma takie adresowane świnki nawet na filmach pokazujących zbiory trufli widuje tylko psy, a film, bo już ile pan chce osiągnąć najpier w poprawne politycznie, a poza tym takiego psa to się nie zje świnka jednak tak Ano właśnie ta z truflami, chociaż nas sfinalizowała pieczona świnka leży na półmisku i trzyma chrzan pysku prawda tam trufle dobre Nowiny to jest moja trzecia ulubiona zapiekanka, ale też są takie zapiekanki, które właściwie taki kucharz, który trzyma się ściśle przepisów mógłby nazwać, że to wątpliwe są zapiekanki, a ja, ponieważ w piekarniku, jakie robi czy w piecu chlebowym na to jak to nazwać zapiekanka dając jest jeszcze 21 jest zatka nazywa się, by nowe to są potrawy chłopskie, ale za to wszyscy osiemnastym dziewiętnastym wieku dwudziestym dwudziestym zresztą też chłopi realizacji bardzo ciężko pracowali to po wiele godzin i jak wracali do domu całymi rodzinami przez na tych polach swoich pracowali wracali do domu to potrawa musiała być gotowa znęcanie to swoje Beck nowsze robili w ten sposób, że układali warstwami różne rodzaje mięs różne warzywa różne przyprawy w glinianym garnku związku przykładali pokrywą i oblepia hali właśnie fachowo mówi się na to, że lutowa -li przygotowywali pokrywkę do dzbanka czasem taką obręcz z ciasta po to, żeby para się tej potrawy nie wydobywała tam się robić ciśnienie to jest taki swego rodzaju szybko war tylko taki dosyć prymitywny i rano jak jeśli na te pola, toteż pany gospodynie wniosły do piekarni w piekarni piec już był właściwie niemalże wygaszony, bo chleby było pieczone piekarz piekł je przez noc rano już był sklep jej sprzedaży stawiano ten badany do zirytowany pokry w kami do piekarnika piekarnik zamykano i PIT ten piec chlebowy podrzucano odrobinkę on właściwie z tego, ale tam temperatura jest tak wielka, że przez te kilka godzin kilkanaście godzin pracy nigdy nie z tych do samego końca, bo te cegły też miały mnóstwo temperatury i oddawały jak chłopi wracali z pola po drodze zawadza Ali piekarza zabierali swój garnek nie jest dzban jeśli do domu ustawiali na stole odnotowywano to pokrywę i w środku wychodka Piechota i na takiej samej zasadzie tylko przyczyny były trochę inne, ale zaraz po drugiej potrawie to jest żydowskiej czulent jestem miłośnikiem tej potrawy, chociaż jest ona bardzo ciężka i czule ważące taka jest bliższa jest w Warszawie no i tam podają czulent przy każdej książce no, więc czulent też warstwami układa się w glinianym naczyniu w kasie i nie różne rodzaje mięs jak Beck nas, bo jak wiadomo religijni Żydzi nie mogą jeść wieprzowiny, więc tak gładko tłusta wołowina też fasola Kasza i różne Jarzyny i też zamykało się pokrywą najlepiej jeszcze czymś nie słyszałem, żeby notowano to ciastem, ale starano się mocno jakoś przecisnąć i też wkładano do pieca głównie chlebowego albo dobrego piekarnika dr Jana z przyczyn religijnych, bo jak wiadomo w szabas religijnym Żydom nie wolno wykonywać żadnych prac tak jest kogoś tylko modlić i rozmawiać z Bogiem no, więc przestępca prace tak w ramach zdrowego rozsądku no oczywiście, bo prosili o różne rzeczy czasami spełniał no, więc do tego, żeby ten czule wylądował na stole musieli oni prosić swoich sąsiadów, którzy byli innego wyznania innowierców tzw . tak jest, którzy ten czule wyjmowali z piekarnika odkrywali i sprawdzają czy udawali, że poprawiła zdaniem sprawdzali, bo to jest tak pyszna potrawa jak zapach wybuchnie takiego gara to niema siły, żeby się powstrzymał Irenie mierzy w mówił jeszcze tyle godzin nie wiem jak wytrwam w może jednak niż marzenia się kwalifikuje, jakie przykryte bardziej taką religię, która pozwoli w jadać jak tylko poczuje smaczne zapach, ale bez talentu obejście nie można i a jest jeszcze kolejna taka potrawa, którą też bardzo lubię też to jest taki zapiekanka trochę wątpliwego pochodzenia, bo nie do końca ona się za opiekę, ale jednak to jest Villas, a to jest potrawa wschodnia z różnych krajów azjatyckich w Uzbekistanie też bowiem tak uzbecki Pilarz jedno u mnie w domu się robi najczęściej Pilarz kaukaski gór Kaukazu na taki przywódca Chybiński przy niej wprost przeciwnie, bo w czasach rewolucji październikowej, kiedy mój dziadek skończył studia w Kijowie medyczne i chcieli go do armii carskiej jako lekarza to zostawił swoją młodą świeżo poślubioną żonę mają babcie Eufrozyna nieżyjąca już w domu w Kijowie jak wiadomo już przychodził z rąk do rąk raz biali raz czerwoni, więc się okropnie bał i wynajął ci się nazywało body Garda z gór Kaukazu wojownika takiego w pięknej cerkie w chce z napojami nożami 1 000 000 pilnował babci i świetnie gotował tak jak większość mężczyzn z tamtych regionów i on nauczył mają babcie robić Pilarz babcia jak potem przyjechała do Polski razem z dziadkiem to różne takie smakołyki przywiezionej przepisy stamtąd podawała nam nastu, a mnie nauczyła jak gotować na Pile też ile to jest oczywiście ryż plus warzywa plus plus baranina i toteż wkłada się do piekarnika, żeby tam on się upra w żył i w ten przepis kaukaski polega na tym, że taką Europejską robi się tymi ryżu, które jest bardzo gruba warstwa takie dziurki głębokie aż do samego dna tuż przed włożeniem do pieca i tam się lewa rosół i jak się wsadza do pieca będzie, kiedy cały Ryś weź się cały czasu oni już jest zupełnie uprawniony ugotowanej można już wyciąga się też je na klasycznie powinna jeszcze ręką my jemy normalnie widelca ami, bo nie potrafimy tak pięknie trzyma palcami zwinąć kulki z ryżem, żeby się na mnie wsypał rękawa, a i tak plami koszule zagrają sztukę żadna pytała zanika sztuka żadna, chociaż teraz na Japonię, by mówić więcej, bo na Cejlonie też jak ręką i to nawet takie pół płynne potrawy też z nich jak jest treści coś się go tam skręca w taki Kulej wkłada sobie do ust, ale jakoś, jeżeli już takie egzotyczne sposoby jedzenia to zdecydowanie bardziej wolę używać do tego pałeczek po tym, się posługuje całkiem sprawnie no ale wróćmy do naszych zapiekanek polskiej kuchni zapiekanych jest mnóstwo po i są one robione na różne sposoby to mogą być desery zapiekamy to mogą być przed ryż z owocami bardzo dobry rozmawiał tak tak na wjazd, ale nie tylko, bo są także zapiekanki robione z owocami morza są zapiekanki z rybami są zapiekanki z serem i mnóstwo zapiekanek z warzywami jestem gorącym miłośnikiem warzy w i n p . pory pod beszamelem i zapiekamy i już jest cudowna zapiekanka fantastyczna szparagi także pod beszamelem bardzo są dobre ryby które, zwłaszcza białe ryby morskie, które za 15 pokryw najpierw zwieziono tam różne przyprawy sól oczywiście, ale potem posypuje grubą warstwą zmielonego sera najlepiej, żeby to był parmezan, ale mogą być też inne gatunki sera i to daje wspaniałe rezultaty tak jak obiecaliśmy słuchaczom podam przepis mam nadzieję, że państwo mają kartki i ołówki pióra ewentualnie Dykta wyniki zapiekane faszerowane pomidory 5 pomidorów i 5 łyżek tartej bułki 5 ząbków czosnku pęczek natki pietruszki 5 łyżek oliwy sól pieprz pomidory najpier w umyć, a potem zrobić trepanację czaszki w chwili ściąć wierzch i nie wyrzucać tylko złożyć z wnętrza należy wydłużać wszystkie pestki to nie jest skomplikowane łyżeczką i na wypłyną spokojnie tartą bułkę należy wymieszać z wcześniej posiekaną zieloną natką pietruszki solą pieprzem i czosnkiem, który się przecisnąć przez praskę tym farszem należy nadziać pomidory teraz przykryć je z powrotem to co teczką, którą żeśmy chcieli ona sobie leżała ułożyć w żaroodpornym naczyniu nie żałować dobrej oliwy mocno je skropić najlepiej sedno też trochę polać oliwą i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut i to jest jako dodatek warzywny do obiadu rzeczywiście wspaniały kod państwa przestrzegam takie pomidory, które wychodzą wyjęte są prosto z piekarnika one długo trzymają wysoką temperaturę, więc jeść ostrożnie, żeby nie poparzyć c podniebienia tam poparzone podniebienie bardzo nie przy to tak, bo potem oraz wszystko inaczej smakuje to właśnie tak jest nawet dłuższy czas niesmak, bo ktoś to te 10  000 kubeczków smakowych, które są na języku, a także różne czułe miejsca na podniebieniu to jak są uszkadzane przez oparzeń nie na to właściwie jest wtedy wszystko jedno czy człowiek jest starą podeszwę czy trawę, bo i tak nie czuje co jest nie można wtedy pani jeść, ale mniejszą przyjemnością to teraz o kilku różnych innych krajów jeszcze zapiekanka po klimat dużo bardziej surowy niż u nas w Polsce jest oczywiście w Skandynawii świecki oni tych zapiekanek tam mają sporo 1 z lepszych to jest zapiekanka z kartofli leci bardzo dobra tak to jest, ale jest także zapiekanka, która po Świecku nazywa się bardzo ładnie nazywa się z Phoenix pan na chciałem uprzedzić państwa, że żadnej Panny świeckiej się do piekarnika nie wsadza jej nie zapiekać to znaczy po prostu świecki handel po pana to po włosku znowu Śmietana na cale radzi swe dziś do danin co innego tutaj się robi to zapiekankę z mięsa z tłustej Wieprz Wieprz powinny z nerek cielęcych, a to jest rzecz, którą ja bardzo lubię ją na takich potrawach doskonale wychodzi także kartofli cebuli natki koperku różnych innych przypra w i jak już to wszystko razem w tym w tej pan nie poukłada co należy to też obficie polać oliwą i do piekarnika jest rzeczywiście z tego rzecz doskonała ku mojemu zdumieniu bardzo dobre zapiekanki robią także różne ludy mieszkające nie w takim surowym klimacie chociaż, bo myślę tym razem Turcji, gdzie jednak my jeździmy w upalne lato to nie pamiętamy o tym, że w innych porach roku są regiony Turcji, gdzie jest śnieg mróz, więc tam im taka zapiekanka też jest niewątpliwie bardzo przydatne, a jedno z najlepszych zapiekanek tureckich, jakie znamy, jakie bardzo często w domu Robbie ona znana jako Europejskiej pod nazwą omdlała i mam, a taki daje za opiekę oraz bakłażana, który jest warzywem doskonałym świetnie się do tego nadającym się bakłażana przekroje i na 2 części wzdłuż i te teczki, które też tam w środku są usunie no to robi się taka kołyska charakterystyczne po to, żeby ją na czas mamy tam załadować i tam można nafaszerować różne rzeczy, bo mogą być farsz mięsny, ale najbardziej klasyczne ten i mam mdlały to tam farsz robi z pomidorów czosnku gałki muszkatołowej soli pieprzu związku jeszcze można posypać odrobinę tartą bułką do piekarnika też rzecz rzeczywiście wyśmienita, a jeżeli jest bardzo mięso żerne NATO zamiast tych pomidorów może tam zmielone mięso dowolne analizy bakłażana np. mimowolnie już takich jak zwalać winy strony to już teraz jak jesteśmy w Turcji to oczywiście w Turcji są słodycze tak swoje wiadomo Turek Polak 2 bratanki tak na nas na plecach Węgra Bułgara przepraszam no, więc w Turcji robią doskonałe zapiekanki na słodko z makaronu i makaron najpier w gotują, a potem jak go sączą wody to zalewają go miodem i przyprawiają różnymi jeszcze tam przyprawami deserowych mi mnie to niespecjalnie ma gospodarza nie nawet nie, bo ta z miodem jest doskonała, ale oni uwielbiają takie z różnymi olejkami zapachowymi, a to Różanym, a to jakimś innym kwiatowym takim i to na mnie robi wrażenie takie jak od takie danie leży przede mną na stole też trochę czuje jak w salonie kosmetycznym albo fryzjera, bo są takie zapachy tego rzeczywiście nie lubię natomiast czy też zbyt metro seksualny ten bardzo lubię wszelkie zapiekanki z ryb, o których zresztą żeśmy tutaj wspominali, ale także i głównie z kartofli i są takie zapiekanki w naszym kraju w różnych jego regionach na Podlasiu na Kurpiach taki tzw. babki ziemniaczane zresztą to są dania, które Polacy zapożyczyli z kuchni żydowskiej kuchni żydowskiej to się nazywa Kugiel i to jest właśnie tego typu patka ziemniaczana z tym, że przyjęli to mieszkańcy Podlasia Kurpi to trochę to udoskonalili, bo to tych babek ziemniaczanych dodają, bo 3 KUL wiadomo, że zdarza się, że inną dobry Niemiec w odcinku 3 czerwone serial 4 pancerni pies ten co tam przed kable, żeby nie doszło do wysadzenia tam to pan też wychowany na 4 maja to ostatnie proszę mogę pana poznać z żyjącymi jeszcze, że nie są twórcami odtwórcami głównych ról w tym filmie no właśnie ku szlachetnym poznał jeszcze jeszcze kule mogę przynieść, przy której następnie audycja będzie już zapieczone na lepsze chciałbym jeszcze 1 przepis państwu podać to będzie ten angielski, którym mówiłem żeby, choć trochę Dziekanka, gdzie zrehabilitować kuchnię angielską Neste jest zapiekana jagnięcina kilogram kartofli 6 i jagnięcy nerek 25 dekagramów pieczarek 3 cebule 6 plastrów mięsa z badań i łopatki 6 ostryg sól pieprz masło jest w liście natka Zielonej pietruszki kartofle obrać umyć i pokroić w plasterki w miarę cienkie nerki jest sporo roboty, bo trzeba obrać błąd i tłuszczu to jest taka nieprzyjemna robota i po umyciu także pokroić w plasterki pieczarki cebule tak samo wszystko w takiej samej grubości plasterki żaroodporne naczynie nasmarować tłuszczem ułożyć w nim kartofle mniej więcej do 13 wysokości na to te 3 kotlety baranie wycięte z Baraniej łopatki posolić i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem teraz ułożyć na tym połowę pieczarek połowy nerek cebuli i dołożyć 3 ostrygi na wierzch resztę kartofli teraz znowu to posolić doprawić pieprzem inna te kartofle pozostałe nerki pozostałe pieczarki pozostałe 3 ostrygi i jeszcze w cieniu Sienko warstwę kartofli na sam wiesz teraz rzucamy na to takie płatki albo grudki masła wlewamy polewamy to wodą mniej więcej pół litra wody na taką ilość na urządzenia i zapiekamy przez 1 , 5 godziny pod przykryciem w piekarniku stosunkowo niewysokiej temperaturze Panama 170175 w tzw. średniej temperaturze 175 °C po tym czasie zdjąć pokrywkę i trzymać w piekarniku jeszcze pół godziny i o tym, że to już potrawa jest gotowa to świadczy fakt, że te kartofle, które są na sam Mieszko wierzchnia warstwa jest koloru w kolorze takim złocistym trzeba uważać, żeby nie przypalić obecnie przypada ich to po prostu psuje to w ogóle nie powinno się realizować się też gotują dla walić nie ma właśnie i na sam wierzch całej tej potrawy jeszcze sypiemy reszty posiekanej natki pietruszki to jest właściwie chyba jedyna potrawa jest tej kuchni, którą z czystym sumieniem mogę państwu polecić bez obrzydzenia to jest dobre dla no to brzmi bardzo krytycznie tak z tym, że to wymaga już odrobinę umiejętności kuchennych kucharskich nie mówiąc o tym, że to zajmuje sporo czasu, bo w samym piecu to spędza ze 2 godziny, a więc wszystkie przygotowania do tego to jeszcze 2 godziny, bo tam obranie ziemniaków pobranie nerek posiadanie tego wszystkiego to rzeczywiście zawiera 5 albo pomocników albo najwyraźniej specjalną okazję albo tak jak pan sugeruje to nie pójdzie to już zostało grono przyjaciół, którzy te już, że klaskali robić na, jeżeli Moskale właśnie wrócili z właścicielami klubu Chelsea na co oczywiście tak, a słyszał pan jak to prezydent Putin wieziono na wakacje teraz ostatnio bardzo znani już zapakowali do samochodu Leszcze pyta się zakręcił gaz, ale oni nie gotują na gazie pan teraz już się nie buduje domów także tam to właśnie bardzo śmieszne z tym my po gaz jeszcze trochę będzie służył tylko do celów przemysłowych wszystkie domy, które powstają w tej chwili my mają kuchnie elektryczne, a na wsi to się Opala węglem albo drewnem przynajmniej w moim wiejskim domu piece wszystkie urządzenia są albo elektryczne albo właśnie na drewno, bo nie będzie z tym, że części używam drewna, czyli jednak ten wielki plan Rosji nie nie powiedzie się albo mamy drewno jak my we drewna mamy mnóstwa węgla jeszcze więcej także myślę, że nie wracajmy do zapiekanek, jakiego typu jeszcze warto by, a nie mówiliśmy o różnych zapiekankę, do których się z żeliwa mówiliśmy tylko kazanie było tak, ale do zapiekania się doskonale nadaje także makaron z Page i i np. zapiekanka dobre Paged Pizy różnego typu warzywami to jest rzecz absolutnie doskonała bardzo bardzo lubię zmieni z świetnie zapiekankę sprawdza się baranina co prawda w Polsce jeszcze baraniny stosunkowo niewiele i trudno ją dostać, ale coraz częściej w różnych przyzwoitych sklepach mięsnych baranina się pojawia to nie tylko ta, która jest najczęściej przywożona z nowej Zelandii nowozelandzka, ale zaczynają także w Polsce hodować producenci baraniny nie tylko na Kożuch czy na sery, czyli takie obce gatunki owiec, które słabo są niejasne, ale za to dają dużo mleka można potem robić z tego szybki zaczynają być ładowane także owce mięsne i można znaleźć, jeżeli się trochę poszuka kopyta to Niewiem jak w innych miastach w Polsce, ale przed w Warszawie sporo sklepów, których dobrą baraninę można kupić i zarówno łopatkę badania udziec barani do tych wszystkich zapiekanek się nadają doskonale, ale można zrobić to zupełnie przyzwoitą za opiekę nad baranie kotlecików z kostką to jest coś Barbara ani specjalnie tak przy przyrządzone marynowany odrobinkę, a potem zapiekany to jest rzeczywiście wyśmienita mówi i opieka jest fajne, bo to jest nam taka totalna, gdzie można też to, które można podejść kreatywnie i albo na bazie znanych przepisów klasycznych dorzucać jakieś swoje nikt, więc je i kombinować albo zupełnie stworzyć coś od podsta w, ale oczywiście do jego medialnego Zapiec już mamy hałasie do jego tak nadają się do roli kasy i makarony i kartofle takim podstawowym sosem, który się świetnie zapięta jest oczywiście bez samej, ale także można wymyślić inne albo bez sosów można zapiekać różne Jarzyny w pomidorach żeśmy mówili bakłażana mówiliśmy doskonale do tego się nadaje także Cykoria do tego nadają się doskonale pory na inwencja kucharza jest tutaj niczym nieograniczona rzeczywiście jest to rzecz fantastyczne pole do popisu dla wszystkich bardzo serdecznie dziękuję pan Piotr Adamczewski opowiada dzisiaj o zapiekankę z przeróżnych stron świata, a żeby uczcić czterdziestego czwartego prezydenta Stanów zjednoczonych przed programem testowaliśmy specjalne prezydenckie hot-dogi takie najwyższa klasa wyższa takie Why Our hot Docs można powiedzieć rządząc tak jest ja myślę, że od tej pory jak prezydent Obama usłyszy o naszej audycji i o tym, związanym z zachwytem przez nas amerykańskim wydaniu to będzie jadał na śniadanie co drugie radio TOK FM pierwsze radio informacyjne Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA