radio TOK FM pierwsze radio informacyjne wieczór Radia TOK FM Cezary łasiczka studio pan Piotr Adamczewski witam serdecznie dobry wieczór, a ja jeszcze grywam ani pan nie chrupie tak głośna nie mogę kopnąć nie waha się na Odrze mają za złe jak wiemy to tak delikatnie na dzisiaj będziemy rozmawiali o pięknym kraju Finlandii i na zachętę dla rolnika wzrasta zrobione zostało zrobione absolutnie proste danie prostszego nie może być, czyli fińskich Chlebek, który jest
Rozwiń »
rzeczywiście rewelacyjny bardzo lubię o nim trochę w audycji też po rozmawiamy 1 z najlepszych ryb, które pływają bardzo czystych wodach Finlandii to coś nie dlatego masa gałąź gałązkę koperku świeżego masła kilo tak kilka kropli cytryny soku z cytryny już chińskie centrum co prawda do tego zgodnie z fińską tradycją powinien być jeszcze kieliszek zimnej wódki, ale jednak my tak, ale mam tutaj zimny kefir ani, które używają kefir ile mleko mleko mleko lekko fińskie ja pamiętam jak pierwszy raz byłem Finlandia to było wiele lat temu wtedy uruchomiono wiele z wielką pompą wielkim hukiem prom z Gdańska do Helsinek i w pierwszej podróży była cała duża grupa polskich dziennikarzy i ja się tam jakoś przyplątały, mimo że wtedy pracowałem w tygodniku kultura, który tak z takimi podróżami i gospodarkę miał stosunkowo niewiele wspólnego i po wejściu na ląd zaproszono nas na kolację spędziliśmy tam kilka dni to dla mnie był wstrząs, bo to był taki pierwszy kraj Zachodu, który zobaczyłem z bliska bardzo się podobała architektura fińska, które do dzisiaj wspaniała najbardziej mi imponowało to, że oni w etapie mają domy w pejzaż krajobraz, jeżeli gdzieś na placu budowy była skała rosła sosna to wiadomo było, że ten dom będzie na tym bazował albo to będzie u szczytu domu albo wplecione w podwórko patio w każdym razie nikt tego nie wytnie głazu nie wierzy to było dla nas nie do pojęcia, że można tak pewny architektonicznie cudownie korzystać z uroków krajobrazu przyrody, ale do pierwszej kolacji podano zimne mleko i trochę byłem zdziwiony ani mlekiem popijają właśnie wszystko nawet takie dania, których się u nas, mówi że ta nie może łączyć znak, że nie można łączyć z mlekiem, że budżet szkodzi na żołądek nic mi tam nie szkodziło, a to mleko jak dziś pamiętam zapach smak tego mleka było lekko słodkie pachniało jakimiś jagodami naprawdę było wspaniałe i było bardzo trwałe wtedy też po raz pierwszy zobaczyłem mleko sprzedawane w takich kartonik kach, które wewnątrz były jakąś folią wykładane, jeżeli się nie otworzyła toną mogą już teraz nie pamiętam miesiąc można 2 miesiące stać w chłodnym miejscu się nie psuło co było w Polsce lekko następnego dnia już na ogół porażał urodą albo na zsiadłe to jak osiadły tam było pysznie, ale było kiepskie teraz jest dużo dużo dużo lepsze, ale to fińskie było tak wspaniale, że przywiozłem kilka tych tekturowych pudełek do Warszawy i o 1 zapomniałem w lodówce odkryłem to po paru tygodniach i w pierwszym odruchu chciałem wyrzucić, ale potem coś tam otworze i było świeże fantastyczne to się to chińskie mleko, ale z Finami przywiozę nie tylko mleka, ale także idei posiadania sauny dawno to było temu, więc jeszcze sauny w Polsce teraz to właściwie na każdym gum mnie na wsi stoi sauna Unia da się zresztą też, ale sauna z różnych względów bardzo mi się podobała, bo jednak jak zmęczony wspaniale sam nie wypoczywa wypociny taki, który ma początki jakiegoś lekkiego zagłębienia wydają się, że za chwilę się rozchoruje jak spędzić pół godziny w saunie wypłaci z siebie te wszystkie zarazki Brody i zmęczenie rzeczywiście to mija, ale nie są jeszcze bardziej się podobała, ponieważ człowiek, który się poci w tej saunie bardzo musi potem zjeść coś słonego, żeby uzupełnić zapas soli w organizmie i oni nie podają w tej saunie co się nazywa lęk le Lenki ma tara i to taka kiełbasa dosyć słona, a na dodatek pieczona na ognisku i to takiej fali, więc się tak i piecze dusi we własnym sosie i bardzo mi to smakowało i dopiero wczoraj przedwczoraj usłyszałem i we wszystkich radiach i telewizji, żeby nawet Finów ICM Europe w kiełbasie wyprzedzam i to mi się Zawiła marna, bo zawsze uważałem, że ta kiełbasa fińska to jest niezrównana, ale teraz może z drugiej strony swojej sam nie będę siedział ze swoją kiełbasą naszą swojską kurpiowską i też będę dumny, że Europa wyprzedziła Finowie też mają różne do kiełbas dobre rzeczy nie wiem czy pan oglądał takie filmy Jima Jarmuscha zatytułowane nocna ziemi to jest 5 historii taksówkarskich nie parę ziem Helsinki w Los Angeles nowy Jork w i jest to historia w Helsinkach dość zabawna szczególnie taka scena, kiedy tam czwórka znajomych wraca z ostrego picia jest zima bardzo zimno widać nawet czuć 1 z tych kolegów najbardziej takiego pod wpływem pogody odstawiają do domu on ledwo stoi na nogach, żeby upewnić mówią tam Mika wjeździe jest też mówi o Helsinki, a że nie ja z nimi aż tak nie zaprzyjaźniają się aż tak głęboko, żeby musiano mnie odstawiać pod drzwi hotelu i pytać czy jest lub zostawia w wersji na trawniku ujawnienie danych uczestniczyłem w takim przyjęciu rakowi, ponieważ to jest dzika namiętność Finów jedynie Raków to jest na przełomie lipca sierpnia łowi się raki w wodach strumieniach te fińskie są troszkę mniejsze niż te u nas, ale podobno są rzeczywiście rewelacyjne dlatego mówię podobno, mimo że przed chwilą zadeklarowałem, że uczestniczy w takim przyjęciu, bo od pewnego czasu Finowie poszli na łatwiznę zamiast łowić raki jak pan Bóg przykazał te swoje swojskie fińskie sprowadzają dużo tańsze raki z Turcji i te, które jadłem Mora, która tak no, więc smakowały podobnie, ale znawcy kuchni chińskiej prawdziwi Finowie mówią nie wiem czy to z poczucia patriotyzmu czy też rzeczywiście jest doskonale rozwiniętych kubeczków smakowych, że to jednak nie smakuje tak samo, ale takie przyjęci no jest bardzo męczące wymaga dobrej kondycji fizycznej, bo na człowieka jest przeznaczone około w 20 sztuk 20 Raków robi się w bardzo podobny sposób jak nas, czyli wrzuca się do osolonej wody pełnej kopru gotuje i w Polsce te raki się wyjmuje i podaje napis w gorące natomiast w Finlandii fińskie raki są trzymane przez całą noc w tej wodzie i one, nabierając się tego smaku przygotowanie czy to po gotowaniu po gotowaniu potem następny dzień są zimne listy były wtedy dopiero są wyciągane są chciane zwody układane na półmiskach pomiędzy półmiska ami w zależności od liczby gości stoi taka sama liczba takich małych kieliszków rzeczywiście czesne chyba nie, więc jak 20 g tej budki i zmrożona wódka bez przerwy się wznosi toasty, a nawet dowcipy nie rozumiałem ani trasowanie dowcipów tłumaczone już były nie tak finezyjne natomiast, jeżeli liczyć się zjada 20 Raków też wypija 20 kieliszków tej wódki ja nie jestem słynnej mocnej głowy, zwłaszcza przy budce przy innych trunkach dużo lepiej się czuje i trudno mu mijałem kolejki, żeby jednak utrzymać fason do samego końca udało mi się do natomiast przeczytałem chyba 2 albo 3 lata temu, że Finowie doszli do wniosku i to im wmówił moim zdaniem jakiś cwany to w końcu, kto nie ma na to siły to musiał zrobić Włoch jakich znam, ponieważ wyjaśnił Finom i mówił im to, że Raków znacznie lepiej pasuje wino i że ja nie próbowałem to co rano wino, a także białe zmrożone wino podobno z mięsem Raków jest fantastyczne, ale ja w to wierzę panie Cesarii niech pan zastanowi homar Langusta krewetki to jest coś podobnego prawda na coś się pije witali do tego białe wina też chłodzone mocno białe wina, więc uwierzyłem po te trzeba pojechać do Finlandii, bo to już nie jest aż tak niebezpieczna podróż nie są przelewki na przelew jeszcze są, ale trochę inne i bardziej bezpieczne, zwłaszcza dla miłośników wina oni oprócz Raków lubią także ikry ryb nory tam jest bardzo dużo i my wiemy o tym, że się jak kawior prawda 1, a oni jedzą i kry z ryb zarówno morskich, jaki słodkowodnych to po prostu ze wszystkich i robią przeróżne bardzo fajne potrawy z tej gry jest ikra smażona nawiasem mówiąc w naszej książce kucharskiej, czyli w ww to krok krajowe przepisy jest ikra smażona z wcześniejszych audycji, bo Finlandii mówiliśmy i to nawet nie tak dawno parę miesięcy temu pewnie dziś przyniosłem 3 nowe przepisy 1 z tych przepisów to jest kawior owe masło fińskiej to właśnie z ikry z dowolnej ryby tutaj proponuje leszcza drugi przepis są naleśniki fińskie zielone ze szpinakiem, ale to są naleśniki właściwie należałoby o nich mówić placuszki szpinak owe to też jest bardzo dobre no i 1 potrawa mięsna jednak musi być to jest potrawa kary Polska 3 rodzajów mięsa wołowiny wieprzowiny baraniny to jest taka potrawa jednak rynkowe, czyli właściwie wszystko cała cała uczta może składać tylko 1 dania, ale takie danie doskonałe na ten zimowy klimat ostrą zimę w Karelii i Finlandii w ogóle inny kuchni fińskiej o tyle trudno mówić, że bez przerwy się zahacza o inne sąsiadujące regiony już wiadomo, że od dwunastego wieku do dziewiętnastego wieku nie było żadnej Finlandii tylko ta była Szwecja potem w 1800 bodaj dziewiątym roku Car rosyjski podbite tereny i zajął no i całą dzisiejszą Finlandię potem Finowie dopiero w dwudziestym wieku to także Stolat było, że Rosjanie tam panowali w dwudziestym wieku Finowie jakoś zdobyli na niepodległość, ale część jednak Car części nie oddał i istniała Karel ja w ramach Rosja po rewolucji to była Republika Karelii fińska jak co starsi słuchacze pewnie pamiętają no, więc tak w tej kuchni chińskiej co jakiś czas wychodzą dania, które ojej znamy je ze Szwecji znamy je nawet zdani na najsłynniejszym krajem kanapkowy zaliczanym do Skandynawii to dania, a Finlandii Pekka Mateczki też zmarł brat czy tym w ten język jest koszmarny na nich rysuje nie potrafi dokładnie wymówić no to zaczerpnięte stamtąd, ale także są różne dania i podejrzewam, że ikry to tak trochę od rosyjskiego kawioru jako jakąś winę w tym widzę wpływy rosyjskie jedno z najwspanialszych potra w, jakie jadłem Finlandii jest to, jaką piękną ma też nazwę na wasze szlaku, a to ładnie brzmi tak włoska cha tak no, chociaż język chiński nie ma nic wspólnego z językiem włoskim sam sobie dosyć odległy na instynkt ataku to zresztą kupiłem to przez pomyłkę, bo jako człowiek lubiący dobrze zjeść łaził po sklepach byłem na Targu Rybnym to była rzeczywiście fascynujące samego rana zwłaszcza, ale potem poszedł do piekarni i oprócz tych fińskich chlebków, które pan wie są bardzo płaski z dziurką w środku nie ma, dlaczego dziurka czy można narzekać na na Patyk na Drążek, ponieważ zboża Finlandii w momencie, kiedy się je kości to ziarno nie jest jeszcze całkowicie dojrzały natychmiast wszystko mąkę zemleć natychmiast upiec chleby na nieledwie na całą zimę to, jaką mogą przetrwać muszą być płaskie wysuszone i na coś trzeba je w jaki sposób układać na lekami nie na takie drążki wieszano Niewiem gdzieś tam w Spichrzu wy com com w protokole żeni się, więc na strychu tak Knights oprócz tych licznych i one są z ciemnej mąki Żytniej 1 prze miał, więc bardzo zdrowe i naprawdę bardzo smaczne w Polsce też są do kupienia w wersjach wszedł do piekarni to zobaczyłam oprócz tych czy różnego rodzaju tego jest kilkanaście gatunków tych okrągłych chlebków, ale zobaczymy 1 chleb jak nasz nadwiślański Polski piękny bochen taki podłużny ładnie wypieczone skórką nazywał się Kala kółko pensja to kupiłem Finowie jak zobaczyli przeniosłem się razem mieli i powiedzieli no to dali taki duży nóż to ukryta sobie kromkę ja Ukrainę, a to była tylko skórka, a tam w środku ja zobaczyłem, że jest jakiś dziwny farsz i w środku jest farsz z różnych rodzajów ryb tu akurat Sielawa okoni jakaś ryba morska, której chyba Śledź nie rozpoznałem, a także mielona tłusta wieprzowina boczek i czyli że to nie jest chleb tylko po prostu taki wielki Pieróg to jest zdanie rzeczywiście pyszne, zwłaszcza jeżeli jest świeżutki upieczone jak czujek przepisuje to taka para ze środka bucha zapach jest nieprawdopodobne rzeczywiście to mi szalenie szalenie smakował no Finlandię oczywiście mnóstwo poza rybami, których jest bardzo dużo jest pełno grzybów w Polsce chyba jest 200 gatunków grzybów jadalnych 7200 legalnie dopuszczonych jest do obrazu w lasach tak do obrotu na targowiskach, a Finlandia 500 mają także był rzeczywiście zatrzęsienie i różnych potraw grzybowych też bardzo dużo mają bardzo dobre też leśne jagody i to zarówno czarne jagody, jaki borówki te, które u nas, czyli czerwone jagody i są jeszcze myśli Maria taka arktyczne Jeżyna i porażki to są też takie poziomki też są mimo klimatu rzeczywiście bardzo ostrego i lata, które trwa no właśnie parę dni, a trochę przesadziłem parę tygodni w sumie razem wiosna lato zajmują 1 , 5 miesiąca, a reszta zima 22 w 1 bonus, tak więc tam jest jeszcze 1 potrawa, której te spróbowałem, która też zrobiła na mnie silne wrażenie to jest komuś znaleźć ciemny fińską nazwę tego roztworu istnieje przynajmniej tak ta jest napisane, a to jest jagnię, które jest także pany w jamie, czyli właśnie jak leżące w grobie tak jak to robi w ten sposób z tym, że teraz znowu, ponieważ Finowie nie chce dziś są skąpi oni są bardzo oszczędni w związku z tym, jeżeli coś za drogo to szukają jakiegoś tańszego zamiennika i to powinno być jak nie, ale baranina w tej chwili 1 z najdroższych, ale może nawet najdroższym mięsem Finlandii, ponieważ hodowla owiec tam jest w zaniku i oni sprowadzają jak sądzę tych samych źródeł, czyli nowej Zelandii daleko jest zdrowie i teraz zaczęli zastępować jagnięcinę wołowiną, ale jeszcze spróbowałem prawdziwe jagnięciny, ponieważ byłem tam też na zaproszenie ich niego MSZ to na takiego żurnalista z Polski to nie skąpili pieniędzy, a przynajmniej byśmy nie oszczędzali na mnie i to potrawy robi się w następujący sposób teraz obok są całe spektakle dla turystów cudzoziemców, ale też jeśli się trafi do zamożnego zaprzyjaźnionego Fina wtedy, a oni wszyscy mają domy w lesie na wsi nad jeziorem tam jest sauna i ognisko jest takie miejsce przystosowane do ogniska tego jak jak kawał ucząca albo kawał takiego kanału łopatki posolić posypać pieprzem coś tam jeszcze jakieś Ziółko dodawali niestety nie nimi nie jest nie mija nielegalne, bo się, że powierzenie nielegalne nielegalne wszystko jest tam legalna nie są medalistami tylko nielegalnie upijają się w Polsce przypływają na chwilę no, więc zawija się takiego to mięso na pieczeń w tej chwili się zabija taką folię aluminiową, ale przedtem oni zamawiali w specjalnych taki papier pergaminowy i zakopuje w ziemi rzeczywiście jest ciemno matka Boska też będzie tam marnowało to ile dni, czyli ile tygodni, a nie po prostu zakopywano przetrzymywano w związku z ziemią i na tym rozpalone ognisko paliło się ognisko tam można było pogadać posiedzieć parę godzin jako ognisko wygasło Żary już zupełnie wygłaszam wtedy była późna, chociaż o nich na szybko zapada chyba, że to jest czerwiec są białe noce, ale przy normalnej nocy po ciemku ognisko zostaje rozrzucone odkopują się tego jak, jaka to jest rzeczywiście uczta fantastyczna konsultowany on jest duszony, bo to jest zdaniem dowożonych jest realne to jest żar, który nie jest od góry ta ziemia też cała rozgrzewa, ponieważ nie ma dostępu powietrza, więc we własnym sosie i upiec się nie nie da, bo on jest bardzo wilgotny tam jest dużo tego tego sosu miasto dusi się we własnym sosie to jest rzeczywiście wspaniałe bardzo dobre ciekawe wypróbować taką sytuację w Polsce no tak saunę mam miejsce na ognisko mam ma teraz jako porozmawialiśmy może ten może przetestować, że nie trzeba będzie wypróbować, a teraz jak zwykle może jedno z tych dań przeczytam porażce zachęcam słuchaczy, żeby do naszej biblioteki zaglądali no to Niewiem woli pan bezmięsne czy 3 miasta w 1 myślę, że zdecydowanie 3 Emilia wie tak mogłem tego drugiego na nie przytrafi, a te, gdy danie z tej części Finlandii, która sąsiaduje z Rosją, a nawet kawałek jest w Rosji, czyli Karel 30 dekagramów wołowiny na pieczeń z 25 dekagramów schabu i trzeci gatunek mięsa baranina 20 dekagramów mięsa baraniego kupca 4 spore cebule pieprz sól i tymianek mięsa oczywiście umieć pokroić w kostkę posolić posypać świeżo zmielonym pieprzem posypać pokruszonym tymiankiem jeśli świeży to listkami tymianku potrzebny do tego rondel o grubym dnie, żeby się przy paliło w rondlu mięso warstwami układamy i przykładamy pokrojoną w plasterki cebulą przepraszam na to już mnie jeśli leci, a mnie chrypa te warstwy mięsa przekładamy plasterkami cebuli i wlewamy wrzątek tak, żeby mięso nie wystawało do piekarnika pod przykrywką 1 , 5 godziny w niewysokiej temperaturze to jest 150 °C jakiś czas trzeba sprawdzać czy woda nie odparowała całkowicie wtedy uzupełniono rodzajem sportu po 1 , 5 godzinie wyciągamy pokrywkę zdejmujemy niebo chińskie niebo w gębie Karolski wieczór w radiu TOK FM Cezary łasiczka studio Piotr Adamczewski program kuchnie świata, w którym rozmawiamy o kuchni chińskiej i karelski jako powiedziałem tej jagnięciny baraniny nie duszonej pod ogniskiem, czyli w dołku zakopanej ta przypomniała mi się jeszcze 1 potrawa bezmięsna tym razem z ryb właśnie jest troci łososi bardzo oryginalna w sposób bardzo oryginalny przyrządzana i też jak wszystko w języku fińskim brzmi fantastycznie, bo nasz nazywa się Christina auli tu lochy i bardzo ładne, a po prostu we własność ukrzyżowany a bo łowi się te trocie łososie rzekach i przy ognisku oni rzeczywiście łowią tego bardzo dużo, bo podejrzewam, że każdy film jest wędkarzem nie wszyscy robią to dla zarobku nie wszyscy są rybakami, ale wszyscy są na pewno wędkarzami, bo mają też tej wody rzeczywiście bardzo dużo, jeżeli jest jak ktoś policzył 60 000, że to nie jest kraj 1000 jezior tak kraina 60 000 jezior każde święta swoje żale, a to są Finowie każdy film przepraszam swoje biuro tak chciałby, ale też ma Partyka Langa miał jak okupował dzisiejsza Finlandii na 1 wtedy takiego łososia się rozcina o odcina mu głowę wyciąga kręgosłup robi się taki filet podwójny i ten filet do deski Kołecki im się przebija także był on był rozpieszczany, a dlatego ukrzyżowany, bo ten kociak na górze jest taki w charakterze poprzeczki rzeczywiście to w pewnym sensie przypomina krzyż i to deskę wbija się w ziemie nie w ognisku tylko w pobliżu ogniska i ten ogień daje dosyć dużo ciepła, więc tym że, paląc nasza żądze albo jakieś inne czasem się rzuca jakieś inne gałązki nie wiedzą, jakie dają bardzo aromatyczne dymy i cały tłuszcz było coś jest dosyć usta cały tłuszcz z niego wycieka i zostaje tylko delikatne mięso, które też nie jest upieczone mimo, że to było robione na ognisko czy przy ognisku tylko jest tak, a obróbka termiczna, że to jest mięso najdelikatniejsze, jakie w ogóle ma się w ustach bardzo dobre rzeczywiście Anita popijają piwem, aczkolwiek fińskie piwo próbowałem nie jest rewelacyjne, żeby się skoncentrują łososia w maskach ważne raczej inne inne piwa dlatego pić w ostatnich latach też przeczytałem, że te czyste, bo Finowie słyną z czystości wód śródlądowych, ale kilka ważnych jezior fińskich stało się właściwie grobowcami martwymi wodami ja się zastanawiać w jaki sposób niż szalenie dbali o to, żeby żaden zakład przemysłowy ani żadne miasto nie zanieczyściła żadnej okolicznej rzeki, że wszystko robili rzeczywiście wspaniale śmieci też problem śmieci rozwiązali tak jak Szwedzi należą do palenia wiechy bardzo dawna to mają bliżej do Karelii, ale nie wywożą oni te, które można spalić to spalają bez zatruwania powietrza robią z niektórych brykiety opałowe i napędzają nim różne elektrownie i różne inne jak silniki, które wymagają właśnie opału, ale te 3 jeziora, które uległy zatruciu to się okazało, że zostały zatrute kwaśnymi deszczami i co prawda tam nie byłem nie widziałem tego, ale widziałem zdjęcia i film widziałem takich jezior to jest widok rzeczywiście straszny w w ogóle martwy jest wszystko dookoła takich jezior sterczą kikuty suchych drzew naj to jest oczywiście wina człowieka nawet Kwaśny wydatku nie Finów to nie z ich winy kwaśne deszcze po prostu przywiało do nich, skąd na łatwo nie miałbym jako nasze domysły zawsze idą jednak tą samą stronę pasem w kierunku to jest bardzo prawdopodobne, ale mieli łatwo domyślić można wyjść na eksperta specjalista jednocześnie powiedzieć nic tak jest na szczęście oni temu bardzo silnie przeciwdziałają miejmy nadzieję, że udajmy się to nie mówiliśmy też, bo mówiliśmy, że Finowie jedzą w tej chwili miasto najwięcej jedzą wieprzowiny potem wołowiny na końcu jest baranina, bo jest mało jest najdroższa, ale jedzą także sporo mięsa reniferów oraz dobre nie są to bardzo dobre to dlatego też próbowałem, zwłaszcza szynki renifera owej z renifera gdzieś napisałem, że chyba w swoim blogu gotuj się napisałem, że szynka z renifera bardzo się też podobała, bo jest koloru fioletowego i natychmiast moim blogu wice przysłali sprostowania to kobiety, że nie znam się na kolorach, że to wcale nie jest fioletowe tylko jest powiedzmy Lila róż na moim zadaniem jest fioletowe tak jak to co u nas się nazywa denaturat dokładnie tego samego koloru, ale za to smakuje bardzo delikatne, bo to szynka się przyrządza tak jak szynkę bestialsko, czyli jest ona taka nie gotowana jest surowa bardzo lubię bardzo pyszne w grudniowych Finowie tak, iż minister rok Ludo i w finał wie też bardzo lubią i jedzą no takim przysmakiem to jest język renifera w sosie jest tych owoców polarne Remigiusza nie jadłem zdam to tylko zapisów na poziom, ale język renifera pobity pobyty kilkudniowe ta nie pozwalają na dogłębne poznanie każdej kuchni starałem się poznać takie właśnie tę opinię po za Bell Poznania, ale dosyć przypadkowe, że to co było w zasięgu ręki albo to co podpowiedzieć, jakie ta czasowo te to troszeczkę tu troszeczkę tak tak tak byli tam także jest dostępne mięso złości, bo Włosi, ale za to jest marnowane są tego też niestety nie próbowałem jak każdy zgłasza się, ale za to jadłem nie łosia w Polsce, bo też bywa w restauracjach w mojej ulubionej parę razy żeśmy mówili restauracji w Białowieży, która stały w Starym dworcu carskim kolejowym jest tam można zjeść zarówno mięso potrawy z mięsa łosia saren jeleni co nie jest dziwne także z mięsa żubra, a los jesteśmy lepsi od Finów nie tylko naszą wspaniałą kiełbasę, ale także właśnie te wielkie zwierzęta, które u nas można przerobić na pyszne smakołyki myślę, że w to by były najważniejsze takie le fińskie przysmaki fińskie przysmaki fińskie informację, a do Finlandii jest teraz tak łatwo dojechać, że jest bardzo wielu w Polsce w polskich wędkarzy, którzy łowią nie u nas kolorowa, ale do Finlandii latają do Finlandii, bo tam mają pewność sukcesu ja panu powiem, że przed parę dni temu nie Finlandii etyka u siebie dopłynąłem z wnukiem aurą nie nasz jego, bo to nie mój nie moja Łódź jest tylko Jacoba nazywa się Charona ochrony Hannę wypłynęliśmy raczej zaklinanie rzeczywistości wzory przewoził nas tam z powrotem spokojnie i na Narwi żeśmy po willi na mapce 23 godziny i nie powiem złapaliśmy 2 okonie bardzo przyjemne 1 raz na biurka też miła szybka, aczkolwiek konie moim zdaniem są smaczniejsze są przecież 1 bardzo ładną Płatka nawet jak na 2 Skrabania dużo gości tak tak, ale to na to jest sposób i to nawiasem mówiąc też poznałem go Finlandia nie to pokazali, bo jak zobaczyłem tam niestety nie zapamiętałem co Zaręba była złowiona w fińskim jeziorze my bardzo ości sta i oni to zrobi w ten sposób, że oczywiście z łusek Oskroba -li, a potem dzieli bardzo ostry nóż prawie, wyglądając jak brzytwa i wzdłuż ryby po tych kościach, które jest tworzą ten to osłonę wnętrza ryby wnętrzności ryby przeciągnęli tym nożem, żeby lekko skruszyć nad kroić te główne ości i potem podczas smażenia ości zrobiły się nie gości tylko kruchy można je było zjeść czy przecinamy ości przecina miłości tak lepsza w każdym razie, jeżeli są bardzo lubi, chociaż nie naciąć i to wtedy one zmieniają się rzeczywiście nic nie duszą nas nie kłują w gardło od razu wykonać tylko smakują to musiał przetestować, bo ja miałem kiedyś taką najlepiej na polskich Leszczak, bo one są najbardziej ości strzelaniną taką dziwną przygodę ziemi ośrodki w gardle to jeszcze tak w odwrotną stronę czy gdyby końca w dół rocznie nie bardzo mogą wyciągnąć na też odruch nie pozwala mi za bardzo grzebać przy tak męczył się z tym parę godzin nad teraz doświadczenie będzie nowe, jeżeli pan na pewno złowi rybę, bo co innego jest jeszcze przyrządzać rybę kupioną w sklepie no bo jak ja uwielbiam do rady na ten sam za za tydzień nie będę jeździł nad morze Śródziemne, chociaż chciałbym to kupuję w sklepie, ale na prze te śródlądowe ryby to tylko własnoręcznie złowione w dawaniu wiary, a to fajna zabawa znakomita zabawa tak, zwłaszcza że teraz właśnie to co prawda nie w Finlandii tyka będziemy na Narwi, ale tam, gdzie mieszkam to jest odcinek taki drobny odcinek Narwi, gdzie jest rezerwat ptactwa wodnego to można zobaczyć mnóstwo naprawdę bardzo pięknych ptaków myśmy przed uciekali to tym naszym kochanym od pary łabędzi, które miały 6 małych małych Teresa już są spore nawet nie są takie szare zaczyna im białe pióra wyrastać nie zamiar, więc one miały takie tak tak tatuś lub mamusia, bo tego żeśmy nie stwierdzili, które z nich wyraźnie, życząc sunął powodzie w naszą stronę żeśmy zwiewa ligi, bo byłaby bywa niebezpieczne po prostu jak wali tym działem skrzydłami to bardzo bali ja wspomniałem o, a na koniec trochę prywaty wspomniałem, że on w swoim blogu blogu gotuj się najemcy za tydzień dobrze mówię no troszkę więcej za 10 dni odbędzie się co się nazywa drugi międzynarodowy zjazd blogu gotuj się, a pierwszy był bardzo udany pierwszy był bardzo udany w Kórniku zorganizowali to blok wice głównie zasługi poniosły blok Nowicki Pyra młodszej Pyra starsza właśnie teraz starsza pewnie więcej z Poznania bardzo miłe panie i do kurnika zjechało 15 osób no można będzie paru kontynentów, bo byli Brodowicz z Kanady poza tym z Francji Austrii z i z Polski, a tym razem będzie większa liczba uczestników będą tam twierdzenie walka tak wszystko jest potwierdzona wszystko zorganizowanej wszystko będzie się odbywało w mojej wsi, czyli w moim domu czy malała, a Rosso i to będą z Anglii Francji Austrii Kanady niemi Niemiec Holandii i Polski Niemców rozumie pan zwolnieniem to są wszystko Polacy, którzy sami migracje kilkadziesiąt lat jest taka fala z tam z lat pięćdziesiątych i 1 emigrant wojna potem są emigranci z lat sześćdziesiątych i osi duża grupa z lat osiemdziesiątych oni wszyscy tam niektórzy pracują na różnych uczelniach są inżynierami są naukowcami dziennikarzami, a informatykami w bardzo wielu różnych zawodach natomiast łączy pasja gotowania i dobrego jedzenia tutaj się tym razem też przygotowany jest program kulturalny, bo to nie tylko jest obżarstwo za branie sobie słuchacze Radia ani sama nazwa była nie dał z ani nie dała to nie jest akurat ten rodzaj sztuki nas nie pasjonuje jedziemy do opinii góry do muzeum romantyzmu większość aut momenty tak jest potem tam zjemy w restauracji na terenie opinia góry obiad jeśli starczy nam czasu też czas widzimy go od przyznaje też muzeum pozytywizmu i tam jest muzeum śledczy zna też tam można to i tak zwiedzić i wracamy znowu na moje kury pierwszy do mojej wsi to trwa w sumie właśnie 2 , 5 doby głównie jak już jest się na miejscu to rozmawiamy troszkę uzdrawiającą blok vice Polska snują projekty, aby to zrobić, bo jeszcze lepiej, żeby nie tylko być może panie Piotrze w maju też tak myślałem to tłumaczy, ale oni są pełni pasji werwy, więc niech wiem będziemy takie pewnie projekty także snuli, ale co jest rzeczą ważną każdy przywozi ze sobą jakieś smakołyki albo własnej produkcji albo charakterystyczne dla swojego kraju, więc spodziewam się pewnie z Francji tak jak poprzednim razem były sery z Austrii były wina nalewki Scan, aby butelka wody w Ninie i prawdę, więc nie pamiętam co zawsze razem z Kanady zostały przewiezione, ale po powrocie ze zjazdu natychmiast państwu relacjonuje jakieś został wjazd ten zjazd jest w soboty niedziele w pierwszy weekend września w pierwszy weekend września, czyli 0203 . mienie nie pierwszy od września, ale lampiony, gdy rząd też ujrzałem 0607. 0607 . tak panie pierwszy to w takim razie proponuje, żeby takie tam nie to jedno tom dziewiątego niech pan przyniesie takie międzynarodowe to zrobimy taki podlega no, więc niestety 9 września już mnie tutaj nie będzie, ponieważ wie po zjeździe wyjeżdżam do relacji we Włochach lat relacja i przez 2 tygodnie będzie mnie pan musiał kim zastąpić, a potem powie zastępują działające co się działo we włosach podejrzewam, że nie będzie pan zostawia w rękach lokalnych właścicieli restauracji knajpek czy włoskich przyrządzenie odpowiedniego posiłku, bo to zawsze najbezpieczniejszy no sam tam nie będę gotował dopiero po powrocie będę odtwarza ich przepisy tak ksiądz Adam czeski dziękuję bardzo serdecznie i dziękuję życzę państwu smacznego radio TOK FM pierwsze radio informacyjne
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
06.06.2023 17:20 Wywiad Polityczny11:54 W studio: prof. Marcin Matczak
-
06.06.2023 15:20 Światopodgląd11:17 W studio: Sonia Sobczyk-Grygiel
-
06.06.2023 17:00 Wywiad Polityczny14:59 W studio: Ryszard Petru
-
06.06.2023 17:40 Wywiad Polityczny13:00 W studio: Michał Fedorowicz
-
06.06.2023 15:40 Światopodgląd14:04 W studio: dr hab. Michał Kozłowski
-
06.06.2023 16:00 Światopodgląd11:30 W studio: Filip Piotrowski
-
06.06.2023 16:20 Światopodgląd13:24 W studio: Piotr Andrusieczko
-
06.06.2023 16:39 Co z ciebie wyrośnie?
-
06.06.2023 16:59 Techstorie
-
-
07:20 Poranek Radia TOK FM12:55 W studio: Jakub Bierzyński
-
-
06.06.2023 18:40 TOK36005:08 W studio: Lesia Vakuliuk
-
-
-
06:52 TYLKO W INTERNECIE
-
06.06.2023 18:50 TOK36006:36 W studio: Marcin Samsel
-
-
06.06.2023 18:29 TOK36009:50 W studio: prof. Ewa Łętowska
-
06.06.2023 19:20 Humor i Teraźniejszość15:55 W studio: Jerzy Rzymowski
-
-
06.06.2023 19:09 TOK36006:54 W studio: Barbara Oksińska
-
-
06.06.2023 19:20 Humor i Teraźniejszość12:31 W studio: Jerzy Rzymowski
-
-
-
06.06.2023 19:00 TOK36003:25 W studio: Michał Waszkiewicz
-
-
12:12 W studio: prof. Katarzyna Popiołek
-
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!
Dostęp PremiumSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL